| Autor |
Zpráva |
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 22:17
- Nahlásit
Mám ráda česká jména. I některá cizí. Ale prostě hezká. Tedy podle mého názoru. Už v době, kdy jsem obrazila několik povinných výstav pro uchovnění s mojí milovanou, dnes už babičkou, Bekynkou, jsem si v katalozích všimla pro mě naprosto neuvěřitelných jmen psíků. Spíše snad hesel, označení, názvů nebo jak to nazvat.
Mezi všemi kralovalo pár vyslovených perel, z nichž snad nikdy nezapomenu "I am your future" (plus název chovky). Jakpak se asi na takového pejka volá? Že by futříku???
Svým štěňátkům jsem se snažila dát jména taková, aby měla hezkou zdrobnělinu a aby se taky nejvíc dvoujslabičně dala pořádně zvučně zařvat, když parchant neposlouchá. Původ neměla v češtině, ale v pořečtělé arabštině. Prostě psíci se povětšinou jmenovali po nějaké hvězdě s pěkným názvem, neb astronomie je můj koníček.
Za dobu těch 15 let, co jsem se s tím setkala poprvé, si všímám psích jmen. A vždy mě zaráželo množství těch Spárkyů, Jessinek, Charliečků. Čili anglických jmen. Nedej bože ještě debilnějších jmen, které se už kolikrát ani pořádně nedají vyslovit, natožpak aby byla zvukomalebná.
Mezi všemi těmi Lasinkami, Badynkami, Montíky se každý divil, že se můj pes jmenuje Vlčáček. Ale oč je Vlčáček blbější jméno než třeba Charlie?
Druhý exot na naší vsi, je soused, který má psa s tím "divným jménem" Rum. Mě a mým kamarádům je to jméno hrozně moc sympatické...
Kamarádův známý měl dva přenádherné ovčáky. Jmenovali se Kurva a Kýbl.
No prostě, každý máme něco. A jak jste na tom se psími jmény Vy? Jaké máte a proč? A jaké se Vám líbí a nelíbí?
A proč si myslíte, že je tolik kolikrát krkolomných cizích jmen? Je to z podobného důvodu, jako si lidi dávají přezdívky na FB? Je to projev touhy být zajímavý aspoň přezdívkou nebo jménem psa? Je to projev komplexu či snahy podvědomě se přiblížit šlechtě použitím "vznešeného" jména?
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 22:28
- Nahlásit
Vlčáčková
Mno, já mám Ríšu a Bětku, takže za mě určitě hezká česká jména Ta "krkolomná" anglická jména mají dlouhou tradici, prostě se tam dává často nějaká fráze až věta, která vystihne hrdost nebo jinou skvělou vlastnost toho psa, nebo je prostě vtipná. V Itálii (možná i jinde) zase mají tradici "tematických vrhů" - takže já mám např. fenu z vrhu s tématem opera - štěňata Falstaff, Carmen, Aida... - a stejně jí říkali Pepsi, což jsem nemohla snést a je z ní Bětule. Ta chovka měla třeba ještě vrh ve stylu Hollywoodu a Rock'n'rollu. Inu, proti gustu...
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 22:41
- Nahlásit
corgi
Tak teda Aida je náhodou moc pěkná. Za "starých" časů i v Čechách hojně užívaná. Teď už jich moc nevídáme.
Vrhy tématicky pojmenované - proč ne? I když - když si představím ten Hollywood, tak to už bychom byli zrovna tam, o čem píšu.
Od kdy myslíš, že ta česká "tradice" vznikla? A kdo na ní zapůsobil? Protože za mých mladých let tahle tradice ještě neexistovali. To byli Alíci, Pajdíci, Míšové, Aidičky, Astičky.
|
cangalisa
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 22:53
- Nahlásit
Zajímavé téma, záleží komu se co líbí a co zas naopak on vidí jako "blbé". Například s anglickými jmény osobně souhlasím, občas mi to přijde čím víc aj, tím víc "addidas"..některá anglická spojení,větné skladby mě opravdu baví Jako příklad uvedu jméno v PP mého psa, "Dream boy".
Například moje fena k nám přišla s jménem Natálka, to je už teda pro mě silný hardcore, říkáme jí Nateši, to nám přijde normálnější, do země se propadám,když říkám že se tak jmenuje, Natálka,omg!
Taky jsem vyloženě alergická na jména, kdy se tak jmenuje každý druhý pes, cením si originality.
Jediné jméno, které jsem vybrala je Chantal, přijde mi hrdé a navíc začíná od Š jako mé jméno )Pak jsme jěště adoptovali 15letou fenku,tam nevidím důvod se zaobírat nějakým extra super jménem, přišla sice jako Beata, což se mi líbilo,ale neslyšela na to, tak je to prostě Babísek )
Pokud jednou já budu vybírat jména, budou to složeniny písmenek z mé hlavy, snad dobře znějící a především originální.
Jinak momentálně u mě vede hitparádu jméno u psa Ulhan, sice by bylo spíš jak šité na míru některým lidem co znám,ale budiž
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 22:53
- Nahlásit
Vlčáčková
já si myslím, že to, jak člověk pojmenuje svýho psa, hodně vypovídá i o tom člověku samotným
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 23:02
- Nahlásit
Eninka
No právě.
cangalisa
přišla sice jako Beata, což se mi líbilo,ale neslyšela na to, tak je to prostě Babísek
No a mě přišel Vlčáček a slyšel na to dobře. Tak už jsem si hlasivky vymluvila, že je to pejsek z útulku, tam dostal jméno, že vypadal jako malý Vlčák, a protože je tam hodně psů, tak si je pamatují podle různých pomůcet (třeba té podoby nebo kde ho našli - Zastávka například) a tak že jsem mu to jméno nechala...
Už si zvykli všichni, kteří nás víc potkávají .
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 23:05
- Nahlásit
Vlčáčková
tam dostal jméno, že vypadal jako malý Vlčák
myslelas spíš vlkodlak ... promiň Vlčáčku malej
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 23:08
- Nahlásit
Vlčáčková
Nektery chovatel dava jmeno steneti na prani budouciho majitele, jiny si proste jede svoje. Co ma pes v PP je prece jedna vec, jak mu clovek rika, druha. Mne je jedno, jestli bude mit pes v PP napsano "Kralovna kolobezka prvni" , "Asta", "Always the best" nebo "Boze chran" - dycky jim stejne rikam po svym. Co je blbe jmeno na papiru, muze byt nejak hezke pro majitele. Zato treba Asta, Ben, Rex, Rek apod - to se mi nelibi, ocividne jinym ano. Jen to hned nenazvu blbym jmenem.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 23:09
- Nahlásit
Eninka
myslelas spíš vlkodlak
Ne ne, jako vlkodlak nevypadá, jako vlkodlak se jen chová.
Že snášel Leríska, jsem se divila, ale byl stejně velký, takže jsem myslela, že je to tím. Ale dnes se očuchával přes plot s LABRADOREM!!! Málem jsem upadla na znak do pole. Vrtěl u toho ocáskem. No něco nevídaného.
A jdu spát, dobrou noc.
|
Fajka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 23:17
- Nahlásit
No a nebo už pes jméno má, je starší a slyší na něj...tak se mě nechtělo motat mu hlavu jiným jménem.....no a tak máme doma Doktora (bráchové Docent, Diamant, Dolar, Démon, ségra Dorota, Dáma, Duna ...)
|
cangalisa
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2012 23:28
- Nahlásit
Vlčáčková
Jo pravda, taky když jsem vždycky tady četla "Vlčáček", tak jsem si říkala co je to za deb..jméno, do doby než mi jsme si pořídili "Babíska"
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 07:38 - Změnil/a: Monty
- Nahlásit
Vlčáčková
vždyť to je úplně jedno co má napsáno v PP, volat ho můžeš jak chceš
Fifi
úplně s tebou souhlasím
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 07:46
- Nahlásit
Fifi
Co je blbe jmeno na papiru, muze byt nejak hezke pro majitele.
No jistě,když mám psa co je Bruce Willis,nebude fena přece Haidi i když to má v PP...Demi Moore byla jasná volba.
|
Monty
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 07:53
- Nahlásit
a já mám všechny psy pojmenované podle PP (feňule jsem si vybírala sama) u kluka jsem myslela, že mu budu říkat jinak, ale nakonec zůstal pojmenovaný tak, jak ho chovatelka pojmenovala
|
Dáška
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 08:02
- Nahlásit
Dobré téma
Mně se musí jméno líbit, je jedno, jaký má původ.
Kamarádka má kavalíra - Navarty ze zelené - taky dost divné jméno, ale říkají mu Navoš nebo Návo a to je dobrý.
Nám s útulkáčema odpadá problém s pp-jménem, co si vymyslíme, to máme
Moje první fena se jmenovala útulkově Kristýnka, u nás měla být Carrie (jsem fanda Stephena Kinga), bohužel rodinní příslušníci si to nemohli zapamatovat, na papíře to ztratili, tak je Molly (podle filmu Kdopak to mluví ).
Druhé feňuli vymyslel jméno přítel - Ený mně se to teda nelíbí, naštěstí kamarádi jí přejmenovali právem na Enola Gay, to sedí
No a teď náš nový přírůstek dědeček měl v útulku jméno Miky, vůbec na to neslyšel, chtěli jsme Broka, ale to bylo moc tvrdé, tak je Čenda, pač to na něj prostě sedí.
Taky jsem znala psa Cyrila - krysaříka, supr jméno. A taky voříška Dydyna, to bylo dost hrozný
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 08:13
- Nahlásit
Fifi
|
Gi a smečka
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 08:14
- Nahlásit
Eninka
já si myslím, že to, jak člověk pojmenuje svýho psa, hodně vypovídá i o tom člověku samotným
Co tím chceš říct jako?
Když vezmu moje (+ adopční, i R.I.P.) tak to začalo Mafiánem a pak už se to vezlo. Mamba, Mordor, Moula, Meggie, Mandy, Monkey, Meety.. Byly ti i Atinka, Rozára a samozřejmě čůza rezavá Gara. Další nedělní přírůstek bude nejspíš Metrix.
|
pawLINka
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 08:15
- Nahlásit
Já si myslím, že je každého věc, jak svého psa nebo svůj odchov pojmenuje a že do toho nikomu nic není.
Mi je zase blivno z různých těch Astiček a jiných (radši nebudu jmenovat ).
Jo, a já mám mimo jiné taky Džesynku a je mi upřímně fuck, že je to cizí jméno a že se tak jmenuje hafo jiných psů. Pro mě je Džesynka jenom jedna.
|
hancaw
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 08:26 - Změnil/a: hancaw
- Nahlásit
Tak u nás na škole běhala doga jménem Docent - přivolání neměla takže když vzala roha z kanceláře měli docenti plašení V parku chodí Drákula - jork, kamarádíme se s bígly Romeem a Jůlií a občas potkáme Figara - majitelka operní pěvkyně
Obecně si myslím že je to věc vkusu majitele jestli si zlomí jazyk než psa zavolá nebo zvolí něco krátkého zvučného.....
|
Ketrin1
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 08:34
- Nahlásit
podle mě ty anglické složeniny plynou ze snahy přizpůsobit se zahraničí, což je celkem pochopitelný u chovek které jezdí často ven vystavovat, krýt, exportujou štěňata atd... Netřeba se nad tím pohoršovat, i když některá jména (obzvlášť když je jméno angl.složenina a název CHS český) působí značně vtipně až komicky. Mně coby pořadateli zkoušek to akorát dělá potíž, když se mi ta jména dlouhá jak tejden před vejplatou nechtějí vejít do tabulek, rozhodčí to mají potíž přečíst, takže to se nad tím vztekám
jinak já jsem těm málo štěňatům co jsem odchovala, dala jména krátká a taková, aby se jimi (třeba s malou úpravou) dalo na psa volat a zároveň aby přitom nepřiběhla polovina parku, takže žádní Beníci a Sáry inspiraci jsem čerpala dost z atlasu, takže jsem zapisovala např. psy jménem Bormio, Brest, fenu Bali atd.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 08:55
- Nahlásit
Vlčáčková
prostě hezká.
A to já mám ráda jména netuctová, veselá, která se dají dobře zdrobnit. Ajsíkjů Leader je podle mě prostě dokonalej, nejen proto, že je to zvěrstvo a ladí k CHS, ale proto, že je použitelné v životě jako hezké Ajsí. A taky se mi líbí Bathara, že se dá zkrátit na Baty i Taru. Jestli budu někdy chovat, tak jsem zvědavá, co bude ladit s CHS Plivnik .
Mně se zase nelíbí Alík, Asta, Rek, Rex, Pajda, Míša, stejně jako modernější Ben, Max, Sára, Peggy ani Bety a Bessy a příště bych už Besce nenechala jméno Bessy (Protože na něj už slyšela a já jí nechtěla mo tat hlavu). Vlčáček by se mi asi špatně vyslovovalo, ale jméno jako takový se mi líbí.
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 09:03
- Nahlásit
Hezké téma...
Já jsem si jméno své první chovné feny vybírala sama - mělo být od písmene CH, tutíž všichni dávali anglická jména, já jsem chtěla něco jiného, tak mám Charlotte. Není to tak časté a líbí se mi. Když jsem teď odchovávala štěňata, držela jsem se francoužštiny - chtěla jsem taková jména, kterými se na štěnda bude dát volat, nebo alespoň jě nějak upravit. Takže jsme měli: Amélia, Arlette, Apolline, Aramis a Athos.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 09:14
- Nahlásit
Mě se ty anglický jména líbí, nemám ráda tuctový jména, takže jeden pes je Akim, který tady v republice běhá asi milion říkám mu Kim, s tím mám dost problém na anglickým foru, protože Kim je normální americký ženský jméno , druhý pes je papírově Dorset, což se mi líbí, je to hezký a originální, ale na volání nepraktický, takže mu říkám Dorin, teda původně to bylo Dori, ale všichni mysleli, že je to fenka. a protože je moc hodnej, tak je to většinou Dorinek.
Psa s nějakým fakt originálním jménem jako je Rum apod. vůbec neznám, kolem mě jsou asi jen samý maloměšťáci.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 09:17
- Nahlásit
Jinak moc se mi líbí jména z jedný špicí chovky, jsou fakt originální a většinou i zčásti použitelný, teď mají štěňata a jmenujou se Neferkare Pharaoh, Niobe Night Dream a Nuria Noble Princess
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 09:20
- Nahlásit
Ja jsem zastancem takovych jmen, ktera jsou v oficialni podobe velmi podobne tem pouzivanym. Napr. moje "Feris" zvana "Feri". Pojmenovavat psa stylem "Fucking long name Arabela" jen proto, ze pismeno me nesedi pro psa a chcu za kazdou cenu Arabelu nemusim, ale je to kazdyho vec a kdyz se mu to libi... A koneckoncu aji kdyz si koupim psa s takovym jmenem a budu mu rikat "Tondo" tak je to taky uplne jedno. jen to pak muze zmast treba na vystave kdyz myho psa treba volaj
A z druheho soudku - anglicka/americka jmena se mi libi, ale stejne se mi libi i jmena jako "rum" "esus" atd, protoze jsou proste netradicni.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 09:30
- Nahlásit
Znam akitu co se jmenuje Kumisaki a hrda panicka na ni vola Kumisaki, ke mne!!!
Jinak muj nazor je takovej, ze je kazdyho vec jak si psa pojmenuje a jak mu rika. Ovsem da se podle toho i trochu odhadnout neco o cloveku samotnem. Ja dokazu ocenit originalitu lip nez Aliky a Beny, jejichz panickum bud chybi fantazie (samozrejme kdyz si pesana uz dovezete takhle z utulku a slysi na to tak je to jine), nelibi se mi jmena pode alkoholickych napoju a drog, mam rada anglicka jmena neb mAm rada anglictinu a tak dal a tak dal. Mi psi se jmenujou po postavach z fantasy knih. Nekomi to muze pripadat debni. Ale je to jen moje vec a ani ja tem lidem a ani oni me do toho nemame co krafat nebo to nejak odsuzovat.
|
RaduM
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 09:33
- Nahlásit
Podle mě až tak nezáleží na tom, jestli je to české, anglické nebo třeba maďarské. Především by mělo plnit ten účel, že na něj pes dobře uslyší, takže by mělo být krátké a znělé. Ideálně v prvním i pátém pádě stejné. Což náš Bony (oficiálně Brave Ebony) celkem splňuje, ale lidi si myslej, že je to fena
|
Jebloň
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 09:33
- Nahlásit
Já hlavně nechápu,k čemu má tahle debata směřovat.
I kdyby se moji psi jmenovali Noček a Knedlík a volám na ně třeba Přílohy,je mi putna,jestli se to nějaký Vlčáčkový líbí,nebo ne,protože je mám doma já a volám si na ně já.
|
Tery89
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 09:40
- Nahlásit
Já mám borderku od chovatele co chová pod FCI a zároveň pod ISDS, takže se musí u jmen držet nejen začátečního písmena, ale nemá být delší než 7 písmen. Tak mám doma fenku jménem Oda (sourozenci Ora, Ofra, Oggy, Oran, další si nevzpomenu), což je pro mě totál nepoužitelný a tak se jmenuje April
Jinak mám ráda anglická jména, ale nějaká originální. Ale přijde mi blbý když je název stanice plácnu např. Z vlčích plání a k tomu jsou vyloženě anglická jména.
|
kinta
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2012 09:48
- Nahlásit
Můj pes se jmenoval Bruno po manželovi. Má takovou přezdívku v práci, jinak mu tam neřeknou. A jelikož byl proti tomu, abychom měli psa a já ho prostě pořídila, chtěla jsem tomu trochu pomoct jménem.
|