Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Tvrdá výchova?
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
Eimy
Člen
# Zasláno: 1 Kvě 2005 22:45
- Nahlásit

dneska jsme jako vždycky byly s pejskovou trochu něco pocvičit na výběh a došel tam pán s anglickým kokrem, očividně mladej pes. Bylo vidět, že ho cvičení baví, ale zarazilo mě chování majitele vuči psovi, obzvlášť když jde o překážky, který jsou v podstatě něco jako agility a psa to má bavit. U slalomu, když ten pes udělal chybu, tak ho chytnul za kuži na krku a odnesl ho zpátky na začátek. Potom když mu pes skočil na stul a slezl z něj po chvilce dolů a šel se schovat pod něj do stínu, tak ho tahnul od tam za ucho. Nebylo vidět, že by to psovi nějak extra vadilo, ale mě se takový zacházení nezamlouvalo.
Přítel tam byl se mnou a zase říkal, že na kokry se takhle musí, že znal jednoho, co byl vychovávanej jak moje feňule a byl neuvěřitelně rozmazlenej.
Chtěla bych se vás zeptat na názor. Většinou jsem se u nácviku překážek agi setkala v různých článkách a tak s tím, že na chyby se pes sice upozornit má, ale jen slovně, spíš "pobaveně" a ne ho za to trestat nějak víc. Já jsem takhle učila psici slalom a musím říct, že na ní je vidět, že se u probíhání baví, i když ještě dělá chyby, tak stačí, když se zastavím, pobaveně jí řeknu "ne ne ne" a ona se hned opraví a běží dál...
Takže co si o tomhle myslíte?

Terri
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2005 09:08
- Nahlásit

To co Ty Eimy, ten chlap bude pořádný zakomplexovanec.

Eimy
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2005 15:41
- Nahlásit

Terri
No, já hlavně vim, že kdybych takhle začla zacházet se svojí psicí, tak z ní mám hromádku nervu a bude všechno dělat se staženým ocasem...
Nepopírám, že občas když mám blbej den mi nerupnou nervy, ale snažím se včas uklidnit a přestat cvičit, protože bych tím nadelala mnohem víc škody než užitku, i když nepopírám, že někdy mám taky chuť ji pořádně vytahat, ale prostě to neudělám, protože chci, aby to cvičení byla zábava pro nás pro obě a mě stejně nebaví cvičit, když vidím, že to nebaví ji,..

Anonymní
# Zasláno: 2 Kvě 2005 15:46
- Nahlásit

Tohle zacházení není normální.....a ještě víc mě naštve někdo, kdo tvrdí,že takhle se s kokrama má zacházet, že jsou pak rozmazlení. No mě chytá rapl. Já kokra měla a poslouchal aniž bych ho tahala za uši

Terri
Člen
# Zasláno: 2 Kvě 2005 17:46
- Nahlásit

Takový prostředek trestu - vůbec nechápu, jak to může běžně použít a už vůbec zrovna u agility!!
Jak říkám - pán zřejmě potřebuje, aby ho někdo poslouchal a navíc ten někdo musí být hodně slabý aby si to na něm mohl dokázat...
Co a kdy to něco udělá s kokrem...asi další tříska do "standardu" paličatých a zlých kokříků

Anonymní
# Zasláno: 2 Kvě 2005 17:55
- Nahlásit

Já bych řekla, že vytahat za uši by potřeboval především pan majitel a potom by nám třeba pověděl, že je to ohromná zábava

Alča
# Zasláno: 2 Kvě 2005 18:41
- Nahlásit

Ahoj Eimy,
"Na kokry se takhle musí."
Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že to není pravda. Mám doma jednoho kokřího puberťáka, taky jsem s ním měla nějakou dobu problémy (agresivita při krmení). Snažila jsem se ho korigovat a za vrčení a chňapání ho trestat.Teď už vím, že to byla ta největší pitomost, jakou jsem mohla udělat. Agrese byla čím dál horší a tak jsme navštívili odborníka. Ten si ho tak trochu otestoval a v závěru jsem se dozvěděla, že celou dobu vrčel jen ze strachu, protože už automaticky očekával trest. Na každé vrčení jsem se tedy tvářila velice pobaveně a přátelsky a ejhle, za pád dní bylo po problému!
Teď hrozně lituju toho, že musel můj nejlepší kamadád díky mě prožít takové trauma. Už vím, že na něj musím přátelsky a s mírem, trestám jen ve vyjímečných případech, ještě má z trestů trochu strach. A je to hodný rodiný pes a nepotřebuje tahat za uši

Anonymní
# Zasláno: 2 Kvě 2005 19:40
- Nahlásit

Při agiliti s timto zacházaním taky nesouhlasím, ale pár kokrů znám a dokážou to být pěkný mrchy, kort bez výcviku...

vrana
# Zasláno: 8 Kvě 2005 12:06
- Nahlásit

ako na ktoreho psa,neda sa na kazdeho tutuli-mutuli a zalezi aj od pevnosti nervov daneho psa, od jeho charakteru.
zakomplexovany je ten, ktory nevie prijat iny styl cvicenia,
-ak nevies preco to ten clovek robil, tak radsej nekritizuj! aj s tvrdšim výcvikom moze pes robit s radostou.
-asamozrejme rozmaznany je ten pes, ktoremu jeho pan, nevymädzi, co moze a co nie- v zdravej miere- jednoducho sa sprava ako jeho pan.
- aj fena v prirode potresce stena za nieco,co sa jej nepaci. psy nie su z porcelanu, nieco vydrzia a musia vydrzat(v roznej miere)- pokial to nehranici s tyranim(ci fyzickym, alebo psychickym), je to zdrave pre ich vyvoj- myslim vychova(to neznamena bezhlave trestanie-prirodzený a vhodný trest)
to ze psa potrestam , neznamena, ze si chcem nieco dokazat a chlapik,ked tahal psa z tiena, mu asi (myslim si) chcel ukazat, ze budeme koncit vtedy kedy chce panicek a nie kedy psicek.
- polovicka z vas sa tu tvari ze je svata, ze je hriech dat psovi po zadku. tak to niekedy aj vyzera. vsimajte si svojich milackov s nadhladom!!
prajem prijemny den

Eimy
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2005 12:25
- Nahlásit

vrana
Budu reagovat jen na jednu věc...
ked tahal psa z tiena, mu asi (myslim si) chcel ukazat, ze budeme koncit vtedy kedy chce panicek a nie kedy psicek.
Chápu, že mi do toho v podstatě nic není, ale pokud je venku takový počasí, že se dá hodně těžko dýchat, tak přece psa nebudu přetěžovat... Pokud vidm, že pes má toho cvičení v takovým počasí plný zuby, tak toho prostě nechám, protože to nemá cenu. Navíc v takovým počasí, jaký bylo cvičit se psem úplně naplno, ještě k tomu fakt v tom největším pařáku a nemít pro psa ani vodu, to mi fakt moc normální nepřijde
Stí pánem tam byly ještě dvě děcka a jeho komunikace s něma nebyla o moc odlišná, od komunikace s tím psem...

vrana
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2005 21:58
- Nahlásit

no vidis, a to som ja zase nevedela.. len ma trochu poburilo, to zdanie, ze najvacsi trest pre kazdeho psa ma byt capnutie novinami

Eimy
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2005 22:09
- Nahlásit

vrana
Ono záleží za co ten trest je... Ale to je zbytečný rozebírat. Každej se na to kouká jinak, hlavně že jsou pejsani spokojení...

vrana
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2005 22:17
- Nahlásit

tak to ta moja by bola najspokojnejsia,keby som ju oblozila celu slaninkou,pareckami, maskom...

Nikita
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 00:03
- Nahlásit

Eimy
ale pokud je venku takový počasí, že se dá hodně těžko dýchat, tak přece psa nebudu přetěžovat... Pokud vidm, že pes má toho cvičení v takovým počasí plný zuby, tak toho prostě nechám, protože to nemá cenu. Navíc v takovým počasí, jaký bylo cvičit se psem úplně naplno, ještě k tomu fakt v tom největším pařáku

Těžko soudit něco, co člověk neviděl na vlastní oči. Ono i ve vedru či zimě musí pes pracovat. Když Ti akce (závody, zkoušky apod.) padne zrovna na den, kdy nastanou trochu extrémnější podmínky, tak prostě potřebzuješ, aby pes fungoval. A ne zalezl s tím, že "dneska teda dělat nebudu, když je takové počasí".....
Jasně, v tréninku si psa nezničím a neotrávím, když zrovna udeří vedra. Ale je občas dobré mu vysvětlit, že se bude pracovat i tehdym když se jemu dvakrát nechce.....

Blesoun
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 00:18
- Nahlásit

Vše záleží na úhlu pohledu, ale podle mne je Agility hra psovoda se psem, takže sem žádné donucování nepatří! Jde samozřejmě o filosofii agiliťáků, jinak ,byť to oni neradi slyší, je možné psa donutit, aby "skákal a kličkoval" přesně a radostně, ale o tom agility nejsou, a to je dobře...
Otázka na závěr: Za co chcete psa TRESTAT? Za to, že jste ho VY něco špatně naučili?! Samozřejmě, chceme-li, aby náš pes nebyl nám ani okolí jen na obtíž, je nutné ho občas k něčemu nutit, ale s rozmyslem a jen v nejnutnější míře a pro psa pochopitelnými prostředky (ještě malá poznámečka - mezi něž patří i přenesení za kůží)
a úplně nakonec - jestli se vám zdá, že jsem se do toho zamotal, tak máte pravdu
ať vám to štěká

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 08:05
- Nahlásit

Nikita
No, on tam byl fakt "problém" v tom, že ten pes mu vyskočil na stůl, sedl si tam a von stál a kecal s těma děckama a psa nechal sedět na slunku... Tak pes po chvilce skočil dolu pod ten stůl do stínu, tak tomu psovi řekl, at tam skočí znova (po tomhle už podl mě mohl dát psovi volno, když to splnil), zase se začal bavit s těma děckama a pes po chvilce zase skočil dolů se schovat do stínu a pak už nechtěl vylézt...
Já chápu, že ten pes musí umět pracovat vždycky, ale podle mě se toho dá docílit i bez zbytečnýho nátlaku. Já osobně bych fakt měla strach, že bych tomu psovi to cvičení v takovým počasí znechutila už úplně...

Blesoun

pro psa pochopitelnými prostředky (ještě malá poznámečka - mezi něž patří i přenesení za kůží)

To já vim, že k tomu přenesení za kůži patří, občas to praktikuju u psice, když dělá "hluchýho psa" při přivolání, i když teď už se to stává minimálně... Ale při cvičení agility se mi to moc nelíbíí... Při agi by se měl posilovat vztah mezi pánem a psem ne? Jenže mám pocit, že zbytečným trestáním se toho posílení asi nedosáhne....

Nikita
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 09:18
- Nahlásit

Eimy
pes po chvilce zase skočil dolů se schovat do stínu a pak už nechtěl vylézt...
A píšeš, že po chvilce, tedy soudím, že to nebyla hodina. I ve sportovní kynologii (IPO apod.) pes musí vydržet odložení, ačkoliv svítí sluníčko. Prostě bude ležet tam, kde ho psovod odloží a hotovo. Tohle by mě taky naštvalo, abych psa odložila a on sám usoudil, že stačí.....

vrana
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 09:29
- Nahlásit

Já chápu, že ten pes musí umět pracovat vždycky, ale podle mě se toho dá docílit i bez zbytečnýho nátlaku. Já osobně bych fakt měla strach, že bych tomu psovi to cvičení v takovým počasí znechutila už úplně...

no to v podstate trenuje uz ten , kto chce chodit po sutaziach a potrebuje treningy naozaj za najroznejsich situacii

-U slalomu, když ten pes udělal chybu, tak ho chytnul za kuži na krku a odnesl ho zpátky na začátek.

- opakujem na kazdeho psa treba inak, takisto na kazdeho kokra inak a mozno nezdielal vasu filozofiu o netrestani psa.
-nie je pravda,ze vztah so psom nemoze byt idealny aj ked ho trestam..!! MOZE.ak pes citi ze jeto spravodlive.
punkt

vrana
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 09:33
- Nahlásit

Nikita
suhlasim, to niejepostoj pana.

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 11:08
- Nahlásit

Nikita
Problém je v tom, že on mu řekl jen ať tam vyskočí, ale aby tam zůstal už ne e... Mě taky vytočí, když psici odložím, du pryč a ona za mnou třeba když sem od ní 30 m vystartuje a letí za mnou... Jenže to fakt dostane povel "zůstaň"... Nevim no, na tom psovi bylo hlavně vidět, že by si hrozně rád hrál a měl hold smůlu.Ale asi se to fakt liší pes od psa, já kdybych psici napřed nenechala trochu vylítat, tak se pak bude soustředit od dost hůř, než když už je jakž takž unavená... A co tak sleduju, je to tak u většiny mladých psů, který znám...

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 11:11
- Nahlásit

vrana
Bohužel mi přijde, že to jeho chování se neshoduje s fylozofií cvičení agility... A nevím, jestli je to tak i u kokrů, ale chodí tam taky paní s velšpringršpanělama a slalom je neučí, protože mají na zkouškách cvik průchod tyčovinou (myslim, že se to tak jmenuje), tak aby jí pak nedělaly ty feny slalom. Takže pokud pro toho kokra mělo být hlavním vyžitím agi, tak mi ten přistup fakt moc vhodnej nepřišel, ale je fakt, že ještě nemám tolik zkušeností...

Nikita
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 11:34
- Nahlásit

Eimy
chování se neshoduje s fylozofií cvičení agility

Ono všechny přírůčky také hlásají, že na stopě neexistuje na psa šáhnout. Praxe je jiná, a to i u velmi úspěšných stopařů.....

Víš, ten Tvůj postoj mi přijde takový trochu "jemerycký". Hlavně dítě neuhodit, aby nebyla křehká dušička poškozena. Pak jim to střílí ve školách.....
Ale to je na jinou diskuzi.

on mu řekl jen ať tam vyskočí, ale aby tam zůstal už ne
No tak pozor - a že má potom volno mu řekl? Asi ne, viď? Tak tam má čekat do dalšího povelu.
Na dlouhodobém odložení na NZŘ máš povolené povely "lehni, zůstaň", ale na IPO už se to bere jako povely dva, takže dáváš jenom "lehni". A pro psa to není rpoblém - prostě má "lehni" a dokud není další povel, tak tam leží.
Pes nerozumí významu slov.

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 11:39
- Nahlásit

Nikita
No, neříkám, že sem psici nikdy nepotrestala (však sme to tady taky psala), ale u agi ne e.. Tam držím nervy na uzdě, i když mě psice točí sebe víc, protože jsou prostě cviky, který udělat musí, ale u agi chci, aby to dělala, protože ji to baví, ne protože musí...
Mně jde o to, že když už na tom psovi viděl, že toho má dost a chce se zchladit, tak po tom druhým povelu, kdy ten pes nahoru vyskočil bych já osobně už volno dala...

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 11:43
- Nahlásit

Nikita
Jinak mě tak napadlo.. s kokrem se dá dělat IPO?

nefer
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 11:49 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit

Jestli mohu zasáhnout ze třetího úhlu pohledu...

Nikita s Vranou mají bezpochyby pravdu, ale to co říká Eimy také není od věci. Trošku to tady totiž zavání nedorozuměním, čemuž se nedivím. Nikdo z nás u toho nebyl.

Já agility cvičím a taktéž už jsem pozorovala holčinu s borderkou, která po každé chybě psa odtáhla za ucho po zemi na začátek, tam s ní tak nějak "mrskla" a jelo se znova. Nelíbilo se mi to a měla jsem z toho hodně špatný pocit. Ale nějak mě nenapadají ta správná slova, aby bylo skutečně jasné, že tohle jednání je špatné. Borderka poslouchala, zdálo se že i s radostí, ale chyběl mi tam temperament a ten je při agi hodně důležitý. Prostě to odcvičila jak robot.
Když u svého psa budu porovnávat poslušnost s agility: u poslušnosti neváhám použít tvrdší korekci je-li potřeba, u agilty ne. Tam čubina udělá chybu a místo toho abych ji odchytla a trestala ji prostě navedu znovu stejně jako všichni ostatní a na tom psovi je to prostě poznat, jeho práce vypadá mnohem lépe.

a stejně jak píše Eimy, pokud vidím, že už má čubina dost a nesoustředí se, dodělám jen nejbližší překážku a je konec. dle mě je lepší skončit dřív než pomalu ale jistě ten temperament zabíjet a udělat z agility další cviky poslušnosti

Eimy
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 12:21
- Nahlásit

nefer
Přesně takhle jsem to myslela, i když sem to asi napsala nepřesně

Nikita
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 12:33
- Nahlásit

Eimy
Ne, s kokrem se IPO necvičí. Byl to jen příklad použití povelu. Doufám, že ostatní pochopili.....
A v KAŽDÉM výcviku pokud chceš dostat se někam jenom trochu výš, tak tam ten "mus" přijít musí. Je to jen otázka míry.

nefer
u poslušnosti neváhám použít tvrdší korekci je-li potřeba, u agilty ne
Znamená to tedy, že poslušnost Tvého psa nebaví???
Neznamená, viď? Jen ji potřebuješ víc než rekreační hopsání přes překážky. To je právě ta otázka priorit a míry.

nefer
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 12:46
- Nahlásit

Nikito, to se vážně špatně vysvětluje. U poslušnosti nepotřebuješ takový ten temperament jako u agility. Určitě je to jako všechno ostatní otázka priorit. Ale konkrétně třeba naše instruktorka má prioritu agility s velmi slušnými výsledky a svého psa za ucho netahá, když to takhle zjednodušším.
Má teď hrozné šídlo, které by třeba ten pán "řezal a řezal", já bych na něj asi také neměla nervy, ale ona si moc dobře uvědomuje, že bez těhle trestů jí bude příprava na závody trvat dvakrát tolik času, ale zato pak bude perfektní a se vším všudy.
Já nevím jak to vysvětlit - určitě se to dá přirovnat k obranám. Taky poznáš který pes kouše, protože to pán chce a který kouše protože to chce sám a jen čeká na pánovo svolení

vrana
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2005 18:10
- Nahlásit

Ono samozrejme su stopy a agility v pristupe zda sa podobne. Ani v jednom nebudem mlatit psa, pretoze sa mi to jednoducho nevyplati.Ked idem na stopu, mam ju naslapanu a pesovi sa zrazu nechce, alebo je prilis horko,ci su tam vrany, jednoducho ho donutim dojst az po koniec stopy, alebo minimalne po predmet-ukoncim svoju pracu. Aj ostnac sa pouziva na stope- s rozumom. Viem , ze keby mi pes stratil motivaciu a chut na stopu, tak by sme sice dosli do konca,ale len preto , ze ja to chcem a pes by stratil srdce pre stopovanie-a to je to najhorsie co sa moze stat.
Takze si myslim,ze vhodny trest este nikomu nikdy neublizil-ani na stopach, agility, ci obrane. Nemusim na psa,,zdvihnut ruku,, ale poriadok musi byt. zalezi aky si ho viem spravit.
To maš tak: mas psov, ktorych mozes doslova trieskat o stenu, skakat po nich a este vselijake ine zloby s nimi robit a nimi to ani nehne, pribehnu s vrtiacim chvostom ku tebe akoby sa nic nestalo a ficia dalej- tomu sa vravia pevne nervi- kazdy pes ich ma ine. Tomu je jedno ci ho zmlatis , alebo nie.(tym nechcem povedat, ze mam takych psov a bijem ich kazdy den-to nie)

hm, v podstate som napisala to co nefer v poslednom odseku..pokud vidím, že už má čubina dost a..
banan)

Terri
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2005 08:59
- Nahlásit

Tomu je jedno ci ho zmlatis , alebo nie
Možná je to psovi jedno, když myslíte, ale Vám (teď nemyslím Vás vrana, ale kohokoliv - člověka) by to nemělo být jedno!!

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání