| Autor |
Zpráva |
Fifi
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2011 21:59
- Nahlásit
Pakunobecny
Ta psala prekrasne.
Mathea
Hele, kdyz si prectes treba tohle tak ten posledni odstavec je dobrej - it is the state of the body vibrating with more energy than the body at that moment is able to conduct a to je presne takovy to vrteni nevedomy excitovany u Kremyla pri lovu neceho.
A ty ocasovy projevy, to je krasny treba tady, porovnani kocky a psa.
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2011 22:08
- Nahlásit
Fifi
it is the state of the body vibrating with more energy than the body at that moment is able to conduct
Cha, bezva, prvni dulezitej dil do skladacky, ktera asi nebude uplna, ale takhle definovany je to super Uvolneni energie me fakt nenapadlo. Dobre si to vystourala
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2011 07:32
- Nahlásit
Jsem přesvědčená, že nejen psi, ale všechny zvířata se dorozumívají tělem vědomě. jinak by to celý snad ani nemělo smysl. Jakože by v přírodě neměli šanci přežít. U psů je problém v tom, že lidi si je polidšťujou, špatně socializujou, neumí číst psí signály a ten pes tuhle schopnost ztrácí. Proto má pak třeba problémy s ostatními psy - neumí je číst a sám neumí signál vyslat. Pes, který žije sám s člověkem se chová jinak ( jakoby se přizpůsobí člověčím gestům), než když žijou pohromadě dva, tři,čtyři. Pro mě jejich gesta jsou zrovna tak vědomá, jako naše řeč. A to, že my občas tápeme, neznamená, že psí řeč není dokonalá.
Můj pes například, když se má potkat s jiným psem, si stoupá na špice, aby byl větší. Což je v jeho případě trošku nošení dříví do lesa. Je to ND.
|
Pakunobecny
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2011 19:11
- Nahlásit
Mathea
Speciálně kvůli vám sem ráno příjdě z noční ozkoušela hokuspokus-malopes se na mě vrhá z šílenstvím radosti v každé malobunce,že mě vidí vrtí celým psem tak sem jí vzala vrtulku do dlaně,že jako zastavím třepot vrtivý,prostředek přestal vrtět vrtěl jen koneček následně přestala vrtět,zbytek těla se radoval dál.Takže malopes je schopen radování a nevrtění dohromady
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2011 19:27
- Nahlásit
Pakunobecny
blbý je že pokusný objekt jest hmyz a ne pes
dorotka1
si stoupá na špice, aby byl větší. Což je v jeho případě trošku nošení dříví do lesa. Je to ND.
pan Břetislaf je maximalista
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2011 19:42
- Nahlásit
Pakunobecny
No praktikovala jsem podobně onen pokus, zastavovala jsem vrtichvosty a voni se mi odměňovali výskokama na hlavu.... jakmile dopadli na zem vrtěli opět.....
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2011 19:52
- Nahlásit
dorotka1
Můj pes například, když se má potkat s jiným psem, si stoupá na špice, aby byl větší
Doufám, že vás s našim špicem nepotkáme
|
Pakunobecny
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2011 20:12
- Nahlásit
vlk
jakmile dopadli na zem vrtěli opět.....
Přesně takže násilně lze vrtění přerušit nebo převés na jinou činost(kormidlování při dopadu z výskoku)ale pozastavit vrtění jest nemožné
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2011 20:56
- Nahlásit
Pakunobecny
ale pozastavit vrtění jest nemožné
... u šib rozjařených z mého návratu zhola nemožné.....
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 09:52
- Nahlásit
Ja tu mam nejaky info od etolozky, tak se to pokusim nejak inteligentne shrnout
Nejdriv toto:
"Sue Sterberg se tím zabývá poměrně do hloubky. V podstatě nám na semináří říkala - intenzita vrtění = intenzita vzrušení, pozice ocasu = ukazatel agrese vs strach. Neutrál je někde na úrovni hřbetu. I u plemen s ocasem v neutrálu stočeným nad hřbet dochází k vědomému ovládání. I mops je ve strachu schopen dát ocas mezi nohy. Uvolnění v koženu ocasu ukazuje přátelské záměry - vrtění jakoby krouživě dokola je velmi přátelské. Rozhodně nejde o mimoděčný projev, ale je to ukazatel velmi podstatný. Ukazovala nám přímo v reálu psa, který disponoval agresivním chováním vůči psům - ukázala mu druhého psa - okamžitě šel z neutrálu do ztuhlého vrtění nad hřbetem, pak na něj zavolala a on se otočil na ni. Ocas šel okamžitě dolů na úroveň hřbetu, intenzita se nezměnila - vzrušení zůstalo, emocionální náboj se změnil. Upozornila nás na to, že pes, kerý se po zavolání jména otočí na člověka a ocas jde naopak nahoru třeba až nad hřbet, má potenciálně problém s agresí, snahou kontrolovat lidi. je to jedno z "red flag" (pozor na něj) chování."
Dalsi lidi, co se touhle problematikou zabyvali: Pia Silvani a Adam Miklosi
Dale sem se ptala na to, jestli teda existujou psi lhari, jestli se muze nonverbalni komunikace rozchazet:
"no setkávám se a pozoruji vnitřní konflikt - třeba pes se bojí (má špatnou zkušenost se psem), jeho tělo vyjadřuje napětí - piloerekce (zježení), ztuhlost, dilatace zornic, a agresi - ztuhlost, ocas nahoře, vrtí ztuhle, ale v subtilních signálech naznačuje, že je ve skutečnosti řízen strachem - uši se občas skloní dozadu, koutky se občas stáhnou... pes nenapadne, raději se konflitu vyhne, ale celým tělem říká "vypadni z mého osobního prostoru nebo tě sežeru", tzn. svým způsobem "lže", protože, kdyby došlo ke konfliktu, uteče (vyzkoušeno). Je to lež? Je to aučené, protže, ví, že tím často dosáhne svého - prudič odejde z jeho prostoru"
Vsechno tohle je pry plne ovladano vuli.
Pak jsme resily ovladani tech silnejch emoci, to jde naucit, ale kdyz jsem se ptala, jestli pri fakt silny emoci (zase jsem pouzila tu radost) uz proste chvost vrti sam. Tak prej dobra otazka a ze nejspise ano.
Jako posledni vec jsme resily to uvolneni energie, konfliktni chovani.. V podstate to, co tu ted popsala Pakunobecny a Vlk je klasicky preskokovy jednani, kdy se pes potrebuje zbavit toho napeti aneb vnitrniho konfliktu. Dalsi priklad muze bejt treba mechanicky zabraneni ocuchani krtince, kdy to psovi voditkem nedovolite a on, aby nejakym zpusobem naplnil svou touhu zacne jednat v podstate preskokove - nekterej pes na vas vyskoci a zacne vybizet ke hre, jinej treba bude cuchat travu, jinej se zacne oblizovat..
Takze verdikt je v podstate logickej Nonverbalni komunikace je temer plne psem ovladana, az na hodne velkou intenzitu vzruseni a nebo pri vnitrnim konfliktu A psi umej lhat
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 10:10
- Nahlásit
Mathea
Jakoze napr. chci ti dat najevo, ze se nebojim, udelam to to a nebo je to na zaklade toho, ze se neboji a ta "hra tela" je proste mimodecna?
tahle věta mi v souvislosti s Ešusem nabízí nápovědu.: Ešus není ranař, alébrž poséron a řídí se heslem, nejlepší obrana je "útok" takže simuluje že je velkej frajer a simuluje to pochopitelně i tělem, ocasem, takže to asi bude o tom, že s tím umějí pracovat??? Do tohodle postoje "frajera" se postaví až po vyhodnocení situace (známe x neznámej pes, velkej x malej pes), tak bych si tipla, že to bude pes, kdo vrtí tím ocasem
Ešátor taky kolikrát na pohled odpoví zašmrdláním ocasu, jakože v odpověď na kontakt, v očekávání nějaký akce, nemyslím, že by tohle byl projev labilnosti, tohle je o komunikaci s tím, komu důvěřuje, páč podle nálady se pak třeba rozvalí na bok jak středověký rozvaliny a začne si mrmlat, nebo se přijde jen tak číhnout, jestli se bude něco dít, nebo si přijde vrazit hlavu do klína na podrbání, případně se vypéruje a ve vteřině se u mě zhmotní s pískacím krámem nějakým.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 10:18
- Nahlásit
Mathea
A psi umej lhat
výborně..ihned jí du znmlátit bo ze mě si žádnej čokl kozi dělat nebude!!
jinak dík za info
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 10:27
- Nahlásit
Fifi
Dle myho to je neco mezi. Pri lovu a akci asi mimodecny, jen vyjadrujici ten svuj pudovity stav, automaticky - presne neco jak jezeni chlupu a tak.
V klidu a treba komunikaci se psama, lidma casto vedome gesto, at uz uklidnujici, konejsici, vyzadujici pozornost, matouci (znamy jezevec vrtel a pak kous) - a fura dalsiho.
tak, řekla bych, že Fifi majzla hřebik po makovici a naprosto přesně.
Mathea
ze psove dokazou lhat v podstate stejne jako lidi
hele .... nevim..... příklad.
Hmyzí sezóna v plném proudu, pes by si raději na pindikoj uzlik udělal, jen aby jako nemusel ven. Ovšem je vyslán ven s "povelem" : jdi se vyčůrat, čůrám, čůrám (blbej povel vim ) což ví co znamená, používáme již od útlého mládí a normálně to funguje tak, že pes třeba doma vyběhne, já stojím na podestě, on doběhne k nejblížšímu keříku, vypustí se a mastíme domů /používám těsně před odchodem do práce jako druhé a rychlé ranní vyvenčení, nebo třeba když přijdeme z koupání a pes se při něm nachlemtal hektolitrů vody, potřebuje se vypustit v mezičase mezi venčeníma a já třeba zrovna vařím / takže tedy zná, má zažito, ví o co go. No a teď se dostáváme k jádru pudla, že on na chalupě několikrát předvedl to, že vyběhl z chalupy, doběhl ke keříku a mazal zpět, jako že úkol teda splněn. No prt, holečku," jdi se vyčůrat povidám!!" ..... doběhl ke keříku, zvedl nohu a předstíral že čůrá. Nevyšla z něj ani kapka a mastil zase zpátky. Na potřetí teda už došlo na spuštění splávku, nicméně - dvakrát předtím předstíral činnost. No.. tak uměj lhát nebo ne? Já nevim. No a není to jen kvůli hmyzu, třeba večer, když je línej, taky vyběhne před chalupu, u takovýho velkýho kamene předvede zvednutí nožky, bez toho že by se vypustil a s výrazem splněno na další pětiletku se domáhá návratu na pelech
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 10:29
- Nahlásit
PetraK
vyslán ven s "povelem" : jdi se vyčůrat,
sim tě máme leta taky.-))))) pokud to neodhadnu a nána nemá co vytlačit,nejenže předstírá věrohodně čůrání,ale dokonce to po sobě eště věrohodnějc vočuchá jako že fakt jo
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 10:30
- Nahlásit
Mathea
třeba pes se bojí (má špatnou zkušenost se psem), jeho tělo vyjadřuje napětí - piloerekce (zježení), ztuhlost, dilatace zornic, a agresi - ztuhlost, ocas nahoře, vrtí ztuhle, ale v subtilních signálech naznačuje, že je ve skutečnosti řízen strachem - uši se občas skloní dozadu, koutky se občas stáhnou... pes nenapadne, raději se konflitu vyhne, ale celým tělem říká "vypadni z mého osobního prostoru nebo tě sežeru", tzn. svým způsobem "lže"
táááák, to je přesně to co jsem psala
A psi umej lhat
heh, než jsem to vypsala, už to je i věděcky potvrzený
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 10:30
- Nahlásit
PetraK
tohle mi dělá trixina uplně PŘESNĚ - kromě toho zvedání nohy. Přičapne a já ve sněhu musim kontrolovat jestli je tam vyčůraná dírka většinou neni
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 10:32
- Nahlásit
Grin
musim kontrolovat jestli je tam vyčůraná dírka
no ty voe ))) hele až napadne sníh,budeš na tom líp )))))))))))))
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 10:33
- Nahlásit
davidkova renata
pokud to neodhadnu a nána nemá co vytlačit,nejenže předstírá věrohodně čůrání,ale dokonce to po sobě eště věrohodnějc vočuchá jako že fakt j
no vono jde vo to, že on jaksi po noci určo co vytlačit má, enemže jaksi ty vosy, že jo... takže šup... ven... domu... aha, nevyšlo to, musim přitlačit... šup ven, ....noha zvednout.... domu.... KURVA, kde dělám chybu?? proč mi to zas nesežrala?? Přišla jsem na to náhodou, páč jsem koukala z vokna, když ho vypustila ráno ven máma, ta mu sežere naprosto všechno - ono taky, koho by to napadlo.... , takže vyběhl pět metrů před dveře, oběhl keřík a mastil dom, měl smůlu, že jsem ho viděla .
Ostatně.... co lovečtí psi, který ZAPÍRAJ? Ti podle mě v podstatě taky lžou, zvěř našli, ale zapřou jí, tváří se, že tam není.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 10:37
- Nahlásit
PetraK
hele to je fuk...lžou jak dyš tiskne vobá,což je podstaou mýho sdělení...zmlátíme je ne?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 10:49
- Nahlásit
davidkova renata
jo tak, já myslela, jako že to popíráš. No já ho zmlátim určitě a to vbrzku, páč nám hárá v baráku ta mladá vofčanda a von je z ní hyn, ráno místo vypuštění se, jí prováděl kontrolu podvozku a naštěstí si lehnul vedle louže.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 13:12
- Nahlásit
Můj pes nepodvádí. Od zásadně, když nechce přijít na zavolání, kaká dovopravdy.
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 13:41
- Nahlásit
PetraK Grin
Jinak jo jasne, me spis zajimala proste ta mira vseho, vychazi mi z toho to, ze psove lhat umej, ale spis v ramci jakysi zachovy - kvuli zradlu, strachu.. cimz se zase dostavame k tomu tematu jak je krasny, jak pes vnima svet, bez tech hnusu kolem
co lovečtí psi, který ZAPÍRAJ? Ti podle mě v podstatě taky lžou, zvěř našli, ale zapřou jí, tváří se, že tam není.
Todle neznam, zapiraj proc?
A k tomu vrteni pri pohledu na psa.. On je Balous labilni a dela tohle hodne, ale tim sem ja osobne nechtela rict, ze kazdej pes, co je takhle v kontaktu s panickem, je labil Dydy treba tohle provozuje min, ale taky.. i kdyz ta se proste spis zvedne a vecpe se mi mezi nohy a pak mezi nima dela osmicky, kdy chvili musim drbat hlavu, chvili prdel )))))
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 14:18
- Nahlásit
Mathea
kvuli zradlu, strachu.
nemusí to bejt jen z tědle důvodů, může lhát i jen pro to, že to je pro něj výhodnější - viz večerní rádobyčůrání. Tam neřeší nic jinýho, než že je prostě línej a nechce se mu jít ven a panička prudí ať se jde vyčůrat (no páč pak odmítám vstávat jen proto, že se lenochodovi už přeplnil močák a tetkon už teda fest musí ), takže i když tam není žádný pnutí , tak i v tomdle případku "zalže" (dá-li se tomu tak říkat)
Todle neznam, zapiraj proc?
no proč to zapíraj, to netuším. možná chyby při výcviku?, nebo tvrdost při výcviku??? ale ne vždy to je způsobeno tím, někdy, přesto že pes jinak pracuje dobře , tak takhle prostě "zalže", přesto, že ví , že tam ta zvěř je, dělá že hledá, hledá, ale nic tam není. je to na něm poznat.
i a dela tohle hodne, ale tim sem ja osobne nechtela rict, ze kazdej pes,
však já vim a já si i prostě nemyslím, že by tohle s labilitou nebo submisivnosti souviselo, naopak to hovoří o komunikativnosti jedince.
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 16:27
- Nahlásit
pan Břetislaf je maximalista
davidkova renata
Jo nenechá nic náhodě, blbec
Psi spíš zastíraj stavy než že by lhali, protože to třeba považujou za slabost. Když pes prožívá stres ,strach, nejistotu třeba ze změny prostředí a pána, tak se zdánlivě může chovat klidně, ale prozradí ho nápadné pelichání a slintání. To si myslím, že je stejný, jako když člověk třá zčervená proti své vůli.
Když mi fenka zamává ocáskem při střetu pohledů, tak si myslím, že to dělá mimoděk, jako když člověk potká sympaťáka a usměje se na něj, aníž by si to uvědomil.
Stav mysli se dá vyjádřit dobrovolně i nedobrovolně.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 16:31 - Změnil/a: Maky a Trix
- Nahlásit
vrtění jakoby krouživě dokola je velmi přátelské.
to dělá pan Trix. on je velmi přátelský a když potká nějakýho hodnýho psa, nebo člověka, tak jen čekám, kdy se vznese
|
dorotka1
Člen |
# Zasláno: 31 Říj 2011 16:37
- Nahlásit
Maky a Trix
|