| Autor |
Zpráva |
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 08:28
- Nahlásit
Ahoj, můžete mi poradit? Pořídili jsme si BOC a máme ještě ovčandu rok a 4 měsíce, jenže ovčanda na štěně pořád vrčí, když ji tedy okřiknu tak ne, ale stejně vidim, že není v pohodě. Pokud z místnosti odejdu, nebo je nechám na zahradě, tak je v pohodě a nevrčí nic, to dělá jako by štěně nebylo (viz. i procházky.)
Chtěla jsem být vždy na zahradě chvíli se štěnátkem a chvíli s ovčandou, jenže když na chvíli zavřu ovčandu doma, abych se věnovala štěněti tak začne šíleně škrábat na dveře. Nevíte jak to odnaučit?
Já bych brala obě, jenže chci aby se štěně soustředilo na mě a opačně, když budou obě. Ještě mě napadlo, na chvíli ovčandu vždy přivázat, aby viděla že necvičím jen s ní
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 08:56
- Nahlásit
Pupy
Na ifauně jsi psala, že štěně vrátíš a soustředíš se na to, abys vyřešila ovčandy agresi na psy ve tvé přítomnosti. Tak je zase všechno jinak?
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:09
- Nahlásit
S manželem jsme se dohodli, že to prostě zvládneme, co jsme si navařili to si také sníme. Budeme se věnovat ovčandě i borderce, budeme pracovat s oběma.
Věřím, že to zvládneme, ovčanda na štěně už nevrčí, když ji okřiknu, takže to už je v pohodě. Akorát spíš, to že škrábe na ty dveře a začne vevnitř všechno ničit. A potřebuji poradit co s tím, nebo jestli ji uvázat venku, aby viděla, že necvičím jen sní.
Protože to štěnátko prostě dávat pryč nechci, měla jsem s ní spousty plánů...
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:12
- Nahlásit
Pupy
Přestaň hledat rady na internetu a najdi si konečně nějakého výcvikáře! Už ti ix lidí napsalo, že po internetu se tohle prostě vyřešit nedá.
Štěně si chceš nechat, protože s ním máš plány... a myslíš přitom taky na to štěně? Nemáš zvládnutého jednoho psa a myslíš si, že zvládneš dva?
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:16
- Nahlásit
pitvora
Ale já jí mám zvládnutou, píšu, že už na štěně nevrčí, když ji okřiknu.
Na cvičák chodit budeme, jenže než nějaký najdem, chci zatím vyřešit tohle.
Místo abyste mě podpořili, že mi držíte palce ať to zvládnu nebo tak, to ne.
Jo sami byste to nezvládli, ale když chci něco dokázat a tedy snažit se, se psy pracovat aby byla ovčanda v pohodě a věnovat se oběma, tak říkáte, že to nejde, protože sami byste to nedokázali!!!
Prosím ty co mají rozum, vím, že musíme najít pro ovčandu normální cvičák, ale potřebuji poradit s tim ničením věcí a jak pracovat s oběma když jsou obě na zahradě?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:18
- Nahlásit
ovčanda na štěně už nevrčí, když ji okřiknu, takže to už je v pohodě
no, v pohodě.....přestane vrčet, páč se tě bojí, ale to ji nezbaví negativního postoje ke štěněti. Taky to může skončit tak, že za pár měsíců, až ovčanda dospěje, ti borderu roztrhá (obě feny, co?). Ty ovčandu necvičíš? Proč ji místo okřikování nepošleš třeba na místo nebo ji nějak jinak neusměrníš povelem, ať ji můžeš za splnění pochválit? Proč ji necháš škrábat na dveře a ničit cokoliv, proč jí místo toho neukážeš, co má dělat jiného, aby to bylo dobře?
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:20
- Nahlásit
Napadlo mě, že po dobu co budu s BOC na procházce a nebo na zahradě, dát ovčandu do klece (samozřejmě ji nejprve na ni naučím, že být v kleci je výhodné).
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:22
- Nahlásit
Neumi
Ty ovčandu necvičíš? Proč ji místo okřikování nepošleš třeba na místo
Ovčandu cvičím, je na místě leží, jenže štěně se přiblíží a už vrčí nebo jde štěně ke mě a už začne zase.
Proč ji necháš škrábat na dveře a ničit cokoliv, proč jí místo toho neukážeš, co má dělat jiného, aby to bylo dobře?
