| Autor |
Zpráva |
Pupy
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2005 19:53
- Nahlásit
mám fena něm.ovčáka 2roky a pul a je strašně agresivní na psy pomohl by mi stahovák s ostny?děkuji předem za rady.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2005 19:57
- Nahlásit
pomohl by zkušený výcvikář. i stahovák se musí umět použít
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2005 20:04
- Nahlásit
Děkuji za radu nevíte email na někoho zkušeného?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2005 20:07
- Nahlásit
odkud jsi?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2005 20:11
- Nahlásit
Pupy
Aniž bych chtěla být urýpaná... Na jedné straně vystupuješ proti psím zápasům a na druhé se ptáš na ostnáč?
Jinak určitě bych šla za někým zkušeným, třeba by ti řekl, že ten ostnáč je zbytečnej nebo by ti aspon poradil, jak ho správně použít...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2005 20:22
- Nahlásit
Hele opravdu se snekym porad, pri nespravnem pouziti ostnace situaci jeste zhorsis.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 13 Čen 2005 07:01
- Nahlásit
Mockrát vám děkuji za rady.Jsem z českého brodu.Raději ten ostnáč nebudu kupovat a vyřeším to jinak.
|
Bora
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2005 09:51
- Nahlásit
Pupy, zkus se domluvit tady http://erbak.com/PES/modules.php?name=Forums (je to kousek od Prahy) - klikni na: Povídání, otázky a odpovědi na téma PES: Na těch stránkách je i diskuze na téma ostnatý obojek. Rozhodně si nemyslím, že by ostnáč tvému psu pomohl, spíše naopak.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2005 10:07
- Nahlásit
já osobně si myslím, že ostnáč patří do ruky jen zkušeným a ostříleným kynologům. v rukou začátečníka může natropit pěknou paseku a psa duševně pěkně pochroumat. Na jednom cvičáku (nebudu jmenovat) jsem kdysi viděla použití ostnáče na asi půroční boxerku, která už se od pohledu jen klepala z nervů... Když jsem se výcvikářky zeptala, proč má ta fenka ostnáč, když je úplně vynervovaná a bojácná - co chce tím ostnáčem docílit....sjela mě, že ničemu nerozumím a ať se do toho nepletu....Už jsem na ten cvičák pak nikdy nepáchla....
Jinak si myslím, že člověk, který chce ostnáč na psa použít musí přesně vědět, kdy a jak ho použít, na jakého psa ano, na jakého v žádném případě ne.....a takový člověk by měl být povahy vyrovnané (ostnáč taky nepatří do ruky cholerikovi)
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2005 10:18
- Nahlásit
Evik
Ted jsi to naprosto presne vystihla.
|
M.
|
# Zasláno: 13 Čen 2005 10:52
- Nahlásit
V Českém Brodě jsou dokonce dva cvičáky,takže kde je problém?Stačí zajít..
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2005 11:33
- Nahlásit
M.
navrhla bych Zdenka Poborskýho...ten s ostnáčem jistě umí...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Čen 2005 00:17
- Nahlásit
Snažila bych se hledat příčiny její agresivity. Byla správně socializovaná? Nenapadl ji nějaký pes, když byla malá?
Rozhodně si taky myslím, že ostnáč není samospasitelný a věc nevyřeší. Ostnáč opravdu patří do rukou jen zkušeným. Já osobně ostnáč nemám ráda. Mám psa NO, jemu šest let. Snažím se řešit všechno autoritou. To, že mě pes bere a že mě v 99 % poslechne, považuju za svůj obrovský úspěch. To 1 % jsou situace, kdy většinou funguje buď příroda (např. háravá fena), anebo podcením situaci a řeším ji pozdě. Tedy udělám chybu já a ne pes. Těžko radit, když tvého psa neznám. Jak jsem řekla na začátku, zkus hledat nejdřív příčinu jejího chování, pak teprve lze vymýšlet rady.
