Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / vycvik na cvicaku
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
lusy13
Člen
# Zasláno: 23 Led 2008 22:32
- Nahlásit

Vcera som bola 1-krat s mojim na cvicaku. Chodila som s nim uz na slovensku, ale to mal 3-4 mesiace a bolo to o inom. teraz ma 10 mesiacov a bohuzial nema ziadny kontakt so psami a ani s ludmi. i ked pes ked je so mnou sam vie chodit krasne pri nohe aj bez voditka, tak na cvicaku sa choval ako streleny. ani raz mi nechcel bez pomoci sadnut. viem, ze to bolo tym, ze je vzruseny zo psov a chcel by sa s nimi hrat. vycvikar mi zakazal akekolvek pamlsky ci lopticku i ked videl, ze sa aspon trochu pes potom sustredi na mna. ked videl, ze pes mi stale vybieha a nechce chodit pri nohe, zobral ho on a priskrcoval ho. vsetci musia pouzivat iba stahovaky. ziadali odo mna, aby som zmenila povely, akoby som s nim zacinala od zaciatku, ale teraz uplne dosledne. chcela by som vediet, co na tento sposob hovoria tunajsi vycvikari???
a este ci pri vycviku inych psov za pritomnosti majitela pouzivate hodenie retiazky, ak pes nepocuvne na privolanie. ak ano ako zvycajne psy reaguju?

Venuše
Člen
# Zasláno: 23 Led 2008 22:57
- Nahlásit

lusy13
nejsem výcvikář, ale tohle by se mi vůbec nelíbilo a hledala bych jinej cvičák

younglady
Člen
# Zasláno: 23 Led 2008 23:00
- Nahlásit

lusy13
první část odpovídá klasickému cvičáku, já bych šla jinam
jinak řetízek na házení po psech používám běžně, nebo stačí občas vodítko. psi většinou uskočí a zpozorní

Tchor
Člen
# Zasláno: 23 Led 2008 23:09
- Nahlásit

lusy13

Rozhodne bych sel jinam. Jinak pes je tvuj a ty rozhodujes co se s nim bude delat pokud nejakej "vycvikar" ti zacne tvrdit neco s cim nesouhlasis a jeste to nedokaze rozume vysvetlit tka ho proste posli do haje a delej si sama po svim

lusy13
Člen
# Zasláno: 23 Led 2008 23:38
- Nahlásit

ja by som ako rada zmenila, ale nie je ta moznost. a viem, ze ked tam s nim nebudem chodit, tak ho za chvilu nezvladam. on je totiz pri inych psoch ako fakt blazon. vobec na mna nereaguje.

Venuše
Člen
# Zasláno: 23 Led 2008 23:48
- Nahlásit

lusy13
Hele já mám šeltie a klasickej cvičák převážně zastoupenej NO, působíme tam trochu exoticky, ale vyřešila sem to tak, že základní poslušnost sem okoukala, přečetla,poptala se a přizpůsobila sobě a svým psům (nikdy je nebudu moct cvičit jako NO) a stejně většinu poslušnosti musíš cvičit při každodenním životě, a když potřebuju něco spešl, jako cvičení ve skupině, tak se prostě přifařím a dělám si to po svým i s něma
A snažila bych se vyhledávat ostatní pejsky kdekoliv jinde při venčení, aspoň mu nebudou tolik "vzácní"

jejdajaja
Člen
# Zasláno: 24 Led 2008 00:32 - Změnil/a: jejdajaja
- Nahlásit

Ono by asi stačilo s ním chodit hodně mezi víc psů, aby se socializoval a zvykl si a přitom ho učit odvolání od nich atd... chápu, že se pejsek chce vyblbnout, ale tomu chlapovi - výcvikářovi bych řekla ať jde někam a šla bych pryč...on ti má ukázat jak to s pejskem udělat po dobrém a musíš sama ne aby ho buzeroval on a ještě násilně to je úplně zbytečné a stejně z toho pak nic nebude

EngieB
Člen
# Zasláno: 24 Led 2008 07:01
- Nahlásit

lusy13
Taky bych změnila cvičák. K nám teď přišla paní s maliňačkou s podobnými zkušenostmi a je nadšená, páč jsem jí okamžitě doporučila přepojit ze škrcení, do ruky baštu a pejska chválit A tak to ma byt, tak to ma byt

sarax
Člen
# Zasláno: 24 Led 2008 07:23
- Nahlásit

lusy13
[i]vsetci musia pouzivat iba stahovaky[/i
jen k tomuhle..ty se používaj teda skoro všude..ovšem na nestahování...jinak teda snad máš svůj rozum a je ti jasný že když se ti to nelíbí není to nic pro tebe nebo tvýho psa???
cvičák kde nemůžu odměnovat tam bych nebyla...ale celkem by mě zajímalo kdes byla..neb na minimálně balonek dneska cvičí i ti "ípaři"

reneeska
Člen
# Zasláno: 24 Led 2008 08:14
- Nahlásit

lusy13

Být tebou, zadu tam ještě jednou ale měj svou hlavu. Když odměňuješ, odměňuj, cokoliv ti řeknou kriticky zhodnoť.
Já z první návštěvy cvičáku byla úplně nešťastná a zatvrzelá že tam už nikdy, a teď tam vesele chodíme. Přístup k nám se změnil. I když jsem první hodinu neviděla nikoho že by odměňoval nějak, klidně můžeme, balonek, pamlsek cokoliv.
Neříkám, že se to u vás určo změní, nevím, ale dej tomu ještě šanci, ale rozum do hrsti.
Hodně štěstí.

PS. mě jako laikovi přijde nej, když se výcvikář podívá jak cvičím a jen mi to upraví do efektivnějšího, ale nepřekopává mi můj styl, i když třeba blbej

Meta
Člen
# Zasláno: 24 Led 2008 08:43
- Nahlásit

Ono najít jiný cvičák nemusí být snadné. Ale pokud se člověk nenechá zvyklat a dělá si to po svém, tak ho většinou nechají na pokoji, že se mu sem tam vychechtávají, no bóže. Cvič si na míček a na pamlsky a možná se budeš divit, jak se k tobě začnou další lidé přidávat. Zase sama vidíš. co pejsa dělá v kolektivu a právě proto ten kolektiv potřebujete, aby se naučil reagovat na tebe i uprostřed mnoha podnětů. Nikdy si nedej vnutit nic, o čem si myslíš, že to pro vás není vhodné. A nikomu psa nepůjčuj! Blb nadělá škodu za pár minut...

Baileys
Člen
# Zasláno: 24 Led 2008 09:44
- Nahlásit

lusy13
jed na Obedienci!!!!!!!
Tam jde zejména o kontakt a dá Ti to fakt hoodně!!

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Led 2008 09:54
- Nahlásit

Baileys
Tam jde zejména o kontakt
O ten by mělo jít u všeho ne...?

Baileys
Člen
# Zasláno: 24 Led 2008 10:32
- Nahlásit

Terri
JO!!ale někdo Ti to musí ukázat a třeba i spppoooustu věcí vysvětli,jak to jde v pohodě a "jinak"
To nezjistíš ani na diskuzích ani v knížkách,tohle musíš vidět a nejlíp se psem vedle sebe.
Každý pes není přirozeně kontaktní....!!!

Mel
Člen
# Zasláno: 24 Led 2008 13:32
- Nahlásit

Baileys
Každý pes není přirozeně kontakt
to by mě zajímalo, co by vymysleli na toho mýho.... ale já bych na to asi neměla nervy s mým "málokontaktním" psem. Stačí, že se nervuju u sportovní kynologie, dál už mé možnosti nesahají

lusy13
Člen
# Zasláno: 24 Led 2008 13:58
- Nahlásit

jejdajaja

Ono by asi stačilo s ním chodit hodně mezi víc psů, aby se socializoval a zvykl si a přitom ho učit odvolání od nich atd

no to ja viem, ze by mi to stacilo, ale bohuzial nemam taku moznost. tu kde byvam fakt nik so psom nechodi von. niekedy to vyzera, ze tu ani ziadny ludia nebyvaju. som hrozne obmedzena aj co sa tyka auta a tak. ti, co radili iny cvicak tak ako som pisala nic ine v blizkosti nie je.
sarax
...ale celkem by mě zajímalo kdes byla..neb na minimálně balonek dneska cvičí i ti "ípaři"

v taliansku

inak vsetkym dakujem za nazory. idem tam aj dnes a porozpravam sa s nimi.

anonym
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 09:39
- Nahlásit

Lusy, nepíšeš jaké máš plemeno ano jaké s ním máš plány co se týká výcviku. Ono nic není tak jednoznačné, nemohu schválit přstup na onom cvičáku, ale ani naprosto zavrhnout. Oni "ipaři" na balónek cvičí všude (kromě jiného), ale jde o to, že pes necvičí "za" míček, ale pro psovoda a tohle není zas tak jednoduché. Pokud s 10ti měsíčním psem nemáš vybudovaný vztah takový, že vždy a za všech okolností jsi pro něj nejdůležitější ty (a ne míček nebo odměna) je to problém a jde o to, jakou cestu zvolit podle plemene i záměrů výcviku. Získat respekt důsledným a nekompromisním vedením nebo začít budovat vztah tvůj a psa, což u 10ti měsíčního puberťáka bude už dost obtížné. Ale nic není tak jednoduché.

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 09:43
- Nahlásit

Baileys
JO!!ale někdo Ti to musí ukázat a třeba i spppoooustu věcí vysvětli,jak to jde v pohodě a "jinak"
To nezjistíš ani na diskuzích ani v knížkách,tohle musíš vidět a nejlíp se psem vedle sebe.

To je jasný
Řekni, existuje (u nás) cvičák, kde se Ti takhle věnujou? Myslím ve sportovce, ne jakoby klasický cvičák kde je 15 psů a cvičí "socializační poslušnost" alá ZOP.
Každý pes není přirozeně kontaktní....!!!
To máš pravdu, ale je jich jistě menšina ne?

anonym
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 10:01
- Nahlásit

Nojo, jenže upřímně řečeno, najít "někoho" je tak trochu utopie.Upřímně řečeno, pokud si pořídím prvního psa a mám ambice cvičit a neznám nikoho, kdo by mi pomohl, je to špatné. Těžko se dá požadovat, aby se mi někdo na cvičišti maximálně věnoval, když mě nezná a neví, jestli investice jeho práce a času nebude naprosto zbytečná. Psí školy nejsou o výcviku (promiňte), ale je to tak, tam se jedná opravdu o základní výchovu a ovladatelnost. Ke zkouškám vás tam nikdo nepřipraví. Prostě to chce začít (skoro ještě dřív než si pořídím štěně), chodit, koukat, ptát se a pak mít dostatečnou drzost, trochu hroší kůži, trochu štěstí na výcvikáře a doufat, že nadělám co nejvíc chyb.

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 10:09 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

anonym
No však právě. A když máš nadějného psa - prvního - ... druhý už takový být nemusí
Bych si to představovala jako - prosím o přípravu IPO1 a výše (poslušnost, stopy). A oni: s vaším psem odhaduju IPO1 doladit a další pak práce na půl roku. OK, tak to se dohodneme. + samozřejmě "můj" přístup, tak jak píše Baileys (tedy kontaktní, bez použití "moderních" pomůcek).

S Baileys konkrétně chodíme kousat na našeho dvorního figuranta a je to moc fajn Jak tak sleduju sportovky, tak poslušnost si plichtí spíš každý sám...

anonym
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 10:15
- Nahlásit

Terri, ani tohle není tak jednoduché, při dnešních požadavcích na IPO je nutné k tomu psa vést od prvního dne, samozřejmě může se stát, že pes je fakt nadějnej (skoro zázrak) a psovod šikovnej (ještě větší zázrak) a pak bych to viděla spíš: splácat IPO 1 (jednodušší ZVV 1), a doufat, že se po maximu práce se zdaří i ta 2.

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 10:31
- Nahlásit

anonym
já zázrak nejsem
splácat IPO 1 (jednodušší ZVV 1),
toho se nebojím ale ráda bych prostě měla "plný počet" bodů než to plácat, takže např. ladit ladit vysílačku, aport atd. Jenže, jistě by zkušené oko řeklo kdejaký fígl, zatímco já na to jdu zdlouhavě a třeba i blbě.

S kousáním dohromady to už z časových důvodů nejde...

anonym
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 10:36
- Nahlásit

Jo, holka, Plný počet bodů je sen všech nás. Jenže ..... Udělat to tak, aby pes stopoval, poslouchal a kousal dle požadovaných kritérií a ještě mu to psovod nekazil(chichi) je sci-fi . No, když narazíš na hodného pána rozhodčího ještě to jde u 1, ale dál už je to věda.

Walda
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 10:40
- Nahlásit

anonym

když narazíš na hodného pána rozhodčího ještě to jde u 1, ale dál už je to věda.

Já teda sportovku moc nedělám, ale přesně tohle slýchám taky.

replik
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 10:45
- Nahlásit

Já chciííííííí taky plný počty bodů

Ale fakt je, že zkouška je opravdu něco jiného než nácvik. Vůbec se to nezdá, je třeba to zkusit. A pak člověku dojde, že je třeba silně zapracovat na vlastní psýše. Což mně osobně přijde ze všeho nejtěžší.

lusy13
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 11:37
- Nahlásit

anonym
mam bradaca velkeho. a vcera som sla na cvicak iba povedat, ze viackrat nepridem. idem pozriet zajtra na iny. je sice dost daleko, ale co uz. proste ten sposob sa mi nepacil. a ake mam plany? pravdupovediac rada by som aspon nejaku tu skusku s nim urobila, ale tu ma asi nik na nu nepripravy. teraz je pre mna najdolezitejsie, aby pes aj pri inych psoch sa sustredil na mna a nebol taky splaseny.

Meta
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 11:40 - Změnil/a: Meta
- Nahlásit

Terri
To mě by ke štěstí stačilo prolézt. Udělat jedničkové zkoušky je Everest našich snah! Kdyby to vyšlo, oslavím to víc jak maturitu...Kde jsou ti hodní rozhodčí? Kde jsou?????

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 12:22 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Plný počet bodů je sen všech nás
no já to myslela tak, že proč by se měl pes drnkat o překážku, když vím, že má na to ji přeskočit bez ztráty bodů? Proč by měl oběhnout 2 makety, když může 4? To jsou podle mně nedotrénované věci...

U dvojek už si iluze o plném počtu bodů tak nedělám...

Ale, právě a prvotně - ocenila bych Trénéra, který mi s tím pomůže "po mém".... nevím, zda mi je rozumět...

Meta
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 12:48
- Nahlásit

Terri
Jenže na zkouškách se pes často chová úplně jinak, než na tréninku. Ta psychika dokáže dělat divné věci, pes který cvik dělá bezvadně, ho na zkoušce sprasí, že se psovod nestačí divit... A třeba to nikdy dřív pes neudělal.

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Led 2008 13:01
- Nahlásit

Meta
Jenže na zkouškách se pes často chová úplně jinak, než na tréninku. Ta psychika dokáže dělat divné věci, pes který cvik dělá bezvadně, ho na zkoušce sprasí, že se psovod nestačí divit... A třeba to nikdy dřív pes neudělal.
jo jo, ale to už je druhá věc, když to budu mít natrénované, tak i kdyby to zkonil (a já ), tak budu spokojená. Ale primárně jít na zk bez dotrénovaných věcí mi přijde blbé...

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání