| Autor |
Zpráva |
haflinger
Člen |
# Zasláno: 24 Srp 2010 19:04
- Nahlásit
pawLINka: Je to hezký pes. O uštěkanosti mluvím proto, aby si sousedi kolem nás (na bytu) nestěžovali. Takže se štěkání u něj dá odnaučit bez problémů?
|
haflinger
Člen |
# Zasláno: 25 Srp 2010 22:30
- Nahlásit
Tak dneska jsem byla v útulku a je mi to jasné. Psíka z útulku bych klidně zvolila. To mi přináší spoustu dalších otázek (jestli se např. dvouletý pes naučí stejně dobře všechno, co pes mladší, jestli není pozdě začít s výcvikem canisterapie, agility aj...) mám hodně otázek.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 07:51
- Nahlásit
haflinger
estli se např. dvouletý pes naučí stejně dobře všechno, co pes mladší, jestli není pozdě začít s výcvikem canisterapie, agility aj...
no, podle mých zkušeností se naučí a nikdy není pozdě začít, ale je to zpravidla mnohem těžší, záleží na tom, jakého psa vybereš a na štěstí. Já bych na tvém místě zvolila štěně tak do pěti měsíců a nebo psa se základním výcvikem
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 08:52
- Nahlásit
haflinger
Tak já bych neřekla, že je nějak extra uštěkaný. Zaštěká si, když někdo přijde a tak, ale jinak mlčí...
síka z útulku bych klidně zvolila. To mi přináší spoustu dalších otázek (jestli se např. dvouletý pes naučí stejně dobře všechno, co pes mladší, jestli není pozdě začít s výcvikem canisterapie, agility aj..
To záleží na konkrétním jedinci. Hlavně u té canisterapie, to není něco, co se dá naučit každého psa. K tomu musí mít prostě vlohy. Já jsem si vzala 4letou fenku, která se delší dobu zotavovala psychicky i fyzicky a canisterapii s ní dělám...
Poslušnost se dá naučit každého psa, ale ne každého to bude bavit ve smyslu skládání zkoušek apod. A u agilit je to taky o konkrétní povaze psa. To se takhle všeobecně říct nedá.
Já třeba až tak nesouhlasím s tím, že je obtížnější uposlušnit dospělého psa. V některých ohledech je to dokonce snazší...
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 09:51
- Nahlásit
kachna_
jako psa se základním výcvikem v útulku? no nevím...v útulku jsem nějakou dobu pracovala a jestli se am objevil nějaký pes se základním výcvikem jednou za půl roku, tak to bylo hodně...
haflinger
s agility můžeš začít kdy chceš, na tu canisterapii ten pes musí mít předpoklady. Pokud chceš nutně dělat canisterapii, tak vybírej hodně opatrně, zvlášť u dospělých psů. Zase platí, že jsou i výjimky, ale většina si myslím, že se k tomu hodit nebude.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 12:15
- Nahlásit
makrel pawLINka
tak nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně. Kdybych si vybírala psa, se kterým chci dělat intenzivněji agility, vybírala bych buď štěně, kde si nasekám vlastní chyby a vychovám si ho k obrazu svému anebo bych vybrala psa, který umí aspoň sedni, lehni, protože to znamená, že se mu někdo věnoval a naučil ho učit se. Já osobně, na základě svých zkušeností
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 12:45
- Nahlásit
kachna_
jo, chápu, jak to myslíš, ale záleží jak moc "vážně" s ním chtějí něco dělat. Aby pak nebyli zklamaní, že na to dospělý pes třeba nebude mít nebo ho to prostě nebude bavit.
|
haflinger
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 19:12
- Nahlásit
Zatím mám vyhlídlého jednoho psíka. Myslím, že se ještě budu ale rozhodovat mezi několika. Zatím to je pes, 4 roky, kříženec border kolie (takže předpokládám aktivní povahu) Zatím jsem s ním nepřišla do kontaktu, ale můžu jej venčit, takže až se seznámíme, tak uvidím. Otázkou zůstává, jestli tedy i 4-letý pes půjde naučit základní povely (plus nějaké ty psí kousky, co se dělají třeba v tanci se psem) Agility by byli jen tak ve volném čase, jako zábava. Spíš chci klást důraz na poslušnost psa a naučit jej, aby jsme mohli dělat canisterapii (pokud tedy na to bude mít povahu).
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 19:14
- Nahlásit
haflinger
základní povely naučit půjdou, i když to bude třeba trvat déle. S tou canisterapií nevím a nikdo vám to dopředu neřekne, když se neví, co má pes za sebou. Může se lekat a reagovat na věci, u kterých by vás to v životě nenapadlo.
|
Martinna
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 19:45
- Nahlásit
haflinger
Já si myslím, že základní poslušnost jde naučit i staršího psa. My si vzali cca 5 letého toulavého psa a taky se základy naučil a byl to super pes. Byl moc vděčný, že se mu někdo věnuje, před tím se skoro rok toulal.
|
NatalieNatynka
Člen |
# Zasláno: 26 Srp 2010 20:50
- Nahlásit
S poslušností u dospělého psa není problém. Navíc dospělého už si vybírám dle mých požadavků na vzhled a povahu. On i koupené štěně si může člověk zkazit nebo pro to nakonec nebude vhodné.
Moc psů myslím není tak všestraných jak požadujete nebo spíš podle toho na jaké úrovni si to představujete...zda chcete skládat zkoušky z poslušnosti, profi agility + canisterapie...myslím, že pro canisterapii to bývají psy většinou klidné povahy, zatímco na agi je třeba "blázen", ovšem rekreačně se dají agi dělat i s kliďáskem.
Hlavně si musíte padnout do oka a pak už s určitou měrou snahy jde vše ;o)
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2010 08:51
- Nahlásit
haflinger
Já jsem si brala 4 letou fenu, která neslyšela na jméno, neuměla ani sedni, všeho se bála - hlavně nápřahu, před chlapama čůrala strachy...
Pracovala jsem s ní trošku systematicky, postupně jsem ji učila nebát se, seznamovala jsem ji se vším okolo nás apod. Časem jsem s ní začala pomalu cvičit (u ní to byl problém, protože nesnesla jakýkoliv fyzický ani psychický nátlak). Teď poslouchá v běžném provozu bez problémů a má i docela slušnou cvičákovou poslušnost...
Canis zkoušky jsme zvládly se ztrátou pouhých 2 bodíků a je z ní celkově úžasný pes.
Ale s tou caniskou se to nedá zevšeobecnit! Ona prostě miluje lidi, což se o každém psovi říct nedá...
Jestli si s tím psíkem padnete do oka, tak do toho určitě běž! Možná nebudete dělat žádný sport na vrcholové úrovni, ale o to ti možná bude větším přítelem...
|
haflinger
Člen |
# Zasláno: 27 Srp 2010 10:04
- Nahlásit
Díky všem =) Za čas zase napíšu, jak se seznámíme.
|
haflinger
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 21:36 - Změnil/a: haflinger
- Nahlásit
Tak dnes jsem měla na procházce borderu Rexíka, je to super pes, ale museli jsme se vyhýbat ostatním psům, protože je nemá rád a propukla by rvačka. Jinak je to skvělý aktivní i mazlivý pes. Pro canisterapii ale myslím, že spíš méně vhodný. Narazila jsem však na křížence labradora, který by mohl být vhodný pro tuto činnost. Poté, co jej navštívím dám vědět
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 21:42
- Nahlásit
haflinger
super. pokud jde o psy, chování ke psům na procházce po vytáhnutí z útulku nemusí být směrodatné.To může být stresem,
|
haflinger
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 21:49
- Nahlásit
makrel: Jj, majitelé jej dali do útulku právě pro jeho agresi k ostatním psům.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 21:52
- Nahlásit
haflinger
aha, tak to je jiná, myslela jsem, že je to klasický nalezenec
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Zář 2010 23:35
- Nahlásit
makrel
U border je ta agrese ke psům celkem častá, brácha má taky takovou borderu, a to měl super socializaci, psí školka, cvičák a tak.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2010 07:48
- Nahlásit
Maya
tak my jsme měli zatím štěstí na neagresory
|
haflinger
Člen |
# Zasláno: 4 Zář 2010 10:40
- Nahlásit
Tak u borderek jsem to ještě nezažila, aby byly agresivnější na ostatní psy. Spíše jsem se divila, jak spolu dobře vychází (a to i s ostatními zvířaty). No ale nevadí, příště si půjčím toho labradora a uvidíme, jak spolu vyjdeme
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 00:02
- Nahlásit
makrel
No mě to taky u bordery překvapilo, takže jsem se o to trochu zajímala a vím o vícero takových borderách. Rozhodně to u nich není nic výjimečného. Bohužel.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 5 Zář 2010 07:32
- Nahlásit
Maya
no mi se v poslední době zda, že to není nic výjimečného u hodně plemen
|