| Autor |
Zpráva |
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:06
- Nahlásit
ssshhhhh
Nějak nechápu co tím chceš sdělit
každý jedinec je trochu jiný, ale standard je standard,
Tvrdím někde něco jiného?
to že do něj někteří nezapadají je jiná věc a majitel pokud není ignorant by to měl poznat.
????????
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:09
- Nahlásit
Eldoguero
Mno já tím chci sdělit, že prostě pes co má obranu vrozenou se na ní prostě nemusí cvičit.
Tvrdím někde něco jiného?
Ne, já netvrdím, že jo. ;) Já to ani nijak na tebe nesměřovala.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:16
- Nahlásit
PetraK
ad mravenci - Hipík tu kdysi psala o tom, že pomáhá éterický olej - máta - nastříkat tam, kde pochodujou a oni vysmahnout do kšá.
A poněvadž mi právě jeden lezl po krku asi bych to měla začít řešit...
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:21
- Nahlásit
ssshhhhh
pes co má obranu vrozenou se na ní prostě nemusí cvičit.
Vrozenou obranu? Mno, budiž nazvěme to tedy vrozenou obranou
Nemusí se cvičit k čemu? K poslušnosti, ovladatelnosti nebo ke kousání na rukáv, ringo, manžetu ...?
To, že pastevci obecně vzato jsou plemena s přirozeným hlídacím instinktem obzvlášť na domácí půdě je fakt, ale s přirozeným "obranářským pudem" to nemá co dělat. Ten může mít klidně i obyčejný NO (abychom se nevzdalovali od standardů plemene nebudu uvádět plemena typu labrador, i když co si budeme povídat, že ...).
Pokud tedy budeme mít psa NO, který má "přirozený obranářský pud" a stejně s ním děláme obrany, neučíme ho přece hlídat, ale učíme ho kousat (lhostejno do čeho) podle nějakých pravidel, ideálně s jistou dávkou poslušnosti a ovladatelnosti.
Stejně tak kavkazana, výmara, pitbula, pudla ...
Chci tím říct, že tvrzení - "nemusím ho cvičit, páč to má vrozený" je dost často samo o sobě problém, jelikož velká spousta lidí si ho vyloží jako - "koupíme si kavkazana a ne NO, páč kavkazan se nemusí cvičit, von to všechno umí" - o tom jak to dopadá víme všichni své.
A mimo to, že má pes něco vrozené neznamená, že to bude skutečně projevovat, spousta věcí, povah, pudů se dá u psa potlačit a také běžně potlačuje.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:27
- Nahlásit
Eldoguero
Ale jo, já chápu co myslíš, jinak by taky nebylo tolik kavkazáků v útulcích...
Já neměla na mysli co si velká spousta lidí vyloží a jak, takže v tom máš pravdu, 99% lidí by si ho pořizovat nemělo. Ale ono spousta lidí co psa má by ho raději nemělo mít...
A jistě tak jak to říkáš, je rozdíl mezi obranou a hlídáním, já nikdy neměla pracáka, takže pro mě to znamená totéž, takže v tom to zásadní nedorozumění, prostě jsem to nevyjádřila tak jak by se mělo. Ve skutečnosti jsem chtěla říct, že jsem s ním mohla být vždy a všude v klidu - a že se tenkrát pohybovalo kolem nás spousta divných týpků, i jeden exhiboš, ale ten to teda na mě nikdy nezkusil, zato na ségru jo
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:30
- Nahlásit
Když to tak vezmu, tak na opravdovou obranu, že by prostě kousl, jsme se nikdy nedostali. Nebylo třeba, zjev a postoj postačil. Ale veřím, že kdyby šlo do tuhého, kousal by. Já spoléhala na to, že nebude třeba. Někdy mi přišlo, že on taky.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:41
- Nahlásit
To, že pastevci obecně vzato jsou plemena s přirozeným hlídacím instinktem obzvlášť na domácí půdě je fakt, ale s přirozeným "obranářským pudem" to nemá co dělat
"Přirozený obranářský pud" definuješ jak? Já mám např. plemeno, které má ve standartu uvedeno "výrazný bojový a protektivní pud".
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:47
- Nahlásit
Neumi
Hovawart?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:51
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová¨
to nic, já že jen hovíky nemusim...
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:53
- Nahlásit
ssshhhhh
to nic, já že jen hovíky nemusim
Vůbec jsem to nepochopila, ale to neva
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:58
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Heh, neva, Neumi má pyrenejce, ale líbilo se mi, jak si na popis plemene reagovala jestli je to hovawart.
Netvrdím, že jsou špatní, ale znala jsem tři a všichni byli magoři co napadali ostatní psy úplně jak šílený, nevím teda proč, jestli je to plemenem nebo výchovou nebo od všeho něco.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 16:01
- Nahlásit
Má poslední zkušenost byla úplně nejlepší, fena mi napadla moje štěně - to jí bylo asi půl roku - štěndo kňučelo, pískalo (naštěstí jen chlupy lítaly) a když jsem dotyčného majitele "poprosila" zda by mohl sundat toho svého retrievra z mého psa, odvětil "to není retriever to je hovawart."
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 16:04
- Nahlásit
Neumi má dva kousky, pyrenejce a hovawarta a ten je úplně a naprosto SUPER
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 16:07 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit
ssshhhhh
má pyrenejce
Chtěla jsem si najít u pyrenejce standard, ale tam není ta věta, tak proto jsem napsala hovawarta, tam je, tak se ptám
Neumi
Tak dík za upřesnění
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 16:08
- Nahlásit
Neumi
Tak to je hustý Tak to promiň. Mimochodem dobrá kombinace
Stejného pohlaví? Pokud ano, je jisté, že si aspoň hovík nic nedovolí. Já měla asi smůlu, ale moje zkušenost s hovawartama je jen negativní, nikdy jsem nepotkala normálního. Ale jo, věřím, že je to lidma, hlavně teda.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 16:09
- Nahlásit
Hele a ten "výrazný bojový pud", tím se myslí, že jde po psech nebo, že když hlídá tak kouše?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 16:18
- Nahlásit
Kombinace výborná - oba mají světlé chlupy, tak je to na tmavém oblečení jedno . Oba kluci, hovík dělá malému neuvěřitelně trpělivou maminu a ochránce, zatím....
Bojový pud - oficiální definici jsem nenašla, tak ta moje - v krizové situaci jde do boje a neobrátí se na útěk.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 16:25
- Nahlásit
Neumi
A už někdy musel jít do boje? Já totiž u toho kavkaze vždy spoléhala, že zastraší vzhledem - což také fungovalo, jen jsem nevěděla, co se stane, když by byla ta krize, jestli by dál jen blafal, snažil se dotyčného odstavit tělem, nebo ho prostě sežral.
oba mají světlé chlupy, tak je to na tmavém oblečení jedno
A tak zas ty dlouhé furt lepší než ty jehličky co mají krátkosrstí, se to líp odstraňuje. Ale teda teď mám od té malé potvory taky chlupy všude. Dlouhý černý, bílý, šedý, sem tak i zrzavý.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 17:14
- Nahlásit
A už někdy musel jít do boje?
V civilu? Naštěstí ne do přímého kontaktu ale útočníka už aktivně na útěk zahnal, jinak opravdu stačí ten vzhled a hnusný kukuč
|
Adiddaska
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2013 01:53
- Nahlásit
Moji psi taky neměli pubertu. Nikdy na feny nenaskakovali, naskakují pouze sami na sebe vzájemně, mají to rozdělené, v pondělí je dominantní jeden, v úterý druhej. Je to samozřejmě tím, jak je skvěle ovládám a jak bravurně s nimi pracuji. Taky bych vás to naučila, ale toto umění, je bohužel vrozené a nesdělitelné.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2013 08:26 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Ještě k té psí pubertě, já souhlasím s anonymem a Davídkovou.
Jistě, psi mají období dospívání, ale pokud to znamená, že pes začne vypojovat jednotlivé povely, které se před tím naučil, případně další podobné projevy, je to nestabilitou psovoda, jako vůdce smečky a nestabilitou smečky.
Nebo si snad myslíte, že v přírodě v psí nebo vlčí smečce pubeťáci začnou pobíhat, kde je napadne, neposlouchat pokyny vůdce smečky? To by dostali na tři doby na p..el a bylo by po pubertě. Nebo psi bezdomovců, taky jsem u nich neviděl tu pubertu, o které píšete, protože tam vztah většinou funguje.
Proto jsem tu minule v jiném tématu psal, že je potřeba se nejdřív zaměřit na výchovu, vazbu na psovoda a stabilitu smečky a výcvik klidně nechat na pozděj. Pokud to někdo přehodí a snaží se výše uvedené nahradit výcvikem, tak ta puberta s vypínáním povelů je první věc, kde se to projeví.
A pokud jde o to, že se pes pak automaticky po pubertě vrátí zpět, tak to taky není pravda. Kolem sebe vidám dost psů, kteří byli do půl-třičtvrtě roku miliónový štěndové a od tý doby jsou z nich majitelé zralí na valium. A samozřejmě, pokud se pes cvičil před pubertou, v pubertě se výcvik porozpadl, ale pokračuje se v něm, tak ono se to za čas vrátí zpět. Protože pes, pokud je mu to aspoň trochu okolnostmi umožněno, nechce smečku vést.
Já jen, že když se to otočí, nejdřív se nastolí smečkový pořádek a klid a teprve pak se tým soustředí na výcvik, bývá to s tou pubertou jednodušší.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2013 08:45
- Nahlásit
Walda
Pravda, pravda... V přírodě dostane mládě na prdel od vůdce smečky. Stejně tak dostane na prdel (a pořádně) od bezdomovce. Vídám jich hodně a je to síla. Psi sice asi nemají pubertu, ale dostávaj co proto. Tou cestou ale prostě nikdy nepůjdu.
Proto jsem tu minule v jiném tématu psal, že je potřeba se nejdřív zaměřit na výchovu, vazbu na psovoda a stabilitu smečky a výcvik klidně nechat na pozděj
To je si myslím základ. Odtud pak vychází respekt a důvěra psa. Bohužel, došlo mi to až později. Vlastně celkem nedávno.
A samozřejmě, pokud se pes cvičil před pubertou, v pubertě se výcvik porozpadl, ale pokračuje se v něm, tak ono se to za čas vrátí zpět. Protože pes, pokud je mu to aspoň trochu okolnostmi umožněno, nechce smečku vést.
A tak to máme. Byla dutá, ale už super. Řekla bych den ode dne lepší.
Já jen, že když se to otočí, nejdřív se nastolí smečkový pořádek a klid a teprve pak se tým soustředí na výcvik, bývá to s tou pubertou jednodušší.
A to bohužel budu muset praktikovat až na dalším psovi.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2013 10:59
- Nahlásit
ssshhhhh
Pravda, pravda... V přírodě dostane mládě na prdel od vůdce smečky
Tou cestou ale prostě nikdy nepůjdu.
to neni moc rozumný ale..zas příklad,,kdy si člověk myslí,že je chytřejší než matka příroda místo aby se od ní učil nebot dle mého jaksi nikdy nemůže být chytřejší a funkčnější než ona,to je náš velký omyl
bezdáky nekomentuju..
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2013 11:13
- Nahlásit
davidkova renata
Ale jo, já souhlasím, já prostě ale na psa nikdy ruku nevztáhnu a u svý současný fenky každej trochu drsnější tón způsobí hned blok, takže u ní jde vše jen po dobrým.
A mimochodem, já se psem problém nemám, dnes poslouchá, jen ta puberta byla no. Jenže když jsem na ní tlačila a byla přísná, bylo to jen horší, až pak jsem úplně přehodila a jakoby se s ní stal zázrak. - Nicméně to určitě nebude správná cesta u 10 měsíčního NO Dnes se čubí drží celou vycházku u nohy nebo 2 - 3 metry ode mne a nemusím na ní ani mluvit. Občas se začuchá na místě, stačí hvízdout a jde.
Ale fakt, na každého psa se musí jinak o tom žádná.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2013 11:27
- Nahlásit
ssshhhhh
, já prostě ale na psa nikdy ruku nevztáhnu
tak to asi alfavlk taky ne páč žádnou nemá žejo
Ale fakt, na každého psa se musí jinak o tom žádn
no já bych zas řekla,že na každýho psa platí totéž jakožto na smečkový zvíře..tys tam prostě hned aplikovala mlácení i u tý přírody a to je dle mě ta chyba..jasně daný pravidla a jejich dodržování nemaj s mlácenim nic společnýho,je to o jinejch věcech přeci
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2013 17:50
- Nahlásit
ssshhhhh
V přírodě dostane mládě na prdel od vůdce smečky........ Tou cestou ale prostě nikdy nepůjdu.
Šmarjá, já tím nemyslel, že by se, měl pes mlátit. Teda ani u těch bezdomovců jsem neměl na mysli mlácení, ale celodenní kontakt se psem. Proč máte furt hned tyhle asociace.
Jde o to, že v té smečce mladý pes zná své místo a je tam taková atmosféra, že prostě žádný problémy s pubertou nemá. A pokud udělá nějakou chybu, tak dostane za vyučenou jednou, ale SROZUMITELNĚ, a je po chybě a po pubertě.
Podle mě je to ta nejlepší kombinace. Stejně se jí můžeme jen přiblížit.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2013 18:43
- Nahlásit
psi totiž moc nechápou ( jak to víš? ) význam trestu a pomsty, ale nasrat se na toho, kdo prudí, to umí
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2013 21:30
- Nahlásit
Neumi
výrazný bojový a protektivní pud".
Slovo bojový těžko říct, jak to tvůrci standardu mysleli, mohlo by to být ve vztahu k druhým psům a možná je to jen špatný, nebo nepřesný překlad.
A protektivní pud je to samé jako obranný pud
Jako rozdíl jsem myslela rozdíl mezi hlídáním a tímto vrozeným obranným pudem a obranou v "pracovním" (sportovním, cvičákovském ...? ) slova smyslu, což se navzájem nevylučuje, dokonce se to může i doplňovat, ale taky nemusí.
ssshhhhh
tak jak to říkáš, je rozdíl mezi obranou a hlídáním
Viz. víše, asi jsem se taky nevyjádřila přesně
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2013 07:43
- Nahlásit
Slovo bojový těžko říct, jak to tvůrci standardu mysleli, mohlo by to být ve vztahu k druhým psům
To v žádném případě, HW je pes doslova hlídací, to je ve smyslu že v případě potřeby aktivně zasáhne proti "hajzlovi", přičemž by měl být schopen sám rozlišit, kdy je potřeba zasáhnout a kdy ne. Protektivní je doslova ochranný (pro mě totéž jako obranný, pro některé ne).
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2013 13:18
- Nahlásit
Neumi
To v žádném případě, HW je pes doslova hlídací,
Ptala jsi se na definici bojový, bez upřesnění plemene
Protektivní je doslova ochranný
No však to píšu ne?
Ochranný, obranný ... v tom rozdíl nebude to je spíš jen slovíčkaření.
|