| Autor |
Zpráva |
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 19:31
- Nahlásit
Ahoj,
kolikrát se tu prodrbávalo kdeco, naše spokojenost, nespokojenost, jak poznat "dobrého" nebo "špatného" figuranta, výcvikáře,... (Uvozovky jsou záměrné, co sedí jednomu, nemusí sedět druhému a naopak.)
Ale dneska jsem se setkala s nečím, co mi chvíli vrtá hlavou. Mimo jine hlavně proto, že okolo kynologie se (podle mě) motá i docela dost ženských... Začínám jinde, na novém cvičáku, taky s novým figurantem. Podle mého je to fajn človíček a když se trošku oťukáme, spolupráce nám snad nějak půjde.
No a teď ta slavná ALE :
Zajímalo by mne, jak často se setkáváte s tím, že někdo akceptuje váš názor těžce. Ano, figurant zná svoji práci, ale já znám svého psa. Výcvik by tak měl být záležitostí obou, ne? Možná, že obrany nedělám tak dlouho - ale tím spíš očekávám informace... (Tohle jsme si vyříkali a začíná to fungovat, přesto mi to vrtá hlavou, setkávám se s tím docela často, že je páneček na obranách upozaděn do role živého sloupu - držáku na psa...)
Druhá věc - otázka zejména na dámy, leč přiznávám, že názor pánů by mne zajímal taktéž, ne-li více.
Na co tolik šovinismu? Proč to přesvědčení, že malá (nedejbože mladší) blondýnka je úplně pitomá a tudíž ji musí velký silný figurant ve všem zachránit?
Beru tyhle narážky a vtípky jako srandu, ovšem obracím proti daným lidem. Pak ovšem urážím mužskou ješitnost a dostává se mi za to hlášek "Tyhle emancipovaný ženský mám taky rád." (Ehm, tedy hláška byla řečena až po rozdejchání hlášek mých a opatrně, abych to neslyšela... Měla jsem ovšem teplý bonz... )
Nechci tady řešit vztahy klubové, pavlačové, žabomyší a podobné jiné, myslím, že každý člověk si to své místo na place najde sám a sám si nakonec vybere lidi, se kterýma se mu dobře spolupracuje... (I když teda je to občas těžký, no...)
Ale prostě mi to teď bude dlouho vrtat hlavou. Rozchodí to figurant? Splaskne KingKong na příjemnou gorilku? Opravdu je tak podlé a nepřípustné být emancipovaná? A co na to Jan Tleskač?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 20:59
- Nahlásit
wami
Jakožto cvičákový nespokojenec prvního řádu opětovně měnivší své působiště Ti na tohle asi neodpovím.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 21:16
- Nahlásit
Mucholabka
covece ja ti nevim, me proste vrta hlavou, jestli je to normalni, a mam sklapnout podpatky a delat ze sebe malou pitomou nanu, a pak bude vse ok...
Nebo by to mozna ok nebylo, neb malou pitomou nanu uz ze sebe delat neumim, a bud teda ten priblblej humor na tema "chlapi x zensky" budu vracet a nektery lidi to budou muset skousnout, nebo smolik pacholik.
Zatim to tipuju na to, ze bychom to dokazali udrzet v mezich nasiraci srandy... snad.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 21:19
- Nahlásit
wami
Já na tu nasírací srandu taky chvilku vsadila-ale pak to překročilo všechny meze a já si řekla, že tohle fakt trpět nemusím. Jdu spát, ráda bych o tom pokecala, ale Marcel chce kompa.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 21:22
- Nahlásit
Mucholabka
tak ja doufam, ze se to spis srovna...
ja jdu taky pryc, mam dneska dost...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2006 21:29 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
wami
Zdar, no já jsem po pravdě tady na tohle dost háklivá - aneb taky vracím smeče. A pokud by to neskous, tak bych asi valila pryč i kdyby byl miliónový kousač.
Tak - buď je to test a oboustraně se to pak ustálí na gorilu v horách a její mlhovou pozorovatelku, nebo zůstane king-kongem a Ty jeho "láskou" s tím, že hrozí nechtěná smrt ušlápnutím. Další variantu - otevřený boj, to kuprospěchu není vůbec. Chytrý a blbka - to jde hrát jen krátkou dobu. A záleží, jak to ustojíš.
Já osobně jsem ráda, že takové vztahy s našim figim nemáme. Naše "válka" alá salát prospěšnějí masu mi sedí a navíc, pokud jde o psa, když něčemu nerozumím a potřebuju si vyjasnit - tak jde humor stranou...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 07:08
- Nahlásit
Já se nedávno chytla kvůli toho, že čtyřměsíční štěně při přetahování o hadr vrčelo-vidíš, já ti říkal, že tu potvoru nezvládneš, už vrčí na paničku. Tak nevím jestli je tak blbý že nechápe vrčení při hře, nebo jestli se snaží udělat vola ze mně.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 07:16 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit
Mucholabka
Bože, do kohos to duši vrazil?!? To je ale i...t!
Měla jsi vycenit zuby a zavrčet na něj. Třeba by pochopil
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 07:17
- Nahlásit
wami
Kam teď chodíš?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 07:37
- Nahlásit
Mucholabka
no já se zase kdysi na jednom cvičáku, kam už nechodím, setkala s chlápkem, kterému pes při cvičení "odmlouval" vrčením, které ale jasně znamenalo, že si chce hrát a ne cvičit, chlapík si to ovšem hodnotil pro sebe jakože pes vrčí na něj a už ho házel na zem... .....Je to smutný, když ani vlastní páníček neumí nepochopit svého psa.... Místo aby psovi vysvětlil, že hrát se nebude, povelem, rovnou ho přede všemi ostatními psy ponížil...ten pes pak dál cvičil jak bez duše....A co hůř, že toho chlapa v tom hození na záda ještě utvrdila výcvikářka....Já nic říct ani nestihla, páč to bylo hodně rychlé...
Jinak co se týče toho figuranta. Tak v tomhle nemůžu radit, páč obranu jsme s pejskou jen začali a když jsme odešli z jednoho cvičáku na jiný, kde se obrana necvičí, nějak to u nás upadlo v "zapomnění". Ale obecně bych řekla, že pokud člověk dobře zná svého psa a v obranách už se dostatečně vyzná, neměl by si nechat slepě diktovat podmínky od figuranta, ale naopak ho spíš navádět směrem, který je vhodný pro psa. Prostě tak jak už wami psala, asi by měla fungovat ta aktivní spolupráce obou - majitele i figuranta, měli by si říci, co a jak a prostě makat- přitom zapomenout na to, jestli je třeba panička "malá blondýnka" a figurant "golem"
Jako ženská ale musím potvrdit, že mužská ješitnost je všudypřítomná a umět si s ní poradit občas je i umění...
|
monika
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 07:41
- Nahlásit
Já začala chodit na cvičák se starší doginou když měla cca 6 měsíců. Nevím co se jí stalo, ale když začali hulákat na ostatní psy, práskla sebou na zem a přestala komunikovat. Zjistila jsem ,že je třeba na ni jít v klidu a pomalu a pak udělá cokoliv budu chtít, ale na cvičáku s ní začala baba lomcovat, zvedat ji ze země a tahat nahoru. Marné bylo mé vysvětlování, že si prcek první týdny prošel peklem a zřejmě ji to poznamenalo, řvala, že pes musí poslouchat. Pak už mě tam nikdo neviděl. Teď bych chtěla začít chodit na cvičák s malou a protože je po operaci ledviny, potřebujeme opatrnější výcvik bez velké zátěže. Spíš jenom základní poslušnost, bez obrany. Najdu ho? Musím dělat obranu když nechci? Starší dogina je rapl, strašně ráda se učí a spolupracuje, je živá a akční, ale ta malá je totální flegmoš. Je docela problém ji vyhecovat k tomu aby vůbec hadr chytla do tlamy a aby zavrčela bych ji snad musela udělat nevím co.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 07:45
- Nahlásit
monika
no když nechceš cvičit obrany, nikdo Tě přece nemůže nutit a pokud by jo, tak bych z takového cvičáku taky odešla...
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 08:03
- Nahlásit
wami- s tím co píšeš,s tím jsem se setkala na cvičáku taky- tehdy to byla klasická poslušnost a já jela hra povel + piškota,když se povedlo....a byla jsem taky černá ovce, jak má poslouchat pes, když páník neposlouchá výcvikáře......jiný psy stahovali pod botou na vodítko na lehni,my na piškotku.....do měsíce psi lehat nechtěli,my v pohodě......no zamávala jsem jim a šla jinam. Obran jsem dost bála, jsem na cvičáku byla začátečník a pes byl dost dominátor,pořád jsem s ebála,aby s emi to nevymstilo. Pak mě výcvikář ukecal,ale přistoupil na mou hru......z kraje žádný obušky, na konci psa pomuchlá a odmění......Byl vstřícnej, pro můj klid to udělal a obranama dneska nemám problém a nemám ho tímto směrem ani "venku" ,jak jsem se bála. ....Nakonec jsem ráda, že jsem do toho šla,pes se lépe ovládá a navíc ho to děsně baví. Ale kdyby se se mnou figurant hádal, tak to vzdám a nechci to. Dnes již chodíme cvičit na tento cvičák dlouho a figurant a zároveň výcvikář už mého psa zná....a když nám něco nejde "klasickým" způsobem, většinou příjde s nějakým nápadem,jak na toho mýho (nebo i jinýho ,kterého zná) psa.
Je to o domluvě......a i já jsem malá blondýna ))
|
wikyp
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 08:59
- Nahlásit
wami
Ahoj všem.
Rozhodně nic nesklapávej, ani podpatky!!!
Přeskočím.
O blondýnkách jsem si myslel...ne do slova jak si uvedla, trochu s rezervou. Většinou to tak lidi nemyslí.
Nevím proč. Možná, protože to vždy vyšlo tak, že byť krásná blondýnka, plácla třeba nějakou hloupost. Jsou prostě skupiny lidí, kterých se ostatní chytají více, u kterých se vnímá nějaké šklobrtnutí podstatně výrazněji. Potkal jsem však i blondýnky, které jsou v pohodě, příjemné, dobře se s nima povídá...prostě není nad to, posuzovat každého člověka jako jednotlivce.
K tomu figurantovi.
Jde o to, se domluvit. Problém je ten, že s některým figurantem je to těžké obvzláště pak v případě, že je sám v klubu (nejen tehdy). On pak má pocit, že má ty lidi svým způsobem v hrsti, neboť jiný figurant není. Jednoznačně máš právo si říct svůj názor nebo poznatky z jiného klubu. Pes může být zvyklý na jiný postup, výcvikové metody apod., tak že by tě měl figurant vyslechnout a společně domluvit postup, který by vyhovoval.
Další problém je ten, že jak já říkám, figurant dělá psa. Když se ti povede narazit na idiota, kterého před tím naštveš, může ti psa záměrně (jako omylem) šlápnout, nakopnout nebo mladého nezralého psíka natahnout obuchem naplno a můžeš to všechno zabalit. Z těchto důvodů si někteří figuranti myslí, že jsou tak říkajíc na koni. A někteří lidé figuranovi z těchto důvodů neříkají raději vůbec nic...a myslí si své. A to je základní chyba, kterou trpí tenhle národ. Když budu na problémy upozorňovat v hospě, je to k ničemu. Musím se postavit hned a v klidu říct svůj názor na věc. Je na druhém, jak to pobere. Pokud to nepobere, diskuse stejně nemá smysl...
|
slony
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 09:17
- Nahlásit
wami
ospravedlnujem sa za zovialnost, ale .. smarja devce kolik ti je ?
ako keby sa to same nedialo na pracoviskach, za volantami, vsade kde sa dostavaju do styku muz-zena, pokrocily-zaciatocnik, obchodnik-technik, dva nazory voci sebe. Vypocutie si nazoru toho druheho je dost velke umenie, nie to este jeho pripadna akceptacia Takze to ze na cvicakoch je hodne sovinizmu a jesitonosti je preto lebo je tam hodne ludi. A pokial nema miestny sef z boha schopnost kocirovat, tak tam kde je hodne sovinizmu a jesitnosti je aj hodne sporov.
|
Lesanka
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 09:20
- Nahlásit
wami
Ahojky, děkuji za toto téma.
wikyp
Dlouho jsem přemýšlela, proč pěkná holka (nemusí být hnedle blonýnou je považována za hloupoučkou. Vždyť to děvče někdy za to nemůže, že jí příroda nadělila, správné zaúhlení, pěkné oko, a pěknou strst . A to prosím bez plánovaného krytí . Někdy si myslím, že z lidí mluví závist: "jak může pěkná blondýnka mít ještě mozek? Copak nestačí, že je pěkná?" Stejně bych jí nechtěl je hloupá " - Uklidňují své ego. A pak stačí, že omylem ona něco řekne či udělá (je to přece jenom člověk) a závistivci mají potvrzení pro své tvrzení. Takový chlap může kolikrát plácat nesmysly a je to OK. Někdy to tak vypadá, že pěkná baba u psů nemá co dělat, nevím ale proč?
|
stamir
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 09:30
- Nahlásit
wami, zvykni si, že tvoja nátura niektorých chlapov dráždi do nepríčetnosti. Moja žena hovorí, že na takých machov používa masku blondýny a manipulačné techniky skryté za maskou. A oni sa nechajú vodiť ako baránkovia ....
----
PS - dúfam, že ja už väčšinu tých triky poznám
|
slony
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 09:33 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
Lesanka
a ja myslim ze to nie je zavistou ale proste tisicrocne dedictvo ... a zmeny vyzaduju cas
pěkná baba u psů nemá co dělat
ne ne neee ... naopak, sem s nou a hodne casto je to o pozicii "Stary borec" versus zaciatocnik ... kolko krat je pocut debatu, ktora konci demagogickou argumentaciou "a ty si so svojimi psami kolko skusok urobil ? " alebo "a kolko psov si odchoval ?" ...
stamir
tak tak ... dosiahla viac Vlasta silou alebo Sibila rozumom ? ... odpoved je myslim nasnadne
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 09:33
- Nahlásit
stamir- )) doufat můžeš )
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 10:01
- Nahlásit
wami
je to teda už dlouho s mím prvním psem BO, začala jsem chodit na cvičák kde byli jen chlapy mě bylo 15 a tudíš si mysleli že jsou nejchytřejší a dali se do mě že psa musím zmlátit, nebo rovnou zkopat za to když neprovede povel tak jak má, byl to můj vysněný pes a tak jsem dlouho studovala a vyptávala se chovatelů tohoto plemene na ruzné úsklalí co tihle pejsci mají, a to je právě to že se na ně nesmí tvrdě, před ním jsem měla NO a je to opravdu rozdí, BO jsou mnohem citlivjejší na cvičení.
Docela dlouho jim trvalo že tak prostě cvičit nebudu a dobře jsem udělala že jsem je neposlechla. Prostě vydrž já jinam chodit nemohla jiný cik. tady není
|
venda
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 10:04
- Nahlásit
hmmm, mám štěstí, že ke mně se nikdo jako k blondýnce nechová (taky mám hnědé vlasy ) ale je fakt, že se mnou ani kluci nechtěli chodit, protože jsem jim prej připadala "moc chytrá" což myslim usoudili z toho, že hodně čtu, protože jinak nevim
navíc jsem asi nějak divně vychovaná, protože vždycky čekám, že problém probereme a vysvětlíjme si to a pak to dopadne tak, že se se mnou nikdo o ničem nebaví a dělá si to po svém...
tohle téma (mezilidské vztahy) mi ale připomnělo něco jiného (na cvičák jdeme poprvé až za týden, pak budu mít nejspíš co říct i k tomu ) - co mám psa, tak se dost zhoršili moje vztahy se skorotchánem; žárlíme jeden na druhého, já že může být s mým štěnětem přes den doma, on že to štěně je moje, cokoli v souvislosti s tim psem ten druhý řekne hned negujeme, i kdyby to ve skutečnosti bylo dobře ("ten pes by mohl dostat kuřecí krky" "to nevim, proč by měl dostávat krky, žaludky mu stačí" uplně debilní reakce jen proto, že to řekla špatná osoba) já mu vyčítám, že jí nestihne uhlídat s čůráním, on mi vyčítá, že pes furt leží na linu (prostě na deku nechce, no) prostě děs běs, včera jsme na sebe vyjeli - chtěli psinu vzít sebou na chatu, mně se to moc nelíbí, mám jí abych nebyla furt sama a teď chtěj odjet všichni i s ní, i když bych chtěla, aby byla s přítelem, který jinak nemá čas, tak mě přemlouvali, skorotchán řekl, že se o ní bude starat, já řekla, že toho se právě obávám a on se strašně urazil a nemluví se mnou...
takže se mi zdá, že soužití se psem mezilidské vztahy jen zhoršuje...
|
Lesanka
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 10:09
- Nahlásit
slony
prosím vysvětlení, jaké tisícročné dědictví? .
stamir
maska blondýnky a manipulačné techniky...zajímavé.
|
slony
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 10:10 - Změnil/a: slony
- Nahlásit
venda
se mi zdá, že soužití se psem mezilidské vztahy jen zhoršuje
mam skor opacne skusenosti - utiahnuti samotari co cez psa zacali komunikovat aspon s psickarmi na venceni ... rodiny kde sa nekomunikovalo ("nebylo o cem") a cez psa zacali aj o inom. Ale nebolo by pravidiel bez vynimiek
Lesanka
ak pominiem obdobie matriarchatu v dobe kamennej, tak ludska historia je (z tohto pohladu) jaksik o tom, ze .. ehm .. chlap bol hore a zena dole ... pocnuc remeslami a hospodarstvom vobec, cez politiku az po sport. Preco este aj dnes ma zena na rovnakom poste ako chlap (priemerne) horsi prijem alebo musi makat viac aby mala rovnaky flek ? ... a to je holt v mnohych chlapoch "vrodene" neospravedlnujem, konstatujem. Nakoniec, zeny maju zas ine ... muchy .... Proste to tak je
Nechcem debatu odtahovat od temy, len osobne nevidim velky rozdiel v tom, ked si zena (zvlast pekna blondynka ) musi vybojovat "miesto na slnku" na cvicaku a inde
|
monika
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 10:14
- Nahlásit
venda
moje tchýně je nasr**á protože mám velké psy a ti poslouchají a ona má jednu mini bestii, která je všechny terorizuje. Navíc neteř, která bydlí s něma v domě tomu nasadila korunu větou:"Babičko proč náš Rexík všechny kouše a je malý a od tety Moniky psi nekoušou a jsou velcí.Proč si můžu s něma hrát a s Rexíkem ne." Já už to měla polepené předtím a teď se to dorazilo.
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 10:16
- Nahlásit
monika
ach to znám mi tu babu máme asi fakt stejnou, já mám psi na hovno a její kokršpanelka je asi na co
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 10:18
- Nahlásit
venda
To chce jen trošku lstivosti, vynalézavosti a taktu. Pokud skorotchán je do štěněte zamilovaný, je to jen dobře. Bylo by ti milejší, kdyby na štěně nadával, nebo nedejbože do něj kopal?
Člověk vždycky trošku žárlí - stačí, když vidím jak pes vítá manžela a už je mi to líto - ale snažím se nebrat si to a být přejícná - pes je zkrátka zvíře smečkové a chce milovat i ostatní členy rodiny. Nehroť konflikt a naopak, udělej si ze skorotchána spojence - to se ti může v budoucnu jen a jen hodit.
|
monika
Člen |
- Nahlásit
Petra
|
venda
Člen |
- Nahlásit
monika
viď! možná, že se zhoršují vztahy v rodině, ale venku se zlepšují, znám teď všechny sousedy v baráku, které jsem za ty asi tři roky snad nikdy neviděla, protože mám takové nádherné štěňátko které chce každý pohladit...
|
Lesanka
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 10:19
- Nahlásit
venda
je to taková zkouška na potomky-dětičky. Oni si někteří rodiče, anebo obecně starší lidé myslí, že mladí mají mlčet a šoupat nohama. Jenže doba je trochu jiná než před dvaceti lety. A mladí lidé mají kolikrát více info než staší lidé, kteří se nedostanou na net
|
Lesanka
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2006 10:26
- Nahlásit
monika
jo jo tchýně a uzený nejlepší studený. Nezdá se Vám děvčata (a hoši), že je to s maminkama synáčků poslední dobou horší než s maminkama dcerušek?
|