Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Kdo je povinnen postarat se o toulavého psa?
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 09:44
- Nahlásit

Policie mi tvrdí, že starosta. Starosta tvrdí, že policie. Já jsem přesvědčená, že starosta musí mít smlouvu s nějakým útulkem a toulavé psy tam odvážet (popř. si pro ně pracovníci útulku dojedou a odchytí). Ovšem náš starosta hraje mrtvého brouka a neustále mě odkazuje na policii. Nevíte někdo kde najdu "zákon" , který mu přikazuje se o tyto psy postarat?

Konkrétně mi jde o jednoho křížence jezevčíka, který bydlí asi o pět baráků dál. Plot mají hodně fórový, my nemáme žádný. Kdykoliv mi nějaká fena hárá (a to je skoro pořád) pes oblíhá barák, obechcává všechny rohy, likviduje zahradu. A pochopitelně se snaží nakrýt aktuální háravku. Před chvílí mi s ním zdrhla Šagy, kterou jsem nic netuše vypustila vyvenčit. V papučích a tričku s krátkým rukávem jsem si dala přespolní běh na trase pole- rybník- les - zpět pole než jsem ji odchytila. Majitel vořecha, pro kterého jsem se cestou stavila prohlásil, že ho pes nezajímá a že ho chytat nepůjde. Svoji setřici jsem chytla, bezpečně zavřela, pes opět oblíhá zahradu a chytit se nedá. Bohužel. Jak legálně postupovat dál?
Jo, na podzim tenhle pes pokousal Tomáše když ho odháněl od háravého Lilátka. Majitelka se tenkrát strašně omlouvala, přísahala, že už psa v životě nepustí, že ještě nikdy nikoho nepokousal a tak dál.

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 09:47
- Nahlásit

Biluška
Obávám se, že tohle je v pravomoci každé obce a v podstatě nějakou místní vyhláškou nebo usnesením si rozhoduje, co s unikavšíma psákama. Koukni na stránky "národního výboru".

wami
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 09:48
- Nahlásit

Biluška
Obec má mít buď dohodu s útulkem, nebo musí mít někde zajištěn pohotovostní kotec pro odchycené toulavé psy. To má na starosti obecní zastupitelstvo, potažmo starosta...

Nicméně - odchyt těžko může provádět starosta, neb ten by se mohl psů bát, a to ve volbách nepadne, že... Takže odchyt provádí městská policie, a psa pak odveze na to místo, kam obec svou působností spadá. Buď do útulku, existuje-li smlouva mezi obcí a útulkem, nebo do obecního kotce, který musí mít každá obec (pokud nemá tu smlouvu s útulkem) k dispozici.

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 09:49 - Změnil/a: Garfield
- Nahlásit

Biluška
V papučích a tričku s krátkým rukávem jsem si dala přespolní běh na trase pole- rybník- les - zpět pole
...tý jo ženská! Co by za to takoví Práglové dali za takovou rozcvičku v přírodě na čerstvým vzduchu. Pošli isdpch v papučích a tričku zaběhat si za Čertem Václavák-Staromák a zpět..., nevíš co máš, holka zlatá.

wami
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 09:51
- Nahlásit

Biluška
http://www.cz-pes.cz/diskuse/6_4271_0.html

Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 09:55
- Nahlásit

wami
Takže odchyt provádí městská policie,
Liptań nemá městskou policii, takže tahle varianta padá. Je mi jasné, že odchyt nemůže provádět sám starosta. Podle mě by měl mít smlouvu s nějakým útulkem, který by si toho psa přijel odchytit.

Garfield
Obávám se, že tohle je v pravomoci každé obce a v podstatě nějakou místní vyhláškou nebo usnesením si rozhoduje, co s unikavšíma psákama. Koukni na stránky "národního výboru".
Na stránkách nic nemají. Nemůže to být přece v kompetenci městského úřadu. To by mohli říct "my se nepostaráme", policie se taky nepostará, to mi řekli minulý týden když si odváželi toho psa, co mi ta kráva uvázala k bráně. Někde musí být zákon, který nařizuje obcím postarat se o toulavé psy a ten potřebuju najít, vytisknout a omlátit starostovi o hlavu.

..., nevíš co máš, holka zlatá.
Vím. Dodnes jsem měla chřipku. Co budu mít teď, to fakt netuším

Teď mě tak napadá, Wanda má kotec z kari sítě. Ten vořech tam klidně proleze, pro něj to není žádná překážka (šeltie si taky volně chodí sem a tam). Takže až bude hárat Wanda tak mám štěňata více-méně jistý

wami
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 09:59
- Nahlásit

Biluška
v tom odkazu na starsi diskuzi to mas rozepsany vcetne zakonu. Mestskou by mela mit kazda obec s rozsirenou pusobnosti, pokud ji nema primo vase obec, nekam spadate (a tudit i pod MP nejake jine obce nebo jineho mesta).

Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 09:59
- Nahlásit

wami
Dík, to jsou přesně ty zákony, co jsem hledala. Akorát, že ten pes není toulavý v pravém slova smyslu. Má majitele, akorát ho ten majitel nechává se toulat. Nicméně jsem ze starosty vymámila slib, že tam zajde a s pánem si promluví. Tak uvidíme. Když to nepomůže začnu ho tlačit k pokutám, eventuelně psa odlovím a odvezu k Liškové do útulku. Majitelé si ho tam pak můžou vyzvednout a zaplatit litřík . Navíc jim ho zdarma vykastruje a já budu mít klidné spaní. Když nad tím tak přemýšlím tak se mi to začíná jevit jako nejlepší řešení.

Petra
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:01
- Nahlásit

Biluška
u nás v obci se to stalo, že se tu toulal pejsek, zavolal se útulek ty přijeli obec vyplázla 10 000,- bylo. Tak asi proto starosta dělá mrtvího brouka. Teď se tady má snad připravovat kotec na tyhle pejsky, protože to jaksi je levnější než volat útulky. Asi si myslím že takoví zákon který nařizuje strarostům nee

Pentas
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:02
- Nahlásit

Biluškataky ci mít jistý štěňata už vím jak na to

Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:02
- Nahlásit

wami
MP působí pouze ve "svém" městě. Nikam jinam vyjet NESMÍ. Ještě v Bruntále jsme to jednou řešili, když se na břehu Slezské Harty potulovala argentinská doga. Měšťák - kynolog byl ochoten pro ni jet, starosta-pejskař byl ochoten vzít toho psa na náklady města, ale městská tam oficialně nesměla. Nakonec tam jel ten měšťák po pracovní době coby fyzická osoba.
V Liptani prostě žádná městská nepůsobí.

wami
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:04
- Nahlásit

Biluška
aha... a nezalezi to na smlouvach nebo tak neco?
Stonava svou MP nema, ale klasicka policie tady parkrat do mesice objizdi hlidkovat... neda se to teda resit pres statni?

Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:04
- Nahlásit

Pentas
taky ci mít jistý štěňata už vím jak na to
Si přijeď, ti ho půjčím

Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:05
- Nahlásit

wami
Přes státní jsem řešila minulý týden toho psa, co mi uvázali k bráně. Byli ochotni přijet pouze proto, že jsem tvrdila, že pes je agresivní a já se nemůžu dostat domů. Byli ochotní, milí a vstřícní. Vysvětlili mi, že oni psa nikam odvézt nemůžou, že na to nemají pravomoc, že to má řešit starosta a že jediné co pro mě můžou udělat je uvázat psa o kus dál, abych se mohla dostat domů

Petra
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:08
- Nahlásit

resit pres statni?
i státní si nás přehazovali jako horký brambor a nakonec řekli A´t toho psa dovezeme k útulku a uvážeme ho tam protože fizický osobě ho nevemou

Garfield
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:09
- Nahlásit

Biluška
tak mám štěňata více-méně jistý
...to bylo furt keců vo línyjích...
A PUDE TO AJ BEZ NICH!

wami
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:10
- Nahlásit

Biluška
Petra
aha

Petra
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:22
- Nahlásit

wami
stojí to za starou bačkotu, proto těch tuláků je dost protože dají všichni okamžitě ruce pryč, OÚ to stojí prachy a policie městská k nám nesmí a státní to nedělá a je to začarovaný kruch
Nevím jak je to ve městech a myslím že lepší, buď mají své útulky nebo je tam městská policiie

Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:27
- Nahlásit

Petra
protože dají všichni okamžitě ruce pryč, OÚ to stojí prachy a policie městská k nám nesmí a státní to nedělá a je to začarovaný kruch
No právě. Proto si vytisknu ten zákon, obalím s ním traverzu a půjdu panu starostovi vysvětlit, že se o toho vořecha prostě postará. A o všechny další, kteří se tady v budoucnu objeví taky

KEISSA
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:27
- Nahlásit

Biluška
Podobný problém jsem řešila před nedávnem,mám více fen a každé hárání byla hruza.Měla jsem ,podhrabanej plot ,bránu,pes byl neustále na dvoře,ve dne v noci.oostatní feny řvaly jak hyeny no prostě děs.A náprava žádná,starosta nemá ani nouzový kotec...a ani smlouvu s utulkem.jediné co nabídl tak at se domluvím s myslivcem a on psa odstřelí.Majitelé totální blbci oni přece nebudou svého psa týrat tím že ho budou zavírat když on chce být venku.nakonec jsem psa chytla a odvezla do utulku ve městě a tam další problém,psa nechtěli vzít s tím že berou jen místní .nakoec jsem se s paní v utulku dohádala a psa jí dost nechutně vrazila do ruky a odjela.
Problém s toulavým psem je možná dobře vyřešen ve městě ale v menších obcích je to uplně neřešitelná věc.Obce jsou poměrně chudé a budovat kotec není zrovna levná věc a stejně tak následná péče o odchyceného psa.,stejně tak smlouva s utulkem je pro ně další výdaj a peníze.je to začaovaný kruh a někdy se z něj dostat je problém.mě to tehdy stálo asi 1500kč (musela jsem zaplatit očkování,odčervení a kastraci) aniž bych byla majitel a zpusobila nějaký problém.

Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:39
- Nahlásit

KEISSA
Pokud se tady ten pes objeví ještě jednou ( a s klidem se vsadím, že zítra ho tady máme zase) tak to vyřeším po svém. Pes potáhne do útulku k paní Liškové. O té je známo, že vykastruje psa prakticky ještě ve dveřích. Loni jsem jí na tu kastraci sehnala dotace. Pokud ho náhodou budou majitelé hledat poradím jim kde . Je to od nás přes půlku Moravy, jsem fakt zvědavá jestli si tam pro něj pojedou. Lišková ho nevydá, pokud nezaplatí za jeho pobyt. Takže jim nezbyde než zacvakat. Pes bude bez kulí, já budu mít klid. Sice zaplatím benzík do Kroměříže a zpět, ale co už nadělám

Petra
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 10:46
- Nahlásit

Biluška
tak vydíš už to máš vyřešený

Darina1
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 11:00
- Nahlásit

Biluška
Biluško HEEEZKY vymyšlené a fuk kulky pryč. Tak naně.

mac1
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 11:04
- Nahlásit

Biluška
O té je známo, že vykastruje psa prakticky ještě ve dveřích. tý jo, doufám, že se mí psi nikdy nezaběhnou a neztratí a nedostanou k Liškové , oba krycí , ti by zaplakali .....a já také

Biluška
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 11:12
- Nahlásit

mac1
Tak to fakt doufej. Lišková je velmi, ale velmi svérázná . Vůbec neřeší jestli je pes čistokrevný, nebo vořech. Štěně, nebo dědek.... má to koule, dá je pryč. Už jsem zažila, že vykastrovala tříměsíční štěně ! Navíc se neotěžuje kontrolovat tetování, nebo čip. Má teorii, že pokud se má pes u majitele dobře tak mu neuteče. Pokud mu utekl tak se měl asi špatně a není třeba původního majitele hledat. Když se jí ozveš sama a řekneš jí, že hledáš takového a takového psa tak spolupracuje. Ale sama nikdy majitele nehledá, nehlásí čistokrevného psa na klub a nic takového. A pokud si pro něj nepřijedeš ještě ten den tak ti vrátí kastráta

mac1
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 11:34
- Nahlásit

Biluška
možná to blbě chápu, ale nemáte plot a vypustíte vyvenčit psa ?? Jinka, proč vozit k Liškové ? Ministerstvo zemědělství http://www.mze.cz/Index.aspx?ch=275&typ=1&val=1764 8&ids=0 ....Opuštěné zvíře je tedy nutné odevzdat na obecním úřadě nebo je předat do obecního útulku. Obecní úřad má povinnost se o zvíře postarat po dobu jednoho roku. ..... ,když ho lapnete, odvezte ho na obecní úřad a je to.

Bára a Sam
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 11:38
- Nahlásit

mac1
chtěla jsem se zeptat na to samý, ale stud mi nedal...

když někdo nemá plot, tak si těžko bude stěžovat na to, že mu tam lítaj psi za háravýma fenkama..

mac1
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 11:40
- Nahlásit

Biluška
hmm, svérázná teorie ...kdeže je ta Lišková ? Někde na Moravě , ne? Asi přestaneme jezdit na Moravu , přeci jen člověk nikdy neví....a nechat tam kulky .., jezdíme na Libavou , na Potštát .....je to dost daleko od Liškové ?

mac1
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 11:41
- Nahlásit

Bára a Sam
no to víš, já toho studu zas tolik nepobrala

Roxana
Člen
# Zasláno: 7 Pro 2007 11:45
- Nahlásit

Biluška
Lišková ho nevydá, pokud nezaplatí za jeho pobyt - myslis, ze jsou ty jeho "majitele" ale ochotny za nej ty prachy dat, aby chudak nezustal uz v tom utulku na furt .. ??

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání