Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Puberta u psa
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 09:53
- Nahlásit

PetraK
Ale právě anonym a renata pubertu zcela popírají, že ten pes si prostě tím obdobím NEPROCHÁZÍ nikdy a ani jeden
jako nevkládej mi laskavě svoje projekce...nepsala sem sem,že jí zcela popírám ani že jí nikdy nikdo neprochází.Dík
psala sem ,že mě ,teda mým 3 psům se vyhla,to je trošku rozdíl nemylíš? Proč se jim vyhla je asi věcí debaty právě..je klidně možný že se nevyhla,ale projevy byly nepatrné či nulové,páč čokl byl dosti zaměstnán zejména tím k čemu byl vyšlechtěn a navíc byl samosebou dohledován a usurpován a kontrolován a vůbec
zrovna tak by se dalo napsat,že naopak ty pubertu prostě přímo vnutíš každýmu psu,jelikož ten tvůj jí měl tak ty vostatní taky musej,to je logický..

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:02
- Nahlásit

jéje, to se to rozjelo.... Nikde jsem nepsala, že pubertu psi nemají, jen mi vadí používání tohoto pojmu, protože spousta lidí tento pojem zneužívá pro nevychované a neposlušné psy "On je v pubertě, tak teď neposlouchá............." Pokud to vezmeme od základu je puberta období pohlavního dospívání a u lidí se opravdu projevuje trochu jinak než u psů. Vaše štěně roste, jeho povaha se nemění, jen se stává samostatnější, zvědavější, hledá si ve smečce svoje místo a je jen a jen na vás jak mu to umožníte. Fakt mi prošlo rukama mnoho plemen (včetně lovečáků, afgánů, atd.) a na každého platilo trošku něco jiného, ale jde to. Já vím, že to pro laika je třeba nepochopitelné, ale věřte tomu. Ti co mají problémy s dospívajícími psy udělali chybu už v samém začátku a de facto podcenili výchovu štěněte. Prostě stejně jako u lidí, je rozdíl jestli vás puberťák (lidský) pošle do prd... nebo hodí otrávenej pohled. Nesnáším dospívající psy, kteří neznají nic jiného než slintat a skákat s vypnutým mozkem na každou fenu. Jeden takový byl teď u mě a vše bylo jednoduché, prostě ho unavit. První den jsem ho nechala, protože s ním fakt nebyla řeč, nevnímal, odpoledne už začal vnímat, že jsem tam taky já a druhý den už ho feny nezajímaly a dalo se s ním pracovat. Je to roční pes v podstatě nedotčený výchovou, zvyklý, že procházka znamenala hraní se psy, útěky za čímkoliv, asi stylem hlavně aby si užil, vylítal se a v podstatě byl šťastný. Po týdnu byl z nevnímajícího spratka klidný a ovladatelný pes, procházky v naprostém klidu a v pohodě. Pes byl unavený ne nekontrolovatelným lítáním, ale prací se mnou, feny ho nezajímaly. Prostě venčení neznamenalo pustit z vodítka, ale jsi se mnou, rychle se vyvenči a teď jsem tady já, hrajeme si, blbneme a přitom pracujeme.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:14
- Nahlásit

anonym
Nesnáším dospívající psy, kteří neznají nic jiného než slintat a skákat s vypnutým mozkem na každou fenu

konečně normální názor..já to NENÁVIDIM,vim,že je to chyba majitele,,ale mívám chut tydle bezmozky vzít lopatou.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:15
- Nahlásit

davidkova renata

zrovna tak by se dalo napsat,že naopak ty pubertu prostě přímo vnutíš každýmu psu,jelikož ten tvůj jí měl tak ty vostatní taky musej,to je logický
to je i možný

.nepsala sem sem,že jí zcela popírám ani že jí nikdy nikdo neprochází.Dík

já jsem vycházela z toho co jsi tu vždycky právě psala, že tvůj pes pubertu nemá, tos fakt psala kolikrát.

