Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Labrador se nechce nechat ošetřit
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 19:32 - Změnil/a: roxtedy
- Nahlásit

Ahoj, máme labradora všechno bylo "OK", do doby než jsme začaly L ošetřovat(potírání exemu, injekce). Začal vrčet, postupně se nenechal vůbec ošetřit. Stalo se nám to už u druheho psa, takže je to v nás. Já si myslím, že jsme si pustily psa moc k tělu a on si myslí, že je jeden z nás a nenechá si od nás nic líbit. Snažím se postupně jeho osobnost zašlapat do země, ale samozřejmě postupně. Máte někdo nějaké rady jakým vhodným způsobem srazit psovi hřebínek? Nebo jak postupovat aby bylo možné psa ošetřit? Díky

jana33
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 19:44
- Nahlásit

Coooo? To je myšleno vážně????? Asi mu tu osobnost zašlapáváte do země blbě

makrel
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 19:46
- Nahlásit

roxtedy
Tu formulaci "zašlapat osobnost do země" nemyslíte vážně, že ne?

Dines
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 19:46
- Nahlásit

roxtedy
Pilovat poslušnost, a pro vaše bezpečí a "lepší" pocit pořídit fixační náhubek.
Nám se bezvadně osvědčil, když pes začal hysterčit na veterině - jendy hodný a bezproblémový pes nás byl v amoku schopný pokousat (nutno dodat, že jsme ho docela chápali, a už se zase pomalu rovná do normálu)
Jinak jste podle mě něco zanedbali ve výchově - chce to psa odmala zvykat na všechnu možnou i nemožnou manipulaci. A netrpět nějaké extra scény, pokud k tomu není extra důvod.

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 20:02 - Změnil/a: roxtedy
- Nahlásit

samozřejmě,že je to myšleno s nadsázkou...ale když ze mně nebude mít větší respekt, tak si ode mě nenechá nic líbit, ne?...myslím ošetření. Díky Dines za rady. PS: jde o psa, který poslouchá, vychází s většinou psů, do doby ošetření nebyly problémy, pes byl trestán minimálně, max. nějaké vycukání vodítkem. Udělali jsme tyto změny chování: psa necháváme na dvoře, nebereme ho do domu, žrát dostává dvakrát denně, když jídlo nesní do 15min. tak se schová a dostane až ráné/večer. Má schované hračky, hrajeme si jen když chci já a hru ukončuji vždy já. Mamce bylo zakázáno tutu nunu. Psa občas uvážeme k boudě aby si uvědomil, že je na mě kdy bude mít volno a kdy bude uvázanej. Je to dobře/špatně? Díky

janakou
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 20:10
- Nahlásit

No prostě se ho nebát, naprosto suveréně s ním udělat to co je potřeba a basta. Bez křiku, bez bití, bez zadupávání do země.
Pokud vrkne, tak neuskakovat, neječet, s poznámkou něco ve smyslu "jsi se pomátl vole" v klidu dodělat co je třeba.
Pokud by bylo potřeba psovi dělat něco bolestivého, tak náhubek a někdo kdo psa podrží není na škodu, ale běžné ošetření včetně injekce přece musí pes strpět bez odmlouvání.

argosek
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 20:12
- Nahlásit

roxtedy

Já si myslím, že jsme si pustily psa moc k tělu a on si myslí, že je jeden z nás

genialni psicku.

to my meli ve skole spoluzaka, co si to taky myslel, ale brzy jsme ho vyvedli z omylu.

janakou
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 20:13
- Nahlásit

Udělali jsme tyto změny chování: psa necháváme na dvoře, nebereme ho do domu, žrát dostává dvakrát denně, když jídlo nesní do 15min. tak se schová a dostane až ráné/večer. Má schované hračky, hrajeme si jen když chci já a hru ukončuji vždy já. Mamce bylo zakázáno tutu nunu. Psa občas uvážeme k boudě aby si uvědomil, že je na mě kdy bude mít volno a kdy bude uvázanej. Je to dobře/špatně? Díky

Všechno (krom krmení) špatně. A bouda a vyhození na dvůr tisíckrát špatně
Už Werich zpíval něco ve smyslu...každej to ví už dnes, že řetěz mravy nenapraví

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 20:14 - Změnil/a: roxtedy
- Nahlásit

jde o to, že snad ani nedá udržet když má košík, začne střašně zuřit. Totálně jsme změnili přístup, viz výše. Časem asi bude přibývat nějaká ta manipulace a snad se to zlepší, protože je to velmi vyhrocené to jeho ošetřování, zatím máme klid bere jen antibiotika proti Borelioze Co s tím? Všechno je špatně, ale nikdo neporadí.....Náš veterinář má taky labradora a toho má v kotci, říkal, že ho dom bere minim. a se psama(labradorama) tyto problémy nikdy neměl. Ten náš byl pořád doma a já si myslím, že to může být tím...?

Dines
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 20:25
- Nahlásit

roxtedy
Opravdu pořiďtě ten fixační náhubek pro vaši jistotu, že vám nic neudělá.

A začněte ho nenásilně zvykat na manipulaci která mu vadí.
Na co konkrétně reaguje a jak přesně?

Náš pes po několika né příliš ohleduplně aplikovaných injekcích dostal amok kdykoliv viděl injekční stříkačku - zbytek léčby (injekcí) absolvoval právě s tím náhubkem a za asistence minimálně 2lidi + veterinář. Pak jsem ho postupem času učili a trénovali - občasná návštěva veteriny jen tak, a doma jsme ho cvičně štípali do zadku
ale hlavně je to o přístupu - když jsme 3/4 roku nato byli na očkování, tak ve chvíli kdy veterinář vytáhl jehlu, začal zase nasazovat na hysterák (jištěný opět náhubkem) - ale můj přístup byl trošku jiný, psovi jsem zakázala jančit a sama jsem byla poměrně v klidu - ve chvíli zabodnutí jehly se pes krásně zklidnil a jen z 5cm pozoroval co se to děje.

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 20:46
- Nahlásit

roxtedy
Ten náš byl pořád doma a já si myslím, že to může být tím...?

Psa občas uvážeme k boudě aby si uvědomil, že je na mě kdy bude mít volno a kdy bude uvázanej.
Má schované hračky, hrajeme si jen když chci já a hru ukončuji vždy já. Mamce bylo zakázáno tutu nunu.

Provokace?
Pokud ne, psik musi byt dobre zmaten, vyhnan z domu, obran o hracky, volnost - jiste o tom zdlouha popremysli a uvedomi si svou chybu. Nebo ho nejistota a strach neopusti a bude priste jen hur. (Placam, nevidela jsem psa.)
jde o to, že snad ani nedá udržet když má košík, začne střašně zuřit.
Zurit nebo chytat panickou hruzu? Najdete si ve vasem okoli nejakeho chovatele labradoru a navstivte jej s prosbou o pomoc. Jiste vam nazivo po shlednuti vaseho zviratka vysvetli manipulaci se psem a pripadnou zmenu vaseho chovani k nemu v techto situacich lepe, nezli placani naslepo po netu.

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 20:56
- Nahlásit

Dines jen ze zajímavosti, jakého máte psa? Jsem rád, že jste našli na podobnou situaci dobré východisko. Doted jsem nevěděl, že fixační náhubek existuje, určitě pořídíme. Pes začně zuřit, jak se mu něco dělá pod nátlakem, ale bez nátlaku si injekci píchnout nenechá, tak zuří. Ani si nenechá ošetřit exém ,což je opravdu vrchol. Jakmile zavrčí spíše ze strachu z ošetření, hned toho necháme a zkoušíme po určité době znovu. Budeme určitě cvičit manipulaci. Měli jsme i dobrmana a s tím jsme tyto problémy vubec neměli a to byl opravdu tvrdý pes.. ale býval venku a občas dostal vylágoš. Toto je druhej pes kterej nebyl skoro nikdy potrestanej a tahkle se nám za to oplací Dines DÍKY

jana33
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 20:57
- Nahlásit

roxtedy
Veterináře radši nekomentuju.
Pokud se pes bojí ošetřování a jančí,tak to nedělá kvůli tomu,že jste si ho pustili k tělu,ale prostě proto,že se bojí a ze strachu se brání. Rozhodně to nemá nic společnýho s tím,že je s vámi doma,to je naopak to nejlepší,co pro něj můžete udělat.To žádným buzerováním nenapravíte. Pes si na ošetřování a i na nepříjemnou manipulaci musí zvyknout. Jak píše Dines, zajistěte ho pro začátek náhubkem,abyste mohli být i vy v klidu a nebáli se (to se na psa přenáší nejvíc) a učte ho,že se při manipulaci s ním nic neděje. Psa si nikdy nevolejte,ale v klidu k němu dojděte a proveďte,co chcete. Když mu třeba chcete vyčistit uši,tak prostě jednoduše vezměte ušní kapky, dojděte k psiskovi,pohlaďte ho po hlavě, nasaďte mu náhubek, na psa promluvte a rychle mu kápněte do ucha, opět pohlaďte a jděte si po svým. Samozřejmě pokud by ze začátku jančil,ať ho někdo podrží. A tak to dělejte i se vším ostatním, jako simulaci injekce postačí úplně třeba párátko, vše jak jsem popsala,chyťte psovi kůži,trošku ho ťukněte párátkem, poplácejte a jděte. Prostě nic se neděje,vše je normální. Samozřejmě počítejte s tím,že jestli je to hysterik,pak u ošetření,které opravdu bolí,jančit bude, ale když to zvládnete v klidu vy,bude klidnější i pes.

jana33
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:02
- Nahlásit

roxtedy
Ad ten ekzém- pokud se rozhodnete,že mu jdete namazat ekzém,tak to musíte dokončit. Když zavrčí a vy se stáhnete, učíte ho,že tohle je správné řešení. Zavrčí - tak mu s klidem,ale důrazně řeknu "uklidni se" a pokračuju v tom,co dělám. On brzo pochopí,že vrčením ničeho nedosáhne.
Btw myslím,že psa opravdu děsíte,protože labradoři bývají na ošetřování dost flegmatici. Ale je taky možná,že máte prostě zrovna hysteráka

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:02
- Nahlásit

Fifi
Pes je po cca třech dnech klidnější, má z nás mnohem větší RESPEKT. Nevypadá, že by tento přístup z něho udělal nějakého bázlivého psa. Spíše naopak, je klidný, vyrovnaný. Ale zatím jsme ho naštěstí nemuseli ošetřovat, doufám ,že budeme mít dostatek času, na výchovu psa, než proběhne další ošetření... Další rady vítám, nezdá se mně, že když se pes na chvilku uváže k boudě, že se tím dá něco zkazit Ale nesmí být uvazován za trest...

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:08
- Nahlásit

asi se to chápe těžko,ale jakmile se mu začně něco dělat(ošetření) je ohen na střeše, začne zuřit, máme obyč košík ,který je nedostačující..proto nebylo ošetření dokončeno. Ted není potřeba, protože pes má nějaký mokvající exem a shodou okolností asi i boreliozu, bere antibiotika, prý je to na oboje a mazání ztrácí význam..

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:11
- Nahlásit

jana33
Dokud jsme měli psy venku nikdy k těmto problémům nedocházelo, poslední dva psy a stejný problém, proto jsme se rozhodli, že bude venku. Má velký dvůr, bude mu tam dobře. Přemýšlíme, že mu koupíme kamaráda, mamka je strašná měkota, prý at tam není sám atd. Co si o tom myslíte? Nějakého malého ,který ho zabaví, popř. utahá..třeba Jack Russel Terrier

jana33
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:17
- Nahlásit

roxtedy
Tohle ale není problém toho,kde ten pes je. A labrador potřebuje kontakt s lidmi a práci. To mu žádný pes nenahradí. Nevím,jak je starý,ale jestli ho teď dáte k boudě a nenabídnete mu dostatečnou aktivitu a práci,tak si jí najde sám a na vás se vykašle. A když mu k tomu ještě pořídíte teriéra,tak se nestačíte divit A vzhledem k tomu,že máme tři labroše a kříženýho teriéra k tomu, dokážu si to živě představit
Ad ten ekzém - základem navykání na ošetřování je to,že ošetřování provádím v době,kdy psovi nic není,tudíž ho to nijak nebolí. Až mu pak něco bude a ošetřování bude nepříjemné,tak na něj bude zvyklý

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:19
- Nahlásit

Proboha, ať je to provokace a ne pravda.

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:24
- Nahlásit

jana33
Ty máš všechny 4 psy doma?Je mu pět let. Labradara beru jako "pracvoního psa" máme velký dvůr potřebujeme někoho kdo nás ohlídá, to může být to jeho zaměstnání. Kamoš si myslím, že neuškodí, ty máš 4 psy a mně nedoporučuješ dva...

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:27
- Nahlásit

VerčaZ
Proč něco neporadíš? Takový keci si nech

jana33
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:38
- Nahlásit

roxtedy
To myslíš vážně,že labrador má ohlídat dvůr? Že to má být jeho práce? Labrador možná bude dělat bububu za plotem,ale pak dovede zloděje k ledničce. Labrador je lovecký pes, po generace šlechtěný k tomu,aby od rána do večera makal v honitbě, lítal, nosil.... Potřebuje pohyb, zaměstnat nejen fyzicky,ale psychicky! Prostě ho nemůžeš šoupnout na dvůr a myslet si,že mu to bude stačit!
Ano,mám čtyři psy,ale doma, jsou plnoprávnými členy smečky, jsou s námi v kuchyni, na gauči a v posteli, chodíme na několik hodin ven, děláme loveckou kynologii. Nedoporučuju ti dva psy,protože zjevně máš problém s jedním. Samozřejmě,že bude rád,když bude mít kámoše,ale nemůže to být náhrada aktivity a práce,kterou mu musíš dát ty.

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:49
- Nahlásit

Protože si opravdu myslím, že je to provokace. Ale nechť. Labrador je opravdu hodně kontaktní pes, jak už napsala Jana a pokud je problém při manipulaci s ním, o to více by se mu měl člověk věnovat.

Labradara beru jako "pracvoního psa" máme velký dvůr potřebujeme někoho kdo nás ohlídá, to může být to jeho zaměstnání

Že psovi, jakýmukoliv psovi, stačí pro život dvůr - byť by byl sebevětší - je nesmysl. Právě proto, že je to pracovní pes, by měl mít každodenní "prácí" se svým pánem. A tím nemyslím, že musí být lovecky vedený, že s ním musíš chodit každý den na kachny´, ale labroši vodu fakt milujou, takže procházka k rybníku nebo řece a hodit mu do vody párkrát klacek, za to Ti bude vděčný a určitě by se tím mohly zlepšit i problémy, které s ním máš.
Pokud ho necháš celý den na dvoře a pořídíš k němu teriéra, za chvíli si spolu vytvoří takovou smečku ve smečce a už Tě k životu nebude potřebovat ani jeden z nich. Prostě si k životu vystačí sami. A teriér - to bude fakt mazec.

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:50
- Nahlásit

Tak koukám, než jsem to napsala, tak už něco podobného napsala Jana. Tak soráč.

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:53 - Změnil/a: roxtedy
- Nahlásit

Ano, náš hlídá dobře. Asi máte trénované psy, náš když chvilku běhá na zahradě, tak je hotovej, takže zas tak moc zaměstnávat nepotřebuje. Zpět k problému... někde jsem se dočetl, že když pes vrčí při ošetření, tak se má nechat a ošetření opakovat po chvilce době znovu, hlavně se nesmí zuřivost psa při ošetření stupnovat, jeto tak?

Dines
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 21:58
- Nahlásit

roxtedy
Ne, pes se musí zajistit aby nebyl nebezpečný, ale rozhodně není dobré psovi ustupovat.
Něco jiného je , když pes začne být nevrlý až během ošetřování, kdy už ho to třeba moc bolí, nebo to trvá moc dlouho.. pak se pauza udělat dá.

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 22:03
- Nahlásit

No, já myslím, že záleží na tom, proč vrčí. To se dá dost těžko takhle poznat. Záleží na tom, jestli mu při ošetření někdo něco neudělal, jestli vrčí, protože se bojí, nebo jestli třeba náhodou už nešéfuje a prostě se mu to jenom nelíbí. A já myslím, že už to Jana a asi i ostatní napsali předtím. Prostě v klidu, ze začátku s náhubkem. Třeba ho jako kartáčuj, přitom je asi v klidu ne? a jakoby mimochodem šáhni tam, kde je citlivej a zase dál kartáčuj a tak pořád dokola a postupně přidávat. Nebo i při jiných činnostech, prostě ho postupně zvykat.

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 22:05
- Nahlásit

VerčaZ
Díky za názor. Zpět k problému, tím, že s ním budu denně lítat, ho k ošetření nepřemluvím. Víš jak vypadá JRT? Má 8Kg, myslím, že tak malej psík opravdu nebude problém..nebo může? Na netu jsem četl, že hodně lidí co mělo problém s agrasivitou u psů jim pomohlo když dali psovi vylágoš a bylo po problému. Já jen napíšu, že že se snažím ukázat psovi, kdo je pes a kdo pán a hned taková kritika??Že když občas uvážu psa, že všechno pokazím??Nebo že když nechám Labradora na dvoře bude to konec...To je divný...

roxtedy
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 22:07 - Změnil/a: roxtedy
- Nahlásit

VerčaZ
To je dobrý, budu ho kartáčovat a občas mu máknu na ten exém..takhle ho asi opravdu musím zvakat. On podle mně vrčí(zuří), trošku ze strachu, trošku z bolesti(že ho to bolí) a asi i trošku z toho důvodu, že si to od nás přece nenechá líbit(to mně tak připadá)

2 VerčaZ díky za další dobrou radu

Dines
Člen
# Zasláno: 13 Čec 2009 22:11
- Nahlásit

roxtedy
Víš co, já taky občas napíšu, že psovi jednu ubalim, že s ním nějaký věci eším ručně stručně, a podobné, ale 1)každý si pod tím představí něco jiného a za 2) nejde všechno aplikovat na všechny psy.
Zpět k problému, tím, že s ním budu denně lítat, ho k ošetření nepřemluvím.
Neřemluvíš, ale pes bude unavený - tudíž spokojený , a pohybem se jak známo vyplavují endorfiny
Víš jak vypadá JRT? Má 8Kg, myslím, že tak malej psík opravdu nebude problém..nebo může?
Vím to moc dobře - taky vím že známým do roku věku zdemoloval celý byt, zrušil elekroinstalaci, a nedejbože když mu chtějí něco vzít, nebo zakázat, tak rovnou můžou hledat jehlu s nití, aby si zašili pokousanou ruku

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání