| Autor |
Zpráva |
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 14:46
- Nahlásit
Psíček
Hele a já si zas myslím, že sem natolik nedovtipní lidé nechodí, aby si z názvu tohoto tématu odvodili, že normál je to s EO. Ti, kteří natolik nedovtipní jsou tak jim je bohužel každá rada drahá. Ale u nich je zase asi úplně jedno co použijou, protože s největší pravděpodobností cokoliv použijou, použijou generálně blbě
dorotka1
Asi jsi se spletla, ale Renatu kritizoval argosek v tomto ohledu
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 15:00
- Nahlásit
To, co se mi osvědčilo jako fungující, a samozřejmě spousta lidí to ví, není to nic převratného, dobří psovodi to v sobě mají od přírody, je nejvyšší možná srozumitelnost pro psa, reakce v co nejratším čase, potom si myslím, že ani tak nezáleží na síle korekce jako spíš na jejím načasování a srozumitelnosti. Takže pokud pes, užuž se chystající načuchávat nebo pes ve skoku vyrazivší, stihne být čímkoli zamezujícím zastaven, je možná jedno, jestli je to písknutí nebo cihla...jestli mi rozumíte....(nebrat doslova, že hážu po psu cihly...). Sebevědomý, srozumitelný, sebejistý, spravedlivý, rychlý...prostě psovod, kterýho byste sami chtěli mít třeba za kolegu v týmu, za šéfa v práci nebo spolupracovníka, jistě bude poslouchat a "obdivovat" i jeho vlastní čokl.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 15:10
- Nahlásit
Gerda
A te´d nevim, jestli jsi chtěla tuhle odpověď
sem myslila spíš, jako ešivá někdo nemůže na štěněti zkusit ty postupný krůčíčky o kterých tu psala wami
helps
postupech S. Garrett, tak tady je přeloženo ve zkratce pár bodů, jak trénovat
éééjch, nejde to do tama zkopčit prosím? páč tudle vymoženost já ne-e.
Psíček
Spoustě lidí z toho vyplyne, že normální je teda učit to psa s tím EO .... tak jsem to myslel
aha, to máte možná i pravdu, tím že člověk tímhle směrem nepřemýšlí, tak ho to nenapadne.
|
Gerda
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 15:16
- Nahlásit
PetraK
promiňte, sem to opravdu nečetla pořádně...možná vlastně vůbec neumim číst...zřejmě něco nedocvičenýho v mládí.
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 15:19
- Nahlásit
Psíček
No nevím, tohle téma bylo podle mě založeno cíleně, v souvislosti s jiným a jako takový je nejspíš chápáno. Ano, později možná by mohlo být bráno tak, jak píšeš, ale, že by si díky tomu lidi hromadně kupovali EO, to mi přijde zase přehnaný.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 15:33
- Nahlásit
Gerda
promiňte, sem to opravdu nečetla pořádně...možná vlastně vůbec neumim číst...zřejmě něco nedocvičenýho v mládí.
asi vám pani málo ftiskávali slabikář do hlavy? nebo pozdě?
šak o nic nejde a to co jsi psala, je taky důležitý.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 15:41
- Nahlásit
PetraK
tuto co dávala helps
Susan Garret – základní pravidla tréninku
(překlad: Lucie Adelaine Gabrielová, zdroj facebook)
1. Trénink = hra = trénink. Pokud hraní je zábava, pak i veškerý trénink se psem by měl být zábavný. Pokud váš pes dělá rozhodnutí během hry (např. začne se přetahovat o hračku, aniž by k tomu vyzván), pak tím posilujete jeho právo rozhodnout se i v tréninku s vámi (možná pak bude raději honit kočku než trénoval áčko!).
2. POZITIVNÍ neznamená SHOVÍVAVÍ. Tohle je základní princip mého tréninku. Musíte být důslední. Pokud je nějaké chování přijatelné doma (např. pes se rozhodne, že si nelehne, když dostane povel), pak je to přijatelné i při tréninku. Přístup ke psu by měl být stejný v tréninku i v běžném životě. Je důležité trpělivě, ale důsledně dodržovat, co je a co není přijatelné. Trénink probíhá 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pes se uči pořád, bez ohledu na to, jestli se jedná o aktivní trénink nebo ne.
3. Chování je utvářeno NÁSLEDKY. Dávejte si pozor na to, čím je váš pes odměňován. Procházejte a doplňujte si svůj seznam možných „odměn“ v průběhu dospívání vašeho psa. Velmi důležité jsou činnosti, kterými se může taky odměňovat.
4. Ohodnoťe svůj vztah se psem podle kvality jeho PŘIVOLÁNÍ. Buďte vytrvalí a každý den pracujte na zlepšování vazby s vaším psem. Je lepší pracovat na zlepšování vztahu než hledat výmluvy pro jeho výkon. Začněte pracovat se psem, který jen koexistuje na konci vodítka… a změňte ho na psa, kterého by chtěl každý.
5. Sledujte, jaké REAKCE odměňujte pokaždé, když psovi dáváte hračku nebo pamlsek. Za co jste klikli – koukal se pes na vás? Chtěli jste aby se na vás u tohoto cviku díval? Co jste chtěli odměnit? Ví o tom pes?
6. Natočte si alespoň jeden trénink za dva týdny. Raději ale více. Pokud pokrok není tak rychlý, jak jste předpokládali, může to být v jednom konkrétním cviku. Natočte si 3-4 po sobě jdoucí tréninky daného cviku (žádné video by nemělo být delší než 3-7 minut). Po natočení si projděte video a pak se koukněte a zhodnoťte celou sérii. Co jste odměňovali? Poznáte, proč váš výcvik nepostupuje tak rychle, jak byste chtěli? Pokud to nedokážete objektivně posoudit, požádejte kamaráda, aby videa prošel s vámi.
7. Myslete, plánujte, proveďte, zhodnoťte. (Bob Bailey). Plánujte svůj trénink a pracujte na svém plánu. Načasujte si trénink nebo si spočítejte míru odměňování, abyste psa nepřetrénovali. Nezačínejte trénink, dokud se to sami mechanicky nenaučíte a nenaplánujete si kdy budete dávat odměny. Trénujte pouze krátce! Po každém tréninku si zapište do deníku co se zlepšilo a jaké máte plány pro příště. Soustřeďte se na to, co vám pomůže dojít k cíli. Trénujte podle toho, co je nejlepší pro vašeho psa.
8. SMÍCHEJTE ODMĚNY, aby jste trénovali na hračky i pamlsky. Nabízejte pouze takové odměny, o kterých víte, že je pes bude chtít. Jakmile už mu odměnu jednou nabídnete, musí si ji vzít. Můžete použít jídlo jako odměnu při pokusu si hrát s hračkou, ale nikdy neodměňujte psa pamlsky poté, co si odmítl hrát nebo si sám přestal hrát. Co byste tím odměnili? Samozřejmě že to, že se sám rozhodl NEHRÁT si s vámi (a nezapomínejte, že pravidlo je trénink = hra).
9. Ať už jste zklamaní jakkoliv, nezapomínejte na to, že: „ VÁŠ PES JE ZRCADLOVÝM ODRAZEM VAŠICH SCHOPNOSTÍ JAKO TRENÉRA.“ Musíte si přiznat nedostatky svého psa, abyste je mohli využít jako výhody.
10. KLIKEJTE ZA AKCI, ODMĚŇUJTE ZA POZICI. (Bob Bailey) Pokud váš pes štěká poté, co kliknete a vy mu dáte pamlsek, co odměňujete? Když začínáte s shapingem nebo přeučujete nějaký cvik, pak je důležité dát odměnu co nejdřív po kliknutí (1-3s) – nezapomínejte, že odměňujete vše, co se stane mezi kliknutím a získáním odměny.
11. Trénujte, abyste ZLEPŠILI SVÉ SLABINY. Všichni máme tendenci trénovat věci, které nám jdou nebo trénovat psa, který se trénuje nejsnáz. To nás odměňuje. Pokud jste měli cviky, které vám nešly tento víkend, může to být důsledek nedostatečného trénování v minulosti. V krátkých lekcích trénujte ty cviky, které vám nejdou.
12. Bob Bailey připisuje problémy v tréninku: načasování, typu nebo četnosti odměny. Domluvte se s někým, aby na vás koukal při tréninku. Změňte kritéria tak, aby měl pes šanci uspět a svou četnost odměn držte co nejblíž 70%, jak je to bude možné.
13. Vždy na vás budou číhat špatné návyky, pokud je jednou odměníte (Bob Bailey). Dávejte si pozor, co všechno pes ještě dělá, když mu klikáte a odměňujete očekávané chování (např. štěkání).
14. Jste dvojité N? (…naváděč a nešika) Malé pokroky vašeho psa můžou být způsobeny tím, že jste nerozdělili požadovaný cvik do dostatečně malých částí. Dejte si pozor, aby se vaše ruka po odměnění vždy vrátila do výchozí pozice. Snažte se získat “psa který myslí“ a ne psa, který čeká na to, aby byl upozorněn, že se začíná pracovat.
15. NEMŮŽETE MÍT RYCHLOST BEZ POCHOPENÍ. Máte O.P.R.Z.(Očekávání, Pozornost, Rychlost, Zvyk)? Pokud trénujete ve velmi rušném prostředí a pokud začnete trénink s maximálním Očekáváním, Rychlost přijde poté, co budete mít Poroznost. Neučte psa rychlost dokud vše sám nepochopí správně i bez vašich pobídek a navádění.
16. JAKÁ JSOU VAŠE KRITÉRA? Poznejte je, naučte se je, trénujte je, žijte je. Zachovejte kritéria, VŽDY. To nejjednodušší, co musíte udělat je naučit chování. To vůbec nejtežší je stanovit si celoživotní kritéria pro svého psa. To je to, co odlišuje dobrého trenéra.
17. Nikdy při tréninku neignorujte svého psa. Pokud dostáváte další instrukce nebo vysvětlení od svého trenéra, tahejte se se svým psem nebo ho držte za obojek, hlaďte ho nebo ho odložte do lehu či zavřete do klece. Cokoliv uděláte, nikdy neukončete cvik s tím, že se pak otočíte zády ke svému psovi a budete se bavit s trenérem. Je to znak nedostatku respektu k vašemu psímu partnerovi. Měli byste vždy uznávat úsilí svého psa pracovat s vámi.
Překlad článku SAY YES TRAINING REMINDERS od Susan Garret: http://www.clickerdogs.com/trainingreminders.htm
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 15:43
- Nahlásit
kachna_
káááááááááááááchno Ty už máš povolení na růžovou skorem v kapce. Díky díky.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 17:21
- Nahlásit
PetraK
tak už mě předběhli... je to teda hodně obecný, já si klidně počtu i v angličtině, ale tak aspoň se našla dobrá duše, co tyhle základy přeložila. Nevím jesi to k něčemu je, ale když už tu Susan Garrett propíráte
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 17:39
- Nahlásit
Eldoguero
Asi jsi se spletla, ale Renatu kritizoval argosek v tomto ohledu
kde jsem slecnu renatu kritizoval?
Ale nééé pani, však vite na koho se obrátit ne, pan argosekby vám jistě též doporučil Ó nejvyššího
uz zase mluvite z cesty, slecno eldoguero?
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 17:42
- Nahlásit
Eldoguero
však vite na koho se obrátit ne,
no tam nakonec byl,má to celý svý téma.-)))
http://www.cz-pes.cz/diskuse/7_8950_0.html
Psíček
heheheheehehe to je prča dneska
tady je právě prča dycky,proto sem tu tak ráda ))
PetraK
mám step baj step s koněma a štěnetem esi teda chcete )))
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 18:46
- Nahlásit
davidkova renata
mám step baj step s koněma a štěnetem esi teda chcete
jo jojo, určitě chci, informace, informace, informace - neni jich nikdy dost. Díkuju předem.
mimochodem -sem nevěděla, že chodít do stepu?? Asi při práci, že?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 18:49
- Nahlásit
Jo - v PPČ je seriál o pasení, jak učit, odměňovat trestat. Myslím, že tam je hodně zajímavých informací zrovna v tomhle díle - PPČ č. I/2011, seriál se jmenue Výcvik-pasení, je to 12. díl a jmenuje se Odměny a tresty. Nemá někdo šanci to sem nějak dostat??
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 19:19
- Nahlásit
Psíček
V každým případě já jsem pánbů(jedno slovo to je prosím), to je bez debat a zbytek se vod toho odvijí.
atak to je jasný né, ))) tu snad neni nikdo kdo by todle nevěděl ))
PetraK
seriál o pasení
eh..jakože něco vo prostytutkách?? asi potřebujou zvýšit prodej no nebo něco vo psíkovi co pase nějaký stádečko?? sem zmetěná...
sem nevěděla, že chodít do stepu?? Asi při práci, že?
jistěěě a vzhledm k výši platu počítám že si vemu na vedlák tanec u tyče eště
no helejte nevim,je to moje zkušenost,tak aby zas nějakej rejpal(já vim ..gde by se tu vzal ) si to nějak divně nevykládal.-))),ale následky si teda přičtěte sama
no tak čuba cca 5 měsíců,začly sme u koní páč ty sme potkaly první ))) v oboře jezděj holky z ruzyně dost často.Koně jsem první viděla já,to je základ,přátelé ))))),čubu dala na vodítko a až přecválali, šla jsem s ní na tu pěšinu..smradu jak v cařihradu.-)))) koblih hafo..čuba naprosto šílená,asi tedleten rauš ))) táhla jak kráva,čuchala nepříčetně..tak jsem s ní tu pěšinu pomalu prošla a v klidu jí řikala,že to byli konícííí a že co jako má bejt,aby se neposrala náhodou..žádný škubání vodítkem,žádný fuj či jiný zákazový povely,nic..jen jsem s ní chodila a znuděně na ní mluvila.Po chvilce začla vnímat,tak povel nějakej,to udělala,odměna ,pochvala a pryč.Pustila sem jí až dál..Druhej den jsem tam šla samo zas,čuba letěla už napřed,na volno,pach už samo slabší,koblihy zůstaly.-)))) Lítala jak hovado po tý pěšině sem a tam,po chvilce vypadala,že už vnímá,tak Ke mě,odměna ,pochvala a pryč..na volno už.Žádný zákazy,žádná snaha jí zamezit to prozkoumat..nevim,myslim si,že to štěně je prostě zvědavý,je to nový,cizí,nezná to tak mi přijde normální,že to chce prozkoumat..zákazama bych asi spíš věci posrala.Prostě jsem se chovala jakože co blbne,v klidu všechno,žádný tlaky.Pak jsem jí vzala na Bílou horu na jízdárnu..do maštale..tam jí přešla sranda ))))) byla tam tma, nic známýho krom těch pachů co už znala z obory a děsně divný velký a tuty nebezpečný zvířata co zákeřně frkaly ))) až si počuchala,šlo se ven na lavičku a z dálky na vodítku jsme koukaly na koníícííí..už to nebylo tak zajímavý po čase a tak jsme šly.Pak jsem jí vzala na statek do Ořecha(u),koně jen v přístřešku,zbytek volně v ohradách.kámoška šla jezdit a já s ní ty 2 hodiny seděla u ohrad,chodila kolem nich a tak..koně byli jen za břevnama,takže úplně u ní..už to moc zajímavý nebylo,ale eště k nim zblízka nečuchala tak jsme to zkusily..no zas takovej zázrak to nebyl tak jsme šly.Další level normální poslušnost na lesní pěšině v oboře ,po který jde natěsno kolem nás asi 6 koní(holky chodily vždy v pondělí kolem 15h,tak šlo trénovat cíleně)Pes na vodítku,nějaký ty obraty a hlavně odměny..koně procházeli fakt blízko a pes nebyl úplně nadšenej bo byli moc velký a hlučný a tak vůbec,ovšem párek je párek )))) takže žádný škubání na vodítku,nevadilo mi,že po nich čumí a všímá si jich,když to vypadalo,že by jako už něco,tak rychle povel a děsně dlouho mi trvalo než jsem ten párek vydolovala a rozpůlila a podala jí ho.-)))) tim se zabije dost času a koně mezitim stačili přejít,pes neustále čuměl na ten kýžený párek a koně sice vnímal,ale periferně..než se stihnul vzpamatovat,bylo po všem,nic se mu nestalo a eště dostal párek )))).další krok totéž,jen jsme se pomalu vydaly za konma..napřed na vodítku,neřešila jsem nějaký tahání,prostě pomalu v klidu.Pak přišlo puštění z vodítka,pes samo vyběh za nima ,když byl moc blízko,tak bud povel k noze a odměna nebo pak už jen zastavení a znova volno..rychle pochopila,že nemá překračovat nějakou vzdálenost a koně v žádným případku nehonit.
ovšem je to práce ))) to nepopírám,ale mě to ba.-))))
v zásadě to co řiká wami..postupně zvyšovat latku..
|
Eldoguero
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 19:25
- Nahlásit
argosek
kde jsem slecnu renatu kritizoval?
na předchozí straně, třeba to neberete pane jako kritiku, pak ok, já to napsala jen, že došlo k mýlce
uz zase mluvite z cesty,
ale nikoliv, pane argosku, nikoliv
davidkova renata
krásný téma, takový poučný, něgdy si ho přečtu úpa celý
Psíček
ehm, ono to bylo taky myšleno, řekněme trochu obrazně
ale tak to snad nemusím psát, pánbů ví přece všechno, néééé
|
denyk
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 19:28
- Nahlásit
Lovecký pud z I-FAUNY
http://www.ifauna.cz/clanek/psi/lovecky-pud/5748/
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 19:37
- Nahlásit
Jste dvojité N? (…naváděč a nešika)
Toto se mi velmi libi, podobnych double N ac v jinem slova smyslu potkavam dosti.
Ad zakladni tema -tedy Přivolání, nelovení - bez pomoci elektrického obojku - k tomu muzu dodat jen to svoje s terierama. Skvely vztah, nabidka spousty pohybu mezi zveri, kvalitniho mlsiku a pochvaly, hra na schovku od mala.. a .. a stejne je vam to k prdu kdyz vypichne v roce zajocha pred barakem.
Coby terier byl perdel pouzivan nejspise coby nadhanec, nebo jak se tomu nadava, v USA na medvedy, v evrope na cernou zver, v anglii coby smrtka pro skodnou typu kuna, potkan, kocky a slideni po brezich rek za vodnimi zivocichy. Cili najit nejakou aktivitu, ktera by mu vzdalene pripomela jeho pestre puvodni urceni je dosti snadne. Miluje ryti v zemi "terra" jako kazdy "terreier", vydrzi stat hodiny na brehu reky a cihat na ondatry, to samy u kanalu ci jimek na potkany... Coz jim dopravam, protoze jde o vicemene statickou cinnost.
Co se ostatniho mene statickeho loveni tyka, nelovi. Protoze je nenechavam navolno v zazverenym terenu, jistim si je snurou drzenou v ruce a naviguju, kudy se pujde a kde si maji revirovat. Cili velka podobnost s Falco. Pri vypichnuti zajice ci srny (velmi castem), trvam na klidu - ale jinem, nez esuska. Postaci mi, ze nevriskaji a nevzpinaji se jak stado bizonu, velim Tady a prevadim je posunkem na druhou stranu, pripadne privolam a trvam na tom, aby me vnimaly. Nebo jsou zaprazeny u kola a tahnou, pak nemaji cas uz vubec se venovat prchajici zveri.
Podotykam, ze v nezazverenem terenu samozrejme litaji s ostatnimi na volno a privolani maji velmi kvalitni. Znaji podobne jak u Davidkojc tak nejak miru, kam se vzdalit a kolikrat se samy pririti bez hvizdnuti. Kazdorocne jsou na tabore, kde je plno konu a krav a fungaji mezi nimi navolno. Atd..
Zkratka a dobre, u nas to je kompromis, prispusobeni se mentalite plemene v ramci svych a jejich moznosti. Nestezuju si, snad to tak nevyznelo, jen pisu svuj nazor na to, jak doprat vyziti vrozenym lovcum ve vzajemne harmonii a beze strachu, ze lovce neco prezvejkne ci zastreli - ona se ta doba taky uz hodne zmenila. Jo a bez veselyho obojku, protoze k nemu vztah proste nemam, coz neznamena, ze ho nekomu vymlouvam ci hanim.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 19:38
- Nahlásit
davidkova renata
Vole sem se bala, ze sem dam Jiraskovo Temno dlouhy a tys me predcila. Ale aspon to mas s hlavou a patou a ne blaboly terijerovaty. Veverkam zdar!
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 19:43
- Nahlásit
Fifi
a tys me predcila
mě zas trumfla kachnička s překladem )))))
tak to víš,za jeden den jsem to nestihla,ale nestěžuju si
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 19:45
- Nahlásit
davidkova renata
v zásadě to co řiká wami..postupně zvyšovat latku..
jo jo , takže v podstatě jako u nás, jen koniky vyměníme za bažantiky a další. takže jo, jo fungá to, díkuju.
ovšem je to práce))) to nepopírám,ale mě to ba.-))))
, ano prosím, rozumím.
něco vo psíkovi co pase nějaký stádečko??
b é je správně , ale rady velmi dobré a praktické a použitelné.
že si vemu na vedlák tanec u tyče eště
taky v lidušce? abyste nedopadla jak Kulínskej?
l(já vim ..gde by se tu vzal
tady?? jak jehla f kupce. těžko takovýho hledat.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 19:49
- Nahlásit
PetraK
jen koniky vyměníme za bažantiky a další
ptactvo nás netankovalo nikdy vůbec ,naštěstí už se vidim jaxe drápu na strom s nánou na zádech a sedim laxně a nefšímavě u hnízda a dělám že nic
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 19:54
- Nahlásit
davidkova renata
sedim laxně a nefšímavě u hnízda a dělám že nic
naščestí bažantik je víc dole než hore, tak kurz stromolezce lze vynechati
u nás s ptáčky vydatně pomohl Kostičík, to je fakt. poté, co štěněti -podle jeho názoru amputoval nohu ve stehně - dospělo štěně k názoru, že je to ptačí betmen a do dnes mu uctivě salutuje, zrovna před chvílí mu fógl jezdil po zádech v pelechu a vybíral brebery
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 20:01
- Nahlásit
PetraK
, co štěněti -podle jeho názoru amputoval nohu ve stehn
asi Kan to je že?
Psíček
budete ztrestáni
založíš další téma,šmudlo? )))
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2011 20:05 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
davidkova renata
asi Kan to je že?
von má delší méno: Kan-didát na smrt furt řve a fčerfa mi řek - Pocééém děvečko, sem Kostičik
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2011 07:51
- Nahlásit
davidkova renata
Jenom drobnost - nesmíš mít z těch koní "divnej pocit", protože pak to jde celý - a to ti můžu říct úpa přesně - doháje.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2011 17:22
- Nahlásit
Nevím jestli Vám to k něčemu bude, ale přišlo mi to celkem hezky napsané - další článek S. Garrett o přivolání - poté co si někteří čtenáři jejího blogu vyjádřili, že jedni mají problém s přivoláním od lidí a jiných psů (30%) a druhá skupina s přivoláním od různé zvěře, ptáků atd. (70%)
http://susangarrettdogagility.com/2010/07/first-yo u-gotta-lose-the-training-wheels/
Klade tam otázku jestli ti, kdo nemají odvolání od zvěře mají odvolání od skupinky běhajících psů jako tady na videu (http://www.youtube.com/watch?v=cFQY9jgCKcc&featur e=player_embedded) ... Poté tam řečeno ve zkratce píše, že jestli je váš pes schopnej nejdříve na vodítku okolo psů (a platí podle všeho i pro zvěř) vnímat pána, poslechnout základní povely sedni, lehni, nějaký triky a jestli taky bez vodítka to zvládá? A pokud to nezvládá tak se Susan pohoršuje, jak vůbec můžete očekávat, že pes přijde, když o Vás vlastně ani neví )) Tak jen tak mi to připomnělo trochu postup PetryK s tím, že psa seznamovala se zvěří nejprva na vodítku a vše postupně atd. No tak jen pro ty, které zajímá práce Susan.
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2011 11:19
- Nahlásit
helps
že jestli je váš pes schopnej nejdříve na vodítku okolo psů (a platí podle všeho i pro zvěř) vnímat pána, poslechnout základní povely sedni, lehni, nějaký triky a jestli taky bez vodítka to zvládá? A pokud to nezvládá tak se Susan pohoršuje, jak vůbec můžete očekávat, že pes přijde, když o Vás vlastně ani neví
No, jo, jenze tady vidim ten problem, ze pokud chci overit, zda me moje fenka vnima, kdyz ma moznost blbnout se psama, tak proste dojedu do vybehu (pres cely Brno, aby se mohla vyradit na prekazkach a zi si krasneho rovneho terenu a hrat si se spoustou pesanu) pustim ji z voditka a muzu testovat do aleluja (nebo nemuzu, pac ocasek si sedne vedle me a bude koukat jestli se jako neco bude dit, estli si budeme hrat nebo cvicit, prece po ni nemuzu chtit, aby si hrala s uplne cizima psama!)
Jenze kdyz bych teda chtela testnout toto u zvere, ze na voditku me vnima a dela cviky, jak zjisti zda by byla schopna toho i bez voditka? To je podle me hodne velkej risk...kdyz se precenim.
Ale vratim se na zacatek. Ok, udleam si seznam, zatiom v rychlosti
10. Zver vystartovana pred nosem (jedno jestli kocka nebo zajoch)
9. Zver, kterou nevidi, ale citi
8. Velci ptaci - nicmene pokud se dostanou do "bariery" (vzletnou nebo voda) tak se hend vraci
6 - 7. Lidi s jidlem nebo mala skupinka psich kamosu.
5. Kdyz se nekde zacucha, aleto je jen kratke zdrzeni, ale asi se taky pocita?
No nic vic me zatim nenapada
6. - 8. - to jsou veci ktery muzu s klidme pilovat a neni to tak ze by neprisla, jen ji to dele trva, ale oki, zacnu vyzadovat okamzity navrat.
9.-10. Pokud je na voditku, ci pripadne zaslaple stopce, tka me vnima, trosku omezene, teda, ocni kontak moc v uvahu nepripada, max milisekundovy. ALe povely co ma zazite - sedni, lehni, panacek, kolecko dela. Trosku problem s K noze, ale taky to jde, namky sezere, ale vnima je jen na pul, teka ocima po okoli ci fnuka, kdzy to zvire vidi..
Kdyz se rozejdeme, je to horsi, jakmile ma pohyb chce se dostat ke zveri, ale povely opentne slysi a plni..
Takze proste tam mam s ni stale chodit a do nekonecna ji tma nehcat delat sedni, lehni? s Klikrem cekat az se na me otoci a mrkne na me?
Co v okamziku, kdy hracky ji moc neberou (ale rozhodne vic, nez kdykoliv predtim) a co se tyce namke, tak normalne se muze prerazit za granuli a pri zveri ji musim maso strkat az k cumaku Normalne kdyz splni povel kouka kde se namka objevi,a le takhel plni automaticky povely a na odmenu dlabe.
Kde najit cisty prostor?
Me napadji jen vybehy, jenze tam byvaji jini psi a kdyz si chci s Grace cvicit tak to jeste nekdy de, ale vecne mam v patach tri ctyri psi, kteri slintaji a maji snahu se dostat k pamlskovniku. Ci kdzy vytahnu hracku a snazims e s Grace budovat hru, tak doleti hafan a chce nam ji sebrat, pripadne doleti jiny pes azacne otravovat Grace...
Les - zazvereno - i maly prismestsky lesik temer v centru Brna, pole - zazvereno, sidliste - plno zajicu a kocek.. navic velice hnusne blizko jsou koleje a dalnice...
a tady je popis jejiho uteku, psano na vypusteni pary po navratu domu:
URL
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2011 11:21
- Nahlásit
A uplne jsem zapomela, psali jste tu o dohoneni stenete, ajko o dulezitem momentu, na to uz jsme taky v nejakych jknizkach narazila. Problem vidim tom, ze jsem nikdy nemela duvod dohanet tka male stene (tedy do tech 3, necelych 4 mesicu, kdyz Spoty ve ctyrech mesich zdrhla to uz jsem ji nestacila, ale do te doby proste nebyl duvod proc ji dohanet) Takze v jake situaci doahnite stene? abych vedela treba nekdy pro priste jak podobnou situaci vyvoalt
|
helps
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2011 11:49 - Změnil/a: helps
- Nahlásit
Jenze kdyz bych teda chtela testnout toto u zvere, ze na voditku me vnima a dela cviky, jak zjisti zda by byla schopna toho i bez voditka? To je podle me hodne velkej risk...kdyz se precenim.
To si právě nemyslím. Pokud je schopen pes na tebe koukat pokud mu před nosem proletí pes nebo pár metrů od něj srnka a on je schopnej tě vnímat na vodítku na tolik, že si na povel ihned sedne, lehne, dělá jakože nic.... Tak podle mě to není bez vodítka zas takovej risk. Ale tak u tý zvěře to asi určitě vyžaduje, aby opravdu nejprve byl úplně v klidu na tom vodítku.... Ale byl to jen takovej příklad, nikomu to necpu ) Jen bych si to ale takhle představovala, jako to cvičila PetraK.
Pokud je na voditku, ci pripadne zaslaple stopce, tka me vnima, trosku omezene, teda, ocni kontak moc v uvahu nepripada, max milisekundovy. ALe povely co ma zazite - sedni, lehni, panacek, kolecko dela. Trosku problem s K noze, ale taky to jde, namky sezere, ale vnima je jen na pul, teka ocima po okoli ci fnuka, kdzy to zvire vidi..
To je právě podle mě ten problém no. Že tě sotva vnímá na vodítku, sice splní co chceš, ale víc jí to nezajímá. Říkáš že ani pamlsky jí moc neberou. A to už je právě to špatně si myslím. Ono totiž logicky když má takovýhle záseky a polo-vnímání na vodítku, tak asi bez vodítka to bude samozřejmě o hubu a zdrhne... Právě cílem je dosáhnout, že pes k tobě bude lítat s radostí a vědět, že všechny dobrý věcičky světa přichází od tebe a ne z okolního prostředí. Ono to totiž není jen o tom - podle SG by se mělo právě přivolání a různé hry dělat dvakrát až tikrát denně po dobu 5 minut (aby se nikdo nevymlouval, že na to nemá čas) a tedy ačkoliv podle ní úplně necvičíme, tak její studenti už po pár dnech tvrdili jak jejich psy začali reagovat, odvolali je i od veverek, rybek atd... Takže něco na tom bude. Je snadný tady přeříkávat nějaký poučky, ale tak je to taky hodně o té motivaci (na tom to má SG postavený) a samozejmě vztahu. Já jsem jen ráda, že můj pes nikdy nikoho nepásl, nelovil (až na myšku ) a jsme ok. Jo a k tomu honění - já sem ho nikdy nenaháněla teda. Byl vždycky o moc rychlejší a tak mě to jinak než při hře ani nenapadlo
edit: a koukněte se všichni na My dog Tulip http://www.imdb.com/video/screenplay/vi2546730521/ prostě láska je to nejdůležitější
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2011 12:00
- Nahlásit
helps
Pokud je schopen pes na tebe koukat pokud mu před nosem proletí pes nebo pár metrů od něj srnka a on je schopnej tě vnímat na vodítku
Ale tak u tý zvěře to asi určitě vyžaduje, aby opravdu nejprve byl úplně v klidu na tom vodítku...
tak , jenže......... člověk má tendence to moc moc uspěchat
To je právě podle mě ten problém no. Že tě sotva vnímá na vodítku, sice splní co chceš, ale víc jí to nezajímá. Říkáš že ani pamlsky jí moc neberou. A to už je právě to špatně si myslím. Ono totiž logicky když má takovýhle záseky a polo-vnímání na vodítku, tak asi bez vodítka to bude samozřejmě o hubu a zdrhne... Právě cílem je dosáhnout, že pes k tobě bude lítat s radostí a vědět, že všechny dobrý věcičky světa přichází od tebe a ne z okolního prostředí
|