Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Pes venku, kočky doma ????
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Verca
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 21:44 - Změnil/a: Verca
- Nahlásit

Ahojky. Nevím, co se to v mém okolí děje, ale strašně moc lidí si pořizuje domů kočky, které nikdy nepoznají venek, zatímco jejich psi jsou venku a domů je nikdy nepustí.
Začala jsem si toho všímat, když jsem se před 2,5 roky seznámila s mým přítelem, jehož mamka má taky kočky. Já kočky nemám moc ráda, takže jsem z toho dvakrát nebyla nadšená, ale časem jsem si na ně zvykla.
Pak jsem nastoupila do své nynější práce a tam hned dvě kolegyně (je nás tam jen 5)mají po dvou kočkách v baráku, ale psy jsou venku. Ta jedna má zlaťáka, který potřebuje být s rodinou a on doma nikdy nebyl, je pořád venku. Tak jsem ji pohrozila, že časem může trpět poruchou chování a nebude to zlaťak s vlastnostmi, o kterých se píše a hned ho začala brát domů. Sice jen na chvíli a do předsíně nebo do kuchyně, ale aspon něco. Manžel ho nechtěl mít doma, prý pes patří k baráku, ale kočky mu nevadí.
Já totiž byla "vychována" tak, že kočky ven a ...pes taky no. (ale ten názor nezastávám). Prostě kočka, která je vázaná na barák, tak se z ní stává rodinný miláček, který mnohdy zastupuje místo psa. Prostě bych to vyměnila (pes doma a kočka venku) nebo aspoň mít doma oba, ať je to fér. Ach jo.

grendel
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 21:51
- Nahlásit

já jsem pro to, mít doma oba!!! venku bych nenechala žádné svoje vlastní zvíře

Verca
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 22:17
- Nahlásit

grendel
jo to beru.
Nedávno jsem pochopila, proč lidi mají kočky doma a psi venku. Jde o to , že kočky chodí na záchodek, umí to už od mimina, kdy je to učí matka. Přítelova mamka mi řekla, když jsme si pořídili hafu, že by jí nebavilo chodit se psem ven. V tu chvíli jsem toho hodně pochopila. Někteří jsou totiž lenivý venčit, a tak je pro ně pohodlnější si pořídit kočku, která bude chodit na záchodek. no...anebo prostě mají rádi kočky.
Je to prostě pohodlnější.

viveka
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 22:24
- Nahlásit

Já myslím, že kočka spíš potřebuje být venku, než pes. Pes je šťastný z přítomnosti pána, ale kočka na lidi celkem kašle, ráda by šmejdila, zkoumala, toulala se... Je samostaná, touží po svobodě. Já mám teď doma jednu, ani jsem ji vlastně nechtěla, ale vyhoďte opuštěné kotě na ulici v listopadu...
Mrzí mě teď, že ji týrám, protože ona číhá u dveří a ráda by proklouzla, aspoň do chodby nebo na balkon, a já ji v šestém patře v paneláku nemůžu poskytnout, po čem touží...
Zato fenečka, ta by klidně byla i zavřená v koupelně, jen když tam bude se mnou.

Verca
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 22:27
- Nahlásit

viveka
moje kolegyně mi taky vypráví, jak její kocour sedává na balkoně a nechce jít domů, tak je mi z otho spíš smutno. Přijde mi to proti přírodě. Vždyť kočka je samostatný tvor a člověka k životu nepotřebuje, tak proč to vlastně dělají proti jejich vůli?

Sveny
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 22:33
- Nahlásit

Verca
Kočka není "blbý tvor". Kočka je jiná, kočka je svá, ale rozhodně není blbá nebo hloupá.

Verca
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2006 22:55
- Nahlásit

Sveny
njn, zapomněla jsem to dát do uvozovek. ;) Určitě je chytřejší než morče. ;) Každé zvíře je jiné, já vím. Ale prostě kočky nemusím. eee. Možná tu nesnášenlivost k ním jsem získala od koček, které má přítelova mamka. Ta jedna je šíleně rozmazlená a pořád sedí u tchýně a ječí, aby si jí někdo všimnul. Navíc nesnáším ty tlusté kočky, které se jen válejí. Ale jasně, že bych je kvůli tomu nevraždila. Každý máme jiný vkus.

Meta
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 07:06
- Nahlásit

Hlásím optimální stav. Kocour i pes doma i venku dle jejich individuálního přání. Mimochodem, nechápu ty protipólné tábory "pejskařů" a "kočkomilů". Normální je mít rád zvířata a obohatit se o jejich způsob chování a života, mít je jako partnery a ne jako nástroj vlastních komplexů. Nechat jim jejich osobnost a nedělat z nich poslušné stroje či váleče koulivé...

viky
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 07:07
- Nahlásit

Tak jenom pro to, abych vas vyvedla z omylu. Chovam i psy i kocky. Oboji jsou uzasna zvirata a kocka rozhodne neni blba! Mytus o tom, ze kocka se drzi domu a ze cloveka k zivotu nepotrebuje, tak to je totalni nesmysl. Je pravda, ze kocka je samostatnejsi nez pes, ale svyho cloveka miluje a chce snim byt za kazdou cenu.
Moji psi ( NO ) jsou take venku. obcas je sice vezmu do bytu, ale jen na chvilku, je tam na ne moc teplo, nejsou na to zvykli, venku jsou radsi. Venuju jim veskery volny cas, ale spi venku. Naproti tomu, kocky ( mam 3 - neplanovane ) mam v byte. Ven nechodi. Mela jsem kocourka, ktery pres den byval venku a vecer chodil domu, v noci byl doma. Jenze bohuzel je spousta lidi kteri kocky ''nemusi a maji pocit, ze jsou to tupy zvirata'' a takovy inteligentni dobraci nam ho zabili, primo pred barakem.
Verca
Ten kocour byl neco jako pes, na moje privolani okamzite pribehl, cestoval s nama ( v aute nikdy nebyl v prepravce ), kdyz jsem mu rekla ''misto'', okamzite se sebral a sel na svoje mistecko. I na chalupe, kde to prakticky neznal, netesknil do ''baraku'' byl s nama, chodil tam ven, do lesa a nemuseli jsme se bat, ze by se nevratil.
Kocky ktery mam doma ted poustime ven jenom na chalupe, ale jdou tam jen kdyz jdeme ven i my. Chteji byt s nama. Takze tvrzeni, ze je kocka blba me dokaze vytocit. A taky si myslim, ze je kazdyho vec, jaky zvire doma chova.
Jo a morce taky rozhodne neni blby.

monika
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 08:19
- Nahlásit

No já mám kočku i psy doma. Snesou se v pohodě.Mám je ráda, jsou moji a jsou to členové rodiny.Je to náhodou supr, když se rozdává krmení jsou všichni v jedné řadě a čekají až to přichystám.Kočka nás vítá jako první, když jsme v práci je venku.Má ve sklepě pelíšek na kamnech a je jí tam dobře.Když přijedeme tak se protáhne do domu a je tam až do doby než jdeme spát.Když chce jít ven, tak si zamňouká a jde.Je naučená na bedničku a když měla kotata tak to naučila i je.Nemyslím si, že by byla kočka hloupá, je jen jiná než pes, řekla bych nezávislejší.Ale svoji rodinu miluje a k cizím nejde.

viveka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 08:30 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit

Verca
Verco, prosím Tě, když na tom svém prvním příspěvku ťukneš na "Změnit", budeš tam moct doplnit ty uvozovky, jinak v tom lidi pořád budou vidět něco jiného a ty si utlučeš hlavu do zdi.

viveka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 08:32 - Změnil/a: viveka
- Nahlásit

Meta,Monika
Hezky. Taky bych to tak měla ráda. Bohužel v tom paneláku to zvířátkům nemůžu dopřát tak, jak by potřebovaly.

viveka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 08:40
- Nahlásit

viky
Viky, Verča nepsala, že je kočka blbý tvor. Psala, že se to lidé často domnívají.
Já jsem měla u rodičů celý život kočky, teď mám psy, tak vím, že všichni jsou úžasní tvorové.
Jen mi dělá starost ta kočka doma v paneláku. Já bych si ji dobrovolně nikdy nepořídila, vždy jsem držení koček v bytě považovala za týrání, ale nějak na mně prostě zbyla. Octla se jako dvouměsíční kotě sama v listopadu, tam kde se narodila kočky otrávili, tak mi nic jiného nezbylo.
Napiš, prosím, jestli se dá kočka naučit nějak venčit, aby neutekla bůhvíkam, a jestli máš ty svoje kastrované. Mně se kastrace velmi příčí, ale taky nevím, co bych si počala, kdyby se mi vrátila zvenku těhotná.
Doma u rodičů takový problém nebyl, měli dům se zahradou u lesa - kočičí ráj.

viveka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 08:49
- Nahlásit

Anebo, holky... Napište: Nechcete někdo kočičku? Teď už teda půlročni?

Syska
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 08:50
- Nahlásit

viveka
Moje tchýně má kočku - byťáka. Je zvyklá v bytě odmalička, nikdy nebyl žádný problém. Když byla menší, měla ještě snahu chodit ven a toulat se a tak jí tchýně pořídila postrojek a vodítko a chodily spolu po venku. Teď už je starší, přestěhovaly se z domku do bytu a stačí jí, když se může projít po balkonku, pozoruje cvrkot na ulici a je spokojená. na záchodek se naučila chodit bez problémů, je čistotná a prostě doma nejspokojenější...

viveka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 08:56
- Nahlásit

Syska
Jo, ta moje je taky čistotná, od prvního dne naprosto důsledně a bezvýjiměčně chodí na záchodek, dokonce i když si projde mezipatra s muškáty, letí čurat na svou bedýnku doma. O to nejde. Jde o to, že to tady pociťuje jako vězení a pořád číhá na škvírku ve dveřích. Je jí ale teprve půl roku, tak si možná zvykne. (Nebo otupí, a to mně mrzí).

viky
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 08:56
- Nahlásit

viveka
Ahojky, prvniho kocourka jsem mela kastrovanyho, ted mam kotatka v rozmezi 3 - 7 mesicu, ale necham je vykastrovat postupne vsechny. Je to lepsi a neni to nic hroznyho. Taky jsem je nasla ( krom jedne ) jako 3 - 4 tydenni, polomrtve u nas za popelnicama. Nepovazuju drzeni kocky v byte za tyrani, urcite je lepsi, kdyz muze i ven, ale nekdy neni zbyti a neznamena to, ze kocka v byte nemuze byt stastna.
S tim vencenim, zalezi na tom kde bydlis, na jak moc frekventovanym miste. Kocka neutece nijak daleko a vzdycky se vrati, pokud ma duvod.

viveka
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 09:01
- Nahlásit

viky
Díky, budu to venčení asi zkoušet možná zpočátku na vodítku, až se trochu oteplí. Chtěla bych ji to dopřát. Velký provoz tu není.

viky
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 09:11
- Nahlásit

viveka
jo postrujek je ze zacatku dobry. Taky ho mam, kdyz jedem k vetovi a tak. Ale pokud nechas cicu vykastrovat, tak se jeste trosku zmeni povahove, vetsinou ji to chozeni ven prejde a cica se drzi vic doma, tak uvidis, v kazdym pripade - hodne stesti s cicou i pejskem.

Syska
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 09:13
- Nahlásit

viveka
Možná je to tak, jak jsi psala, že se číča časem "otupěla"...je jí už 8 let, takže za tu dobu už nemá potřebu běhat po venku. Co se týče chůze číčy na vodítku, tak s tím máme zkušenosti takový, že když se nešlo tam, kam chtěla kočka, tak se "zabejčila", přikrčila a nechtěla jít.

monika
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 09:48
- Nahlásit

Jak to tady čtu o tom balkoně.My jsme kdysi bydleli v paneláku a taky tam měli jedni kocoura.Bydleli v sedmém patře a on strašně rád lehal na parapetě nebo coural po balkonech.Nejednou vylekal sousedy, když si přešel kolem jejich oken.Jednou se mu to stalo osudné a on z toho sedmého patra spadl.Přežil.Dokonce se doplazil po schodech ke vchodu do bytu a ležel na rohožce.Byli s ním na veterině, doktor ho proklepl a kocourovi nic nebylo.

Syska
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 10:10
- Nahlásit

No ona taky ta číča jednou z toho balkonu spadla...dolů na sousední balkon. Bohužel ta sousedka nebyla tenkrát celý den doma a ona se neuměla vrátit, takže na tom balkoně strávila celý den a když ji potom sousedka tchýni vrátila, tak minimálně měsíc na ten balkon ani nevlezla. Poznali jsme, že spadla, protože měla rozseklý čumáček, kdyby si tam sama skočila, asi by si neublížila...

birma
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 10:30
- Nahlásit

My máme psa a momentálně dvě kočky v paneléku. Jedna z koček je kotě, které jsem brala před nedávnem domů, protože bylo nemocné a venku by nepřežilo. Tohle kotě opravdu netouží chodit ven - jediné co chce, je ležet někde v teple, s plným bříškem a nechat se drbat. Ani naše starší kočka nikdy po venku netoužil. Jezdívala s námi k babičce, kde ven chodila, ale spíéš jenom tak, aby se neřeklo. Kdo má svojí kočku rád, ten jí ven bez oplocené voliéry moc nepouští, už jenom proto, že průměrná délka života zcela venkovní kočky je asi 2 roky, kočky chodící ven občas o něco delší a kočka žijící v bytě se může dožít bez větších problémů 20ti let.
Kočky mám ráda, psy radši.

Syska
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 11:03
- Nahlásit

Tak to je ona...tchýnina Sněhulka

birma
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 12:10
- Nahlásit

sice to sem nepatří, ale kdyby někdo z vás chtěl kotě...

http://www.altar.webzdarma.cz/novinky.htm

viky
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 12:21
- Nahlásit

birma
jezis, to mazel. Ale me uz by asi chlap vyhodil.

birma
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 12:22
- Nahlásit

viky
no mě jí vyhazuje mamka - je nádherná, milá, kouzelná, když přemůže strach tak i extrémně mazlivá....

monika
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 12:28
- Nahlásit

naše kočka je venkodomácí a má už 6 let.protože máme přes zahradu koleje tak se všichni sousedi diví, že už je tak stará.no, zatím stihá přebíhat.

viky
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 12:32
- Nahlásit

birma
no jedna by mu nevadila, ma kocky rad, ale my uz mame 3 ve tripokojovym byte. Z bytu mame kulnicku na drivi

birma
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2006 12:39
- Nahlásit

viky
my máme dvě a psa a mamka zvířata fakt nemusí....

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání