| Autor |
Zpráva |
kombajn
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 11:33
- Nahlásit
ko4ka
Viď ? Mám to odskoušený ! Akorát bacha ať si nezase...š boty !!
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 11:35
- Nahlásit
kombajn
to neva, já nejsem tak citlivá a zas*aný boty mi nevadí
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 12:53
- Nahlásit
ko4ka
V zimě se stopy prý dají taky dělat, ale musíš dávát pozor, aby se pes nenaučil stopovat očima. Já zatím ještě v zimě nestopovala, protože loni na podzim jsme byli úplně v začátcích a bála jsem se právě, že pes bude hledat šlápoty očima a odnaučí se používat nos. Letos to plánuju zkoušet.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 13:08
- Nahlásit
venda
na ziadnom kandelabry sa ti neobesi. dnes este janci z toho ze odchadzas, pripadne sa tesi na novu zabavu. pokial zacinas tak robis cerstve stopy a tam nemas inu moznost ako mat psa blizko, niekde uviazaneho. preto ti hovorim neries. naopak, tvoj odchod ju motivuje.
co postroj alebo stopovacka je tiez sekundarne, psa nespomalis nastrojom ale spravnou metodikou a je to skor o tom, co viac vyhovuje psovodovi. ritual ano, ale ver ze je uplne jedno ci ritualizujes postroj alebo obojok.
mně nevadí, že šla vedle, včera dokonce kličkovala ze strany na stranu, ale pořád správným směrem, ovšem jak jí mám zpomalit to teda nevim
daleko vacsou chybou je, ak psovi umoznis na stope kluckovat, odbacat zo stopy ci nebodaj sa vracat , kruzit a podobne (revirovanie) ako to ze sa ponahla ... spomalia ju narocnejsie tereny, starsie stopy pripadne sa da pomalsej praci i naucit metodicky. ale ak sa ti nauci "cuch serm cuch tam " tak to budes odburavat tazsie
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 13:47
- Nahlásit
slony
a co ty stopy ve sněhu? máš nějaké rady a doporučení? Mám je dělat v ušlapaném nebo neušlapaném terénu?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 14:18
- Nahlásit
venda
já myslí, že lidi co mají trojkový zkoušky znáš, jen to o nich nevíš. Většinou je najdeš na cvičáku, stačí se jen zeptat a zapříst hovor. Pokud se chceš něco nového naučit, tak přečíst si knížku je sice prima, ale i tak to můžeš špatně pochopit. daleko lepší je se někoho zeptat tváří v tvář ať ti to ukáže, vysvětlí... Víš lidé co už nějaké ty zkoušky mají za tebou nebudou běhat a vnucovat ti svoje zkušenosti, ale pokud se jich zeptáš v 99% ti pomohou
Jo jinak já osobně bych na Petříně taky stopy nedělala 1. musíš být v klidu ty, 2. musí být v klidu pes ale toho, promiň, v městském parku, kde může každou chvíli odněkud někdo vyběhnout, prostě nedosáhněš. Věř taky bydlím v Praze a vím o čem mluvím. Kynologie holt a stopy hlavně je velice časově náročný koníček.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 14:32
- Nahlásit
slony
teda vy jste děsný, vy co už to umíte, řekneš nesmíš nechat psa kličkovat a odbočovat ze stopy ale neřekneš: "udělej to a to, aby ti pes nekličkoval atd."
jak jí v tom mám asi zabránit, když je támhle přede mnou a já jsem ráda, že jí stačim následovat...
|
venda
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 14:38
- Nahlásit
Eny
když já žádný pejskaře neznám, mám teď prvního psa, jsou mu 4 měsíce, takže na cvičáku jsme byly 3 x a zjistily, že to neni ono, že je na to ještě moc malá nebo je to blbej cvičák co se nevěnuje štěňatům...
a nemysli si - my vážně trénujem na Petříně na místě, kde je naprostý klid a nikdo tam nechodí, ještě nám tam žádnej pes nepřiběhl a ani nebyl v dohledu a to jsme tam obden, nejen na stopy ale i na cvičení třeba odložení - zajímavé je, že když jí dám "lehni" a "zůstaň" tak mě nechá odejít dál, než když jí uvážu u lampy, dám "čekej" a chci šlapat stopu, ale ona už asi vážně pozná, že bude čuchat a je nervní
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 14:40
- Nahlásit
venda
asi, že nesmí být tamhle před tebou, ale začínáš na krátkém vodítku, čímž toho psa můžeš korigovat
|
venda
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 14:43
- Nahlásit
Alexa
vodítko mám zatím tak dvoumetrový...bejt to kůň, tak jí rovně udržim, ale takhle? strkat ji rovně dopředu fakt neumim
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 14:46
- Nahlásit
venda
a co jít vedle ní (krátký vodítko není 2m) a dát jí na stopu něco jiného než piškot třeba masíčko a ukazovat jí ho a nepustit jí dál dřív než to sežere
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 14:49
- Nahlásit
venda
víš Slony má pravdu, ty jí prostě nemůžeš nechat odbočovat ... jenže to se prostě nadá vysvětlit jen teoreticky, to se musí ukázat...
Pokud jsi začala chodit na cvičák, tak odhoď ostych , vyber si tam někoho a seznam se prostě se zeptej, je i třeba jestli by ti někdo alespoň neukázal jak na to, nebo jednou s tebou na tu stopu nezašel... Prostě to zkus, třeba oni ani nevědí, že chceš se psem cvičit víc, no a pokud jim to neřekneš, tak to nezjistí a nenech se odradit prvním neúspěchem, holt je to dřina
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 14:51 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
venda
ještě něco, udělej to co nejdřív, než tam napácháš škody z neznalosti a pak místo toho abys jí naučila pěkně čuchta, tak jí budeš odnaučovat zlozvyky. Jinak Alexa má s tím vodítkem pravdu, dva metry jsou na začátek sakra hodně
|
venda
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 15:04 - Změnil/a: venda
- Nahlásit
tak jo, zkusim se zeptat na cvičáku doma v mariánkách, tam jsou sympatičtější a navíc je tam vhodný prostor všude v okolí, ať zkusíme taky něco jiného než Petřín, když se vám nelíbí
právě proto jsem se tady zeptala jak na to, abych to dělala co nejlíp a nenaučila ji něco špatně, protože jsem si znovu přečetla postup k prvním stopám pana Dubového a uvědomila si, že moc neřešim, kdy je konec stopy - je tam piškot, Heklu pochválim, pustim z vodítka, ale ona běhala kolem a čuchala dál, takže jí teď musim téměř násilim donutit, aby přestala a hrála si se mnou aby poznala, že už je jako konec
já bych jí ráda dala maso, ale teď měla v poslední době pořád průjmy a čekám, až se to upraví, aby mohla dostávat taky nějaký jiný pamlsek než furt sladký piškoty, i když ona je ráda
no tak my to o víkendu vyzkoušíme a v pondělí si přijdu pro další rady
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 15:11
- Nahlásit
Mel
my jsme právě taky začátečníci, tak si říkám jestli to zkusit i v zimě a nebo radši počkat zase na jaro, abych jsme to ještě nějak nedělali blbě
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 15:13
- Nahlásit
venda
A ještě mě něco napadlo, vol raději "tmavší" pamlsky, piškoty dost "svítí" a pes se ti může naučit vyhledávat očima... ... ... Prostě je toho moc, fakt dobré rozhodnutí, zeptat se na cvíču osobně
|
venda
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 15:15
- Nahlásit
ko4ka
v tomhle mám "kliku" s Prahou - tady sníh moc dlouho neleží, tak to asi půjde, ale taky bych asi klasickou stopu nedělala, plánuju, že když bude nejhůř, budu jí v zimě učit "revír" a vyhledávání a přinášení různých předmětů, po vánocích jí bude 1/2 roku, tak to snad zvládnem, ale budu si muset nejdřív nastudovat, jak na to
|
venda
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 15:17
- Nahlásit
Eny
na to si dávám pozor, teď v listí naštěstí piškoty nejsou tak nápadné, jenže maso jí dávám kuřecí s kostičkou, to je ještě světlejší, tak holt zkusim hovězí
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 15:20
- Nahlásit
ko4ka
venda
v zimě můžeš stopovat bez problémů, tak do -8, když je sníh dělám to tak, že jeden den jdu na pole a prolítám tam pesy a křížem krážem procourám, druhý den jdu na stopu. Blbý je když přes noc napadne
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 15:26
- Nahlásit
venda
je to blbej cvičák co se nevěnuje štěňatům
Kdybys chtěla štěněcí školku, tak www.Helppes.cz , v Motole v neděli v jednu odpoledne.
|
venda
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 15:35
- Nahlásit
Walda
děkuju, já to vim, ale o víkendu nikdy v praze nebývám, v mariánkách mají štěněcí skupinku, tak to jednou za 14 dní když jsem doma půjdem určitě, ale v praze jsme byly v bráníku, to mi doporučili jako dobré cvičiště, ale Hekla je z toho nešťastná, pořád čekat u nohy, nemůže si hrát s ostatníma psama, nejhorší je, že tam všechno strašně trvá a ona se nudí, ale o mě, piškoty ani hračky zájem nemá, když jsou tam ti pejsci
byly jsme taky na hafbezobav (nechutný název) to bylo dobrý, ale máme to dost z ruky (nemám auto)
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 16:12
- Nahlásit
venda
V Helppsu je opravdu školka. Smečka, hra a mezi tím výcvik. Můj Indy miluje štěňata, tak jim tam občas chodíme dělat dospěláka do smečky.
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2006 19:47
- Nahlásit
TAkovej malej podvůdek, ale nikdo na něj nepříjde:Pomaž si boty salámem nebo něčím co tvýmu psíkovi voní a pak chodí mnohem líp...
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 10 Lis 2006 07:33
- Nahlásit
grooggy
hlavně cizí stopy co?
nechápu proč učit něco psa od začátku blbě, když to jde naučit dobře.
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 12 Lis 2006 15:08
- Nahlásit
Co je na tom tak blbýho podle mě je to skoro stejně účiný jako piškoty...)? A když se někdo ptát jak se stopama začít, tak mu stopy asi hned nebude klást cizí člověk, ne?
|
slony
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2006 09:52 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
venda
ked si otvoris "Vychova a vycvik" tak je tam dost tem ohladne stop, kopec vecis najdes napr. tu http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_4707_0.html ... mnozstvo obecnosti sa neda pisat dokolecka, naviac podla mna ich napr Dubovy ma napisane lepsie ako napiseme tu A co je najdolezitejsie, neexistuje univerzalny recept (chvalabohu), kazdy pes je iny a u stop plati dvojnasobne, ze proste treba rozmyslat, vyhodnocovat a prisposobovat postupy aktualnemu psovi, jeho danostiam a stavu vycvicenosti
jak jí v tom mám asi zabránit, když je támhle přede mnou a já jsem ráda, že jí stačim následovat
napriklad tak, ze
- vypamlskujem stopu (lakavy pamlsok v kazdej stupaji)
- skratim voditko na meter a kracam v podstate tesne u psa
- nedovolim psovi cvalat
- kludnym hlasom i posunkom ho postupne prevadzam stopou, stupajami a usilujem aby vyzbieral co najviac pamlskov (idealne vsetky)
Takto sa ti pes uci "nekluckovat" ale sledovat stopu, strcit cumak do kazdej stupaje. Psa "nestrkas" rovno pred sebou, psa ucis aby mal nos dolu a cmuchol si idealne kazdy krok. Tak ti pojde rovno, ak kladac siel rovno, a pojde za roh ak kladac zahol 4mesacne stendo asi krmis este 3x denne, takze jednu davku dostane na stope.
Na nutnost "ukoncenia stopy" si uz po opatovnom citani Duboveho prisla ... micek/hracku (ak je uz na micek naucene, ak nie tak proste vyblaznenie, hyper chvalenie atd) bych nedaval k pamlskom na konci ale vytiahol ju z vrecka. Pamlsky na konci bych nedaval volne ale do dakej uzavretej nadobky, ak uz ovlada povel Lahni tak bych to spojil, je to dobry zaciatok nacviku oznacovania predmetov (alternativne Sadni ci Stoj ak sa rozhodnes cvicit psa na taketo oznacovanie predmetov) ... obdobne sa da postupovat pri krmeni psa doma, takze sa mu to spoji rychlejsie (pred danim misky so zradlom) ... Holt ono vycvik psa je komplexny
Mel
blondak ma tendenciu dvihat nos, takze ja sa vizualne sledovatelnym stopam vyhybam plati pre sneh ale i pre blato napr.)
groogy / Eny
Pomaž si boty salámem
Eny, preco az tak kategoricky? Napriklad vlecka sa stendam robieva , ta vona krve ci masa je OK stimul ... ide o to ako dlho to vyuzivas , aby to nemalo dopad na vyssie stupne vycviku ako je napr. cudzia stopa .... Nie jeden pes co potreboval prvostupnovu skusku na uchovnenie mal skuskovu stopu odcuchanu na botach, co cez noc staly na flakote ci v krvy
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2006 15:04
- Nahlásit
slony
No jo jenže vlečka je něco trochu jiného, pokud si namažeš boty a neděláž vyloženě krátkou stopu, tak se to po několika krocích stejně z těch bot setře, na rozdíl od vlečky, kde toto nehrozí...
Viděla jsem takto dělaného psa (na boty) ušel na zvv1 do půlky prvního úseku a ztratil zájem...
Pokud půjdeš jen v trochu měkčí hlíně, tak se ti to na ty boty napatlá a nic co je pod vrstvou bahna už stejně nepůsobí (myšleno jako motivace u psa, který neumí čmuchat) na rozdíl od vlečky, která se dá místy očistit...
Odanučování vlečky, je že jí místy později vynecháváš, to si jaksi neumím u napatlaných bot představit... Prostě rozdíl mezi vlečkou a napatlanými botami čímkoliv je propastný
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2006 15:07 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
slony
odcuchanu na botach, co cez noc staly na flakote ci v krvy
A jseš si jistá, že by normální stopu neodešel, nebylo to spíš jen pro pocit psovoda, no i když, jestli mám na výběr chodit v botech prosáklých krví, nebo naučit psa čmuchat normálně na pamlsky, volím druhou možnost )
|
slony
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2006 15:36 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
Eny
nemusis mi ani vysvetlovat ani ma presviedcat, moje boty nikdy v zivoty umyselne krv alebo maso neslapali
ja som len v suvislosti s 4mesacnym stendom skonstavoval ze na 10-50m stope (ak robi viac tak ... ) je jak vlecka tak vonava bota jednou z moznosti .. a nepisal som ze budem v napatlanych botach chodit po blate, nepodsuvaj
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2006 18:48
- Nahlásit
ko4ka
tak jsem se na to stopování v zimě ptala, když jsme byli čuchat s jedním ostříleným človíčkem a on mi řekl, že se na to mám vykašlat. Jednak, když je velkej mráz, tak se může psovi poškodit sliznice nebo něco v nose, takže mi doporučoval tak kolem -2 stupňů a pak prý máme čuchat, jen když bude poprašek, právě kvůli tomu, aby se pes nenaučil švindlovat a "nečuchal očima".
|