| Autor |
Zpráva |
MonaT
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:35
- Nahlásit
Dobrý den, mohl byste mi někdo poradit s naším labradorem? Už si nevím rady. Manžel hrozí, že ho bude muset dát do útulku, že takhle to dál nejde, ale já to nechci vzdát. Je mu 1,5roku, od4 do 7měsíců jsme s ním chodili na cvičák.Máme ho u rodinného domu na zahradě, má svou vlastní boudu (spí v ní bez problému), bohužel ale všechno tady na zahradě okusuje a rozkousává (plot, houpačku,věšák na prádlo, trámy, plastový kryt na kabely od čerpadla, hadici,...)Furt musíme dávat pozor, abysme v jeho dosahu nenechali nic,na co by dostal zálusk) . Natáhli jsme kvůli němu i drát a pořídili el. obojek.Funguje to. Má ho už půl roku, zkusili jsme odpojit přes noc a neplecha. Další problém je, že když vyjdeme ven nebo přijde návštěva, skáče do obličeje a ,,hubu,, si můžem urvat. Pomůže prut,ale já nechci pokaždé ten prut vytahovat Jenže když ho v té ruce nemám, neposlechne. Při procházce táhne, mám pocit, že mi vykloubí rameno, když jede auto, na zavolání přiběhne a čeká až přejede , když jdem z procházky, je unavený, už netáhne Na sedni poslechne jen občas a to na poněkolikáté. Dětem 3 a 1rok bere čepice z hlavy, furt musím být s prutem ve střehu, aby náhodou na ně neskočil jen proto, že si chce možná hrát. Dospělím útočí na nohy v oblasti kotníků a jemně je gribe. Jsme s ním snad málo?Kolikrát denně bysme s ním měli chodit na procházku? S kočárkem bez manžela to nedám, táhne jako ďas, tak aspoň aportujem. Furt je nevybitej. Cokoli mu zakážem, na prut poslechne,ale za chvíli se nám směje do obličeje a udělá to zas. Prosím poraďte, máme ho rádi,ale tohle se už nedá vydržet. Díky moc...
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:37
- Nahlásit
MonaT
máme ho rádi,
Neřekla bych, z toho příspěvku
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:37
- Nahlásit
MonaT
kolikrát denně bysme s ním měli chodit na procházku?
klidně jen jednou, ale aspoň na 2-3 hodinky spojené s pořádným pohybem i zaměstnáním hlavy.
Všechno to co dělá je s největší pravděpodobností důsledek nudícího se velmi aktivního psa
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:40
- Nahlásit
MonaT
Cokoli mu zakážem, na prut poslechne,ale za chvíli se nám směje do obličeje a udělá to zas.
představ si, že tě někdo zavře na místo, kde nic není, co bys mohla dělat a za jakoukoliv zábavu ti vynadá. Zkus si sedět den za dnem v prázdné místnosti, kde není net, televize, rádio, knížky, ruční práce, prostě nic. Napřed se budeš nudit, pak si budeš hledat zábavu sama a začne ti být jedno, že tě někdo trestá, protože i to je alespoň nějaká akce a je to mnohem lepší než se užírat až k zbláznění....
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:50
- Nahlásit
MonaT
co vás na tom cvičáku učili?
Já bychzahodila prut, vzala pamlsky a začala s výcvikem (sedni, oční kontakt, nesmíš), taky bych ho přes den brala dovnitř.
procházka psa neutahá, cvičení ano
zkusili jsme odpojit přes noc a neplecha
no tak ho prostě neodpojujte, když to funguje, ne?
Vyhraďte mu hrabaniště, kde může ničit a zbytek ochraňte
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:51
- Nahlásit
MonaT
Cokoli mu zakážem, na prut poslechne,ale za chvíli se nám směje do obličeje a udělá to zas.
Nezakazujte, netrestejte a prut prosím vás zahoďte! Naučte ho, co MÁ dělat, ne co dělat nemá. Netrestejte ho za tahání, ale naučte ho, že chodit na prověšeném vodítku je skvělá věc a jedině na prověšeném vodítku se dostane tam, kam chce. Labradoři jsou skvěle motivovatelní na žádlo, takže si dejte do kapsy soustu mňamek a kdykoliv dělá něco žádoucího, tak odměňte. Z příspěvku mám dojem, že pořád jen zakazujete a vlastně mu vůbec neukazujete, co dělat má.
Jinak souhlasím, ten pes se šíleně nudí. Labrador je aktivní pracovní plemeno a potřebuje zaměstnat, zaměstnat, zaměstnat. Nejen tělo, ale hlavně hlavu. Odkud jste? A je s PP? Ptám se proto, že některý výcvik (lovecký apod.) je možný jen u psů s PP...
Taky si myslím, že by dost pomohlo mít ho doma, kde by se necítil tak sám, zabavil by se tím, že by vás sledoval při běžných denních činnostech, občas by vám něco přinesl nebo podal, to retrívry děsně baví... Většina labradorů, co znám, ničí nejen proto, že se nudí, ale hlavně proto, že se cítí osamělí a žvýkání čehokoliv uvolňuje stres Labrador není pes moc vhodný do boudy. Elektrika řeší jen následek, ale ne příčinu - je to trochu jako vzít si na zápal plic paralen, horečka sice klesne, ale nemoc samotná se tím nevyřeší
|
MonaT
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:55
- Nahlásit
Vero, proč myslíš, co bys dělal(a) jinak?
Birma, dopoledne si s ním půl hoďky aportuju, navečer, když přijde manžel domů, hlídá děti a já s ním jdu na hoďku k lesu na procházku. Tam aportovat nechce, čmuchá a prohání se sám.
A jak to dělaj jiní? Jsou přeci lidi, co chodí do práce, doma celý den nikdo není a se psem jdou ven jen na chvilku, když se vrátí, tak ...?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:56
- Nahlásit
MonaT
Chudák pes. Nic psa nenaučit a pak ho mydlit elektrikou nebo prutem za to, že nic neumí... no fakt je mi ho líto. S dítětem to děláte stejně?
Jinak už se k tomu nebudu ani vyjadřovat bo bych se tak rozčílila..
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:56 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit
MonaT
Mrskat tě prutem od rána do večera, nic jinýho nezasloužíš!
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:59
- Nahlásit
MonaT
dopoledne si s ním půl hoďky aportuju, navečer, když přijde manžel domů, hlídá děti a já s ním jdu na hoďku k lesu na procházku. Tam aportovat nechce, čmuchá a prohání se sám.
to je pro pracovního psa žalostně málo. A tím, že se prohání sám se rozhodně neunaví, to chce práci, výcvik, aktivní pohyb (jít s ním běhat třeba) a všechno denně!
A jak to dělaj jiní? Jsou přeci lidi, co chodí do práce, doma celý den nikdo není a se psem jdou ven jen na chvilku, když se vrátí, tak ...?
třeba jsou po práci ven na pár hodin a pokud ne, tak si nepořídí pracáka, ale psa, kterému stačí míň zaměstnání....
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 14:59
- Nahlásit
MonaT
doma celý den nikdo není a se psem jdou ven jen na chvilku, když se vrátí, tak ...?
se psem pracujou a nebo si nepořizujou tak aktivní plemeno jako je labrador
ty wago, na hodinu chodím se svým napůl chromým špicounem, kterej má nohu po dvou operacích, ten tvůj labrador musí bejt šílenej nudou
|
MonaT
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:01
- Nahlásit
Lucie, Maya...my ho prutem nemrskáme, takže tu Mrdku si Lucino nech, my ten prut jen vytáhnem a on už ví, že něco udělal špatně, takže přestane!!!To jen tak na vysvětlenou. Vypadá to, že ani jedna nevíte o čem je řeč. Vidíte jen psa, ale né rodinu se psem. To je sakra rozdíl.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:02 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
MonaT
Takoví lidi by si především neměli pořizovat pracovní plemeno Pak je nešťastnej pes i majitelé
dopoledne si s ním půl hoďky aportuju, navečer, když přijde manžel domů, hlídá děti a já s ním jdu na hoďku k lesu na procházku. Tam aportovat nechce, čmuchá a prohání se sám.
To mi přijde hodně málo pro psa, který je jinak zavřený na zahradě, kde nemá absolutně žádnou zábavu. Kdyby byl s vámi doma, tak dejme tomu OK, i když je to hodně na hraně. Ale chtělo by to opravdu zaměstnat ho - jen samotné aportování a čuchání je málo. Aportování ano, ale třeba stylem: posadit ho, odhodit aport a až pak ho tam povelem poslat. Odhodit aport, se psem u nohy kousek poodejít a až pak ho pro aport poslat. Odhodit dva aporty, každý jiným směrem, a poslat ho pro jeden konkrétní. Schovat aport do vysoké trávy a pak psa poslat, aby ho vyčuchal. Apod., prostě zaměstnat psu mozkové závity, možností je spousta.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:03
- Nahlásit
MonaT
my ten prut jen vytáhnem a on už ví, že něco udělal špatně, takže přestane!!!
Takže on v životě prutem nedostal a je tak geniální, že jen ho vidí, tak bez jakékoliv předchozí zkušenosti ví, že to znamená, že nemá tropit neplechu?
Vidíte jen psa, ale né rodinu se psem.
tak si ta rodina nemá pořizovat psa, když na něj nemá čas
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:04 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit
MonaT
Lucie, Maya...my ho prutem nemrskáme, takže tu Mrdku si Lucino nech, my ten prut jen vytáhnem a on už ví, že něco udělal špatně, takže přestane!!!
Řiď se podle toho, co ti ty holky tady píšou!
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:04 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
MonaT
Lucie, Maya...my ho prutem nemrskáme, takže tu Mrdku si Lucino nech, my ten prut jen vytáhnem a on už ví, že něco udělal špatně, takže přestane!!!
To je úplně jedno, jestli reaguje na mlácení, nebo jen na pohrůžku mlácením - je to totéž.
Vidíte jen psa, ale né rodinu se psem. To je sakra rozdíl.
Sama zatím děti nemám, ale mám spoustu známých s dětmi a psy, kteří se zvládají psům věnovat a vychovat je. Mimo jiné mám kamarádku s dvouletým a několikaměsíčním dítětem a DVĚMA labradory, oba má perfektně vychované a umisťuje se s nimi na náročných zkouškách. Jde to zvládnout, jen se musí chtít.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:05
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
souhlasím s tebou, ale ty vulgarity si prosím nech na doma - urážky ještě nikdy nikoho nepřesvědčily
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:06
- Nahlásit
To sem snad postnul Psíček ....
|
MonaT
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:07
- Nahlásit
Teď to chápu, asi jsem to s výběrem psa podělala, teď mě to mrzí,ale změnit se to nedá. Všichni kolem říkali ,,Kupte labradora, ten je k dětem hodnej...,, Mám známí, taky mají labradora, ale ten je úplně jinej, spíš línej. Já to ale nechci vzdát, když vidím, že jsem to takhle pohnojila, chci aby s námi byl šťastný a my s ním, mohli ho klidně vzít na dvorek k našim aniž by jim tam něco provedl ....
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:08
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
......
Hele nejsi ty zakuklenej chvd?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:08 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
MonaT
my ten prut jen vytáhnem a on už ví, že něco udělal špatně, takže přestane!!!
jo a to že ten prut znamená že udělal něco špatně ví tak nějak od narození, žejo?
pes kterej nikdy prutem nedostal se ho bát nebude
a jinak jak píšou ostatní, psovi mnohem více zaměstnat tělo i mozek, vychovat ho a vycvičit, takže nejspíš návrat na cvičák když toho doma nejste schopní a pak ti bude doma ničit mín, si uvědom, že labrador je plemeno, který je schopný odpracovat celodenní hon, povalování na zahradě mu fakt není vlastní
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:10 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit
MonaT
Všichni kolem říkali ,,Kupte labradora, ten je k dětem hodnej...,,
Bože
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:10 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
MonaT
Neboj, šťastnej může být, jen to opravdu chce od základu změnit přístup a začít s ním něco dělat Nejlíp pod vedením citlivého a zkušeného výcvikáře. Takže se znovu ptám: odkud jsi a je pes s PP?
A opravdu zvažte, že byste ho vzali domů, už i jen to dost pomůže. Chápu, že se zatím chová k dětem necitlivě, ale i to se dá výchovou pořešit - a do té doby to můžete mít pod kontrolou třeba dětskými zábranami mezi dveřmi apod.
taky mají labradora, ale ten je úplně jinej, spíš línej
Labrador není založením línej pes. Jestli je ten labrador známého málo aktivní, tak je dost pravděpodobné, že má nemocné klouby a moc se nehýbe, protože ho bolí
|
MonaT
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:12
- Nahlásit
Ok, krom urážek ( ty nikomu nepomůžou a já žádala o pomoc), můžete mi poradit čím vším mu můžu zaměstnat tělo i mozek?
Maya: ano jednou dostal, když vyběhl na silnici na cyklistu, od té doby si to pamatuje.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:12
- Nahlásit
MonaT
Teď to chápu, asi jsem to s výběrem psa podělala, teď mě to mrzí,ale změnit se to nedá. Všichni kolem říkali ,,Kupte labradora, ten je k dětem hodnej...,, Mám známí, taky mají labradora, ale ten je úplně jinej, spíš línej. Já to ale nechci vzdát, když vidím, že jsem to takhle pohnojila, chci aby s námi byl šťastný a my s ním, mohli ho klidně vzít na dvorek k našim aniž by jim tam něco provedl ....
Ne..mimo jsi..promiň...problém je v tom, že jsi ho nebyla schopna vůbec vychovat neboo nebyli schopni .... a znova promiň, píšeš něco o kočárku...pokud s tímhle svým přístupem něco neuděláš jednou budeš stejně nešťastná ze svého potomka, protože s ním velmi pravděpodobně provedeš něco podobnýho.
Asi by jsi potřebovala někoho, kdo ti vysvětlí základy výchovy a komunikace s vychovávaným subjektem.
To, co píšeš, je totiž zcela zcela mimo a svědčí to o tom, že je vše špatně, doslova vše, takže po netu těžko radit s tolika zásadními problémy.
|
MonaT
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:14
- Nahlásit
Lamalucni: Díky, vypadá to, že jsi tady asi jediný člověk,co mi rozumí. Jsme od Jičína, není s PP.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:16
- Nahlásit
MonaT
můžete mi poradit čím vším mu můžu zaměstnat tělo i mozek?
To ne, to ho raději nechej nadomsrti uvázanýho u boudy nebo se s ním nauč komunikovat, nauč sebe, jak vychovávat někoho a pak s ním něco dělej, dokud se k němu budeš chovat stejně, nedělj s nim nic, to ho raději zahub. Bohužel.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:16 - Změnil/a: Maya
- Nahlásit
MonaT
tělo - kolo, běh, tůry, plavání například, hlava - každý den s ním cvičit a trénovat různý věci, viz třeba http://www.nejlevnejsi-knihy.cz/kniha/101-psich-tr iku-0113941.html
edit: ale to cvičení předpokládá, že víš jak cvičit psa, o čemž mám teda dost pochybnosti z toho prvního příspěvku, takže ideálnější asi ten cvičák, kde TEBE naučej, jak cvičit psa
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:17
- Nahlásit
MonaT
Chm, zrovna na tomhle konci republiky vůbec o nikom nevím Snad někdo poradí. Ono je to opravdu špatně od základu všechno, celá vaše komunikace se psem, takže by to fakt chtělo někoho, kdo by se vám věnoval naživo, radit po netu nemá moc smysl.
|
MonaT
Člen |
# Zasláno: 3 Říj 2013 15:18
- Nahlásit
Zbrnd:Ano, nebyla jsem ho schopná vychovat, protože po té, co jsme si ho na 8týdnech přivezli, měla jsem rizikové těhotenství, toď celý ten problém...takže jasně, můj problém.Manžel to tehdy nedával, musel být v práci od rána do večera. Prostě plány, jak pejska vychovám a pak přijde na svět druhý potomek, selhaly.
|