| Autor |
Zpráva |
Lumik
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 18:14
- Nahlásit
Zdravím,
uvažuji o koupi Maďarského ohaře - vizsla, byl by to můj první pes a moc bych ocenila jakékoliv rady, co se tohoto plemena týče, případně dobré i špatné zkušenosti s nimy, na co jsou náročný atd. prostě vše, abych se mohla správně rozhodnout. Moc děkuji,Lucie
|
jeany
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 20:14
- Nahlásit
V každém případě si najdi buď cvičiště, kde to "umí" i s loveckými psy nebo někoho, kdo ti pomůže psa vycvičit. Hlavní problém u ohařů je, že mají hodně vyvinutý lovecký pud a utíkají za zvěří. Jinak jsou to moc hodní psi, hodí se k dětem.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2005 20:20
- Nahlásit
a zrovna maďar je ovladatelný docela snadno. i ten lovecký pud se dá zvládnout - jen to nesmíš podcenit už u malého štěněte. nedovolit venku po něčem vyběhnout, byť to je jen vrabec. určitě je dobré si najít někoho, kdo ti s tím pomůže, jak píše jeany. ale když to zvládneš a poskytneš mu dostatek pohybu a zaměstnání (se mnou teď chodí jedna úžasná maďarka na agility a jde jí to skvěle), budeš mít super společníka.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Dub 2005 08:23
- Nahlásit
to jeany:
Teda ohaře mám 4, ale ani jeden neutíká za zvěří.
to Lumik: Z těch 4 ohařů jsou tři maďaři a řeknu ti, že každej je úplně jinej. Nejstarší, dvou a půl letý, pes je velice úspěšný výstavní pes a vynikající pracant. Říkám mu "profesor"
Tento pes vyrůstal první dva roky sám, teda semnou, no a nechalo to na něm trošku negativní následky. Ke svému životu totiž nepotřebuje ostatní psy, je to divné, ale je to tak. V žádném případě není agresivní, byť to tak vypadá. Dává ostatním psům na jevo, že o jejich společnost nestojí. Samozřejmě mimo psů ve své smečce. Tento projev chování je trošku extrém, nicméně jsem se s tímto projevem setkala u více maďarů-samců, podobně žijících. Další maďar je desetiměsíční puberťák. Je to divoch, neustále něco rozebírající a věčne poskakující stvoření. Ten by neublížil ani mouše Pracovně velice samostatný. No a třetí je náš nový přírustek-rok a půl stará fenka. Ta mám projevy příliš ženské, jak se kolem ni projde chlap, nahodí očka a má ho omotaného kolem prstu. Je strašně klidná a nedevše miluje děti. Tuto maďaří smečku doplňuje půlroční pointer. Jejich vztahy jsou absolutně bezkonfliktní, mimo nejstaršího psa, žijou všichni v jednom kotci, v jedné boudě a kdyby mohli tak žerou i s jedné misky. Bohužel to bych je musela krmit z lavoru, aby se jim tam ty jejich hlavičky vešly
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Dub 2005 08:24
- Nahlásit
to jeany:ještě dodám, problém u ohařů by byl kdyby ten lovecký pud neměli !!!!!!!
|
jeany
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 08:55
- Nahlásit
Anonymní
Děkuji za poučení.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 08:57
- Nahlásit
Lumiku, měl bys nám taky sdělit, proč chceš zrovna maďara. Jestli proto, že se ti líbí nebo s ním chceš dělat lovecký výcvik. Vždycky při pořizování psa je základním pravidlem si stanovit, co od psa očekáváme a co jsme schopni či ochotni s ním a pro něj udělat.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 09:00
- Nahlásit
Jeany, správný lovecký pes musí mít svůj lovecký pud vrozený a pokud možno co nejvíc. Jinak by to byl pes pro lov naprosto nepoužitelný. Máš zřejmě trošku zkreslené představy o loveckých plemenech. To, že jde za zvěří a má o zvěř zájem, je v lovecké kynologii základem dalšího výcviku, základem toho,že z něj jednou bude dobrý, lehce ovladatelný pomocník při výkonu práva myslivosti. Navic ohaři jsou v tomto směru vynikající, zvěř zbytečně nehoní a jejich poslání a účel je trochu někde jinde.
|
jeany
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 09:37
- Nahlásit
Evicka
Asi jsi mě nepochopila. Já jsem nikomu netvrdila, že nemá mít lovecký pud.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 09:59
- Nahlásit
Ale tvrdila jsi jeden velký nesmysl, a to, že utíká za zvěří. To přece uteče skoro každý pes. Tahle věc se u loveckých plemen musí vidět v širších souvislostech a v návaznosti na jejich využití. Na některé výroky týkajícící se loveckých plemen od laiků jsem dosti citlivá.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:12
- Nahlásit
Evičko, já mám pocit, že to jeany myslela trošku jinak - a to tak, že maďar má prostě silný lovecký pud a když ho nepodchytí včas, bude mít problém se zdrháním za zvěří. Nebo ne?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:20
- Nahlásit
nefer
jenže, to bude mít problém se psem kteréhokoli plemene, když to nepodchytí včas. Skoro každý pes rád něco honí a nemusí to být lovecký
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 10:54
- Nahlásit
Asi tak, jak to píše Evík.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:16
- Nahlásit
Evička
no jasně - vím to z vlastní zkušenosti - já mám přece choďáka - ten nemá být ani trochu lovecký a stejně jak vidí bažanta či srnku, může se picnout. V poslední době už se mi ale přivolání od zvěře zlepšuje.......Žádný choďák, kterého znám (až na jednoho) není takový magor - lovec jako ten můj
|
Lumik
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:36
- Nahlásit
Tak abych to upřesnila. Nechci psa, abych s ním chodila na výstavy nebo ho učila "myslivecký věci" chci ho spíš jako kamaráda, s kterým můžu jít na procházku, pomazlit se, který se mnou bude všude, můžu mít psa v práci, takže jsem chtěla takového, kterému by nevadilo, že přes den ho vezmu párkrát vičůrat a kterej by byl rád, že je u mně a vylítat bych ho vzala až večer po práci. Nejdřív jsem chtěla nějaké menší plemeno, líbil se mi Bígl,Jack Russell a Foxteriér hl., ale o všech jsem se dočetla, že jsou to takový raplové. Tak jsem se začínala poohlížet dál. Chtěla jsem psa, na kterého stačím, který nebude potřebovat až tak pevnou ruku, bude hodný na děti, bude se dát snadno cvičit a od retríva jsem došla až k maďarovi, zaujalo mě to, že má cituji: "Pes jemného a ušlechtilého vzezření i chování, přitom silný a temperamentní. Velmi společenský a přátelský ke všem lidem, lehko ovladatelný a snadno cvičitelný. Vyžaduje citlivé a jemné zacházení a dost pohybu"
což mě hodně zaujalo, to by asi byl pejsem pro mně. Tedy, chtěla bych spíš fenku, prý jsou klidnější.
Jenom si asi nedovedu představit, co je myšleno tím " hodně pohybu" tzn. každý den musí 2 hodiny lítat po lese. Což o to v létě to není problém. Jenom nevím, jak bych to dělala v zime. Z práce přijíždím tak 18 hod a pak bych měla ještě jít 2 hodiny v zimě s baterkou někam lítat do lesa. Já jsem doufala, že by mu třeba stačilo v zimě jít každý den tak na 45 minut na procházku kolem vesnice s tím, že o víkednu s ním budu mít čas lítat venku.
Nevím, chci se rozhodnout správně, aby mím špatným výběrem nebyl pes chudák a já nešťastná, že to nezvládám...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:47
- Nahlásit
Eviku, no to je jasné, ale také je jasné, že mám mnohem větší pravděpodobnost narazit na "rapla" mezi lovečáky než třeba u NO. RR je přeci taky lovečák a já zas měla čubinu, kterou zvěř nechávala absolutně chladnou. nechytejte za slovíčka
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:05
- Nahlásit
to Lumík:
Lucko, já myslím, že se rozhodneš správně. Není podstatné, že nebudeš s ohařem vykonávat myslivost (je sice pravda, že ti moji by asi lovecký výcvik nevyměnili za nic na světě ), důležité je, že ho jakkoliv zaměstnáš. A co se týče pohybu, hele mně to taky v zimě zrovna moc nevyhovuje. Výhoda je, že oni se v podsttě vystačí sami, takže když není čas s nima vyjet do lesa, tak je vypustím někde na louku a nechám je lítat co vydrží. A že toho vydrží hodně
Jinak když jsem měla jednoho maďara, vystačilo mu kolo, rybník a míček.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:07
- Nahlásit
Lumiku, tak pokud já vím, toto hodnocení psa je vždycky malinko nepřesné a nedá se paušalizovat na každého jedince. Hodí se prakticky na jakékoliv lovecké plemeno.Já osobně chovám hladkosrsté foxteriery a tvoje hodnocení, že jsou to raplové uráží moje jedinečné psy. Jak už jsem psala, mezi laickou veřejností je o terierech obecně, říkáno spousta nepravd, lží a výmyslů lidí, kteří se nedokázali vyrovnat s povahou a temperamentem teriera a svoji vlastní neschopnost pokom skrývali za urážení a zhazování plemene. Každý pes je takový, jakoho si člověk udělá. Jen některé plemena mají dispozici k něčemu větší než jiná. Rozhodně si musíš uvážit, že ohař typu vizsla potřebuje obrovské množství pohybu, potřebuje nějakým způsobem pracovat a nějaká procházka 45 minut ho absolutně neuspokojí. Já myslím, že podle tvého popisu se k tobě viszla nehodí.Chceš vést poklidný rodinný živost se psem. Já bych ti rozhodně doporučila menší plemeno. Třeba zrovna foxla a to si nedělám reklamu, nemám to zapotřebí. Ale je to vynikající společník, velmi inteligenstní, učenlivý, přizpůsobivý, má rád lidi obecně, není zbytečně agresivní., atd.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:24
- Nahlásit
nefer
v pohodě každý pes je jiná povaha.
Lumik
jak to tak popisuješ, tak si myslím, že bys psa měla vybírat spíš mezi tzv. společenskými plemeny....co třeba takový kavalír king charles španěl? Je to na pohled hezký pejsek, není úplně mrňavý, ale zase žádné telátko, není určitě tak náročný na pohyb jako ohaři, tomu by stačilo určitě těch 45 minut v zimě, jak píšeš. Víš ono se mnoho psů dokáže svému páníčkovi přizpůsobit, ale někdy je to holt na úkor jich samotných - Ohaři jsou vážně psi, kteří potřebují víc pohybu, naproti tomu kavalírkovi nevadí, vezmeš-li ho jen na kratší procházku a pak si s ním poblbneš doma.
Jako další plemena společenského typu mě napadá třeba "westík" (West Highland white teriér) - to je přiměřeně temperamentní pejsek, ale taky relativně snadno ovladatelný.
|
Lumik
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:00
- Nahlásit
TO: Evicka
já jsem nechtěla urazit foxíky, moc se mi tyto pejsci líbí a napadly mě dřív než MO, protože jsem opravdu chtěla spíš menší plemeno, ale pak když jsem našla některé články typu: " je trochu problém zvládnout tento soudek s dynamitem" a " každý kdo si chce pořídit foxíka by si měl přečíst knížku od Zdeny Frýbové - Robin" tak mě tato volba přešla, knížku jsem četla a i když se mi moc líbila a nasmála jsem se u ní, tak si nedovedu představit, že bych byla v roli rodiny, co neustále hledá a hlídá svého pejska.
Bála jsem se toho jejich temperamentu. Tak mi zkus popsat jací doopravdy jsou a jak je to s tím jejich temperamentem, třeba mě přesvědčíš... Hlavně chci hodnýho neagresivního psa, abych se nikdy nebála, že mi pokouše děti ( zatím žádné nemám, ale určitě nějaký budou)
Je to tak jak říkáš, chci vézt poklidný rodinný život se ¨psem a měla jsem pocit, že s foxíkem by to tak nebylo.
Copak on by vydržel být v klidu, když bude se mnou celý den v kanceláři, on by nezlobil nebo neničil kabely od PC apod. ?
To:Evik
společenská plemena jsem už probrala, uznávám, že by se ke mně hodila víc, ale mám přítele, který je nepovažuje za opravdové psi a představě, že by měl jít venčit Maltézáka nebo Bišonka, by asi umřel studem.
Takže s ohledem na něj to musí být plemeno, které i když je třeba menší, je to pořád pes. Např. ten Bígl nebo Foxík...
Ale moc děkuji za rady, jen tak dál......
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:14
- Nahlásit
Lucko, těžce mi připomínáš mnou samou. Protože mě právě všichni ohaři pod PC v kanclu leží. Nicméně, do káblu od telefonu si musel kousnout každej z nich.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 14:17
- Nahlásit
Lumiku, tak koukni na naše stránky:www.pospichal.wz.cz. Tam je historie, naši psi, no však uvidíš. Jinak máme šest foxlů, malou tříletou dceru a vycházejí spolu výborně. Jak už jsem psala, je foxlík velmi přizpůsobivý a jaký režim mu člověk udělá, tak takový je schopen velmi dobře dodržovat a tolerovat. Takže celodenní ležení je pro něj v pohodě, pokud ho potom čeká příjemná, dlouhá procházka s možností vybít svou přebytečnou energii. Všechno je pro něj totiž dobré, kromě lov. výcviku(ten je samozřejmě nejlepší), tak běhání, plavání, dlouhé túry, nekonečné házení čehokoliv, hry s jinými psy nebo svými pány. Mají vysoký intelekt a jsou schopni se rychle naučit cokoliv, pokud jsou správně motivováni. Naší půlroční fence stačilo 3x ukázat povel sedni a za pamlsek už ho dělala naprosto sama. Jinak na druhou stranu, abych jen nechválila, musím napsat, že potřebují důsledné vedení, často totiž zkouší, co si můžou dovolit, co jim projde a pokud až můžou zajít. Nesmí se nechat vyrůst jako dřevo v lese, protože potom svým temperamentem obtěžují a dělají si co chtějí.Ovšem, pokud se na výchovu soustředíš, velmi lehce ho naučíš základní povely poslušnosti. Hned od začátku musíš u něj potlačovat lovecký pud, zpočátku se to děje velmi dobře. Psi bývají někdy dosti zarputilí ve svém úsilí daného cíle dosáhnout, ale tato vlastnost se dá vhodně využít. Docela dobře hlídají svěřený prostor, ale nejsou zbytečně uštěkaní. Já nevím, třeba tě něco napadne na co se chceš zeptat. My s nimi žijeme už dlouhá léta, takže bychom je nikdy za žádné jiné plemeno nevyměnili. Fenky jsou moc přítulné a mazlivé. Prostě super. Stejně bych ti v každém případě, ať už se rozhodneš pro cokoliv doporučila fenu. Mám s nimi osobně lepší zkušenosti, i když i mezi psy jsou výjimky. Jo a do káblu si kousne každé štěně, všechno, co je nové, je přeci zajímavé.
|
Lumik
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 14:17
- Nahlásit
To : Annonymní
a jaký jsou když jsou s tebou v kaclu, je to v klidu, nevyvádí? Takže by nebyl takovej chudák, nejsem si jistá, že bych mu mohla dopřát takový pohyb, ale určitě nejsem jediná, kdo si takové větší lovecké plemeno pořizuje jenom jako mazlíčka.
A kolik toho takový pejsek sní ( v kg i kč na měsíc) nemám s tím žádné zkušenosti, tak abych věděla...
|
jindriska
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2005 15:05
- Nahlásit
Lumik
ohledně těch financí - vždy je třeba počítat více než méně. Mám 4 a něco měsíční kříženečku labradora a propapká mi tak 1500,-Kč za měsíc a něco (někdy i víc). Kupuji Purinu a jsou do toho započítány i dobrůtky jako tvaroh, jogurty, kostičky, ouška atd. Ovšem nezanedbatelná položka jsou návštěvy veta. Mám ještě staršího pejska a začíná mít často nějaké neduhy a v poslední době spíš vydělávám na veterináře a trošku už šedivím z jejich cen. Takže finanční výlohy - nezanedbávat a pořádně promyslet jestli na to mám!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Dub 2005 20:24
- Nahlásit
Pokud se Ti líbí kup si jí. Určitě jí budete milovat a uděláš pro ni všechno! Já ji mám rok. Celý můj život je vzhůru nohama. Ani vteřinu jsem nelitovala. Je se mnou celý den (pracuju doma). Nejsem myslivec, ale lovecký výcvik zkusím. Vím, že nebudu první kdo to dělá pro svého psa a doufám, že to zvládnu. Pohybu bych se nebála, první rok vás bude spíše brzdit ( nepřetěžovat).V zimě a v nečase se jim tam moc nechce. A když je krásně, budete s ní rádi 2-3 hodinky venku. Celou zimu jsme chodily na hodinku po obědě, v závějích se nadřela dost. Na cvičáku budeme po 4 měsících končit druhou zkouškou ))
To Evička: Moc Vás obdivuju, hodně nám nováčkům pomáháte (také chodím s maďarkou s jabkama ke krmelci), denně sedím u počítače a hltám moudra. Třeba nás bude zase o jednu více Přeji hodně štěstí.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 08:29
- Nahlásit
Na mě není co obdivovat, jsem úplně normální člověk, s normálním životem a snad i normálně pozitivním pohledem na svět. Jinak pokud budete chtít s loveckým výcvikem poradit, jsem tu pro Vás. Ale upozorňuji, že to není nic jednoduchého, co se dá zvládnout během krátké doby. Lovecký výcvik je o celoživotním získávání zkušeností. Jsou disciplíny, které musí mít pes v sobě, nejdou stoprocentně naučit. Proto dobrý lovecký pes musí mít především dobré vlohy zděděné po předcích, musí být temperamentní, chuťový. Ale už tady byla diskuze o loveckém výcviku, zkuste si ji vyhledat a přečíst, tak získáte alespoň trošinku přehled o co vlastně jde.Jinak taky přeji všem hodně štěstí v jejich počínání.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Dub 2005 09:22
- Nahlásit
to Lucka: Jak už jsem jednou řekla, je jedno co se psem děláš, hlavně, že ho nějak zaměstnáš. Psiska jsou v kanclu úplně v pohodě, ze záčátku měli tendenci pořád někoho vítat a teď už se neobtěžujou ani vstát. Krmení - nejstaršího krmím Royal Canin a 15kg mu vystačí na měsíc a půl. Ostatní krmím Acanou a pytel vychazí na cca měsíc.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Dub 2005 09:23
- Nahlásit
jinak koukni na www.bogarmeryben.wz.cz
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Dub 2005 10:49
- Nahlásit
Věřte, že do výcviku dám vše co budu moct. Každý to dělal jednou poprvé. Mám spoustu kamarádů ochotných pomoci, no a pokud to z jakéhokoli důvodu nepůjde, budeme spolu sportovat a najdeme jiné aktivity Nyní nás čeká svod, poté vlohovky no a pak se uvidí jak na tom jsme.Vím že je to běh na dlouhou trať, ale doufám, že se podaří. Děkuji za podporu a budu informovat.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 15 Dub 2005 13:00
- Nahlásit
To: Anonymní
moc děkuji za povzbuzení a za uklidnění. Tak nějak jsem si to představovala, v zimě na hodinku na procházku, jinak několikrát za den jenom vyčůrat a v létě s ní být pořád venku. A hlavní novinka je, že jsem si asi cca před hodinou zamluvila štěňě MO, fenku. Ještě se nenarodily, prý tak příští týden, takže jí dostanu tak koncem června, jsem úplně strašně šťastná, mám 2 měsíce na to, abych vše připravila na příchod.
Pokud víš o nějaké literatůře o víchově psů atd. tak mi pošli odkaz, nemám žádné zkušenosti, tak to musím naštudovat
))
|