Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Signály ocasem - mimoděčný nebo vědomý projev?
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:24 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit

Mathea

Vrcení ocáskem je snad především známka vzrušení. Takže nejen radosti. Ne? Takže radost se jen podle něj nepozná, ale v kombinaci s dalšími projevy. Si teda myslím už nějakou dobu.

Moje Bekynka umí zavrtět ocáskem na povel "zavrť ocáskem" stejně jako na "ukaž zimu" se umí klepat. Ale nikdy jsem nepřišla na to, jestli začne vrtět proto, že to dostala povelem nebo proto, že měla radost, protože jsem na ní promluvila. Fakt ale je, že když byla ne úplně rozradostněná, tak zavrtěla jen trošku a nechala toho.

Řekla bych, že je to stejné jako s lidským úsměvem. Lze ho převést do toho Tvého:
emoce (např. radost) -> chci ji dát najevo -> začnu se usmívat
a nebo takto:
radost -> jéé hele, usmívá se mi huba... ???

Fifi
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:33
- Nahlásit

Mathea
Skoda, ze nejsi vyzkumnik certifikovany, na todle by mozna slo dostat nakej grant od EU.
A fakt taky sama netucham, do jaky miry to je u coklu mimodecne ci vedome, asi podle urovne excitace emocnich rovin.
Dle myho to je neco mezi. Pri lovu a akci asi mimodecny, jen vyjadrujici ten svuj pudovity stav, automaticky - presne neco jak jezeni chlupu a tak.
V klidu a treba komunikaci se psama, lidma casto vedome gesto, at uz uklidnujici, konejsici, vyzadujici pozornost, matouci (znamy jezevec vrtel a pak kous) - a fura dalsiho.

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:33
- Nahlásit

Vlčáčková
Jestli sis nevsimla, tak i v tebou citovany casti myho prispevku jsem radost davala jen jako priklad..

Řekla bych, že je to stejné jako s lidským úsměvem. Lze ho převést do toho Tvého:
emoce (např. radost) -> chci ji dát najevo -> začnu se usmívat
a nebo takto:
radost -> jéé hele, usmívá se mi huba... ???

No a tim chces teda rict co? Nejak nechapu. Ze to neovladaj, nebo ze ano?

Grin
páč čéku taky rozbiješ hubu když ti řejkne že jsi čůrák a ne proto, že špička tvojí boty mířila směrem od tebe..
Jasne, ale ve chvili, kdy se verbalni a nonverbalni komunikace rozchazi, tak ses v podvedomi zmatena, na neco samozrejme zareagujes, ale vis, ze ti proste "neco" nesedi na projevu toho druhyho.
Vzhledem k tomu, ze psi komunikujou v podstate vyhradne nonverbalne, je pro ne o to dulezitejsi vyjadrovat se co nejpresneji, aby jejich gesta nebyly vylozeny spatne druhou stranou (ted vztahnuto predevsim na mezipsi komunikaci). Tech gest je samozrejme cela rada, hlida si je pes vsechny? Pohyby a vyska ocasu, posazeni usi, mimika, postaveni tela.. Ech, sama se do toho uz desne motam

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:40
- Nahlásit

Mathea
No tak snad popřemýšlej nad tím, jak používáš úsměv? Vědomě, nevědomě?

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:41
- Nahlásit

Fifi
Skoda, ze nejsi vyzkumnik certifikovany, na todle by mozna slo dostat nakej grant od EU.
a vsechno bych zproneverila a vedely bychom zas prd

V klidu a treba komunikaci se psama, lidma casto vedome gesto, at uz uklidnujici, konejsici, vyzadujici pozornost, matouci (znamy jezevec vrtel a pak kous) -
A u toho jezevce to treba nemohlo bejt zas o tom, ze vrtel, pac se tesil na to, az kousne? Stejne jak Nana pred fikem?
Ja vim, jak to myslis, v podstate na to nahlizim stejne, jen se pak zas nedokazu zbavit ty predstavy, kdy pes dava najevo rozchazejici se gesta.. Ted nemyslim napr. agresi ze strachu, ale kdyz je treba clovek spatnej lhar, dava spoustu mimodecnejch signalu, ze lze. Jestli mi rozumis, co tim chci rict

vlk
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:42
- Nahlásit

Mathea
Tech gest je samozrejme cela rada, hlida si je pes vsechny?
.... to bude asi spíš dáno povahou.... vždyť uhlídat někdy gesta a emoce nedokáže ani člověk, tak to zřejmě nemůžeme chtít ani po psech... i když kdo ví..... možná mají v té hlavince daleko víc, než si my lidi myslíme.....

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:43
- Nahlásit

Vlčáčková
ak používáš úsměv? Vědomě, nevědomě?
Jak kdy.. Ty snad ne? Treba v ramci komunikace se zakaznikama?
Ano, pokud mam radost, tak se smeju, nevedome, ale je to jen jedna rovina usmevu.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:44
- Nahlásit

Vlčáček se například směje jako člověk - napodobuje lidský úsměv se zubama venku. Většinou to používá, když si chce člověka naklonit.

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:45
- Nahlásit

vlk
vždyť uhlídat někdy gesta a emoce nedokáže ani člověk, tak to zřejmě nemůžeme chtít ani po psech
Ano, jasne, ale v tom pripade by teda mohlo lehce dochazet k tomu, ze pes dava najevo rozchazejici se signaly, nebo ne? Ja vubec nevim, jestli nad tim muzu takhle uvazovat.

Dines
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:47
- Nahlásit

Přidám zkušenost - můj pes na mě vrtí taky při pohledu - a kdy ž na něj miloučce promluvím, je schopnej ocasem vleže rozmlátit podlahu
Ovšem né tak, když se rozhodně že "spí" a my ho posíláme na místo.... to zcela nevědomě ani nezavrtí ocasem, ba ani brvou nehne a dělá mrtvýho psa. Až když ho za hnáty po dlažbě dotáhnu do vedlejší místnosti a nasunu na pelech, tak na mě laškově mrkne a začne mlátit ocasem do země, aniž bych řekla slovo nebo se na něj podívala Prostě se mi zcela vědomě tlemí

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:50 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit

Dines
Připomněla jsi mi, jak Astřička celou dobu čištění zubů, tedy "uspaná" mydlila veterinářovi ocáskem do stolu. Hrozně jí chválil, protože tohle ještě nezažil. Ale že by se z toho nějak výrazně radovala, to bych dost pochybovala.

vlk
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:50
- Nahlásit

Mathea
Ano, jasne, ale v tom pripade by teda mohlo lehce dochazet k tomu, ze pes dava najevo rozchazejici se signaly, nebo ne? Ja vubec nevim, jestli nad tim muzu takhle uvazovat.

spíš taky někdy jedná emotivně, tedy nepřemýšlí o tom, že se mu zrovna vlní chvost, a pak třeba já nevím, chce udělat dojem, tak vrtí tak ňák účelově.... nevim esli to řikám správně....

Fifi
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:56 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

Mathea
u toho jezevce to treba nemohlo bejt zas o tom, ze vrtel, pac se tesil na to, az kousne?
To je mozny, proste pouzival ocas coby klamani a nalakani materialu ke kousnuti. Zcela vedome. A on vrtel fakt pratelsky, to nebylo vrteni ala lov, kdy je pes celej napruzenej stylem "poood, vylez, utec, ukaz rukav, at muzu kous". On byl vlacny a na prvni pohled pratelsky.
ale kdyz je treba clovek spatnej lhar, dava spoustu mimodecnejch signalu, ze lze. Jestli mi rozumis, co tim chci rict
Chapu, ale to je prave ta druha kategorie, co sem tu psala, dle myho.. Ze treba nejistej pes se mavanim ocasu snazi predejit pruseru nejakymu, ve smecce. Udobrovaci gesto, predem.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:59
- Nahlásit

Fifi
treba nejistej pes se mavanim ocasu snazi predejit pruseru nejakymu, ve smecce. Udobrovaci gesto, predem
tak to sou ale pak konejšivý signály a taky můžem diskutovat vo tom esi je používá vědomě nebo nevědomě a sme zas tam kde na začátku.-)))))))))))))

Fifi
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:03
- Nahlásit

davidkova renata
Ja vim, je to tezky. Ideal by byl kupirovat vsecko a bylo by po problemu - by se ty cokle museli naucit taky jiny komunikaci.

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:05
- Nahlásit

davidkova renata
sme zas tam kde na začátku.
A to presne me hrozne sere Motam se v tom jak v bludnym kruhu a nevim, na koho se obrati, aby to rozseknul

stetisek123
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:05 - Změnil/a: stetisek123
- Nahlásit

Ale jsou psi co na tebe budou vrtět ocasem,ty jim na to skočíš a jak je pohladíš,,rafnou tě..neumim říct zda maj vyjadřování položený jinak anebo klamou záměrně tělem..
Přesně tohle jsem zažila a moc nechápala. Přišlo mi to jako takový způsob, jak se dostat na moji úroveň, já ji přijmu (pustila jsem toho psa, aby si vyskočil ke mně na křeslo) a pak mě přeprat a dostat v hierarchii níž
Kdysi jsem někde četla, že psi vrtí ocasem, aby rozfoukali svůj pach
Edit: Hrubkýýýýýýýý, fuj

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:06
- Nahlásit

Mathea
Jak kdy.. Ty snad ne? Treba v ramci komunikace se zakaznikama?
Ano, pokud mam radost, tak se smeju, nevedome, ale je to jen jedna rovina usmevu

No vidíš, tak bych řekla, že sis na svou původní otázku odpověděla sama.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:08
- Nahlásit

stetisek123
Kdysi jsem někde četla, že psy vrtí ocasem, aby rozfoukaly svůj pach
JO, tak všechny moje čubky s dlouhým ocasem jsou tohohle typickým příkladem. Jak hárají, tak mávají jak o 1. máje.

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:13
- Nahlásit

Vlčáčková
No vidíš, tak bych řekla, že sis na svou původní otázku odpověděla sama.
No nevidim, pac to se tyka lidskyho projevu, kterej je odlisnej od toho psiho. Stejne jako premejsleni, vnimani. Nebo tim chces rict, ze psove dokazou lhat v podstate stejne jako lidi?

vlk
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:17
- Nahlásit

Fifi
Ideal by byl kupirovat vsecko
tak to bys některým psiskům musela ufiknout půlku psa.....

vlk
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:21
- Nahlásit

Mathea
Stejne jako premejsleni, vnimani.

myslím že vnímání a pozorování mají podle mého psi na docela vysoké úrovni.... začnu si oblíkat rifle které nosím na psí vychajdy. Psiska se okamžitě ztopoří a ječí u dveří neboť ví, že se jde ven. Když si ale oblíkám rifle co nosím do prace, obchodu... prostě mezi "lidi".... ani nezvednou hlavu z gauče.... a je toho spousta, čeho si všímají a ví....

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:24
- Nahlásit

vlk
Jasne, s tim souhlasim a sama to znam Ale furt proste premejslej jinak, v jinym modu nez lidi. A tim nerikam, ze premejslej hur Spis naopak, jejich vnimani zivota se mi moc libi. Ale je jednodussi, na jiny urovni, neresj proste ty veci "okolo", co lidi.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:26
- Nahlásit

Mathea
nevim, na koho se obrati
asi na nějakýho etologa nebo prostě vodborníka,třá i veta slušnýho..

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:26 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit

Mathea
No, tak komunikovat se svým druhem se musí, že jo. Od toho jsou tyhle projevy. Takže když se to zvíře chová přirozeně a "nelže", pak všichni kolem ví, co si "myslí". Osobně jsem přesvědčená, že psi jsou schopni lhát i v tomto přirozeném projevu. Nevím, do jaké míry, a nevím, co si u toho myslí. Příklady lživého projevu jsem dala výš a minimálně Fifi taky jeden.
Lidi lžou a přetvařují se. Psiska, si myslím, že taky. Důvod je stejný - oblbnout protistranu.

vlk
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:29
- Nahlásit

Mathea
Spis naopak, jejich vnimani zivota se mi moc libi
to mně taky, dokážou žít naplno, jako by každej den byl ten poslední, když se radujou, radujou se tak opravdově, naplno, každým pohybem, každým svalem....neřeší kdejakou ptákovinu.... jak jednou řekl můj kamarád - Kamaráde pse, díky. Díky,žes mi dnes ukázal radost. Radost oholenou od přetvářky, úšklebků a hrané touhy. Díky, že nad radostí nepřemýšlíš, že ji prostě prožiješ a basta. Dnes jsem to zkusil a bylo to fajn.

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:30
- Nahlásit

davidkova renata
No poptam se jeste jinde a pripadne sem hodim nejaky vysledky myho patrani

kachna_
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:35
- Nahlásit

Vlčáčková
Vlčáček se například směje jako člověk - napodobuje lidský úsměv se zubama venku. Většinou to používá, když si chce člověka naklonit.
Milča se takhle směje, když jí řeknu "nazdar žáááááboooo"
Mathea
Nebo tim chces rict, ze psove dokazou lhat v podstate stejne jako lidi?
no, někde jsem to četla, ale kde (jako jestli to byla aspoň trošku seriozní literatura, nebo naprosto nevědeckej postřeh, to fakt nevim.
Ale fakt nevim Já bych řekla (moje znalosti psí etologie jsou pramalý), že část je určitě nevědomá.

Pakunobecny
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:38
- Nahlásit

http://aura.sehnerova.cz/stranky/aurinaproc_12.htm l

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 20:44
- Nahlásit

kachna_

Milča se takhle směje, když jí řeknu "nazdar žáááááboooo"
Vlčáček, když řeknu: "co to je???" nebo tak něco. Pak se tak směje na veterináře a vždycky když ví, že má průser. Podle tohoto úsměvu zpravidla poznám, že něco nehraje.

á bych řekla (moje znalosti psí etologie jsou pramalý), že část je určitě nevědomá.
Myslím, že většina je nevědomá a přirozená. Prostě jako když je člověk s kamarády a nemusí se hlídat a nepřipravuje na ně podraz. Ale část vědomá je.

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání