| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 00:16
- Nahlásit
mac1
PP není záruka, je to především něco, co dává větší pravděpodobnost, že pes bude takovej, jakej být má... Že pokud se narodí štěně po rodičích a dalších předcích, kteří pracovali a byli lovecky využívaní a měli pro to ten předpoklad, je větší PRAVDĚPODOBNOST, že štěňata po nich budou taky pro tohle využití vhodná...
Naopak, pokud by se spojili dva třeba retrívři, kteří by neměli absolutně žádnej zájem o aport a jejich předci na tom byli stejně, byla by docela velká pravděpodobnost, že štěňata po nich vlohy pro aport mít taky nebudou.
Jasně, může být v obou případech vyjímka potvrzující pravidlo, ale jde právě o tu pravděpodobnost. O to, že na začátku historie každýho plemene stojí člověk, kterej chtěl plemeno psa pro určitý využití a proto vybíral jedince s daným vzhledem a povahou...
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 10:41
- Nahlásit
Eimy
heritabilita pracovních vlastností, je tak nízká , že daleko víc podstatné je prostředí, ve kterém pes žije ...V roce 1988 studovali Vangen a Klemtsdal dědičnost vloh anglického setra v Norsku a finského špice ve Finsku. U plemene anglický setr měli autoři k dispozici 5 285 výsledků zkoušek 968 psů po 224 otcích. Zkoušky probíhaly v hornatém terénu, výkony psů posuzoval tým rozhodčích. Posuzována byla chuť pracovat, styl a rychlost práce, schopnost práce v poli a spolupráce s vůdcem. Výsledkem byly heritability, pohybující se v rozmezí 0,09 až 0,22. ...Plemeno finský špic, které je také ve Finsku nejoblíbenějším plemenem, bylo objektem zájmu Karjalainenové a kolektivu pracovníků, kteří analyzovali výsledky zkoušek z let 1978 až 1992. z 28 370 psů tohoto plemene, kteří byli registrováni v plemenné knize, a získali údaje o 1 683 psech. Za 15 sledovaných let to bylo 12 432 výsledků. Odhadli dědivost těchto vlastností : zájem o stopu, sledování stopy, vystavování zvěře, hlášení, přinášení a celkový dojem. Zjištěné heritabiliry byly v rozmezí 0,01 až 0,14. Další studie ukazovaly výsledky podobné, takže Všichni autoři uvedených studií se shodují, že heritability vlastností loveckých psů, hodnocených podle určité stupnice, jsou velmi nízké (nízké jsou i koeficienty opakovatelnosti), a tudíž nelze na jejich základě vybírat jedince pro další plemenitbu Já nejsem proti chovu psů s PP, jen říkám, že pro mě osobně je PP pouze jakousi zárukou vzhledu ( nemluvím o kvalitním, bezchybném exterieru ) a snad je opravdu větší pravděpodobnost odhadu povahy psa (i když i u té povahy velkou roli hraje prostředí) , že nemám vůbec nic proti voříškům, že se mi nezdají být o nic horší než psi s PP, a protože s nimi lze už teď dělat i zkoušky sportovní kynologie, ( loveckou upotřebitelnost bohužel ne) , agility a další sporty , tak v nich nevidím problém a vůbec neodsuzuji ty , co nakryjou fenku bez PP psem bez PP .Člověk, který nemá vztah k psovi za pár korun, nezíská ten správný vztah k psovi tím, že ho stál třeba 20.000. Ale jak už tu někdo zmínil, je to pořád do kolečka dokola , takže dost
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 11:00
- Nahlásit
Naprosto souhlasím s Mac1.
Co se nakrývání týče, tak bych se neptala na to, jestli rodiče mají nebo nemají PP, jako spíš na to, jestli se štěňata dostanou do dobrých rukou a budou moct prožít kvalitní život. Toť vše.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 12:36
- Nahlásit
aren
Ale co je to kvalitní život? tohle vnímání, co se týče psů má každej trošku někde jinde...
Podle me je treba pro lovecaka kvalitnejsi zivot, ve kterým je lovecky využívanej, než život na gauči, ale lovečák bez PP má co se loveckýho výcviku týče možnosti hodně omezený (ber jako příklad)
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 16:36
- Nahlásit
aren
Co se nakrývání týče, tak bych se neptala na to, jestli rodiče mají nebo nemají PP
no já bych se na to ptala...protože útulky sou fakt plný a kvalitní život??mno to ti nikdo nezajistí...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 17:01 - Změnil/a: aren
- Nahlásit
Eimy
co je to kvalitní život?
Ano, chápe to každý trochu jinak. Podle mne je pro psa kvalitní život takový, ve kterém má lásku svého pána, může být hodně s ním, není vystaven strádání fyzickému ani citovému a má dostatek pohybu, prostoru a podnětů pro rozvoj svých vloh.
To, že třeba lovecký pes je lovecky využívaný, nezaručuje samo o sobě kvalitní život, je-li například mimo toto lovecké využití zavřený celé noci a větší část dne sám v kotci. Naopak pes, který třeba spí na gauči (což se ti nelíbí ), může mít pohybu, her a všemožné legrace mnohem víc, když se mu páníček věnuje.
sarax
no já bych se na to ptala...protože útulky sou fakt plný
No, to je ono! útulky jsou plný, a proto není dobré přivádět na svět další štěňata. Žádné štěňata. Každé nově narozené štěně bere šanci trpícímu opuštěnému psovi z útulku. Případné papíry na tom nic nezmění. A "dobro plemene" není pro dobro žádného psa. To jenom člověk si říká "já bych chtěl takové plemeno..." "makové plemeno..." "mně by se líbil..." "a já bych chtěl zlaté hodinky s vodotryskem..."
a kvalitní život??mno to ti nikdo nezajistí...
Já myslím, že ten, kdo umisťuje štěně nebo psa, může (a měl by) nové majitele trochu prolustrovat a následně kontrolovat, jak se u nich pes má. Záruka na 100pro to není, to je fakt.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 19:55
- Nahlásit
Možná se vám to nebude líbit, ale myslím, že u společenských plemen je markantní rozdíl mezi papírovým a nepapírovým psem, co se týče povahy. Mám na mysli plemena jako maltézák, všechny bišony, pudly, šicky, jorky, z původně pracovních kokry, malé knírače...nejde o to, že mají nebo nemají nějaké vlohy pro práci, to se u takových plemen stejně už neposuzuje.
Prostě když stříhám nějakého takového čoklíka, je po pár zášmicích poznat, jak na tom je-máme dva extrémy. Jsou tam hryzaví malí hajzlíci, hysterické a bázlivé potvory, které všechno řeší ukrutným řevem, počůráním se a hryzáním.
Na druhé straně jsou psi, kteří se postaví a čekají, až to bude hotové, snášejí manipulaci a když se jim něco nelíbí, nechají si v klidu vysvětlit a pochopí to.
První jsou bezpapíráci, druzí papíráci. Možná to zní divně, ale opravdu mám takovou zkušenost, a že je pes papírák poznám dřív, než se mu podívám do ucha. Je to o slabé nervové soustavě, která by se u papírových psů vůbec nedostala do chovu. Dost často souvisí s úbytkem pigmentu, jsem si všimla, a s celkovým zeslabením konstituce psa. Nejde mi o to, jestli bude trpasličí pudl schopný vypracovat stopu a donášet aport z vody. Ale přece jen by to mohl být vyrovnaný (ale ne přiťápnutý) pes, který se lehce vychovává a dá se zvládnout začátečníkem. Taky mi jde o to, aby se nezlomil, když náhodou skočí ze schodečku.
Sama mám hysterického psa a jsem bytostně přesvědčená, že to je důsledek bezpapírového chovu-prostě to vypadá jako pes, hlavně že má barevné chlupy a zbytek mě nezajímá, ať se s tím nový majitel nějak popere. Většinou takoví "chovatelé" buď neví, že existují i normální psi, nebo je mají někde zavřené a vlastně o nich prd ví.
Vždyť lidi vytvořili takovou spoustu krásných plemen, mnohdy i starších dvou tisíc let (dalmatin, pekinéz), ale vždy jen a jen na základě záznamů o chvu-což vlastně papíry jsou. Kdyby se jen tak neplánovaně množilo to, co si je v danou chvíli jaksi podobné a neuvažovalo by se nad tím, vůbec bychom dnes taková plemena neměli. Takže když si chci vybrat psa pro babičku, přivedu jí mopse, když chci psa pro hodně aktivního člověka, můžu si vybrat z plejády plemen od staforda po pudla, když chci psa pro ten určitý sport, vyberu si třeba borderku, šeltičku, když chci psa na hlídání, vyberu si podle typu hlídání některé ze služebních plemen nebo asiata...ale takhle na výběr bychom neměli, kdyby nebyly jakési záznamy o výsledcích chovu a i k tomu průkaz původu psa přece slouží...nikdo nezajistí, že mnou vybrané štěně ovčáka bude šampion a nebude nikdy chodit k veterináři a hned na věkové hranici s ním složím zkoušku. V každém případě to můžu předpokládat, jak tady někdo řekl, budu vědět, že ten pes pro to má jakési vlohy, budu vědět, že se ovčákovi přiblíží v dospělosti více než rámcově.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 20:30
- Nahlásit
Mucholabka
no Mouchy, smekám, hezky jsi to napsala...
teď jen, jestli to bude pochopeno
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:05
- Nahlásit
aren
. A "dobro plemene" není pro dobro žádného psa. To jenom člověk si říká "já bych chtěl takové plemeno..." "makové plemeno..." "mně by se líbil..." "a já bych chtěl zlaté hodinky s vodotryskem..."
hele v návaznosti s tím co psala Mucholabka to prostě není pravda..chci plemeno..a chci takový s kterým budu dělat c mě baví,neb chci psa jako parťáka a kamaráda a chci s ním cosi podnikat a nejde vždy s každým wořechem.A vím o čem mluvím..mám útulkovýho psa ,wořwcha,kterej není v pohodě..psdychicky ani zdravotně..díky tomu mám k němu stafinku,páč s tou můžu dělat věci o kterejch se mi jen zdálo...
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:34
- Nahlásit
sarax
naše čubina nemá PP a k vánocům dostane
kastraci.....
týýjo, bezva dárek! a já trapně sháním pelech
|
aren
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:41
- Nahlásit
sarax
to prostě není pravda
Ale je to pravda, vždyť se poslouchej:
"chci plemeno... ...a chci... ...chci... ...a chci..." To je přesně to, co říkám.
Mucholabka píše, že podle jejích zkušeností jsou papíroví psi lepší, než nepapíroví. Má takové zkušenosti, budiž. Já to nepopírám, i když mé zkušenosti jsou jiné. Ona je jistě zkušenější a prošlo ji rukama víc psů než mně.
Já jen tvrdím, že člověk má tendenci stavět svá sobecká chtění na první místo a prosazovat je bezohledně.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 22:53
- Nahlásit
aren
ale Aren, snad mi nechceš tvrdit, že příště si do někam na zemětřesení mám vzít tvýho Píďu. Ano já chci NO, je to pro mě nejlepší pes, ideální na práci, všestranný dříč, a nedám na něj dopustit, ale mám obavu, že to nebude sobeckostí, vážně ne. Spíš schopnostmi toho plemene, který obdivuju...
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 23:13
- Nahlásit
Ebony
nic takového Aren ani nenaznačuje,což ovšem neznamená, že by nějaký pes bez PP nemohl být na záchranařinu ( předpokládám,když hovoříš o zemětřesení) lepší než ten tvůj NO , mimochodem záchranářské zkoušky smí dělat jen psi s PP FCI ?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 26 Lis 2006 23:38
- Nahlásit
mac1
ne nemusí, ale já si držím svojí linii záchranářů prověřenou několik generací, tuším, že už je to pátá. A dělat záchranářský zkoušky neznamená být záchranář, to už jsem někde jinde. Zatím každá záchranářská špička tady v republice, pokud se nepletu, byl pes s PP. A rozhodně byl málokdo lepší než můj pes
Ale tahle debata je opravdu o ničem...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 01:03
- Nahlásit
aren
mno ale aren já nevidím nic špatnýho na tom že něco chci..prostě si nepořídím bandu voříšků..nenamnožím je aby byli v pohodě a nebudu žít se stovkou psů...prostě jednoho sem si vzala..,předtím sem měla nalezence,takže si prostě pořídím co chci...myslím že i chlapa a děti si pořizuju když chci..a nikomu z nich to nepřišlo sobecký....
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 01:15 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit
aren
Já jen tvrdím, že člověk má tendenci stavět svá sobecká chtění na první místo a prosazovat je bezohledně.
hele tohle nekoušu..mám psa... nemá PP a první vánoce bude kastrace...páč další čubinu chci s PP a nevím proč by ne...jak tu bylo psáno..kdyby se chov nedodržoval nemáme žádný krásný plemena jen kupu uřvanejch wořechů....doufám že tím nikoho nepopudím..sama mám takovýho doma....a jakože promiň,ale sobecký chtění???a nebylo sobecký chtění chtít aby si tvůj píďa užil???jakože se omlouváš že si neznala poměry v útulcích to je fajn,ale tohle je taky tvůj kus sobectví..nebo ti Píďa snad řekl,že chce mít štěňata??Ale to zas budeme někde jinde..prostě na tom že si někdo pořídí vysněnýho psa není nic sobeckýho...ale množit bez PP je vcelku na nic..aby to tu nedopadlo jako v Číně potom
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 01:26
- Nahlásit
Mucholabka
Výborně napsaný...
aren
Pod pojmem gaučák nemyslim psa, kterej spí na gauči, nepřekrucuj prosím zase...
|
aren
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 17:20
- Nahlásit
Ebony
příště si do někam na zemětřesení mám vzít tvýho Píďu.
Náhodou, třeba by ses divila, jak je Píďa šikovnej a bystrej.
Ale vážně. Ty potřebuješ pro svou práci určité vlastnosti, a v té Tvé chovné linii jsou, tak se ji držíš. To mi přijde naprosto v pořádku a normální, a taky jsem proti něčemu takovému nepronesla křivého slůvka.
Já jen říkám, že každé zvyšování počtu psů je zvyšováním počtu psů. A pokud něco odsuzuji, pak je to přivádění štěňat na svět kvůli kšeftu nebo kvůli zviditelňování se.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 17:27
- Nahlásit
sarax
nebylo sobecký chtění chtít aby si tvůj Píďa užil???
No, sobecký by mi přišlo, kdybych si chtěla užít já .
Víš, fakt jsem tehdy nevěděla, že je v útulcích tolik psů. Však jsme od té doby už štěňátka neměli a mít nebudeme.
Ono i Píďa už teď lituje. Když se vzteká, že mu mlaďoši vyžrali misku nebo obsadili pelíšek, nebo že jsou drzí (a vzteká se dost), tak mu říkám - vidíš, Píďo, jestli to stálo za to lízt na tu fenku, teď to máš.
|
aren
Člen |
# Zasláno: 27 Lis 2006 17:33
- Nahlásit
sarax
ale tohle je taky tvůj kus sobectví..
No... je, to máš pravdu.
prostě na tom že si někdo pořídí vysněnýho psa není nic sobeckýho...
Ale je. Když si někdo pořídí pro sebe to, co si vysnil, to je sobecké. Nesobecké by bylo pořídit druhým to, co si vysnili oni.
ale množit bez PP je vcelku na nic..
Jakékoliv množení je na nic, když je psů plno. S PP i bez PP.
aby to tu nedopadlo jako v Číně potom
Přesně.
|