Jenže jak jí to mám ukázat, když škrábe na dveře když já jsem venku? Když dveře otevřu hned tak si bude myslet. Škrábání=otevřené dveře.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:34
- Nahlásit
Pupy
Ovčandu bych asi nedávala za dveře ani do klece, ale uvazovala na tu chvíli venku a nebo jí nechala na zahradě a chodila se štěnětem cvičit jinam.
Ale spíš se připrav na to, že může dojít k tomu, že je budeš v dospělosti trvale oddělovat, bordery obecně jak dospějou často mívají dost problém s jinými psy i bezdůvodně a to tvoje štěně k tomu bude mít sakra důvod, navíc dvě feny k tomu, na průser dost zaděláno.
Jinak jak píše birma, to že ovčanda poslechne na okřiknutí nic mic neřeší, prostě ti borderu jednou sejme až u toho nebudeš.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:36
- Nahlásit
Maya
Když tam nejsem, je v pohodě, na borderu vrtí ocasem a nebo dělá, že tam není.
A jinak děkuji za radu ;)
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:40 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
Ovčandu cvičím, je na místě leží, jenže štěně se přiblíží a už vrčí nebo jde štěně ke mě a už začne zase.
jak učíš ovčandu, že štěně je fajn, kamarád, že být na něj hodná je pro ni moc a moc výhodné?
Jinak oddělovat je od sebe venku v rámci procházek je, řekla bych, cesta do pekel. Právě venku je nejsnazší je skamarádit.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:40
- Nahlásit
Maya
Birma ještě nic nepsala
Pupy
Mě by dost zajímalo, jaké velké plány máš s borferou, co sis nemohla splnit s ovčandou. Přijde mi to dost nefér k těm zvířatům, když je majitel nedokáže na něco připravit a místo aby se sám vzdělával a zjišťoval, jak na to, tak si pořídí další. Pokud to nepůjde ani s borderou, tak máš do roka další štěně a budeš jich mít nakonec 5, 10 nebo začneš ty nejmíň vhodné dávat pryč?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:42
- Nahlásit
Pupy
Víš, že brtění ocasem není jen znak radosti a pohody? Věřím, že jo, jen se ujišťuju...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:44
- Nahlásit
birma
ježiš no jo, to byla Neumi, mám teda dneska nějaký výpadky
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:45
- Nahlásit
ježiš no jo, to byla Neumi, mám teda dneska nějaký výpadky
Ono to je jedno, mám pocit, že k Pupy to stejně nepronikne
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:49
- Nahlásit
Pupy
Když tam nejsem, je v pohodě, na borderu vrtí ocasem a nebo dělá, že tam není.
no jasně že jo, však bordera je malý štěně ne? počkej za rok nebo za dva, někdy úplně stačí první hárání mladší feny
navíc pokud jí často i ignoruje jak píšeš, tak žádná pohoda vrtění ocasem, viz birma (teď už správně)
Pokud by byly spolu v pohodě, tak by si spolu hrály, honily se, přetahovaly se o věci, štěně skákalo po ovčandě a tak. Dělají to? Pokud ne, tak máš spíš jen klid před bouří.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 09:52
- Nahlásit
birma
Víš, že brtění ocasem není jen znak radosti a pohody? Věřím, že jo, jen se ujišťuju...
Vím, to. Když tam nejsem, je úplně v pohodě.
Neumi
Jinak oddělovat je od sebe venku v rámci procházek je, řekla bych, cesta do pekel. Právě venku je nejsnazší je skamarádit.
Já myslím odělování, když se chci na 10 min věnovat na zahradě jen s jednou z nich.
Jinak na procházky budu chodit 4 denně, 1. bude s oběma, pak 2. jen s jednou, 3. také jen s jednou a 4. zase s oběma.
Chci aby se štěně i borderka mohli na procházce soustředit jen na mě, když půjdou obě budeme si jen hrát a s každou procvičím jen pár kousků.
Borderku chci uchovnit.
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 10:08
- Nahlásit
Pupy
1. bude s oběma, pak 2. jen s jednou, 3. také jen s jednou a 4. zase s oběma.
A co uděláš, když půjdeš s oběma a potkáte jinou fenu? Ovčanda ji bude chtít sežrat, štěndo za ní poběží...
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 10:14
- Nahlásit
oivčandu si odvolám a upotám ji na balonek
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 10:39
- Nahlásit
Pupy
A štěndo mezitím necháš dle libosti běhat za psy? Protože řešit dva psy zároveň jaksi nejde...
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 10:46
- Nahlásit
Pupy
dát ovčandu do klece
a co tím řešíš?
příčinu a nebo důsledek????
Pokud budeš takto klecí řešit jen důsledek tak za cca půl roku tu máme další téma že je borderka hysterická a ničí škrábe dveře když jdeš cvičit/venčit s ovčačkou...
Je třeba pořešit příčinu proč to ovčačka dělá
Utahaná unavená ovčačka bude ráda že si může odpočinout a ty máš čas se věnovat štěndu ...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 10:58 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit
Pupy
Věřím, že to zvládneme, ovčanda na štěně už nevrčí, když ji okřiknu, takže to už je v pohodě.
ovčanda na štěně pořád vrčí, když ji tedy okřiknu tak ne, ale stejně vidim, že není v pohodě.
připadá ti fakt, že to je už v pohodě?
nejhorší je lakovat si věci na růžovo, protože to moc chceme.
Jo sami byste to nezvládli, ale když chci něco dokázat a
tohle není, fakt by neměla být věc prestiže a dokazování, pokud ti jde o ty psy.
přiznat si chybu, zapnout rozum a pokoru, a případně vrátit štěně, dokud je štěnětem, to by nebylo nic ke stydění, naopak.
připadá mi, že to máš strašně nezvládnutý v základech a hlavně ovčandě nedáváš, co potřebuje... to není rejpání, nejsou to věci snadný, ale to štěně byla v takové sitaci unáhlená volba..... a bude mnohem hůř. až malý štěně nebude mimi....
edit- no a myslím, že když na to půjdeš jen po zlým (okřikování feny, která pak stejně není v pohodě), tak ta fena bude borderu akorát příšerně nenávidět, chtělo by to, pokud chceš mermomocí obě, je spolu sbližovat, aby pro ovčandu znamenalo štětě a jeho přiblížení nějaký příjemný vjemy taky.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 11:02
- Nahlásit
A jak jsem mohla vědět, že to takhle bude? Prostě se s tím chci nějak poprat. Na štěně jsem čekala čtvrt roku.
Ovčanda škrábe na dveře i když je unavená.
Takže radíte chodit na procházky jen odděleně a ne spolu? Spolu bychom mohli jít pokud s náma půjde i manžel.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 11:03
- Nahlásit
Jinak už do dospělo do fáze, že si holky v době mé nepřítomnosti začínají hrát
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 11:10
- Nahlásit
Pupy
pokud jsi ten rušivej element ty, tak se zamysli proč. Já vidím dvě možnosti (ale s velkou pravděpodobností jich bude víc) - buď si tě ovčanda hlídá jako svůj zdroj, nebo jsi prostě rušivej prvek a okřikováním jsi to dorazila, takže je z tebe nervózní a vybíjí si to na štěněti.
Nicméně základ vidim stále stejnej - nemáš plně zvládnutou ovčandu a pořídila sis k ní štěně extrémně náročnýho plemene, což pokládám za sebevraždu skoro.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 11:12
- Nahlásit
Pupy
Ovčanda škrábe na dveře i když je unavená.
čemu říkáš únava?
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 11:26
- Nahlásit
birma
okřikováním jsi to dorazila, takže je z tebe nervózní a vybíjí si to na štěněti.
Právě když ji neokřiknu tak by vrčela. Jinak když jí okřiknu tak nevrčí, takže si nic nevybíjí.
buď si tě ovčanda hlídá jako svůj zdroj
To spíš...
Fajka
Procházka, cvičení, hraní blbnutí, učení...myslím že je toho dost.
Tak ještě jednou Takže radíte chodit na procházky jen odděleně a ne spolu?
Jinak, máme fázi, ovčanda ke mě běží, je u mě i BOCka a ovčanda je v pohodě, tak si s ní pohraju, moooc pochválím a dám mlsku.
Vypadá, že to půjde
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 11:27
- Nahlásit
Jo a s tou klecí, myslela jsem, že když se ovčanda naučí, že klec je odpočinkové místo, že prostě tam je v pohodě, že by to bylo lepší. Nemyslela jsem jí tam zavřít jen tak, ale naučit nejprve v ní být.
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 11:28
- Nahlásit
Pupy
Procházka, cvičení, hraní blbnutí, učení...myslím že je toho dost.
Kolik?
Jestli zvládáš opravdu zaměstnat pracovní ovčandu s ročním dítětem a malým štěnětem, tak klobouk dolů.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2014 11:32
- Nahlásit
Pupy
Právě když ji neokřiknu tak by vrčela. Jinak když jí okřiknu tak nevrčí
Sice nevrčí, ale vnímá štěně jako příčinu toho, že ty se na ní zlobíš, což mi přijde dost nebezpečné.
|