|
haha
|
# Zasláno: 18 Čen 2005 11:48
- Nahlásit
já osobně u některých hafíků ostnáč používám , je určitě lepší než řetízkovej stahovák na kterym se pes dusí a ničí si krk, je to dobrá věc jak odnaučit psa táhnout na vodítku a naučit způsobné chůzi v městském provozu, ale nemyslím si že by tlumil agresivitu psa , spíš naopak , jeden můj naštvanej pes ostnák dokonce přetrhl, takže tudy cesta nevede.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 19 Čen 2005 12:00
- Nahlásit
haha
stejně tak jako musíš umět používat ostnáč musíš umět používat i stahovák - pak se ti na něm pes určitě nedusí.
|
haha
|
# Zasláno: 19 Čen 2005 15:06
- Nahlásit
neříkám že se mi udusí ale že se dusí , měla jsem různý psy , některym stačil slabej koženej obojek a chodili jako beránci a stahovák potřeba nebyl, na ty silný a divoký cvoky byl zase stahovák na houby ,stejně táhli jako blbci a měli akorát vorvanej krk, na vostnáku si zatáhl chvilku a pak se zklidnil a bylo to v pohodě, nevim ale na mý psy stahovák prostě nezabíral
|
Artemis
|
# Zasláno: 19 Čen 2005 19:00
- Nahlásit
haha
Už jsi zkusil Halti ohlávku? Mám s ní u tahounů tu nějlepší zkušenost. Můžeš dát rozlítaného dobrmana na tkaničku od bot a mohou ho na Halti tahat i malé děti nebo důchodci a zvládnou ho bez potíží. Kromě toho, že nebude tahat, čím více se do ohlávky vzepře, tím silněji mu to zavře mordu, tak nemůže ani kousat do čeho nemá.
Osobně si myslím, že ostnáč není pro výcvik psa to pravé. Pochopil bych ho při pouštěčkách u obrany a ještě v rukách profíka, ale laikům tyto pomůcky naprosto nedoporučuji.
|
Fan
|
# Zasláno: 20 Čen 2005 12:11
- Nahlásit
A co třeba ji naučit chůzi na volném vodítku...používám povel "jdeme" a "pomalu".... a funguje mi to (bez ostnáče, bez elektriky).... měla jsem stejný problém...
s tím by ti určitě poradil nějaký cvičitel, např. ten Poborský
|
Denisa
|
# Zasláno: 20 Čen 2005 12:24
- Nahlásit
Já viděla halti na RR, vedli ho tak na procházce, po nějaké době ale majitelé říkali jak je na něm vidět, že je už z ní nervní... mně ani ta halti nepřijde dobrá, je to jako vést koně na udidle, aspoň tak to přijde mně a nepřijde mi ani, že by to bylo pro psa nějak míň stresující než jiný metody "výcviku". A jak se na tom ten pes naučí netahat, když pak už tu halti nemá?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 12:58
- Nahlásit
Já už mám pro své "tahouny" (hlavně jednoho - psa z útulku) halti-ohlávku objednanou....Myslím si, že se s tím pes naučí opravdu hodně rychle, že tahat nemá a jakmile už to bude mít jednou spojené s povelem a za správné chování dostane odměnu, ohlávku už pak podle mě nebude potřebovat.......
|
Fan
|
# Zasláno: 20 Čen 2005 13:02
- Nahlásit
Fist.... napsala jsem NAUČIT...
(neučím ho tím že si k němu sednu a řeknu mu tak a teď jdeme na procházku, ty nebudeš tahat, čmuchat a vyskakovat na psy, dám mu pusu na čelo a pokračujeme v cestě)
a taky ho neučím pomocí drsných metod...
učím ho pod vedením zkušeného cvičitele, jediné co jsem vyměnila, byl normální kožený obojek za stahovací, abych když "zapomene" co měl dělat s ním mohla cuknout...
(můj pes, to pochopil po chvilce, na procházkách už šíleně netáhne, a pokud mi vodítko natáhne stačího upozornit slovně "pomalu" pokud to nezpomalí zopakuju s cuknutím)
( a pokud po něm nevystartuje dřív ten druhý pes, tak kolem projde v relativním klidu, bez škrcení a bez napnutého vodítka)
Já osobně preferuji psa něco naučit v klidnu bez zbytečného "násilí" jedíné násílí u mě je cuknutí...
Návod jak přesně jsem ho to učila jsem zde nepopsala, jelikož mi to nepřísluší, a proto jsem napsala, že jí s tím určitě pomůže zkušený cvičitel, který jí řekne i chyby které u toho může dělat...
|
Frantiska
Člen |
# Zasláno: 20 Čen 2005 15:31
- Nahlásit
Mám taky fenu, která vyjíždí na psy......nevím co s tím!
|
žanda
|
# Zasláno: 20 Čen 2005 15:38
- Nahlásit
Františko je to práce na dlouho trat-já s tím bojuju také......pomohlo mě hodně cvičiště,ale asi musíš najít i na něm dobrý lidi,co ti chtějí pomoci. Je dobré mít kolem sebe zkušené psovody a ty pevné a klidné nervy a dost důslednosti.....lepší se to pak,ale pomalu pomaličku a při každém uspěchu psa hodně chválit a chválit....tedy mě se to tak osvědčilo.
|
haha
|
# Zasláno: 21 Čen 2005 18:28
- Nahlásit
mě se ta ohlávka vůbec nelíbí připadá mi že to musí psa dost stresovat, jinak nevnucuju ostňák na normální psy který člověk vychovává od mala, na ty potřeba není, ale v případě mýho 60 kg středoasijata /sama vážim 65/ kterej nikdy v životě neviděl normální vodítko , natož aby s nim někdo chodil na procházky městem se mi ostňák osvědčil, krom toho myslím že pes takovýho typu nějaké to jemné píchnutí přes ty chlupy snese. Jinak jsem ho dávala taky podobně nevychovanejm ovčounum , ale taky mladýmu bíglíkovi kterej na normálním stahováku rval až měl odřenej krk a na ostňáku se naučil chodit tak že potom už jsme nikdy žádný vodítko nepotřebovali.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Čen 2005 21:33
- Nahlásit
tak ostnáč zatím pořizovat nebudu.Dnes mi mamka koupila výchovné kšíry.Měla je dnes fenka ppprvé a zatím jsme nepotkali psa takže nemužu posoudit.Ale bude to snad dobré.Děkuji za rady.
|
Artemis
|
# Zasláno: 23 Čen 2005 01:57
- Nahlásit
Denisa
...je to jako vést koně na udidle...
To se mýlíš, je to jako vést koně na ohlávce. I s Halti ohlávkou se musíš nejprve naučit psa vodit. Není to o tom, mít psa na napnutém vodítku, ale naopak trhnutím vodítka a opětovným uvolněním mu vysvětlit, že když tah proti ohlávce povolí, přestane ho omezovat. Pokud někdo psa vodí na neustále napnutém vodítku, tak to svědčí jen o tom, že dotyčný nemá ponětí ani o základním vodění psa na vodítku.
Když už zmiňuješ koně, tak ty rovněž nevedeš pořád s otěžemi na krátko, jelikož rozumný jezdec se s nimi raději dohodne na hladké spolupráci přes volnost.
Rozdíl mezi Halti ohlávkou a ostnáčem je ten, že ostnáčem na psovi laik nadělá více škody a může ho nesprávným použitím i škaredě zranit, což u Halťáku nehrozí.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2005 06:58
- Nahlásit
Artemis
Dovol opravím Tě, neznám princip Halťáku, ale z vašeho popisu usuzuji, že je to něco jako u koní Parelliho ohlávka. Koně špatně zvládnutelní i s těžkým ostrým udidlem v hubě (pod stálým tlakem a rvaním se) jsou na ní jak beránci, přestože je to jen tkanička omotaná jednoduchou smyčkou kolem hlavy koně a v hubě nemá vůbec nic. Sama jsem to nezkoušela (nemám vhodného koně k takovým pokusům), ale ti co to umí, těm to skvěle funguje. Nepochybuji o stejném účinku u psů.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2005 07:58
- Nahlásit
Artemis
jak jsem psala, já jsem pro své dva tahouny halti-ohlávku objednala......Moje máti však tvrdí, že když pes zatáhne, že si akorát může zlomit vaz......Nesouhlasím s ní, ale přesto mě zajímá, zda je možné, aby si pes, když třeba hodně prudce zatáhne vpřed, nějak s halti ublížil? (myslím tím např. zablokování krční páteře apod....) Předem děkuji za odpověď.
|
Artemis
|
# Zasláno: 23 Čen 2005 09:32
- Nahlásit
Garfield
Máš pravdu, je to jako s Parelliho ohlávkou, jen jsem tím nechtěl zatěžovat pejskaře, kteří toto neznají. Mám to štěstí, že chápu princip a u koní mi to funguje zcela bez pochyb, je to jen o důvěře a citu v rukách. U psů je každá ochota spolupracovat také založena na citu a ne na hrubosti.
Evik
Anatomie a osvalení krku psa mu nedovoluje si ublížit. Halti ohlávka totiž tlačí hlavu do mírného předklonu stejně jako u koní. Nehledě na to, že tento vynález pochází z rukou profesionálního zvěrolékaře z Anglie, kde jsou na psy mnohem hodnější, než jsme při výcviku my v Čechách. Tuto ohlávku jsem si poprvé přivezl před lety ze zahraničí, protože jsem pracoval se starším "divokým" dobrmánkem, který při procházkách neustále usiloval o vykloubení mého ramene prudkým rozeběhem na libovolnou stranu a při tom trhal obojky. Ostnáčům nefandím a tento pes by se na něm mohl i zabít, tak jsem mu tehdy dal zmiňovaný vynález jménem Halti, on se rozeběhl "třistazmísta "a jenom čenichem "namaloval" čáru do trávníku mezi svými předními. Do minuty tento pejsek chodil u nohy jako beránek a já si mohl v klidu léčit vytahané ruce.
Když za mnou přijdou slabší dámy nebo starší lidé, že jim pes tahá na vodítku, těžko je budu učit trhnout vodítkem, proto jim rovnou vybavím pejska tímto kouzelným provázkem a oni se nestačí divit, že tak rychle pejsek zkrotnul, i když si ho jdou mí psi všichni naráz očichat.
Pro ty, kteří ještě nevědí, co jsem zač: nikdy bych nepoužil vůči zvířatům cokoli, co by jim mohlo vážně ublížit a nebo to nabouralo naše vzájemné dobré vztahy.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 23 Čen 2005 09:46
- Nahlásit
Artemis
S dovolením adresně na Tebe zopakuji svůj dříve zveřejněný dotaz, který s "agresí" taky souvisí. Mám 10 měs. psa NO. Mám jej o 8 týdnů a uplatňuji vůči němu důslednou, ale spravedlivou výchovu, nemlátím ho a zbytečně na něj neřvu. Od těch 8 týdnů se pohybuje ve velké společnosti lidí a koní (trénuji parkurové koně), takže je zvyklý na lidi, ruch, auta, děti, spoustu psů a koní. Je to takový ten mazlík a kamarád pro všechny (u koní to ani jinak nejde). V poslední době však venku nesmyslně startuje po cizích osamělých lidech (doběhne k nim a štěká jim u zadku naježenej). To samé za jízdy v autě sem tam na někoho začne řvát. A teď nejaktuálnější problém - nikoho nepustí ke mě do kanclu, prostě uvidí cizího člověka někde, kde to považuje za své teritorium a cení zuby, vrčí a když ten člověk vkročí do bytu či do kanclu kousne jej do boty a hned se táhne, protože pak nastoupím já, převalím ho na zem, chytnu za šňupák a vytahám za kůžu... Nevím jestli je má reakce správná a nevím, jak mu vysvětlit, že za mé přítomnosti o vstupu cizích osob a jejich potenciální nebezpečnosti rozhoduji já a nikoliv on. Předem děkuji.
|