Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Pes na přechodu pro chodce
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Sylva
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 19:31
- Nahlásit

Znáte dopravní předpisy, takže víte něco o tom, že na přechodu pro chodce musí být pes na vodítku? Čili je můj přestupek, pokud měl náhubek (jak v těch místech určuje vyhláška), šel asi metr přede mnou (smůla, jindy vzorně chodí u nohy) a auto ho srazí? Není povinnost řidiče dávat přednost na přechodu všem pěším? Kdyby mi šel u nohy, měla bych možná smůlu já. Asi za volantem chrápal, protože ležícímu psovi pár metrů před autem ještě přejel nohy. Idiot jeden!

mac1
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 19:38
- Nahlásit

Sylva
nic takového v "silničním" zákonu není ...jak dopadnul pesan ?

Misery
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 20:49
- Nahlásit

Povinnosti ridice sice je, davat prednost na prechodu, ale povinnost chodce je take radne se rozhlednout, nez vstoupi do vozovky a MEL BY dat najevo umysl, ze tak chce ucinit. V obci sice clovek ma jet 50, ale kdyz mu tam nekdo vbehne, je to tezky rychle zareagovat. Starsi auta proste na miste nezastavej, nebo treba nalozeny auta maj taky delsi brzdnou drahu. Ridic muze mit taky problemy s brzdama a cokoliv. Jasne, to je jeho problem, ale proc neco takovyho riskovat (ja jako chodec).

Co se psu tyce, ten se nerozhledne (i kdyz znam psy, co to delaji), takze to musi za nej udelat panicek a panicek ho musi vyzvat bud k zastaveni a nebo k chuzi. Paklize to neudela a pes skoci primo pod auto, tak je to vina samozrejme panicka.
A nebo jinak...maly dite bys taky nechala bezet metr pred tebou, kdyz chcete prechazet silnici?

Sylva
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 21:11
- Nahlásit

mac1
Nic takového, že má pes být na vodítku, že?
Pesan je napíchanej injekcema, kulhá, je takovej "jak přejetej". Sleduju dásně a bělmo, nemá li vnitřní krvácení. Zatím to vypadá, že je kříženec s kočkou (7 životů). Moc doufám, že se něco neobjeví dodatečně.
Misery
Ta situace byla trochu složitější. Už jsme ve vozovce vlastně byli, jenže jsou v půlce tramvajové zastávky s ostrůvky. Nešlo o staré, ani naložené auto. Byla to Octávka s dvěma dospělými a dítětem. Uznávám, že chyba je i na mé straně. Proto jsem si myslela, že by bylo fér (fér...co v nás to slůvko evokuje? ) hradit náklady na veterinu na půl. JEnže, když jsem toto zmínila, dělají mrtvého brouka. Dali mi tel. č. Nevím teda na co.
On na mě hned spstil, že jsem měla mít psa na vodítku! To by zranění myslím zhoršilo, protože bych psa vlastně stáhla pod auto. Takto ho odhodil a nespat za volantem, nepřejel by ho ještě. Myslím, že řidičova jízda nebyla přizpůsobená místu, kterým projížděl. A on to musí vědět.

Sylva
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 21:15
- Nahlásit

Jo a eště, jsem normálně ukázněný chodec, co neleze do vozovky, přesto, že je tam přechod, když vidí kolonu aut. Naopak odstoupím, aby projeli. Nadávám na lidi, co si něco dokazují tím, že slavnostě prokráčí před několika zastavenými auty. Mám pocit, že se mi to nevyplatilo. Proč ale netrefil mě a bolest má zvíře nevinný?!

mac1
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 21:31
- Nahlásit

Misery
jasně, normální člověk nebude riskovat, aby si dokázal přednost, ale řidič má jet k přechodu takovou rychlostí , aby v případě potřeby před přechodem stihnul zastavit ( jestli je naložený nebo má staré auto, to je jeho starost ) a snad vidí nejen to, že už je někdo na přechodu ( že si asi myslel, že buď ještě stihne projet nebo že Sylva se psem zastaví , je jeho problém) , ale i to, že někdo na chodníku se blíží směrem k přechodu a podle toho má jet.( no většinou to tak není )

mac1
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 21:32
- Nahlásit

Sylva
tak držím pesovi palce

Sylva
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 21:49
- Nahlásit

mac1
Díky. On je smolař. Než byl můj, už takto auto "líbal". Na silnici, kde právě toto jediný auto projelo za celej den.
NApadlo mě ještě, že řidič mohl myslet, že jdu jen na tu zastávku. Ale zas právě díky těm zastávkám, tam má jet ještě pomalej. Dle toho, že odhozeného psa několik mětrů před auto, na něj ještě najel, to tipuju na telefonování v autě, nebo jinou nepozornost.

Misery
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 21:51
- Nahlásit

Sylva
Taky drzim pejsanovi palce. Takhle fakt tezko rict, kdo za to muze, asi tedy jak rikas, tak svym zpusobem i ty i ridic v tom mate jistou miru viny, takze pro priste snad jenom davat este vetsi pozor a nenechat psa vstupovat do vozovky samotnyho. Nas pes byl naucenej vzdycky u silnice zastavit, pockat na nas a pak spolecne prejit, pritom se nikde nezastavovat a hledet si panicka.

mac1
Jasne, mas pravdu, ze ma jet tak, aby zastavil, ale ja jako chodec musim spis predpokladat to, ze nezastavi. Vzdycky se muze neco stat, muzou mu najednou vypadnout brzdy, cokoliv a nebude to jeho chyba, proste shit happens. Proste dokavad nevidim, ze auto skoro stoji, tak se nikam necpu. A muze tisic ridicu nadavat na to, ze kdyz pribrzdej, tak ja bych to mohla prebehnout, ale proc? Paklize hodne pospichaj, tak at to radsi projedou, zastavi a pusti me nekdo dalsi, se nepo*eru zejo...

evina
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 21:57
- Nahlásit

Sylva:doufám,že pejsan bude v pořádku.Jinak nechápu reakci řidiče,že měl být pes na vodítku!To jako kdyby byl na vodítku,tak ho nepřejel?Poněkud nelogické,jen směšná výmluva.Bohužel zákony většinou nahrávají lumpům!!!

Sylva
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2006 22:55
- Nahlásit

Misery
Jo, čekání před silnicí taky máme naučený. Někdy se sami zastaví, pokud ne, zní povel "čekej" a oni čekaj. Potom "k noze" a tak jdeme v trojstupu. Bylo to blbý místo. 2/3 jsme zvládli vzorově, na tu třetí pošuk trochu zrychlil a já ho nestihla zastavit. Chodíváme tam, vždy dávám velkýho bacha. Prostě "dnes se uchu utrhlo.." Proto už mám pro příště v plánu přehlednější přechod. Štve mě, že na lidské poučení doplácí nevinné stvoření. Ikdyž, to není nic nového
evina
No právě. TA věta "ten pes má být na vodítku!!!" už je ohraná. Vyřvává ju každej jako první argument na cokoliv. Hlavně na své problémy v hlavě. V případě vozovky jsem znejistěla, protože kdysi na křižovatce šaškovat polda (semafory normálně fungovali) a ten na mě taky vyjel, že má být pes na vodítku. POužil to na nezvládnutí situace, protože nám mělo dát přednost auto a na místo toho, se řidič opřel do klaksonu. Toho pěší polda nedohoní a někoho sprdnout musí. Koho asi?? Ten hromosvod všech nadávek a výčitek: Pes a jeho pán. Tenkrát mi, jako běžně, šel pes u nohy.

Misery
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 00:06
- Nahlásit

No s tim voditkem....ja nevim, kdyz mam psa na voditku, tak mi do silnice nevbehne, on to neni zas tak spatnej argument....

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 00:26
- Nahlásit

mno já myslím že na silnici a je šumák zda je to přechod je jistější mít psa na vodítku...to sou ty situace kdy se to neovlivní a majitel musí myslet za psa...
evina
hele myslím že by nepřejel neb by si trefení do člověka nelajsnul...u zvířete mu to je třeba jedno...prostě psa na vodítku a u nohy po přechodu..stejně jako po přechodu vedu za ruce svoje děti i když větší..prostě se bojím....
Sylva
jinak jasně že doufám že pesan bude v pořádku....

Misery
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 02:30
- Nahlásit

sarax
presne tak si to myslim i ja, v tomhle pripade je totiz pes to samy, co maly dite

pokud je pes vetsiho vzrustu, tak ho alespon chytit za obojek

A co se tyce toho, jestli je mu jedno, jestli prejede zvire nebo ne, ridic alespon trochu vazici si sveho auta (pokud zrovna nema nejakej terenni jeep, kterymu se nic nestane), proste jen tak zvire neprejede, protoze by si MOHL poskodit auto. Bejvalej pritel fakt nechtene srazil v noci zajice a nebylo to v moc velky rychlosti, protoze zpomalil, aby zajic mohl odhopkat do poli a uz stacil jenom jeden skok a byl by ze silnice pryc, ale najednou si to rozmyslel a skocil zpatky. Ani ne mesic stary auto a kvuli tomu usakovi se musela koupit nova vypln.
Vetsi pravdepodobnost by byla, ze si ho proste nevsiml
A jestli je to malej pes, tak je dost pravdepodobny, ze proste si nevsimnul, ze je to pes, mohlo to bejt naky smeti letici ve vetru nebo cokoliv....tim ho nechci obhajovat, ale kdyz to prirovnam k tomu, kdyz jedu nekde venku na koni a jako jezdec davam pozor, jestli nekde u cesty neciha bazant, pripravenej jen pro ten okamzik, aby mi splasil kone a kolikrat tam ten bazant fakt nekde stal a ja jsem ho proste prehlidla. A to na to davam vyslovene fakt pozor. A ted si vezmi ridice, kterej musi sledovat znacky, dopravni situaci, kam vlastne ma jet, nemusi to tam vubec znat, zvlast v Praze je hodne chytaku na ridice, mohl to bejt zacatecnik, a dalsich 1000 moznejch okolnosti a pak mu vbehne pod kola pes, kteryho si v tu chvili proste nevsimnul, sam z toho je v soku a ty se divis, ze ti rekl, ze ten pes ma bejt na voditku? Neni to v zakonech, ale mel pravdu. Ten pes MEL bejt na voditku.

Lexa
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 09:59
- Nahlásit

No,my jsme zrovna vcera videli na silnici holuba a brzdili...Takze fakt nechapu,jak muze ridic prehednout psa na prechodu-a hlavne nechapu,proc pred prechodem nezastavil?Je to snad jeho povinnosti,ne?Ze sel pes par kroku pred panickou?To ma byt jako vymluva?Tak to teda priste muze narazit do kocarku a vymlouvat se na to,ze ho maminka tlacila pred sebou!
Jedno jsem nepochopila - byla tam vubec policie?
Jinak ale musim rict,ze by pes na voditku byt mel - ne proto,aby se na to potom nikdo nevymlouval,ale proste pro jeho bezpeci.

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 12:13
- Nahlásit

Lexa
proc pred prechodem nezastavil?Je to snad jeho povinnosti,ne?
hele povinnost řidiče je zastavit pokud je na přechodu chodec....a začal přecházet..pokud stojíš před přechodem pustit tě nemusí,tím je to daný..co se týče kočáru?já teda přecházela vždy velmi opatrně,a není problém ukročit a strčit do silnice sebe a pokud zastaví tak jet...ono těch mamin co vidím,který klidně narvou kočár na přechod nebo jinam na silnici a doufaj že někdo zastaví je haldaa ještě něco..pokud byl na přechodu pes a nebyl jak kůň mohl ho i nevidět...ten kočár je zas líp vidět.
Ale stejně prostě děti,psy a starý lidi prostě bezpečně převedu,neb i řidiči jsoiu někteří kreténi...

mac1
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 12:24
- Nahlásit

Misery
Milá Misery , bylo to NA PŘECHODU ! , jestli pan řidič nestíhá sledovat značka, provoz , zaregistrovat přechod.....ať probůh nejezdí za volantem . Mám SUV a určitě by se mu nic nestalo kdybych psa přejela ( je vybaveno i do lesa, protože tam často jezdím) a přesto brzdím a čekám i když vidím na silnici komalou kočku , to není o tom jestli si někdo váží nebo neváží svého auta ( auto je věc !!!) .
Sarax , řidič je povinen umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít ( tedy třeba stojí před přechodem , nerušené a bezpečné přejití vozovky; proto se musí řidič takového vozidla přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, a pokud je to nutné, je povinen před přechodem pro chodce zastavit vozidlo....samozřejmě , jako chodec na to nespoléhám a rozhlédnu se , i když jdu přes přechod na zelenou , ale jako řidička se tím řídím

aren
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 13:15
- Nahlásit

Sylva
Čtu to teprv teď, pro samý broky a anální váčky nestíhám jiný témata. To je mi moc líto. Kterej pes, Cvok? Doufám, že bude v pořádku. Držím palce.
Je třeba být moc opatrný, ono stačí když řidič pozdě zareaguje, a co pomůže vědomí, že to třeba byla jeho vina.

Lexa
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 15:05
- Nahlásit

sarax
jasne,ze jsou i chodci,ktere nehodu zavini...Ale na prechazeni silnice s kocarkem dodnes vzpominam s hruzou - jeden ridic mi zastavi,ale druhy ho v tom okamziku predjede a klidne jede dal...
Ale stejně prostě děti,psy a starý lidi prostě bezpečně převedu,neb i řidiči jsoiu někteří kreténi...
jo,to ja take.A proto obcas stojim na prechodu hoooodne dlouho a zadneho ridice ani nenapadne pribrzdit.
A take jsem to pochopila tak,ze chodec v tom okamziku na prechodu byl.

Lexa
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 15:32
- Nahlásit

Jeste to upresnim - chci rict,ze by chodec v zadnem pripade nemel skakat do vozovky (i kdyz je tam prechod) pred jedoucim autem,prechazet mimo prechod nebo na cervenou.Spousta lidi to dela.
Ale take ridic by mel jet vzdy opatrne a pocitat s tim,ze bude muset na prechodu (bohuzel obcas i mimo prechod) pribrzdit.
A pro odlehceni - vraceli jsme se autem z prochazky,pred prechodem stala pani s pejskem,tak manzel samozrejme brzdil.Pani zustala stat.Chvilku jsme se na sebe koukali,ja na ni mavala,jako ze at jde,ona na mne zase,ze muzeme jet...A tak jsme si navzajem davali prednost dost dlouho,az nam doslo,ze psa uci cekat pred prechodem

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 16:16
- Nahlásit

mac1
hele ne každej řidič je takovej ne?a dost řidičů tě pustí až když tam máš nohu...a ne vždycky...ona totiž spousta lidí u přechodu postává a nikam nejde a řidiči na to pak kašlou..
Lexa
hele já taky..i sama..přecházím klidně 10 minut...prostě se mám ráda..svý děti a psy rovněž,takže spoléhám na sebe a ne na to zda bude nějaký řidič slušný jako třeba mac1 anebo prase jako ti co srazí a ujedou..bože čemu se tu vůbec divítě...pes měl bejt na vodítku,nebo přidrženej a to že řidič ujel??vždyt něchaj klidně ležet dítě a ujedou,tak co by řešili psa...prostě holt lidé sou různí

Lexa
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 16:23
- Nahlásit

sarax
no vlastne co se divime,ze si nevsimne psa na prechodu...Nekomu proleti pres celni sklo do kufru 15-lety kluk a take potom nechape,kde se tam vzal...
Ale jinak - pes na silnici opravdu na vodiku byt musi.I na chodniku u silnice.Necituji zadnou vyhlasku,jen sdeluji svuj nazor

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 16:24
- Nahlásit

Lexa
.Nekomu proleti pres celni sklo do kufru 15-lety kluk a take potom nechape,kde se tam vzal...
jop na to sem si vzpoměla....takže jako nějakej pes??prostě nic neviděl...

Lexa
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 16:31
- Nahlásit

sarax
no vidis,ja mam bryle -6 a za volant si netroufam.A nekdo je slepy - a neva...

Lexa
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 16:34
- Nahlásit

Takze prehodnotim sve zivotni postoje,sundam si bryle,necham se odvest do auta,tam si dam na kuraz par panaku - a hura do ulic!Kdyztak,proste ujedu

Sylva
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 20:59
- Nahlásit

Lexa
Tak nějak na tom ten řidič asi byl. Cst týče jeho ostrosti zraku. Proto psa ještě jako návdavek přejel, po tom, co ho nárazem odhodil několik metrů před sebe (

Pes mi neskočil do vozovky z chodníku. Měli jsme už 2/3 cesty po přechodu za sebou. V půlce jsou tram. koleje a ostrůvky. Když jsme vcházeli na přechod, auto v dohlednu nebylo. Zřejmě vjel na tuto hlavní z vedlejší, která je kousek nad tím přechodem.

Už jsem psala něco v tom smyslu, že si sypu popel na hlavu. Uznávám, že to byla i má nepozornost. ALe troufám si dělat nárok na nepřerušovanou cestu po přechodu pro chodce. Kdyby mu před auto, z toho ostrůvku skočilo dítě, taky by řval "mělo být na vodítku" ?

Jinak ten můj nezmárek je kříženec s kočkou! Opět přežil a dnes už má zájem si hrát! Myslíte, že se ještě můžou ukázat nějaké komlikace? Jo. Třeba epilepsie, že? A jinak?

Sylva
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 21:10
- Nahlásit

aren
Je ti asi jasný z jiných slov, že jde o Cvočíka. Arenka šla u nohy. Cvočík jen malinko zrychlil. Já vím, že je třeba být moc opatrný. Máme těch přechodů za sebou už tisíce. To místo je blbý.

sarax
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 21:36
- Nahlásit

Sylva
hele pokud jsi byla v půlce je to blbý..ale prostě příště na krok nepustit z vodítka..na blbce natrefíš všude...

Sylva
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 21:57
- Nahlásit

sarax
Fakt všude! Někdy je jejich koncentrace tak hustá, že to nemůžu rozdejchat.
Snad to dobře dopadlo a nebudu se časem nenávidět za tento moment na silnici proto, že se psovi projeví nějaká komplikace.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2006 22:09
- Nahlásit

Lexa
vraceli jsme se autem z prochazky
Týjo...ste museli bejt ale unavený

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání