Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / MS BO 2007
<< . 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Majda
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 14:28
- Nahlásit

No já si myslím, že článek od pana Macha nejsou rozhodně jen emotivní výkřiky, ale docela smutná fakta. Jinak mimo jiné, kdo by nebyl emotivní, když má svého psa rád! Já bych byla asi mnohem emotivnější.
Doufám, že každopádně bude mít toto mistrovství dohru, pokud možno zákaz pořádání takovýchto závodů pro zemi, kde došlo ka takovému mrzačení psů.
To, že ostatní zatím mlčí, nemusí znamenat nic. Možná jsou jen rádi, že jejich psi měli kliku a nebyli "šikovnými" figuranty zraněni.
To, jak jsou figurovány pouťáky, je úplně jiná věc. Přesto by měli být i na pouťákách a na zkouškách figuranti alespoň s II. třídou. A že figurantské zkoušky udělat není jen tak, to je taky pravda, nebo ne?
Faktem a meritem věci ale zůstává, že na žádné akci, natož na akci takovéhoto významu, by neměli figurovat pomocníci, kteří se bojí psů a kteří svojí nešikovností zraní psa. Neříkám, že se to nemůže stát, ale tolik problémů najednou? To tedy určitě není obvyklé. Na videích jsem viděla už hodně nekorektních výkonů od figurantů, ale tohle nebyla jen nekorektnost, to bylo neumění. A rozhodně měl rozhodčí nějak na tyto zranění reagovat a ne dělat jakoby nic. I za cenu pořadatelských problémů. Nakonec bylo to přece mistrovství, a pokud nemají svoje kvalitní figuranty, mohli je zajistit někde jinde. Ale to je pořád dokola.
A ještě k ŽŘ IPO - respektive obecně k ZŘ. To, že se setkáváme na akcích, že co rozhodčí, to jiný názor na některé věci uvedené v ZŘ, krčení ramen, dodatky ze školení, podané ústně, kdy evidentně každý rozhodčí byl "asi" na jiném školení, protože "slyšel" úplně něco jiného anebo, že by na školení nemluvili česky? A pak se psovode podle něčeho řiď! Nakonec je tvoje povinnost znát ZŘ! Ale to jsem už někde jinde

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 14:39
- Nahlásit

Majda
ja osobne vidim problem v tom ze pozadavky na vrcholovyho psa jsou takovy ze pokud se plne nezpolehne na to ze figurant neudela chybu tak nema sanci byt na tom vrcholu. Misto toho aby psi byli nauceny resit jakoukoli situaci a pracovat na jakehokoli figuranta baziruje se na presne praci figuranta. Kdyby pes byl naucenej nechodit do toho o zlom krk (ono je to efektni, ale taky pekne nebezpecny) tak by se mu nic nestalo. nerikam ze prace toho figuranta byla dobra, ale opravdu vidim vetsi problem ve dvou vecech:

1) priprava psa ktery neni naucenej pracovat s figurantem ktery pracuje jinak nez je "normal" a nedokaze se tomu prizpusobit.
2) Kdyz uz ti psi nejsou tohle neuceni proc kdyz zavodnici vidi jakym zpusobem to je figurovany proc neodstoupi nebo nedonuti poradatele zjednat napravu.

PS: neverim ze to bude mit nejakou vyraznejsi dohru. tu by to melo pokud by zavodnici zablokovali zavod hned na miste.

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 14:54
- Nahlásit

Majda
během krátké doby by měla být venku i videa na jiných webech,
tak pak budeš mít CO posuzovat.
Já zatím viděla jen to video Oskara a z toho článku si beru jen FAKTA, ostatní jsou dojmy a ty si udělám radši svoje.
Dle mě figurant dělal zásadní nebezpečnou chybu v tom,že se staral jen o sebe a svou stabilitu a kašlala na psa, "nosil" psa bokem skoro za zády,jak na útěku,tak na tlačení po prohozu z přepadu při doprovodu,a umožnil aby se záď psa zaplétala do jeho nohou.
Ani jednou nedal psovi šanci se po zákusu ustálit zadníma na zemi,a nesrovnal si ho do polohy vhodné k předvedení cviku tlačení psa bokem...má předvést rozhodčímu boční tlačení tak aby bylo hodnotitelné,nikoliv že to všechno splyne do jednoho tahu...dle mého mají být ty cviky pěkně oddělené,rozfázované a předvedené tak,aby rozhodčí měl CO hodnotit...tady se dalo snad jen hodnotit že figurant v tom plápolá jak sakura ve vichřici.

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 15:01
- Nahlásit

Tchor
Netroufám si diskutovat o špičkové kynologii, protože ji nedělám, takže nechci rýpat do něčeho, o čem prakticky téměř nic nevím. A že kynologie na úrovni výběráků je úplně něco jiného než takové to pejskaření pro radost, to je tedy fakt.
Ale jsou to možná právě důvody, proč to člověka jako mě, netáhne výš, protože bych se dostala mezi lidi, z nichž valná část je někde úplně jinde. (Myslím to tak, že mají více psů a přípravu na závodění každý pes psychicky ani fyzicky nezvládne). Tyhle lidi, které mám na mysli, ti mají psa jako prostředek získat slávu a někam se dostat. Ale pan Mach mezi ně, myslím, nepatří.
Možná to na tuhle diskusi vůbec nepatří, to co teď napíšu. Všechno je hlavně o lidech, o mezilidských vztazích, o komunikaci, ohleduplnosti a slušnosti. Není to jen o zkušebních řádech, ale hlavně o lidech, kteří s těmi zkušebáky pracují a na základě nich posuzují. A tam je ta chyba. Cokoli se dostane člověku do ruky, má to posoudit, obodovat, ohodnotit, je to v háji. Každý má jiné oči, každého k tomu ohodnocování motivuje něco jiného.
K tvým dvěma bodům:
myslím, že ve vaší organizaci je počet členů hodně podobný počtu figurantů. To se pak asi dobře cvičí. Ale je to tak málokde. Všichni bojujeme stále s nedostatkem dobrých figurantů. Zdůrazňuji "dobrých". Takže to, co píšeš, je sice hezké, ale je to asi dost daleko od reality obyčejných pejskařů.
A co se týká možnosti odstoupení od závodu? Já nevím, jak by se člověk rozhodl, když už se dostal tam, kam se dostal a nese také váhu zodpovědnosti za reprezentaci. Těžko posoudit, jestli by člově dokázal říci, že na obranu nenastoupí a těžko posoudit dopady toho, kdyby to člověk udělal, jak by se z toho zodpovídal. V tomhle případě chápu i to, co pan Mach do článku napsal, jak uvedla Sali. Ale teď jde spíš o to, že se tahle situace může kdykoliv opakovat, pokud se to nerozmázne a něco se s tím neudělá. A to si myslím, že je merito věci, proč pan Mach článek prezentoval. Nejsou to podle mě jen emotivní výkřiky člověka, kterému zranili jeho čtyřnohého kamaráda, je to prostě upozornění na bezmoc, jaká na tom závodu byla, když figuranty rozhodčí potvrdil přesto, že masili psy.
Je jasný, že každý z nás na to bude mít rozdílný názor, ale nemělo by to utichnout, na to je to dost vážný téma.
Jen tak mezi námi, polemizovat o tom, co by člověk udělal, kdyby v té situaci byl, je jiný, než v té situaci opravdu být a muset se rozhodovat, a taky nést tíhu toho rozhodnutí. Člověk má vždycky po bitvě spoustu nápadů a rad, jak by to mělo být. Ale v reálu to jistě není jednoduché.

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 15:13
- Nahlásit

myslím, že ve vaší organizaci je počet členů hodně podobný počtu figurantů. To se pak asi dobře cvičí. Ale je to tak málokde.
Majda
to už dávno není pravda.....a v tom to taky vůbec není....
...je to v posunu toho sportu za hranice fyziologické únosnosti...

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 15:16
- Nahlásit

Majda
neřeš nohu zamotanou mezi nohy figuranta...řeš krční páteře....řeš biomechanické efekty skoro nebržděného nárazu tlamou psa na hranu rukávu,smrštění a protažení páteře zjm.krční,i bederní v rotaci setrvačností a odstředivou silou...řeš to co to udělá s figurantem,když takovýhle psy chytá a otáčí denně...
řes význam toho efektního kousání pro wellfare těch zvířat po několika letech týhle praxe....a řeš zdraví těch figurantů..
jo lidi sobě,jako vždy..

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 15:17
- Nahlásit

Sali
já to všechno brala o tom lidském přístupu ke psům, kdy i ve vrcholové kynologii je to pro mě pořád zvíře, které mám ráda a nenechám mu ubližovat. Pokud mu přesto někdo ublíží, mám vztek a chci to řešit, aby se to neopakovalo. Nejsou to jen stroje, jsou to pořád naši chlupáči, nebo ne?
A proto mi to nepřipadá jako jen emotivní výkřik. Pořád si myslím, že tři zranění psi při obranách na takovéhle akci je strašně moc a není to normální. S výčtem chyb figuranta se dá jen souhlasit.
O kynologii jako takové, sportu.... bychom museli diskutovat až do rána.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 15:24
- Nahlásit

Majda
Neverim ze to tam nekdo udelal umyslne.

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 15:28
- Nahlásit

Majda
to co říkáš je jen špička ledovce,je to jen moment který je vidět protože přímo křičí.
řešit se to dá jen dvěma způsoby:
žalobami a tvrdým právnickým postihem všech kteří se podíleli na újmě na zdraví zvířete,což asi by byla pro právníky a pojišťovny parádní lahůdka,ale určitě by si organisátoři jiných akcí pak dávali pekelnýho majzla,
nebo prostě rozumem do hrsti, aktivním řešením vznikajících situací v reálném čase,a současně s tím přípravou zvířat i na možné lidské selhání...

Sali
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 15:38
- Nahlásit

Pokud mu přesto někdo ublíží, mám vztek a chci to řešit, aby se to neopakovalo. Nejsou to jen stroje, jsou to pořád naši chlupáči, nebo ne?
těm zvířatům ublížil celý systém,na kterém dnešní IPO běží.
tam není zlý úmysl....jen se všechno sčítalo až se to sečetlo. předimensovanost plus nezodpovědnost plus organizační neschopnost plus já nevímco všechno...

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 15:38
- Nahlásit

Tchor
já jsem taky neřekla, že to někdo udělal úmyslně. Ale to, že se to stalo, je faktem, ať už to bylo neschopností pořadatelů zajistit odpovídající figuranty nebo něčím jiným.
Sali
ano, souhlas, žaloby, postihy, jednání, nenechat se odbýt.
Tu druhou část tvé odpovědi - rozum do hrsti - kde ho vzít - asi tam žádný ze strany pořadatelů a rozhodčího nebyl, aktivní řešení situací... máš na mysli odstoupení ze závodu - dohodu s ostatními závodníky - to je asi v této situaci nereálné. Příprava zvířat na možné lidské selhání? To je hezky napsáno... ale je to utopie.
Běh událostí nás dost často v životě (a to nejen pejskařským) natolik převálcuje, že reálná situace je k pos.... Na možné lidské selhání myslím nemůže být člověk nikdy připraven, protože to není matematika, to se nedá spočítat. Alespoň ne vždy a ne na sto procent. Zbývá jen ten rozum do hrsti. Tak to by se měli ti, kteří mohou něco ovlivnit, sakra zamyslet, aby ten sport nešel přímo do pryč, pokud to půjde takhle dál. A není to jen u psů, kdy se sahá za hranice možností...
Jen to nenechat usnout, alespoň něco by se mělo přece dělat, aby se zamezilo tomu, aby se tohle opakovalo. Pod vahou těchto událostí se možná pohnou ledy a začne se něco dít.
Stále chci raději patřit do světa pohádek, kde vítězí dobro nad zlem než ...
To nic, asi jsem blázen...

Smečka
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 19:31
- Nahlásit

Nesedí mi tato Machova úvaha:
A nyní se podívejme, zda soutěžící nebo také účastník zkoušek, má vůbec právo odstoupit z probíhající akce. Zkušební řád IPO v článku „Účastník zkoušek“ uvádí (cituji): „Účastník zkoušek …musí svého psa předvést ve všech oddílech příslušného stupně zkoušky.“ To znamená, že ani v případě, že se psovod obává o zdraví svého psa např. v důsledku čerstvého chemického postřiku terénu na stopy či v případě špatné a nebezpečné práce figurantů, ZŘ neumožňuje účastníkovi zkoušek nebo soutěžícímu odstoupit z vlastního rozhodnutí z účasti na akci, aniž by riskoval postih pro nesportovní chování. Nepřipadá Vám to celé absurdní?
Cítím z toho trošku alibismus.

Erynka
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 19:59
- Nahlásit

Musím říct že chyba u figuranta byla na 100% a je mi psů opravdu líto.Taky ale musím souhlasit s tím že IPO už přestává být sport o živých psech ale spíš je to sport elektronických psů.Nechápu proč si lidi na IPO nepořizují elektro.hračky.Já sama teda taky cvičím ale podle národáku a mám raději přirozený pohyb psa.Uvidíme co se z toho vyvrbí a přeji brzké uzdravení.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 20:33
- Nahlásit

Erynka
na 100% chyba figuranta? Kazdem state se figuruje jinak. ja osobne chybu vidim v tom ze psi jsou pripravovany jen na spiskovy figuranty a to jeste jen v jednom stylu pak kdyz narazej na figuranta ktery ma jinou praci nedokazou to vyresit.

chyba je v tom ze psi nejsou nauceny na sebe davat pozor a jsou tlaceny do vykonu na hranici fyziologickych moznosti. tohle je jen vrchol ledovce.

Erynka
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 21:04
- Nahlásit

Tchor
No na jednu stranu máš pravdu ale zku.. takhle několik psů se určitě nedá očekávat od kvalitního figuranta i kdyby byl zvyklej figurovat jiným stylem.Když prostě figuruje na IPO tak musí očekávat jistej styl zákusů.Jinak stím výkonem na hranici s tebou souhlasím

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 21:17
- Nahlásit

Tchor
No promiň, ale mistrovství světa je snad špičkový závod a tak by tam měli být nejen špičkoví psi, špičkoví psovodi, ale taky špičkoví figuranti a hlavně špičkoví rozhodčí, kteří umějí poučit figuranty, jak mají figurovat a pokud se to nedaří, tak je mají na to upozornit a přerušit závod. Právě proto se snad o akce vrcholového charakteru ucházejí země a organizace, které se na to připravují organizačně, atd...
Já vím, že ty děláš pejskařinu spíš do praxe, do služby, tedy aspoň podle toho, co jsem o tobě četla a co máte na stránce, jsem si to doteď myslela, a tam se nejde za hranice možnosti psů nikdy? Vždyť tam se nedělají zákroky pro všechny psy na soutěžích stejně, protože je to právě "praxe", a na to je možné psy připravit?
Vždycky se může stát, nechtěně, bez zlého úmyslu, že se něco přihodí, nějaký pes se zraní. Ale tady v debatě k mistrovství je snad teď něco jiného meritem věci. Tedy pokud to správně chápu, došlo nekvalitní (nebo jak to říci) a nebezpečnou prací figurantů ke zranění několika psů na vrcholové akci, což je podle mě každopádně trestuhodné. Pomiňme teď čí pes a jak se zranil, ale principielně je to prostě špatně. Tak tedy přestaňme soutěžit, přestaňme závodit, protože jde o zdraví našich psů! Jen proto, že tohle bylo naprosto nekorektní? Ach jo.
A k těm fyziologickým možnostem psů. Co takhle nároďák a jeho dvoumetrová kladina? Ta je rozhodně hodně bezpečná. Psovi nesmíš pomoci, když propadne, nesmíš na něj sahat. Na dvojce jde jedním směrem a psovod podle kladiny. A na trojce jde sám tam a zpět. Já považuju dvoumetrovou kladinu se žebříkem za velmi nebezpečnou. Ale to bychom mohli diskutovat o spoustě dalších věcí, které jsou podle mě taky špičkou ledovce.
Vraťme se na začátek. O co šlo? Na mistrovství světa došlo k několika zraněním psů při obraně. Asi byli hodně nešikovní, že.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 21:38
- Nahlásit

Majda
podivej se nekdy na videa z ruznych statu ve francii je IPO vpodste naprosto okrajovy kynologicky sport nejaky MS malinaku je tam v podste vubec nezajima. At se nam to libi nebo ne uroven figurantu proste neni vsude stejna a budme radi ze u nas je vetsinou docela slusna.

K tem fyziologickym moznostem: stret rychleho psa na kontrolaku je v nejakejch 50km/h (40km/h pes, 10km/h figurant) pri vaze psa 30kg jsou ty sily takovy ze to musi na pateri a jinejch organech zanechat nasledky. Zebrik je proti tomu naprosto bezpecnej neb nejhorsi co se muze stat je ze psa proste sundas s tim ze budes mit nulu osobne jsem jeste nevidel uraz na zebriku. ale psa v bezvedomi po kontrolaku, poraneny krcni patere a pod jsem uz videl vickrat.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 21:48
- Nahlásit

ja tim neomlouvam praci figurantu ta byla podle videa pomerne spatna, ale poukazuju na to ze se prace na IPO dostava do stadia kdy kdyz pes nema proti sobe figuranta ktery neudela chybu tak se je schopnej zmrzacit. podle mne je tohle cely posunuty nekam spatne, psy by meli byt nauceny si kontrolovat do posledni chvile situaci, ale pri tom jsou uplne nesmyslny ty efektni dlouhy rychly naskoky absolutne bez brzdeni, ktery jsou dneska tak ceneny. pes by si mel celou dobu boje hlidat nohy aby si je nestrcil nekam kde by se mohli poranit a byt schopny reagovat na ruzne pohyby figuranta, ale kde se to ma naucit kdyz pohyby jsou u vsech v treninku skoro stejny a z jinejma se vubec nepocita.

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 21:56
- Nahlásit

Tchor
Dobře, co se týká těchto zkušeností, nemám tolik zkušeností, abych tě svými argumenty přetrumfla, a ani nemám důvody. To, jestli je IPO tak nebezpečný, jak píšeš ty a Sali, to je pro jinou diskusi a asi u jiného stolu s jinými lidmi, protože my - ani ty a ani já, v tom nemůžeme vůbec nic udělat, aby se řády změnily.
Diskuse o tom, jestli odstoupit nebo neodstoupit, když figuruje nebezpečný pitomec, to je také k ničemu, protože to vůbec není jednoduché, pokud nejsi zrovna na pouťáku, kde skoro o nic nejde.
Počátek diskuse byl o tom, že se na vrcholové akci typu mistrovství světa staly takové věci, jako se staly teď o víkendu. A to, že je ve Francii IPO v podstatě okrajový kynologický sport, to je tedy bomba.
Celá diskuse všech lidí, kterým záleží na zdraví jejich psů a na sportu, který je baví, ať už je to IPO, NZŘ, TART nebo co, by měla vyústit k nějakému kroku, který by inicioval alespoň změnu v současných pravidlech a řádech, aby byla v zásadních věcech jasná pravidla. Při každém sportu dochází ke zraněním, i lidé sahají ve všech vrcholových sportech na dno svých možností a možná ještě dál. Když člověk rozhoduje sám o sobě, zda do některých věcí půjde, je to jen jeho věc. Ale proč by zvířata měla trpět proto, že je někdo neschopný zorganizovat soutěž pořádně a zajistit kvalitní pomocníky. Kdyby se zranil náhodou jeden pes, bylo by to pochopitelné, protože to se může stát. Nakonec maliny jsou rychlé a razantní. Ale na práci figuranta na videu na stránce pana Macha i laik pozná, že to, co předvedl, není normální a rozhodně se divím, jako jiní, že nedostal od některého majitele psa přes hubu.
V zásadě je ale dobře, že se diskutuje, protože to aspoň vzbudí spící šípkové růženky - funkcionáře našich kynologických orgánů, kteří by se měli také k tématu nějak oficiálně vyjádřit. Já prostě tuhle situaci cítím tak, že pan Mach se snaží svým jednáním vyvolat adekvátní reakce, aby se věci hnuly a snad změnily k lepšímu, nebo aby se tím sakra alespoň někdo odpovědný zabýval. Nebo si fakt všichni myslíte, že to jsou jen emotivní výkřiky. Sakra kdyby na tom stole ležel váš pes, tak by vás to nechalo v klidu? Mě to tedy v klidu nenechává. A to, jestli je IPO nebezpečný nebo není, to s tím tedy sakra souvisí. Takže vlastně máme všichni stejný názor, že?

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 21:59
- Nahlásit

Tchor
sorry, jsem pomalá, nepíšu tak rychle.

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 22:07
- Nahlásit

Majda
Ono je to opravdu na jinou dizkuzi. me osobne to cele jeste vic utvrdilo v tom ze IPO v te podobe co je ted opravdu cvicit nebudu.

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 22:18
- Nahlásit

Tchor
OK, myslím, že v zásadě se naše názory až tak nerozcházejí. Jak už jsem psala někde na začátku, všechno je to o komunikaci a o lidech. Kdyby byli lidi schopný se domluvit, bylo by míň problémů. Ale na to musí člověk zestárnout a zmoudřet. A do toho máme asi ještě daleko.
No hlavně aby se zranění psi co nejdříve uzdravili jak na těle, tak na duši, i když, upřímně řečeno, jsem přesvědčena, že jim na duši zůstane šrám, a to pořádnej.
Dobrou

Tchor
Člen
# Zasláno: 17 Kvě 2007 22:25
- Nahlásit

Snad to zanecha minimalni nasledky podle popisu by se z toho mohl oktavius dostat docela dobre drzim mu palce je to hodne dobrej pes.

slony
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2007 07:52
- Nahlásit

Smečka
Cítím z toho trošku alibismus
Mylim sa ak si myslim ze len maloktory psovod odstupi z MS pripadne s rizikom postihu ked vidi zleho figuranta a skor si vacsina z nich povie - ten moj chlpac to predsa zvladne a ked uz som sa sem dostal ... ?

Tchor
ja osobne chybu vidim v tom ze psi jsou pripravovany jen na spiskovy figuranty a to jeste jen v jednom stylu pak kdyz narazej na figuranta ktery ma jinou praci nedokazou to vyresit.
chyba je v tom ze psi nejsou nauceny na sebe davat pozor a jsou tlaceny do vykonu na hranici fyziologickych moznosti. tohle je jen vrchol ledovce.

celkovo vzato mas pravdu ... len mi to v suvislosti s danym konkretnym figurantom na danom konkretnom MS pripada ako keby na Olympiadu nechali natrenovat skokanov o zrdi na hi-tech kozmickych materialoch a potom im strcili do ruky bambusove hulky ...

viky
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2007 08:21
- Nahlásit

http://www.octaviusmalidaj.cz/video_ze_soutezi/MSB O_kolize.wmv

Majda
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2007 08:46
- Nahlásit

Taky jsem viděla to nové video. Jen to potvrzuje to, co jsme tu probírali včera. Figuranti na MS byli špatní a organizátor by měl nést následky. Také rozhodčí měl v této věci něco dělat.
Doufám, že poškození závodníci, kteří měli zraněné psy, nenechají věc jen tak, a budou požadovat minimálně alespoň finanční náhradu za léčení psů.
Zkrátka nemělo by to projít bez povšimnutí. Pokud se to zamete pod koberec, bude to velmi, velmi špatně. A to i pro další potencionální závodníky na dalších soutěžích.
Souhlasím se Slony, že žádný alibismus v článku pana Macha není. Je to jen taková vnitřní úvaha, co se v něm před nástupem na obranu dělo, a pro normálního člověka naprosto pochopitelná. Ono se to povídá, když člověk v té situaci není. A po pravdě řečeno, dostat se na mistrovství, to už člověka stojí mnoho úsilí a práce, o penězích nehovoře.
To, že u nás jsou figuranti na dobré úrovni není argumentem, že tam byli špatní. Na špičkové akci mají být špičkoví pomocníci. A rozhodně svůj díl zodpovědnosti za to, že závod nebyl zastaven, nese i rozhodčí na obraně a měl by nést důsledky svého chování. Hodně dlouho by si neměl "zapískat".
Teď jde hlavně o to, aby se vše dotáhlo a nenechalo usnout.

viky
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2007 08:51
- Nahlásit

Majda
A rozhodně svůj díl zodpovědnosti za to, že závod nebyl zastaven, nese i rozhodčí

Ja si myslim, ze to bylo predevsim selhani rozhodciho na cele care. Nemel takove figuranty vubec potvrdit!

Smečka
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2007 12:27
- Nahlásit

Souhlasím se Slony, že žádný alibismus v článku pana Macha není.Majda
Já ho tam prostě citím.Ne pro veřejnost,ale sám před sebou se Mach omlouvá.Možná se pletu..
To že dovádí do absurdity zkušebák Ipa,to na mě nepůsobí nejlépe.Jinak nijak neodsuzuju,že M.vinu hledá hlavně v přístupu rozhodčího a práci figuranta.

Tahle věta: „Účastník zkoušek …musí svého psa předvést ve všech oddílech příslušného stupně zkoušky.“ je v řádu rozhodně zakotvena ze zcela jiných důvodů,než Mach uvádí.

Smečka
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2007 12:28
- Nahlásit

...nebo lépe řečeno pro jiné situace.

Sali
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2007 12:45
- Nahlásit

Smečka
obávám se že máš pravdu....

<< . 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání