Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Lidska blbost nezna mezi a doplati na ni zase jenom pes
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
viky
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 07:38
- Nahlásit

Pred dvema lety jsem se seznamila s docela fajn holkou a tak nejak se z nas staly komosky. Pomohlo tomu taky to, ze i ona se zajima o psy. Jeji manzel vlastnil cerneho labradora, slozil s nim zkousku ZOP a tady zacina smutny pribeh o lidske blbosti.
Po te co slozil se svym psem tuto zkousku si naivne myslel, ze je tim nej psovodem na svete a ze zvladne jakyhokoliv psa. Zamiloval se do plemene spanelsky mastin a aniz by se o tomto plemeni nejak informoval ( krome jedne prectene knizky ) sehnal si a koupil stene na inzerat.
Kdyz jsem je poznala, pejsek mel cca 1 rok. Neumel vubec nic. Petr se me snazil presvedcit o tom, ze se mastin nesmi cvicit, ze nesmi chodit na dlouhe vychazky a ze by nemel ani moc behat. Tenkrat jsem na neho zustala cucet s otevrenou pusou, kde jako k takovymto kravinam prisel. Pry od chovatele.
Asi dva mesice na to, prisla Jana za mnou s prosbou o radu. Pes zacal vrcet na svagra, ktery s nima bydli v baraku. Jestli bych nemohla pry prijet a Petovi nejak vysvetlit jak se ma ke psu chovat. No tak jo. Sla jsem k nim, ale jenom pro to, abych se opet totalne vytocila.
Zas ta sama pisnicka, mastin nesmi to, nesmi to.....
Tenkrat jsem mu rekla, ze s takovou mu za chvili preroste pres hlavu a nekoho pokouse. Pry ne.
Za mesic mi prisla Jana rict, ze pes uz vrci i na manzela a co pry maji delat. Tak zase vsechno odznova, radila jsem jim at se obrati na nejakeho odbornika nebo jeste lip, at psa daji nekomu, kdo ma s timto plemenem nejake zkusenosti. Ne, pry ne. Ja jsem v povaze tak trosku nervak, takze jsme se strasne pohadali a od te doby se se mnou prestali bavit.
Vcera jsem Janu potkala ( delame v jedne firme ) a strasne si stezovala na pocasi a ze by uz chtela chodit ven se psem. U jednotnyho cisla jsem se zarazila - snad se psama, ne ...
Ne, Ali pokousal manzela do obliceje, tak ho dali utratit. Tak to uz jsem byla fakt sprosta, kdyz jsem se ji zeptala, proc ho nedali nekomu, kdo by si s nim vedel rady, tak odpovedela, ze by byl nestastnej, protoze mel rad jenom je.
Nemuzu doted pochopit, proc si vubec brali psa, na kteryho od zacatku nemeli a kdyz uz si ho vzali, proc se k...a s nekym neporadili ? Dneska se na ni uz nemuzu ani podivat, natoz ji povazovat za kamaradku.
Lidska blbost opravdu nezna mezi.

Eimy
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 07:42
- Nahlásit

viky
K tomu snadani není co dodat Kdo si nechce nechat poradit, nenechá si poradit od nikoho, protože on všechno dělá nejlíp, jen škoda, že za to zaplatí zase jenom ten pes

Kalliope
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 07:47
- Nahlásit

no jak řiká Eimy, co ktomu dodat, snad nic. Tady vlastně není o čem se bavit, nejhorší je, že se jedná o ten typ lidí, kterym je to ale naprosto jedno, vůbec bych se nedivila, kdyby za rok šli a pořídili si rotvíka.....

jindriska
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 07:56
- Nahlásit

no to je šílený! Mám podobnou zkušenost s přesvědčováním kamarádky, ale taky to bylo marné a zbytečné. Teď mají psíka, který tomu doma pevně šéfuje a stará se o ní upracovaná maminka, která psa vůbec nechtěla.
Ale psa utratit?? Porušili zákon na ochranu zvířat a vůbec ani veterinář tohle nesmí udělat! Já zas teď rozdýchávám vyprávění své kamarádky - její známá je workoholik, celý den v práci, po dvou dnech nepřítomnosti svého koucourka se po něm šla shánět a našla ho v nějaké šachtě mrtvého a teď si jede pro yorkšíra, kterého NEBUDE VENČIT a naučí ho na hadr. A koucourek, že jí prý stejně obtěžoval a neustále vyžadoval pozornost, když přišla unavená večer domů. A rozmluvit si to nenechá. Spílám jí to nejhorší a všem takovým lidem!!

Eimy
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 08:10
- Nahlásit

jindriska
Takový lidi bych "střílela" na potkání... Jenže jak je poznat...? Koupit si psa nebo jakýkoliv zvíře a pak převrátit jeho potřeby naruby... :-/ Ta ženská by si měla koupit toho jorka plyšovýho...

Břetislava
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 08:38
- Nahlásit

No já jsem se tak jednou vytočila u kosmetičky. Začala vykládat, že by chtěla strašně psa - říkala že by chtěla toho retrívra - byl by jen na dvorku, ale jednou týdně by s ním šla ven. To mi jako zdůraznila. A pak dodala: no ale nevím, jak to bude s děckama. Sousedce se narodilo děcko a tak ho dali utratit, protože už na něho nebyl čas a báli se, aby mu něco neudělal. No to mě zvedlo uplně ze židle. Taky nechápu, jak to může nějaký veterinář udělat, pokud vidí, že ten pes není nemocný a ani agresivní. Lidi jsou fakt hovada!!

viveka
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 08:39 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit

Ach bože. Bojím se, že kvůli své módnosti na tom budou mnozí jorkové a retrívři stejně nebo podobně.
Taky nevím, kdybychom postříleli všechny blbce, mnoho-li by lidí zbylo.

dorfa
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 08:47
- Nahlásit

viveka
viky
jindriska
Eimy

Ani nevím co k tomu říct.Lépe řečeno, dalo by se k tomu říct hodně, ale nemá to cenu, protože je to důsledek toho jak konzumně žijeme. Jak si pořizujem věci.Jak si pořizujem co chceme. Jak to co jsme si už pořídili přizpůsobujeme tomu aby nám to vyhovovalo co nejlépe bez ohledu na fyziologické potřeby živého tvora (kastrace fen jen proto že hárají, ostříhání chlupů jen protože vypadávají, vytrhání drápů jen protože, že ničí nábytek). No a když už to předělat k obrazu našemu nejde tak to přivážeme u popelnice nebo někde v lese, no a v tom opravdu trochu lepším případě tomu připravíme humánní smrt z rukou veterináře. Člověk je přece na v vrcholku potravního řetězce, je pánem dané situace tak toho využívá, a vůbec mu to nepřijde nepřirozené ba naopak.

viveka
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 08:51
- Nahlásit

dorfa
Spíše zneužívá. Být "pánem" přece taky znamená odpovědnost a péči. Já vím, že Ty to víš.

dorfa
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:00
- Nahlásit

viveka

Být "pánem" přece taky znamená odpovědnost a péči

Být pánem by mělo znamenat právě jen ta odpovědnost a péče.
Ale co by člověk nechtěl od lidské rasy, vždyť ona to na rozdíl od těch zvířat nedokáže leckdy ani vůči svému potomstvu, natož aby mohla být "Pánem" nižšímu živému tvoru jako pes nebo kočka.
Myslím, že lidé by měli od zvířat čerpat poučení a až teprve potom se pokoušet být jím "Pánem". Ne všichni totiž nato mají.

dejavu
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:00
- Nahlásit

Dost často jsem se s tou argumentací, že pes by někde straně trpěl, proto ho nikomu nedají a radši utratí, setkala taky, dokonce i u majitelky kocoura. Vrchol byla moje vesnická sousedka na chatě, kdy připustili německého ovčáka ze zdravotních důvodů, chtěli si nechat dvě štěňata a zbytek utratit, protože by se určitě dostali ke špatným lidem a trpěli. To mi vykládala, když současně chovala ovčáky ve voliéře 2x2 metry, nikdy ven se psem nechodili, ten se tam brodil ve výkalech a krmila ho šrotem. Ve chvlívku, který měl podlahu z pražců chovali prase, které, jak vstoupilo mezi ty pražce, mělo zlomené obě přední nohy, ale aspoň se nemohlo pohybovat a lépe tloustlo.
Nechápu, kde se v lidech bere takové přesvědčení. Je to sebestřednost? Stud z toho, že selhali? Lakota? Nebo co jim brání dát zvířeti druhou šanci?
Nutno říci, že tváří v tvář takovému přesvědčení jsem nasadila všechny páky výmluvnosti, štěňata tito dementi neutratili, ale prodali, kocour známé žije spokojeně na statku a několik psů našlo v pohodě jiné majitele. Problém je vždy v tom, že to vždy šíleně spěchá, když ti lidé přijdou a nedají mi většinou ani 14 dní na sehnání nového majitele, takže pes někdy musí přes útulek.

Denynko
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:01
- Nahlásit

K tomu snad není co dodat. Chudáci.

viveka
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:03
- Nahlásit

dejavu
Tak to jsi dobrá. Zdá se, že zatímco my jen láteříme, ty konáš, a konáš efektivně. Všechna čest.

viky
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:05
- Nahlásit

Nez jsem si poridila Vikyho, tak jsem rok zvazovala vsechna pro a proti. A uz pred nim jsem mela dva psy, nejsem uplny zacatecnik, ale nikdy bych si nedovolila rict, ze vim vsechno a nikdy bych jen tak netroufla poridit stokylovyho psa, aniz bych se na nej pred tim ''pripravila'', sehnala si nekoho, kdo by mi s takovymto pejskem hned od zacatku pomohl, rozhodne nepohrdam zadnymi dobrymi radami. Tech neni nikdy dost!
Ale tenkrat z jeho reci, to vyznelo tak, ze nekdo kdo ma jenom ovcaka ( podle nej totalne tupy zvire ), mu prece nebude radit, protoze je nejspis taky tupej.
Navic mi rekl, ze mam zakernou zabijackou bestii ( byly jsme u nas na chalupe a ja krava blba jsem zapomela vecer psa zavrit, pan P. sel na zachod ven a staroch ho jemne varoval, ze sam tam nema co delat ). No mozna je stary pes, prudsi povahy co se tyce cizich lidi na nasem dvore, ale nikdy by ho ani nenapadlo zavrcet na nekoho z rodiny. A ani bych ho nenechala utratit i kdyby me nekdy kousnul, navic z me vlastni blbosti.
No a samozrejme jak to tak byva, oni ani ted nechteji uznat, ze to byla jejich chyba.

viveka
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:05
- Nahlásit

dorfa
Být pánem by mělo znamenat právě jen ta odpovědnost a péče.
Ale co by člověk nechtěl od lidské rasy, vždyť ona to na rozdíl od těch zvířat nedokáže leckdy ani vůči svému potomstvu, natož aby mohla být "Pánem" nižšímu živému tvoru jako pes nebo kočka.
Myslím, že lidé by měli od zvířat čerpat poučení a až teprve potom se pokoušet být jím "Pánem". Ne všichni totiž nato mají.

Skvělé. Díky.

sarax
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:07
- Nahlásit

dejavu
Nebo co jim brání dát zvířeti druhou šanci?
jen ta omezenost a tupost..jinýho mě nenapadne..já fakt docela hodně zvažovala druhýho psa,co jsem ochotná tomu podřídit a obětovat,a utrácet kvůli dětem?to snad nee,chci 3 děti a 2 psy..od každýho druhu mi ještě jeden chybí

birma
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:09
- Nahlásit

chtěla jsem něco napsat, ale nenapadlo mě nic, co by nevydalo na velkou řadu hvězdiček..

dorfa
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:09
- Nahlásit

dejavu

Nechápu, kde se v lidech bere takové přesvědčení. Je to sebestřednost? Stud z toho, že selhali? Lakota? Nebo co jim brání dát zvířeti druhou šanci?
Já ti odpovím. Ne všichni lidé mají na to, aby byli "Pánem".Někteří lidé by se měli starat jen sami o sebe, a ne se obklopovat živým tvorem. Musí nejdřív dospět duchovně a pak se mohou pokoušet i o víc než o šlechtění své duše. Všechno je odvislé od úcty k živému tvoru a k životu vůbec a od vnitřní pokory, kterou někteří lidé nemají žádnou.

viky
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:11
- Nahlásit

dejavu
ty se to aspon dozvis vcas, ale tady me to rekli az po.... Taky mohla zvednout telefon a zavolat, ale toto jsou lidi, kteri nad takovou moznosti vubec neuvazuji.

dejavu
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:21
- Nahlásit

viveka
Je to spíš tím, že lidi, co opravdu chtějí psa utratit, se s tím nikde nechlubí a jdou to rovnou udělat a ti, co o tom mluví, možná podvědomě hledají toho, co jim to rozmluví a pomůže.
Někdy je těžké se udržet a být na ty lidi vlídná a přistoupit na jejich hru, po zlém bych je asi nepřesvědčila.
Nejlepší pocit mám ale z lidí, kteří se postaví tváří v tvář poruše chování svého psa a trpělivě ji napravují. Narazila jsem na inzerát jedněch lidí, co chtěli darovat psa se separační úzkostí, co jim ničil byt a sousedské vztahy, tak jsem jim popsala tu podrobnou metodiku převýchovy, přesvědčila je, aby si vzali dovolenou a šli do toho a fenka je po 3 týdnech jejich trpělivé práce téměř z toho venku, fenka, která by svou druhou šanci hledala jen těžko, protože hrábání do zdi, kousání nábytku a lidvidace kotce, to by asi netoleroval nikdo. A ti lidé jsou šťastní, že to zvládají, že to pománá a nemusejí ji dát pryč, před takovými lidmi klobouk dolů.

dejavu
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:30
- Nahlásit

viky
Přemýšlím o tom, co po tobě vlastně chtěli, když se s tebou 2x radili, než to udělali. Aby sis psa sama vzala? Abys jim řekla, že pes je beznadějný případ a navrhla jim utracení? Nebo co si myslíš, že chtěli slyšet?
Buhužel agresivní psi mají téměř nulovou šanci na rehoming. Lidi jsou schopni si adoptovat i velmi nemocného psa, ale agresivního psa téměř nikdo. Spočítala bych na prstech jedné ruky případy, kdy se to podařilo a nestačily by mi ani všechny prsty na počítání toho, kdy se to nepovedlo a to i u daleko menších psů než mastin.

wami
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:32 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Tak jak tak pracuju, na tohle jsem narazila v korpusu cestiny (cast novin...) Je to trochu k tematu, spis to ale dokresluje obecne vaznost situace - proste nejde jen o nahodne pripady!!!

Někteří majitelé nepohodlného psa sami zabijí Ostrava - Surovec , který v Ostravě nedávno ubil svého psa sekerou a pak ho hodil do kontejneru , není podle policistů i veterinářů výjimkou . Případů , kdy lidé raději sami zabijí svého psa , protože se jim nechce platit za jeho utracení nebo najít pro zvíře útulek , přibývá . " Rodiče mnohdy pořídí dětem pejsky , ale jakmile štěňata něco v bytě rozkousají , začnou jim vadit a snaží se jich co nejsnadněji zbavit . Mnozí ani netuší , že zabitím zvířete porušují zákon , jiným je to prostě jedno , " uvedl primář ostravské veterinární polikliniky Milan Snášil . Podle zákona o ochraně zvířat totiž není možné zdravé zvíře utratit . " Přichází to v úvahu pouze v případech , kdy je pes zatoulaný , neovladatelný a agresivní a pak , když je nemocný , " řekl Snášil . Utratit zvíře však mohou pouze osoby , které k tomu zákon opravňuje , to znamená veterináři , případně policisté , kteří zasahují proti psu , jenž někoho ohrožuje . V poslední době však přibylo případů , kdy o osudu psů rozhodli sami jejich majitelé . Nad jejich krutostí kroutí hlavou i otrlí policisté . " Muž se posilnil alkoholem , na psa si klekl a umlátil ho tupou stranou sekery , " popsal mluvčí ostravské policie František Ostřanský jeden z posledních případů . Surovec , kterého již vyšetřovatel obvinil z týrání zvířat , svoje počínání zdůvodnil tím , že pes byl agresivní vůči němu , dětem i sousedům . Další muž z Města Albrechtic na Bruntálsku nedávno ubil svou fenu i se štěňaty a hodil je v pytli do lesa . I on to zdůvodnil tím , že mu zvířata překážela . " Každý případ vyšetřovatel posuzuje jednotlivě . Záleží na tom , jakým způsobem člověk psa usmrtí . Pokud přitom zvíře trpělo , majiteli hrozí stíhání za týrání zvířat , " uvedl Ostřanský . Za tento trestný čin se v posledních letech dostal před ostravský okresní soud majitel , který vyhodil svého psa ze sedmého patra . Pak ho dole sebral a ještě žijící a trpící zvíře hodil do popelnice . Muž dostal jen podmíněný trest . Stejně ostravští soudci rozhodli i v případě surovce , který svého psa zavřel mezi dveře a umlátil ho sekerou .

dorfa
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:40
- Nahlásit

dejavu

Přemýšlím o tom, co po tobě vlastně chtěli, když se s tebou 2x radili, než to udělali

Jsem přesvědčení, že někde uvnitř ty lidé cítili, že nejednají správně. Proto se snažili najít pochopení pro své rozhodnutí u někoho jiného, a nebo tím, že o tom budou s někým hovořit, obhájit svůj čin jen tak sami před sebou, tím že nahlas řeknou argumenty, které je k rozhodnutí vedou. Je to obhajoba vlastního svědomí před sebou samým.

dejavu
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:43
- Nahlásit

dorfa
Ano, to zní pravděpodobně, navíc si taky pak mohli říci, ze se 2x radili s kynologem a k ničemu to nebylo, takže jim jiná možnost nezbyla...

Gája
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:47
- Nahlásit

wami
To je fakt příšerné, řekni jak se vyrovnáváš s tím, když něco takového čteš? Já jsem z toho tak vyřízená, naštvaná, dojatá a zdeptaná, nevím jak se srovnat s vědomím, že žijeme ve společnosti takových zrůd a na zákony spoléhat nemůžeme. Štve mě bezmocnost a bezradnost. Jsem přesvědčená, že kdo takovýmto způsobem ublíží něčemu živému (v tomto případě psovi), je nebezpečný pro lidi a celou společnost.

dorfa
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:50
- Nahlásit

wami
Tak to je přímo otřesný průřez případů lidské krutosti a obraz absolutní neúcty člověka k životu. Myslím si, že to musí s člověkem nějak růst už od dětství. Jako dítě třeba s klidným svědomím vylil rybičky do záchodu, protože akvárium nečistil a ryby mu už byly na obtíž.A jako dospělí člověk se pak obdobným způsobem zbaví dalšího nepohodlného tvora ve svém životě.

viky
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:51
- Nahlásit

dejavu
nevim, myslim, ze se prisla poradit jen Jana, bez manzelova vedomi a asi chtela, abych presvedcila jejiho muze, aby k vychove psa pristupoval jinak, zodpovedne, mozna chtela, aby s nim zacal chodit na cvicak nebo ja nevim. V kazdem pripade, po tom az uz u toho byl i on, postavila se zase na jeho stranu a oponovala mi taky spolu s nim.
Vis nemyslim si, ze by ten pes byl agresivni, on tim vrcenim jen daval na jevo, ze prebira vudci postaveni nad celou jejich rodinou. Oni k nemu pristupovali uz s tim, ze by je mohl kousnou, kdyby ho chteli za vrceni potrestat. Mam dojem, ze se vlastne od zacatku bali, proto se pes vlady nad nimi ujal uplne. Petra kousnul, pri mazleni. Muslim, ze mu tim chtel pouze dat na srozumenou, ze uz dost, ze uz se mazlit nechce, mozna pred tim zavrcel, aby ho varoval a on to jenom nepochopil, tak mu to pes ''rekl'' durazne. A jeste neco - pokousal ho az asi za rok a pul po tom, co zavrcel poprve a tomuto mohli predejit kdyby chteli.
Kdyz jsem u nich byla uplne poprve, vlastne cizi clovek, pes si me ocichal pustil na dvur a nechal se hladit. Nic ani zavrceni, nic.
Agresivni pes, by me napadl. Tohle byl jenom samojnemovany vudce smecky, ktery chtel svym podrizenym dat na jevo, kde je jejich misto.

dejavu
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:56
- Nahlásit

viky
hrozné je to, žes to musela pozorovat v čase a ta tvá bezmoc. To je zážitek, který se jen tak nezapomíná.

wami
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 09:58
- Nahlásit

Gája
Jak se s tim vyrovnavam...? Doufam v bozi mlyny a v to, ze jednou se tem lidem stane totez...

dorfa
Vis, operujes tady s tim, co uz i ja pouzila mnohokrat: ucta cloveka k zivotu, k jinemu druhu, k prirode.
Jenze lidi jsou nekde jinde, ted vede veda, technika a bezohlednost. Nekdy jsem na tom tak spatne, ze si rikam, jestli vubec mam mit deti. Povedu je k tomu, cemu verim ja, ke vztahu k prirode a k ucte ke vsemu zivemu. Ale vyradim je tim z vetsinove spolecnosti uplne stejne, jako mimo ni ted stojim ja...

Neumim se s tim proste vyrovnat, porad si v duchu rikam (ac nejsem verici) ze prece musi existovat nejaka spravedlnost - ale uz jsem si tolikrat nabila tlamu, ze tomu verit prestavam... A tak holt ziju podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi a pokousim se alespon v lidech okolo sebe probouzet stejnou uctu k zivotu, jakou citim ja. Nic vic delat neumim, nejsem jako Dejavu schopna zachranovat svet. Ale diky ji za to, ze se o to pokousi!

dorfa
Člen
# Zasláno: 14 Bře 2006 10:00
- Nahlásit

viky

samojnemovany vudce smecky

A jen proto a nebo jen zato musel umřít. Jen proto, že se choval tak jak se chovat měl, protože to tak měl po staletí zakódováno v genech, správné chování dospělého samce, psa. Velmi smutné.

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání