Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / přivolání
. 1 . 2 . 3 . >>
Autor Zpráva
misuna
# Zasláno: 12 Dub 2005 20:15
- Nahlásit

čauky, prosím zkušenější o zhodnocení mého postupu: chodím s ajinou na pole, má 5 měsíců (NO). ňufá na co přijde, házím mu míček, někdy nosí, někdy přiletí párkrát a pak to kašle, tak ho nechám ať si ňufá. Když letí ke mně volám "ke mně, tak je hodný". když přiběhnout nechce tak ho nechám, nevolám. když ke mně nejde tak mu odcházím nebo i utíkám pryč a on hned letí. Když mi uteče někde, kde ho nevidím tak taky jdu normálně pryč nebo se schovám a on pak tak většinou do minutky přiletí. Je to dobře? Tedy, když je kočka nebo někdo kolem tak nepřijde ani ťuk, to má plno práce... Dělám to dobře? Prakticky ho netrestáme, jen někdy když fakt nechce přijít tak ho odvedu "za trest" domů.

misuna
# Zasláno: 12 Dub 2005 20:19
- Nahlásit

Jo a ještě, když má ten míček tak se s ním chce honit, tak mi utíká s tím míčkem, vyloženě provokuje ať ho honím. Není to blbost ho s ním honit, pak třeba když budu chtít ať zůstane na místě, tak on bude jako při hře furt zdrhat. když potom lehne a počká až k němu přijdu, tak si lehne na záda a zvedne ťapky. co to může znamenat?

Suzi
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 18:39
- Nahlásit

Ve většině případů s tvým postupem souhlasím, ale dej si pozor na to odvádět psa "za trest" domů. Tohle si jako trest stejne jen tezko spoji a spis si tim zadelavas na problem, ze kdyz budete blizko domu, tak nebude chtit prijit, protoze si bude myslet, ze prochazka uz konci a v tom pripade neni nic jednoduššího než se nenechat polapit a venceni si tim prodloužit. Jinak preju hodne uspechu.

ola
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 18:55
- Nahlásit

Já přivolání začínala s piškotkem v ruce. Prostě čubina věděla,že když přijde na mé zavolání,tak dostane dobrůtku. Dělám to tak i dnes (je jí 9 měsíců),ale piškot je schovaný v kapse. Průběžně ji přivolávám při procházce několikrát a vždy ji odměním. Tím se vyhnu tomu,že když ji na konci procházky musím dát na vodítko,aby si to spojovala s přivoláním. Když ji navléknu obojek,tak dám piškotek. Musím říct,že mi to funguje dobře.

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 19:01
- Nahlásit

FiSt
S tím přibíháním jako blesk si mi připoměl otázku, která mi vrtá hlavou už docela dlouho. Psice má odvolání dobrý... I ze hry s jiným psem ji maximálně na druhej povel zavolám. Jen mi přijde, že přibíhá na to, jak umí lítat moc pomalu... Spíš ke mně dokluše, než aby to napálila na plno... A to na to nemá vliv, jestli něco v ruce držím nebo ne... Prostě jak kdyby věděla, že na ni stejně počkám, tak co by běhala rychle, že?
Zkoušela sem i před ní couvat, ale to jen ten klus tochu zrychlí (ne o moc)
Vzhledem k tomu, že si furt pohrávám s myšlenkou udělat aspon ZOP, tak mi to docela vadí, protože tam má pes "radostně" přibíhat...

Terri
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 19:23 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit

Eimy
Náš ke mně letí radostně proto, že od malička na něj cukruju jakou mám radost když letí, většinou na pamlsek. Čím větší radost v hlase, tím víc zrychluje. Tj. neřeknu jen ke mně a dost ale dost ho povzbuzuju.
Časem jsem ho přivolávala někdy už "jen ke mně" ale radostně jsem vyslovila jméno. Takže teď letí i když říkám ke mně.
...
Taky ho většinou čekala nějaká hra a tak.

Anonymní
# Zasláno: 13 Dub 2005 19:45
- Nahlásit

Taky mám problém s přivoláním i když je čubina dobře ovladatelná.Nedávno při venčení jsem viděla,jak na nás běží z dálky jagteriérka.Utekla majiteli.Zavolala jsem svou čubinu ještě než jí spatřila,ale bohužel jí dohonila a napadla zezadu.Začal pěknej šrumec,skončilo to až přiběhl její pán a odtáhl jí.Mimo natrženého ucha a uražené špičky tesáku žádné pokousání.Vypadalo to hrozivě,ale nebylo to vážné.Od té doby,když někde potkáme psa a ten k nám přibíhá,nechce přijít na zavolání.Spíš se k němu nechce otočit zády.Stojí na místě a vyčkává.Když si pro ni dojdu(to už je tam většinou i ten pes)nesmím ji chytit za obojek,tím jí dodám odvahu a vyjede.Jak by jste to řešili?Do té doby jsme měli přivolání stoprocentně zvládnuté.

Suzi
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 19:55 - Změnil/a: Suzi
- Nahlásit

Eimy, pokud chces psa v pribihani zrychlit, zkus s nim tohle: Vem sebou na prochazku nekoho dalsiho, at ti psa podrzi, trochu od nej poodstup, ukaz mu pamlsky nebo balonek nebo cokoliv, za cim je blazen, mluv na nej, aby vedel, ze se neco bude dit, proste se ho snaz nabudit, porad u toho trochu couvej a pak se najednou otoc a utikej rychle do pryc. Porad u toho na psa volej a povzbuzuj. Je dobre, kdyz pes cloveka, který ho drzi zna a muze i on na psa mluvit a hecovat ho. Az budes dostatecne daleko (ze zacatku staci par metru), tak at ona pomocna osoba psa vypusti za tebou. Pokud je na aportky, tak az te bude dobihat, tak mu jej jeste hod dopredu. Pokud to mas ciste jen na privolani, tak az pes bude blizko, tak couvej pozadu, pak se zastav a nech ho normalka predsednout, jak je zvykly na "ke mne"... Snad se zadari.

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 19:55
- Nahlásit

Terri
No jo, ale já se mužu "uradovat" a ona stejně jen zrychlí ten klus... Ale občas má světlou chvilku apřiběhne rychlejc, ale to je většinou rozblbnutá...
No, nák se s tím budem muset poprat... Snad to s psicí zvládnem...

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 20:00
- Nahlásit

Suzi
Problém je v tom, že když ji přivolávám z odložení, tak letí jak zblázněná Jenom hold když je normálka na volno, tak jí to trvá jak psovi pastva

Suzi
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 20:14
- Nahlásit

Eimy
Musis ji hold presvedcit, ze s tebou je vetsi zabava nez na te pastve. Ja s tim teda zadny problem nemam, protoze hned, co zavoalam, tak obe moje cuby koukaji, co se kde bude dit a co zas budem blbnout a co kde dostanou... A pokud pribihaji jakoby s pohledem "ty se teda naotravujes, je to opravdu nutne?!", je vec jen na me je presvedcit, ze se ohromne myli. Ale pokud ma tvuj pes k veci takovy pristup, ze ho privolani nejspis moc nebere a posloucha jen protoze mu kdosi nakukal, ze poslouchat se proste musi, ale zato opravdu posloucha, tak bych mu tim moc neotravovala zivot, abys ten nezajem v ni jeste vic neprecvicila, a volala ji jen kdyz je to opravdu nutne.

misuna
# Zasláno: 13 Dub 2005 22:06
- Nahlásit

Dík za rady, postupně budu zas otravovat co a jak. No a když teda fakt nejde ani ťuk a nemám ho odvádět domů, tak jak mu dát najevo, že něco je špatně. Když mu "nadávám" tak čučí a ihned blbne dál. Takže jaký "trest" je optimální?

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 22:08
- Nahlásit

Suzi
Ona když má dobrej den a já začnu dělat fakt věci, že si ostatní lidi na ulici klepou na hlavu, tak se rozběhne Ale jak jsem psala, chtěla bych testnout ty zkoušky a tam asi hopsat a mooc ji povzbuzovat nemužu....

FiSt
Jako ona kluše docela rychle, spíš mi vadí to, že vím, že to není její maximální rychlost, kterou by mohla udělat... Na ty zkoušky se musime ještě hoodně učit, hlavně pořádně chuzi u nohy bez voditka...
Nehledě na to, že mi pořád motá "Ke mně" a "K noze"... Zvykala sem ji, že na "Ke mně" si musí sednou přede mě čelem a ne jak ji napadne, jak byla zvyklá... Jenže pak sem začla přidávat k noze a teď si na "Ke mně" sedá zas k noze, občas přede mě... Navíc občas když si sedne k noze a chci ji odměnit, tak se o 90° otočí, asi aby viděla na dobroty, který tahám...
Připadám si úplně neschopná, že jí to nedokážu dostatečně jasně vysvětlit... No, nechám jí ještě čas, protože chápu, že to po ní nemůžu chtít hned (je to taky moje blbost, že jsem ji předsedání neučila hned na začátku...), když byla tak dlouho zvyklá to dělat jinak...
Každopádně všem dík za rady...

Eimy
Člen
# Zasláno: 13 Dub 2005 22:52
- Nahlásit

FiSt
No, teď sme se vratily z večerní prochajdy, tak sem ji trochu potrápila a tvářila se, že jako k noze si sednout umí, přibíhala i docela rychle... Jenom teda předsedá trochu křivě, tak před ní couvám tak dlouho, dokud nesedne rovně...
Samozřejmě nemít v ruce pamlsek, tak bude zase chodit ala šnek...
Taky sem přemýšlela, jestli to nemotá, protože dělám stejnej posunek u obou povelů, myslim tim nákej, kterej i vlastně ani neuvědomim a udělám ho a ona potom udělá cvik podle posunku a ne podle slovního povelu...

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Dub 2005 07:16
- Nahlásit

Lidičky, když se tu mluví o tom přivolání....Včera mi můj bratr vyčetl, že když mi pes zdrhne za srnkou a já ho odvolám třeba až na čtvrté zavolání, ale odvolám, že bych ho stejně měla potrestat.....Vysvětlila jsem mu samozřejmě, proč to nejde..., ale tak nějak mi vrtá hlavou, že vlastně za to zdrhnutí psa nelze dost dobře potrestat, když nakonec přijde....To bych musela psa chytit přímo při tom zdrhání - pak by trest byl oprávněný, ale uznejte, jak často se nám tohle může podařit ( nejsme tak rychlí...). Souhlasíte se mnou, že když už pes zdrhne za něčím a nakonec se vrátí, že ho potrestat nemůžeme? Jestli Vám funguje dobře nějaká metoda, napište...

Anonymní
# Zasláno: 14 Dub 2005 11:50
- Nahlásit

Určitě bych pejska netrestala po přiběhnutí, pokud ho nechytíš při činu, tak je nesmysl ho trestat, naopak pochválit, že přišel. Lenka

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:04
- Nahlásit

Lenko, no to já právě vím, já bych to jinak neřešila, akorát nesmím se psem chodit na vycházky s bráchou, protože ten mi do výcviku pořád kecá on by pejsu nejraději potrestal, když zdrhne a nepřijde na první povel....... proto jsem zjišťovala, zda tedy vůbec nějaký trest lze použít.....(nejlepší je samozřejmě psa chytit při činu....ale když to nestihnu, tak už prostě psa potrestat potom nesmím........to je to co žere mého bratra)

jindriska
Člen
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:41
- Nahlásit

Evik
ahoj, právě jsem četla na webu - http://psiskolafalco.web3.cz v poradně příspěvek od L.Vaňkové (pes kříženec baseta/bernský honič) ze 3.4.2005, tam by jsi mohla najít odpoveď.

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Dub 2005 12:53
- Nahlásit

jindřiška

díky za tip, přečetla jsem si to a jsem spokojená....tak jak se to popisuje v odpovědi to dělám....když se pes vrátí, pokárám ho, ale fyzicky netrestám.....takže asi je to OK.

Evik
Člen
# Zasláno: 14 Dub 2005 13:52
- Nahlásit

FiSt

no jo, to tam fakt není Toho svýho prdlouše vždycky jen pokárám jako "no co to bylo ty pako", a on moc dobře ví, co provedl, protože se ke mně vrací s těma sklopenýma ušima a slabým vrtěním ocásku..... a vždycky když přijde, já mu "vynadám", tak začne vrtět ocasem víc a lísá se atp...takže v pohodě.......

Eimy
Člen
# Zasláno: 14 Dub 2005 22:31
- Nahlásit

FiSt
No právě že sem to rychle za sebou s ní nedělala.... K noze jsem ji učila úplně zvlášť No uvidíme, zatím to pilujem pořádně na vodítku, aby mě nepředbíhala a tak a pak uvidím, co dál...
Jen mě psice občas mate, protože když jí řeknu k noze, tak někdy na mě kouká, jak kdyby to slyšela poprvý a jindy se zas začne rovnat k noze a sedí u ní předpisově
No, u obojího nezbyde asi nic jinýho než cvičit, cvičit, cvičit Jinak to nepujde...
Co mi vadí nejvíc, tak že když sme se pokoušeli jen tak ze srandy ji naučit plazit, tak to pochopila skoro hned a teď se už plazí jako o život Ale to "k noze" a "ke mně" jí do té hlavy neleze... Možná to bude i tím, že mě nácvik chuze u nohy zrovna dvakrát nebaví... Asi tomu dám na chvilku svátek a přehodnotím svůj přisup k těmhle dvoum cvikům a pak je začnu psici pořádně učit....

Tchor
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 05:27
- Nahlásit

Evik
On vi akorat toi ze jsi "nasrana" a snazi se te uklidnit a udobrit. Rozhodne nevi "co proved".
Jinak ja to resim " buzeracni poslusnosti" po prijiti psa, pripadne trestem pokud se mi podari psa odchytit.

Eimy
Jen mě psice občas mate, protože když jí řeknu k noze, tak někdy na mě kouká, jak kdyby to slyšela poprvý a jindy se zas začne rovnat k noze a sedí u ní předpisově
A neni to tim ze po kazdy pouzivas jinou intonaci povelu?

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 07:06
- Nahlásit

Tchor

no asi máš pravdu Jinak jak ty říkáš tu "buzerační poslušnost" používám taky (přiznám se, že ale ne vždycky......)Když psa chytím při činu, tak mu taky samozřejmě vyhubuju a jednu plácnu.

Anonymní
# Zasláno: 15 Dub 2005 13:06
- Nahlásit

Ráda bych vás zkušené pejskaře požádala o váš názor a pokud možno i radu. Pročetla jsem všechny tyto příspěvky a i jsem se podívala na stránky psí školy Falco. Můj problém spočívá v tom, že má 9 měsíční fenka, když jí mám volně kolem baráku (bydlíme na vesnici), má tendece vyrážet za přicházejícími návštěvami. V tu chvíli na můj povel "ke mně" nereaguje (jako by najednou ohluchla). Když si jdu pro ni, abych ji mohla potrestat, tak už mi jde naproti s provinilým pohledem a když dojde ke mně tak se vyvalí na záda. Nevím jak se mám v tomto případě zachovat. Zda ji mám nějak potrestat nebo jí mám jen slovně vyhubovat. Když přivolání procvičujeme ve většině případů bez problémů přijde a je odměněna.

Eimy
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 17:55
- Nahlásit

Tchor
No právě myslim, že stejnou intonaci nepoužívám... Docela přemýšlím, že se přestanu orientovat na ty zkoušky zkusim ji naučit přivolání "ke mně" na píšťalku... Ale zas nevim jeslti si to tím zbytečněcelý nezkomplikuju...

FiSt
Prostě mě víc baví s ní lítat přes překážky (jako ona přes překážky a já vedle překážek ) a tak... Chůzi u nohy bez vodítka chci, aby měla pořádnou jen z nutnosti, protože už mě nebaví věčně vytahovat vodítko, když chci kolem, někoho se psem projít a ne si psici držet u nohy na místě a počkat až ten dotyčnej přejde...
S tou intonací viz. přispěvek pro Tchoře.

Jinak všem moc děkuju za trpělivost, jakou se mnou mají... Si připadám uplně padlá na hlavu... :-/

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 18:46
- Nahlásit

Jestli vám do toho mohu vpadnout - Eimy, jestli tě to nebaví, tak se na nějaké zkoušky vykašli a dělej si co chceš. K životu je přeci nepotřebuješ. Ten pes to pozná. Já taky na čubě pozoruji, že když mám špatnou náladu, do ničeho se mi nechce a tak, tak na všechno reaguje hrozně pomalu. Pokud to cvičení nezačne bavit tebe, pochybuji, že dostaneš do hlasu takovou tu jistotu a přesvědčení, aby se bavil i pes.
Toť můj názor. Cvič s ní normálně základní ovladatelnost, na nějakou přesnost předsednutí apod. se vykašli, najdi si cvičák s agility a lítej přes překážky. Pak se přihlaš na nějaké závody, vyhraj je a budete spokojeni oba.

Eimy
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 19:34
- Nahlásit

nefer
No, napsalas to tak, jak jsem to myslela, ono jde o to,že jinak zbytek cvičení na ty zkoušky mě baví... Jen ta chuze u nohy mě extra nebaví...

Jo, jo, o agi na cvičáku uvažuju už dlooouho, ale zatím je furt u těch uvah a chodím na výběh pro psy, kde město pár překážek postavilo... Psici to jde a baví ji to, baví to i mě, jenže je problém, že já bych ji někde na závodech nejspíš brzdila, protože ona je šíleně rychlá, takže já občas nestíhám Rozhodně o agi vážně uvažuju už právě proto, že to psici jde...

Tchor
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 19:42
- Nahlásit

Anonymní
Na tohle je tezke radit, jediny co muzu poradit je dodelat spolehlivost privolani aby k podobnym situacim nedochazelo. Trest neni na miste (pes ho nepochopi v zadanem smeru pochopi ho jako prisel-podridil se a agresi nezastavil, priste se radeji uhnu dokud se panicek neuklidni.

privolani byc trenoval pri vsech moznych prilezitostech( hlkavne v dobe kdy sice o nic nejde, ale pes je necim zaujat. Taktez by asi nebylo od veci zvisit psovi duveru v cizi lidi, to vyjeti po navsteve je (z nejvetsi pravdepodobnosti ) preventivni zastrasovaci "utok" proti vetrelci. Odstranit se to da v podstate akorat tak ze psovi zvednete sebevedomi a zaroven ho presvetsite o tom ze dokazete bezpecne ubranit smecku sama.

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 19:56
- Nahlásit

Eimy, moc přemýšlíš. vykašli se na nějaké uvažování, sbal si batůžek a vyraž na cvičák. jestli nebudeš psici brzdit, nepoznáš dokud to nezkusíš. popravdě, já nejsem taky zrovna blesk a na agility stíhám (tedy alespoň zatím)

nefer
Člen
# Zasláno: 15 Dub 2005 19:58
- Nahlásit

a možná kdyby jsi vyrazila na cvičák i na poslušnost, začne tě to bavit pořádně taky. ono je docela rozdíl si něco zkoušet na louce za domem nebo mezi lidma, kteří jsou stejní blázni jako ty

. 1 . 2 . 3 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání