Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agrese na cvičáku
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Shelticka
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 14:49
- Nahlásit

Ahojte, mám dotaz. Vedu agi tréninky, několik skupinek... V každé se už najde nějaký pes, co si asi myslí, že je alfa samec a ostatní nové samce příchozí na trénink chce zamordovat. Přichází mi stále noví členové a nemám bohužel tolik skupinek, aby tito agresoři mohli být rozděleni každý do jiné. Je hodně stresující pro všechny zúčastněné neustále být ve střehu, schovávat psy někam za roh atd. když daný agresor je zrovna na řadě v tréninku a je potřeba ho pustit z vodítka.
Poraďte mi někdo prosím jak takovéto psy zkamarádit, nemyslím tím, aby si spolu hráli a milovali se, ale aby se chovali alespoň neutrálně a mohli být v klidu puštěni na volno pro pohodový trénink agi aniž by jsme se báli, že z cílové rovinky si to pes namíří přímo na nenáviděného psího kolegu...
Díky

jindra 22
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 15:08
- Nahlásit

Shelticka

Agresora vykázat ze cvičáku. Nic jednoduššího mě nenapadá.

Gerda
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 15:27
- Nahlásit

Shelticka
je potřeba ho pustit z vodítka
pokud cvičí ve skupině agresivní pes, pak by nemělo být potřeba pouštět ho z vodítka, kor když to u lidí vyvolává nervozitu, tzn nálada je taková, že pes tu agresi může ještě vystupňovat, pokud teda cítí nervozitu ze všech a zejména ze svého psovoda i z trenéra. Pokud si chce člověk pouštět nezvládnutýho agresora navolno, pak by si měl platit individuální hodiny, kde žádný jiný pes není, jinak by možná místo agi měl pracovat na usměrnění agrese a zvykání na jiné psy, na koncentraci psa v přítomnosti jiných psů.

corgi
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 16:22 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit

Shelticka
Vidím to stejně jako Gerda - tedy z vodítka nepouštět. Pokud pustit, bude muset mít náhubek. To bych dala přímo do pravidel (jako to píšou na výstavách, "agresivní psi musí být opatřeni náhubkem"). A když se bude majitel agresora cukat, že náhubek nemá, nechce apod., dala bych mu možnost docházet na individi hodiny, za které si tedy připlatí.
V té atmosféře, kdy ostatní jsou nervózní, samotný agresor je vzrušený hrou, pohybem a majitel je nejistý, půjde nějaké spřátelení těžko...

Gerda
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 16:38
- Nahlásit

corgi
Pokud pustit, bude muset mít náhubek.
nepustila bych ho mezi ostatní psy natěšený na cvičení ani s košíkem, nemá jim to co kazit, nemá je rozkoncentrovat na rvačku, když se těšej na cvičení. Adrenalíny tam budou pozvedaný, neni důvod vzteklýho psa pouštět mezi ostatní byť s košem....ať si tam s nim majitel chodí na vodítku, učí ho soustředit se na sebe i v takovym prostředí, ať využije tý atmosféry, natěšenosti, rozječenejch psů k tomu, že se ho naučí ovládat i v takovým prostředí a pes si na to zvykne. Jinak by stejně agi dělat nemohl, kdyby místo na trať letěl do jinýho psa....

corgi
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 16:40
- Nahlásit

Gerda
Jinak by stejně agi dělat nemohl, kdyby místo na trať letěl do jinýho psa
No to je pravda, to by byl z agility coursing...

Shelticka
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 21:09
- Nahlásit

Tak díky za rady, ale radu jak je zkamarádit/omezit agresi, o kterou jsem žádala jsem tady nenašla... tak ještě to upřesním

V jedné skupince je to roční pes, ve skupině jsou ještě další dva samci, ale vychází spolu v pohodě, protože se znají ještě od dob kdy agresor byl štěně a ti dva si ho zpacifikovali. Teď dospěl a jakmile přijde na cvičák nový pes-samec je oheň na střeše, zřejmě si dělá nároky na cvičák a chce dokázat nováčkovi, kdo je tady šéf... i když je v podstatě pod těmi dalšími dvěma psy co tam máme, netroufne si na ně...

Ve druhé skupince je to taky roční pes, je to skupina úplných začátečníků a štěňat, shodou okolností samé feny kromě něj a jednoho taky ročního psa, kterého od počátku nesnáší. Druhý psík byl dříve v pohodě, ignoroval ho... ale teď už trošku taky dospěl a vytvořil si na agresora taky averzi a jak se ti dva vidí, tak po sobě řvou na napnutých vodítkách...

Já bohužel nemám opravdu čas nabízet všem trošku problémovým psům individuální hodiny, vykázat z tréninků je taky nechci, majitelé se fakt snaží a když si zaplatili kroužek agi tak jim asi nemůžu zakázat cvičit agi dokud si psa nevychovají (což se jim třeba nemusí nikdy podařit)... jasný jako v podstatě můžu, ale radši bych jim nějak pomohla to vyřešit. Od počátku lidi ví, že jsme agility a ne nějaká převýchovna ani poslušnost, ale když můžu, tak jim se vším co zvládnu aspoň poradím, ukážu jak na to atd...

Když jsou ti psi daleko od sebe, tak jsou v klidu, když jeden cvičí, tak je druhý radši někde za rohem... ale to je prostě protivné pořád hlídat, kde se kdo nachází, jak je daleko, jestli nestojí "na raně" druhýmu psovi...

Děláme vždycky chvilku cvičení, že se lidi snaží upoutat pozornost psa na sebe a udržet si ji v klidu... třeba jsme v kroužku, psici posazení a soustředí se na páníky, v klidu, v tom z ničehonic jakoby psovi udělalo v hlavě "cink aha tady je vlastně můj sok" a nastane řev na napnutým vodítku... jakmile ho páneček opět upoutá na sebe psovi to zase přecvakne a poslouchá jak hodinky...

Biluška
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 21:18
- Nahlásit

Shelticka
v klidu, v tom z ničehonic jakoby psovi udělalo v hlavě "cink aha tady je vlastně můj sok" a nastane řev na napnutým vodítku... jakmile ho páneček opět upoutá na sebe psovi to zase přecvakne a poslouchá jak hodinky...
Traverzu už jste zkoušeli?

Falco
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 21:18
- Nahlásit

Obávám se, že skamarádit je prostě nelze, takovou radu tady asi nedostaneš. Mám velmi dominatního psa, chodím s ním na cvičák, ale právě pro tu dominanci ho nikdy nepouštím volně do her s ostatními psy. Samozřejmě, že při cvičení se koncentruj na mě, dokáže být vedle soka bez problémů odložený, dokonce s jedním takovým pravidelně stopujeme a cvičíme, ale volně spolu být nemůžou.
Obávám se, že jiné řešení, než agresora oddělit není. Není to příjemné, ale mohlo by se ti stát, že odejdou ti ostatní a ve skupince zůstane jen agresor.

helps
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 21:36
- Nahlásit

bohužel snahy o pohodové soužití pejsků na cvičáku už jsme v ČB vzdali..... prostě když je tam přítomen jeden z těch problémových, tak jsou všichni na vodítkách a pouští se jen když je pes na řadě, takže konflikt nehrozí.... pokud teda nevnímá páníčka ani když je na parkuru a chce si jít něco vyřizovat, pak bych je opravdu vykázala ať nejdřív začnou s poslušností. takhle to pak takový pes kazí všem

corgi
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 21:50
- Nahlásit

Shelticka
když jeden cvičí, tak je druhý radši někde za rohem...
Souhlasím s Falco - já být klientem a muset se neustále schovávat se svým psem, o kterého se bojím, že bude napaden, tak už nezaplatím a pojedu jinam. Osobně mám spíš opačný problém - dominantního samce - ale toho "utraverzuju" a navolno na cvičáku pouštím jenom v případě, že tam žádný potencionální sok není.

Shelticka
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 22:00
- Nahlásit

Biluška
no být to můj pes, tak ho ztravezuju takový puberťácký moresy bych mu netrpěla, ale páníci jsou celkem měcí a já jim asi nemůžu říct "zmlať ho zmlať ho" to by asi fakt odešli všichni ostatní taky kdybych propagovala násilí

Tak ono ostatní lidi s fenama ani tak v nervech nejsou, s nimi si ten pes hraje jako mílius a spíš je nešťastný, když si oni nehrají třeba s ním... ale jakmile vidí svého vytipovaného nepřítele... a to je mi právě líto toho nevinného co se musí schovávat... zatím se teda (ťukám) nic nestalo a když byl jeden z nich puštěný a namířil si to na soka, tak se dal odvolat... ale je to takové riskantní... nevim jestli by pomohlo jim třeba dát koše a nechat je si to vyříkat, ale to bych se bála, že si je sundají a bude zle...

Shelticka
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 22:02
- Nahlásit

opravdu vykázala ať nejdřív začnou s poslušností.
tady jde o to, že ten pes má dobrou poslušnost a i s jinými psy vychází v pohodě, takže se to nějak natrénovat bokem vykázáním z tréninku nedá, má prostě jen tohohle soka na cvičáku... nevím, kdyby mi tam přišel další samec, jak by se choval... jde mi teď o tyto dva, jak zařídit, aby dokázali fungovat, aby jsme se nebáli, že se servou...

LucieS
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 22:29
- Nahlásit

Napadají mě dva postupy, buď si oba psy vyčlenit samostatně, dát jim košíky a naučit je spolu fungovat - ale ne stylem rvačka s košíkama, ale oba páníčkové musí psy korigovat. Zabere to jen na tyhle dva psy, jen když se oba majitelé budou snažit dělat to dobře, no a pokud je tam hodně velká averze, je to běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem.
Anebo, pokud jsou psi menší a jen "dělají ramena", domluvit se s ostatními majiteli a pokud jeden půjde po druhém, tak majitel toho druhého psa musí na agresora drsně vyjet, ke psovi ho nepustit, ostatní lidé taky psa odhánějí - pokud pes není příliš jistý v kramflecích, tohle ho rozhodí a útoky si může rozmyslet. Chce to ale šikovné a schopné ostatní majitele a aby ti psi nebyli příliš velcí agresoři.

Gerda
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2012 22:47
- Nahlásit

Shelticka
máte tam odkládačky? Myslim si, že zkamarádit nepůjdou, možná ani nepůjdou ukáznit, aby se na sebe vyprdli, protože tam v tuhle chvíli není nikdo, kdo by jim to byl schopen zakázat. Bývá na cvičení zvykem, že pes, který necvičí, je v odkládačce a neruší ty, který cvičej. Pokud se ti psi točej na napnutých vodítkách a už po sobě startují navzájem a je nutný, aby spolu byli schopni vycházet, pak myslim, že by bylo dobrý, aby si na sebe pořádně zvykli, víc spolu chodili ven, zvykli si na přítomnost druhýho, nebo byli uposlušnění natolik, že zákaz poslechnou. Jelikož sama bych tuhle situaci neuměla vyřešit spřátelením psů, napadá mě jen řešení zavřít necvičícího psa do odkládačky po dobu cvičení druhýho psa. Neúspěšným řešením těhlech konfliktních situací by sis mohla sama poškodit pověst instruktora agi, pokud by se mělo do budoucna stát, že agresoři ti tam budou napadat nekonfliktní psy a kazit jim cvičení. Nicméně je to jen můj názor, nikoli rada.

Shelticka
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2012 07:30
- Nahlásit

odkládačky tam nejsou, není to klasický cvičák, ale jsme kroužek pod střediskem volného času, psi jsou uvázaní u stromů... teď to vypadá tak, že když cvičí agresor, je druhej buď ve velké vzdálenosti nebo zarohem budovy,v budce na překážky... děláme třeba že jeden sedí pánovi u nohy, druhý se prochází kolem ve vzdálenosti několika metr a když se pes na psa jen podívá a je hodný, je odměňovaný, pokud vyjede, okamžitě ho majitel strhne a jdou jiným směrem... oba jsou poslušní a zatím se vždycky dali zklidnit, odvolat... i dokázali sedět (s pánem) pár metrů od sebe a v klidu, ale jak říkám, z toho najednou cvak a vyjede... Majitelé už se myslím domlouvali, že by spolu šli někdy ven i bokem mimo trénink, ale nevím jestli to už uskutečnili...

Shelticka
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2012 07:31
- Nahlásit

psi nejsou malí, je to borderák s australákem, v druhé skupince krátkosrstý koliák

lucYnka XIII
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2012 11:19
- Nahlásit

Shelticka
a neslo by poridit klec, kdyz nemate odkladacku? Me na cviceni napadat jinej pes myho psa, nebo muset dokonce chodit za roh, protoze ten co je agresor cvici, tak bych se na to rychle vyprdla a sla nekam jinam.

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2012 11:40
- Nahlásit

lucYnka XIII
Me na cviceni napadat jinej pes myho psa, nebo muset dokonce chodit za roh, protoze ten co je agresor cvici, tak bych se na to rychle vyprdla a sla nekam jinam.

přesně tak. Majitelé agresora by měli svého psa prostě zajistit, aby nestresoval ostatní - tak ať s ním cvičí na prodlouženém vodítku, když tohle dělá, aby psovi neumožnili napadat. Jen si to ten pes upevňuje a mastí si ego Já jsem platící zákazník a nevidím důvod, proč nechat za svoje peníze masírovat psa od nějakýho magora a vybudovat si tak u svého psa nežádoucí chování a ještě si za to platit.

jsou dvě možnosti - buď odejde agresor - když si ho majitelé nezajistí
no a nebo
budou postupně odcházet ti, co do nich ten agresor jde.

Mně prostejma počtama vychází, že když by měl někdo odejít, je lepší ten, kdo může odradit ostatní.

Shelticka

Ty vedeš kurzy, ty určuješ pravidla. Majitelé by si prudiče měli pořešit nebo minimálně zajistit, a nedovolit mu tohle dělat.

Jimmi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2012 11:57
- Nahlásit

Shelticka
Jestli k tobě nechodí lidi na výcvik poslušnosti, ale na agi, měla bys ten problém přenést hlavně na majitele těch psů. Stejně je to z větší části o výchově... někteří psi, když jsou na vodítku, jsou velcí "páni", protože na druhém konci vodítka mají svého pána a cítí silnější. Většinou psi, kteří na sebe štěkají a potom se pustí na volno, se očuchají a jdou od sebe, maximálně na sebe zavrčí. Psi tolik do rvaček nejdou, spíš soupeře provokujou. Klidně bych je před začátkem cvičení nechala očuchat a jejich pořvávání potom už neřešila. Musí to ale udělat majitelé, je to jejich zodpovědnost. Ostatní co k tobě chodí, z toho musejí být rozladění a nechtějí řešit dva čokly, když mají zaplacenou hodinu.
Tak nevim....asi to moc velká rada není )

helps
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2012 12:06 - Změnil/a: helps
- Nahlásit

tady jde o to, že ten pes má dobrou poslušnost

chápu, že mimo cvičák poslechne, ale určitě i venku potkává jiné dominantní samce a jde o to, aby ho majitelé uměli v takových situacích zvládat a on poslechl a neřval na natáhnutým vodítku.... pokud to nezvládá, tak mají pořád co cvičit.

jde mi teď o tyto dva, jak zařídit, aby dokázali fungovat, aby jsme se nebáli, že se servou...

podle mě ty s tím nic moc na cvičáku neuděláš. ze zkušenosti vím, že tam není čas nic moc řešit a u nás takový psi byli vždy přivázaní a v případě potřeby na okřiknutí majitele poslechli a zklidnili se....... anebo opravdu nejlepší řešení, je jedna kovová klec, do který se agresor bude zavírat a ven půjde jen když je na řadě. teď tam máš skoro samé feny, ale situace se může změnit a on pravděpodobně bude machrovat na každýho samce, takže to asi jinak než zavřením do klece nevyřešíte (pokud prostě majitele dostatečně nerespektuje a neposlouchá). jako majitel druhýho psa by mi vadilo odcházet až někam za roh.... prostě jak píše PetraK majitel si ho musí zajistit a nesmí ho nechat provokovat a vyvolávat konflikty. ale žádné extra rady to nejsou no...... já mám ale už jistou averzi na tyhle dominantní hajzlíky, takže já bych se s nima nepárala no. ale chápu, že jim nemůžeš říct, ať jsou na něj tvrdší a naložejí mu, oni taky někteří lidi by si to mohli špatně vyložit a nadělat víc škody. a jak říkáš na tebe by to asi moc dobré světlo neházelo

kejtlin
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2012 12:46
- Nahlásit

Agresivní pes nemá navolno bez koše mezi ostatními psy co dělat, to je můj názor

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2012 12:53
- Nahlásit

Shelticka
Asi tě moc nepotěším, ale mám viceméně stejnej názor, jako ostatní. Určitě bych se na placeným cvičáku nenechala prudit nějakým vysíračem. Jasný, sem tam se stane, že se psi drcnou, ale pokud je to ve fázi, kdy to všichni ví, všichni to řeší, jedou tam nervy, co se kde stane, tak to fakt ne. Splácla bych peněženku a vypadla jinam.

Jimmi
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2012 14:08
- Nahlásit

kejtlin
největší procento takzvaně "agresivních" psů, jsou nevychovaní vysírači, bohužel bez nějaké větší motivace na svého pána a na hru

kejtlin
Člen
# Zasláno: 24 Kvě 2012 14:12
- Nahlásit

Jimmi
největší procento takzvaně "agresivních" psů, jsou nevychovaní vysírači, bohužel bez nějaké větší motivace na svého pána a na hru

máš pravdu, ale to ve finálovém chování nic nemění
mě kdyby jiný pes šel do psa, tak by mi bylo jedno, zda je agresivní nebo jen vysírač

Jabiro
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:42
- Nahlásit

Já osobně bych to řešila tak, že bych slušně majiteli/lům agresivních psů řekla, ať si je prostě usměrní (jak, to ať si domyslí a pořeší sami nebo se zkušeným výcvikářem), aby ostatním neznepříjemňovali trénink.
Patřím mezi ty, jež mají dominanta jako blázen, ale prostě při výcviku si psů nevšímá a i když po něm nějaký vyjede, tak to ustojí. Musím ho mnohem lépe hlídat, když necvičíme, psa zavírám (i kdybych si sebou měla tahat pokaždé klec nebo kennelu), je to můj problém, nechci tím obtěžovat ostatní a už vůbec ne, aby se mi rval.

Jabiro
Člen
# Zasláno: 25 Kvě 2012 11:47
- Nahlásit

Jo, a souhlasím s názory výše, že než abych na každý trénink šla vystresovaná, jestli mi dnes psa nějaký jiný pes napadne nebo ne, tak bych se na to radši vykašlala a šla jinam. Tímto se dá totiž taky pěkně pokazit mladý jinak pohodový pes a za to vám jako výcvikáři nikdo nepoděkuje a akorát vás pomluví.

Cesmina
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2012 12:23
- Nahlásit

Pokud je cvičení třeba od tří do pěti, tak se domluvit, že by ten "problémový" pes chodil na konec a cvičilo by se s ním jako s posledním.

jindra 22
Člen
# Zasláno: 26 Kvě 2012 12:42
- Nahlásit

Jabiro

Patřím mezi ty, jež mají dominanta jako blázen,

Ale kdepak. Máte jen nevychovaného psa. Dominance u psů téměř neexistuje, jak jste se zde mohla dočíst od "zasvěcených".

PetraK
Člen
# Zasláno: 28 Kvě 2012 12:51
- Nahlásit

jindra 22

milý jindro opět pletete hrušky s jablkama. Jabiro hovoří o tom, že její pes je dominantní vůči PSŮM , nikoliv vůči ní. Než na něco začnete ublíženecky reagovat, tak si to, prosím, řádně přečtete. tedy pokud ze sebe nechtěte dělat ještě většího ... jak to jen kulantně říct??? no pokud prostě nechcete vypadat jako hlupák.

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání