| Autor |
Zpráva |
haflinger
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 21:05 - Změnil/a: haflinger
- Nahlásit
Zdravím!
Jaké plemeno by pro mě bylo vhodné?
Mám rodinný dům, ale zanedlouho asi půjdeme do bytu. Psíka chci, aby vydržel v bytu, vracím se domů nejdříve ve 3 hodiny. Chtěla bych plemeno, které nelíná celoročně. Zároveň chci, aby pejsek byl ve volném čase aktivní, každý den samozřejmě procházky a blbnutí venku, ale párkrát do týdne cvičák (hlavně poslušnost) a prioritou je pro mne agility. Mám raděj větší psy, ale do bytu nevím, asi nevhodné. Poradíte plemeno?
Děkuji
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 21:50
- Nahlásit
haflinger
Co třeba královský pudl?
My to tedy udělali opačně - z panelákového bytu do baráčku se zahradou - a nemůžu říct, kde jim to vyhovovalo víc
Pes už je to velký (60cm v kohoutku), nelíná, aktivní gaučák - teď s čubinkou začínám agility (agilitní králováci třeba tady : http://www.agira.mzf.cz/) Sportovka pro ně taky není problém.
Jediným negativem by mohla být péče o srst, ale ono to zdaleka není tak strašné jak se může zdát , pokud to bude pes držený na sport, a né na výstavy
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 21:55
- Nahlásit
haflinger
Šeltie. Ale tu větší velikost teda nesplňuje . Co třá krátkosrstá kolie? Nebo ten zmiňovaný pudl. Eventuelně mě ještě napadá bearded kolie, ale tam si nejsem tak úplně jistá tím línáním.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 21:58 - Změnil/a: Dines
- Nahlásit
Biluška
Teda beardedka co slýchám je na tom s údržbou srsti asi tak milionkrát hůř než pudl
A Kraťandy jsou hezký, ale zase krátkosrstý a línací - a musí se teda spešl na agi asi vybírat - na cvičáku máme dvě - čuba je hroznej salámista, co parkur spíš projde než proběhne - pesan je na tom líp, ale teprve začínají
A necpi sem svoje plemeno, když já sem cpu svoje
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 22:10
- Nahlásit
Nechceš prase?
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 22:11
- Nahlásit
Já sem pomůžu Bilušce nacpat tu šeltii :-D, ale ne upřímně ten královák taky nebude nejhorší volba.
Spíš než s beardetkou bych ještě zapřemýšlela nad australským ovčákem - ten by mohl kritéria splňovat také.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 22:12
- Nahlásit
Biluška
No některé šeltie splňují i tu větší velikost
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 22:30
- Nahlásit
Dines
čuba je hroznej salámista
prosím tě napráskej mi jméno, by mi dost zajímalo, esli mám s tím salámizmem něco společného....
|
Indy
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 22:32
- Nahlásit
Krátkosrstý kólie línají! A hodně!
Nelínací a velký pes je třeba Chesapeake Bay Retriever (58 - 65 u psa, fena má asi 55 - 62). Tenhle kousek jsem si pořídila...ale bacha - je to sice na srst user-friendly, ale na výcvik je to teda fakt dřina! Agility zkoušíme a Indiánek je z toho paf, ale základní výcvik byl peklíčko
Ještě je Curly Coated Retriever - to vypadá podobně jako velkej pudl, ale je to retriever. A taky to prakticky nelíná a nemusí se navíc ani stříhat. Jen jsou to takový "dámičky".
Pozor na to, odkud by retriever byl, nikdy ne Z Vlčích luk a Vlčí stepi (jsou to množitelé!).
Australáci - mě se nelíbějí ti bezocasí - a to nikdy nevíš, jestli se narodí s ocáskem nebo bez. Ale kdybych si brala australáka, tak odtud:
www.bhcontrol.cz
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 22:32
- Nahlásit
jo a k původnímu dotazu: šeltie, krátkosrstá kolie, australskej ovčák
S tím línáním si nevybereš. Já zase rači línacího psa, než návštěvy psího kadeřníka a složitá údržba srsti.
|
Indy
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 22:35
- Nahlásit
Jo a co se týká velikosti obydlí - asi bych si nepořídila dogu do garsonky o rozloze 18metrů čtverečních. Jinak je to fuk. Pes sám na zahradě se stejně nevyběhá a většinu času prospí v pelíšku (obvykle pes spí 16 - 20 hodin denně). Když má prostor na svůj pelíšek (u nás je to teda gauč a postel) a může se vklidu postavit, otočit a protáhnout, aniž by bylo třeba vybourat zeď nebo přestavit nábytek, tak je to OK
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 22:45
- Nahlásit
gabifi
Máš to v mailu ;)
A údržba pudla zas tak složitá není - ale je fakt, že do toho salonu musíš pokud si nestříháš sama, takže to za rok pár tisíc navíc sežere...
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 2 Srp 2010 23:40
- Nahlásit
haflinger
australáka můžu doporučit, myslím,že by požadavky mohl splňovat, i když ale líná, ale při pravidelném česání je to pohoda. Jinak www.svezivitr.cz Jinak bhcontrol.cz taky dobrý, ale nedoporučuji štěně po Baby Boom, vlastní zkušenost ;)
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 06:46
- Nahlásit
Dines
Teda beardedka co slýchám je na tom s údržbou srsti asi tak milionkrát hůř než pudl
Taky jsem slyšela . Ale zase upravená býrdetka - to je pokoukáníčko a pastva pro oči
A necpi sem svoje plemeno, když já sem cpu svoje
Just budu, páč šoltyje jsou nejlepší
Tony
No některé šeltie splňují i tu větší velikost
To je fakt . Průšvih je, že nikdy nevíš essi ti vyroste, nebo ne
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 06:56
- Nahlásit
Biluška
Průšvih je, že nikdy nevíš essi ti vyroste, nebo ne
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 07:09
- Nahlásit
S línáním si nevybereš jak tu psali. Co třeba český strakatý pes nebo nějaké křížené štěně z útulku?
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 09:33
- Nahlásit
Indy
Mám dva psy od množitelu
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 12:44
- Nahlásit
Indy
šmarjá, ty se taky vecpeč všude. Jen pozor, máš vzácného chesapeake bez zájmu o zvěř, to není pravidlo.
|
Martinna
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 15:16
- Nahlásit
haflinger
Hele a co tento pudl k darování?
http://www.inzerce-psu.com/pudl/59011-do-dobrych-r ukou-daruji-pudla-kralovskeh/
|
haflinger
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 15:21
- Nahlásit
Koukám, že se diskuze krásně rozrostla. Všem moc děkuji za rady. Uvažovala jsem nad kavalír king charles spanielem. Máte zkušenosti s tímhle plemenem? Také mne celkem zaujal trpasličí, nebo malý hladkosrstý pinč, ale živě jsem jej viděla jen jednou a připadal mi hodně uštěkaný. Nevím zda jsou takový všichni, nebo jestli to je o výchově.
|
Martinna
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 15:40
- Nahlásit
haflinger
Vlastní zkušenosti s kavalírem ani pinčem nemám, ale sousedé májí fenku pinče a je teda docela uštěkaná.
Paní na ulici má tři kavalíry a ti jsou taky uštěkaní jako blázen.
Ale nemyslím si, že to platí pro všechny psy těchto dvou plemen, přijde mi že toto umí hodně ovlivnit majitel.
Ale obě tyto plemena línají.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 15:51
- Nahlásit
haflinger
To jsou teda fakt velký psi
Znám dva agi kavalíry - celkem zajímavý plemeno - není to teda zrovna moje krevní skupina, ale asi bych po něm šáhla spíš než po pinčovi. Taky je takovej větší a bytelnější
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 15:51
- Nahlásit
Martinna
Můj bratr má fiata a tomu smrdí z výfuku, ale taky si nemyslím že by to tak bylo u všech fiatů...vzdáleného kamarád toho bratra má babičku a její pravnučka má taky fiata a prý nesmrdí.
...plodné příspěvky.
|
Martinna
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 15:53
- Nahlásit
haflinger
Já můžu doporučit do bytu amerického kokršpaněla, když máš náladu je to super společník na gauči, ale i na sport. Vypadá to, že je složitý na údržbu srsti, ale není to zase taková hrůza, když ho jednou za dva dny vykartáčůješ a pravidelně koupeš, tak z něj nejsou skoro žádné chlupy, ale musí se pravidelně trimovat.
Jestli chceš koukni na tyto stránky, tam si nechávám upravovat pejska já, super chovatelka a zrovna má k prodeji štěňata za velmi příznivou cenu.
http://www.moserdog.com/stenata.html
|
Martinna
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 15:55
- Nahlásit
Mucholabka
Píši své zkušenosti s tímto plemenem, tak jak se haflinger ptala.
Tak co jako?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 15:58
- Nahlásit
Martinna
Tak co jako?
Vysoká vypovídací hodnota příspěvku mě nadzvedla.
|
Martinna
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 16:05
- Nahlásit
Mucholabka
Nechápu, že někteří lidé jsou na tomto fóru, tak uštěpační.
Tady, aby se člověk bál něco napsat, pokud na to nedělá minimálně nějaký výzkum.
Psala jsem pouze své zkušenosti, že psi z mého blízského okolí těchto plemen, prostě uštěkaní jsou.
Na to mi stačí uši.
|
haflinger
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 16:31
- Nahlásit
Tak já jsem ráda za každý názor.
Do pudla bych asi nešla. Bude to ještě chvíli trvat, než si psíka pořídím, protože mi nedávno zemřel dalmatin na stáří
Moc se mi líbí border kolie, ale tak to není určitě bytový pesan, alespoň dle názorů chovatelů. Vlastně jsem se i sama přesvědčila. Můj obdiv má i rhodéský ridgeback, kdy mi jedna paní říkala, že jej chová v bytě bez problémů (dokonce ještě s ohařem). Myslím ale, že tak velký pes asi v bytě spokojený nebude. Proto jsem myslela na kavalíra, nic jiného mě zatím nenapadlo...
Ale tak názorů je tu spousta, tak snad už se rozmyslím
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 16:33
- Nahlásit
haflinger
Proč by nemohla border kolie do bytu? Hlavně si musíte rozmyslet velikost a jakou chcete aby měl pes povahu, ono rozhodovat se mezi borderkou a ridgebackem je docela jako nebe a dudy, jak se říká.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 3 Srp 2010 16:42
- Nahlásit
haflinger
Můžu se optat proč né pudla? Jen za zajímavosti - necpu Vám ho - koneckonců s tím psem budete žít Vy a né já
|