Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Přivolání, nelovení - bez pomoci elektrického obojku
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 08:59 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

Bylo mi líto nechat stranou některé informace z témátka http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_11839_0.html, které založila wami
zjednodušeně principy:
- odměňovat
- stupňovat nároky
- nabídnout alternativní vyžití
- mít oči všude a předvídat

Gerdička:
Já nejsem moc reprezentativní vzorek, psa rozloveného jsem měla slušně, protože jsem jí to povolila, nijak jsem se nad tím nezamýšlela, výsledkem byl pes, co aktivně zvěř vyhledával a v dočuchu či dohledu honil. Žádnou převratnou teorii nemám, psa mám poměrně velmi snadno ovladatelného s podvolnou klidnou povahou, tudíž tady zřejmě bylo to veliké ulehčení práce. Zakazovala jsem lov v jeho úplném počátku, protože to na psu bylo velmi dobře zřetelné, kdy začíná lovit. Směrovala jsem do míst, kde psa chci mít, na šňůře nejdřív, poté nepozitivním zákazem a pohybovým usměrněním. Ze začátku vypadly ty procházky navolno jako opravdu pořádná buzerace a asi to i buzerace byla, pes se v podstatě nesměl hnout z cesty. Pilovali jsme pořád přivolávačku a zvyšovali aktraktivitu motivace. Se psem ultramegalovcem bych si poradit neuměla, takže toto je jen má chabá malá jedna zkušenost s čoklem vlastním

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:00
- Nahlásit

Wami

další článek "jak na to"
http://www.clickerdogs.com/perfectrecall.htm

Pro neangličtináře se omlouvám, ale nemám čas překládat, navíc nejsem tak skvělý angličtinář, abych si byla jistá, že to dovedu se všemi nuancemi...
pro orientaci v článku zkuste google překladač, no...

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:01
- Nahlásit

ještě Wami
moc se mi líbí ten navrhovaný postup podle S.G. - zjednodušeně: vybereš si 10 situací, kdy tvůj pes nemá ideální přivolání, seřadíš je od 1 do 10 a postupně dolaďuješ (na jiný povel, než kteý jsi používala doteď) přivolání v těch situacích, vždy si je připravíš tak, abys byla úspěšná. Myslím, že každý těch 10 situací najde...

Takže lovení - pro většinu lidí asi 10ka, pak řešíš až v momentě, kdy máš za sebou 9 postupných kroků... a jak na to konkrétněji, už je v tom článku. Pro mě coby pro klikraře se mi líbí to rozvržení řešení situace do postupných ztěžujících se kroků, kdy dál jdu až tehdy, když pes perfektně zvládá stupeň předchozí...

Popravdě - většina lidí řeší "až to lovení". Ale ruku na srdce - kolik situací mimo to (třeba ne tak důležitých, ale přece existujících) je, kdy pes taky nezareaguje na přivolání?

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:03
- Nahlásit

Eldoguero
Nevím no, já jsem potřebovala, aby mi psi lovili, ale zároveň byli ovladatelní a odvolatelní od zvěře. U psa se mi podařilo dosáhnout slušného vystavování zvěře (ani jeden není ohař), u fen není vystavování tak pevné, ale vystavují (vystavovaly). V případě, že psům zvěř vyloženě vyskočí pod nosem, jsem schopna je zastavit během pár metrů. Ale zase v jiných případech od nich vyžaduji aktivní vyhledávání zvěře. Řekla bych ale, že psi celkem dobře rozlišují situaci, kdy jsme na procházce a kdy jdeme opravdu lovit.
Hodně mi pomohlo "daunování", které i upevnilo do jisté míry i vystavování. Stafbulka nevystavuje, ale je odvolatelná prakticky ihned, ale s ní to tak bylo vždy - je prostě taková.
Možná je to tím, že psům umožňuji lovit a oni pak lépe spolupracují a nemají takové tendence k lovení samostanému, řekněme nechtěnému.

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:05
- Nahlásit

Falco
Pak jsem sem i na jiná fóra několikrát psala, některé místní účastníky jsem i otravovala mailem, četla vše, co se naskytlo. A výsledek? Prostě jsem se smířila s tím, že mám psa s extrémě vyvinutým loveckým pudem. Koneckonců, každý pes má něco - někdo žere blivajzy, někdo žrát nechce, někdo neaportuje, jinej nevleze do výtahu.
Ale protože spolu potřebujeme žít a chodit ven, máme tohle řešení.
1. Na vycházku jdeme SPOLU. To znamená, že se psovi po celou dobu vycházky věnuju. Házím balony, šišky, klacky, cvičím hledání předmětů, případně společně běháme. To vše můžeme bez vodítka a ve známém a bezpečném prostředí. Pes je na mě plně koncentrován. Pokud si chci pročistit hlavu a nevěnovat se psovi, připnu ho na vodítko (flexinu) nebo stopovačku, KTEROU DRŽÍM V RUCE. Ale i při tom ho sleduju a pokud se začne projevovat začátek lovení, okamžitě ho odvolávám a zase si hrajeme.
2. Protože o to lovení miluje a já chci, aby si to užil, a protože na lovecký výcvik jsme už oba staří, máme vlastní variantu. Opravdu dlouhou stopovačku připlou velmi pevnou karabinou do postroje. A místa, kde se výborně slídí, ale moc se nezamotává - ideální jsou louky nebo osení tak 40cm. Stojíme na kraji louky on už to ví, nasává a strašně se těší. Jdeme loukou a já ho vysílám na té stopovačce jako se vysílá na revír - doleva, ke mně, doprava, ke mně... Je teda pravda, že když toho zajíce vyžene, přijde ke slovu ta stopovačka Ale po roce takovéto práce ho už i občas odvolám (je to tak 1:1). Bard je naprosto nadšen, vylítá se do mrtva a já jsem moc spokojená, když ho vidím dělat to, co ho nejvíc baví.

Myslím si, že někdy je lepší akceptovat přirozenost psa, třeba i na úkor vlastního pohodlí. Pokud chci mít z jakéhokoli důvodu doma loveckého psa, měla bych počítat s tím, že bude lovit. A kdo mi dává právo ho o tuto jeho přirozenou radost připravit?

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:06
- Nahlásit

kachna_

moc dobrej nápad

moc se mi líbí ten navrhovaný postup podle S.G.......

teď jsem to akorát okopírovala- jsi rychlejší

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:07 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

PetraK doplnění a námitky vůči Falco

Eldoguero
Možná je to tím, že psům umožňuji lovit a oni pak lépe spolupracují a nemají takové tendence k lovení samostanému, řekněme nechtěnému.

tohle, si jako lajka myslím, je ta důležitá věc, a je na tom v podstatě postavená výchova a výcvik loveckýho psa a i z toho odvozená "moje" metoda. že to totiž tomu psovi nezakazuju, ale ukážu mu svoje pravidla lovu - když už "jsem ten šéf".

ad ta stopka - no já jsem jí právě při tom učení nepoužívala tak jako klasicky, že ten pes pobíhá se stopovačkou, kterou já musim sledovat a zašlapávat a skákat na ní, alébrž, že to byla moje "prodloužená ruka" pojistka. tzn, volně jsem jí držela v ruce a na "ten lov" jsme šli spolu a já jsem určovala pravidla. Takže jako pozitivní motivace se to brát nedá- spíš je to pojistka.

Po pravde nejsem si jistá, že klikr je pro psa, který je skutečný lovec taková motivace

no myslím si , že není. Nemám psa skutečnýho lovce ( ohař od mala učený -laicky - co tak jako se zvěří ), ale prostě pokud zvíře vystaví, tak klikr nemá šanci, hlas ano, ale klikr si můžu nacpat do zadele, zapikolikuje se a nehne se. Je v ten moment ovladatelný mnou, ale to že bych klikla ho nezajímá. _A že jinak klikruje. Já jsem to tu už kdysi dávno řešila. že jsem se podivovala, že prostě v tu chvíli ten pes ten klikr nevnímne a mne ano. Jenže je to prostě jeho práce, on mne vnímá, otáčí se na mne, ale kdybych tisíckrát klikla, je mu to fučik není to ten správnej motiv. A to jak podotýkám neloví a je klikací

Falco

jakéhokoli důvodu doma loveckého psa, měla bych počítat s tím, že bude lovit.

si tady dovolím odporovat - musím počítat s tím, že ho musím naučit, že nebude lovit. Lovecký pes není od toho aby lovil, ale aby se mnou spolupracoval a pracoval podle toho jak mu řeknu. Si tak jako myslím.

Gerda

, souhlasim s použití trestů ve výchově, ale taky bych asi nebyla tak skeptická k pozitivní výchově a vyzkoušení víc metod, co by mohly třeba pomoct nebo sednout na konkrétní zvíře. A klikání neni jen o sezení na louce a čekání, až pes něco udělá. Každej pes se musí do toho klikacího modu přenastavit, naučit se, že se po něm něco chce, nějaký samostatný vymejšlení věcí. A pro psa učenýho povelama to bývá třeba težší než pro psa vedenýho tim shapingem odmala.

jo, přesně tohle tvrdím už dávno, že pes se prostě musí na to klikání nastavit a pokud byl doteď normálně povelovanej, tak si musí z hlavy vygumovat to, že čeká až se mu řekne co má dělat. Prostě se musí naučit používat tu makovici. A je to fajn vidět, jak čoklidovi ta makovice šroubuje

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:08 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

kachna_
Tak určitě lovecký pes není od toho, aby více i méně bezprizorně pobíhal po lesích a lukách a pronásledoval zvěř, ale od toho, aby byl nápomocen při lovu. V praxi se většinou jedná o dohledávky a dosledy střelené a postřelené zvěře, přinesení drobné zvěře (bažant, kachna, zajíc), event. aktivní spolupráce při lovu (naháňky větš. na prasata).
Spolupracovat tak, jak si člověk představuje se pochopitelně musí naučit. jasný je, že pak nejde o odnaučování lovení, ale právě o ty pravidla, o kterých píšeš. jde to snadno, či méně snadno - kus od kusu Ale jde to
Ovšem, myslí, že to psal někde Psíček - on lovecký pud (lovení) nemusí mít celkem nic společného s loveckým výcvikem. Pokud mám jakéhokoliv loveckého psa nemusí nutně lovit jen proto, že je to řekněme kokr, nebo ohař. Obráceně pochopitelně - chci-li psa skutečně loveckého, pak jaksi automaticky předpokládám min. nějaké lovecké vlohy.
Navíc lovecký pud není rozhodně doménou loveckých plemen, stačí se podívat na drtivou většinu populace maliňáků, což jsou lovci jak víno, přestože jde o plemeno ovčácké

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:10 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Eldoguero

???? mám se k tomu vyjádřit

já myslím, že zatím ne, páč kachna vyndavá šikovně ty příspěvky co v tom tématu hovořily k věci tak jak téma bylo nastavené. aby to bylo pohromadě a bez náplavy.

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:11 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

PetraK
Chtělo by to najít místo, kde jsou bažanti a křepelky, ty sedí do poslední chvíle. Mně se osvědčilo mít stopku v ruce, pro mě to bylo napojení na psa, byla jsem si jistější, mohla jsem pozorovat psa. Chce to mít výdrž a chodit tím polem, trávou furt, však ona na něco narazí. Nechala jsem vždycky předtím Ešus vylítat někde jinda, vyblbnout a pak jsme šli se stopkou hledat žvížata. Oči jsem měla furt na psovi. Myslím, že na každém psu se pozná, když zvěř navětří, v ten moment jsem dala čekej! (pochopitelně zpočátku nereagoval, takže se zastavil právě o tu stopku), jakmile zareagoval a počkal na mě, jásání, chválení, odměna (tu zpočátku taky vůbec nechtěl, jen se klepal aby mohl vyrazit -takže jsme se učili vydržet v tom čekej- pak začal i odměnu vnímat), když už poslechne na to čekej! tak panička jde dopředu a zvěř vyplaší, jakmile pes vystartí, zase čekej! a hrozná radost, jásání ohňostroje, pentle apod. někdy můžete udělat změnu, že po prvním čekej, půjdete spolu - pes u nohy, pánčička připravená s povelem čekej! na moment, že pták vyletí, jindy po prvním čekej z toho místa odejdete, prostě tak, aby pes nevěděl, jak to půjde dál. Nevím, jestli jsem to popsala úplně tak, aby to bylo pochopitelný, navíc jsem laik, ale u nás tohle zafungovalo.

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:15
- Nahlásit

Davídková Renata
kachna_
Mě by zase zajímalo, Mája má povoleno na louce lovit myšičky. Dala by se při pozitivním nácviku tolerovat nějaká takováhle "kompenzační pomůcka

hele já to nedovoluju,jednak mám myšky ráda.-))))))))) a dvanak jsem se utvrdila ve svým názoru na stránkách p. Dubového,který to též nedoporučuje neb pokud se psem stopuješ neni vyloučený,že se ti na stopu vyflákne a pude rači lovit tu myš..

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:21 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

Došla jsem na stranu 4, myslím, že dál už to byla jen diskuse o eo, jestli jsem někoho vynechala, tak se omlouvám, doplňte podle libosti a chuti
Ještě tu byla poznámka, že psovi, který rád aportuje je možné to lovení nahradit aportování

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:22
- Nahlásit

PetraK
???? mám se k tomu vyjádřit

já myslím, že zatím ne, páč kachna vyndavá šikovně ty příspěvky co v tom tématu hovořily k věci tak jak téma bylo nastavené. aby to bylo pohromadě a bez náplavy.

Ne ne, v pohodě, já už to změnila, ono totiž v okamžiku,kdy jse původní příspěvek psala byli nahoře jen ty první příspěvky, souvislosti mi pochopitelně došly v okamžiku, kdy jsem, kdy přibyly další

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:26
- Nahlásit

kachna_
Ještě tu byla poznámka, že psovi, který rád aportuje je možné to lovení nahradit aportování
Ano, pokud má pes místo mozku balonek, je to výborná metoda a opravdu velmi slušně funguje. Podmínkou je, že páníček musí být min. zpočátku rychlý, hoooodně rychlý

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:29 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

Já ještě přidám, protože jsme neměli peníze na druhý eo, tak to u našeho rozloveného ovčáka (mimochodem taky radost ze stoprocentního přivolání jednoho dne na dvě hodiny utekl), který aktivně nevyhledává slíděním, řeším takhle a myslím, že druhý obojek už kupovat nebudu:
- Na procházku bereme házecí míček a náhubek. Tam, kde nevím, zda jsou srny (kočky, zajíci), nebo jsou a nechci házet, má náhubek. Je to vlastně obměna toho, co psala Falco
- povel "tudy deme", který zakazuje rejdit v lesních porostech
- trestání po příchodu a dokonce i chycení na útěku a potrestání mělo naprosto nulový efekt.
- jakmile se pes něco ten den prožene, má ten den další práce smysl pouze na vodítku (dobrý příklad je třeba kočka)

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:44
- Nahlásit

kachna_
- trestání po příchodu a dokonce i chycení na útěku a potrestání mělo naprosto nulový efekt.
Ano, souhlas
Třeba v případě, který jsme před lety řešili u velmi slušně rozloveného ovčáka (z tohoto důvodu ho mimo jiné dávala majitelka pryč) jsme postupovali trochu jinak. Vlastně si to tak nastavil sám pes, zřejmě po zkušenostech od původní paničky, ale možná to prostě tak dělal sám od sebe - po tom co zjistil, že zvěř nedožene a už ho to přestalo bavit, vrátil se na místo útěku, ovšem do vzdálenosti max 50 metrů od páníčka. Řešili jsme to tak, že jakmile se pes zastavil na své kritické vzdálenosti, zazněl povel "Axi, ke mně!" pes neposlechl, povel zopakován ještě dvakrát, nic. Páníček si pro psa došel (ten už nikam neutíkal, za prvé toho měl plné kecky a za druhé prostě zalehl a ležel) a následoval trest za to, že pes nepřišel. Při cca pátém opakování se začal pomalu dostavovat efekt - pes se zastavil i pokud zvěř už viděl (nevyběhl za ní). Postupem času začal být odvolatelný i z pohybu

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 09:53
- Nahlásit

Eldoguero
hycení na útěku a potrestání mělo naprosto nulový efekt.
Ano, souhlas

Páníček si pro psa došel (ten už nikam neutíkal, za prvé toho měl plné kecky a za druhé prostě zalehl a ležel) a následoval trest za to, že pes nepřišel. Při cca pátém opakování se začal pomalu dostavovat efekt - pes se zastavil i pokud zvěř už viděl (nevyběhl za ní). Postupem času začal být odvolatelný i z pohybu

ejch teď jsem sem v tom ztratila, protože u vás to potrestání jestli to dobře chápu tedy fungovalo

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 10:04 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

PetraK
Ne potrestání za útěk, tak to řešila původní majitelka a efekt opravdu nula ale nakonec, zřejmě díky okolnostem, pes byl trestán za to, že nepřišel na přivolání (přivolání klasické cvičákovské "Ke mně!" )
Díky tomu se zplepšilo přivolání jako takové a tím i odvolání od zvěře v konečném efektu

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 10:10
- Nahlásit

Eldoguero

Ne potrestání za útěk, tak to řešila původní majitelka a efekt opravdu nula ale nakonec, zřejmě díky okolnostem, pes byl trestán za to, že nepřišel na přivolání (přivolání klasické cvičákovské "Ke mně!" )
Díky tomu se zplepšilo přivolání jako takové a tím i odvolání od zvěře v konečném efektu

jo aha, už chápu. ještě se zeptám - před tím-myslím v průběhu toho, co pes vyrazil byl nějaký přivolávací povel? nebo jste to nechali jakoby být (páč ono je to stejnak marný ten povel dávat) a čekali až se pes vrátí a pak teprv ten povedl dali?

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 10:34 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

PetraK
Zpočátku jakmile uviděl zvěř, byl konec, později se dal odvolat i při prvních krocích a ještě později i pokud už vyběhl. Takže povel byl podle toho. V podstatě ale jen jedno, dvě mocné zařvání a pak už nic, páč jak píšeš jakmile už šel za zvěří, byl konec - pes hluchej, slepej.
Takže zpočátku jsme opravdu čekali až se vrátí a zastaví na té své kritické hranici, pak následoval povel

Souběžně jsme řešili ještě čubu NO, která se s ním jedinkrát rozeběhla, ale tím, že do té doby než jí strhl pes ke štvaní, nikdy nelovila, tak stačilo dvakrát dlouhá šňůra (asi 20 metrů šňůra na prádlo), jít do vyloženě hoooodně zazvěřeného prostoru a zvěř přímo aktivně vyhledávat. Dvakrát drba a následné přivolání a druhý den jsme šli opět na volno a fena opět nelovila, nevybíhala, prostě nic, tak jak dřív. U ní tedy stačilo jen oživit již zažité

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 10:38
- Nahlásit

Psíček
medializovaný sračky kousače do čumáku.
Podle mě nic moc horšího být nemůže

ten název nadělá mnohem více zla

Jak to myslíš?

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 10:42
- Nahlásit

Eldoguero

Zpočátku jakmile uviděl zvěř,

Mně jde právě o ten počátek, když ještě magořil, jestli jste tam ani ten povel nedali.

ale tím, že do té doby než jí strhl pes ke štvaní, nikdy nelovila

jo tohle je taky moc důležitá věc, která nevím jestli tu zazněla,

že dokud tomu psu nemůžu u zvěře věřit, musím, podle mého názoru zapomenout na společné prochajdy s jinými psi či i jen s lidmi v zazvěřené oblasti, protože to mi neumožní se na psa 100% koncentrovat a nemám šanci ho korigovat, tím pádem se vracím o sto kroků zpátky. O tom že se psem, kterýho to učím nemám chodit ve společnosti psa lovce, protože mi toho mého natuty strhne už vůbec nemluvě.

Tím nemyslím to, co píšeš ty o feně NO, tam se to strhnutí předpokládat nedalo, to mě jen na tuhle myšlenku přivedlo.

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 10:44
- Nahlásit

Eldoguero

Jak to myslíš?

já to taky nechápu a chtěla jsem se zeptat,jenže tím se posunem tématem zas někam jinam

pane Psíčku, pane Psíčku, prosim prosim, ať to neotočíme zas někam jinam.

kachna_
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 10:56
- Nahlásit

PetraK
že dokud tomu psu nemůžu u zvěře věřit, musím, podle mého názoru zapomenout na společné prochajdy s jinými psi či i jen s lidmi v zazvěřené oblasti, protože to mi neumožní se na psa 100% koncentrovat a nemám šanci ho korigovat, tím pádem se vracím o sto kroků zpátky. O tom že se psem, kterýho to učím nemám chodit ve společnosti psa lovce, protože mi toho mého natuty strhne už vůbec nemluvě.
ono i potom, my jsme to utíkání za zvěří měli už s Cirem zvládnuté, když jsme si pořizovali Máju. Protože on aktivně nevyhledává. Ale jak mu Mája začala tu zvěř vyštěkávat, tak to bylo špatný.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 10:57
- Nahlásit

PetraK
že dokud tomu psu nemůžu u zvěře věřit, musím, podle mého názoru zapomenout na společné prochajdy s jinými psi či i jen s lidmi v zazvěřené oblasti, protože to mi neumožní se na psa 100% koncentrovat a nemám šanci ho korigovat, tím pádem se vracím o sto kroků zpátky.
Ano to máš pravdu, konkrétně tato fena iks krát ustála naprosto bez jakýchkoliv náznaků vyběhnutí jiných psů, jednou se ale prostě stalo, tenkrát končila hárání a za psem v podstatě sama chodila ho provokovat. Nevím jestli to mohlo být ovlivněno tím, jen to uvádím pro úplnost Ovšem také je pravda, že její návrat do reality trval dva dny a do konce života nikdy už neutekla.
Mně jde právě o ten počátek, když ještě magořil, jestli jste tam ani ten povel nedali.
Hele zpočátku, když přítel psa dostal, tak cca 3 měsíce chodil pes venku jen na vodítku, nebo dlouhé šňůře, aby se přestal chovat jak magor. Při vypuštění na volno, pak dlouho chodil s náhubkem, pokud zpočátku vypálil, zazněl jeden povel, v případě, že už byl pes v pohybu, už jsme na něj nevolali vůbec, nemělo to smysl. Až pak po návratu. Mám pocit, že tím zbytečným voláním na psa si člověk zbytně narušuje přivolání jako takové, zvlášť, když je to opravdu k ničemu.
Důležité je, ale vystihnout tu správnou chvíli, kdy už pes zareaguje na zavolání a ihned toho využít

PetraK
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 11:36
- Nahlásit

Eldoguero
Ano to máš pravdu, konkrétně tato fena iks krát ustála naprosto bez jakýchkoliv náznaků vyběhnutí jiných psů, jednou se ale prostě stalo, tenkrát končila hárání a za psem v podstatě sama chodila ho provokova

no jasně, jsou to živý tvorové ne stroje, tak prostě to se stát může- proto já furt když mluvím o tom, že se Ešus strhnout nenechá, tak dodávám ZATÍM a modlím se, aby to tak zůstalo
to by člověk nikdy nikam a s nikým nemohl i když má psa zvládnutýho, protož je 100000000000 věcí, které se můžou stát.

ale u psa, kterej ten problém má prostě musí tohle člověk eliminovat. jinak to nikdy nedořeší a jen se to bude zhoršovat.

zpočátku vypálil, zazněl jeden povel, v případě, že už byl pes v pohybu, už jsme na něj nevolali vůbec, nemělo to smysl. Až pak po návratu.

díky

Důležité je, ale vystihnout tu správnou chvíli, kdy už pes zareaguje na zavolání a ihned toho využí
jo na tom to všechno stojí.

Plus by mě zajímal názor zkušenějších na můj netradiční způsob přístupu, kdy se mi podařilo využít situace a v podstatě do rozběhnutého psa s řevem vlítnout. takže jsem de facto já sama byla tím, kdo nežádoucí činnosti přerušil, ne? Jenže všade se píše.... psa zásadně nehoníme, což mi ale bylo v ten moment fučík, chtěla jsem zabránit tomu, aby třeba toho koloucha nedostal.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 11:40
- Nahlásit

PetraK
to by člověk nikdy nikam a s nikým nemohl i když má psa zvládnutýho, protož je 100000000000 věcí, které se můžou stát
no přesně tak.-))))) vono jako všeho s mírou že..jinak můj názor je,že strhnout se dá i ten nejposlušnější pes,je to smečka,tam to fungá trochen jinak,ale nejde ani tak o to vyběhnutí,často prostě reflexivní,ale jestli se dá otočit v momentě kdy ty stihneš reagovat( a když ti ostatní běží dál)..to si myslím,že jde,neni to snadný ale jde to

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 11:50
- Nahlásit

PetraK
ale u psa, kterej ten problém má prostě musí tohle člověk eliminovat. jinak to nikdy nedořeší a jen se to bude zhoršovat.
Jasně psa, u kterého toto teprve řešíš, nelze rovnou vystavit takovýmu lákadlu,jako je druhý pes, který by event. mohl...
Nehledě na to, že psi se velmi rychle naučí spolupracovat a zvěř si zcela nenápadně navzájem nadhánějí a ve finále spolu začnou honit. A to je přesně to, co nechceme

Důležité je, ale vystihnout tu správnou chvíli, kdy už pes zareaguje na zavolání a ihned toho využí
jo na tom to všechno stojí.

Jo jo, protože jakmile tohle vystihneš a pes opravdu zareaguje, tak jak by měl (tedy min. se zastaví), máš tak z 50% vyhráno.

K tomu ostatnímu, nevím jestli jsem v tomto zkušenější spíš si dovolím napsat svůj názor Psa honit je nesmysl, za prvý ho stejně nedohoníš, za druhý pes bude před tebou utíkat a nepřijde k tobě buď ze strachu z trestu, nebo z toho bude mít děsnou prdel Ale pokud to myslíš, tak že se v okamžiku, kdy pes řekněme vypálí nebo se chystá vypálit, se za ním s mocným řevem rozeběhneš, což způsobí min. jeho zastavení se a v danou chvíli to odvede jeho pozornost od zvěře, pak proč ne. Ovšem musí ihned následovat děsně radostný přivolání (lákání) k sobě, klíďo i za pomocí hraček, aportů, pamlsků co jí vím čeho Teď je spíš otázka má to tento (požadovaný) efekt, nebo to dopadne spíš tak, že psa honíš po louce

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 11:52
- Nahlásit

davidkova renata
smečka,tam to fungá trochen jinak,ale nejde ani tak o to vyběhnutí,často prostě reflexivní,ale jestli se dá otočit v momentě kdy ty stihneš reagovat( a když ti ostatní běží dál)..to si myslím,že jde,neni to snadný ale jde to
Tak nějak jsem to myslela

Biluška
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2011 11:53
- Nahlásit

Mě se hodně moc osvědčili dvě věci.
1) štěňata vyrůstají se spoustou jiných živočišných druhů a od malička je jim vštěpováno, že zabíjet je mocfuj. Nezabíjí mi ani takové "zabijácké" plemena jako pumi, nebo teriér. Byť v rámci plemene mají hubení krys, myší a pod v popisu práce. Bella a Texík jsou schopni se na myš dívat a fandit jí když přede mnou utíká
2) když se malinké štěňátko poprvé pokusí neuspolechnout a ignorovat moje volání tak ho dohnat a chytit. Počítá se pouze skutečné doběhnutí ve volném prostoru, nepočítá se když štěně zastaví plot, je obklíčeno jinými osobami a tak podobně. Čím menší a mladší štěně je, tím máte větší šanci, že ho dostihnete . V mém případě se to musí stihnout tak do tří měsíců, pak už nemám šanci . Podle jakési teorie by si štěně mělo po dopadení utvořit spojení "utíkám = chytí mě, de facto nemá smysl utíkat". Vím, že to zní jako blbá babská rada, ale doběhla jsem si všechny svoje štěňata a žádné z nich se už nikdy nepokusilo utéct . Opět včetně Pumice a Texála. U šeltií se tak nějak dá předpokládat, že lovecké pudy příliš vyvinuté nemají takže tam to za bůhvíjaké vítězství nepovažuju. Ale to, že mi neloví Belina a Tex ano.
Dokonce se ani nedají strhnout smečkou.

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání