Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / bacha! otrávené kusy masa v lesích
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
monika
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 08:27
- Nahlásit

No já nejsem myslivec, někteří jsou fakt "podivní", ale myslím si, že nejsou všichni tak špatní. Je fakt, že jich moc neznám osobně, ale ruku na srdce odkudpak máme nevíc informací o nich? Z bedny, kde nám se škodolibou radostí naservírujou, že se banda myslivců někde zliská a pak se navzájem postřílejí. To že myslivci krmí, hlídají hnízda, nahánějí zloděje stromků, starají se o opuštěné zvířata, snaží se odchovat bažanty a koroptve, kterých je míň a míň, spolupracují se skauty a ochranáři to nám neoznámí nikdo. To se dozvíš z pořadu (třeba Náš venkov) na který kouká málo lidí nebo náhodou někde. Taky mám na ně pifku protože střílejí zdravou zvěř za prachy i pro potěšení a psy, ale na druhou stranu sami dobře víme, že nám ti naši mazlici po zkouknutí srnky v dálce někdy (a to i ti fakt spolehlivě vychovaní) vezmou dráhu. V lese by se to stávat nemělo a ten myslivec je tam od toho aby ten les hlídal. Najde se takový, který vám vynadá, takový, který vám nasolí pokutu a taky takový, který vám psa odpráskne. Na každou z těch variant má myslivec , pokud vás v lese přistihne se psem na volno právo.

LucieS
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 09:30
- Nahlásit

Jenom doplním, že kompletní myslivecký kurz mám taky, na střední mě to právě kvůli "ochraně zvířátek" docela chytlo. Takže snad slušně vím, o co kráčí. JENŽE - jeden z vyučujících myslivců nám vyprávěl takové věci, že jsem nestačila zírat. Pak už si to stačilo ověřit z více zdrojů a bylo to, můj postoj k myslivcům měnit nehodlám.
O zdraví populace se budou vést nekonečné debaty asi tak stejně, jako se vedou např. o Šumavu. Jedna skupina tvrdí, že je třeba kácet, hubit kůrovce, pěstovat stromečky, sázet stromečky, že jinak to nejde a to je ta správná ochrana. Druhá naopak bude tvrdit, že je lepší zanechat dřevní hmotu na místě, aby chránila nově vzrůstající stromky, do ekosystému zasahovat minimálně. A teď babo raď. Ale vlastně když se podíváte na bavorskou stranu, co konkrétně jim tam tak pěkně funguje, tak je to jasné.
S myslivci je to stejné v bleděmodrém.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 10:42 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

monika
ruku na srdce odkudpak máme nevíc informací o nich? Z bedny
Moniko, já nemám a nikdy jsem neměla televizi (leda tak před třiceti lety u rodičů), takže tohle není na mně. Myslivce znám z reálu, ze zkušeností svých a mých přátel, a k přírodě mám blízko proto, že jsem vyrostla v domku u lesa a dlouhá léta byla vášnivým trempem.
Taky znám myslivce z mysliveckých knih, ze kterých jsme se jako skautíci učili poznávat zvířata podle stop. A z mysliveckých internetových stránek, kde se někteří myslivci na diskuzích taky pěkně prezentují.
Takže mi fakt přijde legrační, když mě tady občas někdo vyzve (ne Ty), abych si o problematice šla něco přečíst.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 10:44
- Nahlásit

LucieS
Líbí se mi, co píšeš. A jak to funguje těm bavorákům?

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 10:47
- Nahlásit

monika
To že myslivci krmí, hlídají hnízda, nahánějí zloděje stromků, starají se o opuštěné zvířata, snaží se odchovat bažanty a koroptve...
Tohle já všechno vím, ale mám velké výhrady vůči těm, kteří to dělají proto, aby si pak mohli zastřílet.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 10:50
- Nahlásit

monika
spolupracují se skauty a ochranáři
Takovým všechna čest.
Víš, původní smysl práce myslivce byl ten, aby bylo dost lovné zvěře pro zeměpána. Tomu je poplatný přístup k jejich práci, jejich tradice, rozdělení zvířat na "zvěř" a "škodnou". To ale není ochrana přírody. Až tento stín překročí, pak z nich budou skuteční ochránci.

monika
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 11:05
- Nahlásit

aren
já tam nikoho nejmenovala. Že bednu nemáš nemůžu vědět a ani to kolik ti je a jaké máš zkušenosti, já to brala obecně. Je to můj názor a moje minizkušenost. Tak jako chovatele nemůže nikdo házet do jednoho pytle, tak ani myslivce.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 11:07
- Nahlásit

monika
To jo.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 11:08
- Nahlásit

Fakt by mě ale zajímalo, jak psala LucieS, jak to funguje těm bavorákům.

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 11:47
- Nahlásit

monika
V lese by se to stávat nemělo a ten myslivec je tam od toho aby ten les hlídal. Najde se takový, který vám vynadá, takový, který vám nasolí pokutu a taky takový, který vám psa odpráskne. Na každou z těch variant má myslivec , pokud vás v lese přistihne se psem na volno právo.
Nezlob se na mně, ale to není pravda. Myslivec takové právo teda nemá. To, kdy Ti smí zastřelit psa (navíc to může jen myslivecká stráž) je přesně specifikované.

No i já se potácím mezi dvěma póly "náklonnosti" vůči myslivcům. BOhužel ti špatní jdou více vidět. Ale také by si mohli udělat pořádek mezi sebou, víc hlídat kdo tam ve spolku je atak.

LucieS
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:00
- Nahlásit

aren
Jejda, musím tě zklamat, blbě jsem to napsala. Bavorákům funguje Šumava. Jak to mají s lovením zvěře netuším, ale taky by mě to zajímalo. Nechce se mi věřit, že by tam směli střílet zajíce v rekreačních lesících atd., tak jako to můžou u nás.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:02
- Nahlásit

LucieS
No, víš, mě by zajímalo i jak jim funguje ta Šumava, třeba i jenom stromky, ve světle toho, co jsi psala.

Hafina
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:09 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit

Terri
Stejně jako z pejskařů je vidět jen ty, jejichž pes někoho napadl, o dobrých věcech se v telce jaksi nemluví.
aren
Z prezentace tvých názorů mi teda moc nepřišlo, že bys o myslivosti něco věděla.
Takže mi fakt přijde legrační, když mě tady občas někdo vyzve (ne Ty), abych si o problematice šla něco přečíst.
Nevyzívala jsem tě, aby sis šla něco přečíst, protože četbou stejně skutečnost nezjistíš.
Víš, ti páni by stejně lovili, i kdyby myslivci nebyli. Naopak myslivci se postupně zasluhovali o obnovu a udržení některých druhů, nebo import některých druhů nových. A udržení druhů, krmení vyhládlé zvěře a tak mi trochu jako ochrana přírody přijde. Kdyby to nedělali, tak zvěř přez zimu uhyne (což je podle některých tvých reakcí asi lepší, jenže v dnešní době už nejde o přirozenou selekci, ale o záchranu života těch druhů, protože člověk svými zásahy do přírody jim bere jejich obživu).

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:17
- Nahlásit

Hafina
Víš, ti páni by stejně lovili, i kdyby myslivci nebyli.
Ti páni si zaměstnávali myslivce ve svých lesích, aby pro ně, t.j. pro ty pány, zabezpečovali dostatek lovné zvěře.
Jistě by byli páni lovili i bez toho, ale práce myslivce jim jejich koníčka činila příjemnějším.
Tomu je poplatný přístup myslivců k jejich práci, jejich tradice, rozdělení zvířat na "zvěř" a "škodnou". To ale není ochrana přírody, to je právě a jen zabezpečování dostatku lovné zvěře.. Až tento stín překročí, pak z nich budou skuteční ochránci.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:21
- Nahlásit

Hafina
Z prezentace tvých názorů mi teda moc nepřišlo, že bys o myslivosti něco věděla.
To by mohlo být tím, že jsem nechodila do toho kurzu, co Ty.

Smečka
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:31
- Nahlásit

LucieS
Pokud vím,tak Bavoráci v první zoně proti kůrovci nijak nezasahují.??Stav lesního porostu napadeného kůrovcem je sice velmi podobný jako u nás ale rozdíl, a dost významný, je ve škodách,které jsou způsobeny na našem území v důsleku tvorby holin(kácením napadených porostů).
Já se spíš přikláním ke způsobu boje na bavorské staně hranic.

Hafina
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:31 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit

aren
Hele, nebuď hnusná, jo, já se tady tím nevytahuju. Začala jsem tím, že jsem chtěla vysvětlit pojem a navážet jsi se tady do mě začala ty. Já se tady hádat nechci. Beru, že máš jinej názor a já částečně taky. Snažila jsem se ti vysvětlit, že ne všichni lidi stejných zájmů jsou stejní. Mezi pejskaři jsou blbci, mezi fodbalovými fanoušky jsou blbci...
Jistě by byli páni lovili i bez toho, ale práce myslivce jim jejich koníčka činila příjemnějším.
No, to jistě, ale hlavně by ty zvířata teď u nás vůbec nežili. Páni by se asi tím, že je u nás málo té a té zvěře zastavit nenechali, že. Jistě, myslivci jim zajistli dostatek zvěře, ale také zvěř pro budoucí generace lidí (ne jen myslivců), aby taky věděli, jak vypadá třeba srnec. A vo tom to je, víš, nic není jen černý a nic není jen bílý.

Smečka
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:34
- Nahlásit

Ještě k holinám

Kácením rozsáhlých lesních ploch napadených kůrovcem vznikají holiny,které jsou vstupní branou vichřicím ... ty pak ve svém důsledku zlikvidují větší území lesa než samotný kůrovec.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:41
- Nahlásit

Hafina
Taky se nechci hádat, beru to, že diskutujeme, a každý má kdykoliv možnost přestat. Osobně proti Tobě nic nemám. Chápu, že ne všichni lidé stejných zájmů jsou stejní, nicméně ty zájmy společné mají.

No, to jistě, ale hlavně by ty zvířata teď u nás vůbec nežili. Páni by se asi tím, že je u nás málo té a té zvěře zastavit nenechali, že. Jistě, myslivci jim zajistli dostatek zvěře, ale také zvěř pro budoucí generace lidí (ne jen myslivců), aby taky věděli, jak vypadá třeba srnec.
Promiň, ale ti páni taky nebyli na hlavu padlí a taky chtěli, aby ta zvěř zůstala příštím generacím - synáčkům, dědicům apod. Proto přece zaměstnávali ty myslivce, ne? Nebo si myslíš, že ti myslivci se starali o ty lesy nezištně? Ne, dostávali za to od pána plat, dělali to pro něj.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:42
- Nahlásit

Smečka
Kácením rozsáhlých lesních ploch napadených kůrovcem vznikají holiny,které jsou vstupní branou vichřicím ... ty pak ve svém důsledku zlikvidují větší území lesa než samotný kůrovec.
Přesně, souhlas. Právě proto mě zajímalo, jak k tomu přistupují v těch Bavorech.

Hafina
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:43
- Nahlásit

aren
ne vždy dostávali plat, ze začátku to byla robota, ale i takhle se to dá brát (s tou zvěří pro příští generace).

Skypy
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 12:57
- Nahlásit

Smečka aren LucieS

Šumava
je dopře, že upozorňujete, že se to na Bavorské straně dělá jinak, ale taky řekněte, že je tam jiné druhové zastoupení - více listnáčů a že je taky z větší části původní. Naopak na české straně není ani původní druhové zastoupení ani původní genofond smrkových monokultur - ty jsou jen někde a neubrání se kůrovcové kalamitě. Zjistěte si něco o významných kalamitách na šumavěv minulém a předminulém století, jejich následcích a obnově porostů. Nikdo nemá 100% pravdu. Ani lesáci, ani vědci, ani Mžp a ani duhoví mužíčci. Pokud si chcete něco nastudovat, tak se podívejte na web hnutí duha, os. Šumava 21, správy národního parku Šumava a Mžp. dále nějakou knihu od Klostermana a nově vyšlé publikace o Boubínském pralese, vývoji kůrovcocé kalamity na Šumavě ard...
Kecat o tom umí každý, ale málo kdo o tom něco ví.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 13:04
- Nahlásit

Skypy
Já jsem doufala, že se tady objeví někdo, kdo nějak v kostce objasní, jak to na té Šumavě je, právě abych nemusela moc studovat, neb o tom fakt mnoho nevím.
Jinak díky za info a za odkazy.

Smečka
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 13:07
- Nahlásit

SkypyAno to je pravda.U nás jsou převážně monokultury.Jsem ráda,když se vyjádří někdo,kdo do problematiky více vidí.

Skypy
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 13:41
- Nahlásit

já tady nechci rozvádět žádnou žhavou diskusi k šumavě, protože ta patří oborníkům a diskuse nezasvěceného jsou jenom blbý hospodský keci.
K myslivosti:
přesně jak u nás v mysliveckým sdružení 80% chlapů vede jenom hospodský keci a nic neví, od zkoušek si nic odbornýho nepřečetli. Myslivost jako činnost je ve většině směrech dobrá činnost, ale špatní jsou jen její vykonávatelé - dobrých myslivců je asi jenom třetina.
A k minulosti: za císařpána atd.. se zvěř zavřela do obor a ve volnosti zůstala jen srnčí a drobná, šelmy byly vybity jelikož neměli dostatek přirozené potravy a následně začaly lovit domácí zvířata. Jelení zvěř a divočáci ve volnosti téměř nebyly. do volnosti se dostali až po druhé svět. válce kdy došlo k poškození oborních plotů a nebo začali být vysazováni. Jo a lidová myslivecká sdružení existovala již i za císařpána, takže to není žádný komunistický přežitek, ale její principy byly torchu jiné.
v současnosti je průměrný věk myslivců asi nad hranicí 45 let (i víše), takže se brzo dočkáme vymírání komunistických nevzdělanců a přijde mladá (doufejme trochu uvědomilá) generace.

LucieS
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 15:21
- Nahlásit

Ježiš, někdo tady píše šílený blbosti. Nedá mi to:
Hafina
Naopak myslivci se postupně zasluhovali o obnovu a udržení některých druhů, nebo import některých druhů nových.
To si děláš srandu, že jo? Řekni, že jo?
Tak předně, import nových, nepůvodních druhů je zvěrstvo vůči původnímu biotopu. Pokud chceš veeelký příklad, tak třeba bolševník, podívej se, jak zamořil krajinu. Příklad zvěře mohou být třeba mufloni.
O tom udržení původních druhů. Co se stalo se zvířaty, jako vydry, rysové, bobři??? Například. Ti se začali pomalounku šířit až teprv s vědomím, že ochrana přírody je něco krapet jiného, než úklid starých hrnců z lesa v rámci akce Z.
Velmi živě si ještě pamatuju dobu, kdy se k nám DOVÁŽELI živí zajíci, neb ti naši byli vystříleni (a dlužno dodat, že i likvidováni zemědělstvím). Ano, v tomto případě myslivci opravdu dováželi zvěř.
Co se týče hladovění zvěře v zimě - to je blud číslo dva. Kdyby zvěř skutečně hladověla = umírala by = bylo by jí málo = nesměla by se střílet. Už jste někdy zažili stav, kdy by se nesmělo střílet srnčí?? Až k tomu dojde, kleknu na kolena a přiznám, že srnčí skutečně potřebuje nejvyšší ochranu a plné krmelečky.

ad Šumava
Stručně řečeno, u nás se likviduje kůrovec tak, že se napadené stromy kácí a komplet celé odváží ke zpracování. Vznikají holiny, které se uměle zalesňují. Jsou vyprahlé, trpí erozí, mladé stromky nic nestíní, nemají živiny, nemají ochranu, musí se stříkat, okopávat, chránit před zvěří atd. Vítr se opírá do krajů holin a láme zdravé stromy. Skladbu malých stromečků a jejich původ určuje člověk.
V Bavorsku probíhá "experiment", kdy do lesa nezasahují. Padlé stromy zůstanou ležet, kde jsou, poskytují tak novým stromečkům (které se nesází, ale vysemení se) stín, ochranu, živiny, zadržují vláhu, působí jako zábrana pro zvěř. Takový les sice vypadá hrozně - suché větve, stojící suché stromy, ale když se zadíváte pořádně, tak zespoda už bují nový, zdravější a odolnější porost. Náklady i nároky na péči jsou minimální.
Je pravda, že u nás porost není původní, ale tím, že jej budeme znova vysazovat, původní nebude. Souhlasím s teorií, že je potřeba jakýsi "bod zlomu", který sice na oko moc pěkný nebude, ale vyroste nám z něj nová, zdravější Šumava.

Hafina
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 15:35
- Nahlásit

LucieS
Víš co, ono bude fakt asi lepší těm srnečkům ty plné krmelečky nedopřávat, že. Pak se můžem jít pokochat do lesíka kolik jich uvidíme a ani nebudou utíkat.
Jo dělám si srandu, celou dobu si dělám srandu.
Nic není jen tak, nic není jen špatný, nebo jen dobrý. To se snažím celou dobu vysvětlit a psala jsem to tu asi milionkrát. Tohle byli jen věci, který měli k vysvětlení pomoci. Ok, v některých věcech jsem se mýlila. Jenže kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde a pokud budeš chtít říkat, že myslivci jsou jen špatný, vždycky si něco vybereš.
A jinak si myslí, že by se mělo o myslivost zajímat víc mladých lidí s lepším myšlením, aby ti špatní myslivci byli nahrazeni těmi lepšími.

aren
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 15:40 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Hafina
jinak si myslí, že by se mělo o myslivost zajímat víc mladých lidí s lepším myšlením
To já si zase myslím, že mladí lidé s lepším myšlením by se měli zajímat o ekologii a ochranu přírody.
Špatní myslivci můžou klidně vymřít.

monika
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 16:49
- Nahlásit

Terri
V lese by se to stávat nemělo a ten myslivec je tam od toho aby ten les hlídal. Najde se takový, který vám vynadá, takový, který vám nasolí pokutu a taky takový, který vám psa odpráskne. Na každou z těch variant má myslivec , pokud vás v lese přistihne se psem na volno právo.

No já to spíš myslela tak, že když tě v tom lese chytí se psem na volno a odpráskne ti ho, tak si to vždycky obhájí. On je v pozici "policajta" a ty "zloděje" a tak spíš uvěří jemu než tobě. Ty v tom lese psa na volno nesmíš mít.

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Led 2007 17:13
- Nahlásit

monika
No já to spíš myslela tak, že když tě v tom lese chytí se psem na volno a odpráskne ti ho, tak si to vždycky obhájí. On je v pozici "policajta" a ty "zloděje" a tak spíš uvěří jemu než tobě. Ty v tom lese psa na volno nesmíš mít.
Naštěstí už to takhle není, v lese mít psa na volno můžeš, resp. musí být pod tvým vlivem. Nesmí štvát zvěř. Odprásknout psa si už každý nelajzne, měl by z toho problémy. Nehledě na tu mysliveckou stráž (ale s tímto to přesně nevím).
Tohle téma se už tady jednou do podrobna probíralo, včetně přesné citace mysliveckého zákona.
Myslivec Tě nesmí ani buzerovat za to, že máš psa na volno! Když je ovladatelný. Ti co to dělají jsou bohužel "Ti" myslivci, o kterých se tady negativně píše, ale v právu jsi Ty.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání