| Autor |
Zpráva |
Stafbulinka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2010 12:46 - Změnil/a: Stafbulinka
- Nahlásit
argosek
Jako sori, ale souhlasím s Kacckou, trest je neefektivní, a většinou kontraproduktivní, já naši stafinu netrestám ani teď a to je puberťák. A, že to s ní lomcuje od zdi ke zdi, prostě příkaz - odměna a hotovo.
Zákaz není trest a příkaz taky ne. Nevidím důvod a nikdy jsem ho neviděla v trestech. To, že řeknu fuj nebo ne! Nesmíš to přece není trest. Štěně máš usměrňovat povely ne jej trestat. Ale to je můj názor. Pokud myslíš trestem třeba to, že po nepřijítí na povel ke mě si pro psa dojdeš - no nevím, kamarád si takhle vychoval slušnýho hysteráka a pes měl pocit, že povel ke mě provádí páníček. My nemáme 100% přivolání nebo odvolání, ale to nemá nikdo(nikdy nevíš jaká okolnost nastane), ale na to, že je to puboš přijde mi na 90%. Což je na hluchýho puberťáka dobrý. Ani vytřepání se mi zrovna dvakrát neosvědčilo, nevím podle mě je to fakt akorát na to vychovat si hysterku.
U 3měsíčního špunta bych tresty neřešila, to je hodně předčasný. Možná tak u toho pubrťáka kolem toho 1roku až roku a půl. Ale to taky není potřeba. Nevím zastávám asi názor, že správná motivace a správně naučené chování co se smí a co ne - je daleko úspěšnější. Na většinu věcí mi opravdu postačilo ostré fuj a nebo při koukasí do ruk hodně vysokým hlasem říct au. Měla vždycky dost hraček na to, aby si měla do čeho kousat, tak to doma neodnesl nábytek ani nic jiného. Kromě kocoura . Loužičkování jsme se učili přes tréningové podložky a kapky (kupodivu fungovali), boty jsme prostě zarazili hned jak si do ložnice přivlekla prví - fuj a stačilo. Od tý doby byly boty zakázaný a nevšímala si jich. Sprey na okusování se nám taky celkem osvědčil.
Jako fakt nevidím smysl v trestech - ten musí následovat do 10vteřin od spáchaného činnu a to jako nestihne nikdo. Hlavně ten pesan pak už stejně neví za co je trestanej.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2010 14:04
- Nahlásit
Stafbulinka
Jako sori, ale souhlasím s Kacckou,
jako ja bych taky se slecnou kacckou souhlasil, kdyby tu napsala treba neco jako: "stafbulinka napsala pekny blabol". to bychom pak oba souhlasili se stejnym clovekem a na svete by zavladl mir a laska a klid a vanoce by byly kazdou sudou sobotu.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2010 14:16
- Nahlásit
s tim stikntuim za cumam by me zajimalo, kde a jak presne se to provadi...
cumak beru jakoze "nad tlamou", ne jen nos... ale vzdycky kdyz grafne, tak se hrozne krouti a mele tou papulou, ze je nemozny ji nejak rozumne stiksnout...
ancik
jak velka/mala stenata tam uz berou? nase ma ted 3 mesice, mozna bychom se nekam sli podivat aspon kvuli tomu vetsimu mnozstvi hafiku...
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2010 16:29
- Nahlásit
Stafbulinka
10 vteřin? To je reflexní oblouk spíš bagru, ne? Já bych řekla, že spíš 1-3 vteřiny podle plemene. (bez urážky )
cernej caj
to byla diskuze z roku 2006
|
Stafbulinka
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2010 17:28 - Změnil/a: Stafbulinka
- Nahlásit
argosek
hele muj názor moje výchova psa - tvůj názor je jiný. Já to nikomu nevnucuju. Prostě nejsem příznivec trestů a tečka. Ty možná jo. Parfozní metody výcviku jsou už díky bohu přežitek.
Lucie Kratochvílová
Jo Lucie máš pravdu, ale popravdě všudě ti řeknou do 10vt., ale nikdo nemá v pr.. vrtuli aby to stihl, že jo
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2010 21:58
- Nahlásit
Stafbulinka
samozrejme, nazory jsou dobra vec. ja mam treba nazor, ze kdyz nekdo napise dlouhy prispevek prospikovany nepravdivymi nebo nepresnymi vyroky, je dobre napsat, ze napsal kravinu. sam ocenim, kdyz mne na mnou produkovane pitomosti, nekdo upozorni.
|
Stafbulinka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 20:45 - Změnil/a: Stafbulinka
- Nahlásit
argosek
pokud nepotrebuje trestat 3 mesicni stene, tak snad zadny pes ne? proc s tresty cekat na dospelost
argosek
sam ocenim, kdyz mne na mnou produkovane pitomosti, nekdo upozorni.
Trest je selhání psovoda
1. pes musí mít mantinel spravně - špatně
2. nejsem profesionál abych přesně odhadla dobu na tres - tudíž je pro mě kontraproduktivní
Norozdíl od svého psa jsem agresivní a mám výchovný problém
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 22:51
- Nahlásit
Stafbulinka
nechapu ty citace - osvetlis mi, cos tim chtela rict?
|
Stafbulinka
Člen |
# Zasláno: 17 Úno 2010 23:00 - Změnil/a: Stafbulinka
- Nahlásit
argosek
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2010 06:23
- Nahlásit
tak to pak jo
|
radkah
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2010 14:15
- Nahlásit
Pepka kouše jako svině odmala a zvládlo se to povelem "FŮŮŮŮŮŮŮJ"-I KDYŽ je maximálně vzrušena bojem , okamžitě pouští a..."JÉÉÉÉ, TO JE ALE HODNÁ PEPÍÍÍÍÍNKA". Ona nezná místo, odmala jsme jí říkali "kde máš dogu", tak -pokud je v drajvu i po fůůůůůůůj, pošleme jí k doze.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2010 15:40
- Nahlásit
radkah
jak ale steneti vysvetlit ze :fuuuuj: je je "vytka" a ne jasavy pokyn k dalsimu hryzani, trhani rifli a tak
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 18 Úno 2010 17:42
- Nahlásit
cernej caj
ze to je vytka pochopi snadno z intonace.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 07:30
- Nahlásit
argosek
tak to mozna pochopi, ale pamatuje si to asi 2 sekundy, nez to zacne delat zas
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 08:31
- Nahlásit
Tak a teď mě ukamenují všichni demagogové (na co trestat 3měs.štěně). Tady nejde o trest, ale o to přerušit u takového magora tu tak trochu hysterii. Moje rady: okamžitě přestat hrát si tak,aby mělo šanci se taskhle rozdivočit, takže nasadit dlouhé procházky, hru zaměnit na házení míčků (2), přestat hrát přetahovanou, honění apod., to je cesta do pekel s kousavým magůrkem. Mít stále v kapse míček, pamlsky apod. Zachovat naprostý klid při případném útoku, t.j.nevřískat auau, neposkakovat, zatnout zuby a počítat do deseti s vlídným výrazem a pokud nezabere pamlsek, míček apode odpoutání pozornosti tak by dostal takovou rychlou a krátkou facku až by se mu ta makovička otočila kousavým dozadu. Zapomeňte na rady typu nikdy netrestat apod. tady nejde o trest a bolest z facky, tady jde o to ho překvapit a přerušit hysterák. Pokud jančí při každém doteku (tj. nasazení obojku) je mu jakýkoliv tlak (t.j.přitlačení čumáku apod) nepříjemné, takže následuje ještě větší protitlak z jeho strany. Źádné přemlouvání, chlácholení nebo pod. strohé fuj a lepanec. Nezlobte se, ale pokud máte již dneska problémy s 3m štěnětem, asi je na místě uvažovat o jeho vrácení příp. prodeji. Povedl se vám hyperaktivní magor a pokud nejste zkušený kynolog tak si zaděláváte na problém.Z takového štěněte nikdy nebude pohodový pes domácí. Potřebuje práci a práci a zkušenou ruku a bude z něj super sporťák.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 08:48
- Nahlásit
takze jen proto, ze je 3mesicni stene kousavejsi a porad me kouse do nohavic od kalhot kdyz se nekam de a po fuj zacne zachvilu zas, tak to znamena, ze ho mam vratit majiteli nebo prodat??
to me prijde hodne na palici tenhle ten nazor...
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 08:53
- Nahlásit
anonym
vtipné hlavně toto: Povedl se vám hyperaktivní magor a pokud nejste zkušený kynolog tak si zaděláváte na problém.
Omlouvám se, ale tohle mě fakt pobavilo. Znám jen pár výjimek tříměsíčních štěňat, která nejsou hyperaktviní kousací magoři. Stejného magora jsem měla doma. Ano, paní v dotazu je evidentně hysterická a situaci řeší se štěndem špatně, ale napsat, že nejlepším prostředkem je přestat si se štěndem úplně hrát (pardon, kromě teda házení míčku a neaportovací štěnda mají tím pádem smůlu) a když začne divočit, tak mu prostě jednu lepnout, to je uhozený. Tímhle způsobem bych si třeba ze své fenky vychovala na 100% hysterku a rozhodně bych s ní neměla vztah takový, jaký teď mám. Jestli toto je postup toho "zkušeného kynologa", tak jsem ráda, že jím teda nejsem. U nás na magor stavy stačilo si v ten daný moment si prostě přestat hrát a nebo jí vrazit do tlamy nějakou vhodnou hračku. Po přezubení byl klid. Ale asi jsem to teda dělala špatně
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 09:05
- Nahlásit
cernej caj
takze jen proto, ze je 3mesicni stene kousavejsi a porad me kouse do nohavic od kalhot kdyz se nekam de a po fuj zacne zachvilu zas, tak to znamena, ze ho mam vratit majiteli nebo prodat??
spíš tomu rozumim tak,že jen v případě pokud to dotyčnému vadí,považuje to za problém a nedokáže to vyřešit
ono jako z vlastní zkušenosti můžu říct,že třá takovej voraženej malej pracáček může laika neznalého doted takových projevů docela slušně překvapit ,prostě není schopen to akceptovat,ukočírovat a využít ..řeší to třeba jako "agresi" vůči majiteli a to neni dobrá cesta..
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 09:06
- Nahlásit
Přečtěte si znovu jak se štěně projevuje - tady nejde o hru, ale hysterickou reakci na jakýkoliv podnět - vítání, jakýkoliv dotek, apod. A boj až do krve na sebemenší podnět. Jestli jste Fakt měli doma takového debílka, tak vás potěš pánbuh. Pletete si normální kořistnický pud a HRU na lov u normálního štěněte, kdy opravdu stačí přerušit hru s bojem hysterického magora, který na cokoliv reaguje bojem o život. Jste fakt demagogové, nikde jsem napsala, že si má přestat hrát úplně, ale vyloučit hry, kdy se o něco bojuje. Sorry, ale hrát si se štěnětem na honěnou je volovina prvního řádu. Nezlobte se na mě, ale pokud nejsem s to zvládnout a vychovat štěně do 4 měsíců, tak je na všechno pozdě, v tomhle případě mluvit o nějakém vztahu je poněkud mimo mísu. V tomhle případě je smůla, že štěně je super magor, ale majitelé chtějí evidentně pohodového rodinného psíka, což se zde opravdu nikdy nestane. Myslíte že je vhodné, aby se majitelé prostřednictvím netu pokoušeli o výchovu nebo ho prodat někomu, kdo nad touhle povahou zajásá?????
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 09:14
- Nahlásit
cernej caj
tak to mozna pochopi, ale pamatuje si to asi 2 sekundy, nez to zacne delat zas
samozrejme, nekdy staci dat najevo hlasem nevoli, jindy ne. to je jeden hlavnich problemu, co mam s prispevkem slecny stafbulinky nahore:
To, že řeknu fuj nebo ne! Nesmíš to přece není trest. Štěně máš usměrňovat povely ne jej trestat.
nez do stenete co chvili hucet, je pro nej srozumitelnejsi a hlavne mene nervujici mu to zatrhnout fyzickym zakrokem. male stene je z cloveka tak na vetvi, ze pro to, aby byl fyzicky trest uspesny, staci o dost mensi "razance" (da-li se v techto pripadech vubec mluvit o razanci), nez jakou zazije pri hre a skotaceni.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 09:16
- Nahlásit
anonym
vždyť píšu, že majitelka je evidetně hysterická a situaci řeší špatně, ale jestli teda reagujete na tohle:
Mam problem mam stene prazskeho krysarika ktery se narodil 2.11 2009 pokazde kdyz neco provede a ja ho chci potrastat priserne se me snazi kousnout nekdy se mu to podari i do krve, nevim co mam delat proste je strasne agresivni dekuji za pomoc Megie.
tak klobouk dolů, že z tak mála informací dokážete vytáhnout toliko závěrů. ano, pejsek evidentně bojuje o život, ale proč, co tomu předcházelo, jak celá situace vznikla, z jakého vrhu štěně je, co doposud zažilo za zacházení a jak to v dané situaci majitelka řeší, to já teda z tak prostého textu nevyčtu.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 09:20
- Nahlásit
PeKrato
Mam problem mam stene prazskeho krysarika ktery se narodil 2.11 2009 pokazde kdyz neco provede a ja ho chci potrastat priserne se me snazi kousnout nekdy se mu to podari i do krve, nevim co mam delat proste je strasne agresivni dekuji za pomoc Megie
jo to je na tohle???? tak to sem si zas nefšimla datumu a tak vůbec..
tož to bé nejlepší prodat ho na todleto ííípo...sportácíí se o něj asi porvou a budou jásat,že maj konečně supermagora
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 09:47
- Nahlásit
Vy jste fakt super, asi bude malinko rozdíl u kousavého krysaříka a kousavého ovčouna. U krysaříka je to protivné a nepříjemné, ale nejde o život a navíc to nezkouší asi na kdekoho. Ale 4měs NO, který při sebemenším doteku napadá všechny, nejde pustit navolno a se kterým si evidentně majitelé nevědí už dneska rady to je megaprůšvih. PeKrato, Bojuje o život nebylo míněno že bojuje o svůj život, prostě jako o život a natvrdo. Takový debílek má v tom momentě zatměno a rafe kolem sebe hlava nehlava nějaká intonace hlasu je mu v tom momentě naprosto fuk a pokud majitel nezvládá hysterák je to průser a pokud ho cílenou výchovou nebude usměrňovat vyroste z něj agresivní magor, kterej skončí moc špatně.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 09:51
- Nahlásit
anonym
Vy jste fakt super, asi bude malinko rozdíl u kousavého krysaříka a kousavého ovčouna
no to se shodnem,ale vona pekrato asi měla za to,že reaguješ na toho krysaříka bo ten ovčoun je už o pár let starší dle data zadání
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 09:54
- Nahlásit
davidkova renata
no to se shodnem,ale vona pekrato asi měla za to,že reaguješ na toho krysaříka bo ten ovčoun je už o pár let starší dle data zadání
to je jedna vec. druha je, ze i kdyby se jednalo o toho ovcouna, tak snahy o "vychovu" ze strany majitele, ktery netusi, ktera bije, jsou v tom lepsim pripade na hovno.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 09:57
- Nahlásit
argosek
to je jedna vec. druha je, ze i kdyby se jednalo o toho ovcouna, tak snahy o "vychovu" ze strany majitele, ktery netusi, ktera bije, jsou v tom lepsim pripade na hovno.
ale jo..já jen že došlo k nedorozumění a někteří to chápli tak,že se mají krysaříka zbavit bo bude nebezpečný okolí a prodat ho zkušenému kynologovi co nad jeho povahou zajásá
konec hlášení
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 10:06
- Nahlásit
Sorry, jsem debil a nevšimla jsem si data, takže krysařík je o něčem trochu jiném i když .....
Lepáka by dostal stejně nebo spíš na prdel. Kdysi jsem jich pár takových hlídala a ze začátku jsem byla trochu bezradná neb jsem zvyklá na jiné velikosti a plácnout to mrně mi bylo poněkud žinantní, jenže po procvaklých prstech mi to žinantní být přestalo a protřepání vzduchem a plácnutí s patřičným fuj udělalo z hysterického drobečka poslušného mazlíka. Jenže tady je problém asi jiný, dotyčná píše že pes tak reaguje na potrestání a tady je problém za co a jak trestá. Což se nedozvíme. A že kouše do nohavic????? Bóže,zůstanu stát, neječím, sundám ho s klidným fuj a pohraju si s ním.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 10:34
- Nahlásit
argosek
nez do stenete co chvili hucet, je pro nej srozumitelnejsi a hlavne mene nervujici mu to zatrhnout fyzickym zakrokem.
Ano, s tim souhlasim.
Problem je jak jsem psala jeste nekde vys, ohledne napriklad stisknuti cumaku...
co presne se jeste bere za cumak? jak presne ho stisknout?
Kdyz na nej zlostne zavrcim, tak odskoci a jakoby vic se "stahne" na malinko delsi dobu, treba pul minutky.
Beru to tak, ze fyzicke tresty jsou OK v pripade, kdy slovni nepomahaji, ale zduraznuju, ze tim nemyslim mlaceni psa, ale treba to stisknuti cumacku nebo ho vytahat za kuzi.
Problem je v tom, ze nevim, jak a kdy spravne takoveto veci pouzivat, aby to pes obravdu vzal jako trest
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 10:47
- Nahlásit
anonym
Bóže,zůstanu stát, neječím, sundám ho s klidným fuj a pohraju si s ním.
nikdo nemluvil o tom, ze se jeci
nekdy nemam cas si s nim hrat kdyz treba nesu varici vodu, tak me to tahani fakt sere
zarvu fuj, udelam 3 kroky, zarvu fuj, a timhle stylem dojdem kam je potreba...
nejecim na nej, neni agresivni nic.
Jen jsem se proste ptala jak tomu :fuj: dat takovy duraz, aby pes proste chapal, ze je to nezadana cinnost
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 19 Úno 2010 10:49
- Nahlásit
Au, proč na psa vrčíte?????? Jste snad pes? Fyzické tresty jsou O.K. tam, kde slovní nepomáhají. Tahle věta je fakt perla volovin. Uveďte za co trestáte a jak ????? Slovní trest je maximum když je dokonalý vztah mezi psem a psovodem a pes reaguje na jakýkoliv podnět psovoda. Pokud na štěně ječíte fuj a on neví co to fuj je, tak ho maximálně znejistíte a znervózníte a i když nežádoucí činnost přeruší, tak jenom proto, že neví co se děje. Výchova by měla být cílená a metodická a vést psa tak, aby se defacto předcházelo trestům a i když k nějakému maléru dojde, je to z blbosti člověka nebo rozvernosti štěněte a proč a koho tedy trestat? Poslední věta je problém, pokud tohle nevíte, kupte si plyšáka. Psa potrestám tehdy, když provede něco mimořádného kdy jde o život a to přesto, že měl poslechnout a jeho jednání není sebeméně zaviněno mou osobou.
|