Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / etika v chovu psů
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
arsiela
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 13:25
- Nahlásit

Co je pro vás v chovu psů ještě přípustné a co ne?Mám na mysli chov psů vůbec,nejen odchov štěňat a chov psů s PP,ale obecně.Díky moc za vaše názory.
U mě je například neetické neposkytnout psovi dostatek pohybu,výcvik psa nad jeho možnosti,uchovnění za každou cenu.Nesprávná péče a výživa psa.

daliva
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 18:17
- Nahlásit

Začala bych už zodpovědným přístupem k pořízení si psa, tj. živého tvora, ne módní doplněk, ne poplašné a bezpečnostní zařízení u domu, ne atribut spokojené a kompletní rodinky či nekompromisního tvrďáka...na druhou stranu ne 100% polidštěnou náhradu za lidského společníka, pes je pořád pes... Dále výběr psa - a to hlavně podle jeho povahy, vlastností, jeho zaměření, našeho zaměření, našich zkušeností...Tak se vyhneme spoustě zklamání a nenaplněných očekávání a následného vracení psa do ch.s. (v lepším případě), do útulku (v horším případě) či jeho opuštění (v nejhorším případě).
Kvalitní výživa a dostatek péče podle jeho potřeb považuji za samozřejmost, podstatný je ale vztah a čas, který svému psu věnujete (fascinují mě chovatelé, kteří u svého plemene tvrdí "stačí mu 2x denně na 5minut ven"...).
Je toho dost...ale tohle by asi mělo platit obecně.

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 18:30
- Nahlásit

arsiela
Myslis tedy jako i co je neeticke pri drzeni psu jakoze majitelstvi...ju???

No ja myslim, ze nejvice neeticke jsou pruvodni majoritni vlastnosti nasi spolecnosti, tedy nezodpovednost a hovadstvo....takze jinymi slovy podle mne to ani nema smysl dopodrobna pitvat, protoze vetsina vychazi z tohodle

dorfa
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 18:33
- Nahlásit

Trotelchen
To jako, že chov psů je neetický už od samého počátku, protože si člověk hraje na pána tvorstva? Nebo jak tomu mám rozumět?

viveka
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 20:52
- Nahlásit

dorfa
chov psů je neetický už od samého počátku, protože si člověk hraje na pána tvorstva
No, s tímhle bych docela souhlasila. Opravdu mi nepřipadá příliš etické tzv. "šlechtit" živého tvora na nějaký vzhled nebo vlastnosti pro svůj rozmar. Případně pro rozmar nějakého klubu.

dorfa
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 21:28
- Nahlásit

viveka

Ve své podstatě to tak cítím také. Protože, když se nad tím člověk hlouběji zamyslí, tak proč člověk šlechtil určitá plemena psů? Většinou pro pracovní využití (nebo spíše zneužití živého tvora), pro maso, kůži atd. A až později už jen pro zábavu a pobavení. Takže z toho číší něco tak povýšeneckého a pokryteckého až hrůza a etiku v tom etiku nelze hledat. A tu neetičnost se pak snažíme skrýt, pravidlech, které si proto vymyslíme. Jo lidem chybí čím dál tím více pokora.

viveka
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 21:35
- Nahlásit

dorfa
Mám radost, že to někdo taky tak vidí.
Ještě bych neměla nic proti šlechtění pracovních nebo loveckých plemen, ale takové to šlechtění na efektní vzhled, to je dost hrůza. Nebo miniaturizace (čivavy), krátké nožky (jezevčíci, problémy s páteří), nebo jsem potkala takového psa, plemeno nevím, co pro efektně tvarovaný čumák nemůže ani pořádně jíst ani dýchat.

dorfa
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 22:11
- Nahlásit

viveka

Ještě bych neměla nic proti šlechtění pracovních nebo loveckých plemen, ale takové to šlechtění na efektní vzhled

Shodli jsme se na tom, že šlechtění je neetické od samého počátku.Takže i pro pracovní využití psů. Jenže stejně všichni víme, že se s tím nedá nic dělat. Zvykli jsme si na to žít se svými psy oni už dávno nejsou divocí tvorové ale součást lidské společnosti. Mnohdy tak přešlechtěný, že samostatné přežití bez vůle člověka je absolutně vyloučeno. Takže šlechtění psů pro práci (policie, celníci, vojáci, myslivci), a třeba pro canis terapii, zní velmi líbivě, jak z neetické věci udělat něco co je snad vhodné i pro psa. A hlavně by se nemělo chodit do exteriérových extrémů, které způsobují psovi zdravotní problémy. Aspoň tak etický by člověk ke zvířeti, kterého vlastně zneužívá mohl být.

