| Autor |
Zpráva |
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2006 18:57
- Nahlásit
Mel
oki, dík za zjištění bližšího infa
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2006 18:59
- Nahlásit
ko4ka
prostě na to kašlu, na jaře se všechno zase dožene
Já mám sice psa pomalejšího na pochopení, co se po něm chce, ale zase když už to pochopí, nezapomíná.... takže klidně tu pauzu přežijem
|
ko4ka
Člen |
# Zasláno: 13 Lis 2006 19:26
- Nahlásit
Mel
no, já to u štěnda asi vyřeším stejně , maximálně když bude počasí, tak vytáhnu máminýho labíka, ten je docela akční a učenlivej... Při nejhorším jak říkáš, jaro to jistí
|
Miša
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2006 09:32 - Změnil/a: Miša
- Nahlásit
Prosím, potrebujem poradiť s konkrétnym problémom. Môj pes sa na stopu vždy strašne moc teší a to spôsobuje že je rýchly a tým pádom aj nepresný, niekedy v tej rýchlosti zíde zo stopy alebo prejde lom. Necháva za sebou aj pamlsky, ale predmety neprejde skoro nikdy, tie vždy pekne označí. Keď ho spomalujem stopovačkou, začne dvíhať hlavu a pozerať po okolí. Ako ho mám ukľudniť a spresniť? Pes má 20 mesiacov..
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 24 Lis 2006 09:36
- Nahlásit
Miša
začni ztěžovat stopu, třeba ji nech delší dobu "odležet". Takhle je to pro něj moc jednoduché, tak se nemusí tolik soustředit.... A asi to chce prostě vychodit psa, mě taky takhle letěl na stopě, začala jsem dělat starší stopy, v těžším terénu a i když teď udělám jednoduchou stopu, začíná být pomalejší a pečlivější (ale taky jak kdy .
|
Canto
Člen |
# Zasláno: 19 Dub 2007 21:28
- Nahlásit
Ahoj všem, já jsem tu poprvé, ale taky bych potřebovala poradit.Od 3 měsíců stopuju s feňulou NO. Ze začátku super, byla sice hrrrr, ale velikej zájem.V poslední době to ale strácí tu šťávu.Sice jde, ale nepřesně a nechá se snadno vyrušit. Zatím jsem dělala jenom rovné, prodlužovala délku a vzdálenost pamlsků. Děkuji za radu.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2007 14:34
- Nahlásit
Často jste mi dobře poradili, třeba někdo ví fintu Fň i na náš nový problém. Vždycky jsem byla pyšná, jak Bert dělá pěkně lomy. Teď jsme zintenzivnili stopování, neb "zkouškové období" se blíží a ejhle - líný čokl si každý lom zkrátí! Vždy jsem se držela pravidla, že na lomu nikdy nemají být pamlsky a ten mrcha to ví a místo aby lom dočuchal do špice, tak jak navětří pach ze strany, přechází okamžitě obloučkem na další úsek. Mám lom raději proložit pamlskem? Nebo je na to nějaká jiná finta?
|
nika00
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2007 16:48
- Nahlásit
jak to tak ctu tak zacinam uvazovat ze to taky vyzkousime...me osobne teda stopa moc nelakala...ale oba mi divosi radi litaj s cumakem u zeme...tak to asi vyzkousim...
jeste me napadlo..kdyz naslapnu rovnou stopu, mam se vratit jak? po stejne primce?? a jak pozna kde je zacatek stopy, kdyz pro psa musim dojit a tudiz ta stopa vede az k nemu?
|
Nero
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2007 21:08
- Nahlásit
Canto
Rovnou stopu ne! Nezačínat rovnou stopou. Pes se naučí chodit rovně a ne stopovat.
Nejlíp začít obloučkama nebo pachovým čtvercem. Hlavně nejít celou stopu rovně!
A nejlíp začít tak, že pošlapeš kus půdy a rozhážeš pamlsky aby to pes viděl. Pak jej vyšleš se slovy hledej. Pes hledá pamlsky. Jak vidíš, že pes ví, co chceš a má zájem a hledá pamlsky a žere je, tak můžeš začít obloučky. Pamlsek do každé šlápoty. Na konec dát buď vice žrádla v nějaké plasikové misce uzavřené (pozor musí být tak,a by ji pes neviděl, např zaházená trochou trávy - až ji najde a sežere to, tak můžeš ještě použít hračku na hraní, nebo dát rovno hračku a konec - podle psa). S větrem v zádech. Nelepší terén je nízká travička, kde se pach drží vělmi dobře. Nelíp brzy ráno, kdy je ještě trochu rosa a jestě nepraží slunce. Pachové molekuly se drží nízko v terénu v travičce a pomalu se odpařují. Dělat obloučky na obě strany - různě střídavě. Postupně prodlužovat délku obloučků - podle toho jak je na psu vidět že jej to baví. Držet psa, aby vybíral pamsky - pokud se pěkně rozvinula fáze s hledáním navolno v trávě, nebude problém. Pokud se začne rovnou s obloučky, tak peskovi pomoct je hledat. Pes musí bát samozřejmě hladový. Pozor, neprodlužovat vzdálenost moc! Např. neudělat první stopu třeba 30 kroků a další stopu hned 100 kroků! Postupně se může udělat stopa např. 10 min stará. Pozor nedělat zároveň prodlužování stopy a její zestařování. Postupně zkoušet lomy - typé nebo ostřejší obloučky. Nebo pachový čtverec s kulatými rohy. Pozor, nenechat psa lítat na stopě sem a tam. Vést na krátké stopovačce. Občas pochválit, ale klidným hlasem, protože jásavý hlas psa rozptýlí od sledování stopy. NA začátku opakovat povel "hledej", aby si to pes zažil. Postupně odbourávat mluvení na psa, aby měl koncetraci a opravu pokud je vidět, že jde pryč, tak pak aby reagoval později na hledej a to bude reagva tlíp, když bude klid a ne když se na něj pořád bude mluvit. Zařadit předměty. Nejlíp dělat např. 2 stopy a na konci každé předmět (napachovaný). aby pes za každý označený předmět dostal odměnu - žrádlo, nevo hračku nebo obě. Tak předměty pochopí rychleji.
A to je pořád teprve üplný začátek.
Samozřejmě se dá stopovat na vlečku. Nevo na figuranta na konci (ale pozor u velmi dráždivých psů - pak budou mešuge a stopa bude stát za starou belu - budou z toho dostihy). Atd. Metod je hodně. Popsala jsem jen jednu a to hodně použivanou.
Je třeba znát i klimatické podmínky a jejich vliv na stopu.
Pamatovat si stopu.
Později "nekočírovat" psa na stopě. Neupozorňovat na lom tím, že přitáhnu stopovačku apod.
Takže z toho je vidět, že opravdu nelze všehcno popsat tady na fóru. Proto radím, se poradit s někým hodně zkušeným. Je třeba, aby toho psa viděl, co dělá na té stopě. A to několikrát. A průběžně. Takto na dálku a bez vidění radit opravdu nejde!
|
Nero
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2007 21:23
- Nahlásit
nika00
To samé, poraď se s někým zkušeným. Je třeba znát základy.
Začátek
Stopa (ze začátku nácviku) začíná nášlapěm u něhož je cedulka, která nášlap označuje. Tam pes začíná. Vybereš si, kde má stopa začít a zapíchneš cedulku vlevo dozadu od nášlapu a postojíš (můžeš udělat i úkrok na jednu a druhou stranu těsně - aby byl nášlap větší), nejlíp ještě oprášíš sebe, aby tam bylo více pachu. Položíš několik pamlsků na nášlap - kousek od sebe, aby pes na nášlapu chvíli setrval a načihal co nejvíc pachu.
Psa posadíš kus od nášlapu (ne moc blízko). Připravíš jej a ukážeš do směru k cedulce. Pomůžeš mu to najít ze začátku. Tam jej chvíli podržíš, aby vyžral pamlsky a nabral pach. Pokud pes vyjde dobrým směrem z nášlapu na stopu pustíš jej. Ze začátku samozřejmě psovi ukazuješ pamlsky pokud neceh jít nebo tak. No i ten nášlap je složitý a uvedění psa na stopu - co jsem naspaal je jen zlomek. Je potřeba vědět další věci. Poradí tin ekdo zkušený.
Konec
Stopa končí položením misky se žrádlem a nebo hračky ze začátku. Později předmětem. Po položení tohoto, postupuješ ještě stejným směrem nekolik kroků - klidně 10 i více, nebo odskočíš z konce stopy doprava nebo doleva. a jdeš s pole pryč. Pozor aˇsi nezkřížíš stopu a ani nechoď moc blízko té našlapané stopy, aby vítr který by mohl zafoukat z tebe nebafoukal zbytečně pach na stopu nebo kousek od ní.
Pes dojde k misce nebo hračce, tak jej hodně pochválíš a odměníš tím co tam máš. Když je tam předmět, tak naučíš označení přemětu a pak dáváš odměnu za označený přemět.
ZAs je vidět z toho co píšu, že píši jen naprostý zlomek.
|
Nero
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2007 21:26 - Změnil/a: Nero
- Nahlásit
nika00
Je třeba vědět, že není dobré uvádět psa na nášpal pořád tak, aby vyšel rovně na stopu. Je potřeba navádět z různých tupých úhlů. Až bude pes zkušený, tak kliďo i z pravého nebo z ostrého. Nejlíp, aby psovi foukal vítr do čumáku. Ale aby po stopě pak šel s větrem v zádech.
Také stopu nedělat rovně od cesty přímo do pole, ale z úhlu, aby se pes nenaučil jít kolmo na cestu do pole. A nejít v řádcích, ale přes řádky .. Ale samo trénovat i v řádku .. prostě různě. No je toho hodně co vědět.
|