Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Yorkshire- nevím si rady..:(
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:04
- Nahlásit

Birma
Jdu ke stolu, pes se odebéře na své místo a je průběžně odměňován za to, že tam zůstává (sedím, mám po ruce odměny a házím mu je rovnou do huby, pokud leží),

No, dobrý... Tak já bych se ráda najedla v klidu a ne, abych u toho šéfovala psa. Večeře je také moc pěkná příležitost k popovídání si s rodinou, víme?

Podívej, já mám psy, který by byly schopný tuhle nabídku pobrat (buď budeš jinde nebo budeš s námi, ale v klidu), takže se nejedná o žádný zavírání pořád, kdy je pes nešťastnej, ale o řešení problému, protože si během pár dnů vybere.
Každej má psy jiný a já fakt nikde netvrdím, že jsou to univerzální rady.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:07
- Nahlásit

Baggie
Tak já bych se ráda najedla v klidu a ne, abych u toho šéfovala psa. Večeře je také moc pěkná příležitost k popovídání si s rodinou, víme?
ale já si u toho stihnu popovídat a ještě třeba zkouknout film Naprosto mi v tom nebrání to, že občas hodim psovi pamlsek, víme?
Taky bych se mohla dostat k tomu, že venku se chci v klidu projít a pokecat vždycky s kámoškou a ne u toho řešit psa a tak bych ho vlastně mohla zavřít do jedný oddělený místnosti a už ho z ní nikdy nepustit

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:07
- Nahlásit

Baggie
To znamená de facto všude, protože psí výkaly jsou všude. A já chci, aby pes byl i na volno.
Psí výkaly rozhodně všude nejsou. Existujou taky pole, louky, lesy...

když to holt přestane žrát a jde ke mně, beru to jako mezistav, než se naučí nežrat
Obávám se, že to bude spíš mezistav, než se naučí, jak hovna žrát, abys mu na to nepřišla. To je totiž výsledek učení pomocí trestů - pes se naučí, jak se trestu vyhnout a že v nepřítomnosti trestajícího to nežádoucí chování dělat může...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:08
- Nahlásit

Baggie
Tak já bych se ráda najedla v klidu a ne, abych u toho šéfovala psa. Večeře je také moc pěkná příležitost k popovídání si s rodinou, víme?
Hození pamlsku každých pár minut v konverzaci ale nijak nebrání. Na rozdíl od ječícího psa ve vedlejší místnosti...

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:11
- Nahlásit

lamalucni
Co je na tom nejasnýho?

Je mi to nejasné pořád. Takže psovi dám jen tak piškot na chodníku po té, co sežral v křoví výkal? Z tvého popisu fakt není jasné, jak psovi vysvětlit, že když nebude žrát, tak bude odměňován. Nebo to myslíš jinak?
Mimochodem - já mám v kapse vždycky psí piškoty, takže oni na procházkách průběžně dostávají - když přijdou na povel k noze, přinesou klacík atd.

to můžete taky čekat roky.
Podívejte, psi fakt nejsou blbí. Takže když ho tam jednou zavřete a další den ho necháte s vámi a zavřete ho tam opět, když začne nežádoucí chování, tak mu to dojde opravdu během pár dnů.

Jinak koukám, že vy neděláte nic jiného, než že po psech pořád házíte pamlsky. No jo, tak to máme prostě každá jinak.
Mně třeba připadá zvrácené právě tohle - ládovat ho, když je v pelechu právě proto, že je v pelechu. Povely "pelíšek", "zůstaň" atd. - to nic??

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:14
- Nahlásit

Birma

Podívejte, můžeme diskutovat, zda psa odměňujete za to, že je při večeři v pelechu a neprudí, nebo zda ho uplácíte, aby byl v pelechu a neprudil.
Ale myslím, že je to zbytečné. Já prostě ráda situace řeším ke svému pohodlí, tj. vychovat psa tak, aby byl během večeře v klidu i bez pamlsků.
No, vy to řešíte polovičatě - pes je kontrolován a odměňován / uplácen. Tak asi tak.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:16
- Nahlásit

Baggie
Z tvého popisu fakt není jasné, jak psovi vysvětlit, že když nebude žrát, tak bude odměňován. Nebo to myslíš jinak?
Koukni na ta videa, co jsem dávala výš.

když ho tam jednou zavřete a další den ho necháte s vámi a zavřete ho tam opět, když začne nežádoucí chování, tak mu to dojde opravdu během pár dnů.
A když ho místo trestání za nežádoucí chování (a zavření do jiné místnosti je pro psa opravdu hodně tvrdý trest) odměňuješ za žádoucí chování, tak to pochopí během pár minut.

že vy neděláte nic jiného, než že po psech pořád házíte pamlsky.
Pořád? Těžko. Jen dokud se to pes učí. Což trvá chvilku, pokud je člověk fakt důsledný. Mně momentálně stačí odměnit ležení na pelechu při jídle dejme tomu jednou za týden. A psi tam leží děsně rádi

Povely "pelíšek", "zůstaň" atd. - to nic??
A jak se ten povel asi naučí, co? Se znalostí povelu se pes nerodí. Nejdřív mu vysvětlím, že být na pelechu je děsně žádoucí, a pak k tomu přidám povel, co je na tom nejasného?

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:19
- Nahlásit

Baggie
Povely "pelíšek", "zůstaň" atd. - to nic??
a jak ty povely prosímtě učíš bez odměn?
aby byl během večeře v klidu i bez pamlsků.
a v podstatě celej život by měl být v klidu, nic moc nezkoušet, nedělat a nechtít, že?
No, vy to řešíte polovičatě - pes je kontrolován a odměňován / uplácen. Tak asi tak.
to odměňování časem řídne až vymizí, zůstane to, že můj pes bude na pelechu během mého jídla rád a v klidu. A pokud vážně nevidíš rozdíl mezi úplatkem a odměnou, tak se asi nemáme o čem bavit, protože to je dost základní

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:20
- Nahlásit

lamalucni
Psí výkaly rozhodně všude nejsou. Existujou taky pole, louky, lesy...

To je v Praze výborně upotřebitelná rada a navíc - na polích, loukách a v lesích jsou zase výkaly zvěře, které mu taky velmi chutnají.

abys mu na to nepřišla.
Stačí očuchat tlamu, takže mu na to přijdu vždycky, neboj. A fakt takhle vyskakujete, že psa trestám tak, že si ho dám na vodítko poté, co něco sežere?

Na rozdíl od ječícího psa ve vedlejší místnosti...
Ach jo... Foxíci jsou hrdí. To není pes, který tam bude kňučet. Ten by se urazil...
Snad sakra každý ví, čemu jeho pes rozumí, ne??

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:21
- Nahlásit

Baggie
Podívej, ty učíš psa tak, že ho trestáš za nežádoucí chování a čekáš, až mu dojde, co má tedy dělat jinak a co po něm vlastně chceš. My učíme radši tak, že psa odměňujeme za to, co dělá dobře. Ono to funguje tak nějak o hodně líp A věř mi, že tím, co píšeš, jsem si prošla taky - disciplína, pes musí poslouchat, protože já to říkám atd. Všechno, co tu píšeš, jsem kdysi používala. Takže mám srovnání - pozitivním posilováním jde všechno naučit minimálně desetkrát rychleji a navíc si nekazíš se psem vztah.

Mimochodem, zajímalo by mě, jak bys řešila, pokud by ti ten pes zavřený v jiné místnosti třeba ječel nebo něco ničil?

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:24
- Nahlásit

Birma

a jak ty povely prosímtě učíš bez odměn?
Tak to pardon, z tvého popisu to vypadalo nikoliv jako učení, ale jako stálá každodenní praxe.
A povely je opravdu učím v čas, který si na to vyhradím a nikoliv během večeře.

a v podstatě celej život by měl být v klidu, nic moc nezkoušet, nedělat a nechtít, že?

Tak to je pěkná úvaha a tvé psy velmi lituju. Ale pokud se tohle snažíš vložit do úst mně, tak jsi směšná. Já mám foxteriéry - temperamentní, bystré psy, kteří pořád něco vymýšlejí. Rozumíš?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:24 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Baggie
To je v Praze výborně upotřebitelná rada
Kupodivu, taky jsem v Praze a nejsem líná vyrazit do lesa.

Baggie
Stačí očuchat tlamu, takže mu na to přijdu vždycky, neboj. A fakt takhle vyskakujete, že psa trestám tak, že si ho dám na vodítko poté, co něco sežere?
Ehm... uvědomuješ si, že psa trestáš za to poslední, co udělal před trestem? Takže ho netrestáš za to, že sežral h***o, ale za to, že k tobě přišel. Báječný způsob, jak si pokazit přivolání a naučit ho po sežrání h***a zdrhat... Pokud má být trest účinný, musí přijít do vteřiny-dvou po začátku nežádoucího chování. Aspoň tohle si zkus uvědomit, když nic jiného...

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:27 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Baggie
povely je opravdu učím v čas, který si na to vyhradím a nikoliv během večeře.
Pokud chceš, aby byl pes v průběhu večeře v klidu, tak ho to musíš v průběhu večeře učit. To je snad logické, ne? Koneckonců sama jsi psala, že když vyšiluje, tak ho vezmeš a zavřeš - takže to taky učíš v průběhu večeře. Akorát že hodit občas pamlsek je tedy podle mě nesrovnatelně jednodušší, než zvednout se, lapnout psa, jít ho zavřít a vrátit se k vystydnuté večeři

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:28
- Nahlásit

lamalucni
Podívej, ty učíš psa tak, že ho trestáš za nežádoucí chování a čekáš, až mu dojde, co má tedy dělat jinak a co po něm vlastně chceš.

Tohle používám v situacích, kdy psovi nejde jednoznačně rovnou vysvětlit, o co ti jde.
Povely ho učím samozřejmě pozitivní motivací. Co je na tom nejasného?

Kdyby pes v jiné místnosti demoloval nebo ječel? Ječet bych ho nechala, na demolování košík... To už pak nejde ustoupit.
Ale jak říkám - moji psi by se urazili.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:29 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Baggie
v situacích, kdy psovi nejde jednoznačně rovnou vysvětlit, o co ti jde.
Vždycky jde psu jednoznačně vysvětlit, o co ti jde. Akorát občas se u toho musí člověk trošku zamyslet...

Povely ho učím samozřejmě pozitivní motivací.
Ale i ten "klid při večeři" je povel. Akorát že to není slovní povel, ale povelem je ta samotná situace - lidi si sednou k večeři, pro psa je to povelem, aby šel na pelech. A dá se to učit úplně stejně jako třeba "sedni". Stejně tak to nežraní h***n - přítomnost h***a na zemi je povelem pro činnost "nevšímej si h***a a běž k paničce".

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:31
- Nahlásit

lamalucni
Pokud má být trest účinný, musí přijít do vteřiny-dvou po začátku nežádoucího chování. Aspoň tohle si zkus uvědomit, když nic jiného...

Proboha, nedělej fakt z těch psů blbce. Ten pes moc dobře ví, že jde na vodítko proto, že sežral hovno a ne proto, že přišel. Sakra!
Přivolání jsem si tím opravdu nepokazila.

tak ho to musíš v průběhu večeře učit.

Nikoliv, v průběhu večeře pes povel "pelíšek" nebo "zůstaň" výborně upotřebí. Ale trénuje se jindy.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:32
- Nahlásit

Baggie
povely je opravdu učím v čas, který si na to vyhradím a nikoliv během večeře.
a jak ten pes ví, že ten povel platí i v jiné situaci - třeba při večeři, návštěvě... když je učíš jen ve vyhrazený čas a ne v těchto situacích?
tvé psy velmi lituju.
moje psy fakt litovat nemusíš, protože čím víc vymyslí volovin, tím jsme oba spokojenější to od tebe to tak vyznělo...

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:33
- Nahlásit

Baggie
o čemž svědčí to, že se tak krásně plouží

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:35
- Nahlásit

Birma

a jak ten pes ví, že ten povel platí i v jiné situaci - třeba při večeři, návštěvě... když je učíš jen ve vyhrazený čas a ne v těchto situacích?

To myslíš vážně?? Jakože psa učíš "sedni" někde v autobuse až, když to potřebuje, místo v klidu doma? Tak to si dej patentovat.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:35
- Nahlásit

Baggie

nedělej fakt z těch psů blbce. Ten pes moc dobře ví, že jde na vodítko proto, že sežral hovno a ne proto, že přišel. Sakra!
Aha, syndrom "on ví, co provedl". Někde jsem viděla pěkné video, které jasně ukazovalo, že pes fakt NEVÍ, proč se pán zlobí a za co je trestaný. Zkusím ho najít...
Pes není blbec, to je pravda. Takže si brzo uvědomí, že když nepřijde vůbec, tak nepůjde na vodítko a bude moct hovna žrát dál.

Což se projevuje tak, že se k tobě plouží? Nepokažené přivolání vypadá dost jinak.

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:36
- Nahlásit

Birma

o čemž svědčí to, že se tak krásně plouží

No, píšu taky už po sté, že se plouží jen když ho přivolám, když něco sežral (jinak běží radostně), ale to tu můžu psát pořád dokola a ty to nebudeš chtít vidět. Výborná diskuse!

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:37
- Nahlásit

Baggie
To myslíš vážně?? Jakože psa učíš "sedni" někde v autobuse až, když to potřebuje, místo v klidu doma?

Ach bože... Ne, pochopitelně. Samozřejmě psa učím "sedni" nejdřív v klidu doma, ale když ho umí v klidu doma, ještě to neznamená, že ho umí v autobuse. Musí se ten povel naučit ve spoustě různých situací, než ho skutečně spolehlivě umí. Psi nedokážou generalizovat.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:37
- Nahlásit

Baggie
To myslíš vážně?? Jakože psa učíš "sedni" někde v autobuse až, když to potřebuje, místo v klidu doma? Tak to si dej patentovat.
ne, naučím to psa v klidu doma, ale nepočítám s tím, že to automaticky bude umět vždy a všude a naopak ho to v každé nové situaci budu učit zrychleně znovu, protože zevšeobecňování je něco, co psům fakt nejde...

lamalucni
Někde jsem viděla pěkné video, které jasně ukazovalo, že pes fakt NEVÍ, proč se pán zlobí a za co je trestaný. Zkusím ho najít...
myslíš tohle?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:38
- Nahlásit

Baggie
No, píšu taky už po sté, že se plouží jen když ho přivolám, když něco sežral (jinak běží radostně), ale to tu můžu psát pořád dokola a ty to nebudeš chtít vidět. Výborná diskuse!

A my ti píšeme posté, že nepokažené a spolehlivé přivolání vypadá tak, že přiběhne radostně a rychlostí blesku VŽDYCKY. Bez ohledu na to, co provedl nebo neprovedl.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:39
- Nahlásit

Baggie
No, píšu taky už po sté, že se plouží jen když ho přivolám, když něco sežral (jinak běží radostně), ale to tu můžu psát pořád dokola a ty to nebudeš chtít vidět.
a ty zas nevidíš, že ten chytrtej pes brzo dojde k tomu, že se k tobě nebude ploužit vůbec Můj pes ke mně překvapivě radostně běží v každý situaci ve který přivolání zvládá

Baggie
Člen
- Nahlásit

lamalucni
Takže si brzo uvědomí, že když nepřijde vůbec, tak nepůjde na vodítko a bude moct hovna žrát dál.
Neměj starost. On prostě ví, že když něco sežere, tak jde ke mně a basta. Dál se to vyvíjet nebude - už ho znám.

Což se projevuje tak, že se k tobě plouží? Nepokažené přivolání vypadá dost jinak.
Po stoprvní - běží ke mně na přivolání normálně, plouží se jen po té, co něco sežral (to vím, protože ho mám pořád na dohled, takže vidím, když začne něco žrát).
Už to chápete?

lamalucni
Člen
- Nahlásit

birma
Jooo, to je ono, díky!

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:41
- Nahlásit

Baggie
Tak mi ale vysvětli, jaký mu dáváš důvod k tomu, aby ta hovna nežral. Zatím mi z toho vychází jen to, že ho učíš sežrat je co nejrychleji, aby to stihl, než si ho přivoláš. Případně nepřijít vůbec, aby je mohl žrát podle libosti.

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:41
- Nahlásit

Holky, tak jestli holt máte psy, který něco provedou a pak k vám radostně běžej, tak je moc hezký, že vědí, že je pochválíte i za to něco, co provedli.
Já vám to přeju a vašim psům taky.
Teď jdu s těma svýma ven.

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:43
- Nahlásit

lamalucni

Nepřišla jsem na to, jaký důvod mu dát, aby je nežral. A ptala jsem se tě na to výše.
To, že máme venku pamlsky a dávám je a hrajou si s klacíkama atd., to už víš, tak babo, poraď.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání