| Autor |
Zpráva |
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2012 14:03
- Nahlásit
jindra 22
Ty skutečně nevidíš žádný rozdíl mezi vztahem pes/jeho pán a vztahem pes/cizí psi? Zrovna ty, tak zkušený chovatel huskyho?
Prosím tě, víc čti a míň piš. O dost.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2012 14:37
- Nahlásit
lamalucni
Prosím tě, víc čti a míň piš.
možná lepší, kdyby jenom četl.
Zrovna ty, tak zkušený chovatel huskyho?
tak zkušený chovatel, který má potíže s tím, že mu překvapivě malé štěně doma čůrá a bobkuje? zvláštní, že jo?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2012 14:43
- Nahlásit
PetraK
možná lepší, kdyby jenom četl.
Neblbni, to by psychicky nevydržel - taková smršť geniálních myšlének se musí někde ventilovat. A radši tady než doma na štěníkovi.
zkušený chovatel, který má potíže s tím, že mu překvapivě malé štěně doma čůrá a bobkuje?
Nojo, zkušený chovatel jednoho psa, který se jaksi nedokáže vyrovnat s faktem, že každý pes je jiný - a to bez ohledu na plemeno...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2012 14:53
- Nahlásit
lamalucni
taková smršť geniálních myšlének se musí někde ventilovat.
tak ať si dojde na WC, tam se taky může ventilovat.
Nojo, zkušený chovatel jednoho psa,
zasadila jsem prvně v životě hrášek. Pěkně roste. Jsem tedy odborník na pěstování hrášku, kdybyste to nevěděli. Taky jsem jednou řídila parník, takže kdybyste to nevěděli.....sem slušnej odborník na řízení parníků.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2012 15:02 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
PetraK
zasadila jsem prvně v životě hrášek. Pěkně roste. Jsem tedy odborník na pěstování hrášku, kdybyste to nevěděli.
Co hrášku! Veškeré zeleniny. Případně i ovoce, včetně tropického. Stačí vědět, že všechny pocházejí z jedné a té samé pravěké sinice, nic moc víc není třeba. Hlavně pani, to vám povidám, takovej hrášek, to je škola! Všichni ti samozvaní odborníci, co desítky let roubujou jabloně a šlechtěj jahodníky a chřest, by si k vám měli chodit pro rady!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2012 15:30
- Nahlásit
lamalucni
to vám povidám, takovej hrášek, to je škola! Všichni ti samozvaní odborníci, co desítky let roubujou jabloně a šlechtěj jahodníky a chřest, by si k vám měli chodit pro rady
myslim, že se rovnou vrhnu na genetickou úpravu veškerých zemědělských plodin, páč to mám těžce v malíku
by si k vám měli chodit pro rady!
jistě, páč jakmile jahodník přestane plodit, stačí s nim zatřást a šup, Maruška může v lednu pro jahody.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2012 20:20
- Nahlásit
PetraKmyslim, že se rovnou vrhnu na genetickou úpravu veškerých zemědělských plodin, páč to mám těžce v malíku Tak ale esli máš jeden gen Mičurina tak to je naprosto samozřejmý,to dokonce musíš páč ti nic jinýho nezbejvá krz ten gen
|
Marush
Člen |
# Zasláno: 28 Kvě 2012 23:51
- Nahlásit
nechápu že chcete diskriminovat agresivní pejsky ze cvičáku, kam se pak mají vrtnout?
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 00:15
- Nahlásit
Shelticka
Jiná cvičitelka agiliti má v informacích pro zájemce tento bod:
Podmínkou přihlášení do kurzu je zvládání základní poslušnosti, pejsek by neměl být agresivní a měl by mít očkovací průkaz s platným očkováním.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 08:35
- Nahlásit
Hipík a Tonička a Rozinka
Jiná cvičitelka agiliti má v informacích pro zájemce tento bod:
jo to mi přijde jako dost rozumný, páč když už si to lidi neuvědomí, že svým psem ruší někoho jiného, je o co se opřít
Marush
agresivní pejsky ze cvičáku, kam se pak mají vrtnout?
je to ironie? není to ironie?
|
Cesmina
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 09:45 - Změnil/a: Cesmina
- Nahlásit
PetraK
Je to ironie? není to ironie?
No oni by na cvičáku potřebovali poradit velmi často lidi se psy, co mají nějaký problém agresi nevyjímaje. Právě tihle psi by měli mit lepši socializaci, lepši poslušnost (aby se za ni jejich vady schovali) a víc zaměstnání.
Vem si jenom tu socializaci - kde má být pes socializovan? Na cvicaku ne - ten je pro hodné, na ulici se ho všichni vyhnou.
I kdyby si majitele nakrásno doma vypilovali poslušnost, tak kde mají cvičit poslušnost za přítomnosti jiných psů, když je kolem nich psoprázdno?
A tak pak třeba hledají a vydají se za např. Desenským, protože je to jeden z mála lidí, který se s nimi bude alespoň bavit a pokud bude pes zabezpečen, tak může být i mezi psy. No a když se dotyčný svěří, že tam byl, najednou se zvedne les lidí, co mu na to řeknou něco ve stylu: Blázníš, to nebyl dobrý nápad, měl sis raději najít dobrého výcvikáře či zkušeného člověka, co to se psy umí. Ale NIKDO toho výcvikáře či člověka nebude jmenovat (nejen tady se víc člověk dozví co ne, než co ano).
A tak je začátečník s agresivním psem nadobro ztracen a znechucen se buď smiřuje s tím, že takový jeho pes je a nebo, pokud to překročí určitou mez, je pes utracen. A tady se opět zvedá les lidí, že přece to mohl řešit. Jenom kdyby si zašel na cvičák, tam by mu určitě poradili...
A kruh se uzavírá.
Je to ironie? není to ironie?
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 09:49
- Nahlásit
Cesmina
Tady se ale řeší tréning agility, ne klasickej cvičák, navíc instruktorka nemá asi moc zkušeností k řešení problémovýho chování...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 09:51
- Nahlásit
Cesmina
Souhlasím, že na cvičáku by měl být prostor pro řešení problémových psů. Ale určitě ne na specializovaném kurzu (ať už agility, dogdancingu, lovečiny...), tam nemá pes s nedořešenou základní poslušností co dělat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 09:58 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Cesmina
No oni by na cvičáku potřebovali poradit velmi často lidi se psy, co mají nějaký problém agresi nevyjímaje. Právě tihle psi by měli mit lepši socializaci, lepši poslušnost (aby se za ni jejich vady schovali) a víc zaměstnání.
no jasně, to bez debaty, ale.... od toho je cvičák, kde se učí poslušnost, ale ne agi a další "zájmový" kroužky už by podle mýho názoru měli jít psi, kteří jsou fakt zvládnutí, musí se umět chovat a ne že budou omezovat ostatní, aby chodili za roh, to ať se na mě nikdo nezlobí. Na klasickém cvičáku se s takovými potížemi počítá ale tady už by to mělo být zvládnuté, protože tohle cvičení /agi, dogdancing atd. už je o něčem jiném, ten pes při tom cviičení je navolno totál a MUSÍ BÝT OVLADATELNÝ a neohrožovat ostatní.
A tak je začátečník s agresivním psem nadobro ztracen a znechucen se buď smiřuje s tím, že takový jeho pes je a nebo,
začátečník s nezvládnutým psem prostě podle mě nepatří jinam než do poslušnosti, kde se pes musí naučit ho poslouchat mezi bandou jiných psů a naučit se mezi nimi chovat. Pak může jít do "zájmových kroužků"
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 09:58
- Nahlásit
ještě doplnění, pořád píšete o nezodpovědných majitelích, ale nevím, kde jste na to přišli, protože jsem psala, že majitelé se snaží a mrzí je to, že jejich pes je narušitel a hledají způsoby jak na to... já je nechci vyloučit uplně z tréninku, protože si právě myslím, že tam potřebují docházet co nejčastěji, aby se tam právě socializoval atd... pes tam většinu času cvičí spíše soustředěnost než agility, prochází se kolem... v agi je to začátečník a max proběhne tunel s tím, že táhne vodítko za sebou... zatím nebyl nikdo ohrožen a myslím, že k tomu ani nedojde, na to si dáváme pozor, ale do budoucna bych to ráda zlepšila tak, aby mohl cvičit i další překážky, pokročit dál i bez jištění vodítkem...
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 10:00
- Nahlásit
jo a tento pes chodil na klasický cvičák, říkám, že nemá problémy se všemi psy, ale jen s tím jedním na agi
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 10:01
- Nahlásit
Shelticka
nezodpovědných majitelích,
to snad ani ne nezodpovědných, já to vidím, jako neohleduplný. Myslím, že by právě měli nejdřív chodit do kurzů na poslušnost a do kurzů, kde se pes pod vedením výcvikáře naučí chovat mezi bandou psů a soustředit se na to co mu v ten daný moment páník říká a až potom může jít hopikat mezi ostatní, agi je o sportování, ne o soustřeďování se na základní poslušnost. Si myslím tedy.
|
Jabiro
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 10:04
- Nahlásit
jindra22
Ale kdepak. Máte jen nevychovaného psa. Dominance u psů téměř neexistuje...
Takové chytráky mám nejraději, po netu jsou z pár slov schopní určit, jaký pes je nebo není. Něco podobného je i neomylné určování diagnózy nemoci psa.
Já mít takové schopnosti, tak začnu podnikat ve virtuálním uzdravování a výcviku psů
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 10:05
- Nahlásit
Shelticka
no ale v tom případě ta přenosná klec je nejjednodušší řešení celého problému neproblému...když cvičí jeden ze "soků", druhej se zavře do přenosky, pak se prostřídaj, když se navzájem neuviděj, nebudou se ani rušit...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 10:07
- Nahlásit
Shelticka
ale v prvním příspěvku jsi psala něco o psech, kteří vyjíždějí po každém samci v dostřelu, tak jak to teda je?
|
Shelticka
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 11:09
- Nahlásit
lamalucni
psala jsem o více psech...
jeden vyjíždí po každém novém samci, stávající mu nevadí, ale dá se poměrně snadno ukorigovat a může fungovat normálně...
teď už píšu o tom druhém psovi z jiné skupinky...
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 15:32
- Nahlásit
lamalucni
Prosím tě, víc čti a míň piš. O dost.
Svý rady si nech pro senilního dědečka.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 16:16
- Nahlásit
jindra 22
Svý rady si nech pro senilního dědečka
no, možná to- podle vašeho projevu - i tak mínila, když vám odpovídala.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 29 Kvě 2012 16:28
- Nahlásit
Shelticka
psala jsem o více psech...
Jo, už to vidím, promiň, já jsem se v tom nějak ztratila. Ale tím spíš, pokud tam máte takových psů víc, bych je na agi vůbec nepouštěla, prostě ať si nejdřív dořeší poslušnost. Může si o tom druhém psu myslet, co chce, to mu nikdo nebere, ale musí být i přesto stoprocentně ovladatelný, nenarušovat chod lekce a neohrožovat nikoho.
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2012 17:35
- Nahlásit
Shelticka
no vetsina rad na nic...presne chapu co myslis,poslusnost neni nejvetsi problem asi..spis nesnasenlivost s nejakym psem,mam to tak u cuby,ma proste nektere psy ktere nesnese at delam co delam.stejne jako ja nemusim vsechny lidi,psi nemusi milovat kazdeho jen proto ze je pes.reseni bych videla,pokud souhlasi ti co ti na kurz chodi v treninku a opakovani,a uceni se ze na place se dela a neresi blbny,cili upevnovat pozornost na sebe ,odmenovat za bezproblemovy chovani pripadne sprdnout za nezadouci chovani...nam tohle zabralo a i vedle feny ,ktera neni nase oblibena na place fungujeme,tam se dela a neresi: ) pokud budou souhlasit majitele osttnich psu,nevidela bych to jako problem a nechala to paniky trenovat
|
Cesmina
Člen |
# Zasláno: 30 Kvě 2012 22:47
- Nahlásit
Povím vám příběh, který se stal na cvičáku v kurzu poslušnosti.
Byl jednou jeden pán a měl NO. Když byla zima, tak na cvičáku, prý bezdůvodně, napadl cvičitelku - ten NO. Roztrhl jí bundu a nějaký ten škrábaneček na paži pod ní měla. Pán donesl čokoládu a jelo se dál. Pes neměl nadále košík... Proč taky.
Po zimě přišlo jaro a cvičila se řadovka. A pán řekl psovi ať si sedne a pes neposlechl a tak, jak ho to učili, psovi chtěl pomoct zatlačením na zadek. A pes se mu zavěsil na ruku. Jel na pohotovost a na cvičáku strašná debata.
A příští týden se debatovalo dál. Cvičitelka mu totiž poslala mail, že má psa darovat jejímu známému, protože ho evidentně nezvládá. A ten pán, světe div se, měl to zvíře rád, tak nechtěl. A ona na něj naléhala dalším mailem... Nedaroval a napsal, že už nepřijde.
A všichni na cvičáku poplácávali cvičitelku, jak to všechno udělala jak nelíp to šlo a že ten pán, to je hrůza. Zeptala jsem se, proč ten pes neměl košík od té doby co ji pokousal? A jak přizpůsobila výcvik u tohoto psa jeho individuálním potřebám?
|
Cesmina
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2012 00:03 - Změnil/a: Cesmina
- Nahlásit
Jak jste pochopili z předchozího příspěvku, tak poslušnost jsme cvičit s paní cvičitelkou v nedalekém hájenství nehodlali...
A povím vám ještě jeden příběh, který se stal.
U nás ve městě je kynologické sdružení pod kterým se cvičí několikrát do týdne zejména agility a nic jiného (až na obrany) nenajdete, tak jsem se tam vydala.
Se psem, který se všeho bál. A tak ho ostatní hladili. Jen ve zbytku času cvičil překážky - takže jen okrajově.
A pak jsme se učili sedni - několi desítek metrů od lidí a psů, až jsme si uměli sednou i v jejich blízkosti. A pak se bál lehnout, tak jsme se učili lehni. Zatímco já a on jsme dřeli soustavně na, pro jiného psa, banalitě, ostatní si cvičili s cvičitelkou a nevšímali si nás.
A pak tam začal chodit jeden pes, kterého chtěl papat. Bert už nemohl být na volno. Když cvičil ten druhý pes, vodili jsme jej mimo, aby ho případně nerozptyloval. Když cvičil Bert, ten druhý byl také většinou mimo nebo v odkládačce. Nakonec jsme pesana ještě využili k tomu, že jsme cvičili přivolání v jeho přítomnosti.
Několik let jsme chodili na agility a z agility toho moc neumíme, ale potkali jsme lidi, co nám byli ochotni vytvořit prostředí, které jsme potřebovali. Lidi, kteří nás neodsoudili, ale pomohli nám. Lidi co se nás snažili pochopit. S tím co a jak chceme cvičit jsme sice museli chodili sami (Maruška je spíš přes to agility, ale také něco pomohla dopilovat či navrhla), takže nám taky trvalo nějakou dobu, než jsme si to v hlavince srovnali, co vlastně chceme (navštívili jsme několik výcvikových kurzů, které nám pomohli najít směr), ale přesto nás nikdo nevykázal - stačilo mít přiměřeně zabezpečeného psa v rámci aktuálních okolností.
Jsme ji za to, jak se zachovala moc vděčni. Mohla nás a tudíž Bertu odepsat. Mohla nás poslat nejprve na kurz poslušnosti do nedalekého hájenství. Mohla nám, jako jedna místní celebrita, vynadat do začátečníků, když jsme za ní přišli s tím, že jsme začátečníci a upřímně se u svého počínání bavit a smát se našim chybám. Mohla nám zdůraznit, že tady je agility, tak co tam chceme, když nás agility moc nebere, ale místo toho se učila s námi. Jak málo stačilo a mohli jsme být ti smíření (viz včerejší zpráva). Nejsme. Bojujeme. Jde to pomalu, ale vyhráváme.
Pokud se domluví skupinka lidí, co chodí cvičit na cvičák, že je pro ně potencionálně problémový pes akceptovatelný, popř. za jakých podmínek ze strany majitele, tak není jediný důvod ho z výcviku vyloučit.
Jestliže můžete pomoct - třebas jen tím, že jste - buďte.
|
jindra 22
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2012 00:26
- Nahlásit
PetraK
tak zkušený chovatel, který má potíže s tím, že mu překvapivě malé štěně doma čůrá a bobkuje? zvláštní, že jo?
Někdy mám pocit, že čůráš a bobkuješ doma i ty, Petro.
|
Cesmina
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2012 00:40
- Nahlásit
jindra 22
A ty máš snad Jindro toaletu na dvoře a nebo chodíš do lesa?
V čem vás posune tahle debata jako lidi? A v čem jako majitele psů?
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 31 Kvě 2012 08:29
- Nahlásit
Cesmina
Pokud se domluví skupinka lidí, co chodí cvičit na cvičák, že je pro ně potencionálně problémový pes akceptovatelný, popř. za jakých podmínek ze strany majitele, tak není jediný důvod ho z výcviku vyloučit.
Jestliže můžete pomoct - třebas jen tím, že jste - buďte.
Moc hezky napsáno ...celé!!! ono někdy jen stačí když lidi nebudou házet "klacky pod nohy" těm co se snaží, byť jejich pokroky jsou fakt po pidi krůčcích...ono i tím pidikrůčkem se občas dá našlapat slušná štreka
|