| Autor |
Zpráva |
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 12:20
- Nahlásit
mac1
Bára a Sam
Ano, nemáme plot, přesto se opovažuju používat svůj vlastní pozemek. Vadí to snad? Psi tam pochopitelně nepouštím samotné, bývám venku s nima. Jelikož je ten pozemek docela hodně členitý, je tady hodně keřů a podobně tak toho malého hajzlíka většinou uvidím pozdě. Je snad mojí povinností než pustím ven háravku pročesat celý pozemek a prošťourat všechny rybízy jestli se tam neschovává cizí pes?
..... ,když ho lapnete, odvezte ho na obecní úřad a je to.
Můžeš si to, prosím, přečíst celé? To je přesně to, co tady řeším. Obecní úřad se odmítá postarat a hraje mrtvého brouka.
když někdo nemá plot, tak si těžko bude stěžovat na to, že mu tam lítaj psi za háravýma fenkama..
Proč? Proč by u mě na mém pozemku měl pobývat cizí pes? Snad je každý majitel zodpovědný za svého psa ne? Nebo podle jaké logiky jsi na to přišla?
mac1
.., jezdíme na Libavou , na Potštát .....je to dost daleko od Liškové ?
není . Lišková je mezi Přerovem a Prostějovem.
Roxana
myslis, ze jsou ty jeho "majitele" ale ochotny za nej ty prachy dat, aby chudak nezustal uz v tom utulku na furt .. ??
Nevím a je mi to upřímně jedno. Proč mám pořád řešit nedbalost cizích lidí? Mám svých starostí dost, nebudu se otravovat ještě se psy jiných lidí. Minulý týden mi někdo přivázal štěně k bráně, před měsícem si přijela paní s dětmi "vybrat psa do útulku" a dost nevybíravě se dožadovali mojí pumy. Už půl roku řeším tady toho vořecha. Proč to mám pořád dělat? Ať se každý postará o svého psa sám a sám si řeší své problémy, mě už to fakt nezajímá. Vrazím ho do útulku a když si ho nevyzvednou tak tam holt zůstane.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 12:26
- Nahlásit
Biluška
Můžeš si to, prosím, přečíst celé? To je přesně to, co tady řeším. Obecní úřad se odmítá postarat a hraje mrtvého brouka. přečetla jsem celé , že obecní úřad odmítá není Váš problém ani starost, ze zákona má jasně danou povinnost, psa přivažte na obecním úřadě, nebo ho strčte starostovi do kanceláře a jděte, Vy tím svoji povinnost danou zákonem splníte.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 12:32
- Nahlásit
mac1
1. Toho psa vůbec nechytnu, má se před lidmi sakra na pozoru. Asi ví proč.
2. Co myslíš, že starosta udělá? Otevře dveře a psa pustí ven. Maximálně večer u piva upozorní majitele, aby s tím něco dělal. Naštvaný bude na mě, nikoliv na majitele toho psa, protože je přece úplně normální, že psi po vesnici volně běhají, ne? A je můj problém, že mám feny za patnáct litrů a nechci štěňata -voříšky jako každý tady. Kdybych se nepovyšovala nad ostatní tak bych žádný problém neměla. Přesně takhle mi to bylo starostou řečeno.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 12:39
- Nahlásit
Biluška
Ano, nemáme plot, přesto se opovažuju používat svůj vlastní pozemek. Vadí to snad ale ne, svůj vlastní pozemek samozřejmě používat můžete. Mně jen přišlo divné, že na neoplocený pozemek vypustíte psa se vyvenčit , jaké překvapení, že "zdrhne" mimo území pozemku .....a proč za to dávat vinu jen tomu cizímu psovi . I u nás někteří lidé "venčí" podobným stylem , stojí ve dveřích baráku v tričku a pantoflích a psa pustí do "parčíku" mezi domy ( jistě, je tu rozdíl v tom, že to není jejich soukromý pozemek ) ať se vyvenčí , mě to prostě nesedí , nemáte pozemek oplocený, psi nejsou podle mě zabezpečení ......každá holt máme jiný názor
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 12:41
- Nahlásit
Biluška
no pak bych napsala stížnost na postup obecního úřadu - citovala bych zákonnou povinnost - a dala panu starostovi , po druhé už by ho nepustil , netvrdím, že by Vás starosta miloval , ale je to důležité ?
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 12:43
- Nahlásit
Biluška
mám feny za patnáct litrů a nechci štěňata -voříšky jako každý tady, no tím spíš bych si pozemek oplotila , ono to na vesnicích fakt je trochu jiné než ve městech .
|
Bára a Sam
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 12:46
- Nahlásit
Snad je každý majitel zodpovědný za svého psa ne? Nebo podle jaké logiky jsi na to přišla?
ano to je pravda,podle tý logiky, že ten pes za to nemůže a má přesně takovýho majitele, jako na většině vesnic..pes u boudy, aby hlídal.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 12:47
- Nahlásit
mac1
Nejsou zabezpečení, já to uznávám. Ovšem taky žádná z nich není nijak agresivní a nic podobného a za tím chybějícím plotem je pole, rybník a les. Žádný pohyb aut, lidí... vůbec ničeho. Kromě lesní zvěře, která nám drze lozí téměř do baráku. Takže si v pantoflích a tričku venčit troufám. Taky nemám problém žádnou z nich odvolat. Teda až doteď jsem si to myslela. Dneska jsem zjistila, že háravku v nejlepším od psa prostě neodvolám. Na jednu stranu toho psa chápu, je to prostě příroda. Na druhou stranu prostě budu trvat na tom, že si ho má majitel zabezpečit. Až mi uteče moje háravka a bude oblíhat jejich zahradu, aby se dostala k psovi tak se na to třeba budou dívat jinak. Až budou mít oni pochcané dveře, vyhrabané záhonky a okousané plańky u altánku.
no pak bych napsala stížnost na postup obecního úřadu - citovala bych zákonnou povinnost - a dala panu starostovi , po druhé už by ho nepustil , netvrdím, že by Vás starosta miloval , ale je to důležité ?
Proto jsem taky hledala ten zákon, který mu to nařizuje. Aby se se mnou nemohl hádat, že žádný takový zákon není a že on se o toulavé psy starat nemusí. Už ho mám, protože mi ho Wami hned na začátku našla.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 12:52
- Nahlásit
mac1
no tím spíš bych si pozemek oplotila , ono to na vesnicích fakt je trochu jiné než ve městech .
Jistě, já si ho oplotím. Bohužel jsme tak trochu limitovaní penězi, tohle není otázka pár korun. Ale ani potom nemám jistotu, že se k nám ten pes nedostane, že jo? To bych musela postavit třímetrovou zděnou bariéru s vodním příkopem a v tom chovat krokodýli. Navíc to moc neřeší, budu mít psa za plotem, nebude sice prudit přímo u nás, ale bude prudit při vycházkách.
že ten pes za to nemůže a má přesně takovýho majitele, jako na většině vesnic..pes u boudy, aby hlídal.
Nemůže, ale to není můj problém. Já mu taky nechci nijak fyzicky ublížit, já chci, aby si ho majitel hlídal a pokud si ho nehlídá, čili neplní svou povinnost tak aby byl od obecního úřadu pokutován. Ovšem obecní úřad hraje mrtvého brouka jak už jsem psala výše.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 13:58
- Nahlásit
Biluška
Proč mám pořád řešit nedbalost cizích lidí? - takjsem to nemyslela ... spis jakoze tenhle tam zustane mozna nafurt a tvi sousedi si treba na jare dotahnou stene/psa noveho a pujde to nanovo ..
Nevim, jak velky mas pozemek, ale pokud to neni ruinujici castka, mozna to oploceni vazne resi problem - budes to prece TY, kdo bude mit pokoj ...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 14:08
- Nahlásit
Roxana
Ten pozemek má tři hektary, takže ta částka bohužel je ruinující . To, že v tom útulku zůstane je bohužel docela pravděpodobné. Oni na něho fakt kašlou. Paní ho sice strašně miluje, ale pouze tak, aby to ji osobně nijak neomezovalo. Takže když ho kdysi Akéla trošku pocuchala (fakt trošku, spíš ho oslintala než že by mu něco udělala) tak se babka mohla zbláznit a pes u nás skoro dva měsíce nebyl. Bohužel už ví, že Aku nemáme a že z těch stávajících psů Danečkovi nikdo neublíží
tvi sousedi si treba na jare dotahnou stene/psa noveho a pujde to nanovo ..
Proto bych nejradši aby jim starosta napařil nějakou pokutu za to, že nedodržují vyhlášku a mohl by být klid. Podle mě, když párkrát zacvakají flastr a budou muset "vykoupit" psa z obecního útulku tak si dají bacha. Jenže to by starosta musel začít něco dělat
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 14:09
- Nahlásit
Roxanamac1
No ono záleží na velikosti pozemku, my jsme za plot dali 60 tisíc, a stejně je to k ničemu, protože pletivo prostě psi rozkoušou...takže vyplázneme dalších 60 litrů za "karisítě" ( a nedej bože, že bude umět nějakej vořech šplhat - to už jsem taky viděla)
nevím proč bych si já, nebo Biluška měla pořád sahat do kapsy jen proto, že se někdo neumí postarat o psa, a nechavá ho obtěžovat okolí,
Biluška
naštěstí mám i psy-samce, párkrát to tady protřepli a je klid...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 14:12
- Nahlásit
Ebony
naštěstí mám i psy-samce, párkrát to tady protřepli a je klid...
Chci si příští rok pořídit fl. bouivera. Byla jsem pevně rozhodnutá pro další fenku, ale asi začnu uvažovat o psovi
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 14:15
- Nahlásit
Biluška
tři hektary oops, tak to je pak palka, no ..
Kazda rada draha, fakt asi jen tlacit na starostu, omlatit mu o hlavu vsechny zakony, vyhlasky apod. a byt neprijemna a otravovat ho tak dlouho, dokud se nezacne neco dit ...
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 14:20
- Nahlásit
Biluška
Když vyroste s fenama, bude na háravky zvyklej, naši chlapi dělají bordel fakt jen ty dva tři kritický dny a jinak je háravky naprosto nevzrušujou. A ohlídají si je.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 14:23
- Nahlásit
Biluška
začnu uvažovat o psovi - no vidis, nakyho extrovniho hlidace a bude klid, viz Ebony .. párkrát to tady protřepli a je klid...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 14:29
- Nahlásit
Roxana
Kazda rada draha, fakt asi jen tlacit na starostu, omlatit mu o hlavu vsechny zakony, vyhlasky apod. a byt neprijemna a otravovat ho tak dlouho, dokud se nezacne neco dit ...
Přesně to mám v úmyslu. Asi fakt začnu toho psa chytat (jenže on se nechce nechat, zmetek) a nosit mu ho do kanclu jak radila Mac1. Třeba se pak k něčemu pohne.
Ebony
Jediné feny, které by připadali pro buvíka do úvahy budou setřice a malamutka. Možná, kdyby se moc snažili tak ještě Lilátko. Zbytek je tak malinký, že by je přitom rozsednul . Ty dvě snad uhlídat dokážu, i když představa je to děsná . No, do léta daleko, pak uvidíme.
|
Roxana
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 14:33
- Nahlásit
Biluška
jenže on se nechce nechat, zmetek - tak ho nalakej na navnadu
i když představa je to děsná - no myslim, ze tech par dni v roce to fakt zvladnes
PS. bouvici jsou fesaci, par se jich tady promenaduje, docela budej´respekt
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 14:55
- Nahlásit
Biluška
teď jsem viděla inzerát na buvíčka s PP, jsou hodně levní...ale to bude asi jak s holanďanama, je jich málo, nikdo je nezná a nikdo nekupuje...
http://psi.sbazar.cz/flandersky-bouvier-ostrava-o1 106367.html
setřice
ty už máš i setra? tak to mě za chvíli doženeš
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 15:12
- Nahlásit
Roxana
- tak ho nalakej na navnadu
To jsem zkoušela, nedá se. Dneska jak jsem byla v ráži tak jsem to zkoušela i na tu háravku. Taky se nedal. Možná až budu v klidu tak to půjde, teď cítil jak zuřím.
Ebony
ty už máš i setra? tak to mě za chvíli doženeš
Angličanku. Z útulku. Jenže jede po malých šelticích. Nevím proč. Tak musí být na samotce. Zvažovala jsem, že ji do toho útulku vrátím, eventuelně najdu jiného majitele, ale nakonec jsem zjistila, že má fantastický talent na agi, takže zůstává tady a už je zapojená do tréninkového procesu
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 15:20
- Nahlásit
Ad Lišková
Po delší době čtu diskuzi a žasnu. Paní Lišková je svéráz, ale až vykastruje načipovaného chovného psa, bude se divit. Docela mě šokuje, že se neobtěžuje kontrolovat, jestli má pes čip nebo tetování. Teorie o psu, který neuteče je bezva, pokud by neexistovali dělobuchy, magoři, co z pomsty prostříhají plot, bouračky apod. Když vykastruje psa s čipem a nepokusí se před tím zjistit majitele, může chtít majitel náhradu škody. To co vysoudí, nebude málo. To není z mé hlavy, ale od právníka, řešili to známí, kterým se pes v jednom nejmenovaném útulku vážně zranil.
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 15:24
- Nahlásit
Jinak souhlas s Biluškou - je můj problém, jestli mám nebo nemám plot. I tak nesmí na můj pozemek nikdo vstoupit. O opuštěné nebo nalezené zvíře se ze zákona musí postarat obec (je to nalezená věc a obec ji musí přijmout do úschovy na zákonnou lhůtu). A je na ní, jak to zajistí. Když to neudělá, řešila bych přes krajský úřad. Protože tohle ale není opuštěný pes, šla bych na policii státní. Věc cizího člověka se dostala na můj pozemek a páchá tam škody. a policie opět ze zákona musí páchání škod zamezit. Bez ohledu na plot. Překročení hranice pozemku je v tomhle případě totéž jako přelezení plotu. Jedno dvě trestní oznámení na majitele, jedno dvě přestupková řízení s pokutou a jistě si psa zabezpečí.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 15:25
- Nahlásit
RenataL
Jo, Lišková je fakt svéráz. Zhruba před rokem u ní bylo několik čistokrevných psů - fena foxteriéra, fena al. malamuta, fena bretaňského ohaře a slovenský kopov (tuším, že taky fena, ale nejsem si jistá). Foxteriérka a malamutka byli tetované. Upozornila jsem na to paní Liškovou a nabídla jsem jí, že zkusím přes kluby dopátrat chovatele. Vyloženě mi to zakázala. Kdo s ní někdy jednal ví jak umí po lidech řvát.
Na druhou stranu, vím, že když volal jistý zoufalý pán a hledal svého jezevčíka tak mu předvedla všechny, včetně vořechů co se jezevčíkovi jen vzdáleně podobali a byla docela smutná, že tam ten jeho není a ona mu ho nemůže vrátit. Dělá to z lásky ke psům, jenom má tu lásku tak trošku podeformovanou.
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 15:33
- Nahlásit
Biluška
Já jí neberu, že to dělá z lásky, ale i pro nadšené ochránce platí zákony. Být majitelem takhle vykastrovaného psa nebo feny, s žalobou bych neváhala. V některých útulcích majitele totiž vysloveně a s radostí šikanují.
btw - tvůj problém řeší občanský zákoník, je to §127 odst. 1, kdy vlastník věcí nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek. Obrátila bych se na policii aby konala. Chce to prokázat vzniklou škodu nad 5000, to už je trestný čin (nakrytí chovné feny to řeší raz dva, poškozená fasáda nebo občůraný a tím zahubený vzrosteljší strom taky)
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 15:35
- Nahlásit
RenataL
Jo, na státní policii ať se zkusí obrátit, určitě se jí vysmějou, řešila jsem to samé, s tím, že nám roztoužený pes udělal škodu na dvěřích a rostlinstvu, taky nemáme plot, ale nemá u nás hajzlík co dělat. Na obci do vyřešili tak, že jsem jim psa zavedla do kotce-sami by si pro něj nepřijeli a naše obec je dlouhá nudle, takže 20 minut chůze tam a stejně i zpátky, páč bydlím na druhém kraji. Osobně jsem psa do toho kotce dávala, zamkli za ním...a ráno zase žral dveře. Prostě ho pustili a říkali, jééé, on asi uteeekkk. Nakonec jsem to po různých lapáliích vyřešila raději přímo s majitelkou, dotáhla psa na vodítku, trochu pohrozila, kolik by ji takové nakrytí mohlo stát. Zjistila jsem, že tahle pohrůžla funguje (mám fenu za patnáctku, budeš platit za púotrat, komplikace, jak bude nechovná, náhrada apod.), pak jsem to zkusila ještě na pár lidech, jejichž pejsci pobíhají, a máme klid, na jednoho to chtělo trochu víc přitlačit (bylo to na Velikonoce, určitě myslel, že jsem ožralá, ale byla jsem nasraná a řvala na něj přes půl ulice-kdo mě zná, je to pro něj asi těžké si představit, páč jsem klidný a tichý člověk). Pak jsem mu pohroziula cajtama, jednoho dne pes zase přišel, čapla jsem ho-byl taky plachý, čapla jsem ho na háravku a za přispění Ašopsa, šupla na vodítko, trajdám si to za panem majitelem, a ten už z dálky padal na kolena, omlouval se a od té doby máme klid...co si člověk nevyřeší sám...
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 15:53
- Nahlásit
Biluška
má fantastický talent na agi, takže zůstává tady a už je zapojená do tréninkového procesu
to je super
|
Bára a Sam
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 15:55
- Nahlásit
RenataL
přesně jak píše Mucholabka, já teda neřešila psa ale jinou věc, škoda za 15tisíc, furt jsem lítala na policajty jak magor a po 3 měsících přišel dopis, že viník nezjištěn a tečka. Přitom vím, kdo to byl..to je marný, radši bych se snažila tlačit na toho majitele, vyhrožovat atd. , to je podle mě jistější než naše policie a soudy..
|
RenataL
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 15:57
- Nahlásit
Mucholabka
Souhlasím, policajti mají tendenci zvlášť kolem psů se ze všeho vyvlíkat. Osobně se mi osvědčil přístup neustále je prudit a důsledně se domáhat řešení. Výjezd a řešení odmítnou nesmějí, sepsaný protokol řešit musí. Účinné je doplňovat do protokolu průběžně další podněty a návrhy, jak mají postupovat a trvat na tom, aby to zapsali. Je to časově trochu náročné, ale jde o princip. Takto vyškolená služebna napříště raději iniciativně koná sama. Domoci se náhrady u soudu není snadné, domoci se zaplacení vysouzeného je ještě horší, ale když dáš oznámení, přechází řešení na policii a pokud jde přestupek na obec, ta ho řešit musí. Jiná věc je, jestli se pak v té obci dá ještě žít.
Pokud obec řekne, že jim pes utekl z kotce, v tu ránu bych tam poslala vet. inspektora.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 18:57
- Nahlásit
Kdysi dávno, když jsem ještě žila u rodičů tak tímto způsobem neustále prudil kříženec kokra s labradorem. Taky nepomáhalo vůbec nic, majitelé ho prostě pouštěli proběhnout a on se zásadně probíhal v kotci naší háravky. Tam jsme plot měli, ale pro rozvášněného psa holt nebyl nepřekonatelný. Po desítkách návštěv a doprošování se, aby si ho laskavě hlídali mi ruply nervy. Milého psa jsem chytila a uvázala u nás na verandě. Nechala jsem ho tam tři dny. Majitelka bez něho vydržela jednu noc a pak ho začala hledat. Viděla jsem ji jak chodí po ulici a volá. Nechala jsem ji volat. Další den (druhý den psa u nás) se přišla zeptat jestli jsem ho neviděla. Zapřela jsem ho a prohlásila, že jsem ho neviděla a že si ho má líp hlídat. Třetí den jsem jí ho vrátila. Od té doby u nás nebyl . Ovšem tohle předpokládá, že majiteli na tom psovi alespoň trošku záleží, takže v případě tohoto vořecha mi to vůbec nepomůže. No nic, budu prudit starostu.
|
Erin
Člen |
# Zasláno: 7 Pro 2007 19:46
- Nahlásit
Biluška
Byla jsem celý den pryč.První co mě ťuklo je ,že nemáš zajištění svých zvířat.Oplotila bych alespoň malý výsek pozemku.Pro venčení háravek.Já si nedovedu představit,že nemám důkladně oplocený pozemek.
|