| Autor |
Zpráva |
viki2000
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 15:26
- Nahlásit
to Zdenek_K: ále fůj, to já nerad
|
ijáček
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 15:26
- Nahlásit
ZdeNek_K
Ach jo, co dodat
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 15:28
- Nahlásit
ijáček
viki2000
|
viki2000
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 15:58
- Nahlásit
Fajn, takže cvičák je asi jasnej, díky za reakce. Ono samozřejmě bude dobrý, když mi poradí někdo zkušenej. Jak tak o tom přemýšlím, tak se na to začínám i těšit. Teda na cvičák, na psa se těším už dávno
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 16:17
- Nahlásit
viki2000
k tomu útulku - ne v každém útulku se chtějí psů zbavovat. Snaží se spíše psa udat pro něj co nejlépe. Jak jsem psala - kamarádka si teď jede pro třetího a je spokojená. Tím samo nechci říct, že musíš pro pesana do útulku. To je rozhodnutí každýho.
Ten cvičák bych alespoň zpočátku určitě doporučila. Není to o drezůrování, je to o tom naučit se se psem zacházet, pochopit ho a naučit se s ním domluvit způsobem jemu srozumitelným - což vám oběma usnadní život, ušetříš si poté SPOUSTU komplikací. Nemusíš s ním skládat zkoušky přece. Ale uvidíš, že ho to bude tutově bavit. Nemám sice služební, ale lovecký plemeno a na cvičák se vždycky těšil. A zda psa nebo fenku - vzhledem k tomu, že píšeš, že nemáte zkušenosti doporučuju spíš fenku, jsou povětšinou měkčí na výchovu.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Čen 2008 17:22
- Nahlásit
jj, petra má paravdu, né v každém útulku mají ke psům takovýhle přístup. psala jsem také v DOBRÉM útulku. tam ti řeknou, čím si pes prošel, jak se do útulku dostal a k čemu je vhodný nebo nevhodný.
když půjdeš do důsledků, tak to tvoje: řeknou ti cokoliv, aby se psa zbavili - tak to se ti může stát u kohokoliv. i při koupi štěněte, kort jestli si vybereš bez PP. tam ti chovatel také může nakukat cokoliv, jen aby prodal. včetně těch, kteří prodávají z jakéhokoliv důvodu psa z rodiny. nemůžu si pomoct, ale v tomhle má útulek své výhody. už jen v tom, že těm lidem, co tam pracují obvykle nejde o žádný zisk. a navíc uděláš dobrý skutek
vybrat si samo musíš sám, ale to si nejprv musíš jasně srovnat, jestli chceš štěně nebo dospělého psa a co s ním chceš dělat.
jestli plánuješ rodinného kamaráda, výlety, sem tam třeba na cvičák apod. nebo naopak si pořizuješ psa vyloženě pro to, aby jsi mohl dělat nějaký sport, skládat zkoušky a tak.
v prvním případě bych bez obav volila klidně staršího psa, v druhém je pochopitelně lepší štěně, které si "vymodeluješ" k obrazu svému.
|
viki2000
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 10:14
- Nahlásit
Takže abych to shrnul. V první řadě znova díky všem za jejich příspěvky. A co z toho vyplývá pro mě... Pořídím si NO, pravděpodobně z útulku. Budu pak mít dobrý svědomí Budu hledat, představuji si fenku, tak kolem 10 měsíců, nějaké základy. Přivezu si jí domů, pár dní s ní zůstanem ať si zvykne a pak bude moci být přez den sama na zahradě. A postavim zateplenou boudu Budu se snažit být s ní co nejvíc to půjde, občas zajdem na cvičák nechat si poradit atd. Tak. Říkám to dobře? Pokud máte někdo ještě něco, budu samozřejmě rád.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 10:41
- Nahlásit
viki2000
V podstatě takhle by to byl ideál
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 10:59
- Nahlásit
jj, jen jsi zapomněl na procházky, ale předpokládám, že s nimi počítáš.
pak je ještě potřeba si hned stanovit, zda bude smět pes do domu a držet se toho. tj. pokud si nepřeješ, aby tam chodil, nepouštět ho tam hned od začátku. i když já jsem pro to, aby měl přístup do domu z mnoha důvodů.
a pak ještě jedna věc. zateplená bouda fajn, ale má-li být pes venku, hlasuji pro kotec. občas je potřeba psa zavřít. min po jídle. NO je velké plemeno - riziko torze - slyšel jsi o torzi žaludku? min. z tohodle důvodu bych si dala práci s kotcem.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 11:57
- Nahlásit
viki2000
ještě bych připomněla - připravte se oba na důsledné dodržování toho na čem se shodnete - pokud pes např. do postele ne, tak ne nikdy a od obou. A připravte si taky hromadu trpělivosti. Nechte pesana nějakou dobu jen zabydlet, aby se seznámil s prostředím. Sežeňte si dopředu informace o základním výcviku - opravdu je dobrý, když pes umí základní povely - abyste věděli jakým způsobem je pesana vlídně naučit a co od něj s trpěliovstí, důsledností a láskou vyžadovat.
Až se pesan zabydlí, můžete zkusit zjistit, zda reaguje na nějaký ten povel a pak ho doma na zahradě formou hry a odměn zkusit cvičit. V klidu bez nátlaku, radovat se z každýho malýho pokroku, naučte se chválit (chlapi s tím mají občas potíže, ženský, který maj to vysoký Cé , to zvládají líp). A začněte se těšit
|
Strejda
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 12:18
- Nahlásit
občas zajdem na cvičák nechat si poradit
Počítej s tím, že Tě to pohltí a budeš chodit pravidelně.
|
viki2000
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 12:23
- Nahlásit
Hm, no, torze žaludku, kotec... Mám nějaké vzdělání, takže si asi představuji o čem se mluví... Ale můžeš prosím dodat něco přesnějšího nefer? A procházky jasně Ale ještě ten kotec. Proč zavírat po jídle? pes do domu bude smět, ale jeho primární domov bude na zahradě. Do postele je jasný že v žádném případě, i když přítelkyně s tím má celkem problém Nemůžeme ale mít současně hlídače zahrady a poslelového mazlíčka.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 12:33
- Nahlásit
nějak jsem tušila, že nebudeš o torzi vědět, ale je to důležité. torze = přetočení žaludku psa. na netu najdeš spoustu informací co, jak a proč. ale ve zkratce řečeno - když se pes nakrmí, měl by mít klid. jinak hrozí, že při pohybu se naplněný žaludek rozhoupe tak, až se přetočí. v takovém případě je nutná okamžitá operace, jinak pes v bolestech umírá. a i u úspěšně operovaného psa je riziko opakování celkem velké a také celkem velká pravděpodobnost, že podruhé už to pes nepřežije. proto je vhodné psa, který je primárně venku, zavřít po jídle do kotce, páč není v tvých silách dohlédnout na to, aby neblbnul. a nebo ho vzít domů a mít pod dozorem.
ale i bez ohledu torze mi přijde kotec praktická věc.
jo a hele, já mám postelového mazlíčka a zároveňe nekompromisního hlídače ale pravda, jsem v bytě )
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 12:51
- Nahlásit
viki2000
Nemůžeme ale mít současně hlídače zahrady a poslelového mazlíčka.
Omlouvá tě to,že sám přiznáváš,že toho sám moc nevíš.
Jinak za plotem dost nekompromisní hlídači,svý by o tom mohli povídat v elektrárnách!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 13:19 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
viki2000
tu knížku co je na ní odkaz můžu jen doporučit. Měli by ji přibalovat - ještě s nemnoha dalšíma - povinně ke každýmu chlupáčovi
jablunka
a že sem si vzpomněla na vás,když jsem to o tý posteli četla, páč ty fotky jsem měla čerstvě před očima
|
jablunka
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 13:35
- Nahlásit
PetraK
a že sem si vzpomněla na vás,když jsem to o tý posteli četla,
Aspoň něgdo na mě vzpomíná.....
Ale vážně,nám vod elektráren nechávaj vzkazy na poštovní schránce,bo elektriku u nás nevodečtou,gdyž nigdo nejni doma.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 13:45
- Nahlásit
isdpch - trochu nechápu tvoji poznámku. máš sice pravdu, ale proto, přeci doporučuji ten kotec
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 13:49
- Nahlásit
isdpch
u nás to stejný - sem se nažral, tak budu dělat ten největší bordel, když mám teď energetický zásoby
jablunka
Aspoň něgdo na mě vzpomíná
můžu údělat i nějakou vzpomínkovou knížku třebas, dybyste chtěla pani
,bo elektriku u nás nevodečtou,
a to sou čičkovný pejskové, to se dycky hodí, dyž nemůžou vodečíst életriku, při těch dnešních cenách
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:01
- Nahlásit
isdpch
tak to jo. já tohle právě obzvlášť zdůrazňuji, páč né každého napadne, že je něco podobného možné.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:10
- Nahlásit
nefer
páč né každého napadne, že je něco podobného možné.
já už dlouho přemejšlim,jak to dělaj psovití v přírodě...páč podobný projevy má samosebou moje čuba taky a ta minulá tuplem...volízla si tu mastnou hubu a hurááá do akce.Se nehádám,to vůbec,torze je svinstvo,ale zajímá mě to,páč můj a isdpchůj pes nebudou jediný co se tak chovaj.Koukali sme tudle na vlka a ten předváděl přímo tanec Svatýho Víta těsně po žrádle,tak já nevim..
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:15
- Nahlásit
davidkova renata
Kde jsem to jen četla? Někde byl nedávno článek o torzi žaludku - každopádně shrnutím - prakticky vůbec nezáleží čím krmíš, co pes dělá po žrádle, a vlastně ani žrát nemusí, že se prý prakticky vůbec nedá vysledovat čím je torze podmíněná
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:17
- Nahlásit
davidkova renata
tohle přesně mi říká Brtnik + to, že by se ten pes teda podle mě nesměl hejbat už nikdy poté co se narodí - protože přijde z procházky - měl by chvilku počkat, než dostane žrádlo, aby se žaludek uklidnil. Pak se nažere a nesmí se zase hejbat. Vzhledem k našim dlouhým procházkám by buď čokl nežral, nebo nechodil ven . Já se taky torze bojím, ale je fakt, že třeba na chalupě nemám absolutní šanci cokoliv uhlídat - čokl se nažere a já ho za chvilku najdu, jak se rvou s Brtníkem vo kopačák, zařvu a zpoza rohu se vozve - Seš blbej Ešus, nemáš tak řvát už de na nás doktorka, bacha! . Tak se uklidňuju právě tím, že ty divoký to taky neřešej. Jinak bych si musela střelit při Ešusím temperamentu.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:23
- Nahlásit
Dines
prý prakticky vůbec nedá vysledovat čím je torze podmíněná
no jo,moc se toho o ní neví..
Nevim esi se třá dělaly nějaký výzkumy jak je to s torzí u divokejch zvířat,možná jí maj taky,ale nedovíme se to,páč to nikdo nesleduje a prostě umřou.A třá v tom taky hraje roli to,že divoký zvířata nejsou tak zdegenerovaný a žerou jen přirozenou potarvu,takže zažívací trakt nejni vochablej a maká jak má.Nebo nevim..
[b]PetraK[/bže by se ten pes teda podle mě nesměl hejbat už nikdy poté co se narodí -
no právě!
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:27
- Nahlásit
davidkova renata
já už hodně povolila . zas si říkám, lepší život prožitej naplno než když furt povelovanej. Ale bojím se. bojím.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:45
- Nahlásit
davidkova renata
tanec Svatýho Víta těsně po žrádle
Čéče, tak asi nemám psa, nebo co. Ten můj se nažere, lehne a usne.
Ale asi to bude taky tím, že dostává nažrat po procházce, po cvičáku nebo v noci před spaním.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:49
- Nahlásit
Walda
u nás je to fuk. Kdyby dostal nažrat po tejdením vojenským cvičení, tak jak se nažere, dobije solární baterky a minimálně by se spokojeně vyvaloval z bůčku na bůček a slastně by huhlal, jak je mu fajn. Což při tom vyvalování teda taky není optimální
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:52
- Nahlásit
Walda
Ale asi to bude taky tím, že dostává nažrat po procházce, po cvičáku nebo v noci před spaním.
no to sice u nás pochopitelně taky,ale jinak přesně jak píše PetraK
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:56
- Nahlásit
když on ten argument: co dělají ti v přírodě se dá aplikovat na všechno...
ale faktem také je, že drtivá většina plemen by v přírodě třeba nikdy nevznikla a také to, že slabý jedinec prostě umře. a o tom to je, už dávno nežijeme v přírodě.
to co vím o torzi já: velkou roli hrají dědičné předpoklady a vrozená dispozice pro torzi, hluboký a prostorný hrudník, pevnost žaludeční stěny, styl jakým pes žere a samo i to co žere. styl: tím myslím, jako jestli má ve zvyku hltat a tak, pak poliká velké množství vzduchu a tím se ruziko zvyšuje. co žere - tím myslím to, jestli je zvyklý jen na jednu a tu samou potravu a trávící trakt tím pádem leniví, žaludeční stěna ochabuje - nebo jestli je jeho strava pestrá a trávení maká a maká. a pak samo ten pohyb, páč pokud má pes vrozené dispozice, tak mi přijde zbytečné riskovat...
on se argument. že by ten pes pak nesměl dělat nic, řekne lehko, ale vezmu-li to ze své stránky, tak moje čuba se má jak prase v žitě a po jídle prostě nijak neblbne, je tak naučená. po městě chodí na vodítku, páč ji nechci mít pod autem. v lese nesmí lovit, páč ji nechci mít zastřelenou. nehraje si s hračkami, které by mohla vdechnout a já nevím, co ještě. přesto má život mnohem pestřejší než kdejaký jiný pes, který si děla kdy chce, co chce
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 14:58
- Nahlásit
nefer
když on ten argument: co dělají ti v přírodě se dá aplikovat na všechno
A tak to byla spíš taková jako úvaha...pro zajímavost jako..
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 5 Čen 2008 15:01
- Nahlásit
krom toho zhruba před rokem zemřel na opakovanou torzi knírač mé známé. nádherný mladý pracant. kamarádka jí pořád říkala: postav kotec a nenech toho čokla furt lítat kolem plotu, když se nažere...neposlechla.
tak má dneska štěně a kotec
|