Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / stopy - jak vůbec začít?
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:05
- Nahlásit

všimla jsem si, že se tady o tom vůbec nebavíte, tak je to asi tajný, ale zkusim to

jsem začátečník, mám čtyřměsíční štěně něměckého ovčáka a chtěla bych ho naučit stopy, někde jsem si přečetla, že můžu začít tak, že psa uvážu, před ním našlápnu stopu a hned s nim na ní půjdu, tak jsem to zkusila - uvázala Heklu u lampy, udělala stopu tak 10 m, došla pro ni, ona vyrazila jak k ohni, ani si nevšimla piškotů po cestě, sežrala jen ten na konci a byla spokojená, tak jsem to zkusila znovu, už jsem dala jen ten piškot na konec a psinu to ohromně bavilo
příště jsem zkusila stopu delší, taky v pohodě, ale vždycky tak, že na mě kouká, ale jak jsem od ní odešla trochu dál začala hystericky vyvádět a štěkat, takže se seběhly všechny důchodkyně v okolí co že toho pejska týrám, když jsem se k ní pak vrátila, vyrazila na stopu jako by nic, u další stopy opět hysterický záchvat a pak nadšené hledání, tak jsem si řekla, že nejdřív natrénujem spořádané čekání u lampy, jenom "čekej", projdu se okolo a odměním, ale už mě pustí maximálně 5 m od sebe a začne zuřit, navíc když jí pak odměním a pustím rozběhne se po okolí a hledá tu stopu, takže jí to asi baví, ale vůbec si nedovedu přestavit, jak bych jí mohla nachystat stopu tak, aby ona to neviděla, nedovedu si představit, že jí někde uvážu a odejdu z dohledu šlapat stopu, aniž bych u ní po návratu nenašla vyvrácenou lampu, všechny pejskaře z Petřína a policajta, co na mě zavolali pro týrání zvířat...
jak to teda děláte???

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:13
- Nahlásit

My dělali první stopu tak, že jsem ji přivázala, udupala v trávě kolečko, po tom kolečku jsem rozsypala salámek. Pak jsem psa odvázala, a za slovního doprovodu STOPA jsem ji nechala, ať si to vyžere a bo jí to šlo, hned jsem jí udělala kraťoučkou, na které na pamlsky taky kašlala to kolco jsem ještě zopakovala, aby si hlavně vštípila povel-stopa=něco fajného na zemi
S tím čekáním jí to prostě musíš naučit. U všech dospělých čoklíků jsem to dělala přes odložení a u štěněte jsem neměla problém, protože dvakrát kvikla a pak to vzdala.
Si neumím představit dělat stopu na Petříně-vždyť to tam je učitě křížem krážem pošlapané...na to je nejlepší něco odlehlého...

slony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:22
- Nahlásit

venda
nazory na to ci odkladat psa pri naslapavani stopy tak aby na slapajuceho videl sa roznia (wami cau ... ) , ale to ze vyvadza (prejavuje chut vydat sa na stopu, rozculuje sa lebo panicek robi daku bzundu bez neho atd) je normalne resp. bych to neriesil
odporucam ...
http://www.vycvikpsa.cz/articles/000018.shtml
resp. cely serial pana Duboveho "Vychova a vycvik vsestraneho psa"
http://www.vycvikpsa.cz/archive.html
no a ak to chces robit este serioznejsie, tak odporucam najst si dakeho dobrovolnika co uz ma za sebou daku tu dvojkovu alebo trojkovu skusku a poziadat o par kondicnych stop kde by ukazal / upravil metodiku (resp. navsteva cvicaku), rozumnejsie je vyhnut sa chybam ako ich odstranovat

slony
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:24
- Nahlásit

Mucholabka
povely hledej - stopa ... ked budes robit stoparsku specialku tak sa povel hledej oplati (pes musi samostatne vo vymedzenom priestore najst naslap, zaciatok stopy)

venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:40
- Nahlásit

Mucholabka
víš jak je Petřín velikej? tam jsou místa, kam lidská noha nevkročí, vzadu nahoře v Kinské zahradě jsou veliké travnaté plochy, kam ani psi moc neběhaj, protože tam cestičky nikam nevedou a i přímo na petříně jsou ty sady, kde maximálně sekaj trávu, ale kdo by tam chodil mezi stromkama, když je to daleko od cestičky, ještě jsem tam nikdy nikoho jiného ani nezahlídla

jinak kolečko v trávě jsem jí taky ušlapala a posypala piškotama, nebo jí ty piškoty rozházim do trávy a do listí ať si je hledá, když jí řeknu "hledej" tak začne čuchat po zemi, jak jí teda mám dávat povely - jsou taky povinné jako u poslušnosti? musí to být "stopa"?

venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:47
- Nahlásit

slony
díky, já na stránky pana Dubového koukám, myslím, že i ten začátek mám od něho, ale on tam něco takového jako že se pes snaží oběsit na kandelábru vůbec neřeší, věřim, že jeho psy to ani nenapadne, ale Hekla kvičí takovým způsobem, že tvoji radu to neřešit brát nemůžu, zavřeli by mě
na cvičáku jsme párkrát byly, nebaví jí to, ale teď jsem byla doma v mariánkách, kde brali štěňata jako štěňata a ne jako neposlušné psy a hned to bylo lepší, tak se budu asi muset poohlídnout po lepším nebo ji cvičit sama dokud trochu nedoroste (psychicky) aby to vydržela

žádného dobrovolníka co má nějaké lepší zkoušky se stopama bohužel neznám, asi si dám inzerát

Zdenka
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:51
- Nahlásit

My jsme teď taky začínaly se stopou,tak ti to aspoň ve stručnosti popíšu,čubinku jsem uvázala vyznačila větví první místo,tam jsem to udupala a šla jsem se salámem v ponožce,který jsem táhla a pomalu tak kždý třetí metr usypávala drobeček(nastříhaná střívka) na konci jsem zapíchla další větvičku a dala větší kousek odměny,takhle jsme udělaly stopy tři,nechaly je deset minut zavadnout a pak jsme šly, čubinka byla na vodítku a pořád jsem jí říkala stopička za každý kousek,co našla jsme moc chválily,byla moc šikovná a na to, že pršelo a byl vítr jí to celkem šlo a našla všechny.

venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:51
- Nahlásit

jo a ještě jedna věc - na konec stopy dávám kousek masa a míček nebo jinou hračku, maso slupne, ale čuchá dál okolo a nic jí nezajímá, musim jí utéct aby přestala - jak jí mám vysvětlit, že už je po stopě, když je uplně mimo?

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:53
- Nahlásit

venda

Kromě mého oblíbence Dubového nabízím toto:

Pokud to nemáš, mohu Ti poslat mailem přepsané Pachové práce služebních psů od Dr Eise. Ale bez obrázků.

venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:54
- Nahlásit

Zdenka
to je dobrej nápad, našlápnout jich víc za sebou a pak teprve vyrazit, to zkusim, až ji naučim v klidu počkat, než to udělám, což bude asi horší práce než celé stopy
jinak pamlsky na stopu jí zatim nedávám, protože je nevnímá, letí dopředu

venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:55 - Změnil/a: venda
- Nahlásit

Walda
jsou obrázky nutné? jestli mi to můžeš poslat budu ti stáááášně vděčná - ven.dulka@centrum.cz

myslíte, že 4 měsíce jsou vhodnej věk s tim začít? asi jo, když jí to baví...

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 09:59
- Nahlásit

venda

Obrázky si většinou domyslíš - každopádně je nemám.

Tak napiš mail, pošlu to hned. Nebo pokud ho nechceš psát sem, pošli SMS na 605840365.

Vhodný věk je co nejdřív, hlavní je zábava.

venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:04
- Nahlásit

Walda

ven.dulka@centrum.cz

no zdá se, že jí to baví, rozhodně víc, než chození u nohy

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:05
- Nahlásit

Walda

Já jsem magor, nečtu do konce - už to posílám.

Meta
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:06
- Nahlásit

venda
Nejdůležitější pravidlo začátečníků - [b]pamatovat si stopu[/i].

A je to hořce vlastnoblbně získaná zkušenost

venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:13
- Nahlásit

Meta
dík, a jak moc jí mám na tu stopu tahat, když chce jít trochu vedle? já to zatím nechala na ní, jen když chtěla vyrazit uplně jiným směrem tak jsem jí to nedovolila
zatím vždy chodím směrem na nějaký strom nebo něco podobného, takže se to pamatuje dobře

ko4ka
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:19 - Změnil/a: ko4ka
- Nahlásit

Walda
můžeš mi to prosím taky poslat??? Něco mám od toho Dubového, ale fenku to baví a většinou jí to jde, tak ať toho mám víc
Můj mail je ko4ka@centrum.cz
Díky!!!

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:20
- Nahlásit

venda

chce jít trochu vedle
Nebylo to bočním větrem?
Každopádně tahat na stopu ji nemůžeš. Pokud stopu myslíte sportovně a chtěla bys chodit přesně po stopě, musíš ji přimět zpomalit postup a číst každou šlápotu s nízkým nosem.

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:22
- Nahlásit

ko4ka

Už to jede.

ko4ka
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:22
- Nahlásit

Walda
díky

venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:23
- Nahlásit

Walda
ty seš dobrej mně nevadí, že šla vedle, včera dokonce kličkovala ze strany na stranu, ale pořád správným směrem, ovšem jak jí mám zpomalit to teda nevim, asi jí budu muset fakt koupit postroj aby mě mohla táhnout za sebou

radek
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:30
- Nahlásit

venda

Na to je nejlepsi postroj, kdyz se ji snazis zpomalit na obojku tak ji tahas hlavu od zeme ... nebo protahnout stopovacku spodem

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:30
- Nahlásit

venda

Postroj určitě, pro psa je důležitý i rituál jeho nasazování před stopou: Posadit kus od nášlapu, rozbalit stopovačku, nasadit postroj, klapnout karabinou a jde se.
Pak se můžeš nechat do stopy vtáhnout a podle tahu ve stopovačce víš, jak na tom pes ve stopě je.

Pokud revírovala kolem stopy, tak to větrem není. Ujišťovala se, kde je stopa. Aspoň opravdu víš, že jde po stopě. Mě osobně to nevadí, ale je důležité do budoucna vědět, co chcete dělat.

venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:33
- Nahlásit

Walda
ach jo, to je věda
a když jí koupim postroj teď (4 měsíce) bude nějakej štelovací, aby ho měla na pořád, nebo z něj vyroste a bude potřebovat další?
a když s ní budu chtít udělat nějaké zkoušky pro případné uchovnění (není to náš hlavní cíl) tak si nemůže jen tak kličkovat na stopě? tak to chci vidět, jak jí tohle vysvětlim...

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:45
- Nahlásit

venda

Nevím, jestli existuje postroj, který má všechny popruhy stavitelné. My používáme postroj od Man-Matu a ten má ramenní popruhy i hrudní poruh pevné, tak máme už druhý.

A pokud jde o metodiku. Samozřejmě by bylo nejlepší sehnat cvičák, kde se stopy dělají, nebo někoho zkušeného, kdo Ti koukne pod ruku a chyby opraví hned v začátku. To by Ti ušetřilo hóóódně práce.
Pokud tohle není pro Tebe řešení, načti knihy, mrkni sem na starší dikuse a hlavně se to všechno snaž si v hlavě předem překousat, správně pochopit a připravit. Před stopou musíš vždycky přesně vědět, co chceš ten den dělat.
Ostatně jako před každým výcvikem.

venda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 10:51
- Nahlásit

Walda
moc děkuju, teď sice musim pracovat, ale v tramvaji mám na přemýšlení času dost, tak budu studovat a uvidim

jak mám najít cvičák, kde dělaj stopy? to je mám všechny obvolat, to jsou úkoly, ulízet nestíhám, nakupovat nestíhám, příteli se nevěnuju, furt lítám kolem čokla a teď jí ještě budu shánět lepší cvičák, co jsem si to zase vymyslela?!

Walda
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 11:00
- Nahlásit

venda

furt lítám kolem čokla
Hele, tak to je, to tu známe všichni.

ko4ka
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 11:09
- Nahlásit

tak já se tady přisockuju se svými dotazy na stopu a mám jeden takovej, dá se dělat stopa v zimě ve sněhu? Je to možný pro toho psa a jak cvičit?

kombajn
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 11:29
- Nahlásit

venda
Stopy - ti poradím ! Najdi si měkčí půdu, opatrně pokládej nohu, nejdřív patu, pak pomalu přenes vahu na střed a nakonec špičku boty ! Stopa jak vyšitá, ne ?

ko4ka
Člen
# Zasláno: 9 Lis 2006 11:30
- Nahlásit

kombajn
ty seš opravdu velice chytrej

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání