| Autor |
Zpráva |
Smečka
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2007 12:50
- Nahlásit
Sali
také se obávám
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2007 20:39
- Nahlásit
Sali
Smečka
A pro jaké situace je to podle vás napsané ve zkušebáku?
A víte o tom, že ve zkušebním řádu IPO je například toto:
"Rozhodčí zodpovídá za přesné dodržování ustanovení platného zkušebního řádu. Je oprávněn zkoušku ukončit, není-li dodržován zkušební řád či nejsou-li dodržovány jeho pokyny. V tomto případě zašle zprávu delegujícímu orgánu.
Rozhodnutí rozhodčího je konečné a nenapadnutelné. Jakákoliv kritika jeho posudku může mít za následek vykázání z prostoru kynologické akce,případně disciplinární řízení."
A co toto?:
Každý účastník se musí podřídit pokynům rozhodčího a vedoucího zkoušek. Účastník zkoušek musí svého psa předvádět bezzávadným sportovním způsobem,a bez ohledu na výsledek v jednom oddílu, musí svého psa předvést ve všech oddílech příslušného stupně zkoušky. Konec zkoušky je dán vyhlášením výsledků (rozdílením cen) a předáním výkonnostních průkazů psů.
Rozhodčí je oprávněn, i proti názoru psovoda, vyloučit ze zkoušky psa zraněného, nebo ve svých výkonech omezeného. V tomto případě následuje do výkonnostního průkazu psa zápis "nedostatečně - ukončení pro zranění".Pokud psovod sám se psem dále nepokračuje pro viditelné zranění nebo předloží dosvědčující veterinární potvrzení, následuje zápis "ukončení pro zranění". Při nesportovním chování, přestupcích proti zkušebnímu řádu, proti pravidlům ochrany zvířat či dobrých mravů je rozhodčí oprávněn diskvalifikovat psovoda z akce. V každém případě je nutno takové předčasné ukončení zkoušky se zdůvodněním poznamenat do výkonnostního průkazu psa. Dosud získané body se nezadávají.
A nakonec:
"Majitel psa zodpovídá za všechny škody na osobách a věcech, způsobené jeho psem. Z tohoto důvodu musí být jako držitel psa proti těmto následkům pojištěn. Za případné úrazy v průběhu celé zkouškové akce ručí psovod za sebe i svého psa. Pokyny udílené rozhodčím, případně pořadatelem, psovod plní dobrovolně a na vlastní nebezpečí. "
Úžasné předpisy, co!!!
Nebo že by snad špatný překlad? Tak co vlastně psovod smí a co nesmí? Teprve až mu psa zmrzačí, tak může pro "viditelné" zranění odstoupit!
Tak se vyjádřete "alibisti", když si myslíte, že je to jednoduché. A na zahraničních soutěžích obzvlášť. Někdo z vás se zmiňoval, že za chvíli slávy nestojí zranění psa. To je fakt, ale jak se měl pan Mach vyhnout zranění psa, když nemohl odstoupit, protože kromě jiného by riskoval pravděpodobně minimálně kárné řízení a distanc ze soutěží! Tak zkuste radit, chytráci.
Tahle diskuse je už zbytečná.
Přeji Oskarovi brzké uzdravení bez následků, a to jak fyzických, tak i psychických, panu Machovi pevné nervy, protože docílit toho, aby byli viníci potrestáni bude velmi náročné a těžké.
Takže držím palce!
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2007 20:57
- Nahlásit
Majda
Startem na jakýchkoli závodech se pes nestává majetkem zkušebního řádu.Pes zůstává majetkem psovoda,je na každém,jak se rozhodne.Jestli riskne zranění psa,či svůj postih.
Vím,že rozhodování na MS není jednoduché.
Jakákoliv kritika jeho posudku může mít za následek vykázání z prostoru kynologické akce,případně disciplinární řízení."
Takhle je to formulované z jednoho prostého důvodu okud by byla kritika povolena a neměla za následek sankce,rozhodčí by nědělal nic jiného,než se dohadoval se závodníky.Možná i pral
Každý účastník se musí podřídit pokynům rozhodčího a vedoucího zkoušek. Účastník zkoušek musí svého psa předvádět bezzávadným sportovním způsobem,a bez ohledu na výsledek v jednom oddílu, musí svého psa předvést ve všech oddílech příslušného stupně zkoušky. Konec zkoušky je dán vyhlášením výsledků (rozdílením cen) a předáním výkonnostních průkazů psů.
Kdyby tomu bylo jinak,závodníci,kteří by bodově nevyhověli třeba na stopě,odjeli by domů.
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2007 22:57
- Nahlásit
Smečka
Kdyby tomu bylo jinak.závodníci,kteří by bodově nevyhověli třeba na stopě, odjeli by domů.
Taky že tomu tak je a závodníci z vesela odjíždějí.Stává se to na výběrákách i na obyčejných poutácích.Někomu se něco nepovede tak odstoupí a druhej se nahlásí ,jelikož si spočítal počet do kterýho se musí dostat.Je to tak na závodech na výstavách a všude.Dokud nebude v kynologii určitá disciplína a řád nemá cenu aby se o tom normální členové dohadovali.A i kdyby jste o to stáli nikdo si vás ani nevšimne.Tady jde o něco úplně jiného, a kdo do toho trošku vidí tak moc dobře ví o co¨.
To je jako v propozicích na výstavě :Protest může být podán po složení 500kč ale proti rozhodnutí rozhodčho už není odvolání.A proč asi nikde nikdo nepodá protest?Za 1:nebylo by mu vyhověno ,akorát by přišel o peníze .Za 2:Na jiné výstavě a akci už by si nikdy ani neškrtnul.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2007 23:28 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
Erynka
Protest může být podán po složení 500kč ale proti rozhodnutí rozhodčho už není odvolání.A proč asi nikde nikdo nepodá protest?Za 1:nebylo by mu vyhověno ,akorát by přišel o peníze .Za 2:Na jiné výstavě a akci už by si nikdy ani neškrtnul.
Výstav se účastním celkem aktivně,ale nemám pocit,že bych si po podání protestu na další výstavě ani neškrtla.Možná u daného rozhodčího,pokud by si mě zapamatoval,to ano.
Myslím,že situaci výstava - zkouška moc srovnávat nelze.U výstavy je jen na tobě,zda si výsledek necháš do výkonnostní knížky zapsat (nebo do pp).Přes to si myslím,že je nevhodné odjíždět dřív,než je vybrán BOB.Mě osobně to vždycky zajímá a to nejen,týká-li se to mé feny
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2007 23:32
- Nahlásit
Erynka
A ještě - jak chceš odjet od zkoušek,když ti rozhodčí nepředá doklady dřív,než po ukončení akce?
|
Erynka
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2007 12:21
- Nahlásit
Smečka
Vážně mi je nedá?Když ted nesrovnáváme výstavy tak ani zkoušky.Ale na závodeh i výstavě jde normálně bez problémů odejít a vyzvednout si pp.Jinak je také úplně normální ,že si závodnící počkají kolik nastoupí psů a pak se teprve dohlásí.Viděla jsem to jak na výstavách (nějakej katalog nikoho nerozhodil)tak i na závodech,tam se dokonce nahlásili už při poslušnosti když zjistili že někdo vybouchnul.Prostě propozice a řády jsou jen pro obyč.lidi kteří nemají dobrý známí.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2007 13:49
- Nahlásit
Vážně mi je nedá?Erynka
Záleží na rozhodčím.Ale neměl by.
Když ted nesrovnáváme výstavy tak ani zkoušky.
Brala jsem to tak,že zde citovaný zkušebák je postavení hlavně pro zkoušky, i když se zde mluví v podstatě o závodech.
Ale u závodů je rozhodně větší benevolence,co se možnosti odjezdu týče,to jo.
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2007 18:39
- Nahlásit
Nevím, jak je to na výstavách, ale co se týká zkoušek a závodů, tak ty, co jsem viděla nebo se jich zúčastnila já, neexistovalo, že by se někdo přihlásil po nástupu, natož na poslušnosti, a neexistovalo, aby někdo odjel dříve. Jo, že se rozhodčí s účastníkem po zkouškách dohodl, že vyplní nejdříve jeho papíry a pustí ho těsně před závěrem, když už všichni měli odcvičíno a dělaly se jen papíry, to ano, pokud k tomu měl závažné důvody. ale jinak ne. Naopak, i ti, kteří například neuspěli na stopě, museli čekat až do konce akce. Je to prostě tak dané a mělo by to tak být.
Je ale také pravda, že odstupování od závodu nebo zkoušky z jakéhokoliv důvodu, kromě viditelného zranění psa, je téměř nemožné a vždy je nelibě neseno ze strany rozhodčích.
Podle mých zkušeností je téměř všechno, co je míněno i jen dobře, možné také zneužít, takže je velmi těžké vymyslet formulace jak ve zkušebních řádech tak v propozicích závodů tak, aby někdo něco "nevymyslel", co obrátí vaše úmysly, se kterými jste například propozice pro závod tvořili, úplně naruby, že se nestačíte divit a koukat.
Ale to je hlavně na pouťácích. V zásadě by však slušného normálníh člověka nemělo napadnout podvádět a zneužívat situace, což je bohužel pouze utopie. Realita je hodně jiná, alespoň ve většině případů. Slušný člověk bývá v dnešní době často považován za slabocha či ještě hůře hlupáka neřku-li blbce.
Prostě to není jen o psaných regulích a pravidlech, ať se týkají čehokoliv, je to o lidech, kteří je čtou a hledají v nich různý výklad, takový, jaký se zrovna jim hodí.
Ale to jsme už někde jinde. Tímhle vším jsem chtěla říci, že si myslím, že bude velmi těžké prosadit některé změny ve zkušebních řádech, a to právě z uvedených důvodů možné zneužitelnosti dobře míněného vysvětlení či ustanovení.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2007 09:37
- Nahlásit
Majda
prosímtě uklidni se...každá situace má vždycky dvě strany,a "jen na tobě záleží na jakou hru se dáš"
Je to věc osobní odvahy a rozvahy na téma pros a contras. Znám lidi kteří by to neřešili a prostě odstoupili buď natvrdo pro nesouhlas s kvalitou pomocníka, nebo při více alibistickém přístupu pro fingovanou nevolnost své osoby.
Chápu že ty tlaky na místě zjm.u české povahy jsou šílené,ale v tom článku je napsáno úplně vše,celý myšlenkový postup pana Macha...na to mohu říct jen že každý se učíme metodou pokus omyl,a že asi se příště bude rozhodovat jinak...
Samozřejmě přeju tomu maligňáčkovi co nejrychješí úzdravu,tahle sezona je pro něj bohužel passé,ale i tohle je sport....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2007 09:40
- Nahlásit
Majda
a jestli ještě váháš,tak si pečlivě prohlédni Oskarova kousací videa soutěže i tréninky,podívej se JAK ten pes kouše a JAK se s ním figuranti nadřou,aby ho utlačili v ose,a budeš mít poněkud lepší platformu pro dohady na téma těch pros a contras.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2007 09:43
- Nahlásit
Majda
každý si jednou naběhneme,já osobně si naběhla letos hned 3x,s každým psem jednou,dva úrazy a jedna brzda jak svině mi z toho vzešly, protože jsem doslova z blbosti pustila zvířata tam kde neměly z hlediska zdravýho rozumu co dělat,podmínky jsem viděla a přesto mě to nedošlo,
a myslím že jsem vyléčená.
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2007 22:34
- Nahlásit
Sali
Jo to máš pravdu, že si člověk někdy naběhne. Člověk někdy nedomýšlí situace, a někdy ani domyslet nejdou. Anebo řečeno jinak člověk ne vždy dokáže odhadnout, jaké mohou určité situace mít následky. A pokud mají za následek úraz, je to holt blbě.
A k tomu dalšímu, někdy mám pocit, že jak jsem stará, tak jsem hloupá. Anebo jinak, jak říkavala moje babička - každej cikán podle své planety hádá. Každý jsme prostě nějaký a máme jiný směr uvažování. Některé věci by mě nenapadly, ani kdybych hodně přemýšlela, protože je prostě nemám ve zvyku. Hlavně podvody a "vyčůranost" by mě tedy rozhodně nenapadly. Myšleno teď na zkouškách jak výše uvedeno.
A faktem je, že na nespravedlnost a křivdu jsem tedy hodně háklivá. A pak ještě na hloupost.
Takže resumé je, že pan Mach samozřejmě situaci nemůže vrátit, takže Oskárek (a další) měli prostě smůlu na nekvalifikované figuranty. Pokus - omyl - to je hezky řečeno, ale funguje to asi hlavně u PC, nemyslím, že v životě je to taky tak. Hlavně v životě nefunguje "o krok zpět".
Takže nezbývá než přát psovi uzdravení bez následků a panu Machovi zadostiučinění v principielních záležitostech souvisejících s mistrovstvím. Určitě je to moc důležité pro ta mistrovství další, která se budou konat v budoucnu.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 21 Kvě 2007 08:07
- Nahlásit
Takže nezbývá než přát psovi uzdravení bez následků a panu Machovi zadostiučinění v principielních záležitostech souvisejících s mistrovstvím. Určitě je to moc důležité pro ta mistrovství další, která se budou konat v budoucnu.
já bych to upřesnila,co nejrychlejší úzdravu všem psům co si tam naběhli do těch vozembouchů tak,že z toho mají nějakou kliniku,
a všem psovodům, kteří si to nenechají líbit a budou požadovat satisfakci za zjevné porušení ZŘ,
zadostiučinění už jen kvůli těm, kdo budou startovat příště...
na webo p.Macha jsou další videa a další články,jeden z nich pečlivě analyzuje z laického pohledu mechaniku úrazů při IPO obraně a doporučuju ho k přečtení.
|