Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Puberta u psa
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
bublik19
Člen
# Zasláno: 4 Kvě 2013 21:56
- Nahlásit

Přeji pěkný večer,
máme skoro 11 měsíčního NO. První puberta mu začala přibližně okolo 6 měsíce a trvala tak dva měsíce, pak byl celkem v pohodě. Před pár týdny začal poprvé zvedat nožičku (občas) a začala puberta znova - chodíme na cvičák a místo poslouchání má fůru práce s očucháváním všeho okolo. Dnes například byla na cvičáku pár hodin před námi hárající fena a jak se dostal ke stopě, tak vypnul mozek a nic :-D Se psi je zatím v pohodě, na feny, které se mu líbí se snaží naskakovat, což mu sice nedovolujeme, ale beru to, ale dneska se seznámil s dvouletým ovčákem a začal na něj taky naskakovat a pak se nechtěl vůbec od něho hnout, pořád ho očmuchával. Přišlo mi to divný, že naskakuje na psa, ale tak nejspíš to bude ještě tím, že je hodně mladý, že?

birma
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2013 08:27
- Nahlásit

bublik19
ale dneska se seznámil s dvouletým ovčákem a začal na něj taky naskakovat a pak se nechtěl vůbec od něho hnout, pořád ho očmuchával. Přišlo mi to divný, že naskakuje na psa, ale tak nejspíš to bude ještě tím, že je hodně mladý, že?
je to tím, že je to střevo a někteří psi mu voní a ještě nezjistil, že za to od nich může dostat pěknou nakládačku. Dělá to většina puberťáků bez mozku (ten můj taky) I tak by ses tomu měla snažit předejít, protože tomu psovi, který je obtěžován, to příjemné rozhodně není.

bublik19
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 11:07
- Nahlásit

birma
Já ho to dělat nenechám, vždycky ho okřiknu a on toho nechá (na chvíli) :-D Fenky ho vždycky odehnaly - ale v klidu, žádná rvačka a to s tím psem, to bylo poprvé a naštěstí jsou sympatie vzájemný, takže žádná rvačka - zatím. Ale jsem ráda, že se snese i se psy a ne jenom s fenami Doufám ale, že ho to brzo přejde, přijde mi, že jakmile chytne stopu někoho, kdo mu voní, tak vypne mozek a začne přemýšlet úplně něčím jiným :-D :-D

anonym
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 11:19
- Nahlásit

Trochu mě vadí označování dospívání psa pojmem "puberta". Váš pes dospívá a pokud začne v tomto období projevovat výrazné problémy s poslušností je to jen a jen chyba ve vedení štěněte a Vaší nedůslednosti. Vy pro něj musíte být vždy a za všech okolností to nejzajímavější a pokud tomu tak není, je chyba už v začátku.
Naskakování na psa je projev dominance samce a jako k takovému je nutné přistupovat, slabší jedinec se mu podřídí, s jistějším bude rvačka. Nepřejde to, naopak se to bude stupňovat se zvyšováním jeho sebejistoty.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 11:24
- Nahlásit

anonym

Váš pes dospívá a pokud začne v tomto období projevovat výrazné problémy s poslušností je to jen a jen chyba ve vedení štěněte a Vaší nedůslednosti.

Tak to se na mě nezlobte, ale to je blbost.

Naskakování na psa je projev dominance samce

Tak to rozhodně ne vždy. Spíš málokdy...

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 11:32
- Nahlásit

anonym

Váš pes dospívá a pokud začne v tomto období projevovat výrazné problémy s poslušností je to jen a jen chyba ve vedení štěněte a Vaší nedůslednosti.

já teda nevím, ono i v přírodě se cosi jako puberta u mladých jedinců vyskytne a trochu to zkusí (pochopitelně záleží na jedinci) , vystrčit si růžky.
Nejsem žádný odborník, ale nás si do určité doby dávali všichni za vzor, jak mám poslušnýho a hodnýho psa, říkali mu švýcarský hodinky. Pak hodinkám na nějakou dobu evidentně došla baterka a byl z něho spratek. Nějakou dobu mu to vydrželo a pak se to zase otočilo.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 11:39
- Nahlásit

Mě zase vadí, co všechno lidé nazývají dominantním chováním u psa. Opravdu dominantních jedinců je ve skutečnosti velice málo. A tací psi si po většinou nepotřebují nic dokazovat nějakým naskakováním na ostatní samce.

Podle toho co píše bublik19 je pes prostě puberťák co ještě neví jak to chodí, může si zkoušet trochu honit vlastní ego, což je spíš projevem psa podřízeného. Dominantí psi si ego nehoní.

A jak píše birma, je třeba to psovi každopádně zakazovat, za prvé může dostat nakládačku, za druhé si může začít myslet, že takové chování je v pořádku.

A 11měsíční pes prostě je střevo, o tom žádná.

Moje fenka měla pubertu od zhruba šestého do desátého měsíce, neposlouchala vůbec, dělala voloviny a pak jí to ze dne na den přešlo, teď je skvělá. A musím říct, že jsem to nijak neřešila, jen jí měla víc na vodítku aby nevlítla pod auto nebo tak. Rozhodně jsem jí nijak nedrilovala, jen jsem čekala, až ten vzdor přejde. A přešel. Nyní, po prvním hárání je z ní sebevědomá, klidná, vyrovnaná fena, bez problémů se psy, milující mazlík a společník a zároveň skvělý hlídač.

Maya
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 11:39
- Nahlásit

anonym
Taky nesouhlasím, vzhledem k tomu, že u většiny psů je to období krátkodobá záležitost a v podstatě přejde sama od sebe, tak to fakt nebude chyba vedení štěněte a podle mě to označení puberta sedne jak pr..l na hrnec.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 11:41
- Nahlásit

PetraK

nás si do určité doby dávali všichni za vzor, jak mám poslušnýho a hodnýho psa, říkali mu švýcarský hodinky. Pak hodinkám na nějakou dobu evidentně došla baterka

Tak to mi píšeš z duše. Všichni byli nadšení jak moje štěndo poslouchalo jak hodinky a ze dne na den z ní byla vzdorující potvora, která neposlouchala ani za mák.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 11:45
- Nahlásit

hm,tak nás puberta minula..už potřetí..1krát pes,2krát fena..

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 12:02
- Nahlásit

ssshhhhh

Moje fenka měla pubertu od zhruba šestého

u nás proběhlo lehký volochtávání v sedmém měsíci, jsem se plácala po ramenou, jakej jsem king, jak jsme to zmákli. Jehehééé, v roce, jak když čokla naprosto vyměnněj. Ohaří kamarádka, která nás znala od mala vůbec nechápala, co to ten pes provozuje údivem jí lezly voči z důlků, myslim, že dodnes nedoputovaly zpět. Nojo, pýcha předchází pád

ssshhhhh

a ze dne na den z ní byla vzdorující potvora, která neposlouchala ani za mák.

u nás postupně odpadávaly jednotlivé povely projel opravdu všechny. Poslední co zůstalo bylo, že ze dveří domu se nevylítne bez dovolení a před silnicí se čeká. Ty nám vydržely nejdýl. Pak ovšem fůůůů a byly fuč i ty

anonym
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 12:09
- Nahlásit

Cvičím už hodně dlouho a psů i fen mi prošlo rukama požehnaně a nikdy takový problém nebyl. Ano, psi dospívají, osamostatňují se, ale nikdy jsem nezažila, aby "Chytil stopu a vypnul mozek". Možná je to tím, že jejich chování neomlouvám pubertou a řeším každý problém hned jak vznikne. Přece když štěně poodroste a z hloupoučkého závislého miminka se stává zvědavý a sebevědomý dorostenec. tak přidám na intenzitě hraní, eventuálně jiných motivačních pomůckách a ne že usoudím, že má pubertu a ono to samo přejde. Pokud je mezi námi takový kontakt a svého psa mám přečteného, tak nad prvními známkami "neposlušnosti" nemávnu rukou a řeším je. Neexistuje mít slintajícího magora, který ucítí háravku a vykašle se na mě. Ssshhh - asi jste moc dominantních psů neviděla, ale to ještě neznamená, že nejsou. Dominance se tímto způsobem projevuje už od 4týdenních štěňat. A nechat 11měsíčního NO až ho období vzdoru samo přejde je cesta do pekel. A pokud začal vyvádět popisovaným způsobem je potřeba v práci s ním něco změnit, tady je chybička ve výchově i vedení k výcviku.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 12:29
- Nahlásit

anonym

se stává zvědavý a sebevědomý dorostenec. tak přidám na intenzitě hraní, eventuálně jiných motivačních pomůckách a ne že usoudím, že má pubertu a ono to samo přejde. Pokud je mezi námi takový kontakt a svého psa mám přečteného, tak nad prvními známkami "neposlušnosti" nemávnu rukou a řeším je.

rozhodně jsem nemávala, ale naopak řešila. A že bylo co řešit. Každý den, každou procházku, nic jsem nedostala zadara a on taky ne
Zkoušel a zkoušel, jestli tohle, nebo támhleto neprojde. Neprošlo. Ale dalo to zabrat. On sám měl různý "vychytávky", kdy např. jednomu z nás předváděl ty švýcarský hodinky a na druhýho hluchýho psa, pak to párkrát prostřídal, abychom si to štřihli oba. Poznala jsem podle výrazu jeho očí, jak nám to ten den půjde, přesně jsem pak věděla, kdy bude spratkovat a kdy bude za vzornýho - páč normální polohu tehdy prostě neměl. Tak jako se vším je to u něj buď On a nebo Off.

anonym
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 12:37
- Nahlásit

PetraK, o tom je ta práce se psem, dnes a denně a každou minutu nepromarnit, je to dřina. A pokud s ním cvičíte dva, je to na hlavu (teda spíš po vás), psisko vás má přečtený líp než vy jeho a přesně ví, kdy a co na vás zkusit. Nevím, co je to za plemeno a jak a co s ním cvičíte, u mě neexistuje ON nebo OFF, vždycky to musí být ON, pravda často jsem spíš já OFF.

Maya
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 12:38
- Nahlásit

anonym
Dost si odporuješ když v jedný větě píšeš, že to neznáš a v druhý jak na to reaguješ.
A nikdo tady nepsal, že se má se založenýma rukama čekat až to samo přejde.

anonym
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 12:40
- Nahlásit

Prostě já nechápu jak může ze psa být "vzdorující potvora" a pojem odpadávání povelů prostě neexistuje a nikdy k tomu ani nesmí dojít. To není puberta, to je vaše selhání.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 12:44
- Nahlásit

anonym

, dnes a denně a každou minutu nepromarnit, je to dřina.

to je jasný, ale opravdu to v tuhle dobu bylo dost šílený. On je temperamentní, mega temperamentní, zbrklý, dřív koná než přemýšlí /to dělá málokdy / Cvičím s ním výhradně já, ale v tu dobu šlo o pokusy vykašlat se na základní poslušnost, která je jaksi potřebná. Při cvičení jako takovém až tak problém nebyl - i když taky někdy předstíral, že neví vůbec co , byl nesoustředěný, hormony s ním mlely - ale to si opravdu myslím, že prostě i k tomu věku tak nějak patří. Nebylo pro ně neočekávaný, že se něco takového spustí, spíš mě zarazila ta intenzita. A to ale nejen mě, ale opravdu všechny v okolí. . Je to ohař - vižla, ztřeštěná, potrhlá vižla.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 12:45
- Nahlásit

anonym
Prostě já nechápu jak může ze psa být "vzdorující potvora" a pojem odpadávání povelů prostě neexistuje a nikdy k tomu ani nesmí dojít. To není puberta, to je vaše selhání.

ale jo, klidně, proč ne.škoda, že nemůžu nějak zdokladovat tehdejší období.

anonym
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 12:53
- Nahlásit

Mayo- neznám, protože k tomu nikdy nemůže dojít. Pokud jsem na place cvičíme, tak ho prostě nemůže nic jiného zajímat a na procházce jakmile nezareaguje na první povel, přidám na hraní a prostě to nedopustím. A hry s kámošema koriguju zrovna tak, pokud si začne vyskakovat, já hru ukončím a já vysvětlím co a jak.

Maya
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 12:59
- Nahlásit

anonym
přidám na hraní
jenže on holt ne každej pes je na hraní
a i tak mi prostě připadá že to máš stejný jako všichni ostatní, taky to musíš nějak řešit, pak už může akorát bejt diskuze jak tu pubertu kdo řeší.

kachna_
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:03
- Nahlásit

Maya
No Batynka taky "ohluchla" ze dne na den.
anonym
Jako ať přemejšlim jak přemejšlim, tak nevim, jak preventivně zareagovat na to, když mi pes, kterej až dosud pokaždý přiběhl, najednou prostě nepřiběhne?

anonym
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:07
- Nahlásit

PetraK, jéje tak o takových hypermagorech bych mohla vyprávět a je to dřina, ale suprová, s tím se na rozdíl od flegmatiků aspoň dá dělat. Nevím co je podle tebe základní poslušnost, pro mě je to prostě všechno navázané a v podstatě se vše odehrává od kontaktu, takže pokud začne pozornost jen trošku ochabovat, okamžitě reaguji, buď přidám na motivaci nebo naopak skončím. Ale prostě situace, kdyby mě nevnímala nesmí nastat ani na chvilku.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:08
- Nahlásit

Však já netvrdím, že nad tím má bublik mávnout rukou. Kór ne u psa NO. Já jsem to po dvou měsících boje vzdala, jen jsem ji víc hlídala a teď je už dobrá. Je fakt, že ale nikdy nebyla hyperaktivní, spíš vzdorovitá. Prostě já řekla jdem a šla jsem a ona šla na druhou stranu. Když jsem si jí přestala všímat, tak se rozeběhla za mnou.

Předchozí pes co jsem měla - mix kavkazáčka (on byl takovej ňuňánek) snad pubertu ani neměl, občas jen takovej "hluchej" den, kdy se muselo houknout aby zareagoval.

PetraK

Zdá se, že jsme všechny selhaly

anonym
ale nikdy jsem nezažila, aby "Chytil stopu a vypnul mozek"

Tak to jste asi pro psy Bůh. Gratulace.

Maya

v jedný větě píšeš, že to neznáš a v druhý jak na to reaguješ

Jo, to jsem také zaregistrovala.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:09
- Nahlásit

Maya

jenže on holt ne každej pes je na hraní

No to je to, moje holka není ani na hraní ani na žrádlo. Jen na mazlení.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:11
- Nahlásit

kachna_

tak nevim, jak preventivně zareagovat na to, když mi pes, kterej až dosud pokaždý přiběhl, najednou prostě nepřiběhne?

To nevíš? To musíš mít ten dar toho jasnovidectví, že nastává první okamžik nepřiběhnutí na povel.

birma
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:17
- Nahlásit

ssshhhhh
moje holka není ani na hraní ani na žrádlo. Jen na mazlení
můj pes není většinou venku na nic ale tak každej máme svoje, že jo

Maya
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:17
- Nahlásit

kachna_
Jako ať přemejšlim jak přemejšlim
jedině snad křišťálovou kouli
ssshhhhh
moje holka není ani na hraní ani na žrádlo
no jo, oni špicové taky nejsou na žádný hraní, ono o tom hraní jen tak kecaj lidi od vovčáků a podobných pracovních magorů

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:29
- Nahlásit

anonym

Ale prostě situace, kdyby mě nevnímala nesmí nastat ani na chvilku.

ale jo, jistě, pes je stroj. nemá nárok na emoce, na nějakej vývoj, na to, že prostě nemusí mít náladu, nebo se mu nechce prostě poslechnout. Myslím, že tohle období, kdy si mladý jedinec tak nějak neví sám se sebou rady, není jen výsadou lidských tvorů. ale to je prostě věc názoru.

takže pokud začne pozornost jen trošku ochabovat, okamžitě reaguji, buď přidám na motivaci nebo naopak skončím

nemluvím o cvičení, mluvím o běžném provozu. Kdy pes, do té doby spolehlivý, prostě spustí bojkot. To že se k tomu bojkotu musím nějak postavit - to je věc jiná, nicméně a to píšeš i ty - ten bojkot tam prostě je. A pes s gulema v mozku moc motivací nemá. Tam si pomůžu jen tím, že si ho pojistím, ale tuhle motivaci nepřebije člověk během pětiminutovky, a pokud ano,tak to přerazí takovým kalibrem o který teda nestojím.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:35
- Nahlásit

PetraK

tak to přerazí takovým kalibrem o který teda nestojím.

bohužel i to se děje a zřejmě ne málo.

Maya

Já po dvou pudlinkách co vyžadovaly permanentí hru jsem už nikdy psa co si rád hraje neměla a upřímě mi to nechybí. Jistě, je težší psa nějak motivovat, ale já ty flegmouše miluju. Teda odsud podsud, jak kavkazáček tak aktuální fenka jsou ostrý když přijde na obranu domu, zahrady a paničky.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:37
- Nahlásit

PetraK

Myslím, že tohle období, kdy si mladý jedinec tak nějak neví sám se sebou rady, není jen výsadou lidských tvorů. ale to je prostě věc názoru.

A jeden by řekl, že člověk má i víc rozumu na to se s tím srovnat a pochopit to než chudák pubertální pes a přesto pubertální děcka jsou na zabití, jak pak na tom může být pes puberťák, co myslí gulema líp, že ;)

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání