Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Yorkshire- nevím si rady..:(
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
lusylla
Člen
# Zasláno: 18 Lis 2013 21:35
- Nahlásit

Pořídily jsme si ročního pejska yorkshira-měl majitelé, kteří ho chtěly dát pryč s tím, že pán je nemocný a nemají na něj čas.

Máme ho nyní 4 týdny...umí chodit ven, mám tříletou dcerku a děti mu nevadí, ale co mě zaráží, že je jakoby nenažraný a co ještě víc, tak začal na mě dorážet, jako by mě chtěl kousnout...vrčí a začne intenzvně štěkat...dělá to většinou když s ním příjdu z venku, když ho jdu vyvenčit.

Daly bychom mu první poslední, ale toto mi opravdu velmi vadí a nevím co s ním.

Co se týče toho jídla, vypadá to jak kdyby ho krmily ze stolu vším co jedly lidé...jelikož straně pochtívá a klidně by to vzal i z pusy..venku ani nemluvím..sežere vše co najde..krom teda výkalů..to už by bylo moc.

A s tím dorážením..vždy jej napomenu a okřiknu, ale nějak to nepomáhá,takže vyhrozím novinama a tady jde vidt, že to zabírá, jelikož se uklidní...ikdybych mu chtěla dát za to na zadek, je tak mazaný, že hned uteče...ale dorážet bude dál...

můžete mi prosím někdo poradit jak na něj??

Přitom když ho to přejde, je jak milijus..hraje si, olizuje mě..leží u mě...také tedy s námi spí...opravdu nevím co s tím..

moll
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2013 06:57
- Nahlásit

asi by to chtělo zajít někam do psí školky a předvést na živo - takto po netu asi rada nebude. odkud jste?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2013 08:40 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

lusylla
To vrčení a štěkání by chtělo vidět naživo. Může to být jen rozjařenost a hra, nebo to může být taky něco úplně jiného. Podle popisu si to nedokážu moc představit.

Co se týče toho žebrání: nezakazovat, ale vychovat. Chce to psa naučit, co MÁ dělat, když vy jíte, a že se mu to vyplatí. Dobré je třeba naučit ho, že má ležet na pelechu. Nejdřív ho to pochopitelně učte, když nejíte a je klid, a teprve postupně zvyšujte obtížnost. Ze začátku ho tam budete muset odměňovat často, postupně odměny omezíte, až jen jednou za čas něco malého dostane, když dojíte.
S požíráním čehokoliv venku: roční pes to má už hodně zažité, takže bych asi zvážila pořízení náhubku. A trénovat sebekontrolu - učit ho, že když si ležících dobrot nevšimne, přijde za to odměna. Dobré je zase začít na něčem jednoduchém, třeba jen zmuchlané kuličce papíru, kousku mrkve... a nejdřív jen doma, v klidu, kde máte prostředí pod kontrolou. Super na sebekontrolu je tahle hra.

Ale každopádně by bylo zdaleka nejlepší, kdyby vám poradil někdo naživo, kdo vás uvidí a přesně vám řekne, kde děláte chyby. Odkud jste?

Edit: ještě k tomu požírání čehokoliv - může to být taky způsobené tím, že psu chybí něco ve stravě. Čím krmíte?

pawLINka
Člen
# Zasláno: 19 Lis 2013 09:34
- Nahlásit

.vždy jej napomenu a okřiknu, ale nějak to nepomáhá,takže vyhrozím novinama
Ach bože... Chudák pes.

Baggie
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2013 21:02 - Změnil/a: Baggie
- Nahlásit

dělá to většinou když s ním příjdu z venku, když ho jdu vyvenčit.
To může být opravdu jen dorážení v dobrém - radost, rozjařenost... Každopádně je-li to na vás moc, tak ho nepacifikujte takhle negativně (novinama), ale dejte povel "sedni" a pak ho můžete odměnit.
Ale jestli to nemyslí takhle dobře, tak pak souhlasím s něčím negativním. Nemůžete místo novin použít povel "fuj"?
Jestli ho nezná, tak výborná příležitost ho to naučit... No, a to ho těma novinama určitě budete muset plácnout, aby si uvědomil, co je "fuj".
S tou žravostí bych taky potřebovala poradit... Dávám různý mňamky - i pořádně smradlavý (střívka, plíce, játra...), ale venku jeden pes žere výkaly - bohužel lidské i psí. Je tedy ještě štěně (8 měsíců), ale čekat, že ho to jen tak přejde - to moc nečekám...
Dosáhla jsem jen toho, že když řeknu "fuj", tak toho nechá a pak se ke mně plouží, protože ví, že jde na vodítko. Teď je tedy na vodítku pořád, protože je po bouračce, a nesmí běhat, ale to je jinej příběh...
Ještě mi došlo, že u vás je to se žravostí takové akutní... Zkuste mu dávat týden na procházku košík - důsledně! Nasaďte mu ho, až poprvé venku něco sežere a pak týdenní kúru. A pak uvidíte.
Počítám, že to zkusí znovu (teriér...), takže bude kúra dva týdny. Věřím, že když budete důsledná, tak ho tímhle zlomíte aspoň tak, aby reagoval na "fuj" a nechal toho.
A doma - to si nenechte líbit. Je to yorksheer, takže tam bych se nepiplala s učením ležení v pelechu během večeře (to si nějak u téhle rasy neumím představit), ale až začne otravovat - tak oddělit od vás (zavřít do vedlejšího pokoje). A pak občas zkuste, jestli ještě pořád otravuje, když ho nezavřete vedle.
Snad mu to dojde a jen si lehne a bude na vás civět

birma
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2013 21:18
- Nahlásit

Baggie
Ale jestli to nemyslí takhle dobře, tak pak souhlasím s něčím negativním. Nemůžete místo novin použít povel "fuj"?
Jestli ho nezná, tak výborná příležitost ho to naučit... No, a to ho těma novinama určitě budete muset plácnout, aby si uvědomil, co je "fuj".

Trestem psa nic nenaučíš. A naprosto nechápu, proč pokud to nemyslí dobře (jak to může ten pes myslet špatně?) ho nenaučit žádané chování po dobrém.
Navíc tedy plácání novinama - netušila jsem, že to někdo ještě fakt používá nebo radí , věřila jsem, že to je hluboký středověk.

birma
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2013 21:20
- Nahlásit

Baggie
Zkuste mu dávat týden na procházku košík - důsledně! Nasaďte mu ho, až poprvé venku něco sežere a pak týdenní kúru. A pak uvidíte.
Počítám, že to zkusí znovu (teriér...), takže bude kúra dva týdny.

fakt věříš, že se takhle pes něco naučí?
Je to yorksheer, takže tam bych se nepiplala s učením ležení v pelechu během večeře (to si nějak u téhle rasy neumím představit), ale až začne otravovat - tak oddělit od vás (zavřít do vedlejšího pokoje). A pak občas zkuste, jestli ještě pořád otravuje, když ho nezavřete vedle.
čím víc něco pes chce, tím spíš ho naučíš sebekontrolu, protože k ní má dobrou motivaci. Zavírání vedle je jako zavírání očí před problémem a navíc ztráta skvělé příležitosti k tomu, aby majitelka psa něco nového naučila.

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2013 21:26
- Nahlásit

lusylla
umí chodit ven, mám tříletou dcerku a děti mu nevadí, ale co mě zaráží, že je jakoby nenažraný a co ještě víc, tak začal na mě dorážet, jako by mě chtěl kousnout...vrčí a začne intenzvně štěkat...dělá to většinou když s ním příjdu z venku, když ho jdu vyvenčit.
Kazdy pes snad umi chodit ven, otazka, jak casto a jaky typ vychazky pejsek pres den ma, jen si cmucha a obejde park, nebo ma i jine vyziti?
Jork je terier, ac se z nej dneska stal v ocich lidi gaucak, JE to terier, co zvladne a ptrebuje furu aktivit, delsich vyletu atp.
Daly bychom mu první poslední, ale toto mi opravdu velmi vadí a nevím co s ním.
Proc byste mu meli davat prvni posledni? Je to pes, jak kazdy jiny. Takze vychova jak u jineho psa, jiste byste nenechali treba 50 kg telatko si slintat do talire, koukat na stul...
jelikož straně pochtívá a klidně by to vzal i z pusy..venku ani nemluvím..sežere vše co najde..krom teda výkalů..to už by bylo moc.
Straně pochtívá? Je na tobe, aby si na vychazce nezral vse, co najde, je na tobe, aby si nasla cloveka/lidi, kteri ti poradi online, nazivo, v realu... jak na nej - terier je strasne ucenlivy tvor, jak ten miluje aktivity a jak ten se snazi vyhovet majiteli... Na noviny zapomen, zapracuj na sobe, jak psa naucit neco a ne ho trestat.

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2013 21:39
- Nahlásit

Baggie

To je celkem perla. Birma to, koukam, vypsala uz vyse, vsechno...
Jasne, pes si lehne, zdecimovany, vystresovany, ze vubec nerozumi tomu, co po nem dvounozci chteji, jen ho necim a za neco furt trestaji, odlucuji od smecky, de facto, kdyz nebude delat NIC, budou oni spokojeni - se moc nedivim, ze mas problem naucit psa neco nezrat venku, protoze tenhle system vede presne k tomu, co sama pises:
Dosáhla jsem jen toho, že když řeknu "fuj", tak toho nechá a pak se ke mně plouží, protože ví, že jde na vodítko.
Urcite mate bezva vztah, plne ti duveruje a tesi se na tve dalsi povely.
Takze jestli chces radu ala ale venku jeden pes žere výkaly - bohužel lidské i psí. Je tedy ještě štěně (8 měsíců), ale čekat, že ho to jen tak přejde - to moc nečekám...
Tak se zamysli nad svoji vychovou, nad tim, jak s tim stenetem jednas, jak si pro nej zajimava a citelna, jak moc ten pes da radsi prednost hnusum i za cenu toho, ze pak pujde zpet na voditko... Zkus se zamyslet nad sebou, jak muzes psovi ozivit vas vztah, privolani, aby se vyprdnul na humus a radsi na osloveni ficel k tobe jak namydlenej radostnej blesk, protoze s panickou bude prece vetsi zabava, protoze ONA je muj stredobod vesmiru...

danajasa
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2013 13:50
- Nahlásit

lusyllatakže vyhrozím novinama a Hele todle je výborná věc,to dělal bejvalej našemu pítovi a ten pes pak dalších deset let chtěl natvrdo zabít každýho z jakýmkoliv kusem papíru v ruce,bo nejlepší vobrana je ůtok a dyž jim ukousne pracku už ho přeci nepraští (poštačka knám nikdy nešla doted nevim proč)

Saita
Člen
# Zasláno: 22 Lis 2013 15:14
- Nahlásit

Myslím si že to bude spíš hravé chování, jorci to docela často dělají (alespoň ti moji). Začnou po mně štěkat, vrčet, jsou rozjaření, většinou když přijdeme z procházky anebo večer. Většinou si pak začnou hrát spolu. Lehají si při tom na přední packy a zadek mívají vytrčený nahoru (nu a štěkají, poskakují, vrčí). Někdy mají tendenci začít běhat jak šílenci. Když na hru chuť nemám tak je ignoruju a když se mi chce tak vytáhnu hračky a začnem se bavit.

Co se týče nenažranosti jsou prostě takoví jedinci, jak tu už zaznělo je třeba je vychovat. To samé venku. Samozřejmně každý člověk má trochu odlišnější výchovu a pokud si berete staršího psa, musíte si na sebe teprve zvyknout a vychovat si ho tak jak potřebujete.

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 15:12
- Nahlásit

Birma
fakt věříš, že se takhle pes něco naučí? - košík

U mého psa to zafungovalo (foxteriér).

plácání novinama
To není žádný středověk - to je normální vysvětlení "fuj". Mluvím o tom, že ho plácneš dvakrát, aby věděl, co "fuj" znamená. Pak už jen řekneš "fuj".

zavření psa vedle
Podívej, pes musí v první řadě pochopit, co po něm chceš. Když ho zavřeš párkrát během večeře do jiné místnosti, tak to okamžitě pochopí a pak se může rozhodnout - buď neotravovat nebo být zavřen. Mně to připadá fér.

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 15:26
- Nahlásit

Fifi
Jasne, pes si lehne, zdecimovany, vystresovany, ze vubec nerozumi tomu, co po nem dvounozci chteji, jen ho necim a za neco furt trestaji, odlucuji od smecky, de facto, kdyz nebude delat NIC, budou oni spokojeni - se moc nedivim, ze mas problem naucit psa neco nezrat venku

Můžeš pisatelce poradit, aby si se psem během své večeře hrála, aby tam neležel zdecimovaný, ale já bych řekla, že ona stojí o to, se v klidu najíst.
Se svými psy mám výborný vztah, o to si nedělej starost.
Spíš se zamysli nad svým středobodem vesmíru a nad tím, jestli ještě umíš mluvit s lidmi, nebo jestli už jen štěkáš jako vzteklá fena.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 15:48
- Nahlásit

Baggie
U mého psa to zafungovalo (foxteriér).
a proto je to jistě oběcně použitelná rada, která bude fungovat na všechny
to je normální vysvětlení "fuj"
tak to jsem hodně ráda, že se nepohybuju mezi takhle "normálníma" lidma
Se svými psy mám výborný vztah, o to si nedělej starost.
a mají ho i tví psi s tebou?
nebo jestli už jen štěkáš jako vzteklá fena.
naočkovat proti vzteklině by tu sice někdo potřeboval, ale Fifina to nebude Došly ti argumenty, tak útočíš?

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:34
- Nahlásit

Baggie
Výborný vztah spočívá v tom, že se k tobě po povelu zdecimovaně plouží? Tak to jsem docela ráda, že se svými psy výborný vztah nemám...

pes musí v první řadě pochopit, co po něm chceš
Tím zavíráním apod. ale psu vůbec nevysvětluješ, co po něm chceš. Jen ho trestáš a čekáš, že mu třeba dojde, za co. Když školáka, který špatně spočítá příklad, pokaždé pošleš do kouta, naučí se tak líp počítat?

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:36
- Nahlásit

Netvrdím, že je to obecně použitelná rada. Nebo snad ano?

Vysvětli mi sama, jak tedy psovi vysvětlíš, co je "fuj". Jak jinak, než tak, že ho párkrát potrestáš - plácneš novinama, když jsou mu dva měsíce?

Ano, o mé psy si také starost nedělej.

A nakonec - já tu vidím příspěvky, v kterých si leda honí triko a útočí sama Fifi. Argumenty na co?
Tohle má být diskuse - takže když napíšu něco, co u mého psa fungovalo, tak jenom duševní ubožák si tady ze mě bude dělat srandu a bagatelizovat to slovy, že je to určitě nějaká obecná rada...
Jo, ale to jsou asi ty vaše "argumenty" - tohle zesměšňování. Výborně, holky!

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:39 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Baggie
Vysvětli mi sama, jak tedy psovi vysvětlíš, co je "fuj". Jak jinak, než tak, že ho párkrát potrestáš - plácneš novinama, když jsou mu dva měsíce?
Jde to vysvětlit pochopitelně úplně bez trestů, koneckonců jako všechno. Jen přes odměny a bezva hru, která štěndo baví, učí ho sebekontrole a prohlubuje vzájemný vztah s pánem. A navíc takhle naučená sebekontrola je mnohem spolehlivější než sebekontrola vynucená trestem.
http://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc
http://www.youtube.com/watch?v=pEeS2dPpPtA

když napíšu něco, co u mého psa fungovalo
Ehm... podle toho, co jsi psala, ti to tak docela nefungovalo...

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:41
- Nahlásit

lamalucni
Výborný vztah spočívá v tom, že po té, co něco provedl, a já ho zavolám, tak přijde. To, že se v tomhle případě plouží, je logické. Nebo je to jinak? Povídej!

Když školáka, který špatně spočítá příklad,
Bavíme se o psech, že? Podívej, já to prostě takhle se svými psy dělám - když chci, aby něco udělali, a oni nechtějí, dám jim dvě varianty. Jednu, kterou chci já a jednu horší, kterou zas nechtějí oni. Moji foxteriéři to chápou moc dobře.
Možná je to také o inteligenci psa - zda si myslí, že ho jen trestáš, nebo mu dojde, že tě obtěžuje, a tak ho zavřeš jinam.

Je zajímavé, že tu všichni ječíte, jakej jsem tyran a nikdo nenapíšete nic kloudnýho, co by už někdy někomu z vás zafungovalo.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:46 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Baggie
Výborný vztah spočívá v tom, že psu především srozumitelně vysvětlím, co po něm chci, a postupně ho to naučím. Takže když "něco provede", můžu za to jen já, protože ta situace pro něj byla v tu chvíli těžší, než dokázal zvládnout. Nemá tedy důvod se ke mně ploužit, protože ho za nic nepotrestám, naopak ho hodně odměním a pochválím, že přišel - jako vždycky. Takže radostně přiběhne - jako vždycky. A pak se vrátím ve výcviku zpátky a procvičím s ním tu situaci, ve které udělal chybu, ale s nižšími kritériemi - tak, aby je zvládl a já ho měla zase za co odměnit. A teprve postupně kritéria zvyšuju.

když chci, aby něco udělali, a oni nechtějí, dám jim dvě varianty. Jednu, kterou chci já a jednu horší, kterou zas nechtějí oni.
Když chci, aby moji psi něco udělali, tak to zařídím (naučím je to) tak, aby to chtěli udělat i oni. Takže to nedělají proto, že musí, nebo aby se vyhnuli trestu, ale proto, že děsně moc chtějí a strašně se těší na to, až to budou moci udělat.

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:47
- Nahlásit

lamalucni
Ehm... podle toho, co jsi psala, ti to tak docela nefungovalo...

Fungovalo to výborně u staršího psa (dvoutýdenní kúra) - ta nežere venku nic. Mladšímu jsem košík nedávala, když něco sežral a zkoušela jsem pozitivní cesty, no a jsem tam, kde jsem.

A u starší to opravdu nebyla vynucená sebekontrola - ona si vybrala, že venku nebude nic žrát, a tak nebude mít košík. Chápeš to? Ona si to vybrala sama...
Stačily necelé dva týdny a bylo hotovo.

Ale pro vás je holt pes tak blbej, že jediná cesta je ho uplatit. Tak pro mě to jediná cesta není.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:52
- Nahlásit

Baggie
Výborný vztah spočívá v tom, že po té, co něco provedl, a já ho zavolám, tak přijde. To, že se v tomhle případě plouží, je logické. Nebo je to jinak?
To znamená akorát to, že se bojí víc nepřijít než přijít
když chci, aby něco udělali, a oni nechtějí, dám jim dvě varianty. Jednu, kterou chci já a jednu horší, kterou zas nechtějí oni.
Já dávám svému psovi taky dvě varianty - tu kterou chci já a která se mu hodně vyplatí a tu kterou já nechci a tudíž z této volby nic nezíská. Překvapivě to můj deprivant chápe taky velice dobře.
a nikdo nenapíšete nic kloudnýho, co by už někdy někomu z vás zafungovalo
však tu máš od lamalucni dvě videa, která fungují nejen nám.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:53 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

Baggie
Mladšímu jsem košík nedávala, když něco sežral a zkoušela jsem pozitivní cesty
Pozitivní cesta neznamená, že psa necháš dělat, co chce, a čekáš, že mu to nějak dojde. Samozřejmě že než to pes umí, nemůžeš ho vystavovat situacím, které jsou pro něj zatím moc těžké. Takže třeba v případě toho žraní by pes měl být pod kontrolou všude, kde se může něco sežratelného vyskytovat - buď na vodítku, nebo s košíkem, dokud se to nenaučí. Ale košík není "učební pomůcka" a už vůbec není za trest (mimochodem moji psi nosí košík rádi, protože jsem je to naučila), je to jen způsob, jak mít pod kontrolou situace, které jsou těžší, než pes zatím dokáže zvládnout.

pro vás je holt pes tak blbej, že jediná cesta je ho uplatit
Mezi úplatkem a odměnou za správné chování je obrovský rozdíl. Ale jestli ho nevidíš, tak je to asi marný...

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:53
- Nahlásit

Baggie
Ale pro vás je holt pes tak blbej, že jediná cesta je ho uplatit. Tak pro mě to jediná cesta není.
je rozdíl mezi odměnou a úplatkem. A pro tebe je holt ta lepší cesta trest.
Tak jen doufám, že nikdy nenarazíš na psa, kterej tuhle tvou výchovu psychicky neustojí.

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:54
- Nahlásit

lamalucni
Prosím tě, aplikuj mi první odstavec (Výborný vztah spočívá...) na situaci, kdy pes venku sežere hovno. Děkuji.

Když chci, aby moji psi něco udělali, tak to zařídím (naučím je to) tak, aby to chtěli udělat i oni.

No, a já to tak dělám. Oni nakonec chtějí totéž, co já a rozhodnou se k tomu sami. To z toho příkladu s košíkem a žraním venku opravdu není jasné?

Nicméně debata začala problémem s jorkšírem. A crcat se s tím, aby pes pochopil, že při večeři nemá otravovat (notabene když vyskakuje na stůl), na to každý čas nemá. Ale napište, jak si to představujete, když je to dle Birmy skvělá příležitost, aby se pejsek něco nového naučil. Proč pořád jen kritizujete?

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 17:56
- Nahlásit

Birma
To znamená akorát to, že se bojí víc nepřijít než přijít

Tak to opravdu neznamená, protože jediné, jak ho vytrestám, je to, že ho dám na vodítko. Moji psi se mě opravdu nebojí.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:00
- Nahlásit

Baggie
Ale napište, jak si to představujete, když je to dle Birmy skvělá příležitost, aby se pejsek něco nového naučil.
tak když už mě jmenuješ, tak třeba u nás je jídlo ideální chvílí, kdy učit setrvání na místě. Jdu ke stolu, pes se odebéře na své místo a je průběžně odměňován za to, že tam zůstává (sedím, mám po ruce odměny a házím mu je rovnou do huby, pokud leží), pokud odejde, tak má smolíka. Výsledek je, že já jsem při večeři spokojená, nikdo mě neprudí a taky mám vzornýho psa a pes je spokojenej, protože za naprosto jednoduchou věc mu káply dobroty. Rozhodně spokojenější, než kdybych ho někam pro svůj klid (kterej mám takhle úplně stejně) zavírala.

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:00
- Nahlásit

lamalucni
Takže třeba v případě toho žraní by pes měl být pod kontrolou všude, kde se může něco sežratelného vyskytovat

To znamená de facto všude, protože psí výkaly jsou všude. A já chci, aby pes byl i na volno. Takže teď, když to holt přestane žrát a jde ke mně, beru to jako mezistav, než se naučí nežrat.

Jo, je mezi odměnou a úplatkem rozdíl - a taky je fajn, když pes přemýšlí.

Baggie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:01
- Nahlásit

Birma
A pro tebe je holt ta lepší cesta trest.

Co pořád máte? Jaký trestání?!

lamalucni
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:02
- Nahlásit

Baggie
na situaci, kdy pes venku sežere hovno.

Dám si facku zleva a facku zprava, že jsem ho do toho křoví neměla pouštět, a pak psa přivolám a hooodně pochválím, že přišel. A napíšu si do pomyslného deníčku, že máme velké mezery v nežraní a musíme na tom v následujících pár dnech zapracovat. Malou lekci si dáme hned, třeba s pamlskama na chodníku. Udělám to tak, aby to pes zvládl, bavilo ho to a byl na sebe hrdej, jak to zvládl Co je na tom nejasnýho?

A crcat se s tím, aby pes pochopil, že při večeři nemá otravovat (notabene když vyskakuje na stůl), na to každý čas nemá.
Jde to zvládnout za půl hodinky. Za deset minut, pokud je fakt žravej. Zavírat ho do jiné místnosti a čekat, až mu dojde, že když bude ležet, tak nebude zavřenej... to můžete taky čekat roky. Kdože tu nemá čas?
Jak si to představujeme? Jak píšu výš - začít na takových kritériích, aby to pes zvládnul, a postupně zvyšovat obtížnost. Takže třeba: mimo dobu jídla psa odměním hozeným pamlskem vždycky, když se náhodou vyskytne na pelechu. Pes není blbý zvíře, takže brzo pochopí, že na pelechu se dějou dobrý věci, a začne se tam vyskytovat cíleně. Pořád ho za to odměňuju. A pak už jen stačí postupně zvyšovat kritéria. U večeře by asi ještě ležet nevydržel, ale pokud vydrží ležet, když dám na stůl prázdný talíř, zase ho mám za co odměnit. Atd.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2013 18:04
- Nahlásit

Baggie
Co pořád máte? Jaký trestání?!
to, co nechce pes a ty mu to uděláš je zjednodušeně trest a je naprosto jedno jestli fyzický nebo psychický. V omezené míře používá asi každý negativní tresty, i když i těm by se měl člověk snažit co nejvíc vyhnout, ty pozitivní není třeba používat vůbec (a tím netvrdím, že ty je používáš)

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání