Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / moc kousavé štěně
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
cernej caj
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 11:46
- Nahlásit

Protoze psi mamy vrci na sva stenata, kdyz prekracuji meze a je to tomu psovi rozhodne blizsi, nez vase jeceni. Ja totiz nejecim, ale vy porad pisete, ze se jeci fuj, takze asi sam jecite, kdyz to tvrdite o vsech ostatnich.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 12:39
- Nahlásit

Anonym
povedl se vam hyperaktivni magor
tak presne v tohle se kazdy vecer modlim a vzyvam bozstvo.
Pretahovaci hry hraju,kousu ho,jini psi ho taky kousou,snad v tom pekle budu brzo. Kdyby chytal hysteraky tak ho vemu pod pazu a omlatim o hlavu chovateli,ale zatim to nebylo treba.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 15:01
- Nahlásit

hysterickej pes se da vratit chovateli? jakoze nesplnuje povahovej standart plemene, tak ho musi majitel prijmout? nebo je to jen proste o tom, zda je chovatel slusnej? ale zase pokud by byl slusnej, asi by nemnozil psa s povahovou vadou, tak tezko rict, jestli by to vratit slo

Majesty
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 15:10 - Změnil/a: Majesty
- Nahlásit

Dovolím si vstoupit do diskuze. Přidám svou zkušenost s kousavým štěnětem. Náš pes jako štěně celkem kousal, což je poměrně normální při hrách a zvlášť při výměně chrupu. Vše se v pohodě zvládlo, i přes všechny hry. Není totiž podstatné jakou formu trestu člověk zvolí, ale spíš důslednost. Pokud totiž hra začala přerůstat v agresi, přerušila se a psa jsem zaměstnal jinak, například vyvenčením, nebo uklizením hraček a zklidněním situace. I přes další nalehání psa nebo jeho dalších pokusů o napadání nohavic i jiných částí těla, je třeba nepodlehnout znovu hře. To je velmi důležité a je úplně jedno jestli tomu předchází plácnutí, vytahání za kůži nebo jiný trest. Ono taky dost záleží na povaze a rase psa. Pes musí vědět, že jsou hranice, které se dodržují, to je samozřejmě všem notoricky známé (aspoň předpokládám). Po nějakém čase štěně samo pochopí, že jak začne být agresivní, veškeré hry končí a snaží se samo tomuto vyvarovat. Dneska nemám sebemenší problém a pes sám pozná, kdy si může hrát a kdy není vhodná chvíle. Žádné napadání nebo vynucování pozornosti.
Opačný příklad mám od své tchýně. Její štěně bylo také kousavé, ovšem k nápravě se nikdo neodhodlal, trest v podstatě pejsek nezná, protože v jejich očích je pomalu smrtelný hřích i psa okřiknout. Hry je nutné provozovat kdykoliv si pes vzpomene, protože to je jeho jediná radost, takže klidně ve tři ráno. Dneska je psovi něco málo přes rok a z kousavého štěněte se stal kousavý pes, který takto reaguje na každý podnět. Když má radost, když má někam jít, prostě cokoliv v něm vyvolává potřebu kousání a strašného štěkání. Jelikož ho nikdo nikdy nijak neusměrňoval, je dneska vlastně vůdce smečky, je neustále neurotický, jak nemá pozornost tak štěká nebo píská a v případě snahy o potrestání vždy reaguje agresivně. Zrovna stejně reaguje v případě, že ho něco překvapí nebo se lekne. Stačí za ním nečekaně dupnout a okamžitě se ožene. Dneska je z něj tchýně nešťastná a neví, co si počnout a pořád řeší, jestli psa vrátit nebo ne. Přitom z něj tohle vychovala sama, stačilo jen trochu správné péče.
Pokud někdo tvrdí, že není třeba psa trestat, pak to musí být opravdu vyjímečný kliďas. Psu se vždy musí určit jasná pravidla a hranice, pes potom přesně ví, co si může dovolit a je vždy díky tomu sebejistý. Jakou cestu k tomuto cíli zvolíme je na našem uvážení, vždy je ale nutné být důsledný...

V našem státě spoléhat na slušnost a na to, že někdo nebude množit psa s vadou je opravdu přinejmenším úsměvné. Takových je velmi málo... většinou jde všem v první řadě o výdělek.... bohužel.

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 15:34
- Nahlásit

Majesty

Pokud někdo tvrdí, že není třeba psa trestat, pak to musí být opravdu vyjímečný kliďas.

na druhou stranu je treba riiict, ze trestani je nastroj, kterym psovi naznacuji, co po nem chci/nechci, ne odplata za neco, co udelal, nebo ukazka toho, kdo je "panem".

vždy je ale nutné být důsledný...

pokud ti staci zit se psem pohodovy zivot s uspokojivou poslusnosti a pratelskym vztahem, tak bych dulezitost duslednosti zas tak neprecenoval.

Majesty
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 15:51
- Nahlásit

Ano, přesně tak trestání chápu já.
S druhou částí nesouhlasím. Každé plemeno je jiné a má svoje specifika, jedno mají ale společné... Vždy musí přesně vědět, kde je v rodině jejich místo. Bez důslednosti téměř vždy okupují ve smečce nejvyšší místa, v lepším případě jako vůdce uznávají pána, ovšem ostatní členové rodiny stojí pod ním. V tom horším jsou vládci. Dá se to snad tolerovat u nějakého malého gaučáka pro potěšení, ale u větších psů je to nebezpečné, hlavně s ohledem na děti.
Je třeba si uvědomit, že psí myšlení funguje úplně jinak než lidské a podle mého názoru je důslednost nejdůležitější součást výchovy psa. Je to ovšem pouze můj osobní názor.

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 16:07
- Nahlásit

Omlouvám se, ale dovolím si nesouhlasit. Ukončení hry u rozdivočeného štěněte přece není trest, tím štěně netrestám, ale určuji pravidla co se smí a co ne.
Stějně tak se za trest nepovažuje zavrčení na psa, který chce přebrat dominanci. Důslednost přece není trestem a pokud jsem já pes alfa tak já určuji pravidla.
Za trest se považuje kupříkladu vytřepání štěněte když ho načapu při něčem co dělat nesmí. A v tom je ta potíž, je-li štěně submisivnější můžu ho trestáním celkem vystresovat a zkazit. Správně vedený pes nepotřebuje trestat - Argosek má jiný názor - možná až na tu krajní nouzi. Důslednost výchovy je podstatná.

Majesty
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 16:28
- Nahlásit

Také jsem nepsal že ukončení hry je trest , ale jak uvádíte, určování pravidel a jeden z mnoha způsobů zvládnutí výchovného momentu bez fyzického trestu.
Ani jsem nenapsal, že by důslednost byla trestem, je to nástroj při výchově.
....je-li štěně submisivnější můžu ho trestáním celkem vystresovat a zkazit......
Jak jsem už jednou psal: Ono taky dost záleží na povaze a rase psa.
Vždy je třeba zvolit přístup dle těchto věcí, každý jedinec je individualita a vyžaduje tedy individuální přístup. Rozhodně není cílem vychovat vystresovaného a bojácného psa. Podle mě je rozhodně lepší cesta vychovávat psa bez trestání, ovšem ne vždy je to možné a dřív nebo později k takovému trestání sem tam dojde. Pokud je to už v dospělosti psa, který si zvykl že všechno může, pak s takovým trestem přichází většinou i velký problém....

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 16:54 - Změnil/a: Stafbulinka
- Nahlásit

To nebylo na vás, ale obecně, páč si spousta lidí stále plete trest s určením mantinelů psovi.
Majesty
To uřčitě, "ale dospělý pes, který si zvykl, že vše muže", i tady bych byla s tresty opatrná, takový pes je vystresovaný a zmatený, pes vyžaduje řád, a i takového psa je možné zvládnout bez trestů. Mluvím z vlastní zkušenosti - pes mé vlastní babičky. On je totiž vždy na vině pouze majitel. Vystresovaný a zmatený pes se bude většinou projevovat agresivně na cokoliv. Pes potřebuje mít jasně určenou pozici ve smečcce. Problém nastane pokud z toho problém udělám.

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:09
- Nahlásit

Majesty

Každé plemeno je jiné a má svoje specifika, jedno mají ale společné... Vždy musí přesně vědět, kde je v rodině jejich místo. Bez důslednosti téměř vždy okupují ve smečce nejvyšší místa, v lepším případě jako vůdce uznávají pána, ovšem ostatní členové rodiny stojí pod ním. V tom horším jsou vládci.

na reci o vudcovstvi uz jsem docela alergicky, tak se v tehle veci nebudu pitvat, ale veta Bez důslednosti téměř vždy okupují ve smečce nejvyšší místa, je kravina uz na prvni pohled. 99% majitelu psu je velice neduslednych a jejich psi - mam-li na chvili prijmout tvuj slovnik - zadna nejvyssi mista ve smecce neokupuji.

Stafbulinka

Omlouvám se, ale dovolím si nesouhlasit. Ukončení hry u rozdivočeného štěněte přece není trest

ukonceni hry samozrejme trest je.

tím štěně netrestám, ale určuji pravidla co se smí a co ne.

presne tak, pomoci trestu a odmen ucis psa, ktere chovani je zadouci a ktere nezadouci.

To nebylo na vás, ale obecně, páč si spousta lidí stále plete trest s určením mantinelů psovi

zenska, ty mi davas.

a pokud jsem já pes alfa tak já určuji pravidla.

pokud ses alfa, znamena to hlavne to, ze te pani doktorka nebude merit centimetrem, ale uhlomerem.

Pes potřebuje mít jasně určenou pozici ve smečcce.

a jaka to je?

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:17
- Nahlásit

argosek
to je těžký, každej kdo vlastní jen jednoho psa, tak si myslí, že všechny ty slaboduchý poučky o alfách a omegách a postaveních ve smečce, a psech, co chtějí vládnout, co si přečtou v chytrých knížkách, jsou základem výchovy psa...
nakonec ono to s tím jedním třeba i funguje... ale myslím, že jim těžko vysvětlit něco, co nikdy nezažijou, tedy aspoň doufám, protože mít tolik čoklů, co my, to nikomu nedoporučuju

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:19
- Nahlásit

argosek
OMG
ty to stejně nepochopíš
Svého psa si trestej jak chceš ale je mi ho líto

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:23 - Změnil/a: Stafbulinka
- Nahlásit

Ebony
A Ebony jen jednoho nemám Ono je to o přístupu, ne o počtu psů

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:25
- Nahlásit

Stafbulinka
no spíš ty nechápeš argoska
myslím, že zrovna jeho psi jsou na tom přímo zlatě, že maj takovýho "alfu" , kterej má rozum a hlavně CIT

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:28
- Nahlásit

Ebony
jenže cit má i kráva Prostě nesouhlasím s ním v tom co trest je a co ne toť vše

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:29
- Nahlásit

Stafbulinka
Ono je to o přístupu
a jak jsi vyvodila, že ten argoškův není ten správný?

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:32 - Změnil/a: Stafbulinka
- Nahlásit

Ebony
a jak vy jste vyvodili, že můj ne hm? Protože co pes to originál a co člověk to originál taky. Jako každej máme holt jinej názor a je to.
Hele tohle nemá smysl, prostě se asi nepochopíme a tečka.

jana33
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:36
- Nahlásit

Ad důslednost - náš pes přednosta,když se fakt naštve,že ho mladá otravuje,kouše,skáče mu na hlavu,tak po ní cvakne,zavrčí, hlavou jí dá bodyček,že se svalí a hned v ten okamžik už na ní kvičí a olizuje jí a sám jí vyzve ke hře. Tak nevim,asi je dost nedůslednej,budu si s ním muset promluvit
Ad kousavý štěně - nebýt v tomhle věk štěně kousavá piraňa,tak mám vážný obavy,že je nemocný

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:37
- Nahlásit

Stafbulinka
a jak vy jste vyvodili, že můj ne hm
no mě k tomu stačí jedna věta

pokud jsem já pes alfa tak já určuji pravidla.
to mi opravdu stačí

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:38
- Nahlásit

Stafbulinka

Hele, to, že se vysmíváš Ebony je docela trapný, protože ona má těch psů víc než dvacet a ještě jí nesežrali

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:38 - Změnil/a: Stafbulinka
- Nahlásit

Tak za prvý nikomu se tu nevysmívám to že dám vysmátýho smajle není výsměch. To že ke svým psům přistupuju jinak než Vy je můj problém, Váš přístup Váš problém.
Tím končím tohle vážně nemá smysl.

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:43
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
protože ona má těch psů víc než dvacet
hele nepřidávejte mi pořád, je jich jen dvacet

Stafbulinka

proč si probůh všichni co maj víc než jednoho psa myslí, že maj patent na rozum

to si děláš ze mě prču? v tom případě si to myslíš taky, když nemáš jen jednoho,
já se tady třeba neptám, jak naučit psa na výstavní postoj, to jsem naučila svojí hyperaktivní maliňačku za půl hodiny

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:45
- Nahlásit

Stafbulinka
ke svým psům přistupuju jinak než Vy je můj problém
jak jinak? víš jak já k nim přistupuju? že třeba cvičím na klikr? nebo, co vůbec tady mám za psy?

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:46
- Nahlásit

Stafbulinka

dobra divko, google: positive negative punishment reinforcement

Svého psa si trestej jak chceš ale je mi ho líto

vyridim.

Ebony

nakonec ono to s tím jedním třeba i funguje

ja nemam nic proti vyuziti smeckoveho chovani psu pri vychove - jenze je problem, ze to chovani je tak rozmanite, zatimco tyhle reci jsou porad na jedno brdo - jako by nas, az budeme zit na planete opic, opice vychovavaly podle pravidel vojenskeho utvaru.

myslím, že zrovna jeho psi jsou na tom přímo zlatě, že maj takovýho "alfu" , kterej má rozum a hlavně CIT

tohle je od tebe hezke, ale realita je u nas bohuzel obcas trochu jina. moji psi maji tak mozna stesti, ze jsem zjistil, ze se na vychovu psu moc nehodim, tak ted radsi pracuju na tom, abychom mohli spokojene zit i nevychovani.

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:48
- Nahlásit

argosek
ja nemam nic proti vyuziti smeckoveho chovani psu pri vychove
já taky ne, pokud ale někdo ví, o čem to vůbec je

ze se na vychovu psu moc nehodim, tak ted radsi pracuju na tom, abychom mohli spokojene zit i nevychovani
to jsme na tom úplně stejně, postupně naznávám, že výchova v našem táboře je naprosto nepotřebná věc

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:51
- Nahlásit

Ebony
já se tady třeba neptám, jak naučit psa na výstavní postoj, to jsem naučila svojí hyperaktivní maliňačku za půl hodiny

To ti gratuluju, ale máš poněkud jiný plemeno. A já se ptala proto, že naše druhá fena to uměla hned napoprvý

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:56
- Nahlásit

Stafbulinka

Ty vogo, to máš fakt dobrý

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 17:57
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
nj to víš bezproblémáci no

Ebony
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 18:00
- Nahlásit

Stafbulinka

To ti gratuluju, ale máš poněkud jiný plemeno
mám několik jiných plemen ale rozhodně se nikdo nemůže srovnávat, co co potřeštěnosti s naší malinou, píšu to proto, že je velmi, ale velmi obtížné jí naučit nějaký klidový cvik
takže se pochlub tvým náročným plemenem
A já se ptala proto, že naše druhá fena to uměla hned napoprvý
tak to jo, ono se vlastně na všechny musí stejně

argosek
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2010 18:05
- Nahlásit

ja zas naucil pejska kakat v leze, za chuze, i v sedu. to tu, myslim, neumi zadny z vasich psu, takze

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání