Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Signály ocasem - mimoděčný nebo vědomý projev?
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:09
- Nahlásit

Zduř všichni,
přicházím s dotazem, kterej se někomu může zdát víc než podivnej a možná, že tu ze mě někdo udělá debila, ale nedá mi to
Jde mi o vrtění ocasem, ve všech jeho formách. Je to mimoděčný chování nebo zcela vědomý? Jasně, že to svalstvo není hladký, tudíž ho pes dokáže ovládat, ale jde mi o to, jestli ten proces vypadá takto:
emoce (např. radost) -> chci ji dát najevo -> začnu zběsile vrtět
a nebo takto:
radost -> jéé hele, vrtí mi ocas
Jestli mi rozumíte teda.. Do jaký míry prostě ten pes tyhle signály dokáže ovládat. Jasně že většina dobře socializovanejch psů signály rozezná a umí s nima při setkání se s jiným zvířetem pracovat, ale umí to používat vědomě?
Napadá mě, že by se pak pes dokázal přetvařovat, což mi není známo, ale nějak mi to nedá spát

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:20
- Nahlásit

Mathea
Napadá mě, že by se pak pes dokázal přetvařovat, což mi není známo
nevim jestli je to přetvářka,ale nána vrtí ocasem v situacích,které rozhodně nejsou přátelskými gesty pro okolí často..např. když má šanci,že zabije veverku nebo něco podobnýho (nepovede se už :mad nebo než napadne figuranta.. jo ,můžou to bejt činnosti,které jí dělají radost,to každopádně ,ale nevim zda ti šlo o vyjádření nálady jen vůči ostatním příslušníkům svého druhu nebo jestli tohle už považuješ klamání tělem..esi mi tedac rozumíš bo to řikám dosti divně asi

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:23
- Nahlásit

davidkova renata
Rozumim ti, to sme resily i s Fifinou, kdyz jsem tohle tema nadhodila, ze kazdej pes ma to vyjadrovani polozeny "jinde", moji debilove vrtej celym psem skoro furt, jeji cuby temer ne, Kremyl mrca na mysicky a tak, ale na lidi i pri vitani parkrat "vrtne"
Ale jde mi o vyjadrovani emoci celkove, jestli proste je to pro ne automat, stejne jako to, ze ja zacnu bulet, kdyz se dojmu a horko tezko to zastavim, nebo jestli s tim dokazou nejak vic pracovat.

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:27
- Nahlásit

Jeste treba priklad z myho zivota s mejma jelitama. Balous je pes, kterej je fakt nadmiru kontaktni a ma obrovskou radost z jakykoli pozornosti. Treba lezi, ja se na nej podivam, on okamzite zacne mlatit ocasem o zem. A napada me, jestli to je z ciry radost "jee, panicka si me vsimla", nebo jestli to treba pouziva ke vztahnuti moji vetzi pozornosti na nej.
Ja se do toho asi hrozne motam, ale je to teoretizovani, navic takovy, ze to nekomu muze prijit fakt smesny.. a ja sama ani nevim, proc sem se do toho tak zacala zavrtavat, mozna zbytecne, mozna za tim hledam neco, co za tim neni

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:28
- Nahlásit

Mathea
Ale jde mi o vyjadrovani emoci celkove
možná wami by věděla..necejtim se na diskuzi na tohle téma ..rozhodně nelze psům upřít docela velkou schopnost emocí,o tom jsem nikdy nepochybovala.Ale jsou psi co na tebe budou vrtět ocasem,ty jim na to skočíš a jak je pohladíš,,rafnou tě..neumim říct zda maj vyjadřování položený jinak anebo klamou záměrně tělem..

Fifi
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:29
- Nahlásit

davidkova renata
Nanda je podobna ocasnimi projevy Kremylovi. Mate nepritele a nejvic vrti, kdyz by mohla nekoho kousnout nebo neco zabit.
Mathea
jeji cuby temer ne
Maj tezkej zivot, no, tak nad cim by se mely radovat?
Tvym debilum bych je usekla, to je horsi obtezovani nez pasouci bordery, jen na ne kouknes a vrti.. Strasny. U vas rozhopadne vrti ocas psem.
"Proč pes vrtí svým ocasem? Protože je chytřejší než ocas. Kdyby byl chytřejší ocas, vrtěl by ocas psem."

nebo jestli s tim dokazou nejak vic pracovat.
Ti fakt nevim, sem zvedava, kam tahle diskuse povede..

Grin
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:31
- Nahlásit

Mathea
můj osobní názor je, že s tím pracujou v mezipsí komunikaci, ale tam nejde o pohyb ze strany na stranu ale na výšku v jaké se kořen ocasu nachází - hodně dolů - strach, mírně dolů - žádné vjemy, klid. rovně - radost, vysoko - dominance, hrozba. Samo že je to plemeno od plemene, tohle je jenom hrubej popis - třá takový ty plemena s tim prasečím ocasem ho maj jakoby furt nahoře, ale když toho psa čék zná, tak pozná i to že ten pes má ten ocas třá strnulejc, křečovitějc nahoře.

to vrtění si podle mě dodávaj sami, učej se to od rodiče..

ale jak říkám, jsem odborník na literaturu, ne na psy takže můžu bejt úplně mimo. Já takhle ale svoje psy celkem spolehlivě čtu a jeden je BŠO a druhej krysařík... takže fakt rozdíl..

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:33
- Nahlásit

Fifi
sem zvedava, kam tahle diskuse povede..
tak to vim přesně ))))))))) ale ty asi taky)))
Mathea
je pes, kterej je fakt nadmiru kontaktni a ma obrovskou radost z jakykoli pozornosti. Treba lezi, ja se na nej podivam, on okamzite zacne mlatit ocasem o zem. A napada me, jestli to je z ciry radost "jee, panicka si me vsimla", nebo jestli to treba pouziva ke vztahnuti moji vetzi pozornosti na nej.
vůbec ho neznám,tak střílim..neni prostě jen dost submisivní,jakoby trošku nerváček?
btw na nánu bych mohla zírat až bych si voči vykoukala a ani nevrtne))) leda by se zvedla a přišla,ale tohle nedělá

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:39
- Nahlásit

davidkova renata
neumim říct zda maj vyjadřování položený jinak anebo klamou záměrně tělem..
Jasny, ale to je prave to, co me zajima vlastne nejvic

Fifi
Tvym debilum bych je usekla
Nono, tohle s tim koukanim dela hlavne Balous, Dydy zazijes hlavne na prochazce, tak nesekej hned dva

Grin
že s tím pracujou v mezipsí komunikaci, ale tam nejde o pohyb ze strany na stranu
Todle vim samozrejme, taky dokazu svy psy celkem bez problemu cist, ale je ta prace vedoma?? Jakoze napr. chci ti dat najevo, ze se nebojim, udelam to to a nebo je to na zaklade toho, ze se neboji a ta "hra tela" je proste mimodecna? Ja nevim, jak to jinak vysvetlit))

davidkova renata
tak to vim přesn
S tim tak nejak pocitam))

,jakoby trošku nerváček?
Jasne ze je, je to labil, kor na plemeno. Ale o to nejde a nejde ani o to, co kterej pes dava pohybama ocasem najevo. Jde mi proste furt o to, zda ty pohyby jsou chteny nebo automaticky

Grin
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:43
- Nahlásit

Mathea
je ta prace vedoma
no právě podle mě jo... protože oni chtěj aby to ten druhej pes věděl... i když zase třá cézar tvrdí že gdyš bojavýmu psovi dáš ocas ven z mezinoží, že se automaticky bát přestane (TO je vrtěti psem podle mě ) ... na druhou stranu lidi si taky neuvědomujou řeč těla..fakt nevim

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:44
- Nahlásit

Mathea
ale to je prave to, co me zajima vlastne nejvic
tak to právě nevim))))))))))))))))))))))
chci ti dat najevo, ze se nebojim, udelam to to a nebo je to na zaklade toho, ze se neboji a ta "hra tela" je proste mimodecna? Ja nevim, jak to jinak vysvetlit
hele ale voni zvířata klamou tělem! vem si třá klasický zježení..má to nabudit dojem,že je pes větší ve skutečnosti aby si soupeř rozmyslel něco začít..nebo třá taková kachna(né ta naše tady .-))) )..dokáže předstírat,že je raněná a nemůže vzlítnout jen aby odvedla nepřítele od hnítźda kde má mladý..to myslim je vědomý..i dyš zas nevim esi je to to nač se ptáš

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:45
- Nahlásit

davidkova renata
tak střílim..neni prostě jen dost submisivní,jakoby trošku nerváček?

Nemusí bejt nerváček, Aneta todle taky dělá, ale jenom ve smyslu, jé ona se na mě kouká )))))) (smajl patří teď Anetě) a zabuší ocasem do země celým nebo zachřestí špičkou jako vesele.

Brita taky zavrtí, ale je naprosto jiná povaha než Aneta, takže její zavrtění, když se na ní kouknu je miloučtější, jemnější, pomalejší.

vlk
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:50
- Nahlásit

Mathea
...hezký téma.... já myslím, že psiska ví co dělají a proč to dělají.... třá šiby, když některou kárám, tak zlehka zavrtí jakože...fakt seš nasratá ??? Když jsem fakt nasratá, tak už dál nevrtí a kliděj se mi z očí... a když se rozchechtám a nejsu už nasratá tak se rozvrtí do vysokých obrátek...

.... a lidi myslíte že pes ví že je pes ???,

Lucie Kratochvílová
Člen
- Nahlásit

A myslim, že vrtěj cíleně, jako že vědí, že vrtěj...

Ben při kouknutí se na něho nevrtí, jenom když ho pohledem víc vyzvu, jakože od něj chci vidět to zavrtění ocasem, jakože mu pohledem řeknu, všimni si mě ty malej rozmazlenej zmrde!

davidkova renata
Člen
- Nahlásit

vlk
lidi myslíte že pes ví že je pes ???,
ty voe nezačínej s tim!!!!

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:52
- Nahlásit

Grin
gdyš bojavýmu psovi dáš ocas ven z mezinoží, že se automaticky bát přestane
Jo tak takhle na bazlivky!

lidi si taky neuvědomujou řeč těla.
Prave, pritom ale lidi tim telem dost dobre klamat dokazou a nonverbalni rec jim nedela pri trose cviku a vedomosti problem. Ted je otazka, jestli takovyhleho mysleni je schopnej i pes.

davidkova renata
hele ale voni zvířata klamou tělem! vem si třá klasický zježení..má to nabudit dojem,že je pes větší ve skutečnosti aby si soupeř rozmyslel něco začít..nebo třá taková kachna(né ta naše tady .-))) )..dokáže předstírat,že je raněná a nemůže vzlítnout jen aby odvedla nepřítele od hnítźda kde má mladý..to myslim je vědomý..i dyš zas nevim esi je to to nač se ptáš
No furt je otazka, jestli to najezeni je vedoma nonverbalni komunikace twe U kachny to zas muze bejt jakysi pudoby chovani.. Ja fakt nevim, tech projevu je hrozne moc, my lidi si jich spoustu taky neuvedomujeme a delame je automaticky. Zaroven s tim ale umime pracovat.

Lucie Kratochvílová
Balous je fakt labil, to jako vim Ale zaroven je tez velmi radostny a kontaktni Nicmene to uz je mimo to, na co se ptam

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:52
- Nahlásit

vlk
.... a lidi myslíte že pes ví že je pes ???

jako ta otázka je v tomdle duchu, ale pro mě je to vrtění ocasem důležitý prostě

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:54
- Nahlásit

vlk
třá šiby, když některou kárám, tak zlehka zavrtí jakože...fakt seš nasratá ???
Cha, tohle je asi peknej konkretni priklad toho, ze ty projevy muzou ovladat, dik Ted je jeste otazkou do jaky miry

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 18:58
- Nahlásit

Mathea
Ale zaroven je tez velmi radostny a kontaktni Nicmene to uz je mimo to, na co se ptam

Ty se ale ptáš obecně mi přijde Mám tři psy a každej z nich vrtí jinak a z jiných důvodů a u všech je to cílený v jistej situacích a mimoděk v jinejch situacích - intenzivnějších radostnějších.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:00
- Nahlásit

Mathea
ze ty projevy muzou ovladat

Jasně že je můžou ovládat, ale v návaznosti na člověka a jak ho čtou.. Se neumim vyžvejknout

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:01
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Jo, ptam se obecne na to, do jaky miry obecne pes dokaze ovladat svoje vyrazovy prostredky nonverbalni komunikace. Je mi jasny, ze ty samotny signaly se lisej plemeno od plemene, kus od kusu. Ale nejaka ta mira, hranice ci jak to nazvat, nekde bejt musi.

z jiných důvodů a u všech je to cílený v jistej situacích a mimoděk v jinejch situacích - intenzivnějších radostnějších.
Takze myslis, ze maj tohle psove v podstate stejne jak lidi? Ze ty intenzivni emoce uz nedokazou v podstate ovladat a tak neovladaj ani nonverbalni komunikaci? A pri mirnejsich podnetech s tim dokazou nejak tak jakoze skoro stoprocentne pracovat?

Pakunobecny
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:02
- Nahlásit

Hele já sem v nákým dokumentu zkoukla jak tvrdily,že pes vohonem zozmetá ty svoje pachy aby byl ech golt cejtit eště na vrch.vlk
a lidi myslíte že pes ví že je pes Nevim ale znám kozla co si myslí,že je pes a mám pocit že Žanetka vod Bilu stím taky souhlasí v plné míře když bravurně skáče překážky má přivolání a neví že je koza má dojit mléko

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:03
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
ale v návaznosti na člověka a jak ho čtou
A v navaznosti na jiny podnety, ktery s lidma nemaj nic spolecnyho? Esli vis, co myslim)

Pakunobecny
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:04
- Nahlásit

Mathea
Takze myslis, ze maj tohle psove v podstate stejne jak lidi? Ze ty intenzivni emoce uz nedokazou v podstate ovladat a tak neovladaj ani nonverbalni komunikaci? A pri mirnejsich podnetech s tim dokazou nejak tak jakoze skoro stoprocentne pracovat?
Tak ho nauč povel "nevrt"a až to bé 100% umět tak uvidíš esli vrtí nevědomky bo ví že vrtět nemá

vlk
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:05 - Změnil/a: vlk
- Nahlásit

Mathea
Mně nikdo nevymluví, že pes nedokáže i přemejšlet....šibiska sou normálně vychovaný, ví že se čůrá a kadí zásadně venku a doma je to fuj blééé... a když jdem na očkování, tak jedna z šib, přesto, že je vyvenčená, tak nechá na rozloučenou v ordinaci hovénko, aby celá klinika věděla, co si o jejich práci naše čupka myslí.....

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:06
- Nahlásit

Mathea

Ano, takhle si to nějak myslim
Těžko budeš po psu, co má panickou hrůzu z bouřky třá, chtít, aby vyndal vocas, co má zapíchlej v břiše... A na druhou stranu, nedonutíš Anetku před tyčinkou (pamlskem), aby přestala mrskat vocasem potažmo celou prdelí...
A jak jsem psala o tom jukání na klidně ležící psáky, tak tady je to o tom, že mi chtěj "udělat radost" třá, tak zavrtěj, každej podle svý nátury. Sou to jenom příklady, na který sem si zrovna vzpomněla...

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:08
- Nahlásit

Mathea
A v navaznosti na jiny podnety, ktery s lidma nemaj nic spolecnyho?

Myslim, že to bude podobný, záleží na intenzitě... To používání ocasu je prostě, to prostě ke psům patří...

Grin
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:08
- Nahlásit

no tak taky ještě další věc je že třá je dokázaný že ti psi co jsou nějak znevýhodněný nebo "klamou tělem" maj pak problémy v té komunikaci - třá RR jsou napadáni častěji, protože mají to zježení a hodně psů to neumí číst.. a nedávno jsem slyšela že od té doby co se boxerům nekupírují ocasy jsou taky míň často v různých šarvátkách.
Takže když už jako ten problém na tom komunikačním kanálu je pro psy takhle důležitej, musí bejt podle mě vědomě ovládanej, páč čéku taky rozbiješ hubu když ti řejkne že jsi čůrák a ne proto, že špička tvojí boty mířila směrem od tebe...

Mathea
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:09
- Nahlásit

vlk
Mně nikdo nevymluví, že pes dokáže i přemejšlet..
To jsem ani nikde nerekla A rozhodne si to nemyslim.
aby celá klinika věděla, co si o jejich práci naše čupka myslí.....

vlk
Člen
# Zasláno: 29 Říj 2011 19:17
- Nahlásit

Mathea
a když tak vo to uvažuju, tak ona čupka vlastně ani ocasem nevrtí.... je to taková melancholická povaha a téměř nic jí nedokáže přivodit radost ..... ostatní šibiska jsou uvrtěný dost....

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání