Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / Návrh zákona o chovu psů - v prvním čtení schváleno!! POZOR
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Autor Zpráva
bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 20:13 - Změnil/a: bullvnouzi
- Nahlásit

Sali
Adminovi? Dyk to dělaj moderátoři...

Dines
jj, isdpch a Terri běžně...

Sali
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 20:50
- Nahlásit

bullvnouzi
ale já skutečně nevím jak, počkej Tchoř s ena to podívá.
ž

Tchor
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 21:01
- Nahlásit

bullvnouzi
Je aktivni.

Sali
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 21:11
- Nahlásit

nefer
vše OK, v katastru jsi byla, v honitbě taky, akorát jde o to, že prostě pro část lidí neexistuje kontrola psa ovladatelností, všude si to "pod vlivem svého vůdce" někteří vykládají jako propojen s vůdcem vodítkem.
Vyhláška je ale jasná, definice VP je dána zákonem, a obec si prostě to VP rozčlení tak, jak to rozčlenila u vás,
ale i policajti jsou jen lidi, a blbě prodejchaj, že nemaj pravdu, je lepší se dohodnout v klidu na místě,
ale věř mi, že oni to znění lokální vyhlášky zjevně neznali...proto bych byla pro předložení kopie, a dotazu, cože tady a teď vadí na ovladatelném psu aportujícím tvůj předmět z vody...

Ale to je jen čistě můj osobní názor, a vůbec se nemusí shodovat s názorem právně erudované osoby.

bullvnouzi
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 21:16 - Změnil/a: bullvnouzi
- Nahlásit

Sali a Tchor

nefer
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 21:21
- Nahlásit

to máš pravdu, hned zítra si vyhlášku tisknu a zakládám. ale byli dost hákliví už jen na to, když jsem se zeptala, co přesně jsem to vlastně porušila, byť jsem byla ještě tak slušná, že jim poděkovala za upozornění a chtěla se poučit, aby příště nemusel vzniknout problém
cca před rokem jsem se ptala známé právničky (po debatě s nerudným myslivcem o zákonech), jak to s těmi vodítky je a výslovně mi řekla, že neexistuje zákon, který by mi vodítko nakazoval. jen co se vrátí do čech se jí budu asi ptát znova
tak jako tak, ale budem zase chvíli koupat jinde.

Sali
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 21:31
- Nahlásit

neferyli dost hákliví už jen na to, když jsem se zeptala, co přesně jsem to vlastně porušila,
jo, protože si nebyli jistý v kramflekách.

Tvoje právnička má pravdu,
nic takovýho centrálně neexistuje,
podle výkladu JUDr.Spurné z ÚKOZ je věc postavena takto:

"Nelze také zřejmě přijmout výklad, že v případě, kdy pes není veden na vodítku, se vždy jedná o únik zvířete. Zákon totiž výslovně nestanoví, že pes musí být veden na vodítku.
Opatření proti úniku zvířete v případě jeho venčení je i zajištění ovladatelnosti zvířete např. vhodným výcvikem.
Povinnost vést psa vždy na vodítku může být ovšem stanovena v obecně závazné vyhlášce upravující pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství vydané podle § 24 odst. 2 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů. Porušení takové vyhlášky je pak nutno postihovat podle ustanovení § 27 odst. 1 písm. c) nebo § 28 odst. 1 písm. c) zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, neboť se jedná o porušení jiné povinnosti stanovené tímto zákonem a obecně závaznými předpisy vydanými na jeho základě. Porušení takové vyhlášky nelze postihovat na základě § 46 odst. 2 zákona o přestupcích.Dále poznamenáváme, že v současné době žádný právní předpis výslovně neupravuje zákaz pohybu zvířat bez vodítka na veřejných komunikacích.
Při provádění správních řízení doporučujeme tedy vždy zohlednit výše uvedené skutečnosti.
Toto stanovisko Ústřední komise pro ochranu zvířat není právně závazné a Ústřední komise jej přijala s vědomím, že výklad právních předpisů je v České republice oprávněn provádět pouze soud. Vyjadřuje však odborný názor Ústřední komise pro ochranu zvířat na tuto problematiku."

Mel
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 21:46
- Nahlásit

nefer
výslovně mi řekla, že neexistuje zákon, který by mi vodítko nakazoval.
ne, to opravdu neexistuje.
A hlavně není nikde definován pojem volné pobíhání psů. To jsem taky hledala s právničkou nejen ve vyhláškách a zákonech, ale i v nejrůznějších výkladech a soudních případech (měla jsme jednu takovou nepříjemnou epizodku s takovým "milým" panem sousedem, co na mě psal stížnosti na úřad a dokonce mám i úředně potvrzené, že nic takového neexistuje)

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 08:06
- Nahlásit

já to vidím tak, že asi opravdu také chtěli udělat zastávku, než se vrátí na služebnu a psy vykoupat a my tam prostě překáželi. páč psy v autě měli a tenhle rybník je v dolíku a z cesty k němu není vidět. a když už tam zajedou, tak co mají dělat, že. ale k čemu mi je dobrá znalost zákonů, když ji pak neznají oni a když budou chtít, tak mi ten život stejně znepříjemní.
si akorát říkám proč jsem se přestěhovala z DC, páč tam na radnici sedí aktivní agiliťák a vyhláška o pohybu psů se zrušila kvůli její nezákonosti a na dotazy nespokojených občanů odpovídají stylem: není pravda, že by útoky psů ať už na jiného psa nebo na člověka měly stoupající tendenci, spíš naopak. přičemž argumentují jasnými čísly. takže vyhlášku považují za zbytečnou a takřka nemožnou udělat v soulady se všemi zákony, páč dle zákona proti týrání je bezdůvodné omezování zvířete v jeho pohybu atd. jeho týráním

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 08:57 - Změnil/a: Sali
- Nahlásit

nefer
to už se tady říkalo, že vše je plac od placu,
a demokracie dneska spočívá i v tom,
že si prostě vybereš k bydlení místo, kde "nemaj šerifa z pepřenýho těsta".
Čímž se zas dostávám k tomu,
že kynologie se stává sportem pro bohatější,
a prosté vlastnění psa bude čím dál tím víc komplikované pojetím konzumně-komerční společnosti...
Rozumná právně platná obecní vyhláška, která zodpovědně určí místa pro bezvodítkový pohyb nevhodná , právě jen pro zajištění bezpečí všech, zvířat i lidí, není nesmysl. Spousta lidí do sebe NEMÁ vestavenou zpětnou vazbu, nebo na to kašlou, a pak není cesta jak je teď hned ihned zmáčknout, aby toho nechali.

Mel
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 09:11
- Nahlásit

Sali
Rozumná právně platná obecní vyhláška, která zodpovědně určí místa pro bezvodítkový pohyb nevhodná , právě jen pro zajištění bezpečí všech, zvířat i lidí, není nesmysl.
Já si jen nedovedu dost dobře představit, jak beru svého psa, který není zrovna "splachovací", na sídlišti do výběhu, který je určen pro bezvodítkový pohyb, a je tam milion nevychovaných psů..

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 10:22
- Nahlásit

Mel
to je právě to "rozumný"....
víš, ty sídliště, a psi, ta koncentrace lidí a tak, to není legrace ukočírovat, já to znám, 30 let jsem na sídlišti žila...
Dovedu si představit, že volný pohyb psů se dá vysunout na okraje sídliště do zeleně, a nepovolit ve vyjmenovaných ulicích, kde je nepřehlednost domovních vchodů, rohů, parkovišť všude kde se dá, obchodů a obchůdků, chodníků podél vozovek, a v souvislosti s tím běhavé a kolové, bruslové a jiné šílené aktivity mladistvé sídlištní populace , to vše je pro mě něco, kde se psem jen bleskově proběhnu nejlíp u nohy, a zmizím v terénu mimo...
Já měla štěstí na z tohoto hlediska ideální sídliště...
sídliště Vltava v Č. Budějcích, a sídl. Novodvorská v Praze 4...
cca 200 m od domu příroda, z toho v ČB už plný extravilán, a v Praze megalesopark.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 10:26
- Nahlásit

Mel
a hlavně...já si nejraju na 100% ovladatelnost, v momentě když se do nás někdo naveze, i do psa u nohy, rozhodně mě u tý nohy nezvostanou, taky to následný klubko může skončit uprostřed silnice...
Já osobně jsem na úplně nahém psu v sídlišti demonstrovala ovladatelnost výcvikem zhruba v době, kdy mě bylo dvacet...
Teď už tu potřebu nemám, naopak mám potřebu mít klid,
a tak jsem zainvestovala, byť s celoživotními závazky, do vlastního domku v místě, kde ten klid mám.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 10:38
- Nahlásit

v r. 2002 se právníci ÚKOZ k tomuto vyjadřovali ve svých otevřených stanoviscích velmi zajímavě,mám dojem, že vše co definují, definují směrem k běžné praxi běžných uživatelů psa, skupina lidí posedlých hundesportem se v tom najít nemůže.

Citace z dopisu na téma Tvorba obecně závazných vyhlášek o chovu a pohybu psů po veřejných prostranstvích z pohledu zákona č. 246/1992 Sb.

3. Omezení pohybu psů povinným používáním vodítka na veřejných prostranstvích považujeme zejména ve velkých městech za užitečné, nejen z hlediska nechovatelské veřejnosti, ale i z hlediska psů. Ubude autoúrazů, zmenší se počet zaběhnutých psů, o které se musí postarat útulky, ubude vzájemných konfliktů mezi zvířaty, které končí zraněním, a sníží se počet nechtěně nakrytých fen.
4. V návaznosti na předchozí bod je třeba uvažovat o vyčlenění ploch určených pro volný pohyb psů. Tyto plochy by měly být zřetelně označené, aby např. rekreační běžci nebo cyklisté byli o možnosti setkání s volně pobíhajícím psem včas informováni.
5. Povinné používání náhubků na veřejných prostranstvích je asi nejkontroverznějším problémem. Samozřejmostí je, že náhubek nesmí nadměrně omezovat fyziologické potřeby psa (dýchání a termoregulace). Pokud by bylo používání náhubků striktně nařízeno, je třeba si uvědomit, že mnozí městští psi, a to nejen ve vlastních centrech velkých měst, budou bez něj pouze doma v obývacím pokoji. O nasazení náhubku by nejspíš měl rozhodnout chovatel, který nejlépe posoudí případnou agresivitu svého psa, pravděpodobnost napadení lidí nebo zvířat, a nese za svého psa vždy plnou odpovědnost."

Citace ze stanoviskla Dopis ÚKOZ starostům / primátorům měst o ochraně zvířat v městské zeleni

Obyvatelé měst hojně chovají čilé a rychlé psíky malých plemen, jako jsou jorkšírští a silky teriéři, krysaříci, pinčové, trpasličí pudli a jezevčíci. To vše jsou lovecká nebo k likvidaci hlodavců používaná plemena, která mají silně vyvinutý lovecký pud a velmi rychlé reakce. Je pro ně přirozené pohybovat se v hustém porostu a zvědavost jim velí propátrat každou zajímavost. Nemusejí být ani puštěni na volno, stačí vést je na několikametrovém samonavíjecím vodítku. Pro tyto psíky není problém (a zkušenosti pracovníků stanic pro handicapované živočichy to potvrzují) chytit už vzletná ptačí mláďata, najít a vyhrabat hnízda ježků či najít a aportovat malé zajíčky. Na rozdíl od koček psi obvykle svou kořist nezabijí, protože neloví pro potravu, ale hrají si. Výsledkem bývají tržné rány po těle kořisti, zlomené končetiny či otevření břišní dutiny a výhřez vnitřností. Pokud se takové mládě nepodaří následně odchytit a (většinou) humánně utratit, čeká ho zdlouhavá a velmi bolestivá smrt často za asistence muších larev. U zajíčků a srnčat pak pouhé olíznutí psem stačí na to, aby matka mládě odmítla kojit pro jeho nepřirozený pach.

Proto Vás, paní starostko / primátorko, pane starosto / primátore, prosíme o pomoc při zabezpečení ploch důležitých pro rozmnožování volně žijících zvířat. Některá z nich jsou ve smyslu zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, ve znění pozdějších předpisů, zvěří (zajíc, bažant, koroptev, veverka ap.), a tedy v příslušnou roční dobu bezvýhradně hájena, další chrání zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (křepelka, slavík, veverka, koroptev a další). Zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, pak chrání všechny obratlovce proti týrání, a to i z nedbalosti. Za týrání se mimo jiné podle § 4 písm. j) tohoto zákona považuje i působení nepřiměřeného stresu biologické povahy, jímž útoky psů bezesporu jsou. Podle tohoto zákona lze tedy majitele útočících psíků i pokutovat za přestupek podle § 4.

V žádném případě nepodezíráme majitele psů ze zlého úmyslu - za vším je pouze neznalost skutečného stavu věci. Na nápravu však potom bývá už pozdě.

K ochraně ploch stačí málo - umístění tabulek, které s patřičným vysvětlením a upozorněním na možnost pokuty zakazují vstup psům do porostů. V případě rozlehlých luk pak vymezení prostorů, kde psi mohou volně pobíhat a kde nikoli. Vhodný je i článek v místním periodiku, který pejskaře na problém upozorní. Místní ochránci přírody, např. z řad členů Českého svazu ochránců přírody, ale i Českomoravské myslivecké jednoty, České společnosti ornitologické a dalších, Vám jistě rádi pomohou vhodné plochy ve Vašem městě vytipovat. Ochranu volně žijících zvířat před útoky psů je možno rovněž upravit v obecně závazné vyhlášce vydané podle § 24 odst. 2 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů.
Ochrana postačuje s ohledem na dobu rozmnožování ptáků a savců od 15.3. do 30.9., v případě luk, kde se rodí zajíci, pak od 1.3. do 31.10. V ostatním období roku zde psi samozřejmě pobíhat mohou.

Citace z stanoviska k ukládání povinností vlastníkům (držitelům) psů opatřovat psy vodítkem a náhubkem při pohybu na veřejných prostranstvích a jiných místech veřejnosti přístupných
"Vzhledem k zájmům zvířat chráněným zákonem na ochranu zvířat [za týrání je podle § 4 písm. k) považováno „chovat zvířata v nevyhovujících podmínkách" a § 13 uvádí „Každý je povinen zabezpečit zvířeti v zájmovém chovu přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb"] se domníváme, že zásada vyplývající z Listiny základních práv a svobod chránící svobodné zájmy člověka (vlastnit věc - psa - a svobodně s ní nakládat) by neměla být na újmu uplatňování zákonem chráněného zájmu zvířete, které by nemělo být chováno v nevyhovujících podmínkách."
"Z výše uvedených skutečností vyvozujeme nutnost působit osvětou na veřejnost, aby zvířata, v daném případě psi, za uvedených nevhodných podmínek nebyli chováni, resp. aby jim byly i v takových případech zabezpečeny přiměřené podmínky pro zachování fyziologických funkcí a pro zajištění biologických potřeb - to znamená, aby jim byly vyhrazeny vhodné prostory pro volný pohyb."

a tohle je na celý link:
Vyjádření Ústřední komise pro ochranu zvířat k případu napadení, zranění nebo usmrcení psa jiným psem nebo člověkem a k případu napadení, zranění nebo usmrcení člověka psem
http://www.mze.cz/UserFiles/File/UKOZ/Pokousani-pe s-clovek.htm

no a všechny tyhle pěkné názory na dané téma najdete na webu MZE, a to tady na úseku ochrany zvířat:
http://www.mze.cz/Index.aspx?ch=275
a rozklikat dle vlastního zájmu.

Walda
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 10:40
- Nahlásit

Sali

já si nejraju na 100% ovladatelnost, v momentě když se do nás někdo naveze, i do psa u nohy, rozhodně mě u tý nohy nezvostanou

Jo jo. To znám a nestydím se.

matejos
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 11:14
- Nahlásit

Jediná obrana proti dmntům pro nás bude, udělat si canisterapeutickou zkoušku. V podzimním termínu ji zkusíme udělat. Už pan Werich říkal: "Dej blbci funkci a vymyslí lejstro." Teď si můžeme místo lejstra dosadit zákon!!!

žanda
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 11:32
- Nahlásit

matejos
sice jako nápad dobrý,ale chtělo by to ještě jinej,prot ty co canisterapeutickou zkoušku neudělají)

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 12:04
- Nahlásit

matejos
žanda
už před několika tely kvůli tomuhle zavel ČKS do NZŘ zkousku ZZO.
Nabízel jí tehdy použitelnou i jako podmínečnou pro obecní úřady vzhledem k náladám v populaci.
Zkušební systém je hotový a propracovaný, rozhodčí ČKS jsou erudovaní, a ZKO, kde se zkoušky odehrávají, jsou všem dostupné,
nebylo by třeba vymýšlset nic nového, žádný novotvořený atestační systém a la tejcoblábol.

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 12:07
- Nahlásit

Walda
já mám sice na prvním místě v žebříčku hodnot hundesport, ale s modifikací, že většinu dne žijeme život, a cvičíme až když je na to čas,
takže provoz psů stylem kotec-auto-cvičák ani nechci nikdy realisovat,
a tedy pohybu na veřejném prostranství se nevyhýbám, a taky si ho nehodlám ničím a nikým znepříjemnit.
Chci si v klidu projít svou cestou, neobtěžovat a nebýt obtěžovaná,
a těžiště realisace duševní i fyzické mě a mých psů je někde jinde než na procházce intravilánem.

žanda
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 14:05
- Nahlásit

Sali
nevíš proč zrovna ZZO? ZOP mi příjde složitější. Nemohla by stačit ta? S nemocným psem budu těžko něco zkoušet....(

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 14:18 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit

ZOP nepřezkušuje projev psa v "ruchu" - jako že odvolatelnost psa, když si děti hrají s míčem, chování psa někde uvázaného atd.
podobná zkouška už je jen BH, ale ta zaprvé není pro psy bez PP a je jsou tam už drobátko jiné nároky na předvedení

11111
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 14:46
- Nahlásit

pokud by se po složení zkoušky, kdy pes musí prokázat svou neagresivitu jak k lidem tak ke psům, nebo odvolatelnost od psa či od člověka ( nejlépe obojí ) mohl takovýto pes pohybovat volně dle uvážení majitele, tak prosím....
problém je ten, co s těmi, co zkoušku složí a majitel bude kretén...

sarax
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 14:48
- Nahlásit

nefer
podobná zkouška už je jen BH, ale ta zaprvé není pro psy bez PP a je jsou tam už drobátko jiné nároky na předvedení
sím tě a od kdy zas není pro psy bez PP???
Sali
a nepovolit ve vyjmenovaných ulicích, kde je nepřehlednost domovních vchodů, rohů, parkovišť všude kde se dá, obchodů a obchůdků, chodníků podél vozovek, a v souvislosti s tím běhavé a kolové, bruslové a jiné šílené aktivity mladistvé sídlištní populace ,
mno proto mám na sídlišti psa na voďáku páč je tu fakt hukot..ale tím že bydlím v Modřanech na Beránku to mám do zeleně zaky tak 5 minut...takže i když jdem jen na chvilku ven vodítko není problém...

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 14:49
- Nahlásit

kretén ti ale poruší cokoliv

sarax
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 14:50
- Nahlásit

11111
, kdy pes musí prokázat svou neagresivitu jak k lidem tak ke psům,
já nemyslím že tohle nějaká zkouška podchytí..jako můj pes je velmi schopnej na cvičáku se chovat slušně..nebo v případě že se pracuje..ale taky když se jde jen tak ven umí bejt drzá a rozhodně není splachovací..sice nenapadá ale není ovečka nonstop jestli mě chápeš..ale na place to zmákne v poho..ono je dle mýho něco jinýho ta "cvičáková"poslušnost a pak to co je upotřebitelný v životě

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 14:51
- Nahlásit

sarax: tak to jsem spíš já přehlédla, že už mohou i bez PP

sarax
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 14:54
- Nahlásit

nefer
můžou ale stejně si myslím že ty zkoušky neřešej tolik...prostě každej by měl vědět a dle toho se chovat k okolí

nefer
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 14:55
- Nahlásit

já nemyslím že tohle nějaká zkouška podchytí..
tak to máš určitě pravdu, ale už je mnohem větší pravděpodobnost, že člověk, který si dá tu práci, psa něco naučí, složí s ním zkoušku ... tak to není úplný debil a nebude agresivního psa pouštět mezi ostatní.

sarax
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 15:05
- Nahlásit

nefer
tak to spíš..ale i tak se bojím že se najdou idioti kteří zkoušku někým složí a psa stejně pustí

Sali
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 16:47
- Nahlásit

sarax
nefer
no jo, ale když dojde na dokazování, zda pes je/není skutečně bezproblémově ovladatelný a žes mohla předpokládat, nebo zas nemohla, že to vyjde podle tebe,
prostě když budou v nějakém řízení shánět důkazy proti tobě a ty zas důkazy ve prospěch svůj,
když se bude vznilká situace posuzovat individuálně, jak se to říká s přihlédnutí k okolnostem polehčujícím/přitěžujícím ,
právěn vzdělaní lidé to jistě budou schopní konkretisovat a upřesnit, co mám na mysli,

tak pořád bych se aspoň já cítila líp, když bych mohla dokladovat hromadu zkoušek z výkonu, kde ovladatelnost není za hubičku, a výsledky, dle kterých se dá předpokládat, že pes bez vodítka je skutečně oprávněně schopen fungovat jen pod vervbální kontrolou,a tudíž nějaké selhání by byla jen náhoda, špatně předpokládatelná, prostě okolnosti polehčující....že to nebyla nedbalost úplně zas vědomá, atd.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání