| Autor |
Zpráva |
predator
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2026 11:53 - Změnil/a: predator
- Nahlásit
PetraK
a co tam je špatně?
covece ja to nechcuuu znova sledovat a analyzovat, tak tak nejak shrnu dojem, ktery to na me udelalo
Proste pes je buh, na kteryho se nesmis krive kouknout, cuknout s nim, to se blizi vrazde, pokud po nem neco chces, tak nejlip poslat notarsky overenou zadost a pockat na vodpoved.
Uplne mi tam chybi to zasadni, vysvetleni zakladnich mechanismu a stanoveni hranic, kdy, co a jak. Treba fakt je mnohem lepsi, kdyz psa nenecham delat veci, ktery chci, aby nedelal a pak se je ho snazim odnaucit. jakoze treba na postroji odnaucovat tahani...hm...a pak tam slysim, ze jako na postroji ho tahat nechaj, ale jinak ne....
https://youtu.be/xU9v-c21Blg?t=295
Kdybys na tom trvala, tak se na to kouknem podrobnejc, ale nece se mi, protoze skoncime stejne jako vzdy.
A vis, ze ja na svych kynorozumech trvam. A ted jeste vice, protoze me svyho casu udivilo, co mi napsala AI na pozadavek zakladnich principu vychovy psa ....uplne jak by mi z duse
myslela...nicmene je pravda, ze kdyz jsem se ptal po roce znova, napsala to taky dobre, ale bylo to uz v takovym tom mirnejsim tonu.
|
predator
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2026 11:57
- Nahlásit
Vono lidi takhle podobne vedou i svy ratolesti a pak to tu vypada jak vypada.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2026 12:30 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
predator
tak asi budem zase vepři teda. Já tam nikde -jsem postupně ve 36 minutě - nevidím to, že by pes měl být bůh???? Tam to není dle mého o základní výchově. Mluví tam o tom, s čím souhlasím a vždy všem říkám, jít si cvičák očíhnout, podívat se, jak tam se psy cvičí a snažit se něco zjistit o tom, kdo cvičí a jakým způsobem, protože jsou cvičáky a cvičáky - rada ubrat kyslík, až se mi pes pobleje - já se s tím nesetkala, ale pokud je to reál, tak za mě blbý. Já odešla tehdy ze cvičáku okamžitě v půlce hodiny, protože mi lektorka, které jsem vysvětlila, že moje půlroční štěně má zatím naučen povel k noze tak, že prostě jde klidně u mé nohy na vodítku, obraty jsme se do té doby neučili a ona po mě chtěla, abych řekla k noze a s Ešátorem rovnou při tom cukla, aby se automaticky točil. A chtěla mi to ukázat, jak s ním mám cuknout. Ve vteřině skončila, řekla jsem jí, že tohle se svým štěnětem dělat nehodlám, protože nemá šanci pochopit, proč s ním škubu. Nevidím důvod s ním cukat, můžu ho to naučit jinak. a ať si škube se svým vlastním psem dle libosti, ale vodítko od mého štěněte jí nepůjčím. A velmi rychle jsem odešla. Oni tam mluví o tom, že hranice být musí. Jen, že je dobré psa číst, nedělat určité věci viz divoká socializace, kdy se psi vypustí a nikdo nic nedozoruje. Já jsem to takhle na cvičáku, na který jsem poté dorazila nezažila, Petr Končula to měl všechno pod dozorem, dělaly se socializační procházky, kde se zase koukalo, kdo co dělá, jaké jsou interakce a zasáhlo se. Dneska už jsou jiné postupy, jak něco učit, než co bývalo dřív a když se to dělá s rozumem, je to jen ku prospěchu těch psů. S postrojem a taháním taky nesouhlasím, prostě od malička psa učím na obojku tomu, jak má chůze vypadat a popravdě, když byla Tali za to urvaný ruský kolo, tak si to dodnes, opravdu dodnes neumím předstvait, že bych jí ten postroj dala, protože bych neměla kontrolu nad jejím chováním, tu mi lépé umožní ten obojek. Já jsem to ještě nestihla dokoukat celý, ale nemám s tím nějaký obří zásadní problém? Stejně jako ta trenérka postupuju se psem, který má s lidmi potíž, dám mu prostor a jeho čas - proto jsme se tak skámošily tehdy s Feikinou, ona zjistila, že ji do ničeho netlačím a sama si přišla říct o ten kontakt, uměly jsme spolu fungovat na táboře, nemusela s námi mít košík, nebála jsem se, že mě opere, důvěřovaly jsme si a proběhlo to v podstatě podobně, jak mluvila ona.
Teď mě napadá- k tomu tahání, možná tam mají na mysli to odnaučování v situaci nějaké v jaké jsem byla já. Že dostaneš do ruky syrový jelito v době puberty a máš problém. Že ty řešíš problém, který se psem neřešil jeho předchozí majitel. No a nebo je to o těch stávajících majitelích, který jsou s prominutím hovada a přijdou řešit problém až s dospělým psem, místo toho, aby ten problém vůbec nenechali vzniknout, když budou vychovávat štěně hned jak si ho přivedou domů.
Edit - tak nevím, já s tím problém nemám, říkají tam takový základní věci na téma, pracovat se psem od nejmenší zátěže postupně dál a dál, prověřit si ten cvičák, snažit se číst svého psa, abych věděl, co mi říká, zda se bojí, nebo naopak se chystá prudit, být svýmu psu oporou v interakcích s ostatními a taky naopak, nenechat svého psa prudit ostatní a tak. Jen to říkají jinak.
|
predator
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2026 13:44
- Nahlásit
No fidis to a me to prijde zase "cely spatne". ne ze by bylo vsechno spatne, ale voni tam vypravej v duchu, v kterym se mohou bavit dva lidi, co se tak nejak znaji nebo neco o sobe vedi, jako kdyz si tu povidame treba my dva.
Ja tam zase uplne vidim, jak si 75 ze 76 osob snazicich se odnaucit svyho psa treba to tahani poslechne, co tam rikaji, koupi postroj .... no a dopadne to....jak? No na postroji ho teda nechaj tahat, bo je to pohodlnejsi a na voditku ho teda radeji ve finale mit nebude, protoze pes na nem bude tahat. A bude ...v naproste vetsine pripadu ...ponevadz clovek, kterej si neumi poradit se svym psem, aby netahal, poslechne si radu, ze na postroji tedaaa jo a na voditku ne, to toho psa neodnauci uz tuplem. No a to cukani .... to je zase jako klasicky o definici toho, co je cukani ... ona vetsina psu pochopi i jemne cuknuti, proste jemnou korekci, staci, kdyz je dobre nacasovana a delana dusledne.
Ja to vidim porad stejne. Vubec nerozporuju relevanci toho, co pises, jen jsem presvedcen, ze nekomu, kdo ma s tahajicim psem problem, je to treba podat uplne jinak. Nejprve popsat priority pro tu interakci a pak klidne rozebrat jaky jsou moznosti provedeni.
takze ja myslim, ze ten rozhovor jejich by byl fajn, kdyby si tak povykladali nekde v cukrarne nebo klubovne, kde si budou lide, co maj tahani psu zvladnuty, vymenovat zkusenosti.
|
predator
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2026 13:47
- Nahlásit
"Běžte se na cvičák nejdřív podívat bez psa"
To je taky relativni.
Otazka je, co tam ten clovek vyhodnoti, kdyz neumi vlastne nic s tim psem, tak jakou ma pravdepodobnost, ze veci vyhodnoti spravne.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2026 14:33
- Nahlásit
No ale..........tam se to nezaměřuje na problém s taháním psa na postroji, nezaměřuje se to tam vlastně na nějaký konkrétní problém, tohle není návodový povídání. Rady tam jsou, a některé hodně dobré.
Ano, když člověk ví prt, tak toho nepozná tolik, jako dneska třeba už já, nebo někdo mnohem víc kynológicky zdělanej, nicméně, KDYŽ se bude snažit a navíc si o tom něco předem zjistí - což by měl, pořízuje si živé zvíře, tak uvidí, jestli mu přijde/nepřijde normální to, co jsem popisovala já - tehdy jsem za sebou taky měla nula, nula prt, byla to moje úplně první návštěva cvičáku a velmi rychle jsem odtama vycouvala a našla si místo, kde mi to vyhovovalo. Taky jsem v oblasti cvičáků byla nováček, své štěně jsem si vychovávala sama, podle toho, co mi přišlo jako vhodné - něco jsem si vzala z klasiky, něco z klikru a pozitivky v tehdejším slova smyslu...
|
predator
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2026 15:00 - Změnil/a: predator
- Nahlásit
PetraKNo ale..........tam se to nezaměřuje na problém s taháním psa na postroji, nezaměřuje se to tam vlastně na nějaký konkrétní problém, tohle není návodový povídání.
No ale ty myslenky tam padaj...od lidi, kteri se "tvari", jakoze k tematu maji co rict. A pokud si jen hcteli popovidat se sebou a neskodit, mohli v tom soukromi, no ne? [img]https://www.cz-pes.cz/diskuse/img/smilies/gri n.gif[/img]
Jo a nedavej furt priklad sebe, protoze tys clovek, ktery pseky bral vzdy moc zodpovedne, vetsina lidi takhle nefunguje.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2026 21:46
- Nahlásit
predator
jenže tohle není nějaký on-line kurz, kde se má někdo něco naučit, kde padají ty návody. Tohle je prostě plkání,kde občas zazní nějaký názor, ale taky myšlenka, návod. A má to ty lidi navést k tomu, aby se podívali hloubš. Navíc, to tam zazní v jiném plkání, tohle asi není úplně pro začátečníky, ale pro lidi, kteří se zajímají a už něco trochu ví.
Je to práce "moderátora", aby dovedl ty lidi k placené verzi.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2026 22:01
- Nahlásit
Asi nemá cenu zakládat opravdové fórum s tímhle tématem??
Je nás tu pár, nicméně zeptám se i tady.
HLUCHNOUCÍ PES A CO DĚLAT
Rumíček hluchne. Zatím to není úplně, ale moc místa, už podle mého nemáme.
Snažím se mu tenhle kanál vykompenzovat tím, že se ho více dotýkám, více ho mazlím, gestikuluju, aby si nepřipadal odstrčený. Vždy to byl pes se mnou navázaný, velmi komunikující, milující společnou činnost, cvičení.
Hoďte mi svoje názory, zkušenosti, jak mu ten tichý svět oživit.
Jak už jsem psala výš - měl a má rád cvičení s klikrem. Než ho ten sluch opustí úplně snažím se mu zvuk klikru nahradit gestem - zdvižený palec k pochvale, kterou zatím vnímá. Cokoliv vás napadne, nebo s čím máte sami zkušenost, uvítám.
|
predator
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2026 00:52
- Nahlásit
PetraK
no kdyz myslis, tak se vzdavam... skoro
ponevadz tak jak tak mi tam prijdou nektery veci hrozny
z toho mala co jsem slysel zejmena to, ze na voditku tahat necham, na obojku ne
a vlastne cely to jejich povidani mi prijde tak trochu mimo, ten obsah teda, nevidim, k cemu by to melo byt dobre
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2026 06:48
- Nahlásit
predator
ze na voditku tahat necham, na obojku ne
já to taky tak nemám, že bych psa na něčem nechala tahat postroj x obojek. ale - to proto, že to nepotřebuju. A pro běžnýho pejskaře mi to přijde taky nesmysl - pes, pokud není do tahu-myšleno sportování, nebo není vodící, kde to asi taky je o nějakém ?? mírném tahu, kterým toho slepého vede (to nevím, to si odhaduju) by měl prostě při běžném venčení chodit normálně na volném vodítku , ať už při chůzi ve městě klasické krátké, nebo na procházkách delší, aby měl možnost si tu procházku taky užít, nicméně tahat by neměl dle mého na ničem - pokud nesportuje, neběží, netáhne kolo, koloběžku, lyže, saně atd. Tam je jasné, že se to rozlišuje a tak to taky kdysi vzniklo. Pes nejni blbej, takže to rozliší - tak jako povely /pocem vs. ke mně/, takže mám obojek = jsem na procházce, v běžném provozu, tzn netahám, nebo mám postroj = jdu pracovat a tahat i musím.
nevidim, k cemu by to melo byt dobre
je to tlachání, které má lidi dovést k tomu, aby si zaplatili tu plnou verzi, kde se mohou dozvědět víc? Nicméně i tady si lze vyzobnout, a porovnat si, jak to dělám já a jak to dělá ten, kdo by měl učit jiné. Nicméně, není to komplexní, je to jen prostý povídání si, rozhovor.
|
predator
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2026 12:43
- Nahlásit
PetraK
K Rumíčkovi ti neporadím, nevim vubec co a jak.
A vubec bych se na to necitil, nebot to bude hodne o vasem vztahu a navic ja ho vubec neznam. Ale mam jednu vybornou zpravu. Jsem si jist, tedy to nemuze byt jinak, ze tys naprosto skvela panicka a ze mas spoustu zkusenosti psoempatie apod. a tudiz to, co vymyslis a udelas sama, urcite bude to nej, co udelat lze.
já to taky tak nemám
no hele to je ale proste preci zaklad, rika se tomu duslednost a je uplne totalni dobytkovina nechat psa jednu vec nekdy delat a prihlizet a jindy ji ho odnaucovat. Bud mu dam volnost nebo ne, ale nechat ho delat neco, co ho jindy odnaucuji, to mi prijde fakt na palici. Mozna by se nasly nejake spešl pripady, ale nejsem si vedom teda.
je to tlachání, které má lidi dovést k tomu, aby si zaplatili tu plnou verzi, kde se mohou dozvědět víc? Nicméně i tady si lze vyzobnout, a porovnat si, jak to dělám já a jak to dělá ten, kdo by měl učit jiné. Nicméně, není to komplexní, je to jen prostý povídání si, rozhovor.
nooo, tak ale pokud nekdo pouzije ty jejich rady(trochu prenesene), asi si to zaplatit nemuze.
Jakoze prvni na cvicak bez psa = prvni si poslechnout poudanicko zadarmo, v kterym se dozvi, ze nekdy psa necha tahat, jindy ne ...
|
predator
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2026 12:47
- Nahlásit
Ale pani RD si s nama vubec nepovida, ja ji teda zalozim nejake to kontroverzni tema [img]https://www.cz-pes.cz/diskuse/img/smilies/gri n.gif[/img]
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2026 16:18
- Nahlásit
predator už sem tu a di do řiti s kontroverznim založeným tématem )))
jinak já ten tvůj cvičební odkaz poslouchat nebudu,je toho všade jako sraček a nic jinýho d e facto..doba se posunula ,pro mne někdy až nepochopitelným směrem ,a tady budu souhlasit spíše s tebou než s Petrou,tak nějak v obecný rovině..včil prostě frčí force free a jakýkoli!!!! nátlak na pejska je zlo a hřích a nepřijatelnej.myslim,že to je prostě jen druhá strana extrému kdy ti někdo poradí seřezat psa vodítkem nebo poválet po zemi nebo tak něco.Ještě bych byla ochotna rozlišit výchovu a výcvik,u výcviku mne to zas tak neirituje,tam to i schroupnu,ale stran výchovy teda ne..jasně že pokud to jde tzv po dobrým,neni nutný sahat rovnou ke korekci(btw to je samo taky zlo))) .),ale většinou to fakt nechápu tydle metody..nevim jestli jsi na FB ale tam jsou opravdu neuvěřitelný věci(pro mne) od těch momentálně nejuznávěnějších trenérů)))..uznávám,že jsem stižena zejména hodně namachrovanými sebevědomými jedinci pracovních plemen,tak možná tam bude trošku rozdíl mezi nimi a zničeným produktem z množárny co nikdy nebyl jinde než v klícce..ale obecně jsem trošku zděšena a hlavně vděčná,že si tak nějak i s těmi namachrovanými hovady ) vystačim sama a žijem si vcelku spokojeně a bezproblémově..jako jo no,občas nějaká ta facka padla při výchově ,ale fakt si nemyslim,že by to mělo nějaký následky a vcelku to bylo srozumitelný..
PetraK
hele většinou to těm psům až tak nevadí co jsem vypozorovala u známých..jen teda se musej víc hlídat bo je moc nezavoláš)) ale neměli jsme dojem,že by nějako trpěli..
|
predator
Člen |
# Zasláno: 9 Čec 2026 18:45
- Nahlásit
davidkova renata
to tema je nahodou dobry, nedal jsem tam zadny odkazy, jen jsem vznesl akademickou myslenku, ale nutit Vas nebudu )))
|