dosti zaměstnán zejména tím k čemu byl vyšlechtěn a navíc byl samosebou dohledován a usurpován a kontrolován a vůbec

to si myslím, máme u nás stejný proces.

anonym

Nikde jsem nepsala, že pubertu psi nemají, jen mi vadí používání tohoto pojmu, protože spousta lidí tento pojem zneužívá pro nevychované a neposlušné psy "On je v pubertě, tak teď
neposlouchá.............

ono to tak ale opravdu vyznělo. a asi nejen mě, vícero lidem.

e facto podcenili výchovu štěněte.

to si třeba u nás opravdu nemyslím, věnovala jsem se psu, jeho výchově, následně výcviku, motivaci a práci s ním opravdu každý den a intenzivně - právě i proto, abych si usnadnila tu dobu, kdy mě pes přestane považovat za středobod světa a nejmoudřejší stvoření

Prostě stejně jako u lidí, je rozdíl jestli vás puberťák (lidský) pošle do prd... nebo hodí otrávenej pohled

to pochopitelně, já to beru tak, že pokud je štěně vychováváno, je prostě normální, že hází ten otrávenej pohled a zkouší, zkouší co to udělá když, přes to, že ho to ještě předevčírem vůbec nenapadlo. o tom tady celou dobu mluvím. Stejně jako dítě, který donedávna nadšeně jezdilo s rodičema na výlet a v tomto období to pro něj bude za trest, tak stejně tak, třeba pes v tuhle dobu omezí svůj zájem o cvičení, které do té doby prostě miloval, protože to byla s majitelem suprová zábava. teď mu - zcela pochopitelně -přijde suprovější čubina od vedle , což vede právě k tý menší ochotě poslechnout, a je na nás to ukočírovat.

Prostě venčení neznamenalo pustit z vodítka, ale jsi se mnou, rychle se vyvenči a teď jsem tady já, hrajeme si, blbneme a přitom pracujeme.
tohle u nás nikdy nebylo a není ani dnes. Pes má pochopitelně prostor pro sebe, vyvenčení se a pro to být jen psem - to si zase myslím, že pes potřebuje, ale zároveň při procházkách i něco děláme spolu. bylo to tak od malička, a přes to, nás ta puberta opravdu tedy neminula.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:24
- Nahlásit

PetraK
že tvůj pes pubertu nemá, tos fakt psala
ano to jsem psala..kde tam stojí,že žádný pes nemá pubertu jak jsi psala před chvílí? stojí tam ,že MŮJ pes a to je pravda
to si třeba u nás opravdu nemyslím, věnovala jsem se psu, jeho výchově, následně výcviku, motivaci a práci s ním opravdu každý den a intenzivně - právě i proto, abych si usnadnila tu dobu, kdy mě pes přestane považovat za středobod světa a nejmoudřejší stvoření
budu drzá....ale připomíná mi to tu debatu ondá s waldou..ty jsi přesvědčená,ty jsi si jistá,že...a určitě to říkáš upřímně a věříš tomu,o tom nepochybuju..ale jak můžeš vědět,že by to někdo nedělal prostě líp,žes neudělala nějaký ty chyby i když nevědomě a nerada a bez úmyslu?

Maya
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:26
- Nahlásit

anonym
Myslím, že tady nikdo z diskutujících není z těch, kdo by nevychovanost omlouvali pubertou a kdo by měl výchovou nedotčený psy. Jestli vono to není, že ty o koze a my o voze.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:27
- Nahlásit

Maya
Jestli vono to není, že ty o koze a my o voze.
jo my sme u koz už?? twe tak to mizim bo vo kozí pubertě nevim ale zhola níííc

Maya
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:28
- Nahlásit

davidkova renata
neudělala nějaký ty chyby i když nevědomě a nerada a bez úmyslu
ale kdyby ty chyby dělala, tak ten výsledek v podobě pubertálního chování by byl asi trvalý ne? Ale pokud ten pes po čase se stejným člověkem a stejnou výchovou a tedy stejnejma chybama opět mžikem přepne do módu poslušný vychovaný pes, tak jak by mohla bejt nějaká zásadní chyba na straně majitele?

Maya
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:30
- Nahlásit

davidkova renata
tak to mizim bo vo kozí pubertě nevim ale zhola níííc
vo kozí ani vozí pubertě taky nevím nic a jestli ona už ta debata tady není o ničem, každej si stojí na svým, co má podložený zkušenostma a některý zkušenosti holt jsou nepřenostný, asi naštěstí

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:35
- Nahlásit

Maya
ale kdyby ty chyby dělala, tak ten výsledek v podobě pubertálního chování by byl asi trvalý ne?
hele to si právě nejsem jistá.. taky nemůžu vědět fšecko žejo

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:37
- Nahlásit

Neumi

No, třeba u mladého pastevce fakt, že nepřijde vteřinu po vydání povelu "ke mně", nemusí znamenat pubertální neposlušnost ale projev plemenného znaku - samostatnosti a ostražitosti - nejdřív musí dokončit prověrku okolí (něčeho) a až poté přijde

Přeeeesně, hlavně prověrku toho divnýho chlapa co jde v noci po poli, nemá psa a vůbec se tváří divně, ten se musí "eskortovat" přes celé pole. Rozuměj jdu pět metrů za ním, dokud si nejsem jist, že mi nechce napadnout stádo - paničku ;)

To můj mazlík dělal tak do roka Pak mu stačilo se za dotyčným dívat.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:38
- Nahlásit

davidkova renata
ano to jsem psala..kde tam stojí,že žádný pes nemá pubertu jak jsi psala před chvílí? stojí tam ,že MŮJ pes a to je pravda
hmm, máš pravdu přecedo

ty jsi si jistá,že...a určitě to říkáš upřímně a věříš tomu,o tom nepochybuju..ale jak můžeš vědět,že by to někdo nedělal prostě líp,žes neudělala nějaký ty chyby i když nevědomě a nerada a bez úmyslu

klidně drzá buď , jistá si nejsem, chyby děláme fšicí - právě

Maya

ale kdyby ty chyby dělala, tak ten výsledek v podobě pubertálního chování by byl asi trvalý ne?

no, to si myslím taky.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:39
- Nahlásit

Maya

a jestli ona už ta debata tady není o ničem, každej si stojí na svým, co má podložený zkušenostma a některý zkušenosti holt jsou nepřenostný, asi naštěstí

HOWG - k tomu asi není už co dodat, tak jdu, ať ešče dozabalim nějaký ty kozi, kozi, kozi, jestli se mi tam ešče vejdou

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:39
- Nahlásit

Maya

To si tedy také myslím. Čubík byla myslím dobře vedený štěndo, všichni jí dávali svým štěňatům za příklad a pak cvak a bylo. A po pár měsících zase cvak a dobrý.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 10:42
- Nahlásit

Osobně si myslím, že je to hlavně o plemeni. Buď jsou "dělaní" na to aby makali pod člověkem, nebo na to aby byli samostatní. No a s těmi samostatnými (loveckými, pasteveckými) se dá očekávat pěkná pubertička. Ale taky nemusí být vždy.

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 11:29
- Nahlásit

ssshhhhh

Ale taky nemusí být vždy.

stopro nemusí. Já jsem třeba u svýho prvního psa teriérovitej kříženec, nic takovýho jako teď nezažila, výmaří kamarádka, která právě byla překvapená tím, co Ešátor vyvádí to taky neznala - tam se pes projevoval jen tím, že se tvrdě vymezoval proti psům samcům, naopak veselé historky mám od jiné výmarské holky - v majetku dvou, pracovně vedených, kdy jedna to bylo taky pošušňáníčko , prostě kus od kusu.

a fakt uuuž jdu.

birma
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 12:03
- Nahlásit

Maya
Myslím, že tady nikdo z diskutujících není z těch, kdo by nevychovanost omlouvali pubertou a kdo by měl výchovou nedotčený psy.
no dovol, můj pes je výchovou skoro nedotčen a dává mi to chlapeček občas pěkně sežrat (ostatně já jemu taky )

Maya
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 12:40
- Nahlásit

birma
no dovol, můj pes je výchovou skoro nedotčen
výjimka co potvrzuje pravidlo vždycky muší bejt

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 12:42
- Nahlásit

birma

si nestěžuj tetkon, máš cos chtěla a nepomlouvej ho moc, na to co má / nemá za sebou to zvládá myslím dobře a ty taky.

Neumi
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 12:43
- Nahlásit

Přeeeesně, hlavně prověrku toho divnýho chlapa co jde v noci po poli, nemá psa a vůbec se tváří divně, ten se musí "eskortovat" přes celé pole. Rozuměj jdu pět metrů za ním, dokud si nejsem jist, že mi nechce napadnout stádo - paničku ;)

To můj mazlík dělal tak do roka Pak mu stačilo se za dotyčným dívat.

No jo, já si říkala proč moje pyrenejské štěňátko vyprovází každého kolemjdoucího

birma
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 12:51
- Nahlásit

Maya
takže jsme výjimeční, když jsme výjimka? no tééééda, teď budu hrdobec
PetraK
si nestěžuj tetkon, máš cos chtěla
jsem chtěla křížence NO, aby to mělo aspoň jednu mozkovou buňku v hlavě
na to co má / nemá za sebou
co my víme, třeba se měl královsky u někoho, kdo ho zkoušel trpělivě cvičit, než zjistil, že je to dement
to zvládá myslím dobře
máš recht, dneska se nevypnul na nádraží a dokonce se mě ani nepokusil sežrat, když jsem ho snášela z položenýho kmenu (od minula mám ještě kráááásnou modřinu)

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 13:00
- Nahlásit

birma

kdo ho zkoušel trpělivě cvičit, než zjistil, že je to dement

neni. není dement, jest jen zpovykán a ještě v životě neusazen. To se vám ale vbrzku podaří.
a nevěřím, že by se ho někdo pokoušel trpělivě cvičit, když předvádí to, co předvádí.

NO, aby to mělo aspoň jednu mozkovou buňku

no tak tady máš jemena kdy rodiče byli od lovečáků, přes teriéry až po malinu všichni a tudíž psa s krásným průvanem v hlavě . Ale zase schopného samostatného uvažování. To je takovej bonus

dneska se nevypnul na nádraží

no vidaaa!
dokonce se mě ani nepokusil sežrat, když jsem ho snášela z položenýho kmenu

je to milášek. A tys šikovná

birma
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 13:04
- Nahlásit

PetraK
Ale zase schopného samostatného uvažování. To je takovej bonus
tenhle bonus jsem si užila u Altara a právě jsem ho teď jako ani moc nepotřebovala

PetraK
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 13:18
- Nahlásit

birma
právě jsem ho teď jako ani moc nepotřebovala

no jo, hele to je jako u výběru partnera, čék začasto nakonec tak nějak zakotví u toho stejnýho

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 14:40
- Nahlásit

Neumi
No jo, já si říkala proč moje pyrenejské štěňátko vyprovází každého kolemjdoucího

Jé, no to je klasika! Protože všici jsou prostě podezřelý ;)

Pyrenejské štěňátko musí být úžasný medvídek!

Ale vážně, ho to přejde, můj to dělal jak jsem psala tak do roka, kontroloval opravdu každého, pak už jen ty fakt divný. Ze předu vyštěkával - spíš bafal - a skákal pozadu směrem ke mě, když nás dotyčný obešel připojil se za ním tak pět metrů za zadkem a vyprovázel. Což je prostě to, na co si je pastevci na východ a na sever od nás pěstují.

Zároveň miloval děti, takže jak jsme nějaké potkali, šel k němu, lehl si vedle a hlídal (když bylo mazlení tím líp). To samý s kočárkama. Potkali jsme třeba paní s kočárkem, dali se do řeči a on hned zaujal pozici hlídání mláděte.

Mělo to tedy i své proti, nesnášel když někdo na děti křičel nedej bože je bil, to se zastavil, našponoval, přizvedl pysky a já věděla, že ho musím připnout. Co by udělal nevím a ani jsem to nezkoušela to zjistit.

Tyhle psy mám moc ráda, vážím si jejich přirozeného instinktu, jak dokáží rozlišit co je v pořádku a co ne a to bez výcviku obrany. Zároveň obrovsští flegmouši a mazlíci a jak zjistil, že člověk není podezřelý, lehl si na záda a nechal se hned muckat.

Skvělá volba jako hlídač i k dětem, samozřejmě člověk co ho má nesmí být debil, zkazit se dá každý pes. Takže žádný bití ani přehnaný psychický teror.

Je to zvláštní, celý život jsem si říkala, jak super by byl pes, který by se dal opravdu cvičit, jako NO nebo tak, které měla vždy moje mamka a věnovala se jim tak, jak se má - musím říct, že čtyřicetikilová ženská a ovčáky měla vždy na slovo poslušné - , ale vždy jsem si nakonec vybrala dubovou palici.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 14:41
- Nahlásit

PetraK

to je jako u výběru partnera, čék začasto nakonec tak nějak zakotví u toho stejnýho

Přesně!

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 14:43
- Nahlásit

PetraK

Ale zase schopného samostatného uvažování. To je takovej bonus
Ale jo, to je třeba ocenit

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 14:54
- Nahlásit

Že vám do toho zasahuju,ale tohle
jak dokáží rozlišit co je v pořádku a co ne a to bez výcviku obrany.
prostě není věcí plemene, ale konkrétní povahy konkrétního psa. Jistě, že každé plemeno má jiný vztah k lidem, k práci, k hlídání, ke spolupráci s páníčkem, k lovu ... atd. atd., ale řeči typu "nedělám se psem obrany, protože on to všechno umí, má vrozené ..." nedávám, dost možná proto, že velmi často vedou k nepochopení nejen individuálních vlastností psa, ale i právě těch specifických vlastností plemene.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:01 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

Z wiki: Kavkazský pastevecký pes

Toto plemeno je primárně permanentní nekompromisní samostatný hlídač a obranář tzn. že hlídá neustále a pořád, vše ostatní i příkazy psovoda jsou pro něj sekundární.

Klasického služebního výcviku jako stopování či vyšší poslušnosti není schopen, naproti tomu k obraně ho není třeba cvičit.

Přes den není moc aktivní, s příchodem večerního šera a v noci jeho aktivita výrazně narůstá. Jako obranář zasahuje až v situaci, kterou dle jeho vyhodnocení není jeho psovod sám schopen zvládnout, případně v pánově nepřítomnosti při narušení jeho prostoru. Na cvičný rukáv moc nereaguje, ale při zásahu na figuranta s oblekem na kousání do celého těla je velmi aktivní. Výcvik tohoto molossoidního plemene je dost odlišný od klasických kulturních plemen.

Jeho instinkt chránit je hluboce zakořeněný a bude zaktivován pokaždé pokud bude jakkoliv narušen jeho prostor či budou ohroženi lidští členové domácností včetně dětí a hospodářských zvířat.

Kdo ho neměl třeba neuvěří, ale tak to prostě je.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 7 Kvě 2013 15:04
- Nahlásit

A pokud prostě třeba kavkazan nemá obranu přirozeně vrozenou, dalo by se říct není standard a nemělo by se s ním chovat.

Stejně jako u plemen loveckých, dochází k degradaci plemene a jeho přirozeným vlastnostem.

Jistě, každý jedinec je trochu jiný, ale standard je standard, to že do něj někteří nezapadají je jiná věc a majitel pokud není ignorant by to měl poznat.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání