| Autor |
Zpráva |
anonym
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:40
- Nahlásit
Tak už jen fofrem, musím s psiskama.
Ssshh- vzdorovitost, pokud nereagovala a ty jsi to řešila tím, že jsi si jí přestala všímat a ona se rozběhla po té za tebou, je to špatně. Nechala jsi vyřešení situace na psovi a vlastně jsi ho v jeho neuposlechnutí podpořila i když výsledek byl jeho návrat.
Takže pokud řeknu jdem a pes okamžitě nezareaguje, povel neopakuju, ale okamžitě se rozběhnu na opačnou stranu, eventuálně vytáhnu míček. A protože jsem připravená na to, že se to bude asi opakovat, přidám na schovávání, měnění směru apod. Pes si mě musí na procházce pořád hlídat, ne já jeho. Ano, neznám u svých psů takové chování, protože je řeším v samém zárodku. Mým psům stačí oslovit je jménem a okamžitě
jsou u mě v očekávání něčeho zajímavého. A k tomu vedu štěně od prvního dne, procházka není o tom, aby se pes jen vylítal, nespustím štěně z očí a pořád ho vedu k tomu, abych i v lese byla já to nejzajímavější. Pokud se stane, že se mrňous ze zvědavosti někam rozeběhne prostě nečekám co bude, ale jakmile jeho pozornost něco upoutá, řeším to ihned a tak se prostě nemůže stát že by utekl za psem, za zajícem apod. Buď stačí utíkat na druhou stranu nebo i se prostě rozeběhnout za ním a "dořvat" ho, pokud jde o život. Prostě navozovat situace, kdy vím, že by k neuposlechnutí mohlo eventuálně dojít a řešit je tak, aby k nim nedošlo. Nevěřím tomu ,že pes není ani na žrádlo, ani na hraní. I hrát si se musí některý pes naučit a pokud mu uberu krmení a vypátrám co mu obzvlášť chutná .....
A mazlení? Pokud bude vědět, že odměna je skočení do náruče a mazlení největšího stupně, které nastane jen jako největší odměna tak je to výhra pro oba.
A závěrem, nemusíš být jasnovidec, on ti to pes signalizuje docela jasně sám. Třeba před tím bylo přiběhnutí po malém zaváhání nebo nebylo tak rychlé a radostné nebo se před reakcí jen trošku zamyslel a pak tvoje reakce ať už pouhé zopakování povelu nebo jen tvoje zaváhání mu jasně řeklo, nic se neděje, ona přece počká, příště už s tím přiběhnutím spěchat nemusím.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:45
- Nahlásit
Ono je to jako u lidí, čím víc puberťáka zaměstnám, tím míň s ním bude puberta mlátit, protože na to prostě nebude mít čas. A záleží samozřejmě na předcházející výchově, je rozdíl jestli si pubertální dítko dovolí mě poslat někam nebo jen hodí otrávenej ksicht.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:50
- Nahlásit
A závěrem, v každém kurzu slyším, ale on není hravej a na 100% to znamená, že si páníček s ním neumí hrát. Jsou psi hraví, kteří si pořád něco nosí a sami o sobě si chtějí hrát a psi, kteří se to musí naučit, míček na šňůrce nebo uzel vyprovokuje ke hře skoro každého, pokud to není ustrašenej bázlivec. Ale vážně konec, musím s nima ven....................... eventuální pokračování zítra.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:51
- Nahlásit
že odměna je skočení do náruče
jejda, to bych nerada ;)
Nevěřím tomu ,že pes není ani na žrádlo, ani na hraní.
Tak tomu věř, zkus kavkazana nebo špice nalákat na balonek ;)
A já řekla, že jsem si jí přestala všímat a odešla na což reagovala příchodem. Samozřejmě jsem zkoušela i utíkat směrem od ní, jak všichni radí, ale to jí teda nemotivovalo a dnes už by se mi na to kor vybodla, první měsíce byla celkem aktivní, dnes už je líná jak veš.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:52
- Nahlásit
míček na šňůrce nebo uzel vyprovokuje ke hře skoro každého
můj pes není bázlivec a na nějaký míček na šňůrce z vysoka plesk
Nechápu proč nepřipustíš, že jsou psi co si hrát prostě nechtějí a že to není vada.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 13:58
- Nahlásit
Tak ale fofrem, pokud bych zjistila, že skončení do náruče je opravdu to jediné, tak je mi fuk špína i vyražené zuby, hlavně že to funguje.
Nevěřím, když ne míček tak uzel nebo pískací hračka a když ani to, tak schovám maso do pamlskovnice. Prostě přemýšlím a hledám. Pokud jí nemotivovalo, když jsi od ní utíkala, tak tam může být důvodů tisíc, a líná určitě není, jen asi po doběhnutí nebylo to správné ukončení cviku. Prostě špatná motivace.
|
anonym
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 14:11
- Nahlásit
Samozřejmě to není vada psa. Je to vada vašeho vztahu. Každý pes má rád činnost se svým pánem, pro jednoho ta činnost znamená práci, pro jiného hru, pro jiného ležení na klíně. Jsou plemena, která nejsou na člověku tak závislá, ale i ten se přijde rád pomazlit a je šťastný pokud mu věnujete pozornost.
Pokud se já nenaučím jak si se psem hrát a nenajdu to, co pro něj bude ten správný motiv a správná odměna, pak jsem já i můj pes ochuzen o to nejkrásnější, tu psí lásku v jeho očích.
Mě vyhovují plemena s chutí pracovat, někomu zase třeba kavkazani. Nebudu se rozepisovat o tom, že pořídit si psa, pro kterého je největší odměnou samostatná práce a neumožnit mu ji je lidská zhovadilost právě tak jako chtít po borderce, aby venku hlídala dům. Ale to už jsme jinde. Letím ven.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 14:20
- Nahlásit
anonym
Podle mě jsi dost naivní co se týká psů i lidí, no přeju ti ať ti ty iluze dlouho vydržej.
ssshhhhh
jsou psi co si hrát prostě nechtějí a že to není vada.
To lidem jako je anonym nevysvětlíš, vždycky to svedou na tebe, že je to tvoje vina.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 16:09
- Nahlásit
K debatě krmení/hra/mazlení - chybí mi tu asi nejsnazší motivátory - dát psovi za odměnu to, co v tu chvíli chce. Chceš vypnout mozek a čuchat? Fajn splň svůj cvik (později samozřejmě víc) a jdi si čuchat. Chceš do tý hnusný blátivý kaluže? Fajn, přijď na zavolání a za odměnu tam můžeš...
To, jestli jde opravdu každý pes motivovat na žrádlo nebo hračku je fakt diskuse zajímavá, ale člověku, kterýho pes je na tyhle dvě věci zrovna teď nemotivovatelnej, je asi k prdu, že když ho to naučí, tak za rok, dva se ten pes třeba pro míček přetrhne, když on s ním potřebuje něco dělat teď hned.
(jsem praštěná nějakym kladivem či co, tak doufám, že jsem se vyjádřila aspoň trochu srozumitelně )
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 16:19
- Nahlásit
birma
ale člověku, kterýho pes je na tyhle dvě věci zrovna teď nemotivovatelnej, je asi k prdu, že když ho to naučí, tak za rok, dva se ten pes třeba pro míček přetrhne, když on s ním potřebuje něco dělat teď hned.
přééésně
- dát psovi za odměnu to, co v tu chvíli chce. Chceš vypnout mozek a čuchat? Fajn splň svůj cvik (později samozřejmě víc) a jdi si čuchat. Chceš do tý hnusný blátivý kaluže? Fajn, přijď na zavolání a za odměnu tam můžeš..
naprosto přéésně
proč nevyužít háravky jako motivace - pochopitelně se svolením majitele. Dělala jsem to tak a dělám tedy dosud, protože si myslím, že to je pro psa děsně těžký.
, že jsem se vyjádřila aspoň trochu srozumitelně
dost srozumitelně.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 18:15
- Nahlásit
ssshhhhh
ale nikdy jsem nezažila, aby "Chytil stopu a vypnul mozek"
Tak to jste asi pro psy Bůh. Gratulace.
to se cejtim dost vošizená teda bo tim pádem sme už 2 bozi ..jako sorry ale mě se to taky nestalo..vono je dobrý tomu jaksi předcházet už od mala..chápu,že vás anonym asi trochu se*e ,ale v dost věcech s ní (nim) souhlasim..
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 18:22
- Nahlásit
davidkova renata
chápu,že vás anonym asi trochu se*e
to ani ne, spíš mi diskuse s ní připomíná debatu s partnerem o parkování v řadě. Jako kdybych byla profesionální řidič jako on, tak tam taky zajedu napoprvý, takhle jsem ráda, že na podesátý a zbrocená potem (a možná i krví) vylézám z auta.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 18:43
- Nahlásit
kachna_
to ani ne, spíš mi diskuse s ní připomíná debatu s partnerem o parkování v řadě. Jako kdybych byla profesionální řidič jako on, tak tam taky zajedu napoprvý, takhle jsem ráda, že na podesátý a zbrocená potem (a možná i krví) vylézám z auta.
jj tomu i rozumim(nazajela bych tam vůbec . ).ale v tom případě neni chyba u tvého partnera(pokud se tedy vůbec dá hovořit o chybě) ale u tebe ne?tak proč se navážet do anonyma proto,že třá umí to co jiní ne..je proto špatná , nebo když to nedokážem my ,tak to prostě nejde? mi to tak totiž připadá z tý debaty..
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 18:45
- Nahlásit
davidkova renata
Joooo tak respekt všem bohům ;)
Ale vážně, já anonym chápu, když má ráda pracáky a dělá s nima, stejně jako davidkova renata je holt zvyklá na pracáky a věřím, že ti se dají vést tak jak ona říká.
Myslím, že to celé je o plemeni. Já pracáky nerada, já radši tvrdé palice A na ty se holt musí jinak když člověk chce aby poslouchali. Však si stačí na kterýchkoliv stránkách přečíst co je kavkazan zač a slepou 100% poslušnost by on něj člověk ani chtít nemohl. Pes byl šlechtěn na to aby se rozhodoval sám. Dá se to do jisté míry velmi dobře ovlivnit, ale nevymažeš to z něj.
kachna_
Heh, to nevím, to přirovnání se mi nezdá přesný. Je to spíš, že on parkuje s dodávkou a ty s kamionem Tedy přirovnáno k pesáčkům
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 18:55
- Nahlásit
ssshhhhh
když má ráda pracáky a dělá s nima, stejně jako davidkova renata je holt zvyklá na pracáky a věřím, že ti se dají vést tak jak ona říká.
jj v tom určitě kus pravdy bude,o tom žádná a pokud někdo bude s aziatem dělat jako s NO nevim jak mu to pude
ale tak ti co tu psali nemaj všichni jen ty kavkazy ,to mě právě přimělo se vyjádřit
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 19:08
- Nahlásit
davidkova renata
No oni špicové taky nejsou pracáci žejo, ale popravdě taky je to asi o štěstí, z mejch několika psů měl tuhle vypínací pubertu jeden a ze tří border, se kterejma jsem měla tu čest taky jen jeden a je pravda, že s borderou bylo v tomhle směru snadný pořízení, nechal se utáhnout na míčky a v podstatě to fungovalo jak píše anonym, špicoun ti holt v takovým momentě hodí bobek na všechno a neutáhneš ho na nic.
Odměňovat tím co pes chce by asi fungovalo, ale pokud ten pes chce jedině navštěvovat oblíbenou westici žijící v domě na druhé straně louky, tak fakt podruhý ho lovit v kuchyni cizejch lidí nechci.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 19:11
- Nahlásit
Maya
Odměňovat tím co pes chce by asi fungovalo, ale pokud ten pes chce jedině navštěvovat oblíbenou westici žijící v domě na druhé straně louky, tak fakt podruhý ho lovit v kuchyni cizejch lidí nechci.
esi ty nejsi cimprlich krapet
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 20:23
- Nahlásit
Maya
To lidem jako je anonym nevysvětlíš, vždycky to svedou na tebe, že je to tvoje vina.
Kdyz ale anonym ma recht, aspon z myho pohledu, temer ve vsem.
- jen se to spatne posloucha, ze "chyba" neni ve psovi, ale ve vodicovi.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 21:47
- Nahlásit
Fifi
jen se to spatne posloucha, ze "chyba" neni ve psovi, ale ve vodicovi.
No jasně, ale třeba vědomí, že si měl psa na sebe víc natáhnout a zatnout mu tipec při prvních příznacích nepomůže někomu, kdo má třá prvního psa a teď se v tom plácá.
(plemennou příslušnost asi můžem nechat stranou, když má zadavatelka NO)
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 21:55
- Nahlásit
birma
ale třeba vědomí, že si měl psa na sebe víc natáhnout a zatnout mu tipec při prvních příznacích nepomůže někomu, kdo má třá prvního psa a teď se v tom plácá.
Bezespory, vsak ja nereagovala na zadavatelku, ale na nekoho jinyho.
Pokud si to tady zadavatelka dukladne procetla, vysbira si rady, ktery tu padly, jedno od koho. Na cvicak chodi, ptala se ohledne naskakovani na jiny psiska - a na to ji fura lidi dala reply smysluplnou - zabranit tomu, predchazet tomu.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 22:08
- Nahlásit
Fifi
Kdyz ale anonym ma recht, aspon z myho pohledu, temer ve vsem
no podle mě anonym moc zevšeobecňuje, já holt nejsem zastáncem toho, že všechna plemena a všichni psi jsou jak přes kopírák
birma
měl psa na sebe víc natáhnout a zatnout mu tipec při prvních příznacích
no o to tady celou dobu je řeč, že žádný první příznaky nejsou, jeden den máš normálního poslušnýho psa a druhej den hluchouna co si zapomněl mozek nevím kde a po pár týdnech měsících zase cvak a ze dne na den máš zase poslušnýho normálního čokla
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 22:18
- Nahlásit
Maya
no o to tady celou dobu je řeč, že žádný první příznaky nejsou, jeden den máš normálního poslušnýho psa a druhej den hluchouna co si zapomněl mozek nevím kde a po pár týdnech měsících zase cvak a ze dne na den máš zase poslušnýho normálního čokla
já si to od Altara ještě dobře pamatuju, neboj. Akorát to druhý cvak nikdy nepřišlo, neb stačil během puberty ztratit sluch a protože byl inteligent a hérec, tak to úspěšně pár let tajil
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 22:21
- Nahlásit
Maya
já holt nejsem zastáncem toho, že všechna plemena a všichni psi jsou jak přes kopírák
Tak ja taky nepatrim mezi zastance neceho takovyho, kor se svejma plemenama. A nevsimla sem si zobecnovani, rady padly od anonymky od hry s aportem, pres zradelni odmeny az po mazleni a tak - asi psany slovo jen vnimame subjektivne kazda jinak.
Dle myho spis byla rec o tom, ze u nekoho se psi puberta nedostavi (nehlede na plemeno) a u nekoho jinyho muze mit znacny projevy - a je to prave o majiteli.
A neboj, ja si u cubek a psu vyzrala puberty taky, sice ne stylem "ohluchnu totalne a prcham a delam si, co chci" - ale v ramci selektivni hluchoty. Cili slo o to udrzet svy nervy na uzde, byt pro pubertaka zajimavejsi nez okoli, u psa trvat prave na ty zakladni poslusnosti atd atd.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 22:38
- Nahlásit
Tak moji psíci byli každý jiný, někteří téměř bez puberty a jiní zase peklo no. A s každým (kromě pudlů jsem měla vždy mix) se muselo jinak.
Ale já myslím, že je hlavní, že máme naše psíky rádi a chcem pro ně šťastněj a bezpečnej život.
Někdy mi to celé kolem výchovy psa přijde jak alchymie, dřív se to tak neřešilo. U nás byli doma vždy psi, kočky stejně jako pavouci a na jaře v kuchyni mravenci a můžu s klidným svědomím říct, že jsme ani když jsem byla u rodičů ani pak sama nikdy neměli konflikt s lidmi nebo jinými psy kvůli našim pesanům. Což tedy jak vidím kolem sebe nemůže říct každý.
Žádná věda, stačil zdravý rozum, ke každému psovi byl holt přístup jiný, u silnice na vodítko (protože prostě už pro můj klid), nebýt nebezpečný pro lidi (neplatí pokud hlídají dům), nemachrovat na jiné psy, nehonit zvěř a kočky to jsou pro mě základní a nakonec i jediné věci na kterých trvám.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 6 Kvě 2013 23:59
- Nahlásit
anonym...tak se prostě nemůže stát že by utekl za psem, za zajícem apod. , loveckého psa jste někdy měl/a ?
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 00:44
- Nahlásit
ssshhhhh
Žádná věda, stačil zdravý rozum
to stačí a mělo by tvořit základ i teď, ale proč nevyužít výhod, které přináší pokrok? (pozitivní motivace, výcviková videa, míček na šňůrce ...)
a na jaře v kuchyni mravenci
a už nejsou co? a já ti můžu říct proč!! Jsou všichni u nás
davidkova renata
neni chyba u tvého partnera(pokud se tedy vůbec dá hovořit o chybě)
bingo
Z toho, co anonym píše, mi taky přijde, že je možná schopná vidět ty první náznaky tam, kde je běžnej člověk vůbec nevidí/nepovažuje za důležitý.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 01:08
- Nahlásit
kachna_
Jsou všichni u nás
No, letos to měli zvláštní, nejprv putovali koupelnou, pak ložnicí (což bylo hustý) a až pak kuchyní. Teď jsou v předsíni, tak doufám, že to je závěrečná fáze. Když já jsem takovej blbec co prostě nemá to srdce je vysprejovat... Tak to prostě každoročně jakože nevidím
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 08:16
- Nahlásit
Fifi
muze mit znacny projevy - a je to prave o majiteli
to já si právě nemyslím, spíš je to o psech, i u jednoho majitele může být jeden pes v pohodě a druhej s pubertou na zabití, jako samo pomíjím ty majitele, kteří nad vším mávnou rukou s tím, že je to puberta a jen se založenýma rukama čekaj až to přejde
byt pro pubertaka zajimavejsi nez okoli
jj, to samozřejmě, jen prostě myslím, že u některých plemen/jedinců je to jednodušší a u jiných skoro nemožný
psa trvat prave na ty zakladni poslusnosti
tak to pokládám za samozřejmost kdykoliv, nejen v pubertě
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 08:26
- Nahlásit
No, třeba u mladého pastevce fakt, že nepřijde vteřinu po vydání povelu "ke mně", nemusí znamenat pubertální neposlušnost ale projev plemenného znaku - samostatnosti a ostražitosti - nejdřív musí dokončit prověrku okolí (něčeho) a až poté přijde
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2013 08:33
- Nahlásit
mac1
loveckého psa jste někdy měl/a ?
jo to bylo první co mě napadlo :
ale jaksi asi pak lidem co lovečáka nemají, nevysvětlíš, že to není o útěku , ale že podstatou je vrozený zájem o zvěř, který tam i musí být a jen se pes musí naučit, jak s ním pracovat (a zase je ta práce rozdílná podle plemenné příslušnosti - jinak se bude kočírovat ohař, kde lze stavět na tom vystavování a jinak slidiči, kteří musí a mají tu zvěř hledat zase zcela jinak), plus u lovečáků je nutná a VYŽADOVANÁ samostatná práce, takže tam je to o něčem dost jiném, než je třeba zrovna NO, který je zkonstruovaný tak, že preferuje vedení a a povelování naučit ho samostatnému myšlení, je u některých naopak fuška. Od mala jsem právě proto, že mám lovečáka s ním chodila za zvěří a učila ho - abych si postavila základy - základy, který ale v tý pubertě prostě ne a ne si připomenout , takže jsme prostě pro tu určitou dobu skončili na šnůře a pracovali s ní, ale motivovatelnost byla v té době velmi, velmi nízká, stejně tak jako kolikrát ochota ku spolupráci.
Fifi
, sice ne stylem "ohluchnu totalne a prcham a delam si, co chci" - ale v ramci selektivni hluchoty. Cili slo o to udrzet svy nervy na uzde, byt pro pubertaka zajimavejsi nez okoli, u psa trvat prave na ty zakladni poslusnosti atd atd.
no bať! A o tom třeba mluvím já. Ale právě anonym a renata pubertu zcela popírají, že ten pes si prostě tím obdobím NEPROCHÁZÍ nikdy a ani jeden - což by ale i tak neznačilo, že jiní psi to tak nemají. Nejde o to, jak s tím kdo pracuje, ale říkají, že ten jev není. Což si prostě nemyslím - a třeba tvoje reakce mi to potvrzuje.
Moje ségra byla moc hodný, vzorný dítě a pubertu měla na zastřelení, dodneška si pamatuju ty příšerný konflikty co měly s mámou. Já jsem byla dítě průšvihář s třídníma důtkama, puberta až na pár - opravdu pár případů, kdy jsem se ale zase klidně sebrala a opustila rodné hnízdo, proběhla v pohodě, byly jsme s mámou největší kámošky, mohla mi věřit a důvěřovat. Nelze opravdu paušalizovat a říct tohle není a nebude. Každý jedinec je jiný a ke každýmu se musí také jinak přistupovat.
kachna_
kde je běžnej člověk vůbec nevidí/nepovažuje za důležitý.
hele nevím, s Ešusem jsem si dávala svinsky záležet na důslednosti, která je podle mě základem všeho, učili jsme se od malinkata, nikdy jsem mu nic neodpustila a prostě to přišlo a bylo. A bylo to výživný a časem jsem opravdu navíc viděla, jak který den bude pes reagovat -podle jeho výrazu, nebo jak to říct, buď měl výraz v očích jako dřív a věděla jsem, že to bude dneska moc fajn a nebo vypadal jak spratek a věděla jsem, že nudit se nebudeme .
Vidím naprostou paraelu s jejím nejmladším synovcem - ti předchozí si pubertovali jaksi jinak (zase pochopitelně jsme každý jiný - ten nejstarší puberta nula, ten prostřední byl v době puberty u nás, takže tam to moc nepřicházelo v úvahu, ale to co předvedla jeho opožděná puberta doma následovně, to bylo taky zajímavý , ) No a ten nejmladší to je přesně to co znám, vidím úplně ten stejný výraz co házel Ešus, ty nápisy o tom, kdo je jakej skot , s tím, že jeden den se dokáže vrátit do svý původní kůže a je to ten nejmilejší člobrda a o tři dny později by z něj člověk nejradši vyrobil pesto - úplně shodnej proces jakým prošel zrzavohubec. Hrozně mě to rozčilovalo, stejně jako to rozčiluje ségru , nicméně myslím si to, co jsem ségře řekla - že na to prostě mají nárok, když už to ta příroda zařídila , a musí se to prostě vydržet, páč voni se vrátí do normálu, nicméně pořád se musí držet ty nastavený hranice - cooož je někdy fuška
ssshhhhh
kachna_
ad mravenci - Hipík tu kdysi psala o tom, že pomáhá éterický olej - máta - nastříkat tam, kde pochodujou a oni vysmahnout do kšá.
|