Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / pomoc pro Yaga
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Smečka
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:15
- Nahlásit

Člověk se od zvířat lidí tím,že si jako jedinej tvor na světě připadá důležitej a netuší jak je tím směšnej.

wami
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:15
- Nahlásit

Jirikovo
Omyl, od zvirat se lisime tim, ze nepouzivame jazyk k cisteni genitalii.
OT - tak to sis v zivote asi nic neuzil...

Smečka
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:16
- Nahlásit

wami

tosca
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:16
- Nahlásit

wami
Mám kastrovanou fenu, měla jsme ji samotnou, teď ji mám ve smečce, bez problémů. Vím, že to jde řešit. Znám několik dalších kastrovaných fen, některé jsou v pohodě, jiné ne. Psychickou pohodu ovlivní majitel, to není jen problém kastrace. Magor udělá magora-psa i z nekastrované feny. Kastrace je velký zákrok, který sebou rizika nese. Je třeba zvážit, zda jsou pro mě akceptovatelnější, než problémy související s háráním a případným rizikem nechtěného krytí. Neříkám, kastraci ne, říkám, zjisti si jaké problémy mohou nastat, zjisti si rizika, zvaž to a pak se rozhodni.

Nesrovnávala bych ženu s fenou, osobně bych sem hysterektomii u žen netahala, ale Kreis s tím srovnáním začala sama. Pes není člověk, srovnat to podle mě nejde, proto taky své názory na tato dvě témata celkem odděluji. Ano, přechodové problémy řešit lze ... umělým dodáváním hormonů, které zvyšuje riziko dalších zdr. problémů. Něco málo o tom vím, člověk, který je mi blízký s tím žije už 25 let. Proto radím, promluvit si s někým, kdo to zažil. A přemýšlet.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:17
- Nahlásit

wami
tak to sis v zivote asi nic neuzil...
znas vyznam slova cisteni???

Kreis
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:19
- Nahlásit

wami: Když jsem se zajímala o Morrise, nemyslela jsem, že si ho hned vezmu domů, spíš jsi o něm mluvila, tak mě zajímal jeho osud. Dalšího psa si budu vybírat vzhlede ke svým možnostem a schopnostem, ještě jsem se ani nerozhodla mezi psem s PP, nebo útulkáčkem......ještě bude dlouhá štreka dopracovat se k tomu "pravému" psovi. Ani nevím pohlaví. Vždycky jsem chtěla fenu, ale nevím jak se mi dvě feny snesou.
A hlavně Arleen musí taky ještě vyrůst a vyspět, nemůžu si vzít druhého psa do prostřed její puberty....

Co se týče toho mít dva psy, tak s tím už nějaké zkušenosti mám, starat se o dva psy, spíš nevím jak je to finančně náročné, proto že jsem to v životě sama netáhla, ale představu o péči, náročnosti atd. jakous takous mám.

Definuj význam slova: pohodový

wami
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:23
- Nahlásit

tosca
chvili jsem ted patrala v pameti po aspon jedne fene, kterou bych znala osobne, a ktera by mela potize po sterilizaci... nic. Slysela jsem o fenach, ktere maji problemy s inkontinenci, ale osobne zadnou neznam. Ano, existuji jista rizika, jako u vseho - ovsem pokud fena sterilizovana nebude, existuji pro zmenu jina rizika, ktera na fenu cihaji... proste se tomu nevyhnes...

Ja si jen myslim, ze sterilizace psu a fen je jednou z cest k omezeni jejich premnozene populace. Deje se to v mnoha mestech treba u toulavych kocek, a vsichni to akcpetuji a povazuji za rozumne, proc to tolik resime u psu...?

ad zeny:
Něco málo o tom vím, člověk, který je mi blízký s tím žije
neboj, taky nemluvim jen teoreticky...

jablunka
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:25
- Nahlásit

KreisVždycky jsem chtěla fenu, ale nevím jak se mi dvě feny snesou.
Neboj se vlka nic,mám tři a je to v pohodě.Ony si to mezi sebou vyříkají rychle.

wami
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:26
- Nahlásit

Jirikovo
nema smysl to rozpitvavat... Proste to byla nahravka na gol.

Kreis
je neco jineho, kdyz maji dva psi dva ruzne majitele, a neco jineho, kdyz jsou trvale tvoji. Skok od jednoho psa ke dvema je nejvetsi, pak uz je to v poctu psu skoro jedno... Co se tyka kombinace pohlavi - zalezi na plemeni, nektera se ve smecce snaseji lepe, nez jina. Do dvou fen dobrmana ych nesla, do dvou fen NO klidne.

pohodovy = bezproblemovy, vyrovnany (samozrejme vzdycky v ramci moznosti a individuality)

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:27
- Nahlásit

Neboj se vlka nic,mám tři a je to v pohodě.Ony si to mezi sebou vyříkají rychle
ja mam teda zkusenost se dvema fenama, mezi kteryma je velky vyskovy i silovy rozdil, ale je fakt, ze to jejich srovnani znamenalo jednu navstevu veteriny za ucelem vyspraveni jednoho maleho kousnuti a od te doby je v naproste vetsine pripadu absolutni klid ....

Kreis
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:27
- Nahlásit

tosca: přišla jsem se srovnáním z jednoduchých důvodů, když jsem řešila kastrace ano - ne, bála jsem se, jestli to nedělám pro svou vlastní pohodlnost a pak jsem si řekla, nemůžeš se jí zeptat na její názor, zeptej se sebe. Jseš ženská - fena, víš že v životě nebudeš mít štěně, ať chceš nebo nechceš, budeš buď za a) 2x ročně hárat a toužit po "štěněti" víc než po čemkoliv jiném, muži se k tobě začnou chovat divně a rozhodně se nebudou chtít přetahovat o balón, některým fenám bude vadit když budu hárat a mě možná budou vadit feny, Psy za mnou budou utíkat od řvoucích páničků a to všechno v podstatě nebude mít smysl, protože nic z toho co budu chtít se nestane.

Nebo podstoupím chirgický zákrok, který bude náročný, nějaké omezené období budu v rekonsvalescenci, ale až se z toho dostanu, budou se ke mě psy chovat tak jako předtím po zbytek mého života. Co bych si zvolila já? Když vím, že největší radost mám z hry s ostatními psy?

Pak jsem se rozhodla....

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:28
- Nahlásit

Kreis
víš že v životě nebudeš mít štěně, ať chceš nebo nechceš, budeš buď za a) 2x ročně hárat a toužit po "štěněti" víc než po čemkoliv jiném, muži se k tobě začnou chovat divně a rozhodně se nebudou chtít přetahovat o balón, některým fenám bude vadit když budu hárat a mě možná budou vadit feny, Psy za mnou budou utíkat od řvoucích páničků a to všechno v podstatě nebude mít smysl, protože nic z toho co budu chtít se nestane
nepolidstuj psy .... ti takhle neuvazuji ...

Kreis
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:38
- Nahlásit

jablunka Arleen už teď je v domácnosti s druhou fenou, s oběma to bylo vždy OK, ale je to ještě štěník....

wami: No něco na tom bude, nemám strach, že by se Arleen s druhou fenou nesnesla, možná kdybych si vzala větší štěně, tak by chvíli šéfovala, pak by asi šéfovala ta větší, jedině v tom přechodu si myslím že by mohl vzniknout problém. Ale to neznamená, že by se prostě se psem nesnesla líp. Víš jak to myslím?
Vím že starat se o dva psy přes víkend je něco jiného než po zbytek života. Ale aspoň jsem měla možnost si to párkrát vyzkoušet, jak to zvládám. Taky je něco jiné - druhý pes štěně které musím vše ještě naučit, příp. starší pes který je to stejný v bledě modrým. určitě to nebude jako když mě obě holky poslouchají a můžu je nachat obě volně běhat.....

Jirikovo: Já vím, že takhle neuvažují, ale takhle bych uvažovala já na jejich místě....Můj pes totiž ani neuvažuje o tom, že by se mohla nechat vykastrovat a ani o tom jaká to nese rizika, a když ji nechám vykastrovat, ani nebude uvažovat nad tím, jak se jí teď život změnil a pochybuju že si půl roku an to řekne: jakto že nehárám? nebude mít komplex méněcennosti, co se týče mě, si ymslím že krom těsně pooperační stavu, kdy zjistí že se něco děje nebude uvažovat vůbec nad ničím....

tosca
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:38
- Nahlásit

wami
Inkontinence je asi nejhorší z potíží, naštěstí ne tak častá. My u naší kastrandy zažili (a občas zažíváme stále) háklivost na kontakt s cizími psy. Domácí smečku zvládá, ale cizí pes, co ji začne zkoumat ji dává důvod k "zakousnutí" Další problém byl, že se po půl roce po kastraci objevil jeden nevstřebaný steh na pobřišnici (jo, občas se to stává i u lidí), zanítil se, musela na stůl znovu, má 2/3 jizvy "dvojitě". Po 6 letech se zřejmě objevil další (má na břiše bouličku, dle vyjádření veterináře opět jeden steh), zatím ji to nedělá problémy, tak uvidíme, co z toho vznikne ... Vzhledem k tomu, že je to alergička, první rok byl celkem síla. Vypadávající, nekvalitní srst, drbání po celém těle ... po roce se to ustálilo. A poté, co jsem pochopila tu změnu v jejim chování vůči psům, tak problémy vlastně nemáme (až na ten steh). Jde o to vědět. Mít dost informací, co může nastat. Neděsit se toho, ale být připraven.

Ja si jen myslim, ze sterilizace psu a fen je jednou z cest k omezeni jejich premnozene populace.
Souhlas, je to jedna z cest.

Deje se to v mnoha mestech treba u toulavych kocek, a vsichni to akcpetuji a povazuji za rozumne, proc to tolik resime u psu...?
Protože u toulavých koček nejsi schopna jinak zajistit, aby k množení nedocházelo. Psi nežijí "toulavě". Hárávou fenu můžeš uhlídat, venkovní kočku, co se mrouská, neuhlídáš. Bytové kočky kastrované být nemusí. Bytoví kocouři se kastrují hlavně z důvodu, že žít v "označkovaném" bytě je nad síly normálního člověka

Kreis
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:50
- Nahlásit

tosca: A kolik už jsi potkala neuhlídaných štěňat? Já hodně. Jde o to, že tu fenu musí hlídat člověk a člověk dělá chyby a stačí málo, špatně dovřená vrátka, psy jsou schopní překousat plot, ano uznávám že do domu se cizí pes dostane těžko, ale i háravka se musí venčit, špatně přehmátneš vpdítko, zrovna ve chvíli, kdy fena uzře "toho pravého" a je v čoudu. Ovšem neříkám, že to že mám strach že nzvládnu uhlídat fenu je důvod ji vykastrovat.....to v nejmneším, teď je to spíš o těch častých nehodách, co jsou jich plný útulky....

tosca
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:52
- Nahlásit

Kreis
A kolik už jsi potkala neuhlídaných štěňat?

Za poslední rok? Asi 50 ... a všechna v útulku ...

mac1
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:54
- Nahlásit

wami
Deje se to v mnoha mestech treba u toulavych kocek, a vsichni to akcpetuji a povazuji za rozumne, proc to tolik resime u psu...? ....toulavá kočka a pes, který má svého člověka není jedno a to samé, ne ?

Kreis
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:56
- Nahlásit

tosca
Arleen je očividně taky neuhlídaná, je to smutné.... Jinak taky znám fenu co po kastraci trpí záněty MM a často se pomočuje a pravidelně se musí léčit, taky není povahově úplně nejlepší, zjistila jsem si rizika a u Ar mi to příjde jako nejlepší řešení, otázkou zda to chci nechat udělat kvůli vlastní lenosti jsem řešila asi dva měsíce....

tosca
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 10:59
- Nahlásit

Kreis
zjistila jsem si rizika a u Ar mi to příjde jako nejlepší řešení,

Tak takhle to zní docela jinak, než z úvodních příspěvků, k tomu nemám co dodat. Přesně o tohle mi šlo ... zjsitit si všechna pro a proti a zvážit je

Kreis
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:02
- Nahlásit

tosca: Mě trochu přišlo zbytečný řešit věci co jsem už řešila, jsem o tom nechtěla moc diskutovat, ale stejně se to zvrhlo....

fatdog
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:07
- Nahlásit

wami
muj nazor zase je, ze psi, kteri uz jednou v utulku byli, by dalsi potomky mit nemeli. Nechci byt tak striktni jako slavni jemerycani a nechci kastrovat vsechno ve 4 mesicich, nicmene myslim, ze kdyby se kastrovali vsichni psi a feny z utulku, situaci by to taky docela pomohlo. Nektere utulky maji kastraci dokonce ve smlouve.

A ano, je to mozna "zbaveni zodpovednosti" - nicmene z celospolecenskeho hlediska, kdy tech opravdu zodpovednych je fakt malo, je to eticke reseni, ktere zvireti v podstate neublizi. Pripadu s naslednou inkontinenci je relativne malo (v pomeru k poctum kastrovanych fen) a co se tyce zmeny povah... no... Povaha se nezmeni, nekdy temperament, ale ani to neni pravidlem.

Tudiz necha-li nekdo kastrovat fenu, povazuju to za zodpovedny pristup, nebot vede k prevenci nechteneho nebo nahodneho nakryti, a tim potazmo zvysovani poctu psu. Z tohoto hlediska bych rekla, ze pohodli je vedlejsim efektem

ale jiste...hjo

dyt je to porad dokolecka, odstranuji se nasledky, ne priciny.....ve vsem...ve vsem, kde jde o kseft .....takovi jsme a jini nebudeme ..... a tim, ze se na tom i tim svym drobeckem podilime, to pouze podporujeme....

celý je to IMO samozrejme

btw...az bude situace jako u tech jemerykancu, budes tlacit stejny reseni jako oni, ponevadz nic jineho nezbyde, pokud se stale bude resit ten nasledek...tohle je taky IMO

wami
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:08
- Nahlásit

tosca
fena alergicka by mela potize (nejake) i bez sterilizace... nemluve o tom, ze vzhledem k alergii bych predpokladala i nejake problemy s autoimunitou, a s tim by nejspis souvisely i problemy se zapouzdrenim stehu...

Souhlas s tim, ze by se lide meli nejprve informovat... ale dulezitejsi snad jeste je, aby o tom vubec zacali uvazovat.

Protože u toulavých koček nejsi schopna jinak zajistit, aby k množení nedocházelo. Psi nežijí "toulavě".
aha, a vischni ti utulkovi se do utulku dostali jak...? Kolik fen se tam dostalo brezich? kolik stenat - 50 za posledni rok? porad je to malo argumentu ke sterilizaci?

Vis, ja to specifikovala zejmena na utulkove psy. Nekde v tom uvodnim prispevku jsem to myslim psala taky - pokud se dostanou do utulku, preventivne bych je nechala sterilizovat. Jiste, muzou se dostat k zodpovednym lidem a muzou odchovat zdrava opecovavaa stenata... ale vzdycky je treba najit urcitou hranici selekce - pro me je to prave ten utulek...

Kreis
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:10
- Nahlásit

wami: Jinak jsem si říkala, že k hyperaktivní Arleen bych si měla pořídit asi něco klidnějšího, jenže je otázka, jestli já můžu mít něco klidnějšího, když je pes odrazem pána a já jsem praštěná.....

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:12
- Nahlásit

Kreis
k hyperaktivní Arleen bych si měla pořídit asi něco klidnějšího
pokud mas cas a chut dopravat psovi dost pohybu a tim se v podstate prizpusobit jeho hyperaktivite, tak bude lepsi podobneho psa. klidnejsi (mene aktivni) pes by tebe i Arleen naopak mohl ve vasich aktivitach dost brzdit ....

wami
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:12
- Nahlásit

fatdog
covece, to ti musim oponovat. Sterilizace a kastrace podle me neni odstranovani nasledku (prestoze to vztahuju zejmena na utulkace), ale prevence.

Pricinu neodstranis, neb pricina bohuzel tkvi v tom, ze si clovek mysli, ze je panem tvorstva. Muzes porad omezovat nasledky tohoto mysleni, muzes omezovat chov, navrhovat kauce - ale dokud lidstvo jako takove nezacne vnimat sebe samo jako SOUCAST sveta okolo sebe, ale neustale se bude vyvysovat NAD nej, tak pricinu proste neodstranis.

Kreis
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:14
- Nahlásit

Jinak kolik se dostává do útulku zdravých, povahově vyrovnáných, když ne s PP tak čistokrevných psů, na kterých by bylo vhodné chovat? Aby se nekastrovali?

mac1
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:15
- Nahlásit

wami
ale dulezitejsi snad jeste je, aby o tom vubec zacali uvazovat....jako důležitější vidím, aby lidé začali uvažovat o sobě , o svém chování, o své zodpovědnosti ....., já vím, že to je běh na dlouhou trať, ale dokud se kastrace fen a psů ( pokud není ze zdravotních důvodů) bude vydávat dokonce za zodpovědný přístup, a nikoli za "řešení" lidské hlouposti, pohodlnosti a neschopnosti na úkor psa , tak k té změně v myšlení a chování člověka nedojde, to je můj názor

wami
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:16
- Nahlásit

Kreis
kazde stene je do urciteho veku hyperaktivni. A Ar je v podstate normalni temperamentni pes. Hyperaktivita je moderni slovo, ale teprve, kdyz jsem takoveho psa potkala, tak jsem pochopila, ze ej dobry neplest si hyperaktivitu s temperamentem...

Vetsina psu se ti v aktivite prizpusobi, prestoze si instiktivne stejne vyberes takoveho psa, aby mu tvuj zpusob zivota vyhovoval. Ale ted bych to nechala plynout a zacala bych o tom premyslet, az Ar fakt dospeje - povaha se vetsinou okolo roku zmeni poprve (vetsi sebejistota), podruhe okolo tri let (dospelost), pak zhruba v peti (postupne zklidnovani). Teda tak nejak obecne, stejne je kazdy pes individualita.

Kreis
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:18
- Nahlásit

Jirikovo: Jenže dva šílenci by mě asi zničili Ale je fakt že jeden z důvodu, proč Arleen miluju ( a sposta lidí ji za to nesnese) je že je pořád v pohybu, neposedí, je plná života. Zas na druhou stranu by bylo fajn mít psa, cop se nechá drbat dýl jak 2 vteřiny, aniž by mi nosil deset druhů hraček, případně se mi u toho nesnažil ještě rozkousat tkaničky.....

Ono je klidnější a klidnější, Arleen je střeštiprdlo. zas na druhous tranu musím dělat všechno proto abych Arleen trochu vybila baterky, takže můžu vybíjet dvojmo....

wami
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2007 11:19
- Nahlásit

mac1
hm... snazim se hledat realna reseni soucasne situace... utopie uz me opustily...

Kolik znas ty osobne lidi, kteri zmenili v prubehu zivota sve postoje (pokud mozno k lepsimu)? Kolik znas lidi, kteri se te zodpovednosti vazne naucili? Zodpovednost a ucta k zivotu neni neco, co se da predavat tim, ze reknes: "lidi premyslejte". Ty premyslis, ja taky, tu a tam nekdo taky. Ale tech par jedincu svet bohuzel nezmeni.

A dokud se nezmeni postoj spolecnosti, dokud lidstvo jako celek neziska uctu k zivotu, dotud budu povazovat preventivni sterilizace a kastrace za zodpovednost tech par lidi, kteri si uvedomuji, ze zbytek sveta nezmeni...

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání