| Autor |
Zpráva |
eeve
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2007 13:53
- Nahlásit
Walda
Já se zas zeptám: Když teď reaguje takhle: jdeme kolem, vytáhnu klikr a pes sám hledá díru a proběhne skrz, jak ho vyšleš do větší vzdálenosti s jiným úkolem, než je prolézt tunel?
Nedostanu se na net tak často, proto trochu ztrácím nit, ale odpovím alespoň na tohle, jestli už odpovězeno nebylo:
1. fáze tréninku s klikrem je nechat psa přemýšlet a vymyslet, co po něm chci - tady proběhnutí tunelem. Když vezmu klikr, pes mi začne chování nabízet.
2. fáze: připojím povel - před tím, než pes vběhne do tunelu, řeknu povel, v téhle fázi chování, které nastane bez předchozího vyslovení povelu, neodměňuju (neklikám za něj a nevšímám si jej). Takže výsledek: označím psovi, že tahle činnost se nějak jmenuje.
3. fáze: klikr odstraním - pes vbíhá do tunelu jen na povel. Takže jak ho vyšlu do vzdálenosti, když je tam někde tunel a já chci, aby udělal něco jiného než jím proběhl? Prostě dám jiný povel )
|
eeve
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2007 14:08
- Nahlásit
KaTachyon
Můžu se poptat na tvůj osobní názor na ta videa, o kterých tady byla zmínka? Zběžně jsem to projela a moc se mi to teda nelíbí. Vždyť ten chlápek skoro všude psa navádí rukou, všechno mu ukazuje a pes ani trochu nepracuje sám. Vždyť to přece není práce s klikrem - ukazovat psovi, co má dělat??
Někdy mi přijde, že není možné psovi, aby pes na nějakou věc sám přišel, a proto mu nějak dopomůžu: například můj druhý dotaz na tvůj názor: vysílání psa vpřed - cvičila jsem bez klikru: vyhodit balónek dopředu, nahecovat pesana a vyslat ho. Potom jsem chtěla, aby pes při cestě vpřed překonal zároveň nějakou překážku, která byla v cestě (např. něco přeskočil): hodila jsem balón, řekla vpřed, pokud pes překážku oběhl, tak nic, pokud ji překonal = klik. Myslíš, že je to správně nebo tím neučím psa překonat překážku, ale jít za balónkem?
|
Gigi
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2007 18:29
- Nahlásit
Ještě se vrátím k tomu odložení. Psovi klikáte až ve chvíli, kdy se k němu vrátíte, nebo už na dálku a mls přijde až se zpožděním? Co když se mezi kliknutím a mým návratem zvedne? To přece nechci, ale po kliku by měl dostat odměnu... Tak jak?
Klikr jsem zkoušela jen chvíli a jaksi mi scházela aspoň jedna ruka - jednou ukazuju povel, ve druhé mám v kapse připravený pamlsek a třetí bych potřebovala klikat... ?
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 21 Lis 2007 20:50
- Nahlásit
eeve
Já jsem ta videa nestudovala, ale odkazuji na ně, protože toho je hodně. To, co tam kluk předvádí, je luring - tedy vedení za pamlsek/targetem. Je to jedna z možností, jak něco naučit. Co děláš ty, je shaping, formuješ chování tak, že necháš psa zkoušet věci a vymýšlet, za co se mu kliklo a za co se mu ještě klikne. Třetí možnost je capturing - zachycení klikem náhodně provedeného chování. Takhle rozdělené jsem to našla u Hetty van Hassel a docela to používám. Capturing moc nedělám, většinou kombinuji shaping s luringem - u cviků, kde to jde, ho párkrát navedu do dané pozice (dělala jsem tak třeba postavení u nohy), kliknu, odměním, jako normálně. Pak přestanu ukazovat a nechám ho pracovat. Když jsem učila chůzi u nohy, tak jsem zrovna moc clicker nepoužívala, ale při učení opačné pozice u nohy už dost a klapalo to, ale trvalo to dlouho, při vedení si pes prostě na to ukazování zvykne, bere ho jako povel a čeká na to, nevyvíjí tolik aktivity sám. Ale i tak s to občas používám například při obíhání stromů, v dogdancingu hodně (přeci jen by se mi málokdy poštěstilo, aby pes sám od sebe udělal trpaslíka nebo slalom mezi nohama psovoda). Jinak při práci s předměty využívám spíš shaping. Tady jsou hezká ukázková videa.
Vysílání v před jsem taky učila bez clickereu, ale vůbec jsem nepoužívala operantní podmiňování. Naopak, řekla jsem povel a hned jsem hodila míček. Dělala jsem to strašně dlouho, několik měsíců, dobře si tak zafixoval, že vždy po povelu "vpřed" mu dopředu hodím míček, startoval s předstihem, letěl bez ohlížení. Postupem času jsem pomalu prodlužovala interval mezi povelem a hozením míčku, až jsem se dostala k tomu, že běžel, já na něj houkla stop (dřív než se zastavil nebo začal zpomalovat) a pak jsem mu hodila míček. Pořád jsem to hodně střídala (a střídám) s tím, že hodím míček okamžitě po povelu. Když se mi někdy stalo, že jsem řekla povel a on vystartoval, ale otočil se na mě, tak jsem si ho zavolala zpátky, řekla povel znovu, ale dřív jsem hodila míček. Pokud někdy vůbec nevystartoval a zůstal na mně koukat, počkala jsem, dokud alespoň neotočil hlavu ode mně.
Skoro bych řekla, že když nejdřív házíš míček a až pak pouštíš psa, opravdu ho učíš běhání pro míček "jdi pro míček". Já to tak na agility učím, protože tam pro mně povel vpřed znemená "natáhni krok, budeš pokračovat v přímém směru". Zároveň to ale znamená i "v přímém směru za odměnou". Překonat překážku tím určitě neučíš, překonat překážku bys učila stejně jako tunel. Asi bych začala tím, že naučíš psa překonávat překážku a pak teprve přidáš povel vpřed, buď samotný, nebo bys překážku naučila na samostatný povel a pak říkala "Vpřed, hop". Pes se naučí reagovat už na ten první povel, takže "vpřed" pro něj bude znamenat i překonání překážky.
Gigi
Odložení a klikání - to může být různé, podle toho, co označuji (zůstání, když jsem daleko/zůstání, když jsem se vrátila) Díky tomu, že klik přesně označí chování, které se mi líbí, nemusím dávat psovi pamlsek hned, i když to je lepší. Pro mně navíc klik znamená i ukončení cviku, takže pes se klidně může zvednout a přijít si pro pamlsek ke mně, ale jediný způsob, jak pak znovu dostat pamlsek, je zůstat ležet tak dlouho, než přijde klik. Někdo jiný zase vyžaduje, aby pes zůstal ležet i po kliknutí dokud nedostane pamlsek.
Jinak dilema příliš mnoho věcí - příliš málo rukou dobře znám Ale vypracovala jsem scháma, jak se s tím vyrovnat, buď ve složení jedna ruka: target, druhá ruka: clicker + pamlsky nebo jedna ruka: pamlsky, druhá ruka: clicker + vodítko. Při klikání se nepoveluje, ani hlasem, ani rukou.
Uf, doufám, že jsem řekla, co jsem říct chtěla, jsem dneska nějaká unavená a myšlenky se mi pletou jedna přes druhou.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2007 11:21
- Nahlásit
Zdravím všechny, sice mi nejde o nácvik tunelu, ale teď jsem na prochajdě přemýšlela a chtěla bych se na něco zeptat.
Moje hafina neumí aportovat, za tím, co jí hodím v 90 % běží, chytne to do tlamy, ale neřpinese, o to mi ale až tolik nejde. Spíš mě napadlo, jestli by bylo možný naučit aport postupně nějak takhle:
Psice, když přijde někdo domů, tak místo aby u vítání hopsala jak gumídek, vezme si do tlamy hračku a nosí ji třeba čtvrt hodiny v kuse. Ani jí nejde o to ji někomu vnutit a dát, prostě ji jen drží, chodí, pak si sedne a drží pořád dál.
Dalo by se to provést tak, že když jde s tou hračkou kolem mě, tak jí kliknu jakože je to dobře a odměním? To, že klik = odměna si myslím, že docela chápe...
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2007 11:24
- Nahlásit
Eimy
Mohlo by to vyjít..... pak jí tam při vítání nechat jen to co chceš aby později aporovala, a přesouvat se s tím postupně ven....jo, jako laik si myslím, že to by vyjít mohlo
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2007 11:29
- Nahlásit
Dines
Mně je v podstatě jedno, co aportuje Jde mi o to, že venku se mi nechtějí pořád hledat nový klacky s tím, že když pro ně doběhne, tak je tam taky nechá
Když jsem se ji snažila učit aport jinak, tak jsem nejspíš nebyla moc důsledná a nevydržela jsem u toho tak dlouho... Taky vycházím z toho, že jí líp jdou cviky, ke kterým ji já nedokopávám skoro vůbec, ale ona přemýšlí, jak se k nim dostat sama... Takže si myslím, že kdyby tohleto vyšlo, bylo by to pro ni snáz pochopitelný...
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2007 11:35
- Nahlásit
Eimy
Ono, by to šlo ale i venku s tím klackem... jen by to bylo delší a náročnější.....i mě pes čas od času přijde s klackem, tak kliknu, když už se uráčí....jeden čas mi pak cpal pod nohy každej klacek kterej potkal (teď už zase pro jistotu žádnej)
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2007 11:37
- Nahlásit
Dines
No mně právě přijde, že u tohohle je dobrý, že kyž to budu chtít cvičit, tak odejdu a po příchodu je obrovská pravděpodobnost, že mi psice začne něco nosit
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2007 11:51
- Nahlásit
Eimy
Zkus to a uvidíš...a jesli neplánuješ s pesou nějakej vrcholovej výcvik,tak ani nemáš co zkazit
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 9 Pro 2007 12:03
- Nahlásit
Dines
Kdepaaak to my neplanujem Jde mi ciste jen o to, aby mi venku nosila to, co hodim pryc
|