Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / moc kousavé štěně
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
ancik
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 11:21
- Nahlásit

Dobrý den,prosím o radu ohledně neustálého kousání.
Mám štěně NO necelé 4mesíce staré.Pejska jsem si přivezla v 7týdnech.Bydlí s náma v domě se zahradou,ale spává doma,boudu nemá.Nikdy není doma sám.Nedostatkem péče,pozornosti a hraček netrpí.Je velice hyperaktivní a dominantní.Už od začátku všechno a všechny kousal.Brali jsme to jako normální štěněcí kousání,ale s přibývajícím věkem se to stupňuje.Jakákoliv hra=pro něho kousání nás a to i do krve.Snažíme se tomu předcházet tak,že když je rozdováděný a moc kouše,se hrou přestáváme,nebo nastrkujeme hračky a hrajeme na přetahovanou a hoňku.Jenže problém je v tom,že ač nemá žádnou špatnou zkušenost s obojkem ani s procházkami,na které se těší a chodí každý den,při nasazování a zapínání obojku,bojuje a hryže jako o život.
Když si ho k sobě zavolámpovelem KE MNĚ,a to doma i na procházce,přijde,ale jakmile ho odměním pamlskem a chci pohladit,chňapne zubama.Jindy např.při pohlazeni,zakousne se mi do ruky a trhá.Při povelu NESMIŠ,FUJ!,ruku sice pustí,ale zakousne se mi do druhé.Když ho znovu napomenu,začne hryzatdo nohy.Takže vlastně poslechne jen napůl.Nevím jak tuto situaci řešit.Radila jsem se na cvičáku,kamještě nechodíme,ale po naočkování začneme chodit.A tam mi poradili vytahat za kůži na krku alehce přitlačit k zemi,aby viděl,kdo je pánem.Toto jsem vyzkoušela,ale hned tu byl problém.Při trestání mě kouše ,ohání se zubama a cení je.Vlastně se mnou bojuje.Z trestu si pak nic nedělá a klidně v zápětí poté dostanu kousanec do nohy nebo skočí na rukáv.Na druhou stranu při vítání,kdy vrtí ocasem,kouše nám ruce i nohy radostně,ale ne tak silně.Takto se chová ke všem členům naší rodiny.Doufám,že až začne chodit na cvičák,situace se zlepší,ale do té doby(do konce ledna)mám strach,že tento nešvar půjde těžko odnaučit.Prosím,poraďte co se dá dělat.Jsma už zoufalí.Díky.

Smečka
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 11:30
- Nahlásit

ancik
Brali jsme to jako normální štěněcí kousání,ale s přibývajícím věkem se to stupňuje.
Chyba.Pohled štěněte na věc,je totiž naprosto stejný,jako když bylo malinké,jen nyní je o něco silnější a vás to začíná bolet.
Je to nežádoucí činnost jako každá jiná a pracovat s ní můžeš jen důsledností.Každý pokus štěněte o nepříjemné kousnutí bych řešila uchopením štěněte za pysky,nebo tváře a pohledem do očí s následným povelem fuj,nesmíš....Musí chápat za co "trest"přichází a spojit si ho s prohřeškem.Okamžitě bych si s ním přestala hrát.

ancik
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 11:38
- Nahlásit

Jenže ono kouše,ikdyž mě vítá a já se bojím ho kárat a odcházet,když mě vítá.Horší je co dělat,když při trestání kouše...

Mel
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 11:45
- Nahlásit

ancik
vím, že se všude píše, že štěně se nemá fyzicky trestat, ale já osobně bych použila takovou přiměřenou facku (jestliže vytahání za kůži nepomáhá)... prostě chňapnul by po mě, dostal by facku a vykázala bych ho na místo.

ancik
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 11:49
- Nahlásit

Pár facek taky už dostal.Koukl se na mě,jako o co mi jde a hned mě štípnul do ruky.

Denisa
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 12:07
- Nahlásit

ancik
něco takovýho jsem měla doma, přivezla jsem si piraňu, která furt visela na nohavicích od kalhot nebo mě kousala do ruk nebo něco trhala, velmi hyperaktivní k tomu... to co píšete, že děláte taky nepomáhalo, naopak i velmi silné korekce (tresty) štěně ještě víc nabudilo a zejména pak i křik Fuj! Ale vše dělalo ve hře, prostě chtělo furt o něco bojovat a vůbec se nesoustředilo, neposedělo, nedalo se uklidnit... časem jsme začli pracovat na zklidňování a povelu NE klidným důrazným hlasem, povelu DOST, povelu ČEKEJ, prostě aby vůbec na vteřinu vnímala, pak samozřejmě dýl, a odměny za to... možná v tom nebudete vidět souvislosti, ale pro psa, který na trest reaguje tím, že jé to je sranda, ještě ještě, pojď bojovat, to je super hra - no mně se to osvědčilo.
a pak se mi osvědčili velice obrany, kde se vyžila a vybila svoji potřebu kořistnickou...
ale nikdy to nedělala ve zlobě, teda vypadalo to tak na první pohled, ale fakt to nebyla zloba, jen má takovou radostnou bojovou náturu a jinak je to mazlíček... a ještě - pokud se chcete věnovat sportovní kynologii, tak toto chování jednou i oceníte! co by za to jiní dali! takové psy si zkušení kynologové mnohdy na výcvik vybírají.
ten váš nemá ještě ani 4 měsíce, ale měli byste poznat, zda to dělá ze hry nebo je vyloženě agresivní, nebo je to jeho obrana a je naopak nejistý, ale zase pozor na to, jakým způsobem jste třeba k tomu přispěli i vy, nevědomky.
Určitě uslyšíte minimálně 2 protichůdné rady! 1. nehrajte s ním bojovné hry na přetahování, zakazujte mu to 2. hrajte si s ním na přetahování s peškem atd. a trénujte kdy má kousat a držet a kdy ne, aby potom zase za odměnu kousat, přetahovat mohl... Mně se osvědčilo právě tady toto a na kousací pomůcky jsme pak udělali suprový přivolání a všechno se mi od toho dál odvíjelo a obrany nám taky moc pomohly v začátcích. Ale je to samozřejmě individuální.

Orry
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 12:07
- Nahlásit

ancik
vapada to jako ze si z tvych trestu dela legraci...chtelo by to asi vetsi duslednost

venda
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 12:34
- Nahlásit

ancik
má, zcela neodborná zkušenost:
přesně v tu dobu (necelé 4 měsíce) kousala Hekla nejvíc a do všeho, teď je jí 5 měsíců, přezubuje a do lidí kousat přestala sama od sebe
ale taky jsme zkoušeli - když kousne už bolestivě - "kousnout" ji taky - kousla, zabolelo to, zařvali jsme "au" a štípli jí, taky když se moc rozdováděla učili jsme ji "dost" aby se zklidnila, to celkem fungovalo, když jsem ji napomínala tak ji to taky spíš rozdovádělo
při zapínání obojku se taky dost mlela, ale nechala si to líbit, navíc ven se nešlo, dokud si v klidu nesedla a nenechala si obojek zapnout, teď už má polostahovací přes hlavu a to je hned hotové
další věc - cvičák si dobře rozmysli, jestli tam počítají s tim, že je to štěňátko a nebudou po něm chtít celou dobu soustředit se a chůzi u nohy, já šla s Heklou taky přesně v tom věku a bylo to hrozný, nikoho nezajímalo, že mám štěně, cvičily jsme s ostatními a když jsem nechtěla jenom chodit v řadě tak jsem si musela se psem poradit sama někde v rohu, tak jsme chodily jen jednou za 14 dní a teď už se vydrží soustředit víc tak začnem chodit pravidelně
a ještě jedna věc: Nikdy není doma sám
jestli to myslíš doslova, tak bych řekla, že to je problém, nikdy nevíš, kdy budeš potřebovat psa nechat doma o samotě (někdo z rodiny půjde do nemocnice, pojede na dovolenou apod., prostě nevíš), stačí, když ho naučíte tak na 2 hodiny denně když půjdete nakupovat, postupně po minutách, dospělého psa už to budeš učit hůř, než štěně, které spí víc

Terri
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 12:44
- Nahlásit

ancik
Já jsem podobný případ jak Denisa a mi se osvědčilo moji piraňu vždy nějak odreagovat - odpoutat pozornost.
Tj. pořádně vyběhat, aby byl doma co nejunavenější (samozřejmě přiměřeně štěněcímu věku a zdraví). A když začal doma raplovat, tak říct přísně "ne" a ignorovat ho v té "jeho" hře a nabídnout mu něco jiného - např. hračku, balonek. Pak pochválit, když tu pozornost převedl.
Žádné tresty typu vytřepání, facka atd. nám nepomáhaly, naopak pejsek šel tvrdohlavě do opozice!!

Jinak tohle piraní období - taky jsem na to nebyla připravena, u předchozích psů jsem to nezažila Tak hlavně přeji hodně trpělivosti a vynalézavosti!

Markét
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 12:50
- Nahlásit

ancik
Mně se osvědčuje následující: když štěndo kousne moc, hlasitě zakřičím AU!, obejmu mu čenich a stisknu. Štěňata jsou velice dobře schopna se naučit ovládat sílu stisku, vždyť se to učí celou dobu, co jsou se svými sourozenci - jejich hry bývají divoké, ale musí vědět, jak moc mohou kousnout, aby to nebolelo. No a s tím, jak rostou, tak to zkouší na člověka, je proto dobré jim tu hranici takto určovat. Alespoň mně se to osvědčuje.
Je totiž pravda, že když se štěndo začne pohlavkovat nebo tahat z kůži, často se rozdovádí ještě víc.
Ovšem je dobré už odmalička štěndo učit, že do lidí se prostě nekouše, od toho jsou hračky. A věř, že to pochopí rychle, moje vlastní štěnda odchází do nových rodin s tím, že lidské ruce, nohy, nosy, uši.... jsou na kousání tabu.

ancik
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 13:11
- Nahlásit

Díky moc všem.Naše štěndo při hře agresivně nekouše,ale strašně se rozdovádí a neví,kdy přestat.Ničeho se neboji a do všeho je hrrr,ale posvím.Nejhorší je to zápolení při nasazování obojku.Na cvičáku mjí naštěstí tři skupiny-štěňata,pokročilejší štěňata a psy na zkoušky.doufám,že to s tím mým raplíkem půjde,ikdyž na psy se ježí a štěká už teď.Bude s ním asi hodně práce.Snad z toho demolování a úděsnýho kousání vyroste.

venda
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 13:19
- Nahlásit

ancik
tak to máš supr, že je na cvičáku skupina štěňata, to ti moc závidim, já jsem z dospělého cvičáku docela znechucená, odkud jste?
no jak říkám, Hekla přestala kousat sama od sebe teď v 5ti měsících, tak držim palce ať je to podobné, jo a na psy se ježí a štěká - to dělá i v parku na volno? ale on si zvykne na cvičáku...
obojek kdyžtak zkuste řetízek přes hlavu (polostahovací) a je to, jo co říká na košík? moje psina už ho snese, ale nerada s nim chodí, sedět jí nevadí

ancik
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 13:38
- Nahlásit

Ten cvicák je kousek od Brna,byla jsem se tam podívat minulý týden (zatím bez hafíka)a zamlouval se mi.Na volno ho pouštím zatím moc málo,protože mimo jiné pronásleduje auta a tam u nás občas uteče nějaký pes ze zahrádky a vesele se potuluje po ulicích i polňačkách.Naše štěndo zatím učím kamarádit se s hodnou fenkou NO.Ke košíku jsme se zatím nedostali.

Denisa
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 13:44
- Nahlásit

ancik
jé a můžu se zeptat kde, který cvičák? já jsem z Brna
moje piraňa je tahle, už má 3 roky http://www.boxer-giordi.com
třeba se někde na cvikoši potkáme...

venda
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 13:44 - Změnil/a: venda
- Nahlásit

ancik
aha, Brno mám z ruky, škoda
jo, honění aut jsme taky řešily http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_5224_0.html , už je to dobrý, ale myslim, že by štěně mělo chodit hlavně na volno, už kvůli přivolání, ale uvidíte, normální dospělý pes štěně nepokouše, ale taky bych to nechtěla riskovat, to vrčení na psy bude proto, že nemá moc možností si s nimi hrát, ale to se spraví na tom cvičáku

ancik
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 13:59
- Nahlásit

Ten cvičák je v Tišnově.

Essi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 14:21
- Nahlásit

Já bych na štěníka nedávala řetízkový - tenký - obojek, ale široký kožený, rozhodně ne stahovací nebo polostahovací. Přivolání bych učila na stopovačce právě na širokém koženém obojku. Normální pes ho nepokouše, ale kolik je dnes "normálních" psů?

ancik
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 14:30
- Nahlásit

Náš hafík má obojek s takového nastavovacího popruhu s umělohmotnou přezkou,škrťák to není.Na procházce mu vůbec nevadí,tak nechápu proč se tomu nasazování tak brání,když venku ho to baví.Jinak co se týká volně pobíhajících uteklých psů ze zahrádek,tak na ty máme v poslední době jaksi štěstí.Ach jo.

Essi
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 14:35
- Nahlásit

My jsme Pražáci, potkáváme v parcích hodně psů tak 100 m před pánem, kteří nemají o přivolání ani zdání. Takže vždy ve střehu. Navíc musím hlídat fenku, ona taky není výkvět všech ctností.

Denisa
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 14:40
- Nahlásit

ancik
tak Tišnov je bezva volba, sice tam vyloženě cvičit nechodíme, ale znám lidi co to tam vedou a určitě ví co dělají! jinak se tam chystám zase někdy zavítat, pořádají i dobrý akce, závody,...

ancik
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 14:52
- Nahlásit

Denisa
Tak to jsem ráda,že na Tišnov slyšim chválu.Me se to tam libilo.
Jinak musím uznat,že boxerku máte moc pěknou.

Denisa
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 15:10
- Nahlásit

ancik
děkuju, já jí to vyřídím!
já jsem na Tišnov taky slyšela jen chválu, snaží se tam.
pravda nemají třeba nějakýho známýho extra figuranta, ale výcvik a akce mají dobrý.
a na figuranty se stejně dojíždí trénovat i na jiný cvičáky...
měli i stránky, ale jsou dlouho neaktualizovaný.
http://kynologickyklub.tisnov.cz/

Fík
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 17:41
- Nahlásit

Ahoj s tím kousáním mám také zkušenost.Kdykoli mě náš "vořech"chtěl-ztrestat-(a to se k nám dostal v roce z útulku), tímto způsobem,zasáhla jsem tak,že jsem ho drapla za tlamu a přitlačila k zemi až ležel s povelem Fůůůůůj a měla jsem velmi namíchnutou intonaci aby si nemyslel, že je to hra, toto je
trest, kterému štěně velmi dobře rozumí-tak ho trestá matka- To co tvůj pes dělá by si neměl dovolit k výše postavenému členu ve smečce, kterým ty by jsi měla být TY.Držím palce a pevné nervy.Ahojky

megie
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2010 18:21
- Nahlásit

Mam problem mam stene prazskeho krysarika ktery se narodil 2.11 2009 pokazde kdyz neco provede a ja ho chci potrastat priserne se me snazi kousnout nekdy se mu to podari i do krve, nevim co mam delat proste je strasne agresivni dekuji za pomoc Megie.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2010 19:00
- Nahlásit

megie
tříměsíční štěně je agresivní? A ty jsi asi spadla z Uranu,ne?

Jak ho trestáš? A za co?

Stafbulinka
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2010 19:03
- Nahlásit

megie
Jako taky by mě celkem zajímalo za co?
3měsíční štěně nepotřebuje snad trestat vůbec.

Kaccka
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2010 19:58
- Nahlásit

megie
A co provadi tak strasneho, ze ho za to chces trestat? A jak ho trestas? Stenatko musis nejdriv naucit co je a co neni spravne a rozhodne toho nedocilis zadnymi tresty. Je to miminko a s nim se musi po dobrem a s trpelivosti. A nezapominaj na to, ze pro stene je spousa veci prirozene chovani, nevi, ze by to nemelo delat, musis mu to postupne vysvetlit a ucit ho, v zadnem pripade ne trestat. Jedine ceho dosahnes trestanim je to, ze mrnousek bude chudak uplne ve stresu a bude se te bat a to je cesta do pekla.

argosek
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2010 20:11
- Nahlásit

Kaccka

Stenatko musis nejdriv naucit co je a co neni spravne a rozhodne toho nedocilis zadnymi tresty.

fakt? na to jste prisla kde, slecno kaccko?

Stafbulinka

3měsíční štěně nepotřebuje snad trestat vůbec.

pokud nepotrebuje trestat 3 mesicni stene, tak snad zadny pes ne? proc s tresty cekat na dospelost, vzdyt u tak mladeho pejska je jejich efekt mnohem silnejsi.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2010 20:15
- Nahlásit

Aginku jsem začala bít až teď když má rok a půl. Frizáka/5měs/ zatím nebiju a proto mě nekouše, a před týdnem se naučil chodit na vodítku není kam spěchat.

argosek
Člen
# Zasláno: 12 Úno 2010 20:16
- Nahlásit

Mucholabka

ja myslim, ze biti a trest jsou dve hodne odlisne veci

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání