| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 20:02
- Nahlásit
nefer
No, problém je v tom, že cvičák, kterej mám blízko tak tam se cvičí jen ve všední dny a to nestíhám se školou... A ostatní mám docela dost z ruky, takže nevim, jak bych tam jezdila třeba v létě, nehledě na to, že agi se na většině cvičí ve dny, kdy já to prostě nestíhám kvůli té škole
Jinak na těch překážkách, co jsou na tom váběhu psici brzdím a to bych řekla, že docela dost, i když teď už se trochu zpomaluje, protože jednou udělala takovej držkopád na Ačku, když moc zrchlila, že na to asi jen tak nezapomněla...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 20:13
- Nahlásit
to je divné, necvičit o víkendu
víš jak jsem to myslela s tím bržděním? když jseš mezi lidma, kteří jsou o krok (pořádný krok) před tebou a slyšíš za sebou: dělej přidej, už jsi tam dávno měla být - tak hodně rychle přestaneš psa brzdit. tedy u mě to tak alespoň funguje
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 20:55
- Nahlásit
nefer
No, on ten cvičák vedou holky, co studujou na veterině, alespoň tak sem to pochopila, jinak je to tam prej fajn, ale prostě se mi to kříží se školou :-/
No, kdybych tohle za sebou slyšela, tak mě to spiš odradí, jsem hrozná cíťa a všechno si moc beru...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 21:03
- Nahlásit
Skoro bych ti řekla nápodobně. Ale ono hodně záleží na způsobu projevu. Od někoho to bude znít jako buzerace, od jiného jako povzbuzení a tak tě to prostě nabudí
Nedalo by se s těma holkama nějak domluvit?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2005 21:20
- Nahlásit
nefer
těžko říct... :-/ no, uvidim... zkusim se domluvit ještě s někym a konečně tam zajít.... Bojim se tam ít sama (a to se divim, po kom je ta moje psice tak neduvěřivá )
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2010 09:03
- Nahlásit
Čauky lidi, potřebuju nějak pošťouchnout správným směrem, jak na našeho nového přírůstka s přivoláním – nějak jinak než „klasicky“.
Dva týdny máme doma malého křížence z útulku, cca 3 roky. Velmi bázlivý, asi držený v izolaci, nezná svět, neumí projevovat vlastní pocity (zavrtění ocasu po 4 dnech jsme oslavili). Každým dnem se zlepšuje, z oživlé mrtvoly se pomalu stává pes, ale problémem zůstává příchod k člověku (nebo člověka k němu) – tam se pokrok zatím moc neprojevuje. Dokáže již přijít na podlézavé lákání ve stylu „Badíčku, ovečko, pojď sem, poď“, na což samozřejmě reaguje jen když chce, nebo když se příliš nebojí. Jak zaregistruje jen malou změnu v intonaci ( „No tak, Badíčku, poď“) okamžitě strach, útěk.
Jak mu mám vysvětlit význam povelu, tj. že to není jen na jeho libovůli, když ho nemám jak namotivovat ani jak zlehka donutit?
Motivace – jakákoliv hračka totální nezájem, pamlsky si bere stylem „když to musí bejt“, z láskyplného poňuchňání taky není zrovna odvázenej (zatím není odvázanej vcelku z ničeho).
Zlehka donutit (a tím vysvětli co to po něm vůbec chci) – na vodítku přitáhnout nepadá vůbec v úvahu, vodítko zvládá jen bez jakéhokoliv tahu. Chodí na flexině, bez tahu ok, při sebemenším zatáhnutí strach, ztuhnutí, chci umřít!
Myslím, že s teorií /i praxí/ problematického přivolání jsem se díky mojí šílené bíglici již docela důvěrně seznámila, ale jen ve smyslu odměn a trestů=přitáhnutí, když mi je situace sebere tak docela tápu
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2010 11:46
- Nahlásit
bonc
já si nemyslim, že postupuješ špatně, Badíčkovi to holt prostě asi bude všechno trvat déle .
Z rad mě napadají jen ty klasické.
Jaké používáš pamlsky? Zkus kombinovat, možná zkus třeba i chleba apod, jestli byl i nicmoc krmen.
A hllavně asi věř tomu, co ti pes "říká". Pokud píšeš, že se bojí tahu, tak to zatím nedělej, na to budeš mít dost času, až si získáš jeho důvěru.
tohle znáš?
http://www.dejavu-clanky.estranky.cz/clanky/pes/ba zlivost
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2010 12:23
- Nahlásit
bonc
hele já si myslím, že je to na něj moc kách. Nech ho nejdřív, ať se s vámi sžije. je brzo čekat sasraky. dej mu čas. a zkusila různý druhy pamlsků a hlavně fakt nečekat že to půjde hned. Vono to nejdřív nepůjde vůbec a pak po malých pidikrůčcích. Minipidikrůčcích. Držím palce.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2010 13:25
- Nahlásit
Dík za odkaz, už jsem ho proštúdovala Na móře času a trpělivosti jsem připravená, naopak jsem to čekala mnohem horší, dle prvotních projevů neměl min. 14 dní vylézt z pod tůjí kde se po příchodu ubytoval, ale hned první noc spal v baráku, atd. Proto se pomalu začínám připravovat taky na nějakou tu výchovu, ale nějak nevím jak uchopit ten počátek. Pamlskovala jsem zatím klasicky piškoty, nějaké ty psí mlsky - ze života s všežravcema obecnejma nejsem vybavená na nežravce, bígla odměníš třeba okurkou , tak musím zajistit nějaký to maso, snad mu bude šmakovat víc. Jen mi pořád není jasné, jak hafušemu vysvětlit, že povel není jen nabídkou mlsky, ale že je to taky příkaz? - Samo časem, za dlouuhoo, až bude důvěra atd., ale mám obavy že každé přitlačení ho vždy hodí hodně zpět...
(bígluše a skorojezevcům člověk prostě zmaloval zadel a bylo, jakýpak štráchy )
Nebo to labilnější povahy mají nastaveno jinak, než palice dubový? Jakože když pochopí co se po něm chce tak to bude vykonávat z lásky ke mě a vždy a né pod pohružkou mazejnebobudevix?
Aby si to někdo nevyložil špatně, tlačit na něj fakt nebudu, jen si moc neumím představit že psík bude vždy fungovat jen na dobré slovo, zatím při jakkoliv mírném, ale vážně míněném NE se nejdřív vyděsí a pak to zopakuje
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2010 13:34
- Nahlásit
bonc
Jen mi pořád není jasné, jak hafušemu vysvětlit, že povel není jen nabídkou mlsky, ale že je to taky příkaz? - Samo časem, za dlouuhoo, až bude důvěra atd., ale mám obavy že každé přitlačení ho vždy hodí hodně zpět...
Tak ta poslední věta mluví sama za sebe. S příkazem budete muset ještě dost dlouho počkat. Pokud je labilnější povaha, což podle popisu tak vypadá, klidně to může trvat i půl roku a i pak to přivolání bude spíš o tom, že přijde, protože bude chtít a ne proto, že to bude příkaz.Fungovat na dobré slovo může,stačí nastavit pravidla a i to NE říkat klidně, bez emocí a zvyšování hlasu. Je to běh na dlouhou trať a může se stát, že i po 1,5 roce psa hodně rozhodíte i nechtěně drsnějším tónem hlasu. Vlastní zkušenost.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2010 14:15
- Nahlásit
i pak to přivolání bude spíš o tom, že přijde, protože bude chtít a ne proto, že to bude příkaz
A jak jste tuhle situaci řešili při venčení? Konkrétně mě trápí situace, kdy se venku něčeho lekne a prchá pryč, kam mu vodítko dovolí. Pak si škubne a vyděsí se ještě víc. Samoz. to řeším zcela na pohodu, klídek, spíš lehce úsměvná situace, zasmějem se tomu jakej je to trouba že se bojí kombajnu.. Ale nemůžu ho začít poštět z vodítka, dokud ho nebudu moct i při úleku přivolat. Nejspíš bude muset chodit na špagátě až do doby, než mi začne důvěřovat natolik, že se půjde schovat ke mě a ne prchat pryč... Takže se s tou flexinou budu muset hodně sžít
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2010 14:17
- Nahlásit
Já bych se možná i obávala toho, že pro jeho vlastní bezpečnost by měl být jenom na vodítku i po nějakém čase.. jestli je takhle lekavý tak nikdy nemůžeš vědět kdy ho něco vyděsí a může ti vběhnout např pod auto...
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2010 14:33
- Nahlásit
bonc
nejdříve chodili jen na vodítku, potom po nějaké době stopovačka na bezpečných místech. S ní chodili různě dlouho, podle toho, jak rychle se na mě nafixovali, poslední asi 1,5 měsíce. Ale tím, že byli závisláci, tak s nějakým utíkáním problém nebyl.Každopádně bych ho bez vodítka vůbec zatím nepouštěla a zkusila bych tu stopovačku.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2010 15:02
- Nahlásit
Se stopovačkou to bohužel nepůjde, prďola má 6 kg a i tu nejlehčí musí táhnout, což nesnese. Stojí a vyděšeně čučí, odmítá se hýbat. Závislák bude asi taky, na nějaké samostatné útěky to nevypadá, ale když se něčeho lekne tak prchá bezhlavě pryč - neumím odhadnout, jestli se na mě dokáže navázat natolik, aby si zafixoval opačnou reakci - strach, běžim se schovat k paničce.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 29 Čen 2010 15:11
- Nahlásit
bonc
aby si zafixoval opačnou reakci - strach, běžim se schovat k paničce.
ale jo, to přijde, vždyť ho máte teprve chviličku, si musí zvyknout.
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2010 08:20
- Nahlásit
Dík moc za rady
|
madroda
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2010 20:11
- Nahlásit
bonc
já bych teda nejprve pejska fixovala na sebe a snažila se udělat důvěru ke mně-pokud ji už nemáte. Na nějaké povely bych se teď vykašlala, protože i tak toho na něj je dost-spoustu nových podnětů, chcete od něj, aby změnil svoje jednání. Až se pejsek začne chovat vcelku normálně, tak teprve pak učit nějaké povely-odměňovat pouze žádoucí chování a nežádoucí ignorovat.
neumím odhadnout, jestli se na mě dokáže navázat natolik, aby si zafixoval opačnou reakci - strach, běžim se schovat k paničce
určitě, protože získá důvěru v jednoho člověka a na toho bude fixován
podle rad jsem u bázlivce postupovala přes žrádlo a opravdu se vyplatilo. Šílenému štěkání jsem dokázala zamezit jen "strčením" hlavy do sáčku s masem.Ale už to je lepší. Je nutné předcházet situacím.
Přiběhne a dostane odměnu, vidím, že bude někde hluk-dávám psovi dobroty, atd. hlavně přes žrádlo to je daleko rychlejší.
To jsou moje názory, držím pěsti.
|
madroda
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2010 20:17 - Změnil/a: madroda
- Nahlásit
Konkrétně mě trápí situace, kdy se venku něčeho lekne a prchá pryč, kam mu vodítko dovolí.
Pokud se lekne, tak ani přivolání nepomůže-je v té chvíli mimo a nic nevnímá
To bych pak zvykala na zvuky a rány ve známém prostředí, kdy je může doma někdo dělat či nahrát a pouštět-ale pejsa zase zabavit něčím jiným. Já takto nechala štěkat psy na netu a cvičila poslušnost...
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2010 13:08
- Nahlásit
Dík moc za postřehy, už je to výrazně lepší, Badík už dokonce machruje na kocoura Den ode dne se to lepší, běžné zvuky a situace už ho neděsí, rozkoukal se a zjistil že ten svět není až takové peklo. Venku už může chodit navolno, na zavolání přiběhne bez problémů, naučil se to kopírováním druhého psa - panička volá, buldozér se řítí k ní a pak se rozdávaj mlsky - tak já jdu taky! Zatím ho pouštím jen v okolí domova, kde nejsou téměř žádné podněty - jsme v díře světa totálně izolovaní, kde nikdo nechodí, nejezdí, nevenčí.. Jen pastviny, les, zvěř a my Hrozně si ten pohyb navolno užívá, na vodítku je ještě trochu ve stresu, ale když si může capkat sám tak už se začíná zajímat o okolí, čuchat, pobíhat si.. ale zárověň si mě závisláček důsledně hlídá, jen zajdu za kopřivu a už mě zoufale hledá (což si pro změnu užívám já, je to dost změna od "mám tě na háku, já si tě stejně vždycky najdu") Na "socializačních" výletech do civilizace je zatím samoz. ještě na vodítku, ale ani neobvyklosti už moc neřeší. Myslela jsem si že to bude výrazně horší, vůbec bych nevěřila že se taková hromádka neštěstí a strachu dá tak rychle dokupy.
No při mém štěstí se z něj stejně do půl roka stane nezávislý sebevědomí zvíře který mě k životu potřebuje jen jako zdroj žrádla, tak nevim co řešim Můžu průběžně informovat
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2010 13:38
- Nahlásit
bonc
ááá tak paráda, což?? Gratuluju.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2010 14:56
- Nahlásit
bonc
gratuluju, jen malé upozornění, i když se bude zdát, že je všechno ok, buďte ve střehu, to leknutí a útěk může přijít i po nějaké době relativní pohody, když ani nebudete vědět proč .
Ale vypadáto na dobré cestě
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2010 15:12
- Nahlásit
PetraK
jojo, teď je to fajn, zdá se že ten strach nebyl z nějakejch jó špatnejch zkušeností ale spíš z neznáma, a když už je většina věcí "známo" tak je to úplně pohodovej hafuš. Je u nás 5 týdnů a je k nepoznání - dokonce už ani nemá blechy
Ale když už jsme u toho přivolání - četla jsem tvůj návod jak na ohaře a zvěř (super!) - potřebovala bych něco obdobného na bígla - jakože ve smyslu "vystavit a čekat je správně, honit ne". Přijde mi úžasné místo řešení útěků za zvěří využít co je jim vlastní ve svůj prospěch a pes musí být taky nadšený že dělá to k čemu byl vyšlechtěn. Ale co s honičem kterej nemá o vystavování ani potuchy a je jeho přirozeností je se po stopě řítit a řvát? Nezbývá mi nic jiného než od stopy prostě odvolávat, což nemá zrovna 100% účinnost Vím že je to její přirozenost, je opravdu velmi zarytý stopař, tak bych jí chtěla ukázat ten správný směr - jakože jo, tohle je správně. Ale co je správně???
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2010 15:16
- Nahlásit
makrel
hlídam ho jak ostříž, jak se trošku zdrží tak volám, nevím na jakou vzdálenost přestane reagovat (taky na jakou vzdálenost mě vidí a slyší, z lovečáků jsem zvyklá že to moc daleko neni ) tak musí být pořád poblíž.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2010 15:22
- Nahlásit
bonc
jojo, ono člověk nikdy neví, co se jim honí v hlavě. Já jsem tak trochu kdysi "usnula na vavřínech", když první pes šlapal jak hodinky a pak se něčeho lekl a měla jsem co dělat, abych ho přivolala, takže proto.....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2010 15:28 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
bonc
Ale co s honičem kterej nemá o vystavování ani potuchy
no to se obávám, že s honičem asi nepřetlučeš. I když, i kdyyyyž, kdysi jsem si psala s holkou, který pár psů rukou prošlo a na stejným principu se jí podařilo odnaučit lovit fenu jagy. A že jaga je magorů král. Já osobně si myslím, že ten kratilinkej moment vystavení má v sobě každej pes - musí se ujistit /pochopitelně, pokud mu ten zajíc, bažant.... nevyrazí před čumákem/ a mělo by se toho dát využít. Bígl myslím, taky nevyrazí po stopě hned z první - asi , ne?? Nějaký ověření tam musí být. Tak jedině se zkusit odpíchnout od toho a jakmile vidíš že narazil na stopu a ověřuje, nebo navětřil zvěř, tak pilovat to čekej a pak případně na tý stopce jít kousekaž ty dáš dovolení, dál a pak zavelet jinej směr a strašně moc chválik! Otázka je, jestli bude ochotnej spolupracovat. Ohař je stavěnej na spolupráci s člověkem, stejně jako retrívr, honiči ne, ti jsou samostatná jednotka, stejně jako jezevec, ale zase naděje- když to klaplo u tej jagyny?????? Bylo by to o spoustě času, kilometrech a hlavně práce jen s tím jedním psem.
Ale co je správně???
no pro bígla je správně právě to co dělá, že vyrazí samostatně a hlásí , takže by se vlastně přebíjelo to, co mu je vlastní. Proto, když jsem zjišťovala jakýho psa a bígl mě zaujal, tak po samostudiu, jsem si řekla, že to bych nezvládla vychovat ho tak jak mám představu - tzn. se psem kdykoliv a kdekoliv navolno. (nejsem vůbec trpělivej člověk )
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2010 15:31
- Nahlásit
makrel
Taky se toho bojim, umim si představit že když ho něco vyděsí tak bude prchat a prchat a já si můžu volat jak chci.. Proto ho asi ještě hoodně dlouho budu pouštět jen doma, kde je to k silnici (na který projedou 2 auta za tejdnen) odevšad hodně daleko, tak snad než k ní doběhne tak se z leknutí probere..ale to zase nevim jestli se pak dokáže vrátit - jestli se neztratí..
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2010 15:39
- Nahlásit
PetraK
no pro bígla je správně právě to co dělá, že vyrazí samostatně a hlásí
NO právě, to řeším od jejích 4 měsíců, že dělá přesně to k čemu je vyšlechtěná, a dělá to správně, s nadšením a nekonečnym zaujetím
Já si jí pořizovala jako ideálního parťáka ke koni, a musím říct že ke koni neznám lepšího psa, fakt je maj v genech. To jí můžou lítat srny před čumákem a od koně se neodpojí. Ale taky jaksi někdy venčíme bez něj, že jo a na podzim s ježděním nejspíš definitivně zkončim, tak bych to chtěla nějak intezinvněji řešit - chystáme se teda přesměrovat na treky a tam bude na šňůře, tak to je bez problémů ale přece jenom ztrávíme víc času "pěšmo" než doposud, tak bych na tom chtěla zamakat.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 22 Čec 2010 16:14
- Nahlásit
bonc
To jí můžou lítat srny před čumákem a od koně se neodpojí.
fáákt????? to čumim teda, to by mě nenapadlo.
tak bych na tom chtěla zamakat.
no uvidíš. Možná by to chtělo zavítat někam, kde jsou vyloženě bíglí lidi, třeba by poradili něco lepšího. Já bych laicky ještě do toho cvičení vložila to, že někdy bychom se po stopě "vydaly dál" a někdy ne, aby to jako bylo na mě, kdy ano a kdy ne. ALE!! Otázka je, zda to fakt u honiče zafunguje
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2010 08:46
- Nahlásit
PetraK
fáákt?????
No fákt.. ale ona na tu "živou" zvěř až tak nereaguje, její život je stopa, a těch přímo na cestě až tak moc nepotká a na nějaký fifákování v lese není čas - s koněm se musí letět a letět a letět kupředu = její druhý smysl života.
Prvním smylem života je prostě stopa. Ale máš pravdu, ten moment načuchávání (nevětří, nikdy) tam je - načuchává, pobíhá, řve a hledá směr stopy. V tomto momentě jí odvolávám, protože to mám ještě šanci (jak vyrazí tak je konec, to přepíná jen na jeden program). V praxi to vypadá tak že jí odvolám (pokud je ale hodně čerstvá tak spíš k sobě dosmýkám na stopce) a dám u mě čekej. Pes stojí, klepe se, kňučí, slintá, pracuje k infarktu. Dám volno, pes vyráží, já opět odvolávám..a tak pořád dokola. Snažila jsem se to řešit nedávat volno ale u nohy, ale to jaksi bezvýsledně - můžu jí mávat piškotem před frňákem a stejně se vší silou rve pryč Ale využít toho momentu načuchnutí jinak, to by mohlo být ono! To by mohla přijmout - najít stopu je správně, označit taky, ale pak čekej. S tím vydáváním se po stopě to bohužel moc nevidím, chápu proč, určitě by to bylo tak lepší, ale jakmile po stopě vyběhne tak prostě přepíná na ten jeden jedinej program - bez pudu sebezáchovy, neslyší, nevidí, jen běží. Např. téměř narazí do krávy, která stojí v cestě
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 23 Čec 2010 12:02
- Nahlásit
bonc
etět a letět kupředu = její druhý smysl života.
ty jo tak to je paráda.
můžu jí mávat piškotem před frňákem
piškot málo!! MUSÍ TO BÝT NĚCO ECHT GOLD VYNIKAJÍCÍHO - co nikdá jindá nemá šanci dostat!! Kdby to měly bejt krvavý játra. Fakt. piškot je málo.
S tím vydáváním se po stopě to bohužel moc nevidím, chápu proč, určitě by to bylo tak lepší, ale jakmile po stopě vyběhne tak prostě přepíná na ten jeden jedinej program
hm, no tak to ne, to by asi nešlo. škoda, páč takhle by se utvrdilo to, že TY (v dobrém a de-facto při lovu) rozhoduješ, jak se akce vyvine dál, páč ve smečce je při lovu taky určitá organizace)
Např. téměř narazí do krávy, která stojí v cestě
to je krááááávááááá
|