viveka
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 22:23
- Nahlásit

dorfa
Ve všem souhlas.
šlechtění je neetické od samého počátku
V tomto světle vyzní ovšem velmi zajímavě snahy mnoha kynologů a chovatelů "pro dobro plemene".
A vlastně z toho vychází mnohem etičtěji člověk, který si z lásky k sobě vezme třeba voříška za kamaráda.

viveka
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 22:26
- Nahlásit

Chudák Arsiela. Tohle asi nečekala.

dorfa
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 22:50
- Nahlásit

viveka

A vlastně z toho vychází mnohem etičtěji člověk, který si z lásky k sobě vezme třeba voříška za kamaráda.

A když někdo ještě zachrání psa , který je třeba starý, nemocný nebo jinak hendikepovaný, tak to už je opravdu jen o tom, že miluje zvíře jen proto že je zvířetem, a tak by to asi mělo být. Nepřemýšlet o tom, a jednat jen podle svého srdce a svědomí.

arsiela
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 22:53
- Nahlásit

Ne fajn,rozhodně chudák nejsem,spíš díky moc za úplně jiný pohled na věc...docela jste mě tímhle zaskočili přiznávám,ale je to v určité míře pravda.Jenže potom se v podstatě člověk chová neeticky od samého počátku co začal kapku myslet.
A šlechtění či spíše přešlechtění je bohužel problém většiny domestikovaných tvorů.Máte pravdu,že spousta plemen by prostě bez těsného kontaktu s člověkem nepřežila.A je otázka co je ještě šlechtění,které má nějaký smysl(pracovní využití)a co je už jen pro krásu.Bohužel v současné době je dle mého názoru exteriér jednou z nejdůležitějších věcí při posuzování psa.Jenže exteriér v dnešní podobě nebere moc ohled na pracovní využití i u původně pracovních plemen-úmyslně žádné neuvádím.Předností je líbivost a úspěchy na výstavách.Jenže to podle mne není vše.

dorfa
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 23:16
- Nahlásit

arsiela
Odpoutáme se tedy od prvotního zjištění že šlechtění je neetické od samého počátku, abychom ten chov psů mohli přece jen trochu zkritizovat. Takže to zevšeobecníme a napíšeme, že etické bude to co se striktně drží napsaných pravidel pro chov určité rasy. Tak jednoduchý to ale nebude. Standard je jasný, a stejně je posouzení psa vždy jen a jen subjektivní pohled na daného jedince (vyjma exaktně zjistitelných znaků, zuby, výška, váha, DKK atd.). Takže i v rámci standardu je možno vidět jedince, kteří se od sebe natolik liší, že už by to skoro mohlo být jiné plemeno. Proto se nám ty rasy pořád a pořád vyvíjí a člověk šlechtí a hraje si na pána Boha. Takže etiku v chovu psů, vidím jen ve svědomí každého chovatele.

pigie
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 08:34
- Nahlásit

No, ja neviem, podla mna je v celku OK slachtit plemeno s cielom, ze to plemeno bude pomahat cloveku. Tiez som proti slachteniu a hlavne preslachtovaniu spolocenskych plemien. Ale napr. bez novofundlandana by sa ludia kedysi topili, bez bernardinov by ich par zahynulo v horach, bez polovnickych psov by nemali obzivu, bez pastierskych psov by bacovia mali ovela viac prace a pod. Nikdy som vsak nevedela pochopit slachtenie civav, tzv. "smetakov" alebo nahacov. Ale uz raz su tu a ludia si ich oblubili. Bolo by OK, nechat ich zhynut len preto, ze sa nam uz znepacili, resp. poukazuju na nasu snahu o "vsemohucnost"?

viveka
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 09:03 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit

arsiela
potom se v podstatě člověk chová neeticky od samého počátku co začal kapku myslet.
No, nemusel by. On vlastně ten první pes se přidal k člověku dobrovolně a dodneška má člověka rád, chce být s ním a chce mu pomáhat. Já myslím, že je v pořádku, když človek přijímá pomoc psa a oplátkou mu poskytuje ochranu, bydlení a potravu, a když je mezi nimi láska, je to super.
Považuji ale za neetické šlechtění kvůli efektnímu vzhledu nebo povahovým extrémům, které z přírodního tvora dělá jakousi atrakci nebo módní doplněk.
spousta plemen by prostě bez těsného kontaktu s člověkem nepřežila
Spousta by přežila, ale člověk jim to nedovolí.

viveka
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 09:09 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit

dorfa
etické bude to co se striktně drží napsaných pravidel pro chov určité rasy
Tak s tímto vůbec nesouhlasím. Sama pravidla mohou být neetická.
miluje zvíře jen proto že je zvířetem, a tak by to asi mělo být.
Moc hezky.

viveka
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 09:15 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit

pigie
Nikdy som vsak nevedela pochopit slachtenie civav, tzv. "smetakov" alebo nahacov. Ale uz raz su tu a ludia si ich oblubili. Bolo by OK, nechat ich zhynut len preto, ze sa nam uz znepacili, resp. poukazuju na nasu snahu o "vsemohucnost"?
No zhynout určitě ne. To je na každém člověku. Jestli si uvědomíme, že některému plemeni je jeho pro efekt vyšlechtěný vzhled utrpením, stačí přece přestat ho množit, nebo, jak tady někteří říkají, chovat.
No a míň se zaměřit na plnění našich přání a ambic, místo toho brát větší ohled na naše skutečné potřeby a na potřeby zvířete.
Podle mně i zvíře na maso lze chovat eticky.
Jinak s tebou souhlasím.

dorfa
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 09:27
- Nahlásit

arsiela
viveka

Jenže potom se v podstatě člověk chová neeticky od samého počátku co začal kapku myslet.
Velkou otázkou pak je jestli člověk vůbec při tom někdy myslel, podle mě to bylo jen chytračení bez ohledu na zvíře, přírodu a vše okolo.

viveka

etické bude to co se striktně drží napsaných pravidel pro chov určité rasy
Tak s tímto vůbec nesouhlasím. Sama pravidla mohou být neetická.

Trvám na svém co jsem původně napsala – neetické od samého počátku. To byla úvaha, pouze za stavu, že někdo připustí že chov psů je etický pokud je legalizovaný, dle zákona a psaných pravidel.Takových lidí je tady na foru velké množství. Viz diskuse na téma JRT s PP nebo bez.

viveka
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 09:31
- Nahlásit

dorfa
Velkou otázkou pak je jestli člověk vůbec při tom někdy myslel, podle mě to bylo jen chytračení bez ohledu na zvíře, přírodu a vše okolo.
Skvělý postřeh!!!!

viveka
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 09:34
- Nahlásit

dorfa
že někdo připustí že chov psů je etický pokud je legalizovaný
Ale neměl by připustit. Legalizace sama není zárukou etičnosti.

dorfa
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 09:44
- Nahlásit

Ale neměl by připustit. Legalizace sama není zárukou etičnosti.
Není to je pravda. Ale, která lidský činnost je dnes etická? A téměř všechny činnosti jsou dnes upraveny zákony, právě aby byla hranice co ano a co ne. Takže co je v jedné zemi zákonem povoleno, je v druhé trestně postižitelné. Podstatný vliv na to mají tradice, zvyklosti atd., ale pro mě je etičnost jakékoliv činnosti pouze otázka mého svědomí bez ohledu na zákonnou úpravu.

viveka
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 09:56
- Nahlásit

dorfa
pro mě je etičnost jakékoliv činnosti pouze otázka mého svědomí bez ohledu na zákonnou úpravu.
Taky to tak vidím. Jsou vyšší zákony, než ty psané lidské.

dorfa
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:07
- Nahlásit

viveka

Jsou vyšší zákony, než ty psané lidské.

Eimy
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:19
- Nahlásit

ale pro mě je etičnost jakékoliv činnosti pouze otázka mého svědomí bez ohledu na zákonnou úpravu.

Takže v podstatě pokud někdo sní psa a připadne mu to etický, je to potom v pořádku? Nedávno tady byla diskuze s fotkama od někud z Asie, kde prodávali na maso kočky a psy. Hodně lidí se kvůli tomu rozčilovalo, ale pro ty lidi, co to dělají to je normální...

Mylsim, že i ten základní etickej kodex by měl být danej (i tak to v každé společnosti bude odlišný), co ještě ano a co už ne... Nebrat v potaz jen svědomí, protože někdo nemá výčitky svědomí, i když někoho zabije...

viveka
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:22
- Nahlásit

Eimy
Někteří lidé mají hodně natvrdlé svědomí a ty vyšší zákony prostě necítí. Ono se jim to vrátí (Boží mlýny). Pro takové lidi je nutné nějaká pravidla sepsat a případně jim ty pracky useknout.

dorfa
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:40
- Nahlásit

viveka

daliva
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:44
- Nahlásit

...někdo připustí že chov psů je etický pokud je legalizovaný, dle zákona a psaných pravidel.
Nesouhlasím, že etika je automaticky součástí nějakých psaných pravidel a zákonů. Etika je/měla by být otázkou vnitřního smýšlení, svědomí a morálky každého z nás (nejen v otázce chovu zvířat). Jediné, co tvrdím, je, že chovat (cokoli) dle svého nejlepšího svědomí a eticky lze i za existence chcete-li příživnických institucí a jejich chovatelských řádů. Myslím, že ch.ř. obsahuje i celkem rozumná obecná pravidla (např. vymezení chovnosti od kdy - do kdy, jak často, jak stará štěňata od matky apod.), která korigují právě častou lidskou činnost neetickou. Bohužel zjevně není možné se na člověka spolehnout, že se tak bude chovat sám od sebe...

Stejně jako vy nesouhlasím a nepodporuji šlechtění exteriéru za účelem naplnění poptávky či měnícího se vkusu, za vyloženou zvrhlost považuji miniaturizace (i maximalizace a přetěžování) některých plemen, krácení čenichových partií, kosení zádí, přeúhlování nohou apod. - vše co souvisí se zdravím a možností plnohodnotného života psů (či jiných živých tvorů).
Na druhou stranu si netroufám velkohubě (pardon, to si neberte osobně) odsoudit celý historický vývoj psa a jednotlivých plemen, byť např. důvod existence některých (zejména společenských) ras mi není úplně jasný, ale to je jen čistě subjektivní pohled obdivovatele velkých pracovních plemen... Fakt je ale ten, že žijeme v 21. století, situace je taková, jaká je ("přepsováno"), existuje tolik plemen, kolik existuje, a jako jedinou možnost za takových podmínek vidím v zastavení dalšího přešlechťování zvířat, v nesmyslném dalším množení již zoufale přemnoženého druhu (psa jako takového) a v chovu čistokrevných plemen orientaci na zdraví. Což jsou opět velkohubé deklarace a upřímně si nedovedu představit jejich realizaci ve velkém měřítku (jen to možná trochu vysvětluje mou nechuť k neřízenému množení bez PP - ale to je jen pozn., nechci to sem znovu tahat a otvírat).

Nejsem si jistá, jestli se to téma trochu nezvrhlo a nezúžilo - nemyslela to Arsiela obecně v soužití lidí a psů? Já jen že i tam je zamyšlení nad etikou na místě, srovnáme-li, kolik lidí žije se psem/-y a kolik chová či produkuje štěňata. Proto ten můj první příspěvek...

viveka
Člen
- Nahlásit

Eimy
Myslím, že i ten základní etickej kodex by měl být danej
On je danej. Od nepaměti. Někdo mu říká zákon Boží. Problém je ale v tom, že jeho důsledné dodržování nelze vynucovat násilím, je to věc každého člověka a jeho svědomí, schopnosti ty vyšší zákony cítit a ochoty řídit se jimi.

pigie
Člen
- Nahlásit

viveka
stačí přece přestat ho množit, nebo, jak tady někteří říkají, chovat
Tym plemeno vlastne zahubis. Tak ako ludia vykynozili uz stovky druhov. Raz tu je a aj bude. Ak priroda bude mat pocit, ze uz nema na to zit, tak s tym clovek nic nespravi.

Eimy
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 10:48
- Nahlásit

viveka
Ale v každé společnosti je nastavenej jinak... V tom je ten nejzásadnější problém... Koneckonců v některých náboženstvích je pes považovanej za podřadný zvíře a za symbol "zla"...

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání