| Autor |
Zpráva |
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 10:56
- Nahlásit
Anu
jj
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 11:08
- Nahlásit
Mar3
tak podle toho co sem okoukala od cvičitelů od kterých chodim je základem stopovačka - bez ní ani na krok. Je dobré pořád s ní psa prudit. Dát mu Ke mně a k když ignoruje škubnout stopovačkou a přitáhnout si ho. Kámoška to dělala třeba 50x během hodinový procházky - aby ukázala psovi, že ho může korigovat tak ať si nedovoluje (ale tohle je hodně známý a počítám s tím že to všichni kdo maj zdrhače prováděj). Lepší než to řešit sama je sehnat si cvičák - já chodim na dobrej kde dávaj i soukromý lekce během kterejch se zaměřujou jen na to co člověk opravdu potřebuje. Samozřejmě pes musí ovládat základní povely. Štěně se to naučí líp než už dospělý pes. Dobrý je taky si jen tak sednout někde na lavičku a dát psovi sedni. Vždy když se zvedne tak ho strhnout zpátky do sedni. a teprve když bude chvíli opravdu v klidu tak mu dát volno. Pes kterej zdrhá je většinou pes, kterej si myslí že je doma pánem tak nemusí poslouchat. Kámoška převychovala svoji zdrhačku fenu tím, že na ni šla tvrdě. Prostě ji ukázala kdo je doma pánem - chodila první do dveří fena až druhá, první se najedla, fena až po ní, nepustila fenu do postele ani na pohovku, pouze když měla náladu, hrála si s fenou jen když ona chtěla a stejně tak se mazlila - s tim mazlením si člověk psa musí zavolat a ne si pro něj dojít. Je to asi trošku drsný, ale já to s fenkou provozuju od chvíle co ji mam doma a asi proto je tak vzorná a takovej závisláček. Venku je dobrý to chovávání, ale jen v případě pokud tam s tebou někdo je. Předej druhýmu stopovačku, počkej až se pes nekouká a schovej se. Pak druhý člověk by se měl zeptat psa kde má paničku (páníčka) a nechat ho chvíli v nejistotě. Jedný holčině to takhle se psem pomohlo na táboře. Schovávala se mu asi tři dny pořád a pak si jí vždycky hlídal. A hlavně pamlsky, odměny a strááááášněěě schálit, třeba až přehnaně, aby pes viděl že u paničky je nejlépe To sou takový rady co sem kde pochytila. Pokud chceš poradit fakt od profíků jdi na http://hafbezobav.cz a do fora dej tento dotaz - poradej ti tam fakt zkuseny kynologove ke kterym chodim cvicit. Vědí o čem mluví.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 11:10
- Nahlásit
nika00
Sandy je ta zlatacka vid? no jo ty sou zlaty Už se na vás těšíme, aspoň uvidim Jimma na živo sem na něj zvědavá
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:01
- Nahlásit
younglady
hmm, podle mně "stopovačkou" a cvičákem z něho neuděláš závisláka kterej se ti nehne od nohy,ale naučíš ho ( v našem případě jenom trochu teda) poslouchat....já chtěla vědět, jak uděláš ze volnomyšlenkáře závisláka - jak sji psala,že to umíš . . ..
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:08
- Nahlásit
younglady
tvoje metoda je dobrá v případě že pes utíká s nerespektu zájmu o pána...něco jiného když má pes zakořeněné aktivně lovecké pudy...to by jsi mohla chodit do dveří všude první a stejně ti uteče....ty to psi nejsou závislý na člověku a odměnují se lovem.Radši být seřezán než neprohnat srnu..těmto psům musíš najít jinou (stejně uspokojující)činnost a stejně to nebude nikdy 100%...
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:19
- Nahlásit
Mar3
jezis taky sem to myslela obrazne, diky tomu se te pes nauci respektovat a uznavat a nebude zdrhat v takovy mire popr. kamosce prestal uplne (a to zdrhala fena za zveri)
Anu
pokud lita za stopou tak bych to vzala jako vyzvu, zjitila bych si co se trenuje na lovecke a podobne zkousky a trenovala bych s nim, dala bych mu to vyziti pod svym dohledem, pes se vyzije, neco se nauci a ty budes mit klid. Psi se nauci jit po stope jen po povelu. Pokud je pes hoooodne nezvladatelnej a nic na nej nefunguje tak bych sla do elektrickyho obojku. Ale to opravdu jen v krajnim pripade, ale fakt pomaha.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:28
- Nahlásit
younglady
hmm já to mslea tak,že jak uděláš aby roztomile cupital kolem tebe a nelítl jak blbec sem tam - von jako takydojde na povel, veme odměnku a as vali dopryč.......jak ho naučit,abyse pohyboval jenom u mně (zkrátka to,co ti u tvýho vadí)???????
se stopovačkou to samozřejmě dělá,bez ní ne....
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:28
- Nahlásit
Kámoška to dělala třeba 50x během hodinový procházky .............a to fakt funguje? mě osobně to příjde, že se mu ten povel musí vypařit z hlavy a po x-té už nereaguje......
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:31
- Nahlásit
žanda
jde o to mu ten povel zakorenit v hlave a pokazde kdyz si ho pritanes ho pochvalit jako by to udelal sam (chvalit jak debil -§ tutat nunat ) pes si to ze prijde vzdy spoji s necim prijemnym a treba i s pamlskem
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:36
- Nahlásit
Mar3
jak jsem psala.To samé mi dělá pes.Když mu dám volno,tak odběhne dost daleko a je už neovladatelný.A tak to dělám tak že odepnu-žádné volno a prostě ho cvičím.Ujde 10metrů sedni,ujde 10metrů lehni,ujde 15 metrů-lehni čekej. 20metrů stůj. 10metrů ke mě....on to prostě bere jako cvičení.občas si nufne ale poslouchá.Takové psi opravdu nemůžeš jen tak pustit aby si dělali co chtějí. Schovávání platí jen v případě psa závisláka,pes co umí utíkat a lovi tě nepotřebuje (není závislý,jinak by nezdrhl).
younglady
přesně to dělám.Lovečák a budu kupovat elektriku...
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:46
- Nahlásit
ale jo taky chválím, taky tutám......ale žádnej povel "nepřeháním" až na 50 pokusů za prochajdu.......a k přivolání jsem si přidala povel zpátky- to nemusí předsednout ale jen prostě příjde někam ke mě....pokud jsem povel dělala ve velkém počtu pokusů ) vždy to u nás byla katastrofa.....
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:47
- Nahlásit
Anu
tak von neloví ani neutíká,jenom prostě když ho odepnu,tak valí pryč-zavolám-dojde azase odběhne . nikdy se nedrží tak jako na dohled (je malej takžez dohledu je už za pár metrů ) a když najde třeba hov*o tak to aji dybych se na hlavu stavěla,tak nedojde ani za 3 pytle piškotů a dvě hodiny mazlení mu to nestojí......
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:48
- Nahlásit
Anu
jasně děláš to skvěle
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 12:49
- Nahlásit
žanda
je to pes od psa, některý to fakt potřebujou drilovat, jiný po pár pokuset ohluchnou
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:15
- Nahlásit
tak by me tedy zajimalo co mam ja kdyz jsme na cvicaku na place a rocky dostane volno a pak se stenata volaji zpatky, tak nam to "obcas" dela problemy...rocky me uslysi,..mkrne na me a leti k dalsimu pejskovi...vetsinou prijde az posledni (teda posledni dobou i predposledni ) ale pokud jdeme vsichni na prochazku a jsme v pohybu...tak rocky kdyz je ve predu po chvili zacne ocima tekat po lidech a hleda nas..nekdy se drzi i celou dobu u nohy...kdyz jdu doma na zachod, nebo se zavru v pokoji knuci za dverma a domaha se ke me...
kdyz venku uvidi pejska..vesele k nemu bezi...pokud se zastavim..bude si hrat...kdyz pujdu dal...odpoji se...
tak mam taky zavislaka nebo ne?? myslim ze jsme asi neco mezi ne
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:19
- Nahlásit
Orry
Když vynecháš ten cvičák tak jste v podstatě stejní závisláčci jako my
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:22
- Nahlásit
younglady
no to jo..az na to...ze rocky si spejskama klidne hrat bude donekonecna..a i za nima odbehne
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:23
- Nahlásit
Orry
tak to je štěněcí záležitost
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:24
- Nahlásit
Orry
Abby byla to samý tak do pěti měsíců
|
Orry
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:26
- Nahlásit
younglady
tak to jo..tak uvidime co nam z rockyse vyroste
rano mel zas amok..vlitnul do pelisku, sebral plysaka a lital s nim po celem byte..proste jen tak jen jsem mu z koupelni musela rikat "jedes ty sycaku"
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 13:30
- Nahlásit
hehe to je hezke jak si vystaci sam )))
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 15:59
- Nahlásit
isdpch- já jasně vím, kde dělám chybu, ale nějak nevím, jak se toho zbavit.
........tak to je už první krok, když víš,kde chyba je,,,,,,,,,,,co by za to jinej dal..tedy já
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 17 Srp 2006 16:06
- Nahlásit
Mar3
Víš co mě se osvědčilo aby nezdrhal daleko? Mít u sbe pořád pamlsky a kdykoliv ho pustím, mám několik pamlsků v ruce, jak se ke mně přiblíží - sám od sebe, třeba se začuchá a pak mě dobíhá, dostane pamlsek. Když jde přede mnou a ohlédne se kde jsem, vytáhnu pamlsek, žádný povel, prostě ho jen odměním za to, že na mě dává pozor. Zatím to funguje, ale jen do té doby než někde vyrazí nějaké zvíře (srna, kočka,...). To pak zdrhne a já se můžu uřvat, můžu tam stát na hlavě s kilem buřtů a ani se neohlídne..
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2006 18:39
- Nahlásit
Tak mi jde asi hafan do puberty. Mám co jsem chtěla
Dneska jsem vyrazila u rodičů s Abby na procházku. Rodiče bydlí na vesnici a těsně před barákem mají obrovské pole kde běžně běhají srny a zajíci. Jelikož chci s Abby dělat lovecké zkoušky tak je to pro nés úplně ideální. Neměla jsem sebou stopovačku, protože jsem s procházkou nepočítala. Vzala jsem jen flexi vodítko, kdyby náhodou šel kolem nějaký myslivec a prudil, abych mohla Abču chytit na vodítko. Chvíli jsme šly v klidu, pak před náma vyběhl zajíc z nory a já znervózněla. Abby ho naštěstí nezaregistrovala, ale pak vyčuchala jeho noru tak sem jí odvolala. Moc se jí nechtělo, pořád se ohlížela ale šla. Díky tomu, že se pořád soustředila na tu noru, tak si nevšimla dalších dvou zajíců co vyběhli. K mé smůle si ale všimla toho čtvrtého a vzala dráhu za ním. Řvala sem, vyhrožovala, ale nic. V půlce polu zajíc zalehl a Abby ho nachvíli ztratila, tak sem jí zavolala a dělala sem že odcházím. Nebejt toho, že se zajíc znova zvedl, tak by přiběhla. Doletěla za ním až na konec pole a šup do křoví. Cesta přes celé pole poklusem mi trvala 15 minut. Na začátku sem si řikala, jen ať mi ji nazatřelí nějakej myslivec. Na konci pole sem si přála ať ji zastřelí, že to pro ni bude rychlejší smrt než to co ji udělám já. Když sem byla skoro na konci pole vylezla zase ze křoví. Rychle sem na ni zařvala "čekej", počkala a když sem se k ní přiblížila dala sem jí "ke mně" a přišla a sedla. V tu chvíli už sem ji ale nemohla trestat, protože poslechla na povely. Ale nedat jí je, tak zdrhne dál.
Co byste v tu chvíli dělali??????
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2006 18:40
- Nahlásit
Jinak sem ale ráda, že se v ní v jejich osmi měsících projevili konečně lovecké pudy a hlavně teriéří temperament
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2006 19:27
- Nahlásit
younglady
Moje psisko bylo hrozný potrhlo v pubetě, sice nezdrhala za zvířatama a tak, ale když se jí zdála procházka moc dlouhá, zaběhla za plot, kde se procpala mezi šprušlema a a běhala si za tim plotem a "smála" se mi, že na ni nemůžu.
Vždycky, když se potom vrátila, tak naprostá ignorace od všech doma, ale z mojí strany byla ta ignorace náhražkou její fyzické likvidace Naštěstí pro ni dobroty byly přednější než lítaní si sama po cizím dvoře, takže se mi povedlo ji to docela rychle odnaučit (naštěstí). Ale znám tu bezmocnost ve chvíli, kdy víš, že ten pes chce zdrhnout, zavoláš povel, pes po tobě hodí pohled "chachá, teď si zaběhám" a je v ..... Já naštěstí měla jistotu, že se ji nic nestane, protože jsem ji celou dobu jejich výletů mohla sledovat z balkonu
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2006 21:30
- Nahlásit
Eimy
me ani tak nejde o to ze utekla, ale nevim jak ji pokarat v situaci kdy zdrhla, ja nasrana, ale po chvili me poslechla na dva povely. Proste mi v ty chvili kdy uz čekala a pak přišla prijde nesmyslny ji trestat, ale zase ji chci pokarat za to ze utekla. Proste nevim
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2006 12:31 - Změnil/a: Anu
- Nahlásit
younglady
to co jsi udělal s tím ke mě-to je kapitální chyba.Musíš psa dohnat a říct třeba "no co jsem ti řikala,kde si byl,co si měl dělat" jen neboj on dle tónu pozná že něco udělal.Jenže když mu řekneš ke mě tak on milánek přiběhne a ještě si před sedne a ty ho nemůžeš vykárat a on se tak cítí jako velký king neb tě dokonale občůral.Na todle jsem se ptala zkušených cvičitelů a ty mi řikali to samí.Ke mě zařveš jen jednou a pak jdeš pro něj,popřípadě čekáš až sám přiběhne...ale né na místě jdeš mu naproti a vyhrožuješ aby jsi mu nedovolila dokonac cvik dobře,aby mohl být pochválen,ale potrestán.Můžeš mi věřit že to funguje.Když na Anu zavřvu ke mě a je po honu tak parchantě jedno přiběhne a s výrem si předsedne "no teď mě už nemůžeš být" jenže když mu jdu pomalu na proti a řvu,co jsem ti řikala pojď sem tak ho drapnu za krk a to máš vidět...pak to chvíli neudělá
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2006 13:06
- Nahlásit
Anu
no jo ale kdybych na ni nezarvala cekej a pak ke mne vzala by mi zase roha, musela sem jednat v tu chvili rychle. Byla sem od ni dobrejch 100 metru a ona uz zase mela nabehnuto skrz krovi a dal. Ale priste to udelam jak rikas, dekuju!
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2006 13:18
- Nahlásit
younglady
čekej klidně řekni.Pokud si pamatuji tak jsi volala na ni před tím ke mě nebo ne? Oni vědí že měli přeběhnout a taky vědí že neposlechli.Jen když už je "po všem" zavolat znova ke mě..to pak přijde a je všechno v pořádku.prostě zařvi ke mě a pak jdi za ní a čapni popřípadě čekej,sedni ale slova "co jsem ti řikala" si pamatují všechny. Nedovol aby pak přiběhla po 20minutách s předsednutím.Jdi ji na proti.....
|