| Autor |
Zpráva |
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:50
- Nahlásit
Eimy
Víš, mně ani tak nevadí, když někdo psy a kočky jí. Proč ne. Proč by mělo být špatně jíst psa a nemělo by být špatně jíst prase.
Hodně mi ale vadí ten bezohledný způsob chovu a zabíjení.
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:52
- Nahlásit
pigie
Tym plemeno vlastne zahubis.
To je fikce. Nezahubím nikoho.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:55
- Nahlásit
Eimy
z Asie, kde prodávali na maso kočky a psy
Samozřejmě, to je pro nás nemyslitelné, nepřijatelné a neetické. Ale pro zajímavost - jak by asi vypadala diskuze na indickém fóru s fotkami z "civilizované" Evropy, kde je skot domácí pouze otázkou dodávky mléka a masa... My víme, že někde ve světě je kráva posvátným zvířetem, ale, kolik z nás si proto pořídí Stračenu jako domácího mazlíka? Ruku na srdce a zpět na výživářská fóra - hovězím tu většina z nás krmí i své psy...
To už jsme se dostali na hranici filozofie..
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:57
- Nahlásit
Eimy
Ale v každé společnosti je nastavenej jinak
Každá společnost si sepsala své zákony podle toho, co sama považovala za dobré pro soužití v rámci hodnot, které uznává. Ty se mohou lišit, a taky se týkají jen vnějšího chování jedince.
Božími zákony jsem měla na mysli ty, co jsou dané od počátku, neměnné a platí bez ohledu na to, jestli je někdo odhlasuje nebo ne. Jdou také do hloubky, až k základním postojům člověka a k příčinám jeho jednání. Najdeš je v základech všech dobrých náboženství. Mám na mysli například desatero.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:57
- Nahlásit
viveka
Plemeno ano, jedinca plemena nie
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:58
- Nahlásit
daliva
To už jsme se dostali na hranici filozofie..
Však to je v pořádku. Fórum je o etice.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:59
- Nahlásit
daliva
Když etičnost chovu nezajistí ani pravidla psaná, protože šlechtění psů je neetické od samého počátku, tak o čem chceš vlastně diskutovat? To je pak bezbřehá diskuse na množství faktorů, ve kterých každý má své svědomí někde jinde:
např. pro někdo je 6 štěňat ve vrhu a ostatní utratit etické, protože je to dobré pro kondici chovné fenu, pro druhého je to právě vrchol neetičnosti.
Trvám na tom, že etika v chovu psů je otázka pouze svědomí každého chovatele. Protože předpisy, které chov upravují mohou být neetické od samého počátku (vis. standardy psů, kdy standard je zdravému zvířeti na hody vzdálen).
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 11:01 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit
pigie
To je jasné. Já jsem měla na mysli plemeno, jehož příslušníkům, jedincům, přináší už samo jejich přešlechtěné tělo utrpení. Zdá se mi v pořádku takové jedince doopatrovat a dál nemnožit (pro chovatele: nechovat). Plemeno jako takové není bytost, netrpí a nelze ho ani zahubit.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 11:08
- Nahlásit
viveka
mně ani tak nevadí, když někdo psy a kočky jí. Proč ne. Proč by mělo být špatně jíst psa a nemělo by být špatně jíst prase.
Pokud se odvoláváš na desatero, tak v 3 knize Mojžíšovy Genesis je psáno, že prase se nemá jíst protože je nečisté a dále se nemá jíst všechny zvířata, která mají tlapku. Kočka a pes určitě mají tlapku, má jí i králík, a přesto je u nás konzumace králíků naprosto běžnou záležitostí, zatímco konzumace psa a kočky je na okraji společnosti. A to tu máme tradice a nepsané zákony po staletí stejná.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 11:11
- Nahlásit
viveka
Ibaze ten dany jedinec zije a vacsina z nich dost spokojnym zivotom (pokial nie su horucavy, pokail nahaca niekto nechova vonku a pod). Tak zase preco? Preco nicit nieco, co uz tu raz je?
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 11:17
- Nahlásit
dorfa
Desatero je o morálce. Ty stravovací předpisy z Genesis jsou o zdravé výživě. To bych nemíchala.
V tom, co jíst a co nejíst nevidím žádný podstatný etický problém, snad jen otázku mého zdraví.
Není důležité, co do člověka vchází, ale co z něho vychází, když už jsme u té knihy. A tím, co z člověka vychází, nejsou míněny výkaly, ale slova a činy.
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 11:20
- Nahlásit
dorfa
Ale ne, o ničem diskutovat nechci, v teoretické rovině s vámi naprosto souhlasím, ale my na počátku nejsme, jsme jen článek v dlouhodobém historickém vývoji a ten "počátek" je už hodně vzadu za námi, takže se musíme rozhodovat a jednat a vycházet ze současných okolností (a to taky ovlivňuje naše svědomí a etiku), ne jenom "kdyby bylo bejvalo" a "všechno špatně, zpátky na stromy". Něco bylo, to už nezměníme, něco je a něco bude i po nás - tak mě zajímalo, když už jsme se shodli, že současná situace je špatně, "co s tím"... My nemáme tu možnost začít zgruntu a znova, ale teoretizovat je trochu málo...
Trvám na tom, že etika v chovu psů je otázka pouze svědomí každého chovatele.
Přesně to a nic jiného tvrdím už od svých příspěvků na fóru "JRT.." Jen upozorňuji na to, že i to "svědomí" má hóóódně široké rozpětí!
viveka
O etice v chovu psů. Etika je široký filozofický pojem - obecně definovatelný např. Božími zákony, vyššími zákony, desaterem... Dlouholetým problémem lidstva je jak ji "naroubovat" na jednotlivé lidské činnosti - v této diskuzi konkrétně na chov psů
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 11:42
- Nahlásit
pigie
Však já jsem neříkala něco ničit. Říkala jsem pokud zvířátku tělo přináší utrpení, takové tělo nemnožit, nechovat. Pokud by v důsledku toho přestala existovat některá plemena, tak to snad není škoda.
Psy, kteří jsou spokojení a šťastní řešit nijak nechci.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 11:56
- Nahlásit
viveka
Prave to je problem, zatial o ziadnom takom plemene neviem, ze by malo problem existovat
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 12:29
- Nahlásit
viveka
Desatero je o morálce. Ty stravovací předpisy z Genesis jsou o zdravé výživě. To bych nemíchala.
V tom, co jíst a co nejíst nevidím žádný podstatný etický problém, snad jen otázku mého zdraví.
No asi jsem nečetla tak pozorně jako ty, a nebo jsem se to nesnažila pochopit. Ale s tou zdravou výživou máš i nemáš pravdu, protože řada těch pravidel tam psaných je situována do klimatických podmínek blízkého východu,tak měli sloužit k ochraně zdraví lidí v té době.
Ale stejně asi zvířata s packou nikdy jíst nebudu, i když třeba takové králičí maso je jistě zdravé a výživné aspoň podle nové studie o výživě. Nezdravost mu Mojžíš určitě nevytýkal. Takže si nemyslím, že zákaz (nebo nedoporučení) konzumace těchto zvířat, byla záležitost čistě zdravé výživy. Určitě to má hlubší význam. Netroufám si ani odhadnout jaký, ale docela mi vyhovuje se tím řídit.
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 14:06
- Nahlásit
dorfa
Je Ti přáno. Já nehodlám rozpřádat žádné diskuze na téma co je v bibli, protože v ní každý najde, co chce. Nejsem ani její zastánce ani odpůrce, ale diskuze kolem ní mi připadají bezvýchodné.
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 14:57
- Nahlásit
no zvířata s packou taky nebaštím a prasátka jsou kamarádi a proto je nehamám taky.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 15:52
- Nahlásit
viveka
Nejsem ani její zastánce ani odpůrce. S tím souhlasím je to i můj postoj.
v ní každý najde, co chce Tak k tomu trochu výhradu mám.
Protože v ní najde každý kromě poučení, i to co právě potřebuje a to je velký rozdíl. Místo aby člověk čerpal poučení tak to mnohdy sklouzne úplně do jiné roviny k fanatismu, prospěchářství atd. Ona totiž každá idea je krásně zneužitelná (Kladivo na čarodějnice, a nebo Al Kajda).
Takže protože jsme se dostali úplně jinam, než si arsiela
asi přála a diskuse na téma víra a náboženství na tyto stránky určitě nepatří považuji to za uzavřené. Nicméně zvířátka s pacinkou bych asi stejně nepapala kdybych Bibli vůbec nečetla.
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 16:02 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit
dorfa
Však já je taky nejím. Jen jsem řekla, že mi mnohem víc vadí krutý způsob chovu a krutý způsob zabíjení.
Ona ta víra a náboženství ale těsně souvisí s etikou, takže není OT.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 16:12
- Nahlásit
viveka
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 16:48
- Nahlásit
dorfa
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 17:10
- Nahlásit
viveka
Koukni na „Jak jste přišli ke svému pejskovi?“ , hned na první příspěvek.
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 17:13
- Nahlásit
dorfa
Četla jsem to. Už před víc, než hodinou. Je to hrůza, to vidí každý. Vůbec nevím, co k tomu říct.
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 17:28 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit
dorfa
Jen snad že v těch sporech "s PP nebo bez PP" nebo "chov nebo množení" považuji za nejdůležitější, jestli jsou psi zdraví a mají se dobře.
(mají se dobře=mají jídlo, vodu, útočiště, vzduch, prostor, pohyb a společnost a lásku člověka)
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 17:39
- Nahlásit
viveka
Jen snad že v těch sporech "s PP nebo bez PP" nebo "chov nebo množení" považuji za nejdůležitější, jestli jsou psi zdraví a mají se dobře.
Taky to tak vidím. Hlavně, že pak tady všichni mají tolik jistoty a přesvědčení jak jim ty papíru zajistí tu etiku chovu, a na chov bez PP pohlíží s opovržením a s nenávistí, že by snad takové chovatele nejraději zavřeli aniž by hodnotili právě jen a jen to jestli jsou psi zdravý a mají se dobře.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 17:40 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit
dorfa
Jasne, kaslime na PP, zachvilku tu budeme mat iba krizencov a vsetka praca (dobre odvedena) istych ludi pojde ta tam Mooooc by sa ti za to podakovali.
Okrem toho, mnozitel steniat s PP , nie je chovatel. Kolko krat sa tu este bude niekto o to opierat?
|
viveka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 17:49
- Nahlásit
pigie
Psovi je přece taky jedno, jestli patří k nějakému plemeni. Jestli se někdo snaží, jak říká "pro plemeno", snaží se pro svůj dobrý pocit, pro zachování společenské (lidské) tradice. Ne pro psa.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 17:53
- Nahlásit
pigie
Okrem toho, mnozitel steniat s PP , nie je chovatel
Buď tak laskaví a vysvětlíme co tedy je podle platného chovatelského řádu když ne chovatel? To mě opravdu zajímá
|
Trotelchen
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 18:27
- Nahlásit
pigie
Jasne, kaslime na PP, zachvilku tu budeme mat iba krizencov a vsetka praca (dobre odvedena) istych ludi pojde ta tam
ufik....tohle me fakt bere...kdyz se stale prezentuje PP jako zaruka kvality...ale fakt moc.........
Kolko krat sa tu este bude niekto o to opierat?
No to už je jiná? Velice správná otázka. Myslím, že přesně tolikrát, kolikrát se zde budou rozebírat značky granulí, kastrace , PP či bez PP a podobně, prostě z českých kynologických serverů je evidentní že průměr českých chovatelů je dosti v PRDOLÍNĚ ať už co do úrovně či jen třeba svých zájmů.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2006 18:35
- Nahlásit
Trotelchen
To je ono. Hezky bez servítku. Ach ta pravda ale někdy tak bolí.
|