| Autor |
Zpráva |
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 16:24
- Nahlásit
pane tchori,
na vedlejsim foru jste reagoval na nejakou slecnu, co si chtela poridit dva pejsky, uz to bohuzel nemohu najit, neb jsem tam dlouho nebyl. psal jste tam par namitek, jedna z nich (budu parafrazovat): "jak zaridis, aby si ti dva nevytvorili vlastni smecku?" - tuto namitku proti vice psum neslysim/nectu poprve, ale zajimalo by me, zda to nekdy nekdo skutecne zazil, nebo je to jen dalsi z neprebernych klenotu z pokladnice povsechneho pejskarskeho vedeni. znam nekolik lidi, kteri maji vice psu a u nikoho jsem si niceho takoveho nevsiml, u sve smecky naopak pozoruji, ze cim je pocetnejsi, tim vic je kazdy z psu fixovany primo na cloveka.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 19:24
- Nahlásit
argosek
Vážený pane argosku. Omlouvám se, že vstupuji do tématu pro pana Tchoře, ale chtěla jsem Vás přivítat po návratu z jižních krajů
Rovněž bych se ráda připojila k Vašemu dotazu. Také nepozoruji, že by moji psi tvořili nějakou neovladatelnou smečku. Šeltie mají tendence "pást" celou tu bandu na vycházkách, ale to patří k jejich plemeni a mě to alespoň pomáhá udržet psy pohromadě .
Jediné "smečkové" chování co pozoruju je napodobování Velkého bráchy. A napodobuje ho pouze Malý brácha. Jsou to dvě štěňata, věkově od sebe měsíc a půl. Co udělá Velký, to přesně zkopíruje Malý. Pokud Velký předstírá, že neslyší moje volání neslyší ho ani Malý. Ve chvíli, kdy se Velký rozběhne ke mě může se Malý přerazit jak letí taky....
|
gabi
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 22:49
- Nahlásit
ja mam nevychovanu neovladatelnu smečku, teda pokial ich nezmlatim všetkych kolko ich je.
Potom je pol dna klud
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 22:54 - Změnil/a: argosek
- Nahlásit
prosimvas je tu nekdo, kdo by mi mohl prelozit prispevek slecny gabi do cestiny? vubec mu nerozumim. akorat dna si pamatuju z hodin biologie a kriminalky las vegas. chcete tim snad slecno gabi naznacit, ze to, zda smecka bude, ci nebude takova ci onaka, jest dedicne?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:06
- Nahlásit
já se sem vmísnu- můžu? - budu čistě teoretizovat, ale myslím, že Tchoř třeba reagoval z toho podobného důvodu jako třeba já - odhaduji teda. Svého času jsem sledovala slečnu, která si pořídila dvěr roztomilá štěňátka ohaře -protože oni jsou přece tak roztomilí, ne? A budou celý den spolu a tak se kucí zabaví...... a pak jí tak nějak začaly vyvstávat na čele vrásky, přestala to zvládat a v pubertě už jí postupně slejzaly kožní deriváty. Dál se rozepisovat nebudu
On každý není tak silný, jako Biluška, nebo Agrosek, neumí odhadnout svý možnosti a hlavně neumí obětovat tolik kolik je potom zapotřebí - a i vzhledem k tomu, že se chystá přesunout na studia do X a tam bude bydlet nějak (ať už na koleji, v podnájmu, u tetičky..., ale těžko ve svém), tak se může stát, že ve dvou nastanou zdvojené problémy, než když je jedno štěně. Já Tchoře neznám, ale myslím, že jeho varování má určitý smysl. Když bude ta dotyčná počítat se vším co může případně nastat, tak není co řešit, ale třeba si ani neuvědomuje /protože oni obecně lidi při pořizování těch čoklů moc nepřemýšlí /, co jí čeká? Si řikám, radši 3x prevence, než pak řešit udávání pubertálního afgána třebas, ne?
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:13
- Nahlásit
PetraK
slecno petro, to, co rika pan tchor, prave smysl dava skoro vzdy, proto me zajima, z ceho pri psani toho prispevku vychazel. a rozhodne to neni o tom, ze by slecna biluska, nebo pan argosek umeli opdhadnout sve moznosti. treba me ceka prave to, na co pan tchor upozornoval - tim spis me to zajima - coz ovsem neznamena, ze se tim budu znepokojovat, neb jak pravi klasik - nejlepsi rasa psa je nejlepsi pes rasa..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:22
- Nahlásit
argosek
nejlepsi rasa psa je nejlepsi pes rasa
toto si dovolím citovati, až mě ten můj čokl naštve
ale musím říct, že aspoň pro mě to co napsal Tchoř poučný bylo. Pořád biju doma hlavou do zdi, že chci ještě druhýho psa. Z útulku nějakýho. A tohle mě trošku nutí přehodnotit svůj přístup, protože jsem si pořád myslela, že bych nějak případný problém pes/pes zvládla (naivní zpupnost plynoucí z načteného). Ale nemusí to tak být a pak je to v bytě kurňa problém . Pak zbývá jedině řešešní - bezpečnější - pes/fena - ale! tu si zase ten magor zrzavej bude hlídat... a jsem tam kde jsem býla . ale tohle nesmím říct Brtníkovi, páč by se toho chytil
Zas na druhou stranu..... není lepší neřešit problémy dopředu??? Když třeba ani nebudou???
A na třetí stranu ... je lepší o nich vědět a vypřemýšlet případný řešení, páč jinak na to doplatí nějakej ten čokl a to bych fakt jako nerada . Ach jo. Mít čokla je dřina, toť můj poznatek z dnešního večera
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:28
- Nahlásit
argosek
a ještě - k tomu vašemu původnímu dotazu o tom vytvoření smečky a nenavázání se na člověka (jestli jsem ten dotaz po sedmičce jihoafrickýho dobře pochopila )
no mám kamarádku - má dvě picbůmky. Původně měla jednu- naprosto úžasný pes - spíš tak jako zanedbanej člověk je to - i chtěla mít - páč už je psice babča - od ní klon a vzala si její vnučku. A když nic jinýho - tak takový vztah jako má s babčkou , ten s vnučkou navázat už prostě nejde, páč ona má k dispozici jedince svého druhu . tak i o tomhle to třebas bylo si myslim???.
Otázka jiná je - že to je pro psa přirozenější a tudíž by si rozumný člověk vlastně neměl na co stěžovat . ¨Páč je to vlastně sobecký, chtít mít čokla navázanýho na sebe, když mu stejně nemůžu dát to, co by mu dal jedinec svého druhu. Fuj, končím s filozofií , jdu dopít tu lahev
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:31
- Nahlásit
PetraK
tak dej psa do utulku a porid si fena lomeno fena a mas klid!
ale vazne, ona je to opravdu drina a jedine, co jsem se naucil je, ze pokud chci mit klid, jedine rozumne, co mohu delat, je snazit se jim (smecce) to kazit co nejmene, protoze snaha o vneseni neceho aktivniho z me strany nevynutelne skonci fiaskem. jo a vlastne jsem se taky naucil svarovat.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:36
- Nahlásit
PetraK
..ový vztah jako má s babčkou , ten s vnučkou navázat už prostě nejde, páč ona má k dispozici jedince svého druhu . tak i o tomhle to třebas bylo si myslim???.
Otázka jiná je - že to je pro psa přirozenější a tudíž by si rozumný člověk vlastně neměl na co stěžovat . ¨Páč je to vlastně sobecký, chtít mít čokla navázanýho na sebe, když mu s..
jo na tohle jsem se primarne ptal - u nas to prave bylo opacne, jak psi pribyvali, tim vic se na me vazou. je dobry, ze se spolu vyblbnou - maji si porad s kym hrat a vsechno - ale treba kdyz odjedu, tak slecna splendy preleze plot a lehne si na misto, kde stoji auto a vydrzi tam lezet, dokud neprijedu. a tak celkove - porad cuci na okno, pripadne si pod nej lehnou, kdyz uvnitr vidi pohyb, leti ke dverim - az me tim se*ou, trocha vice nezavislosti by naopak prospela.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:36 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
argosek
To tema bylo tohle: http://www.mujpes.cz/forum.php?id_forum=38946
Jinak dve stejne stary stenata maji docela tendence se orientovat jedno na druhy a pokud jim clovek neda dostatek zajimavejsiho , tak ho v podstate nepotrebujou. Vede to k tomu ze pro psa neni clovek dostatecne zajimavej se vsim co z toho vyplyva. nemusi se to stat, ale docela snadno muze pokud tomu clovek nedokaze predejit.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:39
- Nahlásit
argosek
vlastne jsem se taky naucil svarovat
už na to nesaháte, než to vychladne pořádně??? čičkovnej agrosek, čičkovnej!
No jo, ale vy na to máte- jestli jsem dobře pochopila prostor a taky - teď jen odhaduju - určitě i nějaký ty zkušenosti???. Ale pak jsou situace, kdy si třeba člověk ke svému psu vezme psa z útulku a oni s bijou a bijou, protože útulkáč prostě žárlí na toho domácího a nepomůžou koše, nic a to ne každý třeba zvládne. A to stejný může nastat - můůůže, nemusí, ale může i v tom, že se vezmou štěňata zároveň. A když odpreparuju tohle, tak myslím, že prvotně Tchoř reagoval na to, že vychovávat dva stejně starý štěníky je v určitém bodě a posléze v určitém čase dost hustý problém. Ešus byl jak štěně naprostá jednička -závidělo mi ho celý široký a daleký okolí v Evropě, ve světě, ve vesmíru.....no! Byla jsem náležitě pyšná. A pak jsem dostal po rypáku, protože v pubertě to byl háááájzl hnusnej na zabití. A mít to dvakrát, tak si hodím kšandu . Bez přehánění národní spisovatelky Božky Němců. A co pak bude člověk dělat? když bude mít ty spratky na odstřel dva???????? zastřelí buď je a nebo sebe. V případě mém, jsem naštěstí neměla zbroják. Jinak někdo z nás už byl pod drnem
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:40
- Nahlásit
Tchor
jo diky za odkaz..no to s temi pripadnymi pozdejsimi konflikty je urcite vaznejsi problem - uvidim, jak se to vyvine. co se tyce toho, ze si vic vystaci sami, tak v to spis doufam.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:41
- Nahlásit
argosek
a se zeptám - nemáte je pane svářeči ale všechny najednou a stejně starý, že ne? Jsou průběžně došlí a asi většinou z nouzovek, že jo? Žádný rozcapenci co maj od narození všechno na stříbrným podšálku?
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:45
- Nahlásit
PetraK
Ale pak jsou situace, kdy si třeba člověk ke svému psu vezme psa z útulku a oni s bijou a bijou,
presne timhle jsem si prosel a je to vazne zahul na psychiku. byla doba, kdy jsem mel nervy uplne v p*deli. i kdyz to nebylo zarlenim jednoho na druheho.
no to je jedno - snad to bude dobry, dyt jsou to takovy plysaci roztomili
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:46
- Nahlásit
PetraK
no ted mam prave 3 dvou a neco mesicni kluky - 2 z nich jsou pekni dravci (zrovna dneska velkej cernej s vrcenim ukrad slecne bonnie z tlamy kus masa ) a jeden takovej noumik..ale ja verim, ze kdyz je budu pravidelne hladit a dam jim dost lasky, dobre to dopadne :-P
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:49
- Nahlásit
argosek¨
presne timhle jsem si prosel a je to vazne zahul na psychiku
a zvládli jste to?
Tak si říkám, že asi přestanu tlačit na pilu, dokud jsme v bytě. Je to přeci jen uzavřený prostor, jestli jednou vyjde domek, bylo by přece jen víc prostoru k řešení podobných situací. ¨nechám to na situaci, když to bude naplánovaný tak to vyjde a já ty dva čokly budu mít. Když ne, tak halt smolikof.
Je pravda, že musím v bytě brát v potaz i sousedy - kdyby byly problémy, mohli by si stěžovat
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:51
- Nahlásit
argosek
prave 3 dvou a neco mesicni kluky
ty sou právě nejnebezpečnější, vůbec to nejsou plyšáci- sou horší než hroši a ti maj na svědomí už něco lidskejch životů
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:52
- Nahlásit
argosek
Tchor
Jinak dve stejne stary stenata maji docela tendence se orientovat jedno na druhy a pokud jim clovek neda dostatek zajimavejsiho , tak ho v podstate nepotrebujou. Vede to k tomu ze pro psa neni clovek dostatecne zajimavej se vsim co z toho vyplyva. nemusi se to stat, ale docela snadno muze pokud tomu clovek nedokaze predejit.
Mám v kuzu paní, která má dva 9ti měsíční bráchy, a to co píše Tchor můžu podepsat. Stejně starý štěňata není podle mne moc dobrej nápad.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:54
- Nahlásit
vsechno se da zvladnout jen je dobry kdyz s problemama clovek pocita a dokaze jim predchazet ale taky kdyz nastanou je dokaze okamzite vyresit aby se nezhorsovaly.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:54
- Nahlásit
PetraK
byt nebo domek neni rozdil - stejne jsme vsichni namackani v jednom pokoji.
Walda
Mám v kuzu paní, která má dva 9ti měsíční bráchy, a to co píše Tchor můžu podepsat. Stejně starý štěňata není podle mne moc dobrej nápad.
no nastesti mam v zaloze plan B - dve stenata necham zmrazit - jedno na rok, druhe na dva roky - to by melo vytvorit dostatecny vekovy rozdil, aby tyto problemy nevznikly..pristi tyden si jedu k rodicum pro mrazak.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:56
- Nahlásit
PetraK
a zvládli jste to?
no ja ne..zvladli si to sami, kdyz jsem to za ne prestal resit a zacal spis vytvaret lepsi podminky okolo..jsem si jistej, ze se jeste nekdy chyti, ale ted uz aspon vim, co delat, aby na sebe pak tyden nevrceli a byli hned druhej den vicemene v pohode (psychicky - po fyzicke strance to trva dyl)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 17 Čen 2008 23:58
- Nahlásit
Tchor
ty jo, já se právě ale bojím, že s tím počítám, ale když by to nastalo, nezvládnu to- teda vyřešit to tak,aby dali pokoj i v mojí nepřítomnosti , protože nenám prostor jinak, než že by byli pohromadě , kdybych je měla oddělit nemám moc kam a nevěřím tomu, že když tam člověk nebude, tak-bude-li tam nějaký osten nenávisti -tak se dobijou
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2008 00:00
- Nahlásit
argosek
zvladli si to sami
hm, tak to ste mi fakt pomoch pane já bych neměla prostor - krom chalupy, kde je to nechat povyřizovat samotný a navíc - teď čistě zateoretizuju - se mi jeví, že s to líp - paradoxně - řeší, když je opravdová smečka, než když jsou dva a trotli k tomu
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2008 00:03
- Nahlásit
argosek
no nastesti mam v zaloze plan B - dve stenata necham zmrazit
čekal jsem něco takového
jedno na rok, druhe na dva roky - to by melo vytvorit dostatecny vekovy rozdil, aby tyto problemy nevznikly
OK, ale klidně i přidej.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2008 00:05
- Nahlásit
PetraK
vsak ja jsem je nenechal si to vyrizovat samotny..jen jsem misto na tom, abych ztrestal rvace, zacal pracovat na prevenci a vytvareni dobre nalady..
nevim, proc myslite, ze ve smecce se to resi lip - mozna neco jo, neco ne. vzhledem k povaze potycek, by se lepe resily, kdybych mel jen je dva - to nebyl nikdy problem - ty vznikaly pri hromadnem hemzeni a srumcich, jelikoz pan aronek je ponekud "citlivy". ale uz si docela zvyk a zvlada i necekane narazy a podobne. ted me ve francii prekvapil,kdyz na nej najezene nastoupil pejsek a on jen cvak do vzduchu zubama neco jako "hej, dej pokoj" a uskocil. udelal mi radost kluk usata..ale vsak on si to vybere zas nekdy jindy, kdy neco nerozdejcha..
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2008 00:06
- Nahlásit
Walda
pane waldo, ocekavat ocekavatelne neni zadnym umenim, umenim je ocekavat neocekavatelne, ocekavate neocekavatelne?
OK, ale klidně i přidej.
mate osobni zkusenost?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2008 00:08
- Nahlásit
Walda
furt přemýšlím jak to vyšašit s tím svičením u vás v šest. Nic jinýho než šestku - s odřenejma ušima bych tutově nestihla, tak se teď zeptám, když jsem Tě tu chytla
cvičíte i přes léto??
Může se přijít dříve o něco, aby se čokli poseznámili a trošku proběhli? Ptám se proto, že přijdu dom, popadnu šílence, nechám ho v rychlosti vykonat potřebu a pojedu nach cvičák. Bez proběhnutí vlastně - a bez vypuštění páry . Ešus je energetik, který je unavený jedině po třech hodinách kdy něco opravdu dělá - jinak je za rušivý element..... i tak se můžem přihlásit, když si to naorganizuju?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2008 00:10
- Nahlásit
argosek
mate osobni zkusenost?
Jo. Zmrzlejch štěňat mám plnej mrazák, už je ani nerozlišuju od kuřecích skeletů a krmím tím, co mi přijde pod ruku. Takže je naopak nebezpečí, že příští rok rozmrazím k výcviku kuřecí skelet. Ale třeba to právě půjde líp.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 18 Čen 2008 00:11
- Nahlásit
argosek
nevim, proc myslite, ze ve smecce se to resi lip
to je čirá a neředěná teorie - páč si myslím, že se to tam zčásti uspořádá přirozeně samo - blbost, což¨???
čím víc o tom čtu, tím víc se utvrzuju v tom, že si mám vystačit asi s jëdním